Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 12:57

«Αγκάθι» οι κακοποιήσεις παιδιών: Έξι περιστατικά κάθε μέρα στην Ελλάδα - Σχεδόν δύο εμφανίζουν αυτοκτονικές τάσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έξι παιδιά την ημέρα έπεφταν θύματα κακοποίησης, ενώ σχεδόν δύο παιδιά την ημέρα, εμφάνιζαν αυτοκτονικές τάσεις μέσα στο 2023, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στο επίκεντρο της συνάντησης που διοργάνωσε ο οργανισμός, βρέθηκε η πρόληψη αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα παιδιά, όπως το bullying και η παραβατικότητα, οι φυγές εφήβων, οι εξαφανίσεις παιδιών, καθώς και η αυτοκτονικότητα που εκφράζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Επίσης, σήμερα παρουσιάστηκε ο απολογισμός έργου του οργανισμού, καθώς και των 10 εξειδικευμένων κέντρων δράσης για το έτος 2023.

Τα ποσοστά αυξάνονται ανησυχητικά

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο του οργανισμού στην Αγία Παρασκευή, συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς, όπως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, στελέχη του «Χαμόγελου του Παιδιού», οι οποίοι συζήτησαν για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, με τα ποσοστά να αυξάνονται ανησυχητικά, αλλά και τους πολλούς κινδύνους που εκείνα καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Καθημερινοί κίνδυνοι

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Σήμερα γίνεται μια ακόμη προσπάθεια να απολογηθούμε, να μιλήσουμε για το τι κάναμε σαν κοινωνία, τι κάναμε σαν Χαμόγελο του Παιδιού τον περασμένο χρόνο για τα παιδιά μας. Αποφασίσαμε σε αυτόν τον απολογισμό, να μην αναφερθούμε μόνο στα στατιστικά στοιχεία, στα 93.000 παιδιά που βοηθήσαμε το 2023, αλλά να παρουσιάσουμε την αιχμή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτή τη στιγμή. Χωρίς συνεργασία, χωρίς συνέργειες, χωρίς σύμπνοια, χωρίς προσπάθεια να λειτουργήσουν οι θεσμοί και όχι καθένας από εμάς να υποκαθιστά τους θεσμούς, αλλά να τους συμπληρώνει. Αυτή άλλωστε είναι αρχή μας, ειδικότερα ενός εθελοντικού οργανισμού». Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ακόμη, πως «το Χαμόγελο του Παιδιού το 2023, θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο με πρόσθετους ελεγκτικούς μηχανισμούς από τους ήδη υπάρχοντες, ώστε να διασφαλίσει το έργο του και τη συνέχεια αυτού με συνέπεια».

«Δυστυχώς» όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος «τα στατιστικά στοιχεία μας για το 2023 είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και αποτυπώνουν απόλυτα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τους πάρα πολλούς κινδύνους που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Ενδεικτικά το 2023, λάβαμε και διαχειριστήκαμε καθημερινά αναφορές (επώνυμες και ανώνυμες) για την κακοποίηση 6 παιδιών».

Η Ιωάννα Χαρδαλούπα, ψυχολόγος-συντονίστρια στο Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό Βullying, του Χαμόγελου του Παιδιού, μιλώντας για το bullying και την παραβατικότητα και ανακοινώνοντας τα στατιστικά για το 2023, ανέφερε πως «κάναμε μία συμβουλευτική κάθε δύο ημέρες για bullying σε παιδιά (252 συμβουλευτικές). Μας καλούσαν δηλαδή παιδιά για θέματα που αφορούσαν το bullying κι εμείς υποστηρίζαμε συμβουλευτικά. Από αυτά τα περιστατικά που χειρίστηκε η γραμμή 1056 και 116111 για το bullying και την παραβατικότητα, τα περισσότερα παιδιά τα οποία κάλεσαν, φάνηκε ότι ήταν εφηβικής ηλικίας και κυρίως αγόρια. Ένα ακόμη σημαντικό δεδομένο είναι, ότι τα περιστατικά παρεμβάσεων πρόληψης για θέματα βίας, που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία, σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ κάθε σχολική ημέρα ευαισθητοποιούνταν και ενημερώνονταν πάνω στο θέμα του εκφοβισμού περίπου 230 μαθητές και μαθήτριες πανελλαδικά. Στο σύνολό τους ενημερώθηκαν 30,000 μαθητές για τον εκφοβισμό».

Περιστατικά bullying

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, μιλώντας για το bullying και την παραβατικότητα των παιδιών, επεσήμανε: «Δεν έχουμε φροντίσει για τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών. Δεν έχουμε φροντίσει για τις κοινωνικές τους δεξιότητες, δεν έχουμε φροντίσει, ούτε η οικογένεια, ούτε τα σχολεία, ούτε η πολιτεία. Τα παιδιά, μετά την πανδημία έχασαν το βηματισμό τους, έχασαν τα όρια. Τα όρια νομίζω είναι η ασφάλεια των παιδιών, είναι το τείχος προστασίας τους. Τα θέλουν τα όρια, εμπιστεύονται τα όρια, τα αξιοπρεπή όρια. Μιλάμε για τείχος προστασίας με εξόδους εκτόνωσης. Αυτά τα τείχη προστασίας και των ορίων τους, πρέπει να έχουμε προβλέψει, να έχουν βαλβίδες εκτόνωσης. Και υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες βαλβίδες και θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, εκεί όπου το byllying είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό κάτι μας λέει».

Οι αναφορές για κακοποιήσεις παιδιών και αυτοκτονικές τάσεις

Η ψυχολόγος και συντονίστρια στο Εθνικό Κέντρο για την κακοποίηση και εκμετάλλευση, του Χαμόγελου του Παιδιού, μίλησε για τα αποθαρρυντικά νούμερα αναφορικά με τις κακοποιήσεις παιδιών, καθώς όπως σημείωσε, πραγματοποιούνται καθημερινά 6 αναφορές κακοποίησης παιδιών. «Αυτός ο αριθμός μας δείχνει το βαθμό, αλλά μας δείχνει ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται, έχει ενημερωθεί για το τι σημαίνει να περνάει βία ένα παιδί στο σπίτι του, ευαισθητοποιείται και γνωρίζει πού να καλέσει για να το αναφέρει.. Η πλειονότητα των αναφορών αυτών αφορούσε παραμέληση και εγκατάλειψη, σωματική κακοποίηση - και για 92 παιδιά αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση».

Σημειώνεται ότι ως προς την αυτοκτονικότητα παιδιών και εφήβων, από τα στοιχεία του οργανισμού έχουν αναφερθεί 615 περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού (1,7 την ημέρα), με τις 431 από αυτές τις περιπτώσεις να αφορούν σε παιδιά 13-17 ετών, εκ των οποίων τα 313 ήταν κορίτσια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αιτίες που οδήγησαν τα παιδιά στην έκφραση αυτοκτονικότητας ήταν (σε σειρά προτεραιότητας): σχέσεις με την οικογένεια, σχέσεις με συνομηλίκους, ιστορικό ή παρούσα ψυχική νόσος, ενδοοικογενειακή βία.

Η Ειρήνη Ριζοπούλου, κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια στο Εθνικό Κέντρο για τις εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων, τόνισε αναφορικά με τις εξαφανίσεις παιδιών: «Το 'Χαμόγελο' βρίσκεται σταθερά δίπλα σε κάθε εξαφανισμένο παιδί και στην οικογένεια του και με τον όρο 'εξαφανισμένο παιδί' αναφερόμαστε στο παιδί που βρίσκεται μακριά από τους ανθρώπους που το φροντίζουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά μας για το 2023, διαχειριστήκαμε 246 υποθέσεις εξαφανισμένων παιδιών, για 186 παιδιά, δηλαδή για κάποια από αυτά υπήρξε επαναλαμβανόμενη εξαφάνιση. Επίσης, κάθε δύο ημέρες αντιμετωπίζαμε μία υπόθεση εξαφάνισης παιδιού, με μέσο χρόνο εύρεσής του τις 2 ημέρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που εξαφανίζονται είναι τα παιδιά που πραγματοποιούν φυγές, ενώ αναφορικά με το προφίλ τους, στην Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη φιγούρα η φυγή κοριτσιού εφηβικής ηλικίας, ελληνικής καταγωγής, ενώ η αιτία εξαφάνισης είναι κυρίως η σχέση με ενήλικα άτομα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση των 10 εξειδικευμένων κέντρων που έχει συγκροτήσει ο οργανισμός και έχουν ως στόχο την παροχή στοχευμένων υπηρεσιών στα παιδιά και οικογένειες στη χώρα, εστιάζοντας στην πρόληψη αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση, όλων αυτών που τους απασχολούν, όπως το bullying, η παραβατικότητα των παιδιών, οι εξαφανίσεις και φυγές, σοβαρά προβλήματα υγείας και προβλήματα διαβίωσης.

Τα 10 κέντρα δράσης του Χαμόγελου του Παιδιού είναι: το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, το Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying, το Κέντρο Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών και Νέων, το Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας, τα Σπίτια Φροντίδας, το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων, Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας, το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια, η Ακαδημία Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Smile Academy, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Επίσης, σημαντικά στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», αποτελούν οι 199.805 κλήσεις τις οποίες διαχειρίστηκαν οι 4 Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης, ενώ σημειώνεται ότι μόνο στη Γραμμή SOS 1056, ο οργανισμός διαχειρίστηκε 515 κλήσεις την ημέρα.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 11:19

Σχετικά Άρθρα

  • Εφιάλτης για 25χρονη στο Ηράκλειο: Την κρατούσαν φυλακισμένη, την κακοποιούσαν και την εξέδιδαν - Δύο συλλήψεις
    Εφιάλτης για 25χρονη στο Ηράκλειο: Την κρατούσαν φυλακισμένη, την κακοποιούσαν και την εξέδιδαν - Δύο συλλήψεις

    Ένα μαρτύριο ζούσε μία 25χρονη στο Ηράκλειο Κρήτης τους τελευταίους μήνες στα χέρια ενός ζευγαριού από την Αλβανία.

    Σύμφωνα με το cretalive, η κοπέλα εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από διερχόμενο οδηγό κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο σε άθλια κατάσταση, χτυπημένη και ημίγυμνη, με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τις Αρχές.

    Κατά την αστυνομική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι από τον περασμένο Αύγουστο η κοπέλα ήταν όμηρος στο σπίτι ενός ζευγαριού από την Αλβανία, 42 και 30 ετών, το οποίο την είχε πάρει από δομή φιλοξενίας και την κακοποιούσε και την εξέδιδε.

    Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών και κατά την έρευνα στο σπίτι τους βρέθηκαν τα ρούχα της κοπέλας και 260 ευρώ, που προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες.

    Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση

    «Συνελήφθησαν σήμερα (24.10.2024) πρωινές ώρες στο Ηράκλειο, δύο αλλοδαποί (άντρας και γυναίκα) κατηγορούμενοι για εμπορία ανθρώπων και επιπλέον σε βάρος της αλλοδαπής σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος ημεδαπής.

    Ειδικότερα, κατόπιν διερεύνησης υπόθεσης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, αναφορικά με εντοπισμό ημεδαπής σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου έχοντας σωματικές βλάβες, προέκυψε ότι ενώ η εν λόγω ημεδαπή παθούσα βρισκόταν εντός οχήματος στο οποίο επέβαιναν και οι δύο αλλοδαποί, η γυναίκα της προκάλεσε με τα χέρια σωματικές βλάβες και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν στο σημείο όπου ανευρέθη.

    Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη Αυγούστου 2024 έως και 23.10.2024, κατακρατούσαν αυτήν παράνομα στην οικία τους, εξαναγκάζοντας την να προβαίνει σε γενετήσιες πράξεις με αγνώστους σε αυτήν άνδρες εισπράττοντας οι ίδιοι το χρηματικό ποσό για την παραπάνω πράξη.

    Οι δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ένδυσης της παθούσας και το χρηματικό ποσό των 260 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες.

    Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Τι αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά των νεκρών μωρών - Είχε κληθεί να παρέμβει κατά περίπτωση εδώ και χρονια
    Τι αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά των νεκρών μωρών - Είχε κληθεί να παρέμβει κατά περίπτωση εδώ και χρονια

    Με αφορμή το νέο περιστατικό που ήρθε στο προσκήνιο, τον θάνατο ενός νέου μωρού στην περιοχή της Αμαλιάδας και την σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιθανή συσχέτιση της 24χρονης μητέρας που και εκείνη είχε χάσει τα παιδιά της, με διάστημα ενός χρόνου μεταξύ τους στην περιοχή της Αχαΐας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει στην κοινή γνώμη ενέργειες που έγιναν σχετικά, με όσα τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

    1. Σχετικά με την υπόθεση στην περιοχή της Αχαΐας, είχε λάβει ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
    2. Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
    3. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
    4. Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
    5. Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.

    Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

    Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.

    Στηνσυγκεκριμένη περίπτωση, είχαν δημιουργηθεί ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της 24χρονης μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται. Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:

    • Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη
    • Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
    • Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
    • Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.
    • Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.
    • Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.

    ... κλείνει αναφέροντας η ανακοίνωση.

    Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί σε κίνδυνο καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή αξιοποιήστε το Chat 1056 με την αποστολή γραπτού μηνύματος ή ακόμα και κάνοντας αναφορά στο CyberTip Line Hellas εδώ https://www.hamogelo.gr/gr/el/cyber-tipline/

    Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» Οι Γραμμές λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα.

  • Φρικτή καταγγελία στην Εύβοια: Θύμα κακοποίησης έπεσε παιδί σε νηπιαγωγείο
    Φρικτή καταγγελία στην Εύβοια: Θύμα κακοποίησης έπεσε παιδί σε νηπιαγωγείο

    Την κακοποίηση του παιδιού της σε νηπιαγωγείο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια κατήγγειλε μητέρα.

    Τι καταγγέλλει η μητέρα

    Σύμφωνα με το evima.gr, η μητέρα κατήγγειλε ότι το 4χρονο παιδί της έχει πέσει αρκετές φορές θύμα κακοποίησης από δυο συγκεκριμένα παιδιά του νηπιαγωγείου παραθέτοντας μάλιστα και φωτογραφία με τραυματισμό στο πρόσωπο του παιδιού την οποία ανάρτησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Πρόκειται για δύο μαθητές του νηπιαγωγείου που είναι αδέρφια οι οποίοι δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στα υπόλοιπα παιδιά. Όταν το παιδί μου δέχτηκε τις επιθέσεις, η δασκάλα τυγχάνει να είναι τουαλέτα ή γραφείο. Δεν θα το ανεχθώ άλλο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα στο evima.gr

    Ενώ κλείνοντας σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της ξεκαθάρισε πως μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα δεν θα πάει ξανά το παιδί της στο σχολείο.

    Πριν από δέκα μέρες 4χρονο αγοράκι είχε δεχτεί ξανά επίθεση στα χέρια από τους συγκεκριμένους μαθητές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνα για το συμβάν.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Κυψέλη: Νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα - Ο 28χρονος είχε ομολογήσει στον πατέρα των παιδιών ότι τα είχε κακοποιήσει
    Κυψέλη: Νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα - Ο 28χρονος είχε ομολογήσει στον πατέρα των παιδιών ότι τα είχε κακοποιήσει

    Οι συγγενείς του 28χρονου τον είχαν συμβουλεύσει να μην ταξιδέψει από την Αλβανία στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τα δύο αδέρφια που τον σκότωσαν - Για τον εφιάλτη που είχαν ζήσει τα δύο αδέλφια γνώριζε εδώ και ένα χρόνο ο πατέρας τους

    Κρατούμενα παραμένουν τα δύο αδέλφια από την Αλβανία προετοιμάζοντας την απολογία τους για τη δολοφονία του 28χρονου ξαδέλφου τους στην Κυψέλη ο οποίος φέρεται να τους είχε κακοποιήσει σεξουαλικά πριν από 12 χρόνια.
    Πληροφορίες θέλουν τα δύο παιδιά, ηλικίας 17 και 19 ετών, να πήγαν στο ραντεβού με το θύμα αποφασισμένα να πάρουν εκδίκηση για όσα πέρασαν στα χέρια του.
    Για αυτό το λόγο οι συγγενείς του 28χρονου τον είχαν συμβουλεύσει να μην ταξιδέψει από την Αλβανία στη χώρα μας και να συναντηθεί μαζί τους.
    Για τον εφιάλτη που είχαν ζήσει τα δύο αδέλφια γνώριζε εδώ και ένα χρόνο ο πατέρας τους ο οποίος είχε τηλεφωνήσει στον 28χρονο με τον τελευταίο να ομολογεί όσα αποτρόπαια είχε κάνει στα παιδιά του.

    Η μητέρα των δύο καθ ομολογία δραστών έμαθε όλες τις λεπτομέρειες για το κίνητρο πίσω από τη στυγερή δολοφονία μόλις χθες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 10 άτομα από το ευρύτερο, συγγενικό περιβάλλον δραστών και θύματος είχαν γνώση για τις αρρωστημένες διαθέσεις του 28χρονου και του ζητούσαν να σταματήσει να ενοχλεί τα δύο αδέλφια.

    Ο ίδιος, όμως, όπως αποκαλύπτει ο συνήγορος των δύο νεαρών, κ. Αλέξης Κούγιας, συνέχιζε να ενοχλεί τα θύματά του μέχρι και πρόσφατα.

    Το σοκ για την οικογένεια ήταν μεγάλο καθώς τα δύο παιδιά ήταν άριστοι μαθητές, δεν είχαν εμπλακεί σε περιστατικά βίας και ούτε είχαν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές.

    Άτομα από το φιλικό περιβάλλον τους αλλά και από τη γειτονιά τους, στο Γαλάτσι, κάνουν λόγο για δύο αριστούχους, ο ένας μαθητής Λυκείου και ο δεύτερος στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής, που δεν είχαν δείξει ποτέ βίαιο πρόσωπο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Λέρος: Εργαζόμενος δομής κατηγορείται πως κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά με νοητική υστέρηση
    Λέρος: Εργαζόμενος δομής κατηγορείται πως κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά με νοητική υστέρηση

    Στο δικαστήριο θα αναβιώσει στις 4 Νοεμβρίου η φρίκη που ζούσαν παιδιά με προβλήματα υγείας καθώς και νοητική υστέρηση που φιλοξενούνταν στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου, από εργαζόμενο που κατηγορείται πως τα κακοποιούσε σεξουαλικά.

    Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος θα καθίσει στο εδώλιο για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο (αποπλάνηση παιδιών) που δε συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της κατάχρησης σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

    Πώς αποκαλύφτηκε η φρίκη

    Οι σοκαριστικές πράξεις κατά μεταναστών ανηλίκων ήρθαν στη δημοσιότητα την 3η Νοεμβρίου 2020 όταν μια αλλοδαπή που διέμενε στο Π.Ι.Κ.Π.Α. της Λέρου, μετέβη στο ΑΤ Λέρου και κατήγγειλε, ότι ο κατηγορούμενος που εργαζόταν σε εταιρεία παροχής καθαριότητας στη Δομή, παρενοχλούσε σεξουαλικά τον γιό έτερης διαμένουσας στη Δομή, ηλικίας τότε 17 ετών που έχει διαγνωσθεί με νοητική υστέρηση και περαιτέρω εξυβρίζει τον έτερο γιό της ηλικίας 4 ετών.

    Επίσης, σύμφωνα με την dimokratiki.gr, ανέφερε ότι κανείς από τους διαμένοντες στο Π.Ι.Κ.Π.Α. δεν επιθυμεί να έρχεται σε κοντινή απόσταση με τον κατηγορούμενο, διότι εμφανίζει αποκλίνουσα συμπεριφορά ενώπιον παιδιών.

    Ο ανήλικος εξετάστηκε παρουσία ψυχολόγου, ο οποίος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος, σχεδόν καθημερινά, αφού του αφαιρούσε το παντελόνι τον θώπευε στα γεννητικά του όργανα και τον ανάγκαζε να θωπεύει και ο ίδιος τα γεννητικά του όργανα, ανέφερε δε ότι το ίδιο περιστατικό έλαβε χώρα και με τα δύο αδέλφια του.

    Επίσης, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε παρά φύσιν ασέλγεια μαζί του την 2α Νοεμβρίου 2020.

    Τα ίδια περιστατικά (πλην της πράξης της παρά φύσιν ασέλγειας) εξέθεσε ο ανήλικος και στην διοικήτρια του Κ.Υ.Τ., η οποία προέβη άμεσα στην απόλυσή του.

    Παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση των επτά τέκνων της οικογένειας και διαπιστώθηκαν ευρήματα κακοποίησης σε τρία εξ αυτών. Και έτερο παιδί που εξετάστηκε εμφάνιζε ενδείξεις κακοποίησης. Την ίδια εικόνα παρουσίαζε και ανήλικος, ο οποίος παρά τα προβλήματα ακοής και ομιλίας, κι ενώ εμφανιζόταν κοινωνικός και χαρούμενος, στη θέα της φωτογραφίας ή επί της αναφοράς του ονόματος του κατηγορουμένου, άλλαζε τη συμπεριφορά του.

    Ειδικότερα, εξεταζόμενος στη νοηματική γλώσσα ενώπιον του Ανακριτή Κω, έγνεψε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν ο κατηγορούμενος του έβγαλε τα ρούχα και τον θώπευσε και έδειξε με τα δάχτυλά του ότι το ως άνω περιστατικό έλαβε χώρα τρεις φορές.

    Περαιτέρω, ερωτηθείς ο ανήλικος εάν ο κατηγορούμενος τον κακοποίησε σεξουαλικά αυτός χλόμιασε και παράλληλα έγνεψε καταφατικά ενώ στη συνέχεια, επιχείρησε να κρυφθεί πίσω από το δικαστικό έδρανο.

    Τι ισχυρίστηκε ο φερόμενος παιδεραστής

    Ο κατηγορούμενος απολογούμενος, αρνήθηκε τις κατηγορίες και εξέθεσε ότι από τις αρχές του 2020 εργαζόταν με την ειδικότητα του καθαριστή στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ Λέρου που έχει μικρή έκταση και θα γινόταν αντιληπτός.

    Το δικαστικό συμβούλιο της Κω που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι οι πράξεις του κατηγορουμένου ελάμβαναν χώρα, τις νυχτερινές ώρες, σε σημείο του προαυλίου, όπισθεν του κτηρίου, όπου υπάρχει στέγαστρο και μανδρότοιχος που οριοθετεί το οίκημα και δε φυλάσσεται από προσωπικό ασφαλείας.

    Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό του ότι η καταγγελία σε βάρος του, είναι προϊόν κακοβουλίας, εκδικήσεως και πορισμού χρημάτων, προκειμένου να επιτύχουν την μετεγκατάστασή τους οι γονείς των ανηλίκων, κρίθηκε αναληθής διότι το γεγονός κατήγγειλε το πρώτον έτερη διαμένουσα στη δομή, και όχι οι γονείς των παθόντων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • 27 Χρόνια “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στην Ηλεία: Εκδήλωση τιμής στους στυλοβάτες της ανιδιοτέλειας
    27 Χρόνια “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στην Ηλεία: Εκδήλωση τιμής στους στυλοβάτες της ανιδιοτέλειας

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στον Πύργο, με αφορμή τα 27 χρόνια λειτουργίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ηλεία.

    Η εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στους πολύτιμους συνεργάτες, χορηγούς και υποστηρικτές του Οργανισμού, έλαβε χώρα στο σπίτι του «Χαμόγελου» επί της οδού Αλφειού και αποτέλεσε μια γιορτή αλληλεγγύης και προσφοράς. Όπως πολύ σωστά τονίστηκε, με τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων, ο Οργανισμός συνεχίζει αδιάκοπα το σημαντικό έργο του, προσφέροντας βοήθεια στα παιδιά που έχουν ανάγκη και δίνοντάς του και πάλι το χαμόγελο που η ζωή τους στέρησε.

    Ο Οργανισμός, στηριζόμενος στον επαγγελματισμό και την αγάπη, συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά που είναι θύματα βίας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η εκδήλωση στην Ηλεία, ήταν μια υπενθύμιση της τεράστιας σημασίας αυτής της προσπάθειας και μια ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το ιερό έργο.

    Ο συγκινητικός λόγος του προέδρου, Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου

    Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, με συγκίνηση μίλησε για την απαρχή του Οργανισμού και τη συγκλονιστική ιστορία πίσω από αυτόν. «Είναι σαν παραμύθι,» είπε χαρακτηριστικά. Η ιστορία ξεκίνησε από τον γιο του, Ανδρέα, ο οποίος, το 1995, ενώ αντιμετώπιζε με θάρρος την ασθένειά του καθώς είχε διαγνωσθεί με όγκο στο κεφάλι, εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός που θα βοηθούσε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Αυτή η επιθυμία μετουσιώθηκε σε δράση και οδήγησε στη δημιουργία του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο 29 χρόνια μετά συνεχίζει ακούραστα το έργο του.

    «Έτσι λοιπόν ο Αντρέας μέσα από το ημερολόγιο του 9 Νοεμβρίου 1995 μας προέτρεψε να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό που είναι το «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ελλάδα. Ούτε κι εκείνος θα το φανταζόταν ούτε και εγώ θα το φανταζόμουνα ότι θα έβρισκε το κατάλληλο έδαφος με τους ανθρώπους που υπάρχουν στη χώρα μας. Επίσης να πω ότι αμέσως μετά, ένα άλλο παιδί μάθαμε ότι έφυγε από τη ζωή και έτσι η οικογένεια Λαμπροπούλου κινητοποιήθηκε και κινητοποίησε την Ηλεία. Αυτά τα δύο παιδιά λοιπόν για μας είναι πολύ ιερά, γιατί με την μνήμη τους συνεχίζουμε την προσπάθεια μας» επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος προσθέτοντας ότι η προσπάθεια δεν βασίζεται στη φιλανθρωπία, αλλά στον επαγγελματισμό και την επιστημονικότητα, με στόχο την αδιάλειπτη φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

    Ο Οργανισμός έχει πλέον διεθνή εμβέλεια, με συνεργασίες σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ενώ συμμετέχει ενεργά στα Ηνωμένα Έθνη.

    Xamogelo 3

    Τιμητικές Ομιλίες

    Στην εκδήλωση, πολλοί τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των δήμων της Ηλείας, έδωσαν το «παρών» και εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για το σπουδαίο έργο του Οργανισμού.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, υπογράμμισε το μοναδικό επίτευγμα του Οργανισμού: τη μετατροπή του πόνου και της απώλειας σε ένα τεράστιο χαμόγελο, που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και φωτίζει τις ζωές χιλιάδων παιδιών.

    «29 χρόνια “Χαμόγελο του Παιδιού” και 27 εδώ στην Ηλεία. Πέρασαν τόσα χρόνια και όμως το “Χαμόγελο του Παιδιού” έχει καταφέρει κάτι μοναδικό και αξεπέραστο. Να μετατρέψει τον πόνο και την απώλεια σε ένα τεράστιο χαμόγελο. Σε ένα χαμόγελο που χρόνο με το χρόνο μεγάλωσε και μεγαλώνει. Γίνεται πιο φωτεινό και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, από άνθρωπο σε άνθρωπο και από παιδί σε παιδί. Η προστασία της παιδικής ηλικίας, η αγάπη προς το παιδί, η παροχή φροντίδας, η δημιουργία υποδομών φιλοξενίας για τα ορφανά ή άστεγα παιδιά, η κάλυψη των βασικών του αναγκών, η εκπαίδευσή τους, θα έπρεπε να θεωρούνται πραγματικά αυτονόητα. Και όμως δίχως το “Χαμόγελο του Παιδιού” αυτό δεν θα ήταν. Σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι μας και σας ευγνωμονούμε για την σπουδαία φιλανθρωπική σας δράση, την ανιδιοτελή προσφορά σας, τους αγώνες και την αγάπη σας προς τα παιδιά όλου του κόσμου. Κυρίως όμως σας ευγνωμονούμε γιατί δώσατε σε αυτά τα παιδιά το μεγαλύτερο εφόδιο, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, δώσατε την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή, τους δώσατε πίσω το χαμένο χαμόγελο».

    Xamogelo 2

    Ο αντιδήμαρχος Πύργου, Δημήτρης Τζουανόπουλος, από την πλευρά του συνεχάρη το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τον πρόεδρό του για τη συνεχή προσφορά τους στα παιδιά που έχουν ανάγκη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου τους.

    Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Γιώργος Τριγάζης, αφού εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμησή του απέναντι στο σπουδαίο έργο που επιτελείται, υπογράμμισε ότι η υποστήριξη του δήμου προς τον Οργανισμό πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ η αντιδήμαρχος Αθηνά Ηλιοπούλου από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μετέφερε τις ευχαριστίες του δημάρχου για το έργο του «Χαμόγελου» και για την τεράστια αγκαλιά που έχει ανοίξει σε περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο παιδιά από το 1995.

    Ο αντιδήμαρχος Ήλιδας Μάκης Παπαγιαννόπουλος, ακολούθως αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεχούς υποστήριξης του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού» τονίζοντας πως ως νέα δημοτική αρχή δεν έχουν καταφέρει να πράξουν όσα επιθυμούν για το Χαμόγελο, ωστόσο όμως το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερα.

    «Σε κάθε περίπτωση όταν ένα παιδί χαμογελάει είναι ευτυχισμένη η κοινωνία. Ντρέπομαι γιατί αυτή τη στιγμή ελάχιστα παιδιά χαμογελούν. Συγχαρητήρια για το έργο σας και τα 27 χρόνια να γίνουν 1027».τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ντούμας τέλος, αφού μετέφερε τα συγχαρητήρια για το έργο του Οργανισμού από τον δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό, επεσήμανε ότι «…όταν μιλάμε για παιδιά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να χαμηλώνουμε το κεφάλι και να μην λέμε πολλά. Συγχαρητήρια για όλα αυτά που έχετε κάνει και θα κάνετε, και ό,τι μπορούμε θα είμαστε σε άμεση επικοινωνία για να βοηθήσουμε. Όχι μόνο ο Δήμος, δεν είναι μόνο θέμα του Δήμου, πρέπει να το δει γενικότερα η πολιτεία να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε».

    Xamogelo 4

  • Εντοπίστηκαν τα δύο παιδιά που είχαν χαθεί από Καλλιθέα και Γαλάτσι
    Εντοπίστηκαν τα δύο παιδιά που είχαν χαθεί από Καλλιθέα και Γαλάτσι

    Δύο παιδιά που είχαν χαθεί από το Γαλάτσι και την Καλιθέα εντοπίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το «Χαμόγελο του Παιδιού».

    Πρόκειται για την 17χρονη Μαρία Μ. και τον 13χρονο Κωνσταντίνο.

    Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού» η περιπέτεια της Μαρίας Μ., 17 ετών, έληξε σήμερα, 22/09/2024, καθώς επέστρεψε στον χώρο παιδικής προστασίας όπου διαμένει και λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Μαρία Μ., 17 ετών, είχε εξαφανιστεί στις 13/09/2024 από την περιοχή της Καλλιθέας Αττικής.

    Εντοπίστηκε και ο 13χρονος Κωνσταντίνος

    Αίσιο τέλος είχε και η περιπέτεια του Κωνσταντίνου Γ., 13 ετών, που είχε εξαφανιστεί από το Γαλάτσι. Ο ανήλικος όπως ενημερώνει το Χαμόγελο του Παιδιού, εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εξαφάνιση του πιθανόν υπάρχει εμπλοκή ενηλίκων ατόμων, ενώ οι συνθήκες διερευνώνται από τις Αστυνομικές Αρχές.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος Γ. είχε εξαφανιστεί στις 21/09/2024 από το Γαλάτσι και το «Χαμόγελο Του Παιδιού» προχώρησε άμεσα σε δημοσιοποίηση των στοιχείων του, μετά από αίτημα των οικείων του.

    Σε ανακοίνωσή του το «Χαμόγελο του Παιδιού» σημειώνει ότι θα βρίσκεται κοντά στη Μαρία Μ. για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση
    Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση

    «Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά γιατί στη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: οι δράστες είναι από το οικείο περιβάλλον.

    Λόγω, μάλιστα, της οικειότητας του θύματος με τον θύτη, μόλις δύο στα εκατό παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δικαστικές ή τις εισαγγελικές αρχές.

    Τα υπόλοιπα βιώνουν την κακοποίηση στη σιωπή». Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Ειδική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών - εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο του Connected We Stand Festival 2024.

    Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη σεξουαλική κακοποίηση και την καμπάνια «Ένα στα Πέντε». Τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί κατάλληλο υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παραμύθια και ιστορίες κινουμένων σχεδίων που με ευχάριστο και οπτικοακουστικό τρόπο μεταφέρουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα στα παιδιά, τους γονείς και τους μεγαλύτερους.

    Η Νίκη, ο Βίκτωρας και η Βερονίκη

    Στις ιστορίες κινουμένων σχεδίων πρωταγωνιστούν η Νίκη, που λέει 'όχι' στο άτομο που εμπιστεύεται αλλά της ζητάει να αγγίξει την περιοχή όπου βρίσκεται το εσώρουχό της, ο Βίκτωρας που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα 16χρονο αγόρι και απευθύνεται στη δασκάλα για να πάρει βοήθεια και η Βερονίκη, μαθήτρια που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από έναν άγνωστο και απευθύνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα για να πάρει βοήθεια.

    «Τα παιδιά βρίσκουν πια τη δύναμη να μιλήσουν γιατί ενημερώνονται και ξέρουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ξέρουν ποιο είναι το κακό και ποιο είναι το καλό άγγιγμα» είπε η κ. Ράπτη. Ανέφερε μάλιστα ότι στα τμήματα ανηλίκων τα παιδιά που φτάνουν στο στάδιο της παρενόχλησης καταθέτουν ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε 'το κακό άγγιγμα'. Στο ερώτημα του αστυνομικού 'ποιο είναι το κακό άγγιγμα' απαντούν ότι είναι στην περιοχή που βρίσκεται στο εσώρουχό τους και σημειώνουν ότι το γνωρίζουν αυτό από την Νίκη, τον Βίκτωρα και την Βερονίκη.

    Η προσπάθεια πιάνει τόπο

    «Πιάνει τόπο η προσπάθεια» σημείωσε η ίδια και στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούνται υπογράμμισε την ανάγκη να καταθέτει το παιδί μια φορά για να μην επαναθυματοποιείται.

    Δ. Βαρτζόπουλος: Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπογράμμισε ότι ο πραγματικός επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και πρόσθεσε ότι αυτές φέρνουν σε επαφή τον πολίτη με το κράτος. Για τη συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή πιλοτική δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κινητές μονάδες θα προσπαθήσουν να τυποποιήσουν την επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, με το γονεακό κίνημα, τους συλλόγους, την ενορία και την τοπική κοινωνία ώστε τα περιστατικά να ανιχνεύονται γρήγορα και να παραπέμπονται εκεί όπου μπορεί να υπάρχει μια πιο ουσιαστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

    Υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επισήμανε ότι μια δημόσια διοίκηση που παλεύει να βρει τον κατάλληλο βηματισμό θα πρέπει να αντικαθιστά πολλές πρωτοβουλίες με την κοινωνία των πολιτών. Ανέφερε ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης τρεις δομές λειτουργούν με εθελοντές και γνωστοποίησε ότι τον Γενάρη θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δομή για την νεανική παραβατικότητα και τη βία. Παράλληλα είπε ότι μια δομή για τη νεολαία ήδη χτίζεται και δύο κοινωνικά ιατρεία θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με διάφορες εθελοντικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου.

    Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ Νίκος Μπαλτάς επισήμανε ότι το φεστιβάλ Connected We Stand φέρνει κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Για την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κοινωνικό τομέα μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου ενώ ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Μιχάλης Κούπκας, σημείωσε ότι με τον νέο νόμο για την ψυχική υγεία ξεκινά μια διαφορετική εποχή αφού μεταφέρεται το κέντρο βάρους από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινότητα.

    Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σημείωσε ότι στον δήμο έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν μια σειρά από δομές και υπηρεσίες που υποστηρίζουν παιδιά, εφήβους, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και οι περισσότερες αυτές υποστηρίζονται από το Κέντρο Πρόληψης του δήμου, την Πυξίδα, για την οποία υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της και μετά το 2027 που λήγουν οι σχετικές συμβάσεις των Κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο