Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 19:44

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down σήμερα - Πώς καθιερώθηκε, τι συμβολίζει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και το φετινό μήνυμα είναι ένα: «Δώστε τέλος στα στερεότυπα!».

Ως είθισται, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Down είναι ημέρα εγρήγορσης και αγώνα μέχρι να μπει ένα ουσιαστικό τέλος στις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με Σύνδρομο Down.

Τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν νοητική υστέρηση (ήπια ή πιο βαριά) και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το Σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ιατρό John Langdon Down, ο οποίος ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε, το 1866.

Αφορά μια γενετική κατάσταση που προκύπτει από την εμφάνιση ενός (1) επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων. Για τον λόγο αυτόν το Σύνδρομο Down ονομάζεται επιστημονικά «Τρισωμία 21». Έτσι επιλέχθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21 = η 21η μέρα του 3ου μήνα του έτους).

Γιατί γιορτάζεται η σημερινή ημέρα παγκοσμίως

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down είναι η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων, για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία ως ισότιμων μελών της. Τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιωθεί ότι, με την έγκαιρη παρέμβαση, την κατάλληλη εκπαίδευση, την αποδοχή και τη στήριξη του οικογενειακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος, τα άτομα με Σύνδρομο Down αναπτύσσονται και φτάνουν στο ανώτατο δυναμικό τους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο και να γίνουν ενεργά μέλη του.

Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 19:25

Σχετικά Άρθρα

  • Το κορίτσι με σύνδρομο Down που έγινε εξώφυλλο στην βρετανική Vogue, μιλάει στην ελληνική τηλεόραση
    Το κορίτσι με σύνδρομο Down που έγινε εξώφυλλο στην βρετανική Vogue, μιλάει στην ελληνική τηλεόραση

    «Όταν συναντώ ανθρώπους στον δρόμο, έρχονται κοντά μου και μου λένε ότι φαίνομαι αξιαγάπητη, όμορφη, εντυπωσιακή, υπέροχη και μετά μου ζητούν να βγάλουμε selfie» λέει η 20χρονη που είναι το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down.

    Η Ellie Goldstein μίλησε στο «Πάμε Δανάη» για την απόφασή της να σπάσει κάθε στερεότυπο και να γίνει η μούσα του οίκου Gucci αλλά και παιδική κούκλα.

    H Ellie Goldstein είναι ένα πάρα πολύ ταλαντούχο κορίτσι, που έχει κερδίσει τις διεθνείς πασαρέλες σπάζοντας κάθε στερεότυπο. Η 20χρονη είναι το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down.

    Γεννημένη στη Μεγάλη Βρετανία, ήδη, από τα πρώτα της παιδικά χρόνια ένιωσε την αγάπη της για τα φώτα και παρακολούθησε μαθήματα χωρού και υποκριτικής, ενώ από το 2017 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το χώρο του μόντελινγκ.

    Η Ellie Goldstein μίλησε αποκλεστικά στο «Πάμε Δανάη» για την ενασχόλησή της με τον σκληρό κόσμο της μόδας.

    «Γεια σας, είμαι η Έλι και αγαπώ τη μόδα. Όταν ήμουν 5 ετών συνήθιζα να κάνω πασαρέλα στο σαλόνι του σπιτιού μου, μακιγιαρισμένη και με φτιαγμένα τα μαλλιά μου. Το ίνδαλμά μου είναι η Μέριλιν Μονρόε και ο ίδιος μου ο εαυτός. Όταν πήγαινα στο δημοτικό ένιωθα διαφορετική σε σχέση με τα άλλα παιδιά, εγώ είχα αυτοπεποίθηση ενώ εκείνοι δεν είχαν», είπε αρχικά.

    «Στα 5 μου ξεκίνησα να κάνω μαθήματα χορού κι υποκριτικής. Αγαπώ τον χορό και την αποκριτική και χορεύω στο κολλέγιό μου στο Ρέντμπριζ και κυρίως ασχολούμαι με τις τέχνες, το θέατρο και τον χορό. Στα τέλη Ιουνίου θα παίξω στο κολέγιό μου σε μία παράσταση που λέγεται «Dear diary»», συμπλήρωσε το μοντέλο.

    «Στα 5 μου ξεκίνησα να κάνω μαθήματα χορού κι υποκριτικής. Αγαπώ τον χορό και την αποκριτική και χορεύω στο κολλέγιό μου στο Ρέντμπριζ και κυρίως ασχολούμαι με τις τέχνες, το θέατρο και τον χορό. Στα τέλη Ιουνίου θα παίξω στο κολέγιό μου σε μία παράσταση που λέγεται «Dear diary»», συμπλήρωσε το μοντέλο.

    Για το εξώφυλλο στη Vogue αποκάλυψε:

    «Όταν έκανα το εξώφυλλο στη Vogue, ήμουν σοκαρισμένη, ενθουσιασμένη, ήθελα να φωνάξω και να κλάψω από χαρά. Μου συμπεριφέρθηκαν στη φωτογράφιση σαν να ήμουν βασίλισσα, όπως πάντα άλλωστε. Η ομάδα ήταν πολύ φιλική».

    Για το γεγονός ότι έγινε κούκλα γνωστής εταιρείας σημείωσε πως, «όταν έμαθα ότι θα γίνω κούκλα σοκαρίστηκα, ενθουσιάστηκα, συγκινήθηκα και χάρηκα πολύ. είμαι η πρώτη κούκλα με σύνδρομο Down. Μοιάζει με εμένα και το πρόσωπό μου είναι στην κούκλα. Είχα μία ολόκληρη συλλογή από Μπάρμπο όταν ήμουν μικρή.

    Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου;

    «Όταν συναντώ ανθρώπους στον δρόμο, έρχονται κοντά μου και μου λένε ότι φαίνομαι αξιαγάπητη, όμορφη, εντυπωσιακή, υπέροχη και μετά μου ζητούν να βγάλουμε selfie», υπογράμμισε.

    Τέλος, έδωσε το δικό της μήνυμα στον κόσμο:

    «Να έχετε αυτοπεποίθηση, να είστε χαρούμενοι, να είστε ο εαυτός σας και να μην τα παρατάτε ποτέ», τόνισε κλείνοντας.

    Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξή της

    Πηγή: in.gr

  • ΕΕΕΕΚ Πύργου: Παγκοσμία μέρα για το Σύνδρομο Down
    ΕΕΕΕΚ Πύργου: Παγκοσμία μέρα για το Σύνδρομο Down

    Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν ορίστηκε τυχαία να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21)και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

    Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down και εκείνων που ζουν και δουλεύουν καθημερινά μαζί τους, μεγαλώνει και ακούγεται πιο δυνατά. Τα άτομα με σύνδρομο Down, ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα, τόσο ως παιδιά, όσο και ως ενήλικες. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και δράσεις της κοινωνίας ή κοινότητας στην οποία ζουν.

    Έχει αποδειχτεί, ότι, όταν τα παιδιά με σύνδρομο Down και άλλες αναπηρίες έχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε κοινές δράσεις με τους συνομηλίκους τους, τότε επωφελούνται από αυτό και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φιλίας, αποδοχής και σεβασμού από όλους, ενώ και τα ίδια τα παιδιά αυτά έχουν πιο υψηλές προσδοκίες για το μέλλον τους. Το σχολείο μας χρόνια τώρα διεκδικεί και αγωνίζεται για τα άτομα με σύνδρομο Down και για όλα τα άτομα με αναπηρία για μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς. Αγωνιζόμαστε για την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση αυτών των παιδιών στην κοινότητα και βρισκόμαστε πάντα κοντά στην οικογένεια με όποιο τρόπο μπορούμε. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία στις επιλογές ζωής και στηρίζουμε τη λειτουργία των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης. Ίσως ήρθε η ώρα για την ίδρυση κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης με σωστές προϋποθέσεις και προδιαγραφές.

    H ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ

    Πετράγιαννη Αγγελική

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έλληνας χορευτής με σύνδρομο Down γνώρισε την αποθέωση στην όπερα του Καΐρου μαζί με τη μητέρα του
    Έλληνας χορευτής με σύνδρομο Down γνώρισε την αποθέωση στην όπερα του Καΐρου μαζί με τη μητέρα του

    Με φόντο τη γαλανόλευκη σημαία ο Κυριάκος Φριλίγκος κατάφερε να ξεπεράσει για άλλη μία φορά τον εαυτό του και να ζήσει ένα ακόμα όνειρο του.

    Ο 26χρονος χορευτής από τον Ταύρο, έχοντας παρτενέρ τη μητέρα του Μαργαρίτα, εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ τεχνών ΑμΕΑ Awladna που διοργανώνει από το 2017 και κάθε χρόνο και για μία εβδομάδα η κυβέρνηση της Αιγύπτου και τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

    Οι πιο δυνατές ψυχές του πλανήτη

    Με εκατοντάδες συμμετοχές από 36 χώρες διοργανώθηκε ένα φαντασμαγορικό σόου. Οι πιο δυνατές ψυχές του πλανήτη έδειξαν το παράδειγμα στους κοινούς θνητούς και τους έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα πίστης και θέλησης για ζωή. Διαγωνίστηκαν στον χορό, στο τραγούδι, στη μουσική και σε άλλες δεξιότητες ξεσηκώνοντας το κοινό που είχε κατακλύσει την όπερα του Καΐρου. Ανάμεσα τους δεκάδες Έλληνες και Κύπριοι της πάντα ενεργής, δυνατής όσο και ιστορικής κοινότητας της Αιγύπτου που κυριολεκτικά αποθέωσαν τον Κυριάκο και τη Μαργαρίτα.

    Γνώρισαν την αποθέωση

    Με άνεση, συγχρονισμό και αυτοπεποίθηση ο Κυριάκος και η μητέρα του εκτέλεσαν άψογα την χορογραφία προσαρμοσμένη σε κλασικές ντίσκο επιτυχίες. O 26χρονος από τον Ταύρο με σύνδρομο Down απέδειξε πως εκτός από το μπουζούκι έχει ένα μεγάλο ταλέντο και στον χορό. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο Κυριάκος μαζί με τη μητέρα του γνωρίζουν την αποθέωση από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους.

    Ο Κυριάκος Φριλίγκος και η μητέρα του
    Ο Κυριάκος Φριλίγκος και η μητέρα του

    Ο Σίσι και τα αποτελέσματα

    Ενδεικτικό του μεγάλου ανταγωνισμού είναι το γεγονός πως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στην πανηγυρική τελετή λήξης όπου σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να παραβρεθεί και ο ίδιος ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο οποίος έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την καθιέρωση του θεσμού που πλέον έχει γίνει θεσμός.

    Την ώρα της εμφάνισης στην όπερα του Καΐρου
    Την ώρα της εμφάνισης στην όπερα του Καΐρου

    Ζει για να εκπροσωπεί την Ελλάδα

    «Ήταν φοβερή εμπειρία. Ο Κυριάκος έχει αγωνιστεί άλλες δύο φορές στη διοργάνωση, το 2018 και το 2019. Το 2018 είχε αγωνιστεί με το μπουζούκι του και το 2019 στον χορό με χασάπικο. Στο παρελθόν είχαμε και άλλες ελληνικές συμμετοχές με άλλα παιδιά».

    Επί της σκηνής στην όπερα του Καΐρου
    Επί της σκηνής στην όπερα του Καΐρου

    «Πήγαμε πολύ καλά. Ο Κυριάκος το ευχαριστήθηκε. Νιώθει πολύ περήφανος που εκπροσώπησε την Ελλάδα. Πάντα αυτό ήταν το όνειρο του. Για αυτό ζει», είπε στο ethnos.gr η μητέρα του, Μαργαρίτα.

    Ο Κυριάκος Φριλίγκος στον Ελληνικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καΐρου με τον
    Ο Κυριάκος Φριλίγκος στον Ελληνικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καΐρου με τον

    Ζούμε ένα όνειρο

    «Εγώ δεν κάνω τίποτε άλλο από το να τον υποστηρίζω. Κάθε του προσπάθεια και κάθε του χαμόγελο είναι για όλους μας η ίδια η πίστη και θέληση για ζωή. Εδώ στο Κάιρο όλη την εβδομάδα γίνονται συνεχώς αγώνες και διαγωνισμοί. Η διοργάνωση διαρκεί μία εβδομάδα. Είναι μία μεγάλη γιορτή και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε. Τιμητικά μας έχουν καλύψει τα έξοδα. Ζούμε ένα όνειρο. Να φανταστείτε η διαμονή μας είναι σε κρουαζιερόπλοιο που μας ξεναγεί στον Νείλο. Ο Κυριάκος και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή είναι ευτυχισμένοι», συμπλήρωσε η ίδια.

    Οι Έλληνες της Αιγύπτου υποστήριξαν πολύ την συμμετοχή του Κυριάκου Φριλίγκου
    Οι Έλληνες της Αιγύπτου υποστήριξαν πολύ την συμμετοχή του Κυριάκου Φριλίγκου

    Συγκινητικοί οι Έλληνες της Αιγύπτου

    Η Μαργαρίτα Φριλίγκου και ο Κυριάκος περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα ελπίζοντας σε ένα καλό πλασάρισμα για την Ελλάδα και δεν ξεχνούν να ευχαριστήσουν αυτούς που τους έχουν βοηθήσει: «Υπάρχει ικανοποίηση για την εμφάνιση αλλά και μία γλυκιά προσμονή για τα αποτελέσματα. Σημασία έχει η συμμετοχή και πως ο κόσμος μας αγκάλιασε εδώ. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στην Αίγυπτο, στους Έλληνες και στους Κύπριους που ζουν εδώ. Είναι όλοι τους συγκινητικοί. Φυσικά, ευχαριστούμε τους διοργανωτές και την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Ελπίζω εάν βγουν τα αποτελέσματα να γίνει και εκεί ένα μεγάλο θαύμα».

    Η αφίσα του φεστιβάλ τεχνών ΑμΕΑ Awladna που διοργανώνει από το 2017 η Αίγυπτος

    Δείτε εδώ βίντεο από την εντυπωσιακή εμφάνιση

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δράση ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος για παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN
    Δράση ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος για παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN

    Ημέρα γιορτής!

    Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος).

    Για το λόγο αυτό βάψαμε πολύχρωμα τα χέρια μας, φτιάξαμε ένα πανό και το αφιερώσαμε στα παιδιά με σύνδρομο DOWN.

    Γιατί την αγάπη που μας δείχνουν αυτά τα παιδιά, οφείλουμε να τους την επιστρέφουμε πολλαπλά!

    Kdap mea down 3

    Τις δικές μας πολύχρωμες κάλτσες φέτος τις προμηθευθήκαμε από τον Σύλλογο Συνδρόμου DΟWN Ελλάδας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα τους και συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο DOWN #lotsofsocks.

    Διότι όπως έχουμε ξαναπεί, όλοι οφείλουμε να στεκόμαστε αρωγοί με κάθε τρόπο, μπροστά στο έργο που επιτελούν τέτοιοι σύλλογοι.

    «Πώς γίνεται μια περίσσεια να προκαλεί ‘ελλείψεις’ και πώς μπορεί μια έλλειψη να οδηγεί σε τόση περίσσεια;» (Απόσπασμα από την ταινία του Αργύρη Λιαπη «+1», αφιερωμένη στο σύνδρομο DOWN)

    Kdap mea down 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΕΕΕΚ Πύργου: 16η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας του συνδρόμου Down
    ΕΕΕΕΚ Πύργου: 16η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας του συνδρόμου Down

    "Ας γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα, γιατί σε αυτό τον κόσμο χρειάζεται τόλμη για να είσαι διαφορετικός" Δημήτρης Ι. Κωστούρος

    Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 16η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του συνδρόμου Down. Κάθε χρόνο, η 21η Μαρτίου, είναι η ημέρα που γεμίζει με τις φωνές των ανθρώπων με σύνδρομο Down και με εκείνων που ζουν κ δουλεύουν καθημερινά μαζί τους. Η φωνή αυτή μεγαλώνει κάθε χρόνο και ακούγεται όλο και πιο δυνατά!

    Τα άτομα με σύνδρομο Down θα πρέπει να λαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση και ίσα δικαιώματα τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες. Ωστόσο τα άτομα με αναπηρία ακόμα και σήμερα βιώνουν την αρνητική στάση των υπολοίπων απέναντί τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    eeeek down 2

    Έχει αποδειχθεί ότι ένα θετικό περιβάλλον που προετοιμάζει σωστά ένα παιδί με σύνδρομο Down, έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην κοινωνική του αυτοπεποίθηση όσο και στην ατομική και επαγγελματική αυτονομία του. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα άτομα με σύνδρομο Down με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να επιτύχουν επαγγελματική αποκατάσταση και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

    Στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές με σύνδρομο Down. Βασική επιδίωξη είναι η ένταξη των μαθητών αυτών στην κοινωνία. Μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών στα επαγγελματικά εργαστήρια του σχολείου μας επιτυγχάνεται η κοινωνική και επαγγελματική τους αυτονομία. Με την κατάλληλη προετοιμασία οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες αυτόνομης ζωής που έχουν ως στόχο να τους ξανουμε ενεργούς πολίτες.

    Σε ένα τέτοιο , λοιπόν περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντάς μας ένα ανεκτίμητος δώρο την ανιδιοτελή αγάπη τους.

    eeeek down 3

    Η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ

    Αγγελική Πετρόγιαννη

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βρετανία: «Μητέρα» ομολόγησε ότι άφησε την 24χρονή ανάπηρη κόρη της να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου
    Βρετανία: «Μητέρα» ομολόγησε ότι άφησε την 24χρονή ανάπηρη κόρη της να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου

    Η 49χρονη Έλαϊν Κλαρκ κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 24χρονης κόρης της η οποία είχε σύνδρομο Down - Θα καταδικαστεί στις 7 Φεβρουαρίου

    Αντιμέτωπη με φυλάκιση είναι μια 49χρονη γυναίκα από το Μπλάκπουλ στη Βρετανία η οποία ομολόγησε πως άφησε την κόρη της που έπασχε από σύνδρομό Down να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου.

    Η Έλαϊν Κλαρκ κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 24χρονης Ντέμπι Λιτς, η οποία πέθανε από ασιτία. Στην ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε πως το άτυχο κορίτσι είχε και εκτεταμένη λοίμωξη από ψώρα.

    Το αδυνατισμένο σώμα της 24χρονης ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα σπίτι στο Μπλάκπουλ του Λανκασάιρ, από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις 29 Αυγούστου 2019.

    Έξι άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τον θάνατο της Ντέμπι, ενώ και ο πρώην σύντροφός της Κλαρκ, Ρόμπερτ Μπρους, 45 ετών, από το Λιντς του Δυτικού Γιορκσάιρ, κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε ή προκάλεσε τον θάνατο ενός ευάλωτου ενήλικα. Αργότερα η κατηγορία εναντίον του αποσύρθηκε.

    Η Κλαρκ αρχικά είχε δηλώσει αθώα για τη δολοφονία της ευάλωτης κόρης της, αλλά άλλαξε την κατάθεση της μόλις 10 ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Θα καταδικαστεί στις 7 Φεβρουαρίου.
    Πηγή: protothema.gr
  • Ιταλία: 41χρονος υιοθέτησε κοριτσάκι με σύνδρομο Down αφού το είχαν απορρίψει 20 οικογένειες
    Ιταλία: 41χρονος υιοθέτησε κοριτσάκι με σύνδρομο Down αφού το είχαν απορρίψει 20 οικογένειες

    Ο ανύπαντρος πατέρας λέει πως την ένιωσε σαν κόρη του από την πρώτη στιγμή που την κράτησε στα χέρια του

    Ο 41χρονος Λούκα Τραπανέζε, από τη Νάπολη της Ιταλίας που βοηθάει εθελοντικά από τα 14 του άτομα με αναπηρία, ανακάλυψε πρόσφατα τη χαρά της πατρότητας, υιοθετώντας ένα κοριτσάκι, το οποίο το απέρριπταν οικογένειες, λόγω προβλήματος υγείας.

    Η μικρή Άλμπα, δόθηκε για υιοθεσία από τη μητέρα της, επειδή έχει σύνδρομο Down, όταν ήταν μόλις 13 ημερών και πριν έρθει ο Λούκα στη ζωή της, την είχαν απορρίψει 20 οικογένειες εξαιτίας της πάθησής της.

    «Μόλις την κράτησα στα χέρια μου, πλημμύρισα με χαρά. Την ένιωσα αμέσως σαν κόρη μου», δήλωσε ο 41χρονος.

    Ο Λούκα ήθελε πάντα να γίνει πατέρας, όμως γνώριζε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες στην Ιταλία δεν δίνουν συχνά την επιμέλεια παιδιών σε έναν ανύπαντρο και ομοφυλόφιλο άνδρα.
    Και η διαδικασία για να καταφέρει να υιοθετήσει τη μικρή Άλμπα ήταν υπερβολικά γραφειοκρατική, ωστόσο τα κατάφερε και τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να τα βγάλει εις πέρας ως γονιός σε μονογονεϊκή οικογένεια.
    https://www.youtube.com/watch?v=qZEqfc0N2Yk

    Και πάλι στις δηλώσεις του, προσθέτει: «Από όταν ήμουν 14, ήμουν εθελοντής και βοηθούσε άτομα με αναπηρία. Οπότε ένιωσα ότι είχα την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για να υιοθετήσω την Άλμπα».
    dad2
    Ο Λούκα πέρασε την εφηβεία του με το να επισκέπτεται τον κολλητό του φίλο, Ντιέγκο, στο νοσοκομείο και με το να τον βοηθάει, καθώς ο φίλος του βρισκόταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου.

    «Οι γονείς του δούλευαν αρκετά, επομένως τον περισσότερο χρόνο ήμασταν μόνο οι δυο μας. Έμεινα μαζί του καθ'όλη τη διάρκεια αυτής της άσχημης, στενάχωρης και γεμάτης πόνο εμπειρίας, μέχρι το τέλος», είπε στο BBC.
    dad3
    Και πρόσθεσε: «Ο θάνατος του Ντιέγκο με έκανε να συνειδητοποιήσω τι σημαίβνει να ζεις με κάποια αρρώστια. Έτσι ξεκίνησα να πηγαίνω εθελοντικά σε μια εκκλησία στη Νάπολη, ώστε να βοηθάω ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία».

    Ο Λούκα, μαζί με τον πρώην σύντροφό του, με τον οποίο ήταν μαζί από τα 25 για 11 χρόνια, ίδρυσαν τη δική τους φιλανθρωπική οργάνωση ώστε να βοηθάνε άτομα με αναπητρία και συχνά συζητούσαν ώστε να υιοθετήσουν το δικό τους παιδί.
    dad4
    «Δυστυχώς πριν από μερικά χρόνια χωρίσαμε. Μετακόμισα σε ένα σπίτι μόνος μου. Ήθελα πολύ να γίνω πατέρας, αλλά εκείνη την περίοδο στην Ιταλία δεν ήταν δυνατόν για έναν ανύπαντρο να υιοθετήσει. Μετά τα πράγματα άλλαξαν και στην αρχή του 2017 μπορούσα να κάνω αίτηση για υιοθεσία. Μου είπαν ότι θα μου έδιναν μόνο παιδί με προβλήματα», λέει ο Λούκα.

    Έγραψε στην αίτησή του ότι θα ήταν πολύ χαρούμενος αν υιοθετούσε ένα παιδί, ασχέτως από την κατάσταση της υγείας του και έτσι ο δρόμος του συναντήθηκε με αυτόν της Άλμπα, τον περασμένο Ιούλιο.
    dad5
    Ο Λούκα πέρασε τις πρώτες μέρες μόνο με την Άλμπα και παραδέχεται ότι ήταν τρομοκρατημένος, αφού δεν ήξερε πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε ένα νεογέννητο.

    Όμως μετά από λίγες μέρες, οργάνωσε ένα πάρτι για να την γνωρίσει στους συγγενείς και τους φίλους του.
    dad6
    Ο 41χρονος πατέρας αναφέρει ότι η Άλμπα έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα και της αρέσει πολύ να βρίσκονται γύρω τις άνθρωποι.

    Αναφέρει, μάλιστα, πως η υιοθεσία του άλλαξε τη ζωή και πλέον σε όλα του τα σχέδια περιλαμβάνεται και η Άλμπα.

    «Με έκανε ευτυχισμένο και με ολοκλήρωσε σαν άνθρωπο. Είμαι περήφανος που είμαι ο πατέρας της και ήθελα πάρα πολύ να γίνει η κόρη μου», λέει ο Λούκα.
    dad8
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch