Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 11:45

Παγώνη: Φέτος είναι η χρονιά των πολλών ιώσεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Yπογράμμισε ό,τι οι ιώσεις που υπάρχουν φέτος αφορούν το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό

Η φετινή χρονιά μαστίζεται από πολλές ιώσεις και στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στο EΡΤΝews, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Η κ. Παγώνη τόνισε ό,τι φέτος είναι η χρονιά των πολλών ιώσεων και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα περιστατικά δεν είναι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα μικρά παιδιά. «Όλες αυτές οι ιώσεις μας βρήκαν σε ένα ανοσοποιητικό σύστημα, όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια γιατί ήμασταν δυόμιση χρόνια σε καταστολή με τις μάσκες μας. Δεν είμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον που ο οργανισμός έχει συνηθίσει όπως τις προηγούμενες χρονιές που φυλαγόμαστε γιατί έτσι έπρεπε να γίνει και κάπως είχαμε ένα τελείως διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα. Σιγά – σιγά όμως θα επανέλθουμε, γιατί τώρα όπως ξέρετε όλοι οι μάσκες έχουνε βγει και υπάρχουν μόνο σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα».
Ακολούθως η κ. Παγώνη υπογράμμισε ό,τι οι ιώσεις που υπάρχουν φέτος αφορούν το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό ενώ η γρίπη δεν έχει φύγει ακόμα όπου και υπάρχουν πολλά περιστατικά γρίπης. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς της γρίπης τόνισε «Όταν κάνουμε το εμβόλιο δε σημαίνει ότι δεν θα νοσήσουμε, απλώς δε θα κάνουμε επιπλοκές και θα το περάσουμε με τελείως διαφορετικά κλινικά συμπτώματα απο ό,τι να μην το είχαμε κάνει. Επομένως λοιπόν, εμβολιασμό για να είμαστε σε καλύτερη κλινική κατάσταση με πολύ πιο ελαφρά συμπτώματα».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Χανιά: Με ιογενή γαστρεντερίτιδα οι ασθενείς που εισήχθησαν μαζικά στο νοσοκομείο – Τι λέει η Παγώνη
    Χανιά: Με ιογενή γαστρεντερίτιδα οι ασθενείς που εισήχθησαν μαζικά στο νοσοκομείο – Τι λέει η Παγώνη

    Συναγερμός σήμανε στα Χανιά, για μαζική μαζικές εισαγωγές ασθενών με γαστρεντερίτιδα που στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ πολλοί εκ των εισαχθέντων είναι φοιτητές.

    Καθησυχάζει η Παγώνη

    Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στην τηλεόραση του OPEN, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακος, από προχθές το βράδυ μέχρι χθες το πρωί προσήλθαν στα Επείγοντα το νοσοκομείου 43 άτομα από τα οποία τα 23 παιδιά 18 έως 23 ετών από την Πολυτεχνική Σχολή. Όπως τόνισε, μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα με υψηλή μεταδοτικότητα. «Μέχρι χθες το βράδυ που μίλησα με το νοσοκομείο, υπήρχε μία σταθερότητα, αλλά προσήλθαν άλλα 17 περιστατικά», σημείωσε ο κ. Γιαννακός.

    Στην εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, και τόνισε ότι πρόκειται για τον νοροϊό που κρατάει περίπου τρεις μέρες. «Είναι δύσκολη η κλινική κατάσταση γιατί έχει πολλούς εμετούς και διάρροιες», ενημέρωσε και τόνισε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, αλλά καλή ενυδάτωση.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός
    Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός

    Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα

    Μετά τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
    «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις. Θέλει προσοχή, ακόμα έχουμε ωραίο καιρό. Μετά τις 20 Οκτώβρη καλό είναι να ξεκινήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου το εμβόλιο της γρίπης. Αυτοί ξεκινούν πρώτα και μετά οι υπόλοιποι. 15 ημέρες για αντισώματα. Δεκέμβρης, Γενάρης και Φλεβάρης είναι η γρίπη που θα έχουμε σε έξαρση, ανεξάρτητα αν αρχίσει από το τέλος Οκτώβρη. Και να την έχουμε αντιμετωπίζεται».
    Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα.

    «Είναι σαν τον Έμπολα, ένας πολύ δύσκολος ιός, με αιμορραγικές διαθέσεις. Δεν είναι προς εμάς ακόμα. Μεταφέρεται με τις επιφάνειες, με τα υγρά, με το αίμα. Δεν ανησυχούμε για εμάς, είναι πάρα πολύ μακριά».

    Για το κρούσμα της πολιομυελίτιδας που εντοπίστηκε στη χώρα μας, αναφέρει:

    «Δε σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός, είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, αντιμετωπίζονται όλα».
    «Έχουμε κάνει πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων»

    Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ λέει:

    «Τα νοσοκομεία Παίδων που έχουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, χρειάζονται ενίσχυση παραπάνω, και σε προσωπικό αλλά και σαν κτιριακές υποδομές. Πρέπει να γίνονται ανακαινίσεις και εμείς έχουμε κάνει και πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων».

    Για το νοσοκομείο της Δράμας:

    «Το νοσοκομείο της Δράμας έχει πολλά προβλήματα, δεν έχουμε παθολόγους. Έχει μεγάλες ελλείψεις, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις
    Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις

    Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε σήμερα στο Mega για την έναρξη των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπη αλλά και τον κορωνοϊό που συνεχίζει να ταλαιπωρεί.

    Η κυρία Παγώνη μίλησε αρχικά για το εμβόλιο της γρίπης και αναφέρθηκε στο πότε ξεκινάνε οι εμβολιασμοί. «Από 20 Οκτώβρη και μετά ξεκινούν τα εμβόλια της γρίπης οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή μεγάλοι σε ηλικία άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα.

    Αυτή είναι η πρώτη ομάδα γιατί θέλουμε δύο εβδομάδες για αντισώματα. Πέρυσι όλες οι ιώσεις και όλες οι γρίπες είχαν αρχίσει από Οκτώβρη, εμείς θα το πάμε έτσι και σιγά σιγά, ομάδες ομάδες θα τελειώσουν», είπε.

    Πότε πρέπει να εμβολιαστούν τα μικρά παιδιά

    Αναφερόμενη στα μικρά παιδιά είπε ότι «οι γονείς θα πάνε στον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες σύμφωνα με το ιστορικό του παιδιού» και ότι «Νοέμβριο θα πάνε οι πιο νεαρές ηλικίες».

    Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του ιού

    «Ανησυχούμε πάρα πολύ γιατί πέρυσι είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά και οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος, επειδή κάθε χρόνος είναι διαφορετικός, να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας», σημείωσε.

    Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για τον κορωνοϊό

    «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από covid. Όσον αφορά τον covid, τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ από ηλικίες 64 και πάνω. Αυτό όμως μέχρι το πρώτο 5νθημερο σε συνεννόηση με τον γιατρό.

    Γιατί κάποιοι κολλάνε συνέχεια κορωνοϊό

    Eρωτηθείσα γιατί κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό και κολλάνε συνέχεια η κα Παγώνη είπε: «Δεν είμαστε οι παλιοί οργανισμοί. Μετά τα τρία χρόνια του covid έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Είχαν και τα προβλήματά τους τα οποία άφησαν πίσω, είχαν απορυθμιστεί σε πολλά θέματα, φοβόντουσαν μερικοί να πάνε και στο νοσοκομείο που είναι και λογικό. Χρειάζεται λίγο προσοχή. Χρειάζεται ένα αντισηπτικό μαζί μας, αυτό αρκεί».

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
    Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

    Την εμφάνισή τους σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο κουδούνι έκαναν στα σχολεία οι ιώσεις, ο κορονοϊός αλλά και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το συγχρωτισμό. Μάλιστα, μέρα με τη μέρα και όσο η θερμοκρασία θα σημειώνει περαιτέρω πτώση και θα μπαίνουμε για τα καλά στην περίοδο των βροχοπτώσεων, η συχνότητα εμφάνισης των ιογενών ασθενειών θα ακολουθεί αυξητικές τάσεις, ενώ το επόμενο διάστημα οι παιδίατροι αναμένουν να ξεκινήσει και η περίοδος της γρίπης.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, αυτήν την περίοδο μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού με ήπια συμπτώματα αλλά και κρούσματα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κάποια από τα οποία οφείλονται στον στρεπτόκοκκο. Επίσης, παρατηρούνται και αρκετά κρούσματαγαστρεντερίτιδας.

    Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι κυρίως πυρετός, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, φαρυγγαλγία και τραχηλική λεμφαδενίτιδα.

    «Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής, δηλαδή στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Αύξηση των κρουσμάτων αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι τα παιδιά τον μεταφέρουν στο σπίτι και κολλάνε ολόκληρες οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη, λεχώνες και ηλικιωμένοι που πάσχουν και από άλλα νοσήματα», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Τζέτζη.

    Τι πρέπει να κάνουν γονείς και δάσκαλοι

    Κατά την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, στα σχολεία αλλά και στο σπίτι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά των ιών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το καλό πλύσιμο των χεριών και ο καλός καθαρισμός, ιδίως στους παιδικούς σταθμούς, των επιφανειών που εναποτίθεται το φαγητό ή μοιράζονται τα παιχνίδια.

    «Η καλή αποστείρωση των επιφανειών είναι πολύ σημαντική, διότι οι ιοί μεταφέρονται με το φτάρνισμα, το βήχα και το σάλιο. Στα σχολεία απαραίτητος είναι και ο καλός αερισμός των χώρων. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν, ώστε τα παιδιά τους να έχουν σωστή διατροφή, η οποία να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και να ακολουθούν ένα σωστό ωράριο ύπνου. Όταν τα παιδιά είναι εμπύρετα, δεν τα στέλνουμε στο σχολείο, παρά μόνο αν περάσει ένα 24ωρο από την τη στιγμή που ανέβασαν πυρετό. Αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στο σχολείο αλλά και για να προφυλάξουμε περαιτέρω τα παιδιά, αφού μετά από μία ίωση ο οργανισμός τους είναι περισσότερο ευάλωτος και μπορεί να κολλήσουν ευκολότερα κάποια άλλη ασθένεια. Όταν το παιδί μας είναι ασθενές, ενημερώνουμε το σχολείο και σίγουρα επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο», αναφέρει η κ. Τζέτζη.

    Έρχεται η περίοδος της γρίπης

    Κατά την ίδια, οι παιδίατροι αναμένουν το επόμενο διάστημα να μπούμε και στην περίοδο της γρίπης, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τον βροχερό καιρό καθώς και από την πτώση της θερμοκρασίας.

    «Είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της γρίπης το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προβλέπει ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και τα παιδιά από έξι μηνών έως έξι ετών», σημειώνει η κ. Τζέτζη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καμπανάκι από Παγώνη: Μόλις μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα ξεκινήσει έξαρση κορωνοϊού και ιώσεων
    Καμπανάκι από Παγώνη: Μόλις μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα ξεκινήσει έξαρση κορωνοϊού και ιώσεων

    Για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, XEC, μίλησε σήμερα η Ματίνα Παγώνη και όλα δείχνουν πως θα επικρατήσει τον φετινό χειμώνα.

    Η νέα υποπαραλλαγή κορωνοϊού XEC εντοπίστηκε αρχικά τον Ιούνιο στη Γερμανία και ήδη έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

    Παγώνη για αντιική αγωγή

    «Μεταλλάξεις θα έχουμε πάρα πολλές. Πλέον η συμπτωματολογία, η κλινική κατάσταση του ασθενούς είναι λίγο καλύτερη συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη. Τώρα είμαστε σε ύφεση, μόλις μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα ξεκινήσει έξαρση», είπε νωρίτερα στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

    Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ώστε να λάβουν αντιική αγωγή. Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, με τα αντιικά φάρμακα «δεν θα νοσηλευτούν, δεν θα διασωληνωθούν».

    Πολλοί ήταν εκείνοι που νόσησαν το καλοκαίρι με κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν, με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ να τονίζει πως τον Οκτώβριο θα πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, καθώς αναμένεται έξαρση των ιώσεων.

    Δείτε απόσπασμα απο την εκπομπη:

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
    Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη

    «Εδώ δεν έχει έρθει ακόμα - Στη Γερμανία υπάρχει ένας πανικός, εμείς είμαστε ψύχραιμοι και θα την αντιμετωπίσουμε» λέει η Ματίνα Παγώνη

    Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα XEC βρίσκεται σε έξαρση την Ευρώπη, αν και στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα.

    Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA σημείωσε η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού έχει αρχίσει να εξαπλώνεται προοδευτικά σε Αμερική και Ευρώπη, η οποία εφιστά την προσοχή των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως.

    Η νέα αυτή υποπαραλλαγή που έχει θορυβήσει την ιατρική κοινότητα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία και έκτοτε έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Ολλανδία, αλλά και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την υποπαραλλαγή XEC καθώς πιστεύουν ότι τελικά θα γίνει η νέα επικρατούσα παραλλαγή.

    Αμερικανός γιατρός που μίλησε στους Los Angeles Times για την XEC δήλωσε ότι «μόλις έχει αρχίσει» και ότι μπορεί να χρειαστούν από αρκετές εβδομάδες έως και μήνες μέχρι επηρεάσει δραστικά τους αριθμούς των ήδη καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

    Κρούσματα υποπαραλλαγής XEC έχουν εντοπιστεί σε Γερμανία, Ολλανδία και άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης

    Ξεκίνησε τον Μάιο στη Γερμανία

    Η κ. Παγώνη μιλώντας για τη νέα υποπαραλλαγή ανέφερε ότι στη Γερμανία φεύγει η υποπαραλλαγή FLiRT και έρχεται η XEC, η καινούρια. «Οι Γερμανοί έχουν θορυβηθεί, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο εκεί αυτή η υποπαραλλαγή. Προς τα εδώ δεν έχει έρθει ακόμα» συμπλήρωσε.

    Και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι «εδώ έχουμε την FLiRT ακόμα, δεν είναι η καινούρια. Κλείνει τον λαιμό, κάνει πυρετό».

    «Επειδή υπάρχει ένας πανικός στην Γερμανία πάντα, εμείς είμαστε ψύχραιμοι και θα την αντιμετωπίσουμε», κατέληξε η κ. Παγώνη.

    Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ήταν καθησυχαστική για τα μέχρι τώρα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς τα συμπτώματα ήταν ήπια, ενώ είπε ότι η ομάδα που τους προβλημάτιζε ήταν κατά βάση αυτοί με τα υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι παίρνοντας τα αντιικά φάρμακα το αντιμετώπιζαν καλά.

    Υποχώρηση της FLiRT

    Μικρή υποχώρηση στην κυκλοφορία του κορονοϊού διαπιστώνει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία καταγράφει 27 θανάτους το επταήμερο 2 – 8 Σεπτεμβρίου, έναντι του μέσου όρου των 12 θανάτων ανά εβδομάδα το προηγούμενο διάστημα.

    Μείωση καταγράφεται επίσης στο ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά στην Covid-19, καθώς και στις διασωληνώσεις, οι οποίες περιορίστηκαν στις 8, έναντι του μέσου όρου των 12 ανά εβδομάδα το προηγούμενο διάστημα.

    Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε στα λύματα τεσσάρων από τις δέκα πόλεις που εξετάζονται, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

    Μεταλλάξεις και εμβόλιο

    Τον περασμένο μήνα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, είχε μιλήσει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια λέγοντας ότι «κάθε νέα μετάλλαξη συνήθως παρακάμπτει την αποστειρωτική ανοσοποίηση. Δηλαδή δεν συμβαίνει αυτό που θα περίμενε κανείς από το εμβόλιο – να μη μολυνθεί και να μη νοσήσει».

    Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, «παραμένει ευτυχώς ο πυρήνας της ανοσοποίησης, δηλαδή η αποφυγή των αρνητικών εκβάσεων όπως η διασωλήνωση και ο θάνατος».

    Ο ίδιος διευκρινίζει στη συνέχεια ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται με συχνό εμβολιασμό – π.χ. ανά έξι μήνες. Ως εκ τούτου ο εμβολιασμός εκτός προγράμματος, δηλαδή επιπλέον εμβολιασμός πέραν του ετήσιου, είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον χωρίς επιστημονικές ενδείξεις.

    Για το αν μια επικαιροποιημένη δόση που γίνεται τον Οκτώβριο μπορεί να προστατεύσει σε μια ολοετή χρονικά περίοδο, ο κ. Τζανάκης, σημειώνει ότι «η επικαιροποιημένη δόση πρέπει να γίνει με στόχευση ανθρώπων με συγκεκριμένο ηλικιακό εύρος και συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις που φάνηκε από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας ότι έχουν μια ισχυρή συνιστώσα στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου».

    Βασιλακόπουλος: Οι μεταλλάξεις θα είναι διαρκείς

    Η νέα υποπαραλλαγή που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα στην Ευρώπη έρχεται να υπενθυμίσει τις προειδοποιήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ότι «η πανδημία τελείωσε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός εξαφανίστηκε τελείως».

    Ο γνωστός πνευμονολόγος έχει εξηγήσει ότι έχουμε πλέον μπει σε μια ενδημική φάση όπου ο κορονοϊός έχει εξάρσεις και υφέσεις. «Ο ιός συνέχεια θα αλλάζει, αυτό με τις μεταλλάξεις θα γίνεται συνέχεια γιατί ο ιός αυτός για να επιβιώσει πρέπει να βρίσκει ξενιστή, δηλαδή έναν άνθρωπο στον οποίο να ζει, δεν μπορεί να ζήσει αλλού. Άρα συνέχεια θα αλλάζει και θα γίνεται πιο μολυσματικός» δήλωσε προ μηνός μιλώντας στο MEGA.

    Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια και το κατά πόσο μπορούν να προστατεύσουν από τις τελευταίες μεταλλάξεις, ο κ. Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι αυτό που κυκλοφορεί σήμερα «καλύπτει σε πολύ σημαντικό ποσοστό τη βαριά νόσο».

    Πηγή: In.gr
  • Παγώνη στο CNN Greece: Σημαντική η άμεση διάγνωση του στρεπτόκοκκου για να μην υπάρχουν επιπλοκές
    Παγώνη στο CNN Greece: Σημαντική η άμεση διάγνωση του στρεπτόκοκκου για να μην υπάρχουν επιπλοκές

    Από την έξαρση στην ύφεση και τανάπαλιν, αυτό είναι το ταξίδι του στρεπτόκοκκου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, επισημαίνει στο CNN Greece, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη.

    Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο στρεπτόκοκκος έχει αρχίσει να μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι, εξάρσεων και υφέσεων, σύμφωνα με την έμπειρη κυρία Παγώνη.

    Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

    Οι πληθυσμιακές ομάδες που θα πρέπει να είναι προσεκτικές σύμφωνα με την συνομιλήτριά μας, είναι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα.

    Ειδικότερα: Παιδιά από 3 έως 10 ετών, που ο στρεπτόκοκκος εμφανίζεται κλινικά ως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, με πόνο στο λαιμό ή πυρετό, καλό είναι η μητέρα να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο να διενεργηθεί το strep test και στη συνέχεια το παιδί να λάβει θεραπεία.

    Οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει και οι ίδιοι να επικοινωνήσουν με τον οικογενειακό γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντιβίωση.

    Το μείζον ζήτημα και για τις δύο ομάδες, σύμφωνα με την κυρία Ματίνα Παγώνη, είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα διαγνωση και να ληφθεί θεραπεία από τους ασθενείς, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στην καρδιά, στα νεφρά, ή σε διάφορα άλλα όργανα.

    «Δεν φοβόμαστε τον στρεπτόκοκκο»

    Παρόλα αυτά, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι δεν φοβόμαστε τον στρεπτόκοκκο, το γνωρίζουμε καθώς είναι γνωστό βακτήριο. Επίσης αυτή τη στιγμή, δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο στρεπτόκοκκος καθώς και άλλες ξεχασμένες ασθένειες έχουν κάνει και πάλι την εμφανισή τους, η κυρία Ματίνα Παγώνη, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια μετά από την περιπέτεια του COVID-19, ο οργανισμός των περισσότερων ανθρώπων έχει εξασθενήσει, επομένως είμαστε πιο επιρρεπείς όλοι μας για να νοσήσουμε.

    Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

    Η μετάδοση του στρεπτόκοκκου γίνεται μέσω επαφής, με τα σταγονίδια, αλλά και μέσω κάποιου τραύματος. Η κυρία Παγώνη υποστηρίζει ακόμη, πώς θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, τους βασικούς κανόνες υγιεινής, να πλένουν σωστά τα χέρια τους και φυσικά οι ενήλικες να χρησιμοποιούμε τα αντισηπτικά, καθώς τα έχουμε ξεχάσει.

    Για την πορεία του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γαννάκος, τόνισε τα εξής πριν μερικές ημέρες:

    «Τα κρούσματα στην Ηλεία προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία και προβληματισμό. Γνωρίζουμε όμως τη σοβαρότητα αυτής της νόσου από τον περασμένο χειμώνα όταν και χάσαμε παιδιά μέσα σε λίγες ώρες από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, παρ' ότι εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Επισημάναμε πολλές φορές ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
    Σχετικά με την τήρηση των μέτρων πρόληψης: «Επίσκεψη γρήγορα σε γιατρό, όχι τηλεφωνικές ιατρικές διαγνώσεις, άμεση διενέργεια Strep Test στους ασθενείς που είναι πανεύκολο. Η γρήγορη αντιμετώπιση σώζει τους ασθενείς. Κάθε ημέρα με νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η covid-19 ήρθε και έμεινε και συνεχώς εμφανίζονται νέες απειλές για τη δημόσια υγεία.

    Αυτό καθιστά απαραίτητη την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ που σήμερα είναι σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

    Έχουμε λιγοστές προσλήψεις που δεν καλύπτουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων, την μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), την εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

    Ούτε πανικός λοιπόν με την ευλογιά των πιθήκων και τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Να φτιάξουμε το ΕΣΥ»

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο