Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 19:26

«Καμπανάκι» από ECDC: Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη - Πώς θα προφυλαχθούμε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι χώρες στην Ευρώπη κατέγραψαν τεράστια αύξηση στα κρούσματα κοκκύτη το 2023 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, με δεκαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Συνολικά σχεδόν 60.000 κρούσματα κοκκύτη αναφέρθηκαν στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου από τον Ιανουάριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα αριθμητικά στοιχεία

Το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι από την ασθένεια -11 παιδιά και 8 ηλικιωμένοι- πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο κοκκύτης είναι μια βακτηριακή μόλυνση που επηρεάζει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και είναι ενδημική στην Ευρώπη. Προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, ενώ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Μεγαλύτερες επιδημίες κοκκύτη είναι αναμενόμενες κάθε 3 με 5 χρόνια ακόμη και σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, επεσήμανε το ECDC, αν και η μικρή μείωση στα ποσοστά εμβολιασμού στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 ενδέχεται να συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Η εξάπλωση του κοκκύτη ήταν επίσης χαμηλή στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, γεγονός που κάνει την αύξηση να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερη.

Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται τους τελευταίους μήνες είναι ιστορικά υψηλός. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί όσα κρούσματα καταγράφονταν κατά μέσο όρο ετησίως από το 2012 ως το 2019.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διακυβεύονται ζωές, κυρίως των μικρών. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά», τόνισε η Άντρεα Άμον, διευθύντρια του ECDC.

Το σενάριο των αναμνηστικών εμβολίων

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντάξει το εμβόλιο κατά του κοκκύτη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, ενώ κάποιες εμβολιάζουν και τις έγκυες.

Το ECDC τόνισε ότι οι εθνικές αρχές σε μερικές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά ή και σε ενήλικες, καθώς η ανοσία από το εμβόλιο μπορεί να εξασθενίσει με τον καιρό.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:33

Σχετικά Άρθρα

  • Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι
    Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ECDC για τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη - Σημειώθηκαν 18.449 κρούσματα ιλαράς σε έναν χρόνο και 32.000 κρούσματα κοκκύτης σε μόλις τρεις μήνες - Σε μια χώρα το 78% των κρουσμάτων ιλαράς - Οι οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

    Συναγερμό για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της ιλαράς έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σταθερά από τον Ιούνιο του 2023. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκαν 786 κρούσματα από 18 χώρες.

    Το ECDC προειδοποιεί ότι οι αυξητικές τάσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ ενδέχεται να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης των πληθυσμών. Επί τούτω συστήνει άμεση κάλυψη των κενών ανοσίας για υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο (>95% με τη δεύτερη δόση), καλύτερη επιτήρηση, εγρήγορση από τους επαγγελματίες υγείας, υπέρβαση των ανισοτήτων στον εμβολιασμό και προώθηση της αξίας του μέσα από ειδικές στρατηγικές επικοινωνίας και παρεμβάσεις.

    Στη Ρουμανία το 77.76%

    Τον Αύγουστο του 2024, 27 χώρες ανέφεραν δεδομένα για την ιλαρά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy), με 786 κρούσματα να αναφέρονται από 18 χώρες. Εννέα χώρες ανέφεραν μηδενικά κρούσματα.

    Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο 12 μηνών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου 2024, 30 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν συνολικά 18.449 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων 14.241 (77,2%) ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο χώρες (Λετονία και Λιχτενστάιν) ανέφεραν μηδενικά κρούσματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (14.347), την Ιταλία (897), το Βέλγιο (606), την Αυστρία (532) και τη Γερμανία (516).

    Τα υψηλότερα ποσοστά ειδοποίησης παρατηρήθηκαν σε βρέφη κάτω του ενός έτους (590,9 κρούσματα ανά εκατομμύριο) και παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (348,6 κρούσματα ανά εκατομμύριο). 13 θάνατοι (ποσοστό θνησιμότητας: 0,1%) αποδόθηκαν στην ιλαρά κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου, με τη Ρουμανία να αναφέρει 12 θανάτους και την Ιρλανδία έναν.

    19 θάνατοι από ιλαρά

    Συμπληρωματική επιδημιολογική παρακολούθηση, με συλλογή δεδομένων στις 9 Οκτωβρίου 2024, εντόπισε 199 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς σε 11 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ: Αυστρία (2 νέα, συνολικά 504), Βουλγαρία (6 νέα, συνολικά 26), Τσεχία (3 νέα, συνολικά 33), Γερμανία (78 νέα, συνολικά 698), Ουγγαρία (4 νέα, συνολικά 29), Ιρλανδία (29 νέα, συνολικά 135, περιλαμβανομένου ενός θανάτου), Ιταλία (57 νέα, συνολικά 864), Ολλανδία (7 νέα, συνολικά 163), Νορβηγία (1 νέο, συνολικά 11), Πολωνία (1 νέο, συνολικά 262) και Σουηδία (11 νέα, συνολικά 37). Συνολικά, 19 θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά έχουν αναφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024, στη Ρουμανία (18) και στην Ιρλανδία (1).

    Για χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, η Ελβετία ανέφερε 99 κρούσματα το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 2.562 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία, συνέχισαν να αναφέρουν κρούσματα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσίευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), άλλες χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα είναι το Καζακστάν (27.330),το Αζερμπαϊτζάν (16.633),η Ρωσία (13.018),το Κιργιστάν (11.759) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2.123).

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παιδιά και ενήλικες που ταξιδεύουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

    Κοκκύτης: 32.000 κρούσματα σε 3 μήνες

    Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι το 2023 δηλώθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν δηλωθεί. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους και σε έφηβους 10-19 ετών. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες αφορούν σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των τριών μηνών.

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Το βασικότερο μέτρο πρόληψης για τον κοκκύτη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα της ζωής καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι
    Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι

    Τους καλοκαιρινούς μήνες η επίπτωση των ιώσεων συνήθως μειώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ιοί και βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει

    Υψηλή δυναμική έχουν συγκεκριμένες λοιμώξεις αυτή την περίοδο, παρά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι. Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει πως δεν έχει… προτίμηση σε εποχή, προκαλώντας επιδημικές εξάρσεις και εν μέσω θέρους. Ήδη κρούσματα και νοσηλείες είναι σε ανοδική πορεία. Παράλληλα, η ιλαρά και ο κοκκύτης απασχολούν τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και της χώρας μας, ενώ το τρέχον διάστημα απαιτείται προσοχή και για τη νόσο των λεγεωναρίων. Την ίδια στιγμή, σε έξαρση είναι τα τροφιμογενή νοσήματα.

    Το ygeiamou.gr συγκεντρώνει τις πέντε υγειονομικές «απειλές» των επόμενων εβδομάδων.

    Covid-19

    Στις αρχές του έτους καταγράφηκε στην Ελλάδα μια μεγάλη έξαρση Covid-19, έχοντας ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Με δεδομένο ότι μολύνθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, η επίπτωση του κορωνοϊού τους μήνες που ακολούθησαν μειώθηκε κατά πολύ. Σήμερα, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τη δεύτερη έξαρση του έτους, με ηλικιωμένους και ευάλωτους να αποτελούν τον πληθυσμό – στόχο του ιού.

    Εισαγωγές, νοσηλείες και θάνατοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη ενώ η ανοσία από το προηγούμενο επιδημικό «κύμα» φθίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και το βράδυ της Κυριακής νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία συνολικά 374 ασθενείς με κορωνοϊό, με τις ημερήσιες εισαγωγές να ανέρχονται σε 54.

    Εάν συγκρίνει κανείς τα νούμερα με δύο ή τρεις μήνες πριν φαίνεται η ανοδική πορεία. Ενδεικτικά, στα τέλη Μαρτίου υπήρχαν ημέρες με μονοψήφιο αριθμό νέων εισαγωγών ενώ το σύνολο των νοσηλευόμενων ήταν περί τους 100 ασθενείς σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 17-23 Ιουνίου, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθε σε 487 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 211.

    Κοκκύτης

    Επαναλαμβάνει τις συστάσεις για εμβολιαστική κάλυψη εγκύων και ενηλίκων που παραμένουν αθωράκιστοι έναντι του κοκκύτη το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω έξαρσης της νόσου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 13/6/2024, έχουν δηλωθεί 264 κρούσματα κοκκύτη, εκ των οποίων το 58% αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Ειδικότερα το 15% αφορά σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών, ενώ το 42% των κρουσμάτων αφορά σε ενήλικα άτομα. Από τις αρχές του 2024 έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι, δύο σε βρέφη έως δύο μηνών και ένας σε ενήλικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 δηλώθηκαν συνολικά εννέα περιστατικά κοκκύτη.

    Τους τελευταίους μήνες, εκτός της χώρας μας, αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη, πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

    Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό όλων των επίνοσων ατόμων και ιδιαίτερα των εγκύων με το εμβόλιο TdaP.

    Ιλαρά

    Οι ανεμβολίαστοι θύλακες του πληθυσμού προκαλούν επιδημίες ιλαράς, μιας νόσου που για χρόνια ήταν «εξαφανισμένη» λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Από τις αρχές του 2024 στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 27 περιστατικά ιλαράς, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης έξαρσης στην Ευρώπη.

    Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2024, 26 χώρες ανέφεραν στοιχεία για την ιλαρά, με 672 κρούσματα από 18 χώρες. Η τάση, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα είναι πτωτική, κάτι όμως που μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη υποβολή δεδομένων από τις χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς δημόσιας υγείας. Ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών ιλαράς τον Μάιο αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (169), το Βέλγιο (130), την Ιταλία (126) και τη Γαλλία (89).

    Ο ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνουν σε όλους τους πολίτες να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη και εάν δεν έχουν γίνει δύο δόσεις να πραγματοποιηθούν άμεσα. Επίσης, ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητος πριν από ταξίδι σε χώρες με έξαρση, όπως είναι η Ρουμανία.

    Νόσος των λεγεωναρίων

    Γνωστή υγειονομική απειλή αποτελεί η νόσος των λεγεωναρίων, γνωστή και ως «νόσος των κλιματιστικών». Το ζεστό και θερμό κλίμα σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη χρήση κλιματιστικών ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων λεγιονέλλα, που ευθύνεται για περίπου 40-45 περιστατικά της νόσου των λεγεωναρίων ετησίως στη χώρα μας. Στην πλειονότητά τους εμφανίζονται σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές.

    Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae . Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. Η νόσος είναι στην ουσία μια βαριά πνευμονία που εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

    Ορισμένες πηγές μόλυνσης είναι οι εξής: Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς), πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού, δεξαμενές αποθήκευσης νερού, θερμές ιαματικές πηγές, ιαματικά λουτρά, κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται), σιντριβάνια, υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης.

    Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Τροφιμογενή νοσήματα

    Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι γαστρεντερίτιδες το καλοκαίρι. Τροφιμογενή νοσήματα που εκδηλώνονται με έμετο ή διάρροια είναι στα «φόρτε» τους το καλοκαίρι.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα τροφιμογενή νοσήματα είναι τα συχνότερα δηλούμενα λοιμώδη νοσήματα, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των συρροών κρουσμάτων/επιδημιών τροφιμογενούς νοσήματος που δηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Σαλμονέλλωση, ηπατίτιδα Α, σιγκέλλωση, τυφοειδής/παρατυφοειδής πυρετός, λιστερίωση είναι ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφής ή νερού.

    Η συχνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων κατά κανόνα υποεκτιμάται, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επειδή πρόκειται για νοσήματα με ήπια συμπτωματολογία που αυτοϊώνται, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασθενών να μην προσφεύγει στις υπηρεσίες υγείας και ο αριθμός των μη διαγνωσμένων περιπτώσεων να είναι μεγάλος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας για έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα: 264 κρούσματα μέχρι τα μέσα Ιούνη
    Σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας για έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα: 264 κρούσματα μέχρι τα μέσα Ιούνη

    Σε νέο συναγερμό είναι οι υγειονομικές αρχές αφού καταγράφουν έξαρση του κοκκύτη στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

    Ο ΕΟΔΥ έχει εντοπίσει 264 κρούσματα κοκκύτη έως 16 Ιoυνίου του 2024 ενώ υπήρξαν και 3 θάνατοι. Οι δύο θάνατοι αφορούσαν σε βρέφη έως δυο μηνών ενώ υπήρξε και ενός ενήλικα.

    Το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του συνιστά τον άμεσα εμβολιασμό των επίνοσων εγκύων αλλά και των ενηλίκων, αφού κρίνει πως είναι το μόνο μέσο πρόληψης.

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος

    ΘΕΜΑ: «Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανάγκη εμβολιασμού των επίνοσων εγκύων και των ενηλίκων με το εμβόλιο TdaP»

    Σχετικά:

    1. Η υπ' αριθ. πρωτ. Δ1(α)/ΓΠοικ.16711/18.03.2022 ΥΑ με θέμα «Αναδιαμόρφωση του καταλόγου των υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων» (Β'1665).
    2. Το ΠΔ 121/2017 (ΦΕΚ 148 Α), «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας», όπως ισχύει έως σήμερα.
    3. Η υπ' αριθ. πρωτ. Υ14/09.07.2023 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη» (ΦΕΚ 4435, τεύχος Β').
    4. Η υπ' αριθ. πρωτ. 40345 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση καθηκόντων Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας» (ΦΕΚ 722, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ./25.7.2023).
    5. H υπ' αριθ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7601/07.02.2023 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023 (ΑΔΑ: 6ΒΖ2465ΦΥΟ-ΜΛΨ)».
    6. Η υπ' αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.1423/07.03.2024 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024» (ΑΔΑ: ΨΜ16465ΦΥΟ-ΟΦΚ).
    7. Η υπ' αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 19039/02.04.2024 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη-Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΑΔΑ:6ΦΚΗ465ΦΥΟ-ΞΡΑ)
    8. To από 26/6/2024 ηλεκτρονικό μήνυμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

    Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα μικρά βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και εμφάνισης επιπλοκών, όπως πνευμονία, άπνοια, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλοπάθεια και θάνατο, με ποσοστό θνητότητας 2%. ΑξίΖει να σημειωθεί ότι το 67% των θανάτων που δηλώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ΝοσημάτωνCDC) κατά τα έτη 2011-22, αφορούν σε βρέφη, με το 95,5% των βρεφικών θανάτων να καταγράφεται σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο σημαντικότερος τρόπος προστασίας των βρεφών από τη νόσηση με κοκκύτη είναι μέσω του εμβολιασμού των εγκύων.

    Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία), μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη, πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σχεδόν το 80% των νοσηλειών με κοκκύτη αφορούν σε βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών.

    Το ECDC στην πρόσφατη εκτίμηση κινδύνου (RAPID RISK ASSESSMENT, 05/2024) με βάση την ανάλυση των διαχρονικών επιδημιολογικών δεδομένων, εκτιμά ότι στην παρούσα φάση ο συνολικός κίνδυνος για τα βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών, τα οποία είναι μη ανοσοποιημένα ή μερικώς ανοσοποιημένα είναι αυξημένος. Συνήθως πηγή μόλυνσης είναι ο γονέας, το αδελφάκι ή το άτομο που τα φροντίζει εφόσον έχει λοίμωξη από κοκκύτη.

    Στον ΕΟΔΥ, το έτος 2023 δηλώθηκαν συνολικά 9 κρούσματα κοκκύτη, ενώ από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 13/6/2024 (εβδομάδα ISO 24/2024), έχουν δηλωθεί διακόσια εξήντα τέσσερα (264) κρούσματα κοκκύτη, εκ των οποίων το 58% αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Ειδικότερα το 15% αφορά σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών, ενώ το 42% των κρουσμάτων αφορά σε ενήλικα άτομα. Μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται τρεις (3) θάνατοι, δύο (2) σε βρέφη ηλικίας έως δύο μηνών και ένας (1) σε ενήλικα.

    Ο εμβολιασμός των επίνοσων ατόμων αποτελεί σημαντικό μέτρο στην πρόληψη της νόσου. Με βάση τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό όλων των επίνοσων ατόμων και ιδιαίτερα των εγκύων, σύμφωνα με τα ισχύοντα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων και την εγκύκλιο με θέμα «Εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη-Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» (Σχετικό 8).

    Ειδικότερα, οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με μια δόση εμβολίου TdaP (ή TdaP-IPV, επί ελλείψεως TdaP), κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με TdaP. Με τα ίδια εμβόλια μπορούν να εμβολιαστούν και οι λεχωΐδες, που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης και τα μέλη της οικογένειας, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν έρθουν σε επαφή με νεογνά και βρέφη.

    Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός των εγκύων και των μελών της οικογένειας, είναι το μοναδικό μέτρο αποτελεσματικής προστασίας των μικρών βρεφών ηλικίας έως τριών μηνών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, επιπλοκών, ακόμα και θανάτου. Ο εμβολιασμός της εγκύου έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μητρικών αντισωμάτων σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, τα οποία μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και προστατεύουν το βρέφος από τη γέννησή του. Μητρικά αντισώματα έναντι του κοκκύτη μπορούν επίσης να μεταφερθούν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Επιπρόσθετα, το εμβόλιο προστατεύει την έγκυο από τη νόσηση και μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του κοκκύτη από τη μητέρα στο βρέφος μετά τη γέννηση. Επισημαίνεται ότι τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του κοκκύτη είναι ασφαλή και έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εμβολιασμού των εγκύων πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας.

    Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας με μια αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία. Ο κοκκύτης όπως είναι γνωστό, παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα και καταγράφονται συρροές κρουσμάτων σε επαγγελματίες υγείας σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας. H πρόληψη της διασποράς του κοκκύτη στους χώρους αυτούς με τον έγκαιρο εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των ευάλωτων ατόμων με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

    Η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και η αυξημένη κλινική υποψία για πιθανά κρούσματα κοκκύτη, με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες είναι επιβεβλημένη, καθώς η καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση και τη μετάδοση της νόσου. Επιπλέον, συστήνεται η χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

    Η τήρηση όλων παραπάνω θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων του κοκκύτη στη χώρα μας καθώς και στη προστασία των βρεφών από τη νόσηση από κοκκύτη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ψαλτοπούλου για την έξαρση του κοκκύτη: Πού οφείλεται, πώς θα προστατευτούμε και ποια είναι τα συμπτώματα
    Ψαλτοπούλου για την έξαρση του κοκκύτη: Πού οφείλεται, πώς θα προστατευτούμε και ποια είναι τα συμπτώματα

    «Λόγω της μείωσης του γενικού εμβολιασμού έχουμε αύξηση περιστατικών του κοκκύτη, για αυτό ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους πολίτες στο τι πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μειωθούν τα κρούσματα», αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ.

    Ο κύριος λόγος που υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων και έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για τον κοκκύτη είναι «και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μείωση των εμβολιασμών των μικρών παιδιών και εφήβων και σε γενικότερο επίπεδο. Και οι ταξιδιώτες έχουν μια εύκολη μετακίνηση νοσούντων από την μια περιοχή στην άλλη», επισημαίνει η καθηγήτρια.

    Εμβολιασμός παιδιών και εγκύων

    «Το πώς θα είμαστε ασφαλείς, το έχουμε λύσει εδώ και 40-50 χρόνια με τον εμβολιασμό των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Επομένως, κοιτάζουμε την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μας. Αν έχουμε ξεχάσει κάποιο εμβόλιο, με την βοήθεια του παιδιάτρου μας. Επίσης είναι πολύ σημαντική η οδηγία του ΕΟΔΥ ώστε οι εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να εμβολιαστούν και να καλυφτούν προς τον κοκκύτη, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, νεογνών που έχουν αποβιώσει από κοκκύτη. Με αυτό τον εμβολιασμό καλύπτουμε και την έγκυο και το νεογνό μέχρι να μπει στην κανονική, εμβολιαστική του κάλυψη», συνεχίζει η κυρία Ψαλτοπούλου.

    Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη – Πότε πάμε στον γιατρό

    Στη συνέχεια, επισημαίνει πως «προσέχουμε και την 3η ηλικία και τους ανοσοκατασταλμένους από την άποψη ότι και αυτοί μπορεί να νοσήσουν πολύ βαριά από ένα οποιοδήποτε μεταδοτικό νόσημα».

    «Αν δούμε πυρετό, βήχα σε έξαρση, ο οποίος επιδεινώνεται με τις μέρες, είναι πολύ σημαντικό να πάμε στον παθολόγο και τον παιδίατρο για να το διαγνώσουμε και να αποκλείσουμε πως πρόκειται για κάτι μεταδοτικό και βαρύ και να πάρουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», καταλήγει η καθηγήτρια.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γ.Ν. Ηλείας-Ν.Μ. Πύργου: Σε επαγρύπνηση η Παιδιατρική κλινική για τα αυξημένα κρούσματα κοκκύτη σε όλη τη χώρα
    Γ.Ν. Ηλείας-Ν.Μ. Πύργου: Σε επαγρύπνηση η Παιδιατρική κλινική για τα αυξημένα κρούσματα κοκκύτη σε όλη τη χώρα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε εγρήγορση βρίσκεται η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη που έχει παρουσιαστεί στη χώρα. Μέχρι στιγμής η Ν.Μ. Πύργου έχει δεχτεί μόλις ένα περιστατικό πριν ενάμιση μήνα, ωστόσο το ιατρικό προσωπικό είναι σε επαγρύπνηση καθώς, ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να είναι πολύ μεγάλος. Παράλληλα, το ιατρικό προσωπικό φροντίζει για τους απαραίτητους εμβολιασμούς σε ευπαθείς ομάδες που επισκέπτονται το νοσοκομείο, ακόμη και μετά τη νοσηλεία τους.

    Όπως δηλώνει στο ilialive.gr η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου Μαρία Αναστασόπουλου, το νοσοκομείο δέχτηκε ένα μόλις περιστατικό κοκκύτη πριν ενάμιση μήνα περίπου, από παιδί Ρομά που είχε έρθει με την οικογένειά του από τη Δράμα. «Είχαμε ένα κρούσμα πριν ενάμιση μήνα, παιδί Ρομά, το οποίο ήρθε από τη Δράμα. Το συγκεκριμένο παιδί, είχε έρθει σε επαφή με πάρα πολλά παιδάκια, σύμφωνα με το ιστορικό του. Δεν έχει παρουσιαστεί άλλο κρούσμα μέχρι στιγμή, αλλά ο χρόνος επώασής του κοκκύτη μπορεί να είναι και αρκετά μεγάλος» δηλώνει η κ. Αναστασοπούλου και συμπληρώνει ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φροντίζει για τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων είτε κατά την εξέταση είτε μετά τη νοσηλεία τους.

    «Ο κοκκύτης είναι επικίνδυνος, και ιδιαίτερα για τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, τα οποία μπορεί να κάνουν πολύ βαριά νόσηση. Το εμβόλιο του κοκκύτη είναι από τα πρώτα που γίνονται στα μωρά από 2 μηνών. Η πλειοψηφία πλέον των γονέων είναι συνεπείς στον εμβολιασμό των παιδιών του. Ελάχιστους έχουμε συναντήσει που να μην έχουν κάνει εμβόλια τα παιδιά τους» συνεχίζει η προϊσταμένη της Παιδιατρικής Κλινικής, σημειώνοντας ότι και οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση καθώς μπορεί να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον ιό.

    «Κοιμήθηκε» το ανοσοποιητικό σύστημα μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό

    Αναφορικά με την εμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών που έχουν ανησυχήσει έντονα τον ιατρικό κόσμο, η κ. Αναστασοπούλου δίνει την εξήγηση ότι φαίνεται να προέρχεται από την αδράνεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος μετά τα μέτρα που πάρθηκαν για τον covid-19. « Όντως, το τελευταίο διάστημα είδαμε να εμφανίζονται ανησυχητικά παλιές ασθένειες. Ίσως επειδή «κοιμήθηκε» το ανοσοποιητικό σύστημα με όλα τα μέτρα που πήραμε με τον covid. Έχει αλλάξει τελείως το οικοσύστημα των ιών και των μικροβίων. Βλέπουμε ιώσεις, όπως για παράδειγμα ο στρεπτόκοκκος που πάντα υπήρχε, να έχουν μεγάλη έξαρση τον τελευταίο χρόνο. Εμείς στο Νοσοκομείο του Πύργου, το πρώτο κρούσμα γρίπης το είχαμε πέρυσι τον Αύγουστο! Έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος που λειτουργούν οι ιοί και ανταποκρίνονται οι ανθρώπινοι οργανισμοί. Οι ιοί έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταλλάσσονται και μάλιστα πολύ έξυπνα».

    Τα κρούσματα στην Ελλάδα

    Από την αρχή του έτους ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 230 δηλωμένα κρούσματα κοκκύτη, ενώ το 2023 ήταν μόλις 9. Τα μισά σχεδόν εξ αυτών αφορούν παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών ενώ τα υπόλοιπα βρέφη κάτω των 12 μηνών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

    Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

    Ο ΕΟΔΥ συστήνει, μεταξύ άλλων:

    - τον έγκαιρο εμβολιασμό , από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ).
    - Την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες.
    - Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.
    - Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
    - Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρίες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής.
    - Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωΐδων πριν από την έξοδο τους από το μαιευτήριο.
    - Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.

    Φωτογραφία: Freepik/EyeEm

  • «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τον κοκκύτη: Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι έγκυες
    «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τον κοκκύτη: Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι έγκυες

    Τις έγκυες να κάνουν εμβόλιο κατά του κοκκύτη προέτρεψε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν βρέφη.

    Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ο κοκκύτης «είναι βακτήριο, δεν είναι ιός. Το βακτήριο αυτό, μάλιστα, δεν επιβιώνει εκτός του σώματος. Μεταδίδεται με σταγονίδια όταν κάποιος έχει μολυνθεί ειδικά στην πιο μολυσματική περίοδο όταν είναι στο συνάχι. Ο κοκκύτης προκαλεί έναν έντονο βήχα που ακούγεται σαν να ουρλιάζει κάποιο, μπορεί κάποιος από αυτόν τον βήxα να κάνει και εμετό».

    Σε ποια εβδομάδα της κύησης πρέπει να γίνει το εμβόλιο

    Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη ο κοκκύτης «προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό που ξεκινάει από τον δεύτερο μήνα. Ωστόσο, τα βρέφη δεν προστατεύονται επαρκώς μέχρι τον 3ο-4ο εμβολιασμό και γι αυτό συνιστάται οι έγκυες να έχουν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό στο διάστημα μεταξύ 26ης και 36ης εβδομάδας».

    Τα συμπτώματα

    Μιλώντας για τα συμπτώματα εξήγησε πως «ξεκινά με συνάχι και έναν ήπιο πυρετό» και πρόσθεσε πως μπορούν να διαρκέσουν 2 εβδομάδες.

    Ο ίδιος επεσήμανε πως η «διάγνωση μπορεί να γίνει με μοριακή μέθοδο PCR αν υπάρχει υπόνοια και καλό θα είναι αυτό να γίνεται όσο πιο νωρίς αν υπάρχει αυτή η υπόνοια γιατί τότε είναι πιο αποτελεσματίκή η αντιμετώπιση».

    «Οι πιο ευάλωτοι είναι τα μωρά και οι έφηβοι γιατί στην εφηβεία έχει πέσει η κάλυψη από τα πρώτα εμβόλια καθώς συνήθως δεν γίνεται η ενισχυτική δόση», συνέχισε.

    «Το πιο σημαντικό είναι οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο σε αυτή την περίοδο της έξαρσης γιατί οι θάνατοι αφορούν κυρίως τα βρέφη και ο μόνος τρόπος να το προλάβουμε είναι αυτός» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τα συμπτώματα του κοκκύτη σε ενήλικες και παιδιά – Τι πρέπει να προσέξετε
    Τα συμπτώματα του κοκκύτη σε ενήλικες και παιδιά – Τι πρέπει να προσέξετε

    Τα συμπτώματα του κοκκύτη που πρέπει να προσέχετε.

    Σε τεράστια έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα του κοκκύτη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία, τους πρώτους 5 μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί συνολικά 230 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημειώνουμε ότι κατά την ίδια περίοδο, πέρυσι είχαν σημειωθεί μόλις 9 κρούσματα.

    Ο κοκκύτης είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αν και μπορούν να κολλήσουν άτομα κάθε ηλικίας, ο κοκκύτης φαίνεται να προσβάλλει κυρίως παιδιά, νεαρούς εφήβους και βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

    Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.

    Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη

    Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 7 έως 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 21 ημέρες μετά. Συνολικά, διακρίνονται 3 στάδια της νόσου.

    Πρόδρομο/καταρροϊκό στάδιο: Το πρώτο στάδιο διαρκεί 1 – 2 εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή:

    • Φτέρνισμα
    • Καταρροή
    • Ήπιος πυρετός
    • Ήπιος βήχας

    Παροξυσμικό στάδιο: Μετά από δύο εβδομάδες, ο ασθενής περνά στο δεύτερο στάδιο της νόσου, όπου:

    • Ο βήχας γίνεται εντονότερος
    • Υπάρχουν επεισόδια παροξυσμικού βήχα, ακολουθούμενου από εισπνευστικό συριγμό (κοκκοράκι). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση. Οι παροξυσμοί του βήχα κάνουν αρχικά την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και γίνονται ολοένα συχνότεροι, μέχρι που φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο.

    Συχνά, μετά τα επεισόδια αυτά παρατηρούνται:

    • Αποβολή παχύρευστης, διαυγούς βλέννας
    • Εμετός
    • Αφυδάτωση
    • Δυσκολία στην αναπνοή
    • Μπλε ή μωβ δέρμα γύρω από το στόμα

    Στάδιο αποδρομής: Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.

    Στα βρέφη, ενδεχομένως να μην εμφανιστεί καθόλου ο συνήθης «συριγμός», ενώ μετά τα επεισόδια παροξυσμικού βήχα μπορεί να ακολουθήσει διακοπή της αναπνοής για σύντομα χρονικά διαστήματα (άπνοια).

    Οι έφηβοι, οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν λάβει μερική ανοσοποίηση παρουσιάζουν κατά κανόνα ηπιότερα ή ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα. Στις ομάδες αυτές, καθώς και στα πολύ νεαρά βρέφη, η διάγνωση του κοκκύτη είναι δυσκολότερη.

    Οι επιπλοκές του κοκκύτη

    Τα βρέφη και τα εξασθενημένα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κοκκύτη. Η συχνότερη επιπλοκή της νόσου είναι η δευτεροπαθής πνευμονία η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στις ΗΠΑ, το 11,8% των βρεφών κάτω των 6 μηνών εμφανίζει δευτεροπαθή πνευμονία λόγω λοίμωξης με κοκκύτη. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, παρουσιάζεται και μια πολύ σπάνια επιπλοκή που ονομάζεται κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια. Πρόκειται για μια βαρύτατη επιπλοκή, η οποία προσβάλει το 0,1% των βρεφών με κοκκύτη στις ΗΠΑ και προκαλεί πασμούς, αταξία, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα.

    Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές του κοκκύτη περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, ανορεξία και αφυδάτωση. Τέλος λόγω της αυξημένης πίεσης δημιουργούνται κήλες, ρινικές επιστάξεις, πρόπτωση του ορθού και πνευμοθώρακας.

    Η θνητότητα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 0,2% (90% των θανάτων αφορούσαν βρέφη ηλικίας <6 μηνών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού). Κατά το έτος 2009 καταγράφηκαν παγκοσμίως 106.207 θάνατοι (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 82%).

    Θεραπεία κοκκύτη

    Για να είναι κάποιος προστατευμένος από νόσηση από τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζεται με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων στο σωστό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά και τους ενήλικες.

    Σε περίπτωση που υπάρξει λοίμωξη, ο κοκκύτης θεραπεύεται κυρίως με την χορήγηση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά είναι πιο αποτελεσματικά στα αρχικά στάδια της νόσου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιβίωση μπορεί να εξαλείψει την λοίμωξη, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει τον βήχα.

    Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά φάρμακα κατά του βήχα δεν είναι αποτελεσματικά στον παροξυσμικό βήχα και τον εισπνευστικό συριγμό που μπορεί να προκαλέσει ο κοκκύτης, επομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, είτε για παρακολούθηση, είτε για έτσι να τους χορηγηθεί αναπνευστική υποστήριξη και ενδοφλέβιος ορός για καλύτερη ενυδάτωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΕΟΔΥ: Συναγερμός για πάνω από 200 κρούσματα κοκκύτη μέσα στο 2024 - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
    ΕΟΔΥ: Συναγερμός για πάνω από 200 κρούσματα κοκκύτη μέσα στο 2024 - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

    Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τους τελευταίους μήνες, καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

    Όπως ανακοίνωσε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) έχουν αύξηση των περιστατικών.

    Πιο επιρρεπείς οι νέοι και τα παιδιά

    Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

    Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30.05.2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 133/230 (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους

    Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

    Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

    Τονίζεται ότι το μόνο μέτρο πρόληψης για τα μικρά βρέφη < 3 μηνών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης – 36ης εβδομάδας κύησης σύμφωνα με το ΕΠΕ

    Οι εμβολιασμοί

    Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστούν:

    • Την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων) για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες. Σημειώνεται ότι καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου.
    • Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.
    • Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
    • Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρίες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής.
    • Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωΐδων πριν από την έξοδο τους από το μαιευτήριο.
    • Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο