Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 14:42

Επίσκεψη του Λιμεναρχείου Κατακόλου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την Παρασκευή 17/5/2024, τα στελέχη του Λιμεναρχείου Κατακόλου, Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ Μαρία Ανδριοπούλου και Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος, επισκέφτηκαν το 2ο Δημ. Σχ. Πύργου, στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Ναυτιλίας : « ΠΡΟΣΕΧΩ, ΜΑΘΑΙΝΩ, ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ», που αφορά την ασφάλεια στην θάλασσα. Έκαναν παρουσίαση power point, μίλησαν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα ενόψη της θερινής περιόδου και απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες των μαθητών.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 12:46

Σχετικά Άρθρα

  • Κατάκολο: 60 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν μεσοπέλαγα από φορτηγό πλοίο
    Κατάκολο: 60 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν μεσοπέλαγα από φορτηγό πλοίο

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Στα βάθη του Ιονίου, περίπου 50 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου διασώθηκαν 60 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Μετά από ενημέρωση που είχε η Ελληνική Ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα, υπήρξε κινητοποίηση από παραπλέοντα πλοία.

    Στην περιοχή που εντοπίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε και διέσωσε τους μετανάστες. Στη συνέχεια κατόπιν των εντολών που έλαβε, κατευθύνθηκε προς το Κατάκολο, όπου έφτασε περίπου στις 4,30 το πρωί αρόδου. Εκεί το ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ516 ανέλαβε τη μεταφόρτωση και μεταφορά των λιμάνι των παράτυπων μεταναστών διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 5,30 το πρωί.

    Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε πρόκειται για 60 άτομα αρκετά νεαρής ηλικίας. Οι 57 είναι υπήκοοι Ιράν και τρεις - μια οικογένεια - υπήκοοι Ιράκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δέκα μικρά παιδιά.

    Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μέριμνα και συντονισμός από το Λιμεναρχείο Κατακόλου υπό τον Λιμενάρχη Υποπλοίαρχο (ΛΣ) Απόστολο Γκατζιό και από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου Πύργου της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας με μέριμνα του δημάρχου Στάθη Καννή.

    Οι Λιμενικές Αρχές εξετάζουν αν ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται και οι διακινητές ή οι υπεύθυνοι της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών που είχαν προορισμό την Ιταλία.

    Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Κώστας Νικολούτσος, σε δήλωσή του στο ilialive.gr τόνισε ότι “… για δεύτερη φορά φέτος είχαμε διάσωση μεταναστών. Το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου στα διεθνή ύδατα περίπου 50 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου. Υπήρξε κινητοποίηση από το Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου με όλο το προσωπικό και δημιουργήσαμε ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου παρείχαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και θα συνεχίσουμε την υποστήριξη τους έως ότου φύγουν για κάποια δομή. Είναι νέοι άνθρωποι και μικρά παιδιά.

    Κληθήκαμε για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε. Φαίνεται πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και άλλα τέτοια περιστατικά. Το Κατάκολο στερείται χώρων φιλοξενίας, ωστόσο κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες σε τέτοιες περιπτώσεις”.

    Metana Kata 2

  • Κατάκολο: Προφυλακιστέοι πέντε Ιρανοί για διακίνηση μεταναστών
    Κατάκολο: Προφυλακιστέοι πέντε Ιρανοί για διακίνηση μεταναστών

    Το δρόμο για τη φυλακή θα πάρουν οι πέντε υπήκοοι Ιράν που συνελήφθησαν με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το σκάφος που μετέφερε συνολικά 74 αλλοδαπούς υπηκόους Ιράν, Ιράκ και ελάχιστους Αφγανούς, εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Ζακύνθου το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 7 Αυγούστου και οδηγήθηκαν με τη βοήθεια δεξαμενόπλοιου στο λιμάνι του Κατακόλου.

    Οι λιμενικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους πέντε ανάμεσα στα 74 άτομα, διακινητές που προσπαθούσαν να οδηγήσουν το πλοίο στην Ιταλία.

    Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν χθες και προχθές και με τη σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα θα προφυλακιστούν.

  • Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την διάσωση παράτυπων μεταναστών και τη μεταφορά τους στο Κατάκολο
    Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την διάσωση παράτυπων μεταναστών και τη μεταφορά τους στο Κατάκολο

    Τις απογευματινές ώρες την 07.08.2024, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Κατάκολου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για ένα ιστιοφόρο σκάφος σε πιθανό κίνδυνο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 26 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου.

    Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. στην περιοχή μετέβη ένα ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία. Το δεξαμενόπλοιο (Δ/Ξ) «HENRY MAERSK» σημαίας Δανίας περισυνέλεξε με ασφάλεια εβδομήντα τέσσερις (74) αλλοδαπούς (53 άντρες, 9 γυναίκες και 12 ανήλικοι) και τους μετέφερε στη ράδα του λιμανιού του Κατάκολου με τη συνοδεία του Ν/Γ. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο επιβατηγό φορτηγό (Ε/Γ – Φ/Γ) «ΜΙΜΗΣ Γ.» Ν.Κ. 24 και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι.

    Από το Λιμενική Αρχή Κατάκολου που διενεργεί τη προανάκριση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από την περιοχή της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ έκαστος εκ των προαναφερόμενων πλήρωσε για την μεταφορά του το ποσό των οχτώ χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (8.500). Συνελήφθησαν πέντε (05) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω για παράβαση του άρθρου 30 παρ. 1Γ του Ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση).

    Η Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ. σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κατάκολου αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

    paratupoi katakolo2

  • Κατάκολο: Πέντε συλλήψεις για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών - Σήμερα στον Εισαγγελέα
    Κατάκολο: Πέντε συλλήψεις για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών - Σήμερα στον Εισαγγελέα

    Από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας ξεκίνησε το ταξίδι των 74 παράτυπων μεταναστών που κατέληξαν στο Κατάκολο, μετά τον εντοπισμό τους στα δυτικά της Ζακύνθου με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Οι 74 αλλοδαποί διασώθηκαν με επιχείριση του Λιμενικού Σώματος από δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Δανίας που τους μετέφερε έως έξω από το λιμάνι του Κατακόλου και από εκεί μεταφέρθηκαν με λάντζα στο νότιο προβλήμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά διασώθηκαν 74 άτομα στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Ιρακινοί αλλά και ελάχιστοι Αφγανοί. Αρκετοί είναι Κουρδικής καταγωγής και όλοι φέρονται να δήλωσαν πως έφυγαν από τον τόπο τους φοβούμενοι αναταραχές στη Μέση Ανατολή γενικότερα.

    Πέντε άτομα συνελήφθησαν από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κατακόλου που διαχειρίζεται το περιστατικό, ως υπεύθυνοι για τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και αυτοί ίδιας υπηκοότητας, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ηλείας.

    Οι παράτυποι μετανάστες κατόπιν συνεννοήσεως έφτασαν στην περιοχή της Μαρμαρίδας όπου και επιβιβάστηκαν στο σκάφος που σταμάτησε το ταξίδι του στο Ιόνιο. Το “κόμιστρο” που πλήρωσαν για το ταξίδι έως την Ιταλία σύμφωνα με πληροφορίες 7000 με 8000 δολάρια.

  • Αγ. Ηλίας Πύργου: Νεκρός 88χρονος από πνιγμό - Κολυμπούσε μισή ώρα στην περιοχή
    Αγ. Ηλίας Πύργου: Νεκρός 88χρονος από πνιγμό - Κολυμπούσε μισή ώρα στην περιοχή

    Ένας 88χρονος άντρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το πρωί της Πέμπτης από την θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ηλία Πύργου.

    Ο ηλικιωμένος κολυμπούσε με τη χρήση μάσκας στη θάλασσα για περίπου μισή ώρα, πριν εντοπιστεί αναίσθητος από τους λουόμενους και το ναυαγοσώστη.

    Άμεσα κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Διακομίστηκε στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Ο ηλικιωμένος παραθέριζε στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες κατάγεται από τον Πύργο αλλά διαμένει στην Αθήνα.

    Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείου Κατακόλου.

  • Κ. Σαμικό: Νεκρός 74χρονος από πνιγμό
    Κ. Σαμικό: Νεκρός 74χρονος από πνιγμό

    Ένας 74χρονος άφησε το πρωί της Τρίτης την τελευταία του πνοή στην παραλία του Κάτω Σαμικού, στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

    Ο ηλικιωμένος κολυμπούσε στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Σαμικού, όταν εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από άλλους λουόμενους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής "... τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Κατάκολου ότι ένας 74χρονος ημεδαπός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας ¨ΚΑΤΩ ΣΑΜΙΚΟΥ¨ του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας.

    Στον 74χρονο αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστη και από το πλήρωμα του ασθενοφόρου οχήματος, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Από το Λιμεναρχείο Κατάκολου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής"

  • Τελευταίο μπάνιο για 68χρονη - Νεκρή από πνιγμό στα Λέτρινα Πύργου
    Τελευταίο μπάνιο για 68χρονη - Νεκρή από πνιγμό στα Λέτρινα Πύργου

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Μια γυναίκα 68 ετών από την Πάτρα, άφησε την τελευταία της πνοή στην παραλία Λέτρινα Πύργου, το απόγευμα της Δευτέρας.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ilialive.gr η άτυχη γυναίκα Χ.Κ. παραθέριζε στην περιοχή που διατηρεί εξοχική κατοικία. Το απόγευμα της Δευτέρας πήγε στην παραλία για το τελευταίο μπάνιο της, καθώς αύριο θα αναχωρούσε για να επιστρέψει στην Πάτρα.

    Περίπου στις 6.20 το απόγευμα ένας περιοίκος που περπατούσε στην ακροθαλασσιά, αντίκρυσε στο νερό την 68χρονη γυναίκα να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις της.

    Άμεσα έσπευσε να την τραβήξει στην ακτή και να ενημερώσει το ΕΚΑΒ και το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

    Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρο που μετέφερε τη γυναίκα στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου, όπου και οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της.

    Προανάκριση για τις συνθήκες θανάτου της γυναίκας διενεργεί το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

    Pnigmos 2

  • Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου
    Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

    Μια συζήτηση για την Ευρώπη

    Ένα διαφορετικό μάθημα προσέφερε στους μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και της Πολιτικής Παιδείας ο πρ. Ευρωπαίος Επίτροπος, Βουλευτής Ηλείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Η διδακτική αυτή προσέγγιση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία-πρόταση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Γιώργου Φωτόπουλου που απεύθυνε και την σχετική πρόσκληση.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας τα θετικά της ΕΕ και την σημασία να είσαι συγχρόνως και Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης, έκανε μια σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση ενημερώνοντας τους μικρούς μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο για την ιστορία και την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών επισημαίνοντας την σημασία τους για τους λαούς της Ευρώπης που έχοντας αφήσει πίσω τους παλιούς διαχωρισμούς και τις συγκρούσεις ζουν πλέον σε ένα περιβάλλον ασφαλείας και ειρήνης.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο διάλογος του κ. Αβραμόπουλου με τους μικρούς μαθητές, που για μια ώρα περίπου έθεταν εύστοχα, ουσιαστικά και επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς με τον πρ. Ευρωπαίο Επίτροπο ακούραστα να δίνει απαντήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγιναν πολιτικές αναφορές παρά μόνο πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωεκλογές για τους πολίτες και την χώρα μας.

    Οι ερωτήσεις των μαθητών κατέδειξαν πως τα παιδιά σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, προβληματίζονται και επιθυμούν να είναι συμμέτοχοι στην δημιουργία ενός μέλλοντος που αφορά όλους κυρίως όμως αυτούς.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο των ερωτήσεων και συνεχάρη τον διευθυντή του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι απέδειξαν έμπρακτα πως όχι μόνο εκπαιδεύουν καλούς μαθητές αλλά κυρίως τους καθιστούν από τώρα ενεργούς πολίτες.

    avramop 2o dimot 2

    avramop 2o dimot 3

    avramop 2o dimot 4

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο