Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024 12:37

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτός για το κοινό ο φάρος του Κατακόλου και άλλοι 17 φάροι στην ελληνική επικράτεια αύριο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανοιχτοί θα είναι αύριο Κυριακή (18/08), δεκαοκτώ φάροι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το ΓΕΝ αύριο, 18 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00. Πρόκειται για τους φάρους :

Μεγάλο Έμβολο - Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Ακρωτήρι - Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Αρκίτσα - Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ

Μουδάρι - Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Γουρούνι - Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κερί - Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κρανάη - Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Μελαγκάβι - Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Πλάκα - Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Κόρακα - Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Ταίναρο - Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο)

Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Βασιλίνα - Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

Δουκάτο - Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κατάκολο - Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Δρέπανο - Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

Κάστρο Αντιρρίου - Ναύπακτος

Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, και τα χαρακτηριστικά του κάθε Φάρου και πώς να βρεθούν εκεί οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024 13:33

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων: Ο φάρος του Κατακόλου, "φάρος" ιστορίας και πολιτισμού
    Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων: Ο φάρος του Κατακόλου,

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μια υπενθύμιση της σημασίας των Φάρων, όχι μόνο ως εργαλεία ναυσιπλοΐας αλλά και ως πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία που πρέπει να διαφυλαχθούν, αποτελεί κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων που είθισται να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου.

    Χθες 18 φάροι σε όλη την χώρα άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό, με τον φάρο του Κατακόλου να βρίσκεται ανάμεσά τους, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία του αλλά και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του.

    Ο φάρος του Κατακόλου, που χτίστηκε το 1865 είναι ένας από τους πιο γραφικούς φάρους της Ελλάδας, αποτελώντας φρουρό των ακτών του Ιονίου Πελάγους και καθοδηγώντας τα πλοία που κατευθύνονται προς το λιμάνι του αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

    Πέρα από τη ναυτιλιακή του σημασία, είναι και ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο, που έχει συνδεθεί με πολλές ιστορίες και θρύλους της περιοχής.

    Οι επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία χθες να περπατήσουν στους χώρους του, μπόρεσαν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία, ανεβαίνοντας στον πύργο του φάρου και θαυμάζοντας την εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος και τις ακτές της Πελοποννήσου.

    Παρών και πάντα πρόθυμος τόσο να ξεναγήσει το κοινό όσο όμως και να το ενημερώσει για την ιστορία αυτού του σπουδαίου πλέον μνημείου της περιοχής, ήταν ο ανθυπασπιστής του πολεμικού ναυτικού Σωτήριος Ιατρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ilialive.gr επεσήμανε πως: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων κι έτσι είναι ανοιχτός και ο φάρος του Κατακόλου προκειμένου να ξεναγήσουμε και να γνωρίσει ο κόσμος το αντικείμενο του φάρου. Ο φάρος χτίστηκε το 1865, στην αρχή δούλευε με πετρέλαιο, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για δύο χρόνια ήταν σβηστός λόγω ασφαλείας, το 1946 επαναλειτούργησε με πετρέλαιο και το 1978 ηλεκτροδοτήθηκε και πλέον από τότε δουλεύει με ρεύμα. Είναι κατοικήσιμος».

    Από την πλευρά του ο Ζωής Υφαντής, πλοίαρχος πολεμικού ναυτικού εν αποστρατεία και πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας, σημείωσε πως:

    «Και φέτος αξιωθήκαμε και επισκεφτήκαμε τον φάρο Κατακόλου. Ο κόσμος έχει ξεκινήσει και έρχεται, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Πύργου, διότι διέθεσε μηχανήματα προκειμένου να καθαριστεί ο φάρος αλλά και στον δασάρχη, ο οποίος από την μεριά του έχει συμβάλλει στον καλύτερο καθαρισμό του φάρου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Από την πλευρά μας ως απόστρατοι θα βοηθήσουμε αυτό το διατηρητέο στολίδι να είναι σε μία πολύ καλή κατάσταση».

    Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός αναφερόμενος στην σημασία και την ανάγκη της διατήρησης αυτού του μοναδικού μνημείου τόνισε ότι:

    «Οι φάροι μας είναι πραγματικά στολίδια, οφείλουμε να ενδιαφερθούμε και να ασχοληθούμε όλοι με την συντήρηση και την διατήρηση τους. Επιτελούσαν έναν τεράστιο ρόλο στην ναυσιπλοΐα της χώρας και τώρα πλέον είναι πραγματικά σημεία αναφοράς για κάθε τόπο, όπως εδώ ο φάρος του Κατάκολο που για δεκαετίες λειτουργούσε και φρόντισε για την προστασία των καραβιών. Σήμερα αποτελεί σημείο το οποίο επισκεπτόμαστε, χαιρόμαστε με τους ανθρώπους που προσπαθούν να τον κρατάνε σε ένα επίπεδο επισκέψιμο συντήρησης και λειτουργίας και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Πραγματικά είναι μία υπέροχη ξενάγηση και μία υπέροχη επίσκεψη που συστήνουμε σε όλο τον κόσμο να την κάνει».

    Faros Katakolou 2 2

    Faros Katakolou 3 2

    Faros Katakolou 4 2

    Faros Katakolou 5 2

    Faros Katakolou 6 2

    Faros Katakolou 7 2

  • Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτός σήμερα ο φάρος Κατακόλου για το κοινό και άλλοι 17 φάροι σε όλη τη χώρα
    Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτός σήμερα ο φάρος Κατακόλου για το κοινό και άλλοι 17 φάροι σε όλη τη χώρα

    Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου θα έχουν σήμερα, Κυριακή οι πολίτες, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

    Όπως έχει γίνει γνωστό από το ΓΕΝ, 18 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00.

    Ποιους φάρους μπορείτε να επισκεφτείτε σήμερα:

    • Μεγάλο Έμβολο - Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Ακρωτήρι - Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
    • Αρκίτσα - Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Μουδάρι - Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
    • Γουρούνι - Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Κερί - Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Κρανάη - Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Μελαγκάβι - Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Πλάκα - Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
    • Κόρακα - Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
    • Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
    • Ταίναρο - Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο)
    • Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Βασιλίνα - Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
    • Δουκάτο - Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Κατάκολο - Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Δρέπανο - Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
    • Κάστρο Αντιρρίου - Ναύπακτος

    Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, και τα χαρακτηριστικά του κάθε Φάρου και πώς να βρεθούν εκεί οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Γιορτή της ναυτικής παράδοσης - Ποιοι φάροι θα είναι ανοιχτοί στις 18/8
    Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Γιορτή της ναυτικής παράδοσης - Ποιοι φάροι θα είναι ανοιχτοί στις 18/8

    Οι φάροι κατέχουν τη δική τους θέση στην ελληνική ακτογραμμή και αποτελούν κομμάτι της ναυτικής παράδοσης της χώρας μας. Είτε ως μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής, με ή χωρίς φαροφύλακα, το φως κάθε φάρου που φωτίζει μέσα στην πυκνή νύχτα έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, ανοίγοντας 18 φάρους για το κοινό, την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

    Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου. Και να απολαύσουν το εκπληκτικό τοπίο, αφού τις περισσότερες φορές οι φάροι βρίσκονται σε σημεία άγριας φυσικής ομορφιάς.

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 18 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό τις ώρες 10:00-14:00 και 17:00-20:00. Πρόκειται για τους φάρους :

    • Μεγάλο Έμβολο - Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Ακρωτήρι - Θήρα
    • Αρκίτσα - Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Μουδάρι - Κύθηρα
    • Γουρούνι - Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Κερί - Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Κρανάη - Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Μελαγκάβι - Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Πλάκα - Λήμνος
    • Κόρακα - Πάρος
    • Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη
    • Ταίναρο - Λακωνία (Πρόσβαση μόνο στον περιβάλλοντα χώρο)
    • Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Βασιλίνα - Εύβοια
    • Δουκάτο - Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Κατάκολο - Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο
    • Δρέπανο - Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο)
    • Κάστρο Αντιρρίου - Ναύπακτος

    Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, και τα χαρακτηριστικά του κάθε φάρου και πώς να βρεθούν εκεί, το κοινό μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό 29 φάροι της χώρας στις 20 Αυγούστου
    Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό 29 φάροι της χώρας στις 20 Αυγούστου

    Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου, θα έχουν οι πολίτες στο πλαίσιο της επίσκεψής τους σε 29 φάρους της χώρας, την Κυριακή 20 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

    Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Αυγούστου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00, τους φάρους σε Αγ. Νικόλαο Κέας, Ακρωτήρι Θήρας, Αρκίτσα Φθιώτιδας, Μουδάρι Κυθήρων, Βρυσάκι Λαυρίου, Γερόγομπο Κεφαλονιάς, Γουρούνι Σκοπέλου, Δρέπανο Χανίων, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Καστρί Οθωνών, Σχινάρι Ζακύνθου, Κρανάη Γυθείου, Μεγάλο Έμβολο Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκα Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινόπουλο Ψαρών, Αλεξανδρούπολη, Ταίναρο Λακωνίας, Κόπραινα Άρτας, Κακή Κεφαλή Χαλκίδας, Μονεμβασιά Λακωνίας, Λάκκα Παξών, Βασιλίνα Εύβοιας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθί Σερίφου, Δουκάτο Λευκάδας, Κατάκολο Ηλείας και Κόγχη Σαλαμίνας.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο