Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024 07:51

Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων: Ο φάρος του Κατακόλου, "φάρος" ιστορίας και πολιτισμού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Μια υπενθύμιση της σημασίας των Φάρων, όχι μόνο ως εργαλεία ναυσιπλοΐας αλλά και ως πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία που πρέπει να διαφυλαχθούν, αποτελεί κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων που είθισται να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου.

Χθες 18 φάροι σε όλη την χώρα άνοιξαν τις πύλες τους για το κοινό, με τον φάρο του Κατακόλου να βρίσκεται ανάμεσά τους, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία του αλλά και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του.

Ο φάρος του Κατακόλου, που χτίστηκε το 1865 είναι ένας από τους πιο γραφικούς φάρους της Ελλάδας, αποτελώντας φρουρό των ακτών του Ιονίου Πελάγους και καθοδηγώντας τα πλοία που κατευθύνονται προς το λιμάνι του αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Πέρα από τη ναυτιλιακή του σημασία, είναι και ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο, που έχει συνδεθεί με πολλές ιστορίες και θρύλους της περιοχής.

Οι επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία χθες να περπατήσουν στους χώρους του, μπόρεσαν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία, ανεβαίνοντας στον πύργο του φάρου και θαυμάζοντας την εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος και τις ακτές της Πελοποννήσου.

Παρών και πάντα πρόθυμος τόσο να ξεναγήσει το κοινό όσο όμως και να το ενημερώσει για την ιστορία αυτού του σπουδαίου πλέον μνημείου της περιοχής, ήταν ο ανθυπασπιστής του πολεμικού ναυτικού Σωτήριος Ιατρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ilialive.gr επεσήμανε πως: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων κι έτσι είναι ανοιχτός και ο φάρος του Κατακόλου προκειμένου να ξεναγήσουμε και να γνωρίσει ο κόσμος το αντικείμενο του φάρου. Ο φάρος χτίστηκε το 1865, στην αρχή δούλευε με πετρέλαιο, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για δύο χρόνια ήταν σβηστός λόγω ασφαλείας, το 1946 επαναλειτούργησε με πετρέλαιο και το 1978 ηλεκτροδοτήθηκε και πλέον από τότε δουλεύει με ρεύμα. Είναι κατοικήσιμος».

Από την πλευρά του ο Ζωής Υφαντής, πλοίαρχος πολεμικού ναυτικού εν αποστρατεία και πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας, σημείωσε πως:

«Και φέτος αξιωθήκαμε και επισκεφτήκαμε τον φάρο Κατακόλου. Ο κόσμος έχει ξεκινήσει και έρχεται, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Πύργου, διότι διέθεσε μηχανήματα προκειμένου να καθαριστεί ο φάρος αλλά και στον δασάρχη, ο οποίος από την μεριά του έχει συμβάλλει στον καλύτερο καθαρισμό του φάρου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Από την πλευρά μας ως απόστρατοι θα βοηθήσουμε αυτό το διατηρητέο στολίδι να είναι σε μία πολύ καλή κατάσταση».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός αναφερόμενος στην σημασία και την ανάγκη της διατήρησης αυτού του μοναδικού μνημείου τόνισε ότι:

«Οι φάροι μας είναι πραγματικά στολίδια, οφείλουμε να ενδιαφερθούμε και να ασχοληθούμε όλοι με την συντήρηση και την διατήρηση τους. Επιτελούσαν έναν τεράστιο ρόλο στην ναυσιπλοΐα της χώρας και τώρα πλέον είναι πραγματικά σημεία αναφοράς για κάθε τόπο, όπως εδώ ο φάρος του Κατάκολο που για δεκαετίες λειτουργούσε και φρόντισε για την προστασία των καραβιών. Σήμερα αποτελεί σημείο το οποίο επισκεπτόμαστε, χαιρόμαστε με τους ανθρώπους που προσπαθούν να τον κρατάνε σε ένα επίπεδο επισκέψιμο συντήρησης και λειτουργίας και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Πραγματικά είναι μία υπέροχη ξενάγηση και μία υπέροχη επίσκεψη που συστήνουμε σε όλο τον κόσμο να την κάνει».

Faros Katakolou 2 2

Faros Katakolou 3 2

Faros Katakolou 4 2

Faros Katakolou 5 2

Faros Katakolou 6 2

Faros Katakolou 7 2

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024 18:30

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτός για το κοινό ο φάρος του Κατακόλου και άλλοι 17 φάροι στην ελληνική επικράτεια αύριο
    Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτός για το κοινό ο φάρος του Κατακόλου και άλλοι 17 φάροι στην ελληνική επικράτεια αύριο

    Ανοιχτοί θα είναι αύριο Κυριακή (18/08), δεκαοκτώ φάροι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

    Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

    Όπως έχει γίνει γνωστό από το ΓΕΝ αύριο, 18 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00. Πρόκειται για τους φάρους :

    Μεγάλο Έμβολο - Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Ακρωτήρι - Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

    Αρκίτσα - Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ

    Μουδάρι - Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

    Γουρούνι - Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Κερί - Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Κρανάη - Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Μελαγκάβι - Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Πλάκα - Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

    Κόρακα - Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

    Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

    Ταίναρο - Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο)

    Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Βασιλίνα - Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)

    Δουκάτο - Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Κατάκολο - Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Δρέπανο - Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)

    Κάστρο Αντιρρίου - Ναύπακτος

    Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, και τα χαρακτηριστικά του κάθε Φάρου και πώς να βρεθούν εκεί οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο