Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 15:29

Επαναστατική ανακάλυψη: Οι επιστήμονες κατάφεραν να «γυρίσουν πίσω» το χρόνο!

Γράφτηκε από τον

Με τη χρήση ενός κβαντικού υπολογιστή και ηλεκτρονίων κατάφεραν να... αψηφήσουν τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής για το «βέλος του χρόνου»

Είναι το κεντρικό θέμα των περισσότερων blockbuster επιστημονικής φαντασίας. Όμως, σήμερα το ταξίδι στο χρόνο φαίνεται πως ετοιμάζεται να γίνει πραγματικότητα.

Ρώσοι ερευνητές δημιούργησαν κάτι που μπορεί να περιγραφεί ως μηχανή του χρόνου.

Σε ένα πείραμα αλά «Doctor Who» επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας με τη χρήση ενός κβαντικού υπολογιστή αντέστρεψαν τον Δεύτερο Θερμοδυναμικό Νόμο που διέπει την κατεύθυνση του χρόνου από το παρελθόν στο μέλλον.

Η επαναστατική αυτή μελέτη φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της φυσικής και μπορεί να ανατρέψει την αντίληψή μας για τις διαδικασίες που διέπουν το σύμπαν, ενώ μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών.

Με ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού τροποποίησαν την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή, έτσι ώστε αυτή να εξελίσσεται προς τα πίσω, δηλαδή από το χάος προς την τάξη (το αντίθετο του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής).

Όποιος παρακολουθήσει τον υπολογιστή αυτόν βλέπει ένα γεγονός, σαν flash back, αντίθετα από τη ροή του χρόνου.

Οι Ρώσοι ερευνητές με τη βοήθεια Ελβετών και Αμερικανών συναδέλφων τους, αναμένουν να βελτιωθεί με το χρόνο η τεχνική και να γίνει περισσότερο αξιόπιστη και ακριβέστερη.

«Έχουμε τεχνητά δημιουργήσει μια κατάσταση που εξελίσσεται σε ροή αντίθετη από αυτή του θερμοδυναμικού βέλους του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Γκόρντεϊ Λέσοβικ, του τμήματος Κβαντικής Φυσικής του Ινστιτούτου της Μόσχας.

«Ο αλγόριθμός μας μπορεί να αναβαθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές προγραμμάτων για κβαντικούς υπολογιστές και να μειώσει τα σφάλματα», πρόσθεσε ο Λέσοβικ.
Το νέο πείραμα είναι σαν να έχεις ένα μπιλιάρδο και οι μπάλες με ένα τέλεια υπολογισμένο χτύπημα διασκορπίζονται και επιστρέφουν ξανά σε τέλεια πυραμίδα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι με δύο κβαντικά bit (qubit - η στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας) η «αναστροφή του χρόνου» επιτυγχάνεται σε ποσοστό 85%. Με τρία qubits, λόγω περισσότερων σφαλμάτων, το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται στο 50%.

Το ποσοστό σφάλματος αναμένεται να μειωθεί, εάν οι επιστήμονες βελτιώσουν τις συσκευές που χρησιμοποιούνται, ώστε να είναι περισσότερο εξελιγμένες, σημειώνουν οι ερευνητές.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 20:28

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο ταχύτερα τρέχει ο χρόνος στη Σελήνη; - Η NASA έχει νέα απάντηση
    Πόσο ταχύτερα τρέχει ο χρόνος στη Σελήνη; - Η NASA έχει νέα απάντηση

    Όπως προβλέπει η γενική θεωρία της σχετικότητας, ο χρόνος τρέχει πιο αργά στο φεγγάρι από ό,τι στη Γη.

    Εν μέσω διεθνούς προσπάθειας για την καθιέρωση ειδικής ζώνης ώρας για τη Σελήνη, ερευνητές της NASA υπολόγισαν με νέα ακρίβεια πώς η σχετικότητα του Αϊνστάιν κάνει τον χρόνο να κυλά πιο γρήγορα στο φεγγάρι.

    Η καθιέρωση ενός γενικά αποδεκτού χρόνου αναφοράς στη Σελήνη αποκτά σημασία καθώς η NASA ετοιμάζεται για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη έπειτα από απουσία 50 ετών και η Κίνα προγραμματίζει την αντίστοιχη δική της αποστολή για το τέλος της δεκαετίας.

    Για τον λόγο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια διεθνής προσπάθεια προκειμένου να συμφωνηθεί ένα κοινό στάνταρτ που θα επιτρέπει σε αποστολές διαφορετικών χωρών να συνεννοούνται μεταξύ τους.

    Για την ώρα, κάθε αποστολή στη Σελήνη χρησιμοποιεί την ώρα της χώρας που εκτόξευσε το σκάφος, μια πρακτική που δυνητικά θα δυσχέραινε την οργάνωση κοινών αποστολών ή τις συνεννοήσεις μεταξύ αποστολών διαφορετικής προέλευσης.

    Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος τρέχει ταχύτερα στη Σελήνη από ό,τι στη Γη. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα διαστέλλει τον χρόνο.

    Δεδομένου ότι το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης είναι 6 φορές πιο ασθενές από ό,τι το γήινο, ένας παρατηρητής στη Γη θα έβλεπε ένα ρολόι στο φεγγάρι να τρέχει ταχύτερα από ό,τι το δικό του.

    Για τον ίδιο λόγο, ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα για ένα σκάφος που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, συγκριτικά με ένα ρολόι στην επιφάνειά της, κάτι που δυνητικά θα δημιουργούσε αποκλίσεις.

    Η νέα μελέτη του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, η οποία ακόμα δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο αποθετήριο arXiv, υπολογίζει ότι, συγκριτικά με τη Γη, ένα ρολόι στη Σελήνη θα πήγαινε μπροστά κατά 0,0000575 δευτερόλεπτα ανά ημέρα.

    Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που περνά 80 χρόνια στο φεγγάρι θα ήταν 1,68 δευτερόλεπτα πιο ηλικιωμένος από ό,τι αν είχε ζήσει στη Γη.

    Ανάλογοι υπολογισμοί απαιτούνται και για τον υπολογισμό της ώρας σε άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος.

    Μετά τον καθορισμό χρόνου αναφοράς για τη Σελήνη, σειρά θα έχει πιθανότατα ο Άρης.

    Πηγή: In.gr

  • Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα
    σε Plus +
    Πότε νιώθουμε ότι ο χρόνος κυλάει αργά και πότε δεν καταλαβαίνουμε πώς πέρασε η ώρα

    Η αντίληψη του χρόνου που περνάει διαφέρει αναλόγως με τη φάση της άσκησης στην οποία βρισκόμαστε

    Η αντίληψη του χρόνου που κυλάει είναι διαφορετική στα διάφορα στάδια της άσκησης (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άθληση) σύμφωνα με νέα μελέτη που μελετά τη σχέση μας με τον χρόνο.

    Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Brain and Behavior έδειξε ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά, όταν τα άτομα ασκούνται και συγκριτικά ταχύτερα όταν ξεκουράζονται ή όταν έχουν τελειώσει τη γυμναστική τους.

    O καθηγητής και επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών της Ζωής στο Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church, Andrew Edwards σε συνεργασία με τον καθηγητή Stein Menting, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Marije Elferink-Gemser του Πανεπιστημίου Groningen και την Δρ. Florentina Hettinga του Πανεπιστημίου Northumbria, διαπίστωσε εκτός από την αίσθηση του επιβραδυμένου χρόνου και τον αποπροσανατολισμό από αντιπερισπασμούς την ώρα της άθλησης.

    Οι συμμετέχοντες της έρευνας, εκτέλεσαν ένα τυποποιημένο τεστ αντίληψης του χρόνου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια άσκηση ποδηλασίας 4 χιλιομέτρων στο εργόμετρο Velotron, που περιλάμβανε σόλο δοκιμασίες, δοκιμασίες με εικονική και παθητική παρουσία κάποιου προσώπου και ανταγωνιστικές διαδρομές με ενεργούς εικονικούς αντίπαλους.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, «το μέγεθος του δείγματος των 33 ατόμων προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πρώτη ματιά για το πώς η αντίληψή μας για τον χρόνο μπορεί να διαστρεβλωθεί-και ίσως ένα στοιχείο για το πως θα προχωρήσουμε στην επόμενη άσκηση».

    Κύριοι σκοποί των επιστημόνων, είναι η ενθάρρυνση ενασχόλησης με την άθληση και η εύρεση τρόπων αξιοποίησης του φαινομενικά αργού χρόνου, προς όφελος της υγείας και της αθλητικής απόδοσης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία
    Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία

    Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.
    Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

    Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.
    Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

    Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.
    Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά. Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Έρευνα εξηγεί γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω
    σε Plus +
    Έρευνα εξηγεί γιατί ο χρόνος δε γυρίζει πίσω

    Η μελέτη επικεντρώνεται στον χρόνο που ουσιαστικά «ανακατεύεται» στη δομή ορισμένων υλικών,

    Η έννοια του ταξιδιού στο χρόνο έχει γοητεύσει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια, αλλά ήταν πάντα ένα έργο μυθοπλασίας, μέχρι τώρα.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πραγματικά στοιχεία ταξιδιού στο χρόνο, αν και σε μικροσκοπικό επίπεδο. Οι Till Bohmer και Thomas Blochowicz είναι οι κύριοι συγγραφείς μιας νέας μελέτης, η αναστρεψιμότητα του χρόνου κατά τη γήρανση των υλικών, η οποία δημοσιεύεται στο Nature Physics.

    Η έρευνα των δύο ερευνητών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία επικεντρώνεται στο «ανακάτεμα» του χρόνου στη δομή ορισμένων υλικών όπως το γυαλί. Ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι ο χρόνος δεν συμπεριφέρεται με ακριβώς γραμμικό τρόπο. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η σύνθεση των υλικών αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

    Τι έδειξαν οι δομές του γυαλιού

    Το γυαλί διαθέτει μια από τις πιο συναρπαστικές δομές από όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθημερινά. Αντί να ακολουθούν πιο παραδοσιακές μοριακές δομές, τα μόρια του γυαλιού βρίσκονται διαρκώς σε νέες θέσεις. Ως εκ τούτου, το γυαλί αντιστρέφει συνεχώς τον χρόνο σε μοριακό επίπεδο.

    Για να δοκιμαστεί αυτή η ιδέα, οι δομές γυαλιού παρακολουθήθηκαν με τη χρήση σκεδαζόμενου φωτός λέιζερ και έτσι οι επιστήμονες παρατήρησαν τα δείγματα γυαλιού να αναμορφώνονται σε νέες διατάξεις.

    Στην έρευνα φαίνεται να αποδεικνύεται ότι ο χρόνος δεν συμπεριφέρεται με ακριβώς γραμμικό τρόπο.

    «Οι μικροσκοπικές διακυμάνσεις στα μόρια έπρεπε να καταγραφούν με τη χρήση μιας υπερευαίσθητης βιντεοκάμερας. Δεν μπορείς απλώς να παρακολουθείς τα μόρια να κουνιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Thomas Blochowicz.

    Λόγω του τρόπου με τον οποίο το γυαλί κινείται εσωτερικά, δεν είναι δυνατόν οι επιστήμονες να πουν αν οι αλλαγές συμβαίνουν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Πρόκειται για μια συναρπαστική σκέψη – και ενώ δεν θα κάνει τους ανθρώπους να μπορέσουν να ταξιδέψουν στον χρόνο – σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας σκεφτόμαστε για ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

    Γυρίζει πίσω ο χρόνος;

    Μάλιστα, αυτή η έρευνα έρχεται μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψή μας για το τι θα μπορούσε να είναι θεωρητικά δυνατό όσον αφορά στο ταξίδι στο χρόνο. Στην ουσία, η έρευνα αποκλείει την ιδέα ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να γυρίσει πίσω στον χρόνο. Η μελέτη υποστήριξε ότι ο χρόνος στο Σύμπαν μπορεί να πάει μόνο προς μία κατεύθυνση και όλα αυτά χάρη σε μια έρευνα για το φως και τη σχέση του με άλλα αντικείμενα.

    Επειδή ο χρόνος ως έννοια διαμορφώνεται πλέον με αυτόν τον τρόπο, ότι δηλαδή μπορούμε να κινηθούμε στο σύμπαν μόνο γραμμικά προς τα εμπρός, η νέα έρευνα δείχνει ότι το να πηγαίνουμε πίσω στον χρόνο είναι κάτι το αδύνατο. Η ταχύτητα του φωτός συχνά αλλάζει όταν περνάει μέσα από ένα σημείο επαφής, αλλά η πραγματική κατανομή του τι συμβαίνει, δεν έχει γίνει ποτέ γνωστή με βεβαιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Independent.

    Πηγή: In.gr
  • Εάν νιώθετε ότι ο χρόνος κυλά σαν το νερό, υπάρχει τρόπος να τον «επιβραδύνετε»
    σε Plus +
    Εάν νιώθετε ότι ο χρόνος κυλά σαν το νερό, υπάρχει τρόπος να τον «επιβραδύνετε»

    Το μυστικό βρίσκεται στην... καινοτομία

    Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα χρόνια περνούν όλο και πιο γρήγορα. Πιστέψτε με δεν είστε οι μόνοι. Η αντίληψή μας για τον χρόνο αλλάζει σημαντικά καθώς μεγαλώνουμε.

    Η Alicea Ardito, θεραπεύτρια από τη Βόρεια Βιρτζίνια που εργάζεται με ηλικιωμένους, δήλωσε ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που ακούει στις συνεδρίες της είναι ότι οι πελάτες της αισθάνονται ότι η ζωή τους πέρασε πολύ γρήγορα. «Μια φράση που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει αυτό το συναίσθημα είναι ότι η ζωή έχει περάσει ‘εν ριπή οφθαλμού’», λέει χαρακτηριστικά.

    Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πρώτα γιατί τα χρόνια μοιάζουν να κυλούν σαν το νερό για πολλούς από εμάς. Ένας λόγος είναι ότι, καθώς μεγαλώνουμε, οι ημερολογιακές μονάδες, όπως ο χρόνος, αποτελούν όλο και μικρότερο ποσοστό της συνολικής μας ζωής, εξηγεί η Ruth Ogden, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores της Αγγλίας, η οποία μελετά τον χρόνο.

    «Όταν είστε 8 ετών, για παράδειγμα, ένα έτος είναι το ένα όγδοο της συνολικής σας ζωής, ενώ όταν είστε 80 ετών, είναι μόλις ένα 80ο», λέει στη HuffPost. «Αυτό συμβάλλει στην αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα», προσθέτει.

    Οι αναμνήσεις

    Ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με το πώς οι αναμνήσεις μας επηρεάζουν την εμπειρία του χρόνου.

    «Ο εγκέφαλός μας δεν παρακολουθεί διαρκώς τον χρόνο, οπότε όταν πρέπει να αναφερθούμε σε μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως ημέρες, μήνες ή χρόνια, χρησιμοποιούμε τον αριθμό των αναμνήσεων που σχηματίστηκαν εν μέσω αυτών ως οδηγό για το πόσο διήρκεσαν», εξηγεί η Ogden.

    «Όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο του χρόνου, δεν νιώθουμε ότι μας ξεφεύγει»

    «Για παράδειγμα, αν σας ρωτούσαν πόσο καιρό φαίνεται ότι κάνατε Χ, ο εγκέφαλός σας θα ανατρέξει στο πόσες αναμνήσεις σχηματίστηκαν κατά την περίοδο Χ και θα το χρησιμοποιούσε αυτό ως οδηγό για τη διάρκεια. Όσο περισσότερες αναμνήσεις σχηματίζουμε κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου και όσο πιο ζωντανές και συναισθηματικές είναι αυτές οι αναμνήσεις, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι η περίοδος διαρκεί», επισημαίνει.

    Σκεφτείτε, επίσης, ότι τείνουμε να σχηματίζουμε πολύ λιγότερες νέες αναμνήσεις αργότερα στη ζωή μας σε σύγκριση με τα νεότερα χρόνια μας. Ως παιδί, μαθαίνατε συνεχώς νέες δεξιότητες σε εξωσχολικές δραστηριότητες, αποκτούσατε νέες γνώσεις στο σχολείο, γνωρίζατε νέους ανθρώπους στα μαθήματά σας και κάνατε διαφορετικά, συναρπαστικά πράγματα στην καθημερινή σας ζωή. Καθώς μεγαλώνετε, όμως, έχετε γενικά λιγότερες νέες εμπειρίες και μπορεί να είστε κολλημένοι σε μια παρόμοια ρουτίνα για χρόνια κάθε φορά, γεγονός που κάνει τη ζωή να μοιάζει πιο στάσιμη και αδιάφορη.

    Αναζητήστε το καινούριο

    «Έτσι, όταν χρησιμοποιούμε τη μνήμη ως οδηγό για τον χρόνο, αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κάνει πολλά, και επομένως πρέπει να πρόκειται για σύντομο χρονικό διάστημα» λέει η Ogden.

    Γνωρίζοντας αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της αντίληψης του χρόνου καθώς γερνάμε, επιδιώκοντας το καινούργιο και τις νέες εμπειρίες σε όλη μας τη ζωή.

    Η δημοσιογράφος Joshua Foer γράφει στο βιβλίο της με τίτλο: «Moonwalking With Einstein: The Art and Science of Remembering Everything» ότι «η μονοτονία καταστρέφει τον χρόνο, ενώ η καινοτομία τον ξεδιπλώνει».

    «Διαταράσσουν τη ρουτίνα μας και αυτό διαταράσσει την αίσθηση του χρόνου»

    Γιατί λοιπόν οι νέες εμπειρίες έχουν αυτό το αποτέλεσμα;

    Σύμφωνα με την Ogden, όταν συμμετέχουμε σε νέες δραστηριότητες, δημιουργούμε νέες και ζωντανές αναμνήσεις που ξεχωρίζουν στο μυαλό μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι ο χρόνος έχει περάσει πιο αργά.

    Ομοίως, το γνωστικό φορτίο που απαιτείται για την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο.

    Πάρτε τον έλεγχο

    «Σκεφτείτε όταν οδηγείτε σε μια νέα τοποθεσία – η διαδρομή προς τα εκεί φαίνεται πάντα να είναι μεγαλύτερη από εκείνη στην επιστροφή», δήλωσε η Ogden. «Αυτό συμβαίνει επειδή, στο δρόμο προς τα εκεί, δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε, βλέπουμε πολλά νέα πράγματα, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός σχεδιασμού και αβεβαιότητας, και αυτά τα πράγματα επιβραδύνουν την εμπειρία του χρόνου. Οι νέες δραστηριότητες και εμπειρίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».

    Οι καινούριες εμπειρίες έχουν επίσης τον τρόπο να μας βγάζουν από τον «τροχό του χάμστερ» της καθημερινότητάς μας, συνεχίζει η Ogden.

    «Διαταράσσουν τη ρουτίνα μας και αυτό διαταράσσει την αίσθηση του χρόνου. Επιπλέον, η απόφαση να κάνετε κάτι καινούργιο σας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβετε πάνω στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας», είπε.

    «Όταν νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο του χρόνου, δεν νιώθουμε ότι μας ξεφεύγει. Αυτό βοηθάει στο να τον επιβραδύνουμε», καταλήγει.

    Πηγή: In.gr
  • Πόσες ώρες την εβδομάδα περνάει μαζί όλη η οικογένεια – Όχι όσες φαντάζεστε
    σε Plus +
    Πόσες ώρες την εβδομάδα περνάει μαζί όλη η οικογένεια – Όχι όσες φαντάζεστε

    Πόσος είναι πραγματικά ο χρόνος που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους; Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ποιοτικός οικογενειακός χρόνος όλο και λιγοστεύει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα σε γονείς και παιδιά

    Όσο κάθε μέρα μας είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο, έτσι ώστε να τα προλάβουμε όλα και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, άλλο τόσο συρρικνώνεται ο οικογενειακός χρόνος και δη ο ποιοτικός. Δεν αποτελεί, έτσι, έκπληξη το συμπέρασμα νεότερης μελέτης, που αναδεικνύει ότι μια μέση βρετανική οικογένεια περνάει μόλις έξι ώρες μαζί ολόκληρη την εβδομάδα – λιγότερο από μία ώρα την ημέρα – , λόγω των έντονων αυτών καθημερινών ρυθμών εργασίας καθώς και λόγω του χρόνου που μας αποσπούν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 Βρετανούς γονείς με παιδιά από την εταιρεία ερευνών OnePoll, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι βάρδιες της εργασίας τους είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους (56%). Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την εργασία στο σπίτι (29%), τις δουλειές του σπιτιού (27%), τον τηλεοπτικό χρόνο (21%), τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (20%) και τις δραστηριότητες μετά το σχολείο (19%).

    Οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί περισπασμοί στο σπίτι – ιδίως οι συσκευές με οθόνες – που επηρεάζουν την ποιότητα του χρόνου.

    Ακόμα και όταν όλοι, όμως, ήταν στο σπίτι, το 37% παραδέχτηκε ότι δεν αφιέρωνε συγκεκριμένο χρόνο στην αλληλεπίδραση και στις κοινές δραστηριότητες.

    Το χάσμα επικοινωνίας με τα παιδιά μπορεί να είναι μεγάλο, όπως υποδηλώνει και το 42% των γονέων που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα παιδιά τους και να ξεκινήσουν μια συζήτηση, όμως ένας στους τέσσερις επιθυμεί να το γεφυρώσει με ένα οικογενειακό γεύμα. Τα πιο δημοφιλή θέματα στο οικογενειακό τραπέζι ήταν το σχολείο (50%), οι τηλεοπτικές εκπομπές (48%) και οι φιλίες των παιδιών (46%).

    Εκτός από τα κοινά γεύματα, οι γονείς είναι πιο πιθανό να συνομιλούν με τα παιδιά τους όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο (57%), όταν τα βάζουν για ύπνο (40%) και στη διαδρομή από και προς το σχολείο (38%).

    Πώς ορίζεται ο ποιοτικός χρόνος;

    Τι πιστεύουν όμως οι γονείς σχετικά με τις δραστηριότητες που προσφέρουν την ποιοτική αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους; Το οικογενειακό γεύμα ήταν η πιο κοινή απάντηση (74%), με την από κοινού παρακολούθηση της τηλεόρασης (66%) και το μαγείρεμα (46%) να ακολουθούν. Μάλιστα, επτά στους δέκα προσπαθούν ενεργά να βάλουν στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα ένα τουλάχιστον γεύμα με τα παιδιά τους, με το απογευματινό γεύμα να είναι η πιο πιθανή στιγμή που συμβαίνει αυτό (67%).

    Οι δραστηριότητες που ευνοούν τη συνύπαρξη της οικογένειας γύρω από το τραπέζι ήταν η συμμετοχή όλων στο μαγείρεμα (36%), τα γενέθλια στο σπίτι (35%) και η βοήθεια των παιδιών στον προγραμματισμό των γευμάτων (29%). Ωστόσο, τρεις στους δέκα παραδέχτηκαν ότι τα γεύματα είναι η μόνη στιγμή που το νοικοκυριό τους περνάει ποιοτικό χρόνο.

    Η Κυριακή ήταν η ημέρα που τα νοικοκυριά είχαν συχνότερα ένα οικογενειακό γεύμα (44%), με το Σάββατο (39%) και την Παρασκευή (25%) να ακολουθούν, γεγονός που αποκαλύπτει τα στενότερα χρονικά περιθώρια τις καθημερινές ημέρες.

    Τέλος, περίπου το ένα τρίτο των γονέων αποδίδει επίσης την έλλειψη κοινού χρόνου στην άνοδο του κόστους της ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι το 35% έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο σπίτι γι’ αυτό το λόγο, ενώ για το 34% υπάρχει και αυξημένη συναισθηματική φόρτιση λόγω της οικονομικής κατάστασης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Dave Gerber από το Pixabay
  • Οι επιστήμονες βρήκαν νέο τρόπο μέτρησης του χρόνου
    Οι επιστήμονες βρήκαν νέο τρόπο μέτρησης του χρόνου

    Ο χρόνος ξεφεύγει πλέον από το στένο πλαίσιο των ρολογιών, εφόσον επιστήμονες από σουηδικό πανεπιστήμιο βρήκαν νέο τρόπο μέτρησής του.

    Ο προσδιορισμός του χρόνου στον κόσμο των ρολογιών είναι εύκολος χάρη στη μέτρηση των δευτερολέπτων μεταξύ του «τότε» και του «τώρα». Στην κβαντική κλίμακα των ηλεκτρονίων, ωστόσο, το «τότε» δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί. Ακόμα χειρότερα, το «τώρα» είναι ασαφές, καθώς ένα χρονόμετρο δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε ορισμένα σενάρια.

    Μια πιθανή λύση θα μπορούσε να βρεθεί στο σχήμα της λεγόμενης «κβαντικής ομίχλης», σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, όπως αναφέρει το «Science Alert». Τα πειράματά τους σχετικά με την κυματοειδή φύση, κάτι που ονομάζεται «κατάσταση Ρίντμπεργκ», αποκάλυψαν έναν νέο τρόπο μέτρησης του χρόνου που δεν απαιτεί ακριβές σημείο εκκίνησης.

    Scientists Found an Entirely New Way of Measuring Time https://t.co/ED8e94MQ1T

    — ScienceAlert (@ScienceAlert) March 5, 2023
    Η κατάσταση Ρίντμπεργκ

    Ένα άτομο Ρίντμπεργκ είναι ένα διεγερμένο άτομο με ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια που έχουν πολύ υψηλό κύριο κβαντικό αριθμό. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του n, τόσο πιο μακριά βρίσκεται – κατά μέσο όρο – το ηλεκτρόνιο από τον πυρήνα. Μάλιστα, τα άτομα Ρίντμπεργκ έχουν μια σειρά από ιδιότητες, όπως υπερβολική απόκριση σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, μεγάλες περιόδους διάσπασης και κυματοσυναρτήσεις ηλεκτρονίων που προσεγγίζουν, υπό ορισμένες συνθήκες, τις κλασικές τροχιές των ηλεκτρονίων γύρω από τους πυρήνες. Τα ηλεκτρόνια του πυρήνα προστατεύουν το εξωτερικό ηλεκτρόνιο από το ηλεκτρικό πεδίο του πυρήνα, έτσι ώστε, από απόσταση, το ηλεκτρικό δυναμικό να μοιάζει πανομοιότυπο με αυτό που βιώνει το ηλεκτρόνιο σε ένα άτομο υδρογόνου.

    Πάντως, έχοντας λέιζερ αντί για αέρα, τα άτομα αυτά περιέχουν ηλεκτρόνια σε εξαιρετικά υψηλές ενεργειακές καταστάσεις, σε τροχιά μακριά από τον πυρήνα. Στην πραγματικότητα, τα λέιζερ χρησιμοποιούνται συνήθως για να ωθούν τα ηλεκτρόνια σε υψηλότερες ενεργειακές καταστάσεις για ποικίλες χρήσεις. Μάλιστα, σε ορισμένες εφαρμογές, ένα δεύτερο λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των αλλαγών στη θέση του ηλεκτρονίου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που περνάει. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, λ.χ., για τη μέτρηση της ταχύτητας σε διάφορες καταστάσεις.

    Η επαγωγή ατόμων σε κατάσταση Ρίντμπεργκ είναι ένα εύχρηστο τέχνασμα για τους μηχανικούς, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό νέων εξαρτημάτων για κβαντικούς υπολογιστές. Περιττό να αναφερθεί ότι οι φυσικοί έχουν συγκεντρώσει σημαντικό όγκο πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρόνια κινούνται όταν ωθούνται σε κατάσταση Ρίντμπεργκ.

    Τι έδειξη η επιστημονική έρευνα

    Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο «Physical Review Research», διερεύνησε τη μοναδική δυναμική που υπάρχει μέσα σε ομάδες εντοπισμένων κυμάτων ή «πακέτων κυμάτων», που παράγονται στο ήλιο από τη λεγόμενη «κατάσταση Ρίντμπεργκ». Τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν από ηλεκτρικά διεγερμένα σωματίδια που πλησιάζουν το σημείο ιονισμού, το οποίο η ερευνητική ομάδα πέτυχε χρησιμοποιώντας λέιζερ.

    «Διαπιστώνεται ποσοτική συμφωνία μεταξύ της θεωρίας και των πειραμάτων φωτοηλεκτρονικής φασματοσκοπίας χρονικής διάρκειας», τόνισε η επιστημονική ομάδα. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι κατάφεραν να αποδείξουν ότι η αποκάλυψη των πολύπλοκων συμπεριφορών αυτών των «πακέτων κυμάτων» μπορεί, όχι μόνο να βοηθήσει να χυθεί φως σε διάφορες κβαντικές «ατέλειες», αλλά και ευρύτερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη «χρονομέτρησης χωρίς τεχνάσματα».

    Σύμφωνα με τη μελέτη που περιγράφει τα αποτελέσματα της επιστημονικής ομάδας, τα μεμονωμένα «πακέτα κυμάτων» που παρατήρησαν, δημιουργούν το δικό τους μοναδικό «δακτυλικό αποτύπωμα» λόγω του φωτοϊονισμού που υφίστανται, το καθένα από τα οποία εξαρτάται μοναδικά από τον χρόνο. «Αυτά τα "δακτυλικά αποτυπώματα" καθορίζουν πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε που σχηματίστηκε το "πακέτο κυμάτων" και παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι ο μετρήσιμος χρόνος είναι σωστός» ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας. Οι επιστήμονες, μάλιστα, παρομοίασαν την προκύπτουσα μοναδική μέθοδο χρονομέτρησης με ένα κβαντικό ρολόι.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Jordan Benton: https://www.pexels.com/el-gr/photo/1095601/
  • Νέο «χτύπημα» από ταξιδιώτη του χρόνου: «Στις 12/10 η Ευρώπη θα χτυπηθεί από φονικούς μετεωρίτες» (video)
    σε Viral
    Νέο «χτύπημα» από ταξιδιώτη του χρόνου: «Στις 12/10 η Ευρώπη θα χτυπηθεί από φονικούς μετεωρίτες» (video)

    Μια σειρά από τρομακτικά γεγονότα προβλέπει ότι θα συμβούν μέσα στο 2022 ένας ταξιδιώτης του χρόνου.

    Πληθαίνουν στο διαδίκτυο οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έρχονται από το μέλλον και πολλές φορές ισχυρίζονται ότι θα συμβούν κάποια γεγονότα. Ένας από τους ταξιδιώτες του χρόνου που έχουν προκαλέσει αίσθηση είναι ο χρήστης του TikTok @realtiktoktimetraveler. Έρχεται από το έτος 2236 και έχει δημοσιεύσει μερικά βίντεο που προμηνύουν καταστροφικά γεγονότα.

    Σε ένα από αυτά ο TikToker ισχυρίζεται ότι τον Οκτώβρη του 2022 η Ευρώπη θα χτυπηθεί από μια βροχή μετεωριτών που ονομάζονται «Draconid». Στη λεζάντα του βίντεο έγραψε: «Στις 12 Οκτωβρίου θα επέλθει μια βροχή μετεωριτών με την ονομασία «Draconid» και θα χτυπήσει την Ευρώπη, προκαλώντας πολλά θύματα».

    @realtiktoktimetraveler ⚠️Upcoming events in 2022⚠️#timetravel #timetraveler #time #travel #viral #fyp #fypシ #xyzbca #foryoupage #event #world #date #earth #creepy #creepyfacts #beware #soon #upcoming #aliens #dates #sun #space #ufo #hack #hackers #meteor #rock #fire #2022 #august #july #october ♬ Scary - Background Sounds

    Σε ένα άλλο βίντεο ταξιδιώτης του χρόνου προβλέπει κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα που θα συμβούν τη χρονιά που διανύουμε. «Μερικοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι ταξιδεύω μέσα στο χρόνο, αλλά θα σας αποκαλύψω μερικά σημαντικά γεγονότα που θα συμβούν το 2022», λέει στην αρχή του βίντεο.

    Και στη συνέχεια μπαίνει στο... ζουμί προαναγγέλλοντας τρία μεγάλα γεγονότα.

    • Στις 17 Ιουνίου θα εμφανιστούν τα σημάδια του μεγαλύτερου πλάσματος του Ειρηνικού Ωκεανού.
    • Στις 16 Σεπτεμβρίου ένας πολύ δημοφιλής μουσικός θα βγει και θα παραδεχθεί ότι προσποιήθηκε το θάνατό του.
    • Μέχρι το τέλος του έτους, τα ρομπότ θα έχουν πάρει έως και 20% περισσότερες θέσεις εργασίας, αντικαθιστώντας τους ανθρώπους.
    @realtiktoktimetraveler Some big events happening in 2022 #time #timetravel #timetraveler #space #ocean #real #blowthisup #fyp #fypシ #future #scary #future #upcoming #soon ♬ Scary - Background Sounds

    Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρήστες του TikTok εξέφρασαν την δυσπιστία τους για τους παραπάνω ισχυρισμούς. Κάποιοι μάλιστα, του επισήμαναν ότι στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιοι ισχυρισμοί, όμως τα βίντεο διαγράφηκαν, αφού δεν συνέβη τίποτα από όσα προέβλεπαν.

    Πηγή: Gazzetta.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ