Το Wall Street Market ήταν από τους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους για αγοραπωλησία ναρκωτικών, κλεμμένων δεδομένων, πλαστών εγγράφων και κακόβουλου λογισμικού - Συνελήφθησαν τρία άτομα που κατηγορούνται ότι το λειτουργούσαν
Πλήγμα σε μία από τις μεγαλύτερες παράνομες ιστοσελίδες στο dark web πέτυχε ηγερμανική αστυνομία, που έβαλε «λουκέτο» στο «Wall Street Market» (WSM) ήταν δημοφιλής τόπος για αγοραπωλησία κοκαΐνης, ηρωίνης, κάνναβης και αμφεταμινών, καθώς και κλεμμένων δεδομένων, πλαστών εγγράφων και κακόβουλου λογισμικού.
Παράλληλα, η αστυνομία συνέλαβε και τρεις άνδρες που φέρονται ότι λειτουργούσαν την κρυπτογραφημένη πλατφόρμα με πάνω από 1 εκατομμύριο λογαριασμούς πελατών, περισσότερους από 5.000 εγγεγραμμένους πωλητές και περισσότερες από 60.000 προσφορές για πωλήσεις. Μια τέταρτη σύλληψη έγινε στη Βραζιλία, με τον συλληφθέντα να φέρεται ότι ενεργούσε ως διαμεσολαβητής στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς, ο ιστότοπος «λειτούργησε σαν μια συμβατική ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το eBay και το Amazon. Ωστόσο, η ύπαρξή της ήταν προσανατολισμένη στο λαθρεμπόριο».
Οι Klaus-Martin Frost, Jonathan Kalla και ibo Lousee κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν την Wall Street Market για σχεδόν τρία χρόνια, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την πώληση ναρκωτικών, πλαστών προϊόντων και λογισμικού hacking σε 1,1 εκατομμύρια πελάτες. Οι Γερμανοί, είχαν τα ψευδώνυμα «coder420», «Kronos» και «TheOne».
Μεταξύ των κορυφαίων πωλητών του ιστότοπου ήταν δύο άτομα με έδρα το Λος Άντζελες: ο «Ladyskywalker», ο οποίος πωλούσε οπιούχα και ο «Platinum45», που διακινούσε μεθαμφεταμίνη, οξυκωδόνη και φάρμακα. Το «Wall Street Market» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 και τα τελευταία τρία χρόνια έγινε η μεγαλύτερη ιστοσελίδα στο dark web μετά το κλείσιμο των AlphaBay και Hansa.
Ο ιστότοπος ήταν προσβάσιμος μέσω του κρυπτογραφημένου δικτύου Tor για να προστατεύσει τους πελάτες από την ανίχνευση και οι συναλλαγές εκτελούνταν με bitcoin. Λειτουργούσε σε έξι γλώσσες και προσέφερε πολυάριθμες ξεχωριστές κατηγορίες για εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών, κοσμημάτων, εξοπλισμού για απάτες με πιστωτικές κάρτες και κακόβουλο λογισμικό.
Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε αφού οι φινλανδικές αρχές έκλεισαν το παράνομο σάιτ Tork Silkkitie (Valhalla) νωρίτερα αυτό το έτος και αυτό οδήγησε ορισμένους φινλανδούς εμπόρους ναρκωτικών να μετακινηθούν στο περιβάλλον του WSM.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 16:37
Σέρνεται η ταχύτητα του διαδικτύου στο σπίτι σας; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ρούτερ σας να είναι τοποθετημένο δίπλα στο πιο ακατάλληλο αντικείμενο
Υπάρχουν τόνοι οικιακών αντικειμένων και συσκευών που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο.
Αλλά το συγκεκριμένο, δεν θα το σκεφτόσασταν ποτέ πως αποτελεί απειλή για την υποτονική ταχύτητα του internet μέσα στο σπίτι σας.
Ποιο είναι; Ο καθρέφτης σας. Ναι, καλά διαβάσατε… ορισμένοι μεγάλοι καθρέφτες τοίχου μπορούν να επηρεάσουν τη συνδεσιμότητα, καθώς ο καθρέφτης αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα μετάλλου που μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές στη θύρα των καλωδίων, αποκάλυψε η Virgin Media O2, έπειτα από δημοσκόπηση σε 2.000 άτομα που έδειξε ότι αν και πολλοί ξέρουμε πού πρέπει και πού δεν πρέπει να τοποθετούμε το ρούτερ μας, ωστόσο εξακολουθούμε να το βάζουμε στο λάθος σημείο.
Bεβαιωθείτε ότι μπορείτε να βλέπετε το ρούτερ σας εκεί που το χρειάζεστε περισσότερο
Οι δύο στους πέντε (41%) είπαν ότι το βάζουν πίσω ή δίπλα από την τηλεόραση, ένα 12% είπε ότι το αφήνει στο πάτωμα και το 6% το βάζει κάτω από το κρεβάτι.
Το τεστ οπτικής επαφής
Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή για να βελτιώσετε τη σύνδεσή σας είναι το τεστ οπτικής επαφής, σύμφωνα με τη Sun.
Αν μπορείτε, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να βλέπετε το ρούτερ σας εκεί που το χρειάζεστε περισσότερο. Έτσι, εάν περνάτε τον περισσότερο χρόνο στο γραφείο σας, είναι καλύτερο να βρίσκεται εκεί.
Ο Gareth Lister, Διευθυντής Συνδεσιμότητας της Virgin Media O2, δήλωσε: «Η ευρυζωνικότητα αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής ζωής. Είτε εργάζεστε από το σπίτι, είτε κάνετε μια ηλεκτρονική αγορά, είτε παρακολουθείτε εκείνη τη σειρά που πρέπει να δείτε, η συνδεσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών. Ωστόσο, η συνειδητή τοποθέτηση του ρούτερ σας είναι κάτι που συχνά παραβλέπεται».
Οι χρήστες του Facebook Marketplace έχουν τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο phishing, κλοπής ταυτότητας και κυβερνοεπιθέσεων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, μια μαζική παραβίαση δεδομένων έχει εκθέσει τους αριθμούς τηλεφώνου, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις προσωπικές πληροφορίες 200.000 χρηστών.
Το σύνολο δεδομένων, το οποίο η Daily Mail επιβεβαίωσε ότι είναι ακόμη διαθέσιμο στο διαδίκτυο, πωλείται πλέον σε εγκληματίεςτου κυβερνοχώρου. Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook Marketplace, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι πολύ αργά για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Ωστόσο, ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας δήλωσε στη MailOnline: «Εάν αισθάνεστε ότι έχετε γίνει στόχος, τότε θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας».
Χάκερ υψηλού προφίλ πήραν τα δεδομένα
Τα δεδομένα αναρτήθηκαν σε ένα φόρουμ χάκερ από έναν γνωστό εγκληματία του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο IntelBroker. Ο IntelBroker ισχυρίζεται ότι αυτή η βάση δεδομένων του Facebook Marketplace κλάπηκε από κάποιον που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «algoatson» μετά από παραβίαση των συστημάτων ενός εργολάβου της Meta. Πράγματι, ο ιστότοπος BleepingComputer μπόρεσε να αντιστοιχίσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους αριθμούς τηλεφώνου μέσα στα δεδομένα του δείγματος.
Ο InfoBroker είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επαγγελματίας χάκερ ή ομάδα χάκερ με ιστορικό στοχευμένων παραβιάσεων εναντίον στόχων υψηλού προφίλ.
«Ο διαβόητος InfoBroker έχει ιστορικό επιτυχημένων παραβιάσεων σε δίκτυα. Έχουν θέσει σε κίνδυνο δεδομένα υγείας στο παρελθόν, οπότε δεν έχουν καμία ηθική ή δεοντολογία, αλλά έχουν επίσης στοχεύσει την HP, οπότε αναζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά», δήλωσε ο Μουρ.
Εξήγησε επίσης ότι τα δεδομένα αυτά θα πωλούνται στο σκοτεινό διαδίκτυο για μήνες, για περίπου 1 δολάριο ανά γραμμή δεδομένων.
Πολύτιμο νόμισμα τα προσωπικά δεδομένα
«Αυτή είναι μια σοβαρή υπενθύμιση ότι τα δεδομένα μας είναι ένα πολύτιμο νόμισμα και τα πιο ενημερωμένα δεδομένα είναι τα πιο πολύτιμα για τους εγκληματίες. Οι χάκερ μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά με όλα τα κομμάτια [των πληροφοριών] όταν τα βάζουν όλα μαζί από τον σκοτεινό ιστό», εξήγησε ο Μουρ.
Ο Μουρ δήλωσε στη MailOnline ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να διευκολύνουν στοχευμένες επιθέσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 24.000 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν ήδη συνδεθεί με σελίδες στοFacebook. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι εγκληματίες μπορούν να τις συνδέσουν με κωδικούς πρόσβασης που έχουν διαρρεύσει προηγουμένως στο σκοτεινό διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσουν στοχευμένα bots για να χακάρουν λογαριασμούς.
«Μπορεί απλώς να χακάρουν έναν λογαριασμό στο Facebook για να διοχετεύσουν διαφημίσεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν λίγο πιο κακόβουλοι και να αρχίσουν να στέλνουν μηνύματα σε ανθρώπους από αυτούς τους λογαριασμούς», είπε ο Μουρ.
Στο χειρότερο σενάριο, οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λογαριασμό σας για να σας υποδυθούν και να εξαπατήσουν τους φίλους και την οικογένειά σας ώστε να σας στείλουν χρήματα. Οι αριθμοί τηλεφώνου που διέρρευσαν μπορούν επίσης να εκθέσουν τους χρήστες του Facebook σε επιθέσεις «sim swapping». Σε αυτή την περίπτωση, ο χάκερ καλεί τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και υποδύεται τον πελάτη, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέγονται από τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια πείθει τον πάροχο να μεταφέρει τον αριθμό τηλεφώνου σε μια νέα κάρτα SIM.
Για να δείτε αν οι λογαριασμοί σας έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιστότοπους όπως ο Have I Been Pwned, οι οποίοι ελέγχουν τις βάσεις δεδομένων που έχουν διαρρεύσει. Ο Μουρ συνιστά να ενημερώνετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής σας και να αποφεύγετε να δίνετε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι χάκερ εναντίον σας. Είναι επίσης σημαντικό να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν λαμβάνετε τυχόν ασυνήθιστα μηνύματα.
«Εάν σας αποστέλλονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σκεφτείτε πάντα διπλά πριν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και μην αποκαλύπτετε ποτέ πληροφορίες σε συνδέσμους που εμφανίζονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτά μηνύματα», συμβουλεύει ο Μουρ.
Επιπλέον, συνιστά τη ρύθμιση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για όλους τους λογαριασμούς σας και τη χρήση μιας ασφαλούς εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας.
Οι ενισχυτέςσήματος είναι εξαιρετικοί για την επέκταση της εμβέλειας του Wi-Fi σας, αλλά δεν παρέχονται δωρεάν. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με τη Sun, είναι να αρχίσετε να ψάχνετε στα συρτάρια σας για ένα παλιό, ξεχασμένο γκάτζετ: το παλιό σας ρούτερ, που θα μπορούσε να έχει μια πολύ χρήσιμη δεύτερη ζωή ως ενισχυτής Wi-Fi.
Ο Tom Morgan, ειδικός τεχνικής υποστήριξης στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Which?, υποστηρίζει ότι με μερικές μικρές αλλαγές στη ρύθμισή του, ο παλιός σας εξοπλισμός θα μπορούσε να γίνει πολύ χρήσιμος.
«Συνδέοντας το παλιό ρούτερ που έχετε κάπου πεταμένο και κάνοντας μικροαλλαγές στις ρυθμίσεις του, μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τη συσκευή ως ενισχυτή σήματος Wi-Fi», λέει.
Τα περισσότερα ρούτερ διαθέτουν μια ενσωματωμένη λειτουργία «wireless repeater» ή «wireless bridging» που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τις παραμέτρους τους.
Με αυτόν τον τρόπο το ρούτερ όχι μόνο θα επιτρέψει την επέκταση του σήματος Wi-Fi, αλλά οι θύρες LAN (ethernet) της συσκευής μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη φυσική σύνδεση άλλων συσκευών στο δίκτυό σας.
Για να ξεκινήσετε, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω 10 βήματα:
Κάντε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων του παλιού σας ρούτερ. Η ακριβής μέθοδος ποικίλλει, αλλά συνήθως αυτό γίνεται πατώντας το κουμπί reset στο πίσω μέρος του ρούτερ για 30 δευτερόλεπτα.
Σημειώστε τις διευθύνσεις IP του τρέχοντος ρούτερ σας και του παλιού – αυτές βρίσκονται στο πίσω μέρος ή σε μια μικρή κάρτα από τον πάροχο Ίντερνετ.
Συνδέστε ένα καλώδιο ethernet σε μία από τις θύρες LAN του παλιού ρούτερ και συνδέστε το άλλο άκρο του στον υπολογιστή σας.
Ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο στον υπολογιστή σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP του παλιού ρούτερ στη γραμμή διευθύνσεων.
Θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του ρούτερ.
Αφού συνδεθείτε, μεταβείτε στα LAN settings και αναζητήστε τα DHCP settings. Απενεργοποιήστε τον DHCP server στο παλιό ρούτερ. Αυτό σημαίνει ότι το κύριο ρούτερ σας θα χειρίζεται την ανάθεση διευθύνσεων IP.
Παραμένοντας στα LAN settings, θα δείτε ένα IP address setting. Εδώ, μπορείτε να ορίσετε μια στατική διεύθυνση IP στην ίδια περιοχή με το τρέχον, εν λειτουργία ρούτερ σας. Για παράδειγμα, εάν η διεύθυνση IP του κύριου ρούτερ σας είναι 192.168.1.1, μπορείτε να αναθέσετε 192.168.1.2 στο παλιό ρούτερ.
Πηγαίνετε στα wireless settings του παλιόύ ρούτερ και βρείτε μια επιλογή για SSID ή Wireless network name. Ενημερώστε το, μαζί με τον κωδικό πρόσβασης SSID, ώστε να ταιριάζει με το τρέχον ρούτερ σας. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψετε στις συσκευές σας να συνδέονται αυτόματα και να εναλλάσσονται απρόσκοπτα μεταξύ των δύο ρούτερ.
Αποθηκεύστε τις αλλαγές που κάνατε και, στη συνέχεια, αποσυνδέστε το καλώδιο ethernet από τον υπολογιστή σας.
Συνδέστε το ένα άκρο σε μια θύρα LAN του παλιού ρούτερ και το άλλο άκρο σε μια θύρα LAN του τρέχοντος ρούτερ.
Αφού τελειώσετε με τα παραπάνω τεχνικά βήματα, θα πρέπει να τοποθετήσετε το παλιό ρούτερ σας σε σημείο όπου έχετε αδύναμο σήμα.
Ο Morgan συνιστά τη χρήση ενός καλωδίου ethernet για τη σύνδεση του παλιού ρούτερ με το τρέχον, ώστε να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη. Αν όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο (ή δεν αντέχετε να το βλέπετε), θα πρέπει να αναζητήσετε έναν Powerline adapter.
H εποχή που αναρωτιόσουν αν στο ξενοδοχείο που θα πας για τις διακοπές σου υπάρχει WiFi προκειμένου να συνδεθείς στο Internet έχει περάσει ανεπιστρεπτί καθώς κανένα κατάλυμα δεν νοείται να μην προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Το θέμα είναι ότι πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε θέλουν να έχουν γρήγορη και απεριόριστη πρόσβαση όπου και αν βρίσκονται. Και σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα είναι πως θα έχεις πρόσβαση ακόμη και όταν βρίσκεσαι στο εξοχικό σου.
Προκειμένου να έχεις Internet οπουδήποτε και αν είσαι, η μία λύση είναι να χρησιμοποιείς το smartphone σου προκειμένου να έχεις πρόσβαση και από τις υπόλοιπες συσκευές σου, ήτοι το tablet, το laptop ή ακόμη και την τηλεόραση του εξοχικού σου ή της παραθεριστικής κατοικίας που είσαι. Σε αυτό το «σενάριο» το smartphone γίνεται mobile wifi hotspot, ενεργοποιώντας την επιλογή «Σημείο Πρόσβασης» που έχουν όλες οι συσκευές. Πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη λύση που πολλοί την προτιμούν και για να έχουν πρόσβαση από το laptοp τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού ή γραφείου και θέλουν κάτι πιο αξιόπιστο από το WiFi ενός καφέ ή ενός ξενοδοχείου.
Στην περίπτωση αυτή, οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Nova) έχουν ανακοινώσει κάποιες αρκετά καλές προσφορές που θα καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, η Cosmote προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για διάστημα 30 ημερών με το κόστος να φθάνει στα 10,90 ευρώ. Την ίδια προσφορά κάνει και η Nova, ήτοι απεριόριστα δεδομένα για 30 ημέρες έναντι 10,90 ευρώ. Όσον αφορά στη Vodafone, ακολουθεί μία διαφορετική πρακτική καθώς προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για διάστημα 15 ημερών έναντι 5,90 ευρώ.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι ότι ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ταχύτητες των 5G δικτύων του, εφόσον η συσκευή το υποστηρίζει και υπάρχει κάλυψη 5G από τον πάροχο του στην περιοχή που βρίσκεται.
Το μειονέκτημα είναι πως αφενός η μετατροπή του smartphone σε hotspot έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερα κατανάλωση της μπαταρίας, ενώ, φυσικά, αν υπάρχουν και άλλοι χρήστες που θέλει να «καλύψει» δεν μπορεί να φύγει τo smartphone από το σπίτι.
Internet μέσω εξειδικευμένης συσκευής
Σε περίπτωση λοιπόν που η σύνδεση θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες μίας οικογένειας ή μίας πολυπληθούς παρέας ή λύση είναι η χρήση μίας εξειδικευμένης συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η αγορά είτε ενός 4G/4G+ WiFi router, το οποίο μοιάζει με ένα κλασικό router αλλά η σύνδεση γίνεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, είτε μίας μικρής MiFi (mobile WiFi) συσκευής. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ενός τέτοιου router κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 ευρώ, ενώ σε εκείνη ενός MiFi είναι μεταξύ 40 και 80 ευρώ.
Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις είναι πως ακόμη δεν υπάρχουν -τουλάχιστον όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές- 5G προτάσεις. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μία ιδανική λύση για όσους έχουν εξοχικά ή νοικιάζουν το σπίτι τους μέσω πλατφορμών και δεν θέλουν να έχουν μόνιμη σύνδεση με το Internet αλλά να μπορούν να την ενεργοποιούν όποτε το επιθυμούν.
Όσον αφορά το κόστος χρήσης, οι πάροχοι ακολουθούν διαφορετικά μοντέλα. Στην περίπτωση της Cosmote ο χρήστης αγοράσει είτε ένα 4G WiFi router είτε ένα pocket WiFi και μαζί παίρνει μία SIM κάρτα. Μετά αγοράζει πακέτα με data, οι τιμές των οποίων είναι αρκετά προσιτές, ενώ υπάρχουν και προσφορές για το καλοκαίρι, όπως αυτή των απεριόριστων δεδομένων για 2 μήνες έναντι 25 ευρώ. Η έτερη επιλογή είναι 10 GB έναντι 10 ευρώ για 30 ημέρες, ενώ υπάρχει και το πακέτο που προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για 3 μήνες συν 200GB για 9 μήνες έναντι 80 ευρώ.
Στην περίπτωση της Vodafone, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει μία σύνδεση συμβολαίου με μηδενικό πάγιο και ενεργοποιεί πακέτα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί μία MiFi συσκευή, την οποία η Vodafone πωλεί σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή, και μετά τα πακέτα στο πακέτο Giga Wifi on the spot, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη πρόταση, είναι στα 4,95 ευρώ τα 10 GB ή στα 9,95 ευρώ τα 40 GB ή στα 19,95 ευρώ για 200 GB για 30 ημέρες στην κάθε περίπτωση. Η Vodafone πάντως έχει και την πρόταση Giga Wifi on home που δίνει δωρεάν ένα 4G+ router αλλά υπάρχει μηνιαίο πάγιο 19,90 ευρώ για 300 GB.
Τέλος, η πρόταση της Nova είναι το Mobile Internet on the Go με Κάρτα που ο χρήστης παίρνει μία κάρτα SIM και έχει 20 GB για 60 ημέρες έχοντας πληρώσει 18 ευρώ. Η κάρτα μπαίνει σε όποια συσκευή έχει ο χρήστης, ενώ στη συνέχεια τα προσφερόμενα πακέτα παρέχουν 10 GB έναντι 10 ευρώ για 30 ημέρες είτε 15 GB έναντι 15 ευρώ για 60 ημέρες είτε 30 GB έναντι 25 ευρώ για 60 ημέρες.
Με τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ κ.Μιχάλη Τσαμάζ , συναντήθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης.
Αντικείμενο της συνάντησης η πρόσβαση των πολιτών της Ηλείας στις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων στο ίντερνετ.
Ο κ.Κατρίνης έθεσε στον κ.Τσαμάζ την ανάγκη επιτάχυνσης του μεγάλου έργου για το Ultra Fast Broadband (UFBB) και το FTTH (Fiber to the home), αφού ο ΟΤΕ έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο για την Ηλεία.
Μέσα από την υλοποίηση αυτού του έργου , χιλιάδες νοικοκυριά και πολίτες στην Ηλεία θα αποκτήσουν σύνδεση ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης ως και 1 Gps, με προφανή πλεονεκτήματα όπως :
η γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων
uploading και downloading με μεγαλύτερη ταχύτητα και χωρίς καθυστέρηση
ταυτόχρονες δράσεις, όπως videoconferencing, streaming και gaming, χωρίς απώλεια δεδομένων
μεγάλη σταθερότητα στη σύνδεση.
Ουσιαστικά, θα αναβαθμιστεί συνολικά η Ηλεία αφού οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών θα περάσουν σε μια νέα εποχή και διάσταση.
Η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα δώσει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα (εφαρμογές έξυπνης γεωργίας), ανοίγοντας νέες προοπτικές για την οικονομία της περιοχής μας.
Ο κ.Κατρίνης επισήμανε στον κ. Τσαμάζ ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, θα πρέπει άμεσα ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου, αφού σε αρκετές περιοχές του νομού παρατηρούνται προβλήματα στη σύνδεση δικτύου και την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων.
‘’ Σε καμία περιοχή της Ηλείας δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης. Είναι υποχρέωση κάθε παρόχου αλλά και της πολιτείας να εγγυηθεί το αυτονόητο αυτό δικαίωμα των πολιτών. Η άμεση ένταξη της Ηλείας στις γρήγορες ταχύτητες θα δώσει άλλη δυναμική στην οικονομία του νομού-ιδιαίτερα αυτή του πρωτογενή τομέα που κινείται παγκοσμίως σε ρυθμούς ‘’έξυπνης’’ γεωργίας- ενώ θα βελτιώσει την καθημερινότητα όλων των πολιτών’’ δήλωσε ο Ηλείος βουλευτής.
10 HOT-SPOTS WI-FI: οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των πολιτών
Τη δυνατότητα να συνδέονται δωρεάν στο ίντερνετ και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, έχουν πλέον οι κάτοικοι της Νέας Φιγαλείας –και όχι μόνο-, καθώς η πόλη διαθέτει δέκα hot spots, δηλαδή περιοχές – σημεία που καθιστούν δυνατή την ελεύθερη και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η δυνατότητα αυτή είναι εφικτή σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα και κεντρικές πλατείες, και παρέχεται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Ζαχάρως, που ξεκίνησε με την υλοποίηση έργων πληροφορικής σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, έχοντας ως στόχο την εξοικείωση των πολιτών με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Βήμα 1: Εντοπίστε την λίστα με τα Wi-Fi δίκτυα στη φορητή συσκευή σας και επιλέξτε το δίκτυο WIFIHOTSPOTS FIGALEIA (εφόσον βρίσκεστε σε ένα από τα γεωγραφικά σημεία που προσφέρουν κάλυψη).
Βήμα 2: Μόλις εμφανιστεί στην οθόνη σας η σελίδα εισόδου του portal του dimoszacharos.gr πατήστε “Σύνδεση” και αυτομάτως αποκτάτε πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις επόμενες 12 ώρες. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, αρκεί να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος επισημαίνει: «Ξεκινήσαμε από την δημοτική ενότητα Νέας Φιγαλείας, μια περιοχή με χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουμε υψηλές ταχύτητες (4G & 5G), με γνώμονα τη ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση των δημοτών μας στο διαδίκτυο. Εάν σε κάποιο σημείο υπάρξει αδυναμία πρόσβασης, απαραίτητη είναι η ομαδοποίηση της συνοικίας-περιοχής, ώστε να αξιολογηθεί άμεσα και να φροντίσουμε να επεκτείνουμε την πρόσβαση, κατόπιν σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου».
«Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και των ασύρματων τεχνολογιών συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και επαφή του πολίτη με το ίντερνετ και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, παραδίδουμε προς χρήση το νέο ασύρματο δίκτυο ευρυζωνικής πρόσβασης, χωρίς κόστος και ελεύθερα προσβάσιμο από όλους», αναφέρει ο κ. Αλεξανδρόπουλος. «Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος μας αποκτά την κατάλληλη υποδομή για τη μελλοντική ανάπτυξη καινοτόμων και σύγχρονων υπηρεσιών προς το δημότη», τονίζει στη συνέχεια. «Το δημοτικό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi Hotspots προσφέρει στους πολίτες της Νέας Φιγαλείας τη δυνατότητα να πλοηγούνται δωρεάν στο διαδίκτυο, να ανταλλάσσουν αρχεία και να έχουν online επικοινωνία και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση, τις νέες τεχνολογίες και όλες τις προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες».
Ο Δήμος Ζαχάρως θα προβεί άμεσα στην εγκατάσταση νέων σημείων Wi-Fi στην περιοχή της Φασκομηλιάς. Το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και η τοποθέτηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου του 2022, ώστε οι κάτοικοι της Φασκομηλιάς να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο στις εορτές. Παράλληλα, ο Δήμος αναζητά προσβάσιμα σημεία και στην περιοχή του Λέπρεου. Η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο είναι δυνατή από ένα σύνολο συσκευών όπως φορητοί υπολογιστές (laptops), έξυπνες συσκευές χειρός (π.χ. handheld PDAs, τηλέφωνα), ασύρματες κάμερες, οθόνες τηλεπροβολής κ.ά. Για τη σύνδεση χρειάζεται μόνο να βρίσκεστε σε περιοχή εντός εμβέλειας ενός Wi-Fi.
*Η πρόσβαση στο δίκτυο WIFIHOTSPOTSFIGALEIA είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους.
*Δεν απαιτούνται προσωπικά στοιχεία κατά την είσοδο και χρήση του δικτύου.
*Το δίκτυο υλοποιείται από την digitalcities με τεχνολογία Wi-Fi 6 -4-5G. Η wifihotspots απομονώνει τη συσκευή σας από τους άλλους χρήστες του δικτύου για μέγιστη ασφάλεια.
Τα γεωγραφικά σημεία προσβασιμότητας στην Κοινότητα Νέας Φιγαλείας αποτυπώνονται στο χάρτη που ακολουθεί.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες αλλά και τις επιτυχημένες ενέργειες των Αρχών επιβολής του νόμου για την κατάργηση πλατφορμών που επικεντρώνονται στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, οι ομάδες που διευκολύνουν την ανταλλαγή υλικού στο Dark Web συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και αποτελούν επίμονη απειλή.
Λόγω του διεθνοποιημένου χαρακτήρα του κυβερνοεγκλήματος η δραστική αντιμετώπισή του προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ειδικού πλαισίου και κοινής αντεγκληματικής πολιτικής, όπως μεταξύ άλλων θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), Βασίλης Παπακώστας. Ο ίδιος κρίνει επίσης σημαντική τη θέσπιση ενιαίας ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής κυβερνοεγκλήματος και τον ορισμό εξειδικευμένων εισαγγελέων Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο εσωτερικό κάθε χώρας, προς όφελος της αμεσότερης και ταχύτερης διερεύνησης και απονομής της Δικαιοσύνης. Ως επίσης και τη θέσπιση νομοθετικών διατάξεων για κυβερνοεγκλήματα, «επικεντρωμένες στον τρόπο δράσης των εγκληματιών και όχι στις μορφές και τις διαρκώς εξελισσόμενες και νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες».
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Τμήματος Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης, συμμετέχει σε διεθνείς εκπαιδεύσεις για τεχνολογίες αιχμής, κλειστά forum αποκλειστικά για αρχές επιβολής νόμου και διεθνείς επιχειρήσεις αναφορικά με σεξουαλική εκμετάλλευση και πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, διαθέτει ψηφιακά εργαλεία άμεσου εντοπισμού αντίστοιχου υλικού και συνεργάζεται με εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές σε όλο τον κόσμο, ανταλλάσσει πληροφορίες μέσω διεθνών καναλιών αναφορικά με το κυβερνοέγκλημα, ενώ ενημερώνεται άμεσα για οποιαδήποτε νέα τάση και πρόκληση.
Στη Γαλλία, η οποία με περίπου 11.000 ηλεκτρονικές διευθύνσειςπαιδοπορνογραφικούχαρακτήρα έρχεται τρίτη παγκοσμίως, η αστυνομία ανησυχεί για την αύξηση το τελευταίο διάστημα της επί παραγγελία παιδικής πορνογραφίας ή ακόμη χειρότερα των επί παραγγελία βιασμών ανηλίκων. Έχουν εντοπιστεί ηλεκτρονικές σελίδες οι οποίες αναμεταδίδουν απ' ευθείας βιασμούς ανηλίκων κοριτσιών και αγοριών. Σημαντικό ρόλο στην πάταξη της «ηλεκτρονικής παιδεραστίας» διαδραματίζει η ιστοσελίδα Pharos του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές όταν εντοπίζουν στο διαδίκτυο ύποπτο ή παράνομο περιεχόμενο. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές για την πάταξη της ηλεκτρονικής παιδεραστίας ή παιδοφιλίας (pedophilie είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι), είναι η δημιουργία ψεύτικων προφίλ ανηλίκων κοριτσιών στο Facebook, μέσω των οποίων συχνά παγιδεύουν τους εγκληματίες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει εκτιναχτεί και ο αριθμός των ιδιωτών-"κυνηγοί κεφαλών" που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις παγιδεύσεις.
Στη Βρετανία το Ίδρυμα Παρακολούθησης Διαδικτύου (IWF) διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον έλεγχο και στην εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό πως από την ίδρυσή του το 1996 μέχρι και σήμερα, οι συνεργάτες του έχουν εξετάσει μια προς μια σχεδόν 2 εκατ. αναφορές. Από αυτές οι μισές τουλάχιστον ήταν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Όπως όμως σημειώνει το Ινστιτούτο στην ετήσια έκθεση, το «2021 διερεύνησε περισσότερες αναφορές ύποπτης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ό,τι τα πρώτα 15χρόνια της ύπαρξής του». Από την άλλη, η Εθνική Υπηρεσία για την καταπολέμηση του Εγκλήματος (NCA) σε έκθεσή της υπογραμμίζει συμπερασματικά ότι «παρά τις σημαντικές επιχειρησιακές και πολιτικές πρωτοβουλίες, η απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που οφείλεται και στην αυξανόμενη διαδικτυακή δραστηριότητα». Εδώ και καιρό στη Βρετανία έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Έτσι, ήδη, συζητείται στο Βρετανικό κοινοβούλιο ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά την ασφάλεια του διαδικτύου. Αν τελικά γίνει νόμος του κράτους εκτός των άλλων θα απαιτηθεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύουν τους χρήστες τους από παράνομο περιεχόμενο όπως είναι οι φωτογραφίες κακοποίησης ανηλίκων.
Ελλάδα: Τι λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), Βασίλης Παπακώστας
Η εφιαλτική υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης, στα Σεπόλια, με περισσότερους από 200 παιδεραστές παράλληλα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για να συνευρεθούν με το κορίτσι, σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, δείχνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχουν λάβει η παιδεραστία, αλλά και το σεξ τράφικινγκ ανηλίκων.
«Οι δράστες εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία για να έρθουν σε επαφή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανηλίκων στο διαδίκτυο, προτού προχωρήσουν στην κακοποίηση», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), Βασίλης Παπακώστας. «Με πλαστές ταυτότητες συχνά αποκτούν υλικό που δημιουργείται από τους ίδιους, μέσω χειραγώγησης ή εκβιασμού», σημειώνει και προσθέτει: «Τα δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer (P2P) παραμένουν ένα σημαντικό κανάλι για την κοινή χρήση υλικού στο οποίο εικονίζονται ανήλικοι από χρήστη σε χρήστη ή μέσα σε μικρές ομάδες. Οι κακόβουλοι χρήστες εκμεταλλεύονται τεχνολογίες κρυπτογράφησης συνομιλιών και αρχείων, όπως και απόκρυψης των ψηφιακών ιχνών τους και των στοιχείων τους».
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Τμήματος Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης, συμμετέχει σε διεθνείς εκπαιδεύσεις για τεχνολογίες αιχμής, κλειστά forum αποκλειστικά για αρχές επιβολής νόμου και διεθνείς επιχειρήσεις αναφορικά με σεξουαλική εκμετάλλευση και πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, διαθέτει ψηφιακά εργαλεία άμεσου εντοπισμού αντίστοιχου υλικού και συνεργάζεται με εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές σε όλο τον κόσμο, ανταλλάσσει πληροφορίες μέσω διεθνών καναλιών αναφορικά με το κυβερνοέγκλημα, ενώ ενημερώνεται άμεσα για οποιαδήποτε νέα τάση και πρόκληση.
«Σημαντικό εργαλείο», επισημαίνει ο κ.Παπακώστας, «αποτελεί και η δυνατότητα απενεργοποίησης (takedown) ιστοσελίδων στην Ελλάδα που προβλέπεται περιοριστικά σε πέντε περιπτώσεις και στη φραγή ιστοσελίδων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν διάταξης του αρμόδιου εισαγγελέα σε συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs), κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 του Ν. 4267/2014 "Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας". Για την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών η Υπηρεσία μας στελεχώνεται από αξιωματικούς γενικών και ειδικών καθηκόντων με εξειδίκευση στην επιστήμη της πληροφορικής, της νομικής, των οικονομικών αλλά και εξειδικευμένο ψυχολόγο, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι καθημερινά, όλο το 24ωρο, για την άμεση υποστήριξη των εμπλεκομένων σε κάθε υπόθεση».
Πάντως, όπως διευκρινίζει ο διευθυντής της ΔΔΗΕ, παρά τις επιτυχημένες ενέργειες Αρχών επιβολής του νόμου για την κατάργηση πλατφορμών που επικεντρώνονται στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, οι ομάδες που διευκολύνουν την ανταλλαγή υλικού στο Dark Web συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και αποτελούν επίμονη απειλή. Οι παραβάτες συχνά μοιράζονται παράνομο περιεχόμενο σε αυτές τις ομάδες μέσω απευθείας συνδέσμων με κεντρικούς υπολογιστές εικόνας στο Clearnet και στο Dark Web. Τα φόρουμ είναι καλά δομημένα και οι χρήστες οργανώνονται ιεραρχικά ανάλογα με τους ρόλους τους.
Τι μπορεί, όμως, να γίνει για τη δραστική αντιμετώπιση της παιδεραστίας και του σεξ τράφικινγκ ανηλίκων μέσω διαδικτύου;
«Η αντιμετώπιση των κυβερνοεγκλημάτων από τις διωκτικές Αρχές και τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με εγκλήματα του κυβερνοχώρου, προϋποθέτουν την ύπαρξη ειδικού νομικού πλαισίου και κοινής αντεγκληματικής πολιτικής, λόγω του διεθνοποιημένου χαρακτήρα του κυβερνοεγκλήματος», υπογραμμίζει ο κ.Παπακώστας. «Απαραίτητη είναι η θέσπιση νέων αντικειμενικών υποστάσεων εγκλημάτων, που να θέτουν κανόνες και όρια στη συμπεριφορά των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών και φιλοξενίας ιστοχώρων, αλλά και των χρηστών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση υπόψη τις ισχύουσες συνταγματικές Αρχές και παράλληλα διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας την ελευθερία του λόγου και τα προσωπικά δεδομένα. Σημαντική κρίνεται η θέσπιση ενιαίας ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής κυβερνοεγκλήματος και να οριστούν εξειδικευμένοι εισαγγελείς Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο εσωτερικό κάθε χώρας, προς όφελος της αμεσότερης και ταχύτερης διερεύνησης και απονομής της Δικαιοσύνης. Η εναρμόνιση των νόμων είναι απαραίτητη σε ένα παγκοσμιοποιημένο ψηφιακό περιβάλλον. Τα κράτη καλούνται να ενισχύσουν τις ουσιαστικές και αποδοτικές διόδους επικοινωνίας και αναφοράς του σοβαρού και οργανωμένου διαδικτυακού εγκλήματος».
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ΔΔΗΕ, «σημαντική κρίνεται η θέσπιση νομοθετικών διατάξεων για κυβερνοεγκλήματα, επικεντρωμένες στον τρόπο δράσης των εγκληματιών και όχι στις μορφές και τις διαρκώς εξελισσόμενες και νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα κρυπτονομίσματα, αποθήκευση cloud και άλλα. Παράλληλα, σημαντικά είναι είναι και τα στοχευμένα και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης των συμμετεχόντων στις διαδικασίες ποινικής διερεύνησης κυβερνοεγκλημάτων - εισαγγελικές, δικαστικές και αστυνομικές Αρχές - στη διαρκώς μεταβαλλόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, καθώς και η τυποποίηση περαιτέρω διαδικασιών συνεργασίας».
Καίριος είναι και ο ρόλος του διεθνούς δικαίου, αλλά και του εσωτερικού κάθε χώρας, σύμφωνα με τον κ.Παπακώστα. «Φυσικά, η εξέλιξη του διαδικτύου και η παγκοσμιοποιημένη μορφή του», αναφέρει, «δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το διεθνές αλλά και το εσωτερικό δίκαιο κάθε χώρας. Οι συντάκτες του πρέπει να αντιμετωπίζουν κάθε νέα πρόκληση της τεχνολογίας ισορροπώντας αφενός μεταξύ των κανόνων δικαίου και της οριοθέτησης της συμπεριφοράς των διαδικτυακών χρηστών και αφετέρου με την προστασία των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους, όπως η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών».
Γαλλία: Ο σημαντικός ρόλος της ιστοσελίδας Pharos του υπουργείου Εσωτερικών
Η Γαλλία "φιλοξενεί" περί τις 11.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις παιδοπορνογραφικού χαρακτήρα και από την άποψη αυτή έρχεται τρίτη παγκοσμίως, μετά την Ολλανδία και τις ΗΠΑ που καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις. Στη γαλλική αστυνομία υπάρχουν υπηρεσίες, όχι πολλές κατά τον γαλλικό Τύπο, που ασχολούνται με την πάταξη της "ηλεκτρονικής παιδεραστίας", ένα έργο κατά κοινή ομολογία κάθε άλλο παρά απλό στο χάος του διαδικτύου. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ιστοσελίδα Pharos του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές όταν εντοπίζει στο διαδίκτυο ιστοσελίδες, βίντεο κ.α με ύποπτο ή παράνομο περιεχόμενο.
Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές για την πάταξη της ηλεκτρονικής παιδεραστίας ή παιδοφιλίας (pedophilie είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι), είναι η δημιουργία ψεύτικων προφίλ ανηλίκων κοριτσιών στο Facebook, μέσω των οποίων συχνά παγιδεύουν τους εγκληματίες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει εκτιναχτεί ο αριθμός των ιδιωτών που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις παγιδεύσεις, κάτι που ενίοτε όχι μόνο δεν διευκολύνει, αλλά δυσκολεύει το έργο των διωκτικών αρχών. Και αυτό διότι πολλοί από τους ιδιώτες "κυνηγούς κεφαλών" έχει παρατηρηθεί πως ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαπόμπευση των εγκληματιών και λιγότερο για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων που θα επέτρεπε την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.
Συν τοις άλλοις έχουν υπάρξει περιπτώσεις παγίδευσης μελών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες στη συνέχεια εκδικούνται με διάφορους τρόπους τους ιδιώτες διώκτες τους και τις οικογένειές τους. Αυτό που ωστόσο ανησυχεί τον τελευταίο καιρό τη γαλλική αστυνομία είναι η αύξηση της επί παραγγελία παιδοπορνογραφίας, ή ακόμη χειρότερα των επί παραγγελία βιασμών ανηλίκων. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί ηλεκτρονικές σελίδες, οι οποίες έναντι 50 ή 70 ευρώ αναμεταδίδουν απ' ευθείας, σε live streaming, βιασμούς ανηλίκων κοριτσιών και αγοριών. Οι βιασμοί πραγματοποιούνται σε χώρες, όπως οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία, η Ν. Αφρική κλπ, όπου ο εντοπισμός των θυμάτων είναι σχεδόν αδύνατος.
Βρετανία: Ο νέος νόμος για την ασφάλεια του Διαδικτύου και το Ίδρυμα Παρακολούθησης Διαδικτύου
Στη Βρετανία το Ίδρυμα Παρακολούθησης Διαδικτύου (IWF) διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον έλεγχο και στην εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό πως από την ίδρυσή του το 1996 μέχρι και σήμερα, οι συνεργάτες του έχουν εξετάσει μια προς μια σχεδόν 2 εκατ. αναφορές. Από αυτές οι μισές τουλάχιστον ήταν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Πέρυσι πάνω από το 99% του παράνομου περιεχομένου που εντοπίστηκε στο διαδίκτυο είχε βάση άλλη χώρα και όχι το Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από 26χρόνια το 18% των παγκοσμίως γνωστών εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βρίσκονταν σε βρετανικές ιστοσελίδες. Αν και, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο στην ετήσια έκθεση, το «2021 διερεύνησε περισσότερες αναφορές ύποπτης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ό,τι τα πρώτα 15χρόνια της ύπαρξής του».
Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός καθώς όπως εκτιμά η Εθνική Υπηρεσία για την καταπολέμηση του Εγκλήματος (NCA) μόνο στη Βρετανία υπάρχουν ακόμη πάνω από 800.000άνδρες που είναι πιθανόν να διαπράξουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών. Όπως, δε, τονίζει μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση της «οι εγκληματίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εκμεταλλεύονται παιδιά και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα. Η διαδικτυακή εκμετάλλευση έχει αποδειχθεί ότι επιτρέπει την τέλεση αξιόποινων πράξεων στον πραγματικό κόσμο, καθώς τελικά οδηγεί στην σωματική κακοποίηση και τον εκβιασμό παιδιών». Καταλήγοντας μάλιστα υπογραμμίζει συμπερασματικά ότι «παρά τις σημαντικές επιχειρησιακές και πολιτικές πρωτοβουλίες, η απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που οφείλεται και στην αυξανόμενη διαδικτυακή δραστηριότητα».
Με αυτά και με τα άλλα εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει στον δημόσιο διάλογο της Βρετανίας μια έντονη συζήτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Έτσι ήδη συζητιέται στο Βρετανικό κοινοβούλιο ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά την ασφάλεια του διαδικτύου. Αν τελικά γίνει νόμος του κράτους εκτός των άλλων θα απαιτηθεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύουν τους χρήστες τους από παράνομο περιεχόμενο όπως είναι οι φωτογραφίες κακοποίησης ανηλίκων. Το νομοσχέδιο παρέχει επιπλέον εξουσίες στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίας Ofcom, η οποία θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση ενός πρακτικού οδηγού, ενός κώδικα δεοντολογίας, με τον οποίο θα πρέπει να συμμορφωθούν οι εταιρείες του διαδικτύου και κυρίως όσες διαθέτουν επιχειρήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μετά την προσαρμογή των εν λόγω εταιρειών στο νέο νόμο η Ofcom θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την δραστηριότητα τους, οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τυχόν παραβάσεις σε αυτήν και τελικά η Ofcom θα μπορεί να επιβάλει ακόμη και πρόστιμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα πρόστιμα αυτά μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 18 εκατ. στερλίνες.
H ψηφιακή αμνησία είναι η εμπειρία του να ξεχνάμε πληροφορίες που ξέρουμε πως 'θυμάται' το τηλέφωνο μας ή το laptop μας. Ό,τι όμως, είναι βολικό έχει και το τίμημα του.
Eίναι γεγονός ότι η μνήμη είναι ένα πεδίο το οποίο δεν έχουν αποκωδικοποιήσει πλήρως οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα, ητεχνολογία είναι η πιο φανταστική δικαιολογία που μπορούμε να επικαλεστούμε κάθε φορά που δεν θυμόμαστε κάτι.
Γιατί να φταίει το μυαλό μας ή η ηλικία μας ή η αφηρημάδα μας ή το ότι κάνουμε 32 πράγματα μαζί -και εύλογα δεν δείχνουμε παντού την ίδια προσοχή- που δεν θυμόμαστε αριθμούς τηλεφώνων, γενέθλια, επετείους ή ονόματα; Φταίει το γεγονός όλη η γνώση είναι ένα click μακριά. Ναι, είναι πολύ βολικό να μην χρειάζεται να 'σπάμε' το κεφάλι μας, για να θυμηθούμε μια πληροφορία. Αλλά όπως λένε (και) οι νευροεπιστήμονες “ό,τι είναι βολικό, έχει και το τίμημα του”.
Το Internet να είναι καλά και είμαστε και εμείς καλά. Ή δεν είμαστε;
Το μυαλό μας και τα έξυπνα τηλέφωνα μας δημιουργούν ένα περίπλοκο ιστό αλληλεπιδράσεων. Όπως αναφέρει η Guardian η σχέση μας με τα smartphones έφτασε στο πικ της εν μέσω πανδημίας, στις παρατεταμένες περιόδους του άγχους, της απομόνωσης και της εξάντλησης. Δεδομένα που είχαν συνέπειες στη μνήμη μας. Μετά ήλθε η νέα παγκόσμια κρίση και το ακόμα πιο βαθύ βύθισμα σε όσα έχει να προσφέρει μια απλή σύνδεση με το διαδίκτυο -μήπως και καταφέρουμε να ελέγξουμε κάτι από όσα αφορούν τη ζωή μας.
Τα notifications και ο άμεσος έλεγχος τους (ό,τι άλλο και αν κάνουμε) φαίνεται να επηρεάζει τι θυμόμαστε, πώς το θυμόμαστε και αν θυμόμαστε κάτι, με τους νευροεπιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία ότι αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ολισθηρό δρόμο της ανάθεσης της μνήμης μας στις συσκευές, κάποια στιγμή θα αλλάξει ο τρόπος που προσδιοριζόμαστε. Γιατί τελικά, είμαστε ό,τι θυμόμαστε.
Πώς το Google άλλαξε τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας
Aπό τότε που 'φτιάχτηκε' τοGoogleεξαφανίστηκαν πολλά άγχη που είχαμε έως τότε. Όπως το να θυμόμαστε πάσης φύσεως πληροφορίες -σχετικές με την καθημερινότητα μας, τη ζωή μας και τη δουλειά μας.
Το 2011 έρευνα έκανε λόγο για την ύπαρξη του Google Effect, φαινόμενο που πρώτοι ανέφεραν η Betsy Sparrow (Columbia), η Jenny Liu (Wisconsin) και ο Daniel M. Wegner (Harvard), στην εργασία που δημοσίευσαν τον Ιούλιο εκείνου του έτους.
Όπως έγραψαν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος μας εκπαιδεύεται στο να θυμάται από πού προέρχεται μια πληροφορία και όχι την ίδια την πληροφορία. Για αυτό και βασιζόμαστε στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές, για την αποθήκευση και την ανάκτηση πληροφοριών. Επιπροσθέτως, είναι και πιο εύκολο, βολικό και αποτελεσματικό από το να στηριζόμαστε στη μνήμη μας. Με αυτόν δε, τον τρόπο αφήνουμε στην ησυχία τους τις γνωστικές μας ικανότητες. Ή μήπως τις ακυρώνουμε;
Tη σήμερον ημέρα, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το Google Effect ως ψυχολογικό φαινόμενο. Θα τα δούμε όλα στη συνέχεια. Πρώτα θα δούμε τη μεθοδολογία της εργασίας που αποκάλυψε το φαινόμενο.
Η έρευνα έγινε σε τέσσερα μέρη.
Στο πρώτο οι μελετητές κάλεσαν τους μετέχοντες να απαντήσουν σε σειρά από εύκολες και δύσκολες ερωτήσεις. Στη συνέχεια εκτέλεσαν τροποποιημένο Stroop task (ελέγχει την καθυστέρηση του χρόνου αντίδρασης μεταξύ συνεπών και ασυμβίβαστων ερεθισμάτων, με τη χρήση χρωμάτων και λέξεων). Περιλάμβανε καθημερινές λέξεις και άλλες που σχετίζονται με την τεχνολογία -πχ οθόνη.
Στο δεύτερο πείραμα, οι ερωτηθέντες διάβασαν μια σειρά από δηλώσεις για επουσιώδη θέματα. Οι μισοί από αυτούς οδηγήθηκαν στο να πιστέψουν πως μπορούσαν να τις αποθηκεύσουν και να τις χρησιμοποιήσουν όταν τις χρειάζονταν. Στους άλλους μισούς δόθηκε ρητή εντολή να προσπαθήσουν να τις θυμηθούν. Στη συνέχεια εξετάστηκαν και οι δύο ομάδες κατά την ανάκληση των δηλώσεων.
Στο τρίτο μέρος, το δείγμα διάβασε και δακτυλογραφούσε ασήμαντες δηλώσεις, πριν ενημερωθεί ότι η καταχώρισή τους διαγράφηκε, αποθηκεύτηκε ή αποθηκεύτηκε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Στη συνέχεια, δόθηκε στους εθελοντές εργασία αναγνώρισης. Ρωτήθηκαν αν είχαν δει την ακριβή δήλωση, αν είχε αποθηκευτεί και εφόσον είχε αποθηκευτεί, πού είχε αποθηκευτεί.
Στο τελευταίο μέρος, τα υποκείμενα πληκτρολόγησαν ξανά δηλώσεις trivia. Είχαν ενημερωθεί ότι η κάθε δήλωση είχε αποθηκευτεί σε έναν φάκελο με γενική ονομασία (π.χ. στοιχεία, γεγονότα). Στη συνέχεια δόθηκαν δύο διαφορετικές εργασίες ανάκλησης: μία για τις δηλώσεις και μία για τον συγκεκριμένο φάκελο στον οποίο αποθηκεύτηκε κάθε πρόταση.
Oι μελετητές ενημέρωσαν τον πλανήτη ότι
οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τους υπολογιστές, όταν τους τίθενται ερωτήσεις γενικής γνώσης, ακόμη και όταν γνωρίζουν τη σωστή απάντηση. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο, όταν η ερώτηση ήταν δύσκολη και η απάντηση άγνωστη,
οι άνθρωποι δεν τείνουν να θυμούνται πληροφορίες εάν πιστεύουν ότι θα είναι διαθέσιμες για αναζήτηση αργότερα,
εάν οι πληροφορίες αποθηκευτούν, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να θυμούνται πού βρίσκονται από το να τις ανακαλέσουν και
οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται είτε το γεγονός, είτε την τοποθεσία, αλλά όχι και τα δύο. Κάτι που ισχύει ακόμα και όταν οι πληροφορίες είναι πιο αξιομνημόνευτες από το όνομα της τοποθεσίας.
Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από μελέτη του ΜΙΤ που αφορούσε διδακτορικές διατριβές και συγκεκριμένα, το πώς άλλαζε διαρκώς ο τρόπος με τον οποίον οι φοιτητές ανέφεραν τις πηγές.
Διαπιστώθηκε ότι οι μηχανές αναζήτησης και η ψηφιακή αποθήκευση έγιναν πιο συνηθισμένα φαινόμενα και ότι οι μαθητές άρχισαν να βασίζονται περισσότερο στην ικανότητά τους να θυμούνται πού εμφανίζονται σχετικές πληροφορίες στην επιστημονική βιβλιογραφία -και στην ικανότητά τους να ανακτούν αυτές τις πληροφορίες-, παρά στην ικανότητά τους να θυμούνται τις ίδιες τις πληροφορίες.
Αυτό βέβαια, αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικός τρόπος εργασίας, καθώς βοήθησε τους μαθητές να έχουν περισσότερες αναφορές στην εργασία τους και έγγραφα αναφοράς που εκδόθηκαν σε ένα ευρύτερο φάσμα ετών, από αυτό που ήταν εφικτό πριν την εμφάνιση των μηχανών αναζήτησης.
Από το Google Effect στη ψηφιακή αμνησία
Το 2015 έγινε γνωστό πως το Google effect είχε βγει από τα όρια του Google και είχε περάσει σε όλο το διαδίκτυο και σε πληροφορίες που αφορούσαν σημαντικές προσωπικές πληροφορίες.
Ανακαλύφθηκε πως το 91% των ανθρώπων αντί να προσπαθήσει να θυμηθεί λεπτομέρειες, τις αναζητούσε στο Internet -με το 44% να χρησιμοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση το κινητό του τηλέφωνο.
Σε μελέτη που έγινε σε 1000 καταναλωτές, ηλικίας από 16 έως 55+ χρόνων στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να θυμηθούν σημαντικές πληροφορίες -όπως το τηλέφωνο ενός δικού τους ανθρώπου. Οι μελετητές του Kaspersky Lab οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως οι εθελοντές είχαν ξεχάσει σημαντικά πράγματα, λόγω της ευκολίας που υπήρχε πια στο να βρίσκουν ό,τι θέλουν μέσω των συσκευών. Και κάπως έτσι το Google Effect μετονομάστηκε σε “ψηφιακή αμνησία”.
Η αλήθεια ωστόσο, είναι πως πρόκειται για δυο διαφορετικά ψυχολογικά φαινόμενα: το Google Effect έχει να κάνει με την τάση που έχουμε να ξεχνάμε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στις μηχανές αναζήτησης και ως ψηφιακή αμνησία αναφέρεται στην τάση μας να ξεχνάμε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες με ψηφιακό τρόπο.
Υπάρχει βέβαια, κοινή συνιστώσα: εναποθέτουμε όλο και περισσότερο το μυαλό μας (μνημονικό και γνώσεις), στην τεχνολογία.
Πώς αλλάζουμε το μυαλό μας και τελικά το ποιοι είμαστε
Πάντα βάσει όσων έχουν μελετήσει το φαινόμενο, η τάση που εμφανίζουμε -όλο και σε εντονότερο βαθμό- οι άνθρωποι με τη χρήση της τεχνολογίας -σε επίπεδο πληροφοριών-, μπορεί να είναι κάτι το ωφέλιμο στις περιπτώσεις που το κάνουμε σκόπιμα και στρατηγικά.
Δηλαδή, είναι προτιμότερο να βασιζόμαστε το τηλέφωνο μας για να θυμάται αριθμούς άλλων, από το να απομνημονεύουμε όλους τους αριθμούς.
Η σχέση αυτή μπορεί να γίνει προβληματική, σε περίπτωση που εναποθέσουμε πλήρως τον εγκέφαλο μας στην τεχνολογία -και σταματήσουμε να επεξεργαζόμαστε και να αποστηθίζουμε πληροφορίες. Παράδειγμα; Όταν ψάχνεις ξανά και ξανά (και ξανά) το ίδιο πράγμα στο διαδίκτυο. Κάτι που το λες και εκνευριστικό. Ομολογώ αισθάνομαι μια ταπείνωση, κάθε φορά που συμβαίνει.
Ένα άλλο γεγονός είναι πως όταν είμαστε συνέχεια με το βλέμμα στο κινητό -ή την οθόνη-, χάνουμε όσα γίνονται γύρω μας -και άρα τυχόν νέες εμπειρίες. Όταν δεν δίνουμε σημασία σε μια εμπειρία, είναι λιγότερο πιθανό να την ανακαλέσουμε σωστά.
Οι λιγότερες εμπειρίες μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε νέες ιδέες και να είμαστε δημιουργικοί. Να σημειώσουμε εδώ πως δεν μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα σχετικά στοιχεία, καθώς ουδείς μέτρησε το επίπεδο της διανοητικής μας δημιουργικότητας, πριν προκύψουν στη ζωή μας τα κινητά τηλέφωνα.
“Το δεδομένο ωστόσο, είναι πως για να είμαστε διορατικοί πρέπει να 'συνδέσουμε' δυο διαφορετικά πράγματα στο μυαλό μας” λέει η Catherine Price, συγγραφέας του How to Break Up With Your Phone, “για να το κάνουμε και να είμαστε δημιουργικοί, πρέπει να έχουμε πολλή πρώτη (ακατέργαστη) ύλη στον εγκέφαλο μας. Δεν μπορείς να μαγειρέψεις, αν δεν έχεις υλικά. Με την ίδια έννοια, δεν μπορείς να είσαι διορατικός αν δεν έχεις υλικό στο μυαλό σου και αυτό το παρέχουν οι αναμνήσεις που 'αποθηκεύονται' στη μνήμη μακράς διάρκειας”.
Να σου μεταφέρω τι είχε να πει η Wendy Suzuki, καθηγήτρια Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας, η οποία αναμένεται να γίνει Κοσμήτορας του New York University.
Όταν δεν θυμόμαστε τι κάναμε, τις πληροφορίες που μάθαμε και τα γεγονότα της ζωής μας, αλλάζει το σημείο του εγκεφάλου που υπάρχει για να 'θυμάται' και αυτό προσδιορίζει τις προσωπικές μας ιστορίες. Στο τέλος της ημέρας, προσδιορίζει το ποιοι είμαστε.
Το φαινόμενο της 'συνεχούς μερικής προσοχής'
Το μυαλό μας δεν μπορεί να κάνει multitasking. Όπως λέει η κυρία Price στην Guardian “πιστεύουμε πως μπορεί, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Σε κάθε δεδομένη στιγμή που κάνουμε multitasking και πιστεύουμε πως το κάνουμε με επιτυχία, μια από τις 'εργασίες' που διαχειριζόμαστε δεν είναι απαιτητική, σε γνωστικό επίπεδο. Όταν προσέχουμε το τηλέφωνο μας, δεν προσέχουμε τίποτα άλλο. Και πάντα θυμόμαστε ό,τι προσέχουμε”.
Η νευροεπιστήμονας του Cambridge, Barbara Sahakian είχε να αναφέρει ένα πείραμα του 2010 “όταν τρεις διαφορετικές ομάδες έπρεπε να ολοκληρώσουν μια εργασία ανάγνωσης. Η μια ομάδα έλαβε άμεσο μήνυμα (instant message) πριν αρχίσει, η δεύτερη το έλαβε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και η τρίτη δεν έλαβε τίποτα. Μετά όλες έκαναν τεστ κατανόησης. Αυτοί που έλαβαν τα μηνύματα, δεν μπορούσαν να θυμηθούν τι είχαν διαβάσει μόλις”.
Ναι, η τεχνολογία μας προσφέρει τη δυνατότητα να 'επισκεφτούμε' όλον τον κόσμο και να ενημερωθούμε για ό,τι μπορεί να μας ενδιαφέρει, αλλά όταν διακόπτουμε διαρκώς ό,τι κάνουμε μέσα στην ημέρα, εξαιτίας ενός notification, γινόμαστε θύματα του φαινομένου της συνεχούς μερικής προσοχής (ο όρος ανήκει στην εξπέρ τεχνογνωσίας Linda Stone).
Οι επιστήμονες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για το τι μπορεί να κάνει αυτό στις αναμνήσεις μας.
Υπάρχει ο φόβος πως οι συνεχείς περισπασμοί που προκαλούνται από τις συσκευές ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα μας να 'αποθηκεύουμε' αναμνήσεις και μοιραία να τις μεταφέρουμε στο 'χώρο' της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης (έχει αποδειχθεί πως η απόσπαση προσοχής εμποδίζει αυτήν τη μεταφορά). Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε πιο βαθιά και να κάνουμε ενδιαφέρουσες σκέψεις.
Οι ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν
Τι προτείνουν οι ειδικοί ως λύση, προκειμένου να προστατεύσουμε τη μνήμη μας και να μειώσουμε το ρίσκο να πάθουμε άνοια -υποψία που έχουν οι επιστήμονες και έως τώρα δεν στηρίζεται από ευρήματα ερευνών που προφανώς είναι σε εξέλιξη;
Να αποχωριζόμαστε το κινητό μας (και κάθε σύνδεση με το διαδίκτυο για λόγους αναζήτησης πληροφοριών) για λίγη ώρα -που θα αυξάνεται με τον καιρό-, κάθε ημέρα. Αν νιώθουμε πιο ήρεμοι και θυμόμαστε περισσότερα, τότε έχουμε τη απάντηση μας, όπως είπε η Price.
Ο Larry Rosen, μελετητής των social media, της τεχνολογίας και του εγκεφάλου πρότεινε μια πιο συγκεκριμένη τακτική. “Τα διαλείμματα από την τεχνολογία. Ξεκινάς με το να κάνεις οτιδήποτε στις συσκευές σου για ένα λεπτό και βάζεις ξυπνητήρι για να ενεργοποιηθεί σε 15 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα, το κινητό σου είναι στην αθόρυβη λειτουργία, με την οθόνη να 'κοιτάει' το τραπέζι, αλλά να είναι στο πεδίο ορατότητας -για να 'λέει' στο μυαλό σου πως μετά το 15λεπτο θα έχεις πάλι ένα λεπτό διάλειμμα. Όταν προσαρμοστείς στο 15λεπτο πλήρους συγκέντρωσης, το κάνεις 20λεπτο. Αν φτάσεις στη μια ώρα συνεχούς προσήλωσης -με ένα λεπτό διάλειμμα πριν και μετά- τα έχεις καταφέρει”.
Πάντα βοηθούν τα παζλ, το sudoku τα παιχνίδια που έχουν χαρτιά και το σκάκι -ή ό,τι άλλο μπορεί να 'ακονίσει' τη μνήμη μας, όπως και το να προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι που έχουμε διαβάσει, οι κοινωνικές επαφές (με το κινητό στην τσάντα) και η φυσική άσκηση. Είναι χρήσιμο να κοιτάμε γύρω μας και να προσπαθούμε να 'αποθηκεύουμε' εικόνες και ήχους.
Mήπως τελικά έχουμε να κάνουμε με νέα μορφή διαδραστικής μνήμης;
Να δούμε λίγο και αυτό που έχουν να πουν όσοι δεν υποστηρίζουν πως η έντονη σχέση μας με τις συσκευές μας είναι κακό πράγμα. Κάνουν λόγο για νέα μορφή διαδραστικής μνήμης. Η αυθεντική προσδιορίστηκε ως ψυχολογική υπόθεση που προέκυψε ως απάντηση αυτού που νωρίτερα είχε αναφερθεί ως 'ομαδικό μυαλό'. Είναι τύπος συλλογικής μνήμης, ένας μηχανισμός μέσω του οποίου οι ομάδες ανθρώπων συνεργάζονται επί της κωδικοποίησης, της αποθήκευσης και της ανάκτησης πληροφοριών.
Χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορους τύπους κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων. Θεωρείται ευεργετικός τύπος μνήμης, καθώς δίνει σε κάθε άτομο της ομάδας πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από όσες θα μπορούσε να θυμηθεί μόνο του.
Επίσης, επιτρέπει σε κάθε άτομο να αφιερώνει λιγότερους 'γνωστικούς πόρους' (ικανότητες), για να θυμάται αυτές τις πληροφορίες -από ό,τι θα χρειαζόταν να αφιερώσει αν λειτουργούσε μόνο του-, καθώς ξέρει ότι κάποιος άλλος στην ομάδα θα έχει 'αποθηκεύσει' τις πληροφορίες που χρειάζεται.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως η ψηφιακή αποθήκευση πληροφοριών μπορεί να θεωρηθεί μέρος του συστήματος της διαδραστικής μας μνήμης.
Αυτή η θεωρία αναφέρει ότι το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ενός μεγάλου δικτύου συνεργατών διαδραστικής μνήμης (στην προκειμένη περίπτωση, αποτελείται από διάφορες ψηφιακές πηγές που μας παρέχουν έναν τρόπο αποθήκευσης και πρόσβασης σε πληροφορίες που δεν θέλουμε να θυμόμαστε οι ίδιοι). Αυτό σημαίνει ότι βασιζόμαστε στην ψηφιακή αποθήκευση, για να αποθηκεύσουμε πληροφορίες -όπως θα βασιζόμασταν σε άλλο άτομο της ομάδας με την οποία μοιραζόμαστε ένα σύστημα διαδραστικής μνήμης.
Είναι ωστόσο, αυτή η αλήθεια; Γινόμαστε καλύτεροι από τη σχέση μας με τον ψηφιακό κόσμο;