Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 15:17

Έλληνας ερευνητής της διασποράς δημιούργησε πρωτοποριακό μετα-υλικό που μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ το σήμα Wi-Fi

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έλληνας ερευνητής στον Καναδά δημιούργησε ένα καινοτόμο μετα-υλικό που μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ το ασύρματο σήμα Wi-Fi. Ανακλαστήρες φτιαγμένοι από αυτό το υλικό, μπορούν να επιτρέψουν στο φως να μεταδώσει περισσότερα ασύρματα δεδομένα μέσω μίας μόνο συχνότητας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Ελευθεριάδη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δημιούργησαν μια «έξυπνη» μετα-επιφάνεια που έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τη χωρητικότητα των υπαρχόντων δικτύων ασύρματης επικοινωνίας. Ανοίγει έτσι ο δρόμος, όπως ανακοίνωσαν, για μια επόμενη γενιά του Wi-Fi.

Ο κ. Ελευθεριάδης και οι συνεργάτες του ευελπιστούν ότι η ιδιότητα του νέου υλικού τους (full-duplex nonreciprocity) θα τύχει ευρείας πρακτικής εφαρμογής και ήδη δημιούργησαν τη νεοφυή εταιρεία LATYS Intelligence με έδρα το Μόντρεαλ, η οποία κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας. «Είναι κάτι που πράγματι συμβαίνει. Μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια αυτή η τεχνολογία θα υιοθετηθεί», δήλωσε αισιόδοξος ο κ. Ελευθεριάδης.

Τα μετα-υλικά είναι συνθετικές δομές που συντίθενται από «λίθους», που είναι μικρότεροι από τα μήκη κύματος του φωτός, τα οποία μπορούν έτσι να «χειραγωγήσουν». Το χρησιμοποιούμενο υλικό από τους ερευνητές αποτελείται από επαναλαμβανόμενες επιμέρους μονάδες μεγέθους περίπου 20 χιλιοστών. Για τα μήκη κύματος του φωτός που είναι μεγαλύτερα, όπως τα μικροκύματα (τύπος φωτός που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του σήματος της κινητής τηλεφωνίας), αυτό το νέο μετα-υλικό φαίνεται σαν να σχηματίζει ένα ομοιογενές αντικείμενο (δηλαδή μια μετα-επιφάνεια).

Τα μικροκύματα ανακλώνται πάνω σε αυτή την μετα-επιφάνεια, κάνοντας το με ένα ασυνήθιστο τρόπο, καθώς επιδεικνύουν την ιδιότητα της μη αμοιβαίας απόκρισης (nonreciprocity). Όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, «όταν οδηγείς και κοιτάζεις τον πίσω καθρέφτη, βλέπεις τον οδηγό πίσω σου, ο οποίος μπορεί επίσης να σε δει, επειδή το φως ανακλάται στον καθρέφτη και ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι προς τα πίσω. Αυτό που είναι ασυνήθιστο με το nonreciprocity, είναι ότι είναι διαφορετικό το μονοπάτι του κύματος προς τα πίσω. Βασικά, μπορείς να δεις κάποιον, αλλά αυτός δεν μπορεί να σε δει».

Επιπροσθέτως, το νέο μετα-υλικό επιτρέπει την καθοδήγηση και ενίσχυση της εισερχόμενης ακτίνας, πράγμα χρήσιμο σε πολλές εφαρμογές, από την ιατρική απεικόνιση και τα ηλιακά πάνελ μέχρι τις δορυφορικές επικοινωνίες και τη νηπιακή ακόμη τεχνολογία του μανδύα αορατότητας. Μεταξύ άλλων, οι νέες έξυπνες μετα-επιφάνειες μπορούν να φέρουν σημαντική πρόοδο στην ασύρματη επικοινωνία Wi-Fi.

«Στην καθημερινή εμπειρία», λέει ο Ελευθεριάδης, «ένα μικροκύμα που εκπέμπεται από ένα πύργο, φθάνει στο στόχο του, π.χ. σε ένα μόντεμ, και μετά επιστρέφει στον τηλεπικοινωνιακό σταθμό. Αυτό εξηγεί γιατί, όταν κανείς μιλάει στο τηλέφωνο, δεν μιλάει και δεν ακούει στο ίδιο κανάλι. Αν αυτό συνέβαινε, τα σήματα θα μπλέκονταν και δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς τη φωνή του από τη φωνή του συνομιλητή του».

Η σημερινή τεχνολογία δικτύων πέμπτης γενιάς 5G χρησιμοποιεί μόνο τέτοιες συνδέσεις «half-duplex», στις οποίες το σήμα χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες ή την ίδια συχνότητα αλλά σε ελαφρώς διαφορετικό χρόνο, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη. Όμως η νέα πιο εξελιγμένη «full-duplex» αρχιτεκτονική επικοινωνίας που ανέπτυξε η ομάδα του Γ. Ελευθεριάδη, σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μιλάει και να ακούει στο ίδιο κανάλι ταυτόχρονα, μέσα στην ίδια συχνότητα, διπλασιάζοντας έτσι τη χωρητικότητα του συστήματος.

Η δυνατότητα λειτουργίας «full-duplex» υπάρχει σήμερα σε περιορισμένο βαθμό σε στρατιωτικά ραντάρ, αλλά ο τωρινός σχεδιασμός της είναι ακατάλληλος για εμπορικές εφαρμογές, όπως οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, λόγω του όγκου και του ψηλού κόστους του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού στις στρατιωτικές εφαρμογές. «Προτείνουμε έναν τελείως διαφορετικό μηχανισμό» τονίζει ο κ. Ελευθεριάδης, «στον οποίο όλα γίνονται με χρήση τυπωμένων κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων από πυρίτιο όπως τα τρανζίστορ». Ο ίδιος μάλιστα οραματίζεται «την ενσωμάτωση αυτών των μετα-επιφανειών στους τοίχους των κτιρίων». Έτσι, στο μέλλον ακόμη και οι τοίχοι των γραφείων και των σπιτιών μπορεί να παίξουν ζωτικό ρόλο στις δίκτυα Wi-Fi της επόμενης ή μεθεπόμενης γενιάς.

Ο Γ. Ελευθεριάδης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1988), με διδακτορικό στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ (1993). Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με ειδίκευση στα νανοϋλικά και ηλεκτρομαγνητικά υλικά και στις εφαρμογές στους, θεωρούμενος διεθνώς πρωτοπόρος στα μετα-υλικά.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.nature.com/articles/s41467-021-24749-7

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Matthew Tierney-University of Toronto Engineering

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 09:52

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να έχεις πρόσβαση στο Internet στις διακοπές σου
    σε Plus +
    Πώς να έχεις πρόσβαση στο Internet στις διακοπές σου

    H εποχή που αναρωτιόσουν αν στο ξενοδοχείο που θα πας για τις διακοπές σου υπάρχει WiFi προκειμένου να συνδεθείς στο Internet έχει περάσει ανεπιστρεπτί καθώς κανένα κατάλυμα δεν νοείται να μην προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

    Το θέμα είναι ότι πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε θέλουν να έχουν γρήγορη και απεριόριστη πρόσβαση όπου και αν βρίσκονται. Και σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα είναι πως θα έχεις πρόσβαση ακόμη και όταν βρίσκεσαι στο εξοχικό σου.

    Προκειμένου να έχεις Internet οπουδήποτε και αν είσαι, η μία λύση είναι να χρησιμοποιείς το smartphone σου προκειμένου να έχεις πρόσβαση και από τις υπόλοιπες συσκευές σου, ήτοι το tablet, το laptop ή ακόμη και την τηλεόραση του εξοχικού σου ή της παραθεριστικής κατοικίας που είσαι. Σε αυτό το «σενάριο» το smartphone γίνεται mobile wifi hotspot, ενεργοποιώντας την επιλογή «Σημείο Πρόσβασης» που έχουν όλες οι συσκευές. Πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη λύση που πολλοί την προτιμούν και για να έχουν πρόσβαση από το laptοp τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού ή γραφείου και θέλουν κάτι πιο αξιόπιστο από το WiFi ενός καφέ ή ενός ξενοδοχείου.

    Στην περίπτωση αυτή, οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Nova) έχουν ανακοινώσει κάποιες αρκετά καλές προσφορές που θα καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Συγκεκριμένα, η Cosmote προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για διάστημα 30 ημερών με το κόστος να φθάνει στα 10,90 ευρώ. Την ίδια προσφορά κάνει και η Nova, ήτοι απεριόριστα δεδομένα για 30 ημέρες έναντι 10,90 ευρώ. Όσον αφορά στη Vodafone, ακολουθεί μία διαφορετική πρακτική καθώς προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για διάστημα 15 ημερών έναντι 5,90 ευρώ.

    Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι ότι ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ταχύτητες των 5G δικτύων του, εφόσον η συσκευή το υποστηρίζει και υπάρχει κάλυψη 5G από τον πάροχο του στην περιοχή που βρίσκεται.

    Το μειονέκτημα είναι πως αφενός η μετατροπή του smartphone σε hotspot έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερα κατανάλωση της μπαταρίας, ενώ, φυσικά, αν υπάρχουν και άλλοι χρήστες που θέλει να «καλύψει» δεν μπορεί να φύγει τo smartphone από το σπίτι.

    Internet μέσω εξειδικευμένης συσκευής

    Σε περίπτωση λοιπόν που η σύνδεση θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες μίας οικογένειας ή μίας πολυπληθούς παρέας ή λύση είναι η χρήση μίας εξειδικευμένης συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η αγορά είτε ενός 4G/4G+ WiFi router, το οποίο μοιάζει με ένα κλασικό router αλλά η σύνδεση γίνεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, είτε μίας μικρής MiFi (mobile WiFi) συσκευής. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος ενός τέτοιου router κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 ευρώ, ενώ σε εκείνη ενός MiFi είναι μεταξύ 40 και 80 ευρώ.

    Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις είναι πως ακόμη δεν υπάρχουν -τουλάχιστον όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές- 5G προτάσεις. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μία ιδανική λύση για όσους έχουν εξοχικά ή νοικιάζουν το σπίτι τους μέσω πλατφορμών και δεν θέλουν να έχουν μόνιμη σύνδεση με το Internet αλλά να μπορούν να την ενεργοποιούν όποτε το επιθυμούν.

    Όσον αφορά το κόστος χρήσης, οι πάροχοι ακολουθούν διαφορετικά μοντέλα. Στην περίπτωση της Cosmote ο χρήστης αγοράσει είτε ένα 4G WiFi router είτε ένα pocket WiFi και μαζί παίρνει μία SIM κάρτα. Μετά αγοράζει πακέτα με data, οι τιμές των οποίων είναι αρκετά προσιτές, ενώ υπάρχουν και προσφορές για το καλοκαίρι, όπως αυτή των απεριόριστων δεδομένων για 2 μήνες έναντι 25 ευρώ. Η έτερη επιλογή είναι 10 GB έναντι 10 ευρώ για 30 ημέρες, ενώ υπάρχει και το πακέτο που προσφέρει απεριόριστα δεδομένα για 3 μήνες συν 200GB για 9 μήνες έναντι 80 ευρώ.

    Στην περίπτωση της Vodafone, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει μία σύνδεση συμβολαίου με μηδενικό πάγιο και ενεργοποιεί πακέτα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί μία MiFi συσκευή, την οποία η Vodafone πωλεί σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή, και μετά τα πακέτα στο πακέτο Giga Wifi on the spot, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη πρόταση, είναι στα 4,95 ευρώ τα 10 GB ή στα 9,95 ευρώ τα 40 GB ή στα 19,95 ευρώ για 200 GB για 30 ημέρες στην κάθε περίπτωση. Η Vodafone πάντως έχει και την πρόταση Giga Wifi on home που δίνει δωρεάν ένα 4G+ router αλλά υπάρχει μηνιαίο πάγιο 19,90 ευρώ για 300 GB.

    Τέλος, η πρόταση της Nova είναι το Mobile Internet on the Go με Κάρτα που ο χρήστης παίρνει μία κάρτα SIM και έχει 20 GB για 60 ημέρες έχοντας πληρώσει 18 ευρώ. Η κάρτα μπαίνει σε όποια συσκευή έχει ο χρήστης, ενώ στη συνέχεια τα προσφερόμενα πακέτα παρέχουν 10 GB έναντι 10 ευρώ για 30 ημέρες είτε 15 GB έναντι 15 ευρώ για 60 ημέρες είτε 30 GB έναντι 25 ευρώ για 60 ημέρες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Wi-fi Hotspots: Δίκτυο δωρεάν παροχής Internet στο Δήμο Ζαχάρως (Κοινότητα Νέας Φιγαλείας)
    Wi-fi Hotspots: Δίκτυο δωρεάν παροχής Internet στο Δήμο Ζαχάρως (Κοινότητα Νέας Φιγαλείας)

    10 HOT-SPOTS WI-FI: οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των πολιτών

    Τη δυνατότητα να συνδέονται δωρεάν στο ίντερνετ και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, έχουν πλέον οι κάτοικοι της Νέας Φιγαλείας ­–και όχι μόνο-, καθώς η πόλη διαθέτει δέκα hot spots, δηλαδή περιοχές – σημεία που καθιστούν δυνατή την ελεύθερη και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η δυνατότητα αυτή είναι εφικτή σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα και κεντρικές πλατείες, και παρέχεται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Ζαχάρως, που ξεκίνησε με την υλοποίηση έργων πληροφορικής σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, έχοντας ως στόχο την εξοικείωση των πολιτών με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

    Βήμα 1: Εντοπίστε την λίστα με τα Wi-Fi δίκτυα στη φορητή συσκευή σας και επιλέξτε το δίκτυο WIFIHOTSPOTS FIGALEIA (εφόσον βρίσκεστε σε ένα από τα γεωγραφικά σημεία που προσφέρουν κάλυψη).

    Βήμα 2: Μόλις εμφανιστεί στην οθόνη σας η σελίδα εισόδου του portal του dimoszacharos.gr πατήστε “Σύνδεση” και αυτομάτως αποκτάτε πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις επόμενες 12 ώρες. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, αρκεί να επαναλάβετε τη διαδικασία.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος επισημαίνει: «Ξεκινήσαμε από την δημοτική ενότητα Νέας Φιγαλείας, μια περιοχή με χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουμε υψηλές ταχύτητες (4G & 5G), με γνώμονα τη ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση των δημοτών μας στο διαδίκτυο. Εάν σε κάποιο σημείο υπάρξει αδυναμία πρόσβασης, απαραίτητη είναι η ομαδοποίηση της συνοικίας-περιοχής, ώστε να αξιολογηθεί άμεσα και να φροντίσουμε να επεκτείνουμε την πρόσβαση, κατόπιν σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου».

    «Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και των ασύρματων τεχνολογιών συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και επαφή του πολίτη με το ίντερνετ και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, παραδίδουμε προς χρήση το νέο ασύρματο δίκτυο ευρυζωνικής πρόσβασης, χωρίς κόστος και ελεύθερα προσβάσιμο από όλους», αναφέρει ο κ. Αλεξανδρόπουλος. «Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος μας αποκτά την κατάλληλη υποδομή για τη μελλοντική ανάπτυξη καινοτόμων και σύγχρονων υπηρεσιών προς το δημότη», τονίζει στη συνέχεια. «Το δημοτικό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi Hotspots προσφέρει στους πολίτες της Νέας Φιγαλείας τη δυνατότητα να πλοηγούνται δωρεάν στο διαδίκτυο, να ανταλλάσσουν αρχεία και να έχουν online επικοινωνία και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση, τις νέες τεχνολογίες και όλες τις προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες».

    Ο Δήμος Ζαχάρως θα προβεί άμεσα στην εγκατάσταση νέων σημείων Wi-Fi στην περιοχή της Φασκομηλιάς. Το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και η τοποθέτηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου του 2022, ώστε οι κάτοικοι της Φασκομηλιάς να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο στις εορτές. Παράλληλα, ο Δήμος αναζητά προσβάσιμα σημεία και στην περιοχή του Λέπρεου. Η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο είναι δυνατή από ένα σύνολο συσκευών όπως φορητοί υπολογιστές (laptops), έξυπνες συσκευές χειρός (π.χ. handheld PDAs, τηλέφωνα), ασύρματες κάμερες, οθόνες τηλεπροβολής κ.ά. Για τη σύνδεση χρειάζεται μόνο να βρίσκεστε σε περιοχή εντός εμβέλειας ενός Wi-Fi.

    *Η πρόσβαση στο δίκτυο WIFIHOTSPOTSFIGALEIA είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους.

    *Δεν απαιτούνται προσωπικά στοιχεία κατά την είσοδο και χρήση του δικτύου.

    *Το δίκτυο υλοποιείται από την digitalcities με τεχνολογία Wi-Fi 6 -4-5G. Η wifihotspots απομονώνει τη συσκευή σας από τους άλλους χρήστες του δικτύου για μέγιστη ασφάλεια.

    Τα γεωγραφικά σημεία προσβασιμότητας στην Κοινότητα Νέας Φιγαλείας αποτυπώνονται στο χάρτη που ακολουθεί.

    zaxaro wifihotspot 2

    zaxaro wifihotspot 3

    zaxaro wifihotspot 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στο χωριό με τον καθαρότερο αέρα του κόσμου, κινητά και Wi-Fi απαγορεύονται
    Στο χωριό με τον καθαρότερο αέρα του κόσμου, κινητά και Wi-Fi απαγορεύονται

    Στο αρκτικό χωριό του Νάι Άλεσουντ, μόνο οι επιστήμονες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν συσκευές ραδιοσημάτων.

    Στο παγωμένο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, περίπου στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, υπάρχει ένα χωριό που κρατά τον αέρα του αμόλυντο. Ακόμα και από τα ραδιοκύματα των κινητών τηλεφώνων και του Wi-Fi.

    Οι περισσότερους από τους 45 μόνιμους κατοίκους του Νάι Άλεσουντ, χωριού στο αρκτικό νησί του Σπίτσμπεργκεν, είναι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που απασχολούνται κυρίως σε ερευνητικούς σταθμούς.

    Το χωριό με τον «καθαρότερο αέρα του κόσμου», αναφέρει το BBC, απαγορεύει τις συσκευές που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα προκειμένου να αποφύγει τις παρεμβολές στον επιστημονικό εξοπλισμό που παρακολουθεί την ατμόσφαιρα.

    Ακόμα και έτσι όμως υπάρχουν ενδείξεις πως η ποιότητα του αέρα αλλάζει. Κι αυτό γιατί ατμοσφαιρικά ρεύματα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μεταφέρουν κατά καιρούς ρύπανση στην περιοχή.

    Πέντε ημέρες την εβδομάδα, ένας υπάλληλος από του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου ανεβαίνει με τελεφερίκ στο Παρατηρητήριο Ζέπελιν για να συντηρήσει τον εξοπλισμό, να λάβει δείγματα και να αλλάξει φίλτρα.

    Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και του υψομέτρου του, το Παρατηρητήριο Ζέπελιν είναι ιδανικό μέρος για ατμοσφαιρικές μελέτες. Αισθητήρες μετρούν όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου αλλά και τους χλωροφθοράνθρακες που καταστρέφουν το όζον, τα βαρέα μέταλλα, τους οργανοφωσφορικούς ρύπους όπως τα φυτοφάρμακα και τη ρύπανση που σχετίζεται με την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και η αιθάλη.

    Τα δεδομένα που συλλέγονται καταχωρούνται στη συνέχεια σε βάσεις δεδομένων για να δημιουργηθούν παγκόσμιοι χάρτες της ρύπανσης.

    Όμως, παρά τους εισαγόμενους ρύπους, οι λιγοστοί κάτοικοι του Νάι Άλεσουντ μπορούν ακόμα να αναπνέουν καθαρό αέρα.

    Πηγή: In.gr

  • Δήμος Ζαχάρως: Ξεκίνησε η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου Wi-Fi στη Νέα Φιγαλεία
    Δήμος Ζαχάρως: Ξεκίνησε η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου Wi-Fi στη Νέα Φιγαλεία

    Στη Νέα Φιγαλεία ξεκίνησε η πιλοτική εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου Wi-Fi hotspots στο πλαίσιο του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (Wi-Fi)». Ο Δήμος Ζαχάρως ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις και δεδομένης της μεγάλης σημασίας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει στους δημότες του:

    • ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ενός αξιόπιστου ασύρματου δικτύου,

    • την επακόλουθη εξυπηρέτηση των τουριστών και του τοπικού πληθυσμού και

    • τη διευκόλυνση των τοπικών επιχειρηματιών, μέσω της αξιοποίησης του δικτύου με εφαρμογές (apps) κινητής τηλεφωνίας τοπικού χαρακτήρα, που μπορούν να τονώσουν την αγορά της περιοχής.

    wifi figalia 2

    wifi figalia 3

    wifi figalia 4 wifi figalia 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τυφλά ρομπότ μαθαίνουν να προσανατολίζονται μέσω WiFi
    Τυφλά ρομπότ μαθαίνουν να προσανατολίζονται μέσω WiFi

    Επιστήμονες αξιοποίησαν το WiFi για να δημιουργήσουν ένα σύστημα πλοήγησης για τα ρομπότ.

    Τα ρομπότ πλέον θα μπορούν να μετακινούνται… στα τυφλά! Σε πρόσφατη έρευνά τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση IEEE Robotics and Automation Letters, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στα ρομπότ να μετακινούνται με βάση το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi που υπάρχει σε έναν χώρο και όχι με τη βοήθεια καμερών, οι οποίες μέχρι σήμερα χρησιμεύουν ως «μάτια» του ρομπότ.

    Οι κάμερες ως «μάτια»

    Για την περιήγηση του ρομπότ σε έναν χώρο, συνήθως χρησιμοποιούνται κάμερες οι οποίες σαρώνουν τον χώρο και αναγνωρίζουν τα πιθανά εμπόδια. Ένα από τα αποδοτικότερα συστήματα «όρασης» των ρομπότ βασίζεται στην τεχνολογία LiDAR, η οποία αξιοποιεί την ακτινοβολία λέιζερ για να εντοπίσει την ακριβή θέση των εμποδίων κι ως εκ τούτου να χαρτογραφήσει έναν χώρο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα, όπως το σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης, η υψηλή κατανάλωση ενέργειας και η μικρότερη απόδοση σε ιδιαίτερες συνθήκες, όπως ο χαμηλός ή ο εναλλασσόμενος φωτισμός.


    Αξιοποιώντας το ασύρματο δίκτυο

    Οι επιστήμονες λοιπόν σκέφτηκαν έναν τρόπο ώστε το ρομπότ να μπορεί να προσανατολιστεί αξιοποιώντας σήματα τα οποία πλέον υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους χώρους ενός αστικού περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησαν αισθητήρες οι οποίοι «επικοινωνούν» με το ασύρματο δίκτυο ενός χώρου, το οποίο με τη σειρά του καθοδηγεί τις κινήσεις του ρομπότ. «Σχεδόν όπου και να πάμε, είμαστε περιστοιχισμένοι από σήματα ασύρματου δικτύου. Η ομορφιά της εργασίας που πραγματοποιήσαμε είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα σήματα αυτά για τον εντοπισμό του ρομπότ στον χώρο», ανέφερε ο δρ. Ντίνες Μπαράντια, επικεφαλής της δημοσίευσης. Οι αισθητήρες τους οποίους δημιούργησαν οι επιστήμονες προσαρμόζονται στα ρομπότ και μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν ανά πάσα στιγμή σήματα σε σταθερά σημεία πρόσβασης ασύρματου δικτύου, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στον χώρο. Η συνεχής αυτή επικοινωνία πομπού και δέκτη επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης του ρομπότ, αλλά και τον προσανατολισμό της ρομποτικής συσκευής με βάση τα σταθερά σημεία ασύρματου δικτύου που υπάρχουν στον χώρο.

    Προς έναν συνδυασμό μεθόδων

    Για να δοκιμάσουν το σύστημα το οποίο δημιούργησαν, οι επιστήμονες συνέκριναν τις κινήσεις ενός ρομπότ το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία LiDAR για τον προσανατολισμό του, με ένα ρομπότ το οποίο χρησιμοποιεί την καινούρια μέθοδο που βασίζεται στο WiFi. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η καινοτόμα τεχνολογία είναι εξίσου αποτελεσματική με τον παραδοσιακό τρόπο προσανατολισμού. Στα επόμενα βήματά τους, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν τους αισθητήρες WiFi με άλλα μέσα μικρού κόστους, όπως οι κάμερες, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο και φθηνό σύστημα προσανατολισμού των ρομποτικών συσκευών.

    Πηγή: In.gr

  • Tεχνολογικές προβλέψεις για το 2022: Τι φέρνει η νέα χρονιά για 5G, Wi-Fi 6E και τον κλάδο των μικροτσίπ
    Tεχνολογικές προβλέψεις για το 2022: Τι φέρνει η νέα χρονιά για 5G, Wi-Fi 6E και τον κλάδο των μικροτσίπ

    Η ανησυχία για την έλλειψη εξαρτημάτων και την αύξηση τιμών, οι αλλαγές στο τοπίο του κλάδου των τσιπ, η εξέλιξη του Wi-Fi 6 και του Wi-Fi 6E αλλά και η υιοθέτηση του 5G σε κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν αντικείμενο εκτιμήσεων του Neil Patel, διευθυντή European Marketing και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της D-Link για το 2022, που διατυπώνονται σε ετήσια βάση.

    Όπως επισημαίνεται στις ετήσιες προβλέψεις της D-Link, από τον Neil Patel, ο κόσμος βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην τεχνολογία, η οποία διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους. Με τόσες πλευρές της καθημερινότητας να υποστηρίζονται με ψηφιακά μέσα, η τεχνολογία που περιλαμβάνει υψηλή τεχνολογία ώστε να λειτουργήσουν, όπως για παράδειγμα τα τσιπάκια ημιαγωγών, είναι πραγματικά εγγενής σε κάθε διάσταση της οικονομίας σήμερα. Βασικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί η τρέχουσα σημαντική έλλειψη τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η απαίτηση για υπηρεσίες αυξήθηκε ραγδαία, ενώ οι συχνές περιπτώσεις καθυστερήσεων μεταφοράς και παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπόδισαν την ικανότητα αρκετών εταιρειών να ανταποκριθούν με την προσφορά.

    Ειδικότερα, οι προβλέψεις του για το 2022, εστιάζονται σε τέσσερις άξονες

    -Αρχικά, θα υπάρξει μιας συνεχής έλλειψη εξαρτημάτων και αύξηση τιμών. Η έλλειψη εξαρτημάτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον κλάδο της τεχνολογίας, επηρεάζοντας κατ' επέκταση κι άλλους τομείς. Σαν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην παραγωγή, οι μεταπωλητές πρέπει να διπλασιάσουν ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν τις παραγγελίες τους σε πολλαπλούς προμηθευτές, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την πίεση στην προσφορά. Οι κατασκευαστές μικροτσιπ και εξαρτημάτων έπρεπε να αυξήσουν τα κόστη παραγωγής, όπως για παράδειγμα η TSMC που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2021 την αύξηση των τιμών των τσιπ κατά περίπου 20%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών το 2022.

    -Θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσουμε το τοπίο του κλάδου των μικροτσιπ. Κορυφαίοι παίκτες της αγοράς στην παραγωγή τσιπ εξακολουθούν να είναι η Taiwan's Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, οι οποίες συνολικά ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς κατασκευής ημιαγωγών. 'Αλλοι κατασκευαστές που βρίσκονται σε άλλες χώρες, όπως η Intel στις ΗΠΑ, διπλασιάζουν την παραγωγή τσιπ προκειμένου να διευκολυνθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σημαντικές δυνάμεις της βιομηχανίας προσπαθούν να ενισχύσουν την προφορά με εκτεταμένη παραγωγή, ενώ οι κυβερνήσεις κατευθύνονται προς την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, με στόχο την αύξηση της τοπικής παραγωγής.

    -Το Wi-Fi 6 και το Wi-Fi 6E θα εξελιχθούν. Τον Ιούνιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Εκτελεστική Απόφαση C (2021) 4240, καθιστώντας διαθέσιμα επιπλέον 480 MHz φάσματος στη ζώνη των 6 GHz για Wi-Fi, σχεδόν διπλασιάζοντας το συνολικό ποσό του φάσματος για Wi-Fi. Η είσοδος του Wi-Fi 6E αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη του Wi-Fi και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής αξίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο προχωράμε στο 2022, οι επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα ενισχυθούν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιβραδύνουν την πρόοδο τους.

    -Υιοθέτηση του 5G σε κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές. Οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2025, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό συνδρομητών internet από κινητές συσκευές στα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Groupe Speciale Mobile Association (GSMA). Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να δούμε σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την επόμενη χρονιά, ώστε να υποστηρίξουν την τεχνολογία και τις συσκευές 5G. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αυξημένες επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, όπου η συνδεσιμότητα ήταν ελλιπής στο παρελθόν. Δεδομένου ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τον τεχνολογικό τομέα, είναι πιθανό οι επενδύσεις αυτές να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Όμως, η κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο κλάδος είναι αδιαμφισβήτητη.

    Καταλύτες στη χάραξη πορείας για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της D-Link, θα είναι η υπομονή και ο μελλοντικός προγραμματισμός, προκειμένου οι εφοδιαστικές αλυσίδες να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο σταθερές και η παραγωγή, η μεταφορά και η παράδοση προϊόντων να αντιμετωπίσουν λιγότερες διακυμάνσεις. Επιπλέον, με τόσες νέες και εντυπωσιακές τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων του Wi-Fi 6 και του 5G, οι συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών θα καταστούν πολύτιμες, ώστε οι τεχνολογίες αυτές να αξιοποιηθούν, όχι μόνο από καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό της αστικής ψηφιακής υποδομής.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δωρεάν γρήγορο WiFi στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
    Δωρεάν γρήγορο WiFi στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

    Δωρεάν χρήση ασύρματου δικτύου ίντερνετ - WiFi παρέχει πλέον ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης μετά την ολοκλήρωση υλοποίησης του προγράμματος WiFi4EU.

    Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας διεκδίκησε και πέτυχε την ένταξή του στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης WiFi4EU. Είναι ένας από τους 75 ελληνικούς και τους 1.780 ευρωπαϊκούς δήμους που έλαβαν κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ από την ΕΕ για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασης σημείων δωρεάν πρόσβασης WiFi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών κέντρων, δημόσιων βιβλιοθηκών, μουσείων, δημόσιων πάρκων και πλατειών. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης χρήσης του διαδικτύου με ταχύτητες που φτάνουν και τα 50 Mbps.

    Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, κατά την ολοκλήρωση εγκατάστασης του ασύρματου δικτύου WiFi δήλωσε τα εξής: «Ζούμε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Δημοτικής μας Αρχής, προκειμένου να δημιουργήσουμε στον Δήμο μας υπηρεσίες “smart cities”. Σε ένα σύγχρονο κόσμο που κινείται με μεγάλες ταχύτητες, το διαδίκτυο αποτελεί πλέον στοιχείο της καθημερινότητας όλων μας. Ως Δημοτική αρχή ενός ιδιαίτερου Δήμου διεθνούς ενδιαφέροντος, με παγκόσμια εμβέλεια και μεγάλη επισκεψιμότητα, προσπαθούμε καθημερινά να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες του Δήμου μας, στηρίζοντάς τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό με κάθε πρόσφορο μέσο.

    Η παροχή δωρεάν WiFi στην έδρα του Δήμου μας, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, είναι πλέον γεγονός και κάθε πολίτης ή επισκέπτης μπορεί να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Ανταποκρινόμαστε έτσι όχι μόνο σε μια αναγκαιότητα της σύγχρονης εποχής, αλλά και σε ένα αίτημα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αρχαίας Ολυμπίας που θέλει ελεύθερα προσβάσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για όλους».

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση και βελτίωση του παρεχόμενου ίντερνετ και στα πρώην Δημαρχεία Φολόης, Λαμπείας και Λασιώνος.

  • Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση Free WiFi4EU στις Κοινότητες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης
    Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση Free WiFi4EU στις Κοινότητες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

    Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης αξιοποιώντας σχετική χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος WiFi for Europe (WiFi4EU), παρέχει τη δυνατότητα στους Συνδημότες και επισκέπτες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω του ασύρματου δικτύου WiFi4EU.

    Η Υπηρεσία Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία της δράσης του έργου «WIFI4EU- ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ».

    Η δράση αυτού του έργου θα φέρει τις Κοινότητες πιο κοντά στην ψηφιακή ενιαία αγορά, θα παράσχει στους χρήστες πρόσβαση στην νέα ψηφιακή εποχή, και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στην τηλεκπαίδευση των μαθητών.

    Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο βρίσκονται στις εξής περιοχές:

    Κάστρο, Ανδραβίδα, Νεοχώρι, Στρούσι, Μπόρσι, Λεχαινά, Μέλισσα, Νησί, Νεάπολη, Μανολάδα, Νέα Μανωλάδα.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch