Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 21:58

H NASA αποσύρει τον διαστημικό πύραυλο SLS λόγω του τυφώνα Ίαν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ειδικοί ανησυχούν για το κατά πόσο ο διαστημικός πύραυλος θα μπορούσε να αντέξει τους ισχυρούς ανέμους

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) γνωστοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) από την πλατφόρμα εκτόξευσης στη Φλόριντα για να τον προστατεύσει από τον επερχόμενο τυφώνα Ίαν, ο οποίος αναμένεται να πλήξει το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τις επόμενες ημέρες.

Η απόσυρση του διαστημικού πυραύλου από την πλατφόρμα εκτόξευσης και η μεταφορά του στο κτίριο συναρμολόγησης (περίπου 8 χιλιόμετρα μακρύτερα) είναι μια περίπλοκη διαδικασία για την οποία απαιτούνται 8-11 ώρες.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 στη Σελήνη έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές λόγω διαρροής καυσίμων. Πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι οι μηχανικοί της NASA επιδιόρθωσαν τη βλάβη, αλλά οι προβλέψεις των μετεωρολόγων ενόψει της έλευσης του τυφώνα Ίαν στη Φλόριντα προκάλεσαν ανησυχία για το κατά πόσο ο διαστημικός πύραυλος θα μπορούσε να αντέξει τους ισχυρούς ανέμους.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Joel Kowsky HANDOUT

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 20:54

Σχετικά Άρθρα

  • Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Στο νοσοκομείο αστροναύτης μετά την επιστροφή στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο»

    Ένας Αμερικανός αστροναύτης νοσηλεύεται, μετά την επιστροφή του στη Γη έπειτα από παραμονή σχεδόν οκτώ μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στο νοσοκομείο, επικαλούμενη το «ιατρικό απόρρητο».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους τρεις Αμερικανούς της αποστολής Crew-8 της SpaceX. Οι Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζάνετ Επς επέστρεψαν στη Γη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή με ένα διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, αφού πέρασαν 232 ημέρες στον ISS. Μέλος της αποστολής ήταν και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκεμπένκιν.

    Μετά την προσθαλάσσωση του πυραύλου στα ανοιχτά της Φλόριντα, η NASA ανέφερε ότι ένας αστροναύτης αντιμετώπισε «ιατρικό πρόβλημα». Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πενσακόλα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και οι τρεις πήραν εξιτήριο και έχουν ήδη φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον του Τέξας. Ο μοναδικός αστροναύτης που παρέμεινε για νοσηλεία είναι «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση, για προληπτικούς λόγους» ανέφερε η NASA.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους
    Η NASA κατέγραψε τον ήχο μέσα από μια μαύρη τρύπα - Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θορύβους

    Ανατριχιάζει ο ήχος του διαστήματος μέσα από το video που κυκλοφόρησε η NASA

    ΗNASA δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό ηχητικό κλιπ με ηχητικά κύματα που κυματίζουν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο διάστημα.

    Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα, που βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Και τα ηχητικά κύματα που προέρχονται από αυτό έχουν μετατοπιστεί κατά 57 και 58 οκτάβες για να γίνουν ακουστά στα ανθρώπινα αυτιά.

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κυκλοφόρησε τον ήχο το 2022 και ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψει είναι ένα απόκοσμο ουρλιαχτό που ακούγεται τρομακτικό και θυμωμένο.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτά τα ηχητικά κύματα εξάγονται και γίνονται ηχητικά.

    Ακούστε τον:

    Διαπίστωσαν ότι τα ακουστικά κύματα ταξίδευαν μέσα από το τεράστιο αέριο που περιβάλλει την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία είναι πλέον διάσημη για τον ήχο της.

    Στην πραγματικότητα, τα κύματα περιέχουν τη χαμηλότερη νότα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο σύμπαν, πολύ πιο κάτω από την ανθρώπινη ακοή.

  • Αύξηση των σαρκοβόρων βακτηρίων στη Φλόριντα μετά από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον
    Αύξηση των σαρκοβόρων βακτηρίων στη Φλόριντα μετά από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον

    Στη Φλόριντα των ΗΠΑ παρατηρήθηκε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαρκοβόρων βακτηρίων μετά τους καταστροφικούς τυφώνες Χέλεν και Μίλτον, σύμφωνα με τα στοιχεία του πολιτειακού Τμήματος Υγείας.

    Οι κομητείες Χίλσμπορο και Πινέλας στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα – οι οποίες πλημμύρισαν ένα καταστροφικό κύμα καταιγίδας – είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση του βακτηρίου Vibrio vulnificus που συνήθως απαντάται στα ζεστά παράκτια ύδατα, αλλά τα επίπεδα συγκέντρωσης μπορούν να αυξηθούν με έντονες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες. Πριν ο τυφώνας Χέλεν φτάσει στην ξηρά στις 26 Σεπτεμβρίου, δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα στην κομητεία Πινέλας και ένα στην κομητεία Χίλσμπορο. Τώρα, το Πινέλας έχει 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα και το Χίλσμπορο επτά.

    Η Φλόριντα είχε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα Vibrio vulnificus τον Σεπτέμβριο πριν από την άφιξη του τυφώνα Χέλεν, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 24 μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά το χτύπημα των τυφώνων υπήρξαν 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει σε 76 φέτος.

    Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το Vibrio vulnificus με την κατάποση ή την έκθεση ανοικτών πληγών σε μολυσμένο νερό ή με την κατανάλωση ακατάλληλα μαγειρεμένων θαλασσινών. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατική νόσο και ανοιχτές πληγές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

    Από τα 150 έως 200 κρούσματα Vibrio vulnificus που αναφέρονται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κάθε χρόνο, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πεθαίνει από τη μόλυνση, μερικές φορές μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την ασθένεια.

    Το Τμήμα Υγείας της Φλόριντα είχε εκδώσει ανακοίνωση πριν από την άφιξη του τυφώνα Μίλτον, προτρέποντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τα νερά των πλημμυρών, όπου τα βακτήρια Vibrio μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

    Συνιστά στους ανθρώπους να αποφεύγουν να κολυμπούν ή να περπατούν στα νερά των πλημμυρών. Εάν κάποιος πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνητικά μολυσμένο νερό, θα πρέπει να καλύψει τυχόν πληγές με αδιάβροχο επίδεσμο και να πλυθεί καλά μετά.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τυφώνας προκαλεί έξαρση των λοιμώξεων από Vibrio vulnificus στη Φλόριντα. Στον απόηχο του τυφώνα Ιαν το 2022, υπήρξαν 29 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο της πολιτείας σε 65 τον Οκτώβριο.

    Με πληροφορίες από: Flesh-eating bacteria cases rise in Florida after hurricanes Helene and Milton by Caroline Jaime, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ
    Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ

    Ο τυφώνας Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα πριν από μερικές ημέρες, θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ «χτυπήθηκε» από δύο ισχυρούς τυφώνες κατά τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από τον τυφώνα Έλεν ο οποίος ήταν ο φονικότερος τυφώνας του Ατλαντικού Ωκεανού που έπληξε την ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τον τυφώνα Μίλτον ο οποίος θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η κατηγοριοποίηση των τυφώνων

    Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να μετρηθεί η ένταση ενός τυφώνα: Είτε μετρώντας τη βαρομετρική πίεση της καταιγίδας – όσο χαμηλότερη είναι η πίεση, τόσο ισχυρότερη είναι η καταιγίδα – είτε χρησιμοποιώντας την κλίμακα ανέμων Σαφίρ-Σίμπσον. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Μίλτον από την «κατηγορία 1» αναβαθμίστηκε στην «κατηγορία 5» μέσα σε μόλις 12 ώρες.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως αναφέρεται στο IFLScience, είναι μια κλίμακα που εκτείνεται από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι ο ισχυρότερος τύπος τυφώνα – αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Χέρμπερτ Σαφίρ, έναν σύμβουλο μηχανικό που ζούσε στη Φλόριντα, και τον Ρόμπερτ Σίμπσον, τότε διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

    «Ο Σαφίρ άρχισε να εργάζεται πάνω στην κλίμακα το 1969, αφού η εργασία του σε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών η οποία είχε ασχοληθεί με την πρόληψη ζημιών σε κατοικίες χαμηλού κόστους, δεν κατέληξε σε καμία επιλογή για την ποσοτικοποίηση των ζημιών από τυφώνες», είχε εξηγήσει το 2020 ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Τζόναθαν Μπέλες, προσθέτοντας: «Η πρώτη έκδοση της κλίμακας εμφανίστηκε το 1972».

    Αν και η κλίμακα προσπαθούσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να λάβει υπόψη λεπτομέρειες όπως το κύμα καταιγίδας και τις πλημμύρες, από το 2009 βασίζεται αποκλειστικά στη μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα του ανέμου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να γίνει αυτό.

    «Οι τιμές του κύματος καταιγίδας και οι σχετικές πλημμύρες εξαρτώνται από έναν συνδυασμό της έντασης, του μεγέθους, της κίνησης και της βαρομετρικής πίεσης της καταιγίδας, καθώς και από το βάθος των παράκτιων υδάτων και τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά», έχει εξηγήσει σε ένα δελτίο Τύπου η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), σημειώνοντας: «Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του κύματος καταιγίδας μπορεί να είναι σημαντικά εκτός των ορίων που προτείνονται στην αρχική κλίμακα».

    Σήμερα, η κλίμακα έχει ως εξής: Ένας τυφώνας κατηγορίας 1 έχει ανέμους που φτάνουν από τα 119 έως τα 153 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 2 κυμαίνεται από τα 154 έως τα 177 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 3 φτάνει από τα 178 έως 208 χιλιόμετρα την ώρα, οι τυφώνες κατηγορίας 4 έχουν ταχύτητες ανέμων από τα 209 έως τα 251 χιλιόμετρα την ώρα και η κατηγορία 5, που είναι η υψηλότερη κατηγορία, αφορά σε τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 252 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον κατηγοριοποιεί τους τυφώνες σε πέντε επίπεδα με βάση την ταχύτητα των ανέμων τους
    Πηγή εικόνας: Χ | @IFLScience

    Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει σημειωθεί ποτέ

    Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά αρχεία, ο τυφώνας Τιπ ήταν ο τρίτος σούπερ τυφώνας του 1979 στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα, ο τυφώνας Τιπ μαινόταν, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για 20 συνεχόμενες ημέρες.

    Αναλυτικά, ο τυφώνας Τιπ, στις 12 Οκτωβρίου 1979 σημείωσε τη χαμηλότερη πίεση-ρεκόρ των 870 hPa. Όπως είναι αναμενόμενο, μία τόσο τεράστια και έντονη καταιγίδα προκάλεσε πάρα πολλές ζημιές, κυρίως στην Ιαπωνία, την οποία έπληξε απίστευτα, αφού είχε ήδη ξεπεράσει τη μέγιστη ισχύ της.

    «Ο τυφώνας ήταν ο πιο έντονος που έπληξε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», είχε αναφέρει το AccuWeather σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιευθεί το 2012, συμπληρώνοντας: «Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Οι ακραίοι άνεμοι του τυφώνα Τιπ ανέτρεψαν μια δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης, προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ένα στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο όρος Φούτζι. Εκτεταμένες πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 σπίτια στην Ιαπωνία, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πολυώροφα κτήρια στο Τόκιο τραντάχτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους καθώς χτύπησε ο τυφώνας».

    Επισημαίνεται ότι ο τυφώνας Τιπ προκάλεσε τρελές ταχύτητες ανέμων, φτάνοντας ακόμη και στα 305 χιλιόμετρα την ώρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πύργος: Τέταρτη αναβολή για την δίκη των Θιβετιανών ακτιβιστών
    Πύργος: Τέταρτη αναβολή για την δίκη των Θιβετιανών ακτιβιστών

    Θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2025

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Για τις 23 Σεπτεμβρίου 2025 αναβλήθηκε, λόγω παρέλευσης ωραρίου, η χθεσινή προγραμματισμένη δίκη των Θιβετιανών ακτιβιστών, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πύργου.

    Είναι η τέταρτη κατά σειρά αναβολή της δίκης των ακτιβιστών που κατηγορούνται για το αδίκημα της φθοράς μνημείου. Το 2021 είχαν εισβάλει στο ναό της Ήρας, κατά τη διάρκεια Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, υψώνοντας πανό και τη σημαία της χώρας τους, φωνάζοντας συνθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρόνια διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και το Θιβέτ.

    Στον Πύργο, βρέθηκε και ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων ακτιβιστών, εξ Αθηνών, Αλέξης Αναγνωστάκης, ο οποίος δήλωσε στο ilialive.gr «Είναι μια υπόθεση που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και των διεθνών ΜΜΕ. Δυστυχώς, αν και αφορά μια υπόθεση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης , θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυλίεται στα Δικαστήρια του Πύργου επί τρία χρόνια χωρίς να υπάρχει μια προοπτική άμεσης εκδίκασης. Εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτή την εξέλιξη, από την άποψη ότι τέτοιες υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν κάποια προτεραιοποίηση στην εκδίκασή τους. Όλη αυτή η καθυστέρηση έχει αντίκτυπο και στους εντολείς μας, οι οποίοι εκείνη την περίοδο διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    anagnostakis alexis

    Όπως ενημερώνει ο κ. Αναγνωστάκης, οι εντολείς τους βρίσκονται στη χώρα τους, επιθυμούν την εκδίκαση της υπόθεσης και είναι απογοητευμένοι από την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται. «Οι εντολείς μου έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στο γεγονός ότι αυτό που έπραξαν ήταν το σωστό. Θέλουν να εκδικαστεί η υπόθεση και είναι βαθιά απογοητευμένοι από το ιστορικό των καθυστερήσεων».

  • Σπαρτιάτες: Διακόπηκε η δίκη των έντεκα βουλευτών
    Σπαρτιάτες: Διακόπηκε η δίκη των έντεκα βουλευτών

    Στις 31 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη των έντεκα νυν και πρώην βουλευτών των Σπαρτιατών, του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και ενός δικηγόρου για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

    Ποιοι απουσίαζαν από τη δικαστική αίθουσα

    Η δίκη διακόπηκε για τα τέλη του τρέχοντος μήνα, καθώς απουσίαζαν δυο κατηγορούμενοι με κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, οι οποίοι είχαν ζητήσει αναβολή, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ. Μάλιστα, παρόμοιο αίτημα υπέβαλε και τρίτος κατηγορούμενος, λόγω κωλύματος του συνηγόρου του.

    Στο δικαστήριο βρέθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που από χθες (15/10) βρίσκεται σε άδεια μιας εβδομάδας από τις φυλακές Δομοκού. Μάλιστα, το «παρών» έδωσε και ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος ως αρχηγός των Σπαρτιατών είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για πρακτικές «δον Κορλεόνε» και «Greek Mafia» εντός του κόμματός του.

    Πάντως, Ηλίας Κασιδιάρης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και Σωτήρης Μεταξάς ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή της δίκης.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)
    Δίας: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» της NASA – Αναζητά την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής (video)

    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό.

    Ένας πύραυλος SpaceX Falcon Heavy απογειώθηκε, τη Δευτέρα (14/10), από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, μεταφέροντας ένα σκάφος της NASA που έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει το παγωμένο φεγγάρι του Δία με την ονομασία Ευρώπη και να αναζητήσει σημάδια εξωγήινης ζωής.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times», το «Europa Clipper» θα κάνει ταξίδι πεντέμισι ετών και περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος μας. Το ταξίδι του «Europa Clipper» δεν θα είναι άμεσο, καθώς θα υποβοηθηθεί από τη βαρύτητα, περνώντας πρώτα από τον Άρη στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα περάσει γύρω από τη Γη στα τέλη του 2026 προτού στραφεί προς τον Δία και το παγωμένο, δυναμικό φεγγάρι του.

    Η αποστολή του «Europa Clipper» στον Δία

    Ως εκ τούτου, το «Europa Clipper» είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Δία το 2030 και να συλλέξει δεδομένα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Όταν τελειώσει η αποστολή, το διαστημικό σκάφος θα πετάξει σε ένα από τα βραχώδη φεγγάρια του Δία για να διασφαλίσει ότι το διαστημόπλοιο δεν θα μολύνει την Ευρώπη. Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν έγινε λόγω του τυφώνα Μίλτον.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες μια αποστολή στην Ευρώπη, από τότε που το σκάφος «Galileo» της NASA διαπίστωσε ότι το φεγγάρι έχει πιθανότατα έναν υπόγειο ωκεανό, ο οποίος θερμαίνεται από τις βαρυτικές δυνάμεις του Δία που συμπιέζουν και τεντώνουν τον πυρήνα του φεγγαριού, καθώς η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τον γιγαντιαίο πλανήτη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Με νερό, μια πηγή ενέργειας με τη μορφή θερμότητας και ενδεχομένως οργανικές ενώσεις, οι επιστήμονες λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή.

    Ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, το «Europa Clipper» θα περάσει δεκάδες φορές από την Ευρώπη και θα χρησιμοποιήσει τη σειρά επιστημονικών οργάνων του για να μελετήσει τη δυναμική του υπόγειου ωκεανού του φεγγαριού και να αναζητήσει οργανικές ενώσεις, δηλαδή μια πιθανή ένδειξη ζωής. Η αποστολή του «Europa Clipper», αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Jet Propulsion Laboratory της NASA. Είναι ο μεγαλύτερος πλανητικός ανιχνευτής που έχει κατασκευάσει ποτέ η διαστημική υπηρεσία.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα. Ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς, δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και ισοπεδωμένα σπίτια και δημόσιες υποδομές στην περιοχή Τάμπα.

    Τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν για να διασώσουν άτομα, που ίσως παραμένουν εγκλωβισμένα στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, περίπου 2,5 εκατ. σπιτονοικυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμαστην πολιτεία, με τις εταιρείας ενέργειας να δουλεύουν για την αποκατάσταση του.

    Μια από τις πιο δραματικές στιγμές ήταν όταν αστυνομικοί στο Χίλσμπορο, ανέβασαν στη βάρκα τους ένα 14χρονο αγόρι, που επέπλεε σε ένα κομμάτι από φράχτη.

    Στον κόλπο του Μεξικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής διέσωσε έναν άνδρα, που από τη στιγμή που η βάρκα του παρασύρθηκε από τα ορηματικά νερά, επέπλεε πάνω σε ένα φορητό ψυγειάκι. Σύμφωνα με την υπηρεσία ο άνδρας επέζησε από ανέμους ταχύτητάς 121-145 χλμ την ώρα και κύματα ύψους 7,6 μέτρων.

    Οι Αρχές είχαν χαρακτηρίσει τον Μίλτον τυφώνα του αιώνα, ωστόσο, ευτυχώς, φτάνοντας στη Φλόριντα εξασθένησε σε τυφώνα κατηγορίας 3. Πλέον έχει κατευθυνθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο