Τεχνολογία

Εντυπωσιακές εικόνες της Σελήνης από το ινδικό Chandrayaan-3 λίγο πριν την προσεδάφισή του

Εντυπωσιακές εικόνες της Σελήνης από το ινδικό Chandrayaan-3 λίγο πριν την προσεδάφισή του

Το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 της Ινδίας κατευθύνεται προς την επιφάνεια του φεγγαριού για την ιστορική προσπάθεια προσεδάφισής του και καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (ISRO) επιβεβαίωσε χθες ότι το Chandrayaan-3 είναι εντός χρονοδιαγράμματος και «η ομαλή πορεία συνεχίζεται». Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να ξεκινήσει την τελική του κάθοδο προς την επιφάνεια της Σελήνης σήμερα στις 15:15 ώρα Ελλάδος.

Εάν η αποστολή αυτή είναι επιτυχής, θα σηματοδοτήσει την πρώτη ομαλή προσγείωση στην επιφάνεια της Σελήνης από ινδικό διαστημόπλοιο και θα καταστήσει την Ινδία την τέταρτη χώρα που έχει επιτύχει ποτέ ένα τέτοιο κατόρθωμα. Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση είναι τα μόνα έθνη που έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενες προσεδαφίσεις διαστημικών σκαφών στο φεγγάρι.

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας

την προσπάθεια προσεδάφισης από τις 14:50 ώρα Ελλάδος.

Την παραμονή της προσελήνωσης του Chandrayaan-3 ο ISRO έκανε διαθέσιμο υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες του διαστημικού σκάφους.

Οι ακόλουθες εικόνες καταγράφηκαν στις 19 Αυγούστου, 70 χιλιομέτρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης, απεικονίζοντας χαρακτηριστικά όπως τη Mare Marginis, μια μεγάλη μαύρη κηλίδα που σχηματίστηκε από αρχαίες προσκρούσεις αστεροειδών στο άκρο της φωτεινής πλευράς του φεγγαριού.

Μια άλλη λήψη από τις 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε από πολύ μικρότερη απόσταση και δείχνει από κοντά το γκρίζο σκονισμένο εδάφους του φεγγαριού καθώς το διαστημικό σκάφος πλησιάζει.

Το Chandrayaan, που στα σανσκριτικά σημαίνει «σεληνιακό όχημα», εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota στο νότιο κρατίδιο Andhra Pradesh της Ινδίας στις 14 Ιουλίου.

Η αποστολή σηματοδοτεί τη δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να ολοκληρώσει μια ομαλή προσεδάφιση στο φεγγάρι. Η πρώτη προσπάθεια, το 2019 με το Chandrayaan-2, συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια λόγω προβλημάτων λογισμικού και δυσκολιών στη μείωση ταχύτητας κατά την κάθοδό του.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup