Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 19:56

Εντυπωσιακό: Επιστήμονες αποκάλυψαν την πλήρη αλληλουχία του χρωμοσώματος Υ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότεροι από 100 ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να λύσουν ένα μυστήριο που συνδέεται με το ανδρικό χρωμόσωμα Υ, το οποίο αποτελείται από σχεδόν 60 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων (μονάδες ή δομικά στοιχεία που συνθέτουν το DNA). Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη τα 30 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων του χρωμοσώματος Υ, αλλά δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν το υπόλοιπο μισό λόγω της πολύπλοκης μοριακής δομής του.

«Τώρα που έχουμε την 100% πλήρη αλληλουχία του χρωμοσώματος Υ, μπορούμε να εντοπίσουμε και να διερευνήσουμε πολυάριθμες γενετικές παραλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και τις ασθένειες με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν», δήλωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ντίλαν Τέιλορ, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

Γιατί η αποκωδικοποίηση του χρωμοσώματος Υ ήταν πρόκληση

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας Telomere-to-Telomere (T2T) πέτυχαν την πρώτη πλήρη αλληλούχιση του ανθρώπινου χρωμοσώματος Χ το 2020. Ωστόσο, τους πήρε τρία επιπλέον χρόνια για να κάνουν το ίδιο με το χρωμόσωμα Υ λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του και των επαναλαμβανόμενων παλίνδρομων αλληλουχιών DNA.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες αλληλούχισης και υπολογισμού και κατάφεραν όχι μόνο να βρουν τα υπόλοιπα 30 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων για το χρωμόσωμα Υ, αλλά εντόπισαν και 41 νέα γονίδια.

Γιατί έχει σημασία η αποκωδικοποίηση ολόκληρου του χρωμοσώματος Υ;

Το χρωμόσωμα Υ είναι ένα από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και πολλών άλλων ζώων. Με μια διαφορά 30% μεταξύ ανθρώπων και χιμπατζήδων, το χρωμόσωμα Υ είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα τμήματα του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Δεδομένου ότι η αλληλούχιση του χρωμοσώματος Υ είναι πλέον πλήρης, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν καλύτερα το βακτηριακό γονιδίωμα. Κατά την τρέχουσα μελέτη, διαπίστωσαν επίσης ότι το DNA του χρωμοσώματος Υ μολύνει τις μελέτες βακτηριακού DNA. Εντόπισαν επίσης 5.000 βακτηριακά γονιδιώματα που προηγουμένως θεωρούνταν λανθασμένα τμήματα του ανθρώπινου χρωμοσώματος Υ, εξαιτίας της μόλυνσης.

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τα δεδομένα αυτά ευρέως προσβάσιμα. Με τη δημιουργία και την κοινή χρήση αυτών των σημαντικών καταλόγων γενετικών διαφορών στο χρωμόσωμα Υ, μπορούμε να επεκτείνουμε τις γενετικές μελέτες των ανθρώπινων ασθενειών και να παράσχουμε νέες γνώσεις στη βασική βιολογία», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Κάρεν Μίγκα, ερευνήτρια και καθηγήτρια μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σάντα Κρουζ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 12:33

Σχετικά Άρθρα

  • Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους
    Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους

    Επιστήμονες συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών χρησιμοποιώντας απολιθωμένα τμήματα DNA που ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία, επιτυχία που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάσταση» των εξαφανισμένων γιγάντιων ζώων.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, ανακατασκεύασε τις τρισδιάστατες δομές των χρωμοσωμάτων του μαλλιαρού μαμούθ, δηλαδή των δομών στους πυρήνες των κυττάρων στις οποίες το DNA και οι πρωτεΐνες οργανώνονται σε γονίδια.

    Τα περισσότερα αρχαία δείγματα γονιδιώματος που αποκαλύπτονται σε απολιθώματα αποτελούνται μόνο από σκόρπια μικροσκοπικά θραύσματα DNA. Αλλά το γονιδίωμα του απολιθωμένου μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών μπόρεσε να ανακατασκευαστεί επειδή διατηρήθηκε άριστα καθώς το ζώο λίγο μετά τον θάνατό του υποβλήθηκε σε κρυοξύρανση.

    Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες δείγματα DNA μαμούθ επί πέντε χρόνια για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του γιγάντιου ζώου, πριν καταλήξουν τελικά στο ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα από ένα απολίθωμα μαμούθ που ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018.

    Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ακεραιότητας του χρωμοσώματος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών σε επαφή με τα γονίδια που ελέγχουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση του γονιδιώματος του μαμούθ μέσα στα κύτταρά του και να μάθουν ποια γονίδια ήταν ενεργά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του θηρίου.

    Ο χάρτης γονιδιώματος

    Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του μαμούθ χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ελεφάντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ είχαν 28 χρωμοσώματα, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς ασιατικούς και αφρικανικούς ελέφαντες.

    Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκαλύψουν γονίδια που πιθανώς είναι ενεργά και ανενεργά μέσα στα δερματικά κύτταρα του μαμούθ, αποκαλύπτοντας πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό απέκτησε το μαλλί που το κάλυπτε και την αντοχή του στο κρύο.

    «Για πρώτη φορά, έχουμε έναν ιστό μαλλιαρού μαμούθ για τον οποίο γνωρίζουμε περίπου ποια γονίδια ήταν ενεργοποιημένα και ποια απενεργοποιημένα. Είναι η πρώτη μέτρηση της κυτταρικής δραστηριότητας των γονιδίων σε οποιοδήποτε αρχαίο δείγμα DNA», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marc A. Marti-Renom από το Κέντρο Γενωμικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ περιπλανήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια και άρχισαν να μειώνονται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού κυνηγιού από τους πρώτους ανθρώπους και της αλλαγής του κλίματος, οδήγησε στην εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές
    Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές

    Ενώ ο Ματ Ντέιμον βασίστηκε σε πατάτες που καλλιέργησε με τα... βιολογικά του απόβλητα για να επιβιώσει στην επιτυχημένη ταινία «The Martian» (Η Διάσωση), ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ταπεινό βρύο της ερήμου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ζωής στον Άρη.

    Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι το Syntrichia caninervis – ένα βρύο που συναντάται σε περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε στις ΗΠΑ – είναι σε θέση να αντέξει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας και του ακραίου ψύχους, αναφέρει ο Guardian.

    Η ομάδα λέει ότι η εργασία τους είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβίωση ολόκληρων φυτών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενώ εστιάζει επίσης στις δυνατότητες καλλιέργειας φυτών στην επιφάνεια του πλανήτη και όχι σε θερμοκήπια.

    «Οι γνώσεις που προέκυψαν από τη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για τον αποικισμό του διαστήματος χρησιμοποιώντας φυσικά επιλεγμένα φυτά προσαρμοσμένα σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης», γράφει η ομάδα.

    Δεν τρώγεται, αλλά…

    Ο καθηγητής Stuart McDaniel, ειδικός στα βρύα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι η ιδέα έχει πλεονεκτήματα. «Η καλλιέργεια χερσαίων φυτών αποτελεί σημαντικό μέρος οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης διαστημικής αποστολής, επειδή τα φυτά μετατρέπουν αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και υδατάνθρακες – ουσιαστικά τον αέρα και την τροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Τα βρύα της ερήμου δεν τρώγονται, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο διάστημα», δήλωσε.

    Η Δρ. Agata Zupanska, του Ινστιτούτου SETI, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι τα βρύα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του βραχώδους υλικού που βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν άλλα φυτά. «Διαφορετικά, τα βρύα δεν είναι νόστιμα και δεν αποτελούν σπουδαία προσθήκη στη σαλάτα», είπε.

    Άντεξε σε ακτίνες γ και -196 βαθμούς

    Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Innovation, οι Κινέζοι ερευνητές περιγράφουν πώς το βρύο της ερήμου όχι μόνο επέζησε αλλά και ανέκαμψε γρήγορα από τη σχεδόν πλήρη αφυδάτωση. Ήταν επίσης σε θέση να αναγεννηθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης αφού πέρασε έως και πέντε χρόνια στους -80C και έως και 30 ημέρες στους -196C, ακόμα και μετά από έκθεση σε ακτίνες γ.

    «Αναμένουμε ότι αυτό το πολλά υποσχόμενο βρύο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον Άρη ή στο φεγγάρι για να δοκιμαστεί περαιτέρω η δυνατότητα αποικισμού και ανάπτυξης φυτών στο διάστημα», γράφουν.

    Ο καθηγητής Edward Guinan του Πανεπιστημίου Villanova στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τη μελέτη εντυπωσιακή. «Αυτό το ανθεκτικό βρύο θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρωτοποριακό φυτό για τον αποικισμό του Άρη», είπε, αν και σημείωσε ότι θα χρειαστεί νερό για να αναπτυχθεί. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό το ταπεινό βρύο της ερήμου προσφέρει ελπίδες για να γίνουν μικρά τμήματα του Άρη κατοικήσιμα για την ανθρωπότητα στο μέλλον».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καναδάς: Ανησυχία για τη μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου - Καταγγελία δεύτερου επιστήμονα ότι απαγορεύτηκε η έρευνά του
    Καναδάς: Ανησυχία για τη μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου - Καταγγελία δεύτερου επιστήμονα ότι απαγορεύτηκε η έρευνά του

    Δεύτερος Καναδός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι η έρευνα για τη μυστηριώδη νευρολογική πάθηση αποκλείστηκε

    Καναδός επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε την έρευνα για μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια, η οποία, όπως πιστεύει, μπορεί να έχει επηρεάσει 350 άτομα.

    Σημειώνεται πως είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός επιστήμονας που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σταμάτησε σκόπιμα την έρευνα ενώ ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση.

    «Η κυβέρνηση σκόπιμα περιορίζει την αναζήτηση εξήγησης»

    Επιστήμονες δήλωσαν για πρώτη φορά το 2021 ότι 40 άτομα έπασχαν από μια ανεξήγητη νευρολογική πάθηση. Έναν χρόνο αργότερα, μια επιτροπή που συγκάλεσε η επαρχία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς πιθανώς είχαν υποβληθεί σε λανθασμένη διάγνωση και έπασχαν από άλλες ασθένειες.

    Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε και είδε ο Guardian, ο καθηγητής Σάμιουελ Βάις, νευροεπιστήμονας που εργάζεται για την καναδική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, έγραψε ότι η κυβέρνηση είχε σκόπιμα περιορίσει την αναζήτηση εξήγησης.

    «Την άνοιξη του 2021, αισθανόμουν απίστευτα αισιόδοξος ότι μια συνολική κυβερνητική προσπάθεια για τη διαλεύκανση του μυστηρίου ήταν στα χαρτιά. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επιστημονική προσπάθεια τερματίστηκε κατόπιν αιτήματος της (ομοσπονδιακής και επαρχιακής) κυβέρνησης», έγραψε ο Βάις στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη τον Μάιο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • 80 χρόνια μετά επιστήμονες αποκάλυψαν τις μυστηριώδεις ιδιότητες ενός σπάνιου ραδιενεργού στοιχείου
    80 χρόνια μετά επιστήμονες αποκάλυψαν τις μυστηριώδεις ιδιότητες ενός σπάνιου ραδιενεργού στοιχείου

    Για πρώτη φορά, σχεδόν 80 χρόνια αφότου οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά σπάνιο ραδιενεργό στοιχείο που ονομάζεται προμήθειο, επιστήμονες αποκάλυψαν τις κρίσιμες ιδιότητες της σπάνιας αυτής γαίας.

    Σημαντικές ιδιότητες

    Όπως αναφέρει το livescience, το προμέθιο είναι ένα από τα 15 λανθανιδικά στοιχεία που βρίσκονται στο κάτω μέρος του περιοδικού πίνακα. Γνωστά και ως σπάνιες γαίες, τα μέταλλα αυτά παρουσιάζουν μια σειρά από χρήσιμες ιδιότητες, όπως ισχυρό μαγνητισμό και ασυνήθιστα οπτικά χαρακτηριστικά, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά στις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.

    «Χρησιμοποιούνται σε λέιζερ, σε οθόνες κινητών, καθώς και σε πολύ ισχυρούς μαγνήτες σε ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά οχήματα», δήλωσε ο Ίλια Πόποβς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Oak Ridge National Laboratory (ORNL) και συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

    Το προμήθειο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1945, έχει μερικές δευτερεύουσες εφαρμογές στις ατομικές μπαταρίες και στη διάγνωση του καρκίνου. Αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για τη χημεία του στοιχείου. Η μελέτη του ραδιενεργού αυτού στοιχείου αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες επειδή δεν είναι δύσκολο να βρουν το κατάλληλο δείγμα.

    «Το προμήθειο δεν διαθέτει σταθερό ισότοπο – είναι όλα ραδιενεργά, που σημαίνει ότι διασπώνται [σε άλλα στοιχεία] με τον καιρό. Το στοιχείο αυτό προκύπτει μέσω μιας διαδικασίας σχάσης, επομένως είναι σπάνιο και δύσκολο να μελετηθεί» σημείωσε ο ερευνητής Αλεξάντερ Ιβάνοφ.

    Το ORNL είναι το μόνο που εργαστήριο στις ΗΠΑ που παράγει προμήθειο-147, ένα ισότοπο του στοιχείου με χρόνο ημιζωής 2,6 χρόνια. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που αναπτύχθηκε πέρυσι, οι ερευνητές διαχώρισαν αυτό το ισότοπο από τα απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων, προκειμένου να το μελετήσουν. Στη συνέχεια, συνδύασαν αυτό το δείγμα με έναν συνδέτη- ένα μόριο δηλαδή που έχει σχεδιαστεί για να παγιδεύει άτομα μετάλλου – προκειμένου να σχηματίσουν ένα σταθερό σύμπλεγμα στο νερό. Το μόριο, γνωστό ως PyDGA, σχημάτισε εννέα δεσμούς προμηθείου-οξυγόνου, δίνοντας στους ερευνητές την πρώτη ευκαιρία να αναλύσουν τις ιδιότητες σύνδεσης ενός συμπλέγματος προμηθείου.

    Ωστόσο, η ανάλυση δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

    «Επειδή το προμήθειο είναι ραδιενεργό, μόλις αποσυντεθεί, μετατρέπεται στο παρακείμενο στοιχείο, που είναι το σαμάριο», είπε ο Ιβάνοφ. «Έτσι έχουμε μια μικρή ποσότητα μόλυνσης με τη μορφή σαμάριου» πρόσθεσε.

    «Το τελευταίο κομμάτι του παζλ»

    Η ομάδα χρησιμοποίησε μια εξειδικευμένη τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία απορρόφησης ακτίνων Χ με βάση το σύγχροτρο. Φωτόνια υψηλής ενέργειας που παράγονται από έναν επιταχυντή σωματιδίων «βομβάρδισαν» το σύμπλεγμα του προμηθείου προκειμένου να δημιουργήσουν μια εικόνα των θέσεων των ατόμων και των μηκών των δεσμών. Οι ανεπαίσθητες διαφορές στα μήκη του δεσμού μετάλλου-οξυγόνου επέτρεψαν στην ομάδα να μελετήσει τον βασικό δεσμό προμηθείου-οξυγόνου. Έτσι, οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τις ιδιότητες του προμηθείου με άλλα σύμπλοκα σπάνιων γαιών για πρώτη φορά.

    Οι λανθανιδες βρίσκονται στη φύση ως μίγματα στοιχείων, οπότε η κατανόηση των περιοδικών τάσεων, όπως τα μήκη των δεσμών και οι συμπεριφορές σχηματισμού συμπλόκων, βοηθά τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχωρισμού αυτών των πολύτιμων μετάλλων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jacquelyn DeMink, art; Thomas Dyke, photography; ORNL, U.S. Dept. of Energy
  • Η αφρικανική σκόνη στο μικροσκόπιο: Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των πνευμονολόγων - Τα ευρήματα
    Η αφρικανική σκόνη στο μικροσκόπιο: Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των πνευμονολόγων - Τα ευρήματα

    Σταδιακή αποχώρηση της αφρικανικής σκόνης αναμένεται σύμφωνα με τα όσα έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, με την ατμόσφαιρα ωστόσο να εξακολουθεί να είναι αρκετά αποπνικτική και να δυσχαιρένει την αναπνοή.

    Το πορτοκαλί πέπλο που είχε καλύψει χθες σχεδόν όλη τη χώρα και παρέπεμπε σε Σαχάρα, έχει αρχίσει να υποχωρεί από σήμερα το μεσημέρι ωστόσο η άπνοια συνδσυαστικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, συνθέτουν ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα. Γεγονός που κινητοποίησε τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας που συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

    Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη

    Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης. Συλλέγοντας και αναλύοντας, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο οι πνευμονολόγοι έκρουαν το καμπανάκι όλο το προηγούμενο διάστημα. Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται λόγω αυτής.

    Η σύσταση της σκόνης

    Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

    Απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας

    Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας. Ειδικότερα σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει πλέον η ατμόσφαιρα καθαρίσει.

    Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

    Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

    Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών:

    Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
    Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
    Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

    Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

    Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ανατροπή: Πίστευαν για 10 χρόνια ότι λάμβαναν «σήμα» από εξωγήινους αλλά τελικά ήταν φορτηγό!
    Ανατροπή: Πίστευαν για 10 χρόνια ότι λάμβαναν «σήμα» από εξωγήινους αλλά τελικά ήταν φορτηγό!

    Λύση στο μυστήριο που εξέταζαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδωσαν οι ίδιοι, καθώς αποφάνθηκαν τελικά πως το μυστηριώδες σήμα που για μια δεκαετία πιστευόταν ευρέως ότι ήταν σημάδι εξωγήινης ζωής, τελικά προερχόταν από ένα θορυβώδες φορτηγό!

    Το 2014 παρατηρήθηκε η πτώση ενός μετεωρίτη ανοιχτά της θάλασσας, βόρεια της Παπούα - Νέας Γουινέας. Όμως το ουράνιο σώμα έπεφτε αφήνοντας στο πέρασμά του ένα σήμα, το οποίο πολλοί θεώρησαν «μήνυμα» από εξωγήινους.

    Ποια ήταν η πραγματικότητα

    Τελικά οι ήχοι του μετεωρίτη προέρχονταν από μία θορυβώδη νταλίκα η οποία εκτελούσε δρομολόγιο στο κατοικημένο νησί Manus, που βρίσκεται κοντά στο υποτιθέμενο σημείο της πτώσης του μετεωρίτη στη θάλασσα. Επίσης, ο θόρυβος αυτός τους μπέρδεψε και στις εκτιμήσεις τους για το σημείο πτώσης του μετεωρίτη, μιας και θεωρούσαν πως έπεσε 125 χιλιόμετρα νοτιότερα από το πραγματικό σημείο.

    Επίσης, οι ερευνητές θεωρούσαν πως είχαν συγκεντρώσει τα κατάλοιπα του μετεωρίτη που κατέγραψαν από τον βυθό της θάλασσας. Αλλά πραγματικότητα επρόκειτο για παλαιότερους, οι οποίοι απλά είχαν ξεμείνει εκεί…

    Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία: Franz Hofmann & Wolfgang Paech - ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων
    Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων

    Θαλάσσιοι ερευνητές σε αποστολή καταγραφής της ζωής που κρύβεται στους ωκεανούς του κόσμου, ανέφεραν ότι βρήκαν περίπου 100 πιθανά νέα είδη σε βάθος 4,8 χλμ.

    Η ομάδα της αποστολής εστίασε την έρευνά της στην περιοχή Bounty Trough μήκους 800 χιλιομέτρων, ένα ελάχιστα εξερευνημένο τμήμα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας, ανατολικά της Νότιας Νήσου. Το τριών εβδομάδων ταξίδι με το ερευνητικό σκάφος Tangaroa, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υδάτων και Ατμόσφαιρας της χώρας, πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

    Η ομάδα συνέλεξε σχεδόν 1.800 δείγματα από βάθη έως και 4.800 μέτρα, βρίσκοντας είδη ψαριών, καλαμαριών, μαλακίων και κοραλλιών που πιστεύουν ότι είναι νέα για την επιστήμη.

    «Ήταν μια πολύ συναρπαστική εξερεύνηση», δήλωσε ο Δρ. Ντάνιελ Μουρ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Ocean Census, μιας νέας συμμαχίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και έχει ως στόχο να εντοπίσει 100.000 άγνωστα είδη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

    Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μια ομάδα επιστημόνων θα ταξινομήσει και θα περιγράψει τα ευρήματα της βαθιάς θάλασσας για να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για νεοανακαλυφθέντα είδη.

    Οι επιστήμονες της ομάδας έχουν προβληματιστεί από ένα εύρημα, το οποίο αρχικά νόμιζαν ότι ήταν ένα είδος αστερία ή θαλάσσιας ανεμώνης. Η Δρ. Μισέλα Μίτσελ, ταξινομολόγος στο Δίκτυο Μουσείων του Κουίνσλαντ, δήλωσε μέσω της Ocean Census ότι θα μπορούσε να είναι ένα είδος κοραλλιού βαθιάς θάλασσας που ονομάζεται οκτακοράλλι. «Θα μπορούσε, επίσης, να είναι μια εντελώς νέα ομάδα εκτός του οκτακοραλλιού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα σημαντικό εύρημα για τη βαθιά θάλασσα και μας δίνει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα της μοναδικής βιοποικιλότητας του πλανήτη», ανέφερε η ίδια.

    Πώς έγινε η συλλογή δειγμάτων

    Για τη συλλογή των δειγμάτων, το σκάφος ρυμούλκησε τρεις διαφορετικούς τύπους έλκηθρων ανάλογα με τον πυθμένα. Αυτά περιλάμβαναν μια παραδοσιακή γκακγάβα (είδος διχτιού), ένα ειδικό έλκηθρο για βραχώδεις επιφάνειες και μια άλλη συσκευή που έπαιρνε δείγματα από το νερό ακριβώς πάνω από τον πυθμένα.

    Τεράστια κενά παραμένουν στην επιστημονική γνώση για τα βάθη των ωκεανών. Από τα 2,2 εκατομμύρια είδη που πιστεύεται ότι υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης, μόνο 240.000 έχουν περιγραφεί από τους επιστήμονες, σύμφωνα με την Ocean Census.

    Με πληροφορίες από: Scientists discover 100 potential new deep-sea species, including mystery creature by Katie Hunt, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από Kevin Clyde Berbano: https://www.pexels.com/el-gr/photo/9903968/

  • Διαρροή στον πυρήνα της Γης εντόπισαν οι επιστήμονες – Τι σημαίνει αυτό για τη δημιουργία του κόσμου όπως τον ξέρουμε
    Διαρροή στον πυρήνα της Γης εντόπισαν οι επιστήμονες – Τι σημαίνει αυτό για τη δημιουργία του κόσμου όπως τον ξέρουμε

    Εκπληκτική ποσότητα μίας σπάνιας εκδοχής του ηλίου, ονόματι ήλιο-3, εντόπισαν οι επιστήμονες σε ηφαιστειακά πετρώματα στο νησί Μπάφιν του Καναδά. Το εύρημα ενισχύει τη θεωρία ότι, το ευγενές αέριο διαρρέει από τον πυρήνα της Γης – και μάλιστα, αυτό συμβαίνει εδώ και χιλιετίες. Μέσα στα πετρώματα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε και ήλιο-4.

    Το ήλιο-4 είναι κοινό στη Γη, ωστόσο, το ήλιο-3 απαντάται ευκολότερα αλλού στο σύμπαν γι’ αυτό και, η μεγαλύτερη ποσότητα του στοιχείου που εντοπίστηκε, προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες. Πρόσφατα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αναλύει την ανακάλυψη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, αναπληρωτή επιστήμονα στο τμήμα γεωλογίας και γεωφυσικής στο Woods Hole Oceanographic Institution, Forrest Horton, «στο βασικό επίπεδο, υπάρχουν μικρά αποθέματα 3He (ηλίου-3) στο σύμπαν, συγκριτικά με το4He (ήλιο-4). Το ήλιο3 είναι σπάνιο στη Γη, επειδή δεν έχει παραχθεί ή προστεθεί στον πλανήτη σε σημαντικές ποσότητες και χάνεται στο διάστημα. Καθώς το βραχώδες τμήμα της Γης αναδεύεται και συγκεντρώνεται, όπως κάνει το καυτό νερό σε μια εστία, το υλικό ανεβαίνει, ψύχεται και βυθίζεται. Κατά το στάδιο της ψύξης, το ήλιο χάνεται στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια στο διάστημα», εξήγησε στο CNN. Η ανίχνευση στοιχείων που διαρρέουν από τον πυρήνα της Γης μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα για το πώς σχηματίστηκε αλλά και εξελίχθηκε ο πλανήτης με την πάροδο των χρόνων. Τα νέα στοιχεία από το νησί Μπάφιν μπορεί δυνητικά να ενισχύουν τις υποθέσεις σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης. Το Μπάφιν είναι το μεγαλύτερο νησί του Καναδά και βρίσκεται στην επικράτεια Νουνάβουτ. Επιπλέον, πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο.

    Για πρώτη φορά στα ηφαιστειακά πετρώματά του, εντοπίστηκε υψηλή αναλογία ηλίου-3 προς ήλιο-4, από την Solveigh Lass-Evans, στο πλαίσιο των διδακτορικών της σπουδών υπό την επίβλεψη του επιστήμονα Finlay Stuart του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Nature το 2003. Tα στοιχεία που σχηματίζουν έναν πλανήτη καταδεικνύουν την ακριβή σύνθεσή του και, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, που βασίζονταν σε ίχνη ηλίου-3 που διαρρέουν από τον πυρήνα της Γης, ο πλανήτης μας προέκυψε από ένα ηλιακό νεφέλωμα - νέφος αερίων και σκόνης που πιθανότατα κατέρρευσε λόγω του ωστικού κύματος ενός κοντινού σουπερνόβα- το οποίο περιείχε το στοιχείο.

    Το 2018, ο Horton και οι συνάδελφοί του πήγαν την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, βρισκόμενοι στη νήσο Μπάφιν και μελετώντας, εκεί, τη λάβα που εξερράγη πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν η Γροιλανδία και η Βόρεια Αμερική χωρίστηκαν, δημιουργώντας χώρο για έναν νέο θαλάσσιο πυθμένα. Ήθελαν να ερευνήσουν πιθανές πληροφορίες που θα περιείχαν τα πετρώματα σχετικά με το περιεχόμενο μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα της Γης, κυρίως στο στερεό στρώμα του εσωτερικού, κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

    Οι επιστήμονες έφτασαν με ελικόπτερο στο απομακρυσμένο, απόκοσμο τοπίο του νησιού, όπου η λάβα είχε σχηματίσει πανύψηλους βράχους, μεταξύ των γιγάντιων παγόβουνων που επιπλέουν λίγα μέτρα από τις ακτές, και των πολικών αρκούδων στην ακτογραμμή. Τοπικές οργανώσεις, όπως η Ένωση Ινουίτ Qikiqtani και το Ινστιτούτο Ερευνών Nunavut, τούς παρείχαν πρόσβαση, συμβουλές και προστασία από τις αρκούδες, σύμφωνα με τον Horton. «Πρόκειται για μία περιοχή του νησιού με ιδιαίτερη σημασία, τόσο γιατί τα εδάφη της είναι ιερά για τις τοπικές κοινότητες, όσο και γιατί, για τους επιστήμονες, αποτελεί ένα “παράθυρο” στο κέντρο της Γης», εξήγησε.

    Ο Horton και η ομάδα του εξέτασαν πετρώματα της Αρκτικής τα οποία και αποκάλυψαν εκπληκτικά υψηλότερες μετρήσεις ηλίου-3 και ηλίου-4 σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, ενώ, και μεταξύ των δειγμάτων που συνέλλεξαν, διέφεραν οι μετρήσεις. «Πολλές από τις λάβες είναι γεμάτες από τα φωτεινούς πράσινους κρυστάλλους ολιβίνη (επίσης γνωστό ως πολύτιμος λίθος περίδοτο), οπότε το σπάσιμο φρέσκων κομματιών με ένα σφυρί ήταν τόσο συναρπαστικό όσο το σπάσιμο των γεωδίων όταν ήμουν παιδί: κάθε βράχος ήταν ένας θησαυρός που έπρεπε να ανακαλυφθεί. Και, όπως αποδείχθηκε, μπροστά μας είχαμε επιστημονικούς θησαυρούς!», εξήγησε ο Horton, το οποίος τόνισε ότι, για κάθε εκατομμύριο ατόμων ηλίου-4, υπάρχει μόλις ένα άτομο ηλίου-3. Η ομάδα του μέτρησε περίπου 10 εκατομμύρια άτομα ηλίου-3 ανά γραμμάριο κρυστάλλων ολιβίνης. «Οι υψηλότατες μετρήσεις ηλίου3 και ηλίου4 υποδηλώνουν ότι, τα αέρια, τα οποία πιθανώς ο πλανήτης κληρονόμησε από ηλιακό νεφέλωμα κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούνται στη Γη, πολύ καλύτερα απ’ ότι πιστεύαμε», εξήγησε.

    Πώς, όμως, κατέληξε το ήλιο-3 στα πετρώματα;

    Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται πίσω στην εποχή του Big Bang – της έκρηξης που δημιούργησε το σύμπαν και απελευθέρωσε σε αυτό υδρογόνο και ήλιο σε αφθονία. Με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία αυτά ενσωματώθηκαν στον σχηματισμό των γαλαξιών.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, το ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέσα σε ένα ηλιακό νεφέλωμα. Σύμφωνα με τη NASA, καθώς το νέφος σκόνης κατέρρευσε από έναν κοντινό υπερκαινοφανή αστέρα, το υλικό που προέκυψε, σχημάτισε έναν περιστρεφόμενο δίσκο που τελικά έδωσε το έναυσμα για την εμφάνιση του ήλιου μας και των πλανητών. Το ήλιο, το οποίο κληρονόμησε το σύμπαν από το ηλιακό νεφέλωμα, πιθανόν εγκλωβίστηκε στον πυρήνα της Γης καθώς σχηματιζόταν ο πλανήτης, με τον πυρήνα της Γης να αποτελεί μία δεξαμενή ευγενών αερίων. Καθώς το ήλιο-3 διέρρεε από τον πυρήνα, ανέβηκε στην επιφάνεια μέσω του μανδύα με τη μορφή πίδακα μάγματος που τελικά εξερράγη στο νησί Μπάφιν. «Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Έκρηξης, η συντριπτική πλειονότητα των αερίων του μάγματος διέφυγε στην ατμόσφαιρα. Μόνο οι κρύσταλλοι ολιβίνης που αναπτύχθηκαν πριν από την έκρηξη παγίδευσαν και διατήρησαν το ήλιο, στο βάθος της Γης», δηλώνει ο Horton.

    Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το ήλιο-3 διαρρέει από τον πυρήνα της Γης εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για το πότε ξεκίνησε η διαρροή. «Η ηλικία της λάβας είναι περίπου τα 60 εκατομμύρια έτη. Η άνοδος του πλουμίου στον μανδύα της Γης ίσως διήρκεσε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Έτσι, το ήλιο που μετρήσαμε στα πετρώματα θα μπορούσε να έχει διαφύγει από τον πυρήνα της Γης πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, ή ενδεχομένως και πολύ νωρίτερα», τονίζει και διευκρινίζει ότι, το ήλιο που διαρρέει από τον πυρήνα της Γης δεν επηρεάζει τον πλανήτη, ούτε έχει αρνητικές επιπτώσεις καθώς, το ευγενές αέριο, δεν αντιδρά χημικά με την ύλη. Δεν έχει, λοιπόν, αντίκτυπο στην ανθρωπότητα ή το περιβάλλον.

    Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας θα είναι η διερεύνηση του πυρήνα της Γης και εάν αυτός αποτελεί «αποθήκη» και για άλλα ελαφρά στοιχεία – υπόθεση που, αν αποδειχθεί θα μπορούσε να εξηγεί τη σύνθεση του εξωτερικού πυρήνα της Γης και τους λόγους για τους οποίους είναι λιγότερο πυκνός απ’ ότι αναμενόταν. «Αποτελεί ο πυρήνας μία σημαντική αποθήκη στοιχείων όπως ο άνθρακας και το υδρογόνο, τα οποία είναι τόσο σημαντικά όσον αφορά τις συνθήκες ανάπτυξης ζωής στους πλανήτες; Αν ναι, οι ροές αυτών των στοιχείων, έχουν επηρεάσει την πλανητική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ιστορίας; Είμαι ενθουσιασμένο που μού δίνεται η δυνατότητα να διερευνήσω τους δεσμούς μεταξύ του ηλίου και άλλων ελαφρών στοιχείων. Ίσως, το ήλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση άλλων στοιχείων στο όριο πυρήνα - μανδύα», καταλήγει ο Horton.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία από PIRO4D από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο