Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2023 15:22

H Amazon κοντράρει την Starlink του Μασκ: Εκτόξευσε δοκιμαστικούς δορυφόρους ευρυζωνικών υπηρεσιών (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το πρώτο ζεύγος δοκιμαστικών δορυφόρων εκτόξευσε χθες Παρασκευή η Amazon από τη Φλόριντα των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου δικτύου δορυφορικών ευρωζωνικών υπηρεσιών, που θα ανταγωνίζεται το Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ.

Ήταν το πρώτο βήμα της μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας πριν εκτοξεύσει 3.236 δορυφόρους στο διάστημα για να ενεργοποιήσει το Project Kuiper — τον αντίπαλο του Starlink της SpaceX – με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο παγκοσμίως.

Ο πύραυλος Atlas V με το λογότυπο της Amazon απογειώθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 2:06 μ.μ. ανατολική ώρα ΗΠΑ με το πολύτιμο φορτίο. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την United Launch Alliance, η οποία είναι μια κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin και αναμεταδόθηκε ζωντανά.

«Έχουμε κάνει εκτεταμένες δοκιμές εδώ στο εργαστήριό μας και έχουμε υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στον δορυφορικό σχεδιασμό μας, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για τις δοκιμές σε τροχιά», δήλωσε ο Rajeev Badyal, αντιπρόεδρος τεχνολογίας του Project Kuiper. Η Amazon, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι οι δοκιμαστικοί δορυφόροι τέθηκαν επιτυχώς σε σε τροχιά και ήταν σε επαφή με το κέντρο αποστολής της εταιρείας.

Το Project Kuiper της Amazon

Το Project Kuiper είναι μια προγραμματισμένη ευρυζωνική υπηρεσία Διαδικτύου από δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης. Ανακοινώθηκε το 2019, τη χρονιά που η SpaceX εκτόξευσε τους πρώτους πλήρως λειτουργικούς Starlink δορυφόρους.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δήλωσε ότι μόλις τεθεί σε λειτουργία, το Project Kuiper θα παρέχει «γρήγορη, οικονομικά προσιτή ευρυζωνική σύνδεση σε μη εξυπηρετούμενες και υποεξυπηρετούμενες κοινότητες σε όλο τον κόσμο». Η Amazon είχε τότε δεσμευτεί να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια (9,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στο Project Kuiper.

Η αγορά για μια τέτοια υπηρεσία Διαδικτύου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία. Εάν οι δοκιμαστικοί δορυφόροι της Amazon λειτουργήσουν όπως αναμένεται, θα αναπτύξει 3.236 περισσότερους δορυφόρους τα επόμενα χρόνια και θα προσφέρει ευρυζωνικό διαδίκτυο παγκοσμίως. Συγκριτικά, το Starlink έχει ήδη περίπου 5.000 δορυφόρους Starlink σε τροχιά.

Άλλοι ανταγωνιστές

Εκτός από το δίκτυο δορυφόρων Starlink και το Projekt Kuiper της Amazon στο πεδίο των ευρυζωνικών υπηρεσιών στο διάστημα δραστηριοποιούνται και άλλες εταιρείες, όπως η καναδική Telesat, η οποία δεν έχει εκτοξεύσει ακόμη κανέναν από τους 300 προγραμματισμένους δορυφόρους της και η γαλλική δορυφορική εταιρεία Eutelsat's OneWeb, η οποία προσφέρει κυρίως την υπηρεσία Διαδικτύου σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.Κάθε δορυφόρος της OneWeb έχει το μέγεθος ενός πλυντηρίου ρούχων, ζυγίζει 150 κιλά και κατασκευάζεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA μέσω κοινοπραξίας με την Γαλλική Airbus.

Η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει 13.000 δορυφόρους στο πλαίσιο του πρότζεκτ GuoWang, που θα είναι σε άμεσο ανταγωνισμό με τα Starlink και Kuiper.

Πηγή: Iefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2023 10:52

Σχετικά Άρθρα

  • Έλον Μασκ: Οι δορυφόροι του Starlink «τυφλώνουν» τα τηλεσκόπια και εμποδίζουν τους επιστήμονες
    Έλον Μασκ: Οι δορυφόροι του Starlink «τυφλώνουν» τα τηλεσκόπια και εμποδίζουν τους επιστήμονες

    Σήμερα υπάρχουν 6.402 δορυφόροι από το Starlink του Έλον Μασκ σε τροχιά, σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

    Τα ραδιοκύματα από το αυξανόμενο δίκτυο δορυφόρων του επιχειρηματία, Έλον Μασκ, εμποδίζουν την ικανότητα των επιστημόνων να κοιτάξουν στο σύμπαν, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία.

    Η νέα γενιά δορυφόρων Starlink, οι οποίοι παρέχουν γρήγορο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, παρεμβαίνει περισσότερο στα ραδιοτηλεσκόπια από ό,τι οι προηγούμενες εκδόσεις. Έτσι, σύμφωνα με το BBC News, οι χιλιάδες δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά «τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και μπορεί να εμποδίζουν την αστρονομική έρευνα, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας (ASTRON). Η SpaceX, στην οποία ανήκει το Starlink, δεν απάντησε σε αίτημα του BBC News για σχολιασμό.

    Οι δορυφόροι παρέχουν ευρυζωνικό διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, συχνά σε απομακρυσμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων δύσκολων περιοχών όπως η Ουκρανία και η Υεμένη. Πάντως, το 2022, οι δοκιμές έδειξαν ότι το Starlink θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητες διαδικτύου τέσσερις φορές ταχύτερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό»

    Εντούτοις, οι αστρονόμοι λένε ότι αυτό έχει κόστος. «Κάθε φορά που εκτοξεύονται περισσότεροι από αυτούς με τέτοιου είδους επίπεδα εκπομπών, βλέπουμε όλο και λιγότερα από τον ουρανό», δήλωσε στο BBC News η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ, διευθύντρια του ASTRON. Επίσης, η ίδια είπε: «Προσπαθούμε να εξετάσουμε πράγματα όπως οι πίδακες, οι οποίοι εκπέμπονται από τις μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών. Εξετάζουμε μερικούς από τους αρχαιότερους γαλαξίες, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, καθώς και εξωπλανήτες». Μάλιστα, η Τζέσικα Ντέμπσεϊ υπογράμμισε τις περιοχές που επηρεάζει η ακτινοβολία των δορυφόρων. Οι παρεμβολές από τους δορυφόρους δεύτερης γενιάς, ή V2, διαπιστώθηκε από το ASTRON ότι είναι 32 φορές ισχυρότερες από την πρώτη γενιά. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται, υπερβαίνει τους κανονισμούς που έχει θέσει ο οργανισμός του κλάδου, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ.

    Σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπάρχουν σήμερα 6.402 δορυφόροι του Starlink σε τροχιά σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Οι δορυφόροι είναι σχετικά μεγάλοι - με επίπεδους πίνακες 3 μέτρων και μια ηλιακή συστοιχία 8 μέτρων για την παροχή ενέργειας. Ο κύριος ανταγωνιστής της SpaceX, η OneWeb, έχει λιγότερους από 1.000 δορυφόρους. Πρόκειται, όμως, για έναν αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα. Η Amazon αναπτύσσει το δικό της δίκτυο και ελπίζει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 3.000 δορυφόρους μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Μέχρι το 2030, ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000. Η μελέτη έγινε με τη χρήση του ραδιοτηλεσκοπίου LOFAR στην Ολλανδία σε μία μόνο ημέρα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο. Πολλά αντικείμενα στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μακρινών γαλαξιών και πλανητών, εκπέμπουν φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

    Αυτή η ακτινοβολία «ταξιδεύει» σαν κύματα και τα ραδιοτηλεσκόπια μπορούν να πιάσουν αυτά τα κύματα, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια εικόνα των πραγμάτων που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Ωστόσο, αυτά τα κύματα διαταράσσονται από τους δορυφόρους. Οι επιστήμονες βρήκαν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από σχεδόν όλους τους δορυφόρους V2 Starlink που παρατήρησαν. Ήταν περίπου 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ό,τι από τις πιο αδύναμες πηγές φωτός που εντοπίστηκαν.

    «Χρειάζεται άμεση δράση»

    Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Μέισι, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αν έχεις κάτι τόσο φωτεινό που θέτει σε κίνδυνο ένα μεγάλο ραδιοπαρατηρητήριο τόσο πολύ, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα». Ερωτηθείς σχετικά με την αξία της αστρονομικής έρευνας, δήλωσε πως «είναι λάθος να λέμε ότι υπάρχει κάποια επιστήμη την οποία μπορείτε απλώς να απορρίψετε». Επίσης, οι επιστήμονες ανησυχούν για τη φωτορύπανση από τους δορυφόρους και φοβούνται ότι παρεμβαίνει και στα οπτικά τηλεσκόπια. Οι αστρονόμοι λένε ότι μίλησαν στη SpaceX για την ακτινοβολία από την πρώτη γενιά δορυφόρων και ότι η εταιρεία άκουσε τις ανησυχίες τους. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το ASTRON, οι νέοι δορυφόροι της Starlink τύπου V2 φαίνεται να είναι ακόμη πιο ισχυροί.

    Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη ρύθμιση του διαστήματος και του τρόπου λειτουργίας των δορυφόρων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η επιστημονική εργασία. Ακόμα, είπαν ότι ως ο μεγαλύτερος πάροχος δορυφόρων, η SpaceX θα μπορούσε να θέσει ένα πρότυπο για τον περιορισμό της ρύπανσης. Η καθηγήτρια Τζέσικα Ντέμπσεϊ δήλωσε ότι απλές ενέργειες όπως η θωράκιση της μπαταρίας του δορυφόρου θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να μειώσουν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Κάποιες παρεμβολές προέρχονται από ελαττωματικά ηλεκτρονικά συστήματα, οπότε αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει κάτι τέτοιο. «Χωρίς άμεση δράση, όμως, πολύ σύντομα οι μόνοι αστερισμοί που θα βλέπουμε θα είναι ανθρώπινης κατασκευής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.

    Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα της σχετικής επιστημονικής μελέτης, τον περασμένο Αύγουστο, δημοσιεύθηκαν στο Astronomy and Astrophysics.



    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXANDER BECHER
  • Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink του Μασκ
    Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink του Μασκ

    Η Geely διαχειρίζεται πλέον 30 δορυφόρους που προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη.

    Η Geely, κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η Volvo εκτόξευσε την Παρασκευή την τρίτη παρτίδα δορυφόρων για μια υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου την οποία περιγράφει ως κινεζικό αντίστοιχο του Starlink της SpaceX.

    Δέκα δορυφόροι χαμηλής τροχιάς (LEO) εκτοξεύτηκαν από το διαστημικό κέντρο του Ταϊγουάν στην επαρχία Ζάνζι, ανακοίνωσε η Geespace, εταιρεία του ομίλου Geely.

    «Με αυτή την τελευταία εκτόξευση, ο αστερισμός περιλαμβάνει πλέον 30 δορυφόρους που καλύπτουν το 90% του πλανήτη με 24ωρες υπηρεσίες επικοινωνιών» πρόσθεσε.

    «Είναι η πρώτη φορά που μια εμπορική κινεζική αεροδιαστημική εταιρεία προσφέρει επικοινωνίες LEO σε παγκόσμια κλίμακα».

    Η Geespace ιδρύθηκε το 2018 ειδικά για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου, η οποία μεταξύ άλλων θα προσφέρει ευρυζωνική πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές χωρίς επαρκή κάλυψη από επίγεια δίκτυα..

    Οι πρώτοι δορυφόροι της τέθηκαν σε τροχιά το 2022, ενώ το 2025 η εταιρεία σκοπεύει να εξυπηρετεί 200 εκατ. συνδρομητές σε όλο τον κόσμο με 72 δορυφόρους.

    Στην επόμενη φάση θα προστεθούν 264 δορυφόροι για κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων και στην τρίτη φάση θα εκτοξευτούν ακόμα 5.676 δορυφόροι για ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

    Συγκριτικά, η SpaceX του Έλον Μασκ έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα γύρω στους 5.500 δορυφόρους LEO, αριθμός που σχεδιάζεται να αυξηθεί στις δεκάδες χιλιάδες.

    Ανάλογες υπηρεσίες ετοιμάζουν η εταιρεία OneWeb και η Amazon με το Project Kuiper καθώς και μεταξύ άλλων.

    Η Geespace πάντως δεν είναι η μόνη κινεζική εταιρεία που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Starlink. Τον περασμένο μήνα, η κρατική Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) εκτόξευσε τους πρώτους 18 δορυφόρους του αστερισμού Qianfan.

    Η εκτόξευση ήταν επεισοδιακή, καθώς το ανώτερο τμήμα του πυραύλου με το οποίο εκτοξεύτηκαν οι δορυφόροι εξερράγη λίγο αργότερα και δημιούργησε ένα σύννεφο διαστημικών σκουπιδιών.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τι γνωρίζουμε για το σμήνος μικροδορυφόρων που θα παρακολουθεί την Ελλάδα
    Τι γνωρίζουμε για το σμήνος μικροδορυφόρων που θα παρακολουθεί την Ελλάδα

    Θερμικοί και πολυφασματικοί δορυφόροι θα συμπληρώνουν τα δεδομένα που λαμβάνει η χώρα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.

    Συνολικά 15 δορυφόρους σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών, οι οποίοι θα προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και θα επιτηρούν την επικράτεια για πυρκαγιές, πρόκειται να αποκτήσει έως το 2026 η Ελλάδα στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 200 εκατ. ευρώ.

    Δορυφορικά δεδομένα για τη χώρα προσφέρει ήδη η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σύμφωνα όμως με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το νέο πρόγραμμα μπορεί επιταχύνει την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, να μειώσει το κόστος προμήθειας δορυφορικών δεδομένων από φορείς του Δημοσίου και παράλληλα να προσφέρει τόνωση στη μικρή αλλά υπαρκτή εγχώρια διαστημική βιομηχανία.

    Οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματο (ESA) και το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες.

    Η πρώτη από τις δύο συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο αφορά τέσσερις δορυφόρους της εταιρείας OroraTech, τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μονάχου, οι οποίοι εντοπίζουν πηγές θερμότητας με υπέρυθρους αισθητήρες.

    Το σχέδιο των 20 εκατ. ευρώ προβλέπει ακόμα τη δημιουργία επίγειου κέντρου λήψης και επεξεργασίας με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που θα κρίνουν αν πρέπει να σημάνουν συναγερμό.

    Πολυφασματικοί δορυφόροι

    Σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο ανακοίνωσε ξεχωριστή συμφωνία 60 εκατ. ευρώ με την εταιρεία Open Cosmos, η οποία ανέλαβε να εκτοξεύσει επτά μικροδορυφόρους με «πολυφασματικές» κάμερες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες καταγράφουν φως σε πολλά μήκη κύματος.

    Τα δεδομένα θα διατίθενται σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου και θα αξιοποιούνται σε μια γκάμα εφαρμογών, από τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης μέχρι εντοπισμό της θαλάσσιας ρύπανσης ή παράνομης αλιείας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μικροδορυφόροι θα προσφέρουν ανάλυση 1-3 μέτρων και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με εικόνες του συστήματος Copernicus, οι οποίες περιορίζονται σε ανάλυση 10 μέτρων.

    Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος υλοποιεί επίσης πρόγραμμα εικόνων υψηλότερης ανάλυσης, 30-50 εκατοστών, οι οποίες όμως μπορούν να λαμβάνονται μόνο όταν περνά πάνω από την Ελλάδα κατάλληλος δορυφόρος.

    «Μέσω της ανάπτυξης σμήνους μικροδορυφόρων θα διαθέτουμε πολύτιμα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα οποία θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε σημαντικούς τομείς όπως η πολιτική προστασία» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

    «Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθούμε τις διαχρονικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που συνεχώς βιώνουμε παγκοσμίως τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύουμε στο διάστημα αποκτώντας μια μοναδική “τεχνολογική εργαλειοθήκη”. Με τη βοήθεια της θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και τη φύση».

    Εκτός από τους 11 δορυφόρους θερμικής και πολυφασματικής απεικόνισης, το εθνικό σχέδιο μικροδορυφόρων προβλέπει ακόμα την εκτόξευση δορυφορικών ραντάρ.

    Πηγή: In.gr
  • Starlink: Οι δορυφόροι του Μασκ απειλούν το στρώμα του όζοντος
    Starlink: Οι δορυφόροι του Μασκ απειλούν το στρώμα του όζοντος

    Οι δορυφόροι που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και καταστρέφονται φλεγόμενοι στην ατμόσφαιρα απελευθερώνουν μεταλλικά σωματίδια που καταστρέφουν το όζον.

    Οι παλιοί δορυφόροι που καταστρέφονται πέφτοντας στην ατμόσφαιρα απελευθερώνουν μεταλλικά σωματίδια που απειλούν να καθυστερήσουν την επούλωση της τρύπας του όζοντος, προειδοποιεί νέα μελέτη, την ώρα που η SpaceX του Έλον Μασκ και άλλες εταιρείες εκτοξεύουν δορυφόρους κατά χιλιάδες.

    Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters εξετάζει τα νανοσωματίδια οξειδίου του αλουμινίου, ή αλουμίνας, τα οποία απελευθερώνονται κατά την επανείσοδο δορυφόρων στην ατμόσφαιρα και καταστρέφουν το στρατοσφαιρικό όζον.

    Ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με αλουμίνιο λόγω της επανεισόδου δορυφόρων αυξήθηκε κατά 8 φορές το διάστημα 2016-2022, εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

    Από τους περίπου 10.000 ενεργούς δορυφόρους που κινούνται σήμερα γύρω από τη Γη, οι 6.000 ανήκουν στο Starlinκ, την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει εδώ και λίγα χρόνια η SpaceΧ.

    Kαθώς η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες αυξάνεται, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Η SpaceX έχει εξασφαλίσει άδεια από τις αμερικανικές αρχές για ακόμα 12.000 δορυφόρους, με την προοπτική να φτάσει τους 42.000, ενώ η Amazon και άλλες εταιρείες σχεδιάζουν τους δικούς τους αστερισμούς, αποτελούμενους από 3 έως 13 χιλιάδες σκάφη.

    Οι διαδικτυακοί δορυφόροι κινούνται σε σχετικά μικρό ύψος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων προκειμένου να προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι δορυφόροι δέχονται την αντίσταση μορίων αέρα και σταδιακά επιβραδύνονται και αρχίζουν να πέφτουν προς τη Γη, με τη διάρκεια ζωής τους να περιορίζεται γύρω στα 5 χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι ο στόλος πρέπει διαρκώς να ανανεώνεται.

    Αναδυόμενη απειλή

    Η αλουμίνα που απελευθερώνεται κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα δεν βλάπτει άμεσα το όζον, λειτουργεί όμως ως καταλύτης χημικών αντιδράσεων που καταστρέφουν αυτό το πολύτιμο μόριο, το οποίο προστατεύει τους ζωντανούς οργανισμούς από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

    Χάρη στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, οι εκπομπές χλωροφθορανθράκων που καταστρέφουν το όζον μειώθηκαν δραστικά και η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική προβλέπεται να έχει επουλωθεί πλήρως σε περίπου πέντε δεκαετίες.

    Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η μαζική εκτόξευση δορυφόρων μπορεί να παρατείνει το πρόβλημα για πολλές δεκαετίες.

    «Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα» δήλωσε ο Τζόζεφ Ουάνγκ, επικεφαλής της μελέτης. «Είμαστε μια από τις πρώτες ομάδες που εξετάζουμε τις πιθανές επιπτώσεις».

    Δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μετρηθεί άμεσα η μεταλλική ρύπανση από την καταστροφή δορυφόρων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα της σύστασης και των χημικών δεσμών στα υλικά ενός τυπικού δορυφόρου των 250 κιλών, ο οποίος αποτελείται κατά 15 έως 40 τοις εκατό από αλουμίνιο. Τα μοντέλα προσομοίωσαν τις χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα για να δώσουν μια εκτίμηση της ρύπανσης.

    Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι ένας τυπικός δορυφόρος απελευθερώνει περίπου 30 κιλά νανοσωματιδίων αλουμίνας.

    Μόνο το 2022, εκτιμά η μελέτη, οι επανείσοδοι δορυφόρων αύξησαν τα επίπεδα αλουμινίου στην ατμόσφαιρα κατά 29,5% πάνω από τα φυσικά επίπεδα.

    Τα σωματίδια αυτά απελευθερώνονται κυρίως στη μεσόσφαιρα, σε ύψος 50-85 χιλιομέτρων, παραμένουν όμως αιωρούμενα για δεκαετίες και κάποια στιγμή κατεβαίνουν στη στρατόσφαιρα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ατμοσφαιρικού όζοντος.

    Και όταν ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενοι αστερισμοί διαδικτυακών δορυφόρων, η ατμόσφαιρα θα εμπλουτίζεται με 360 τόνους αλουμίνας τον χρόνο, ποσότητα που θα οδηγούσε σε σημαντικές απώλειες όζοντος.

    Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη μελέτη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία το 10% των σταγονιδίων θειικού οξέος στη στρατόσφαιρα, τα οποία σταθεροποιούν το στρώμα του όζοντος, περιέχουν αλουμίνιο και άλλα μέταλλα από διαστημικά σκάφη, ένα νέο είδος ρύπανσης που δυνητικά απειλεί όχι μόνο το στρώμα του όζοντος αλλά και το παγκόσμιο κλίμα.

    Πηγή: In.gr
  • Alexa: Ο ψηφιακός βοηθός της Amazon γίνεται 10 ετών και αποκτά τεχνητή νοημοσύνη
     Alexa: Ο ψηφιακός βοηθός της Amazon γίνεται 10 ετών και αποκτά τεχνητή νοημοσύνη

    Τα σχέδια της Amazon για να προλάβει τον ανταγωνισμό

    Η Amazon σχεδιάζει να αναβαθμίσει τον φωνητικό της βοηθό Alexa με δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και να χρεώνει μια μηνιαία συνδρομή για να αντισταθμίσει το κόστος της τεχνολογίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNBC.

    Οι πηγές αναφέρουν ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου με έδρα το Σιάτλ θα λανσάρει μια νέα έκδοση της Alexa αργότερα φέτος, προκειμένου να ανταγωνιστεί καλύτερα τα νέα chatbot που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη από εταιρείες όπως η Google και η OpenAI.

    Η συνδρομή της Amazon για την Alexa δεν θα περιλαμβάνεται στην προσφορά Prime 139 $ ανά έτος και η Amazon δεν έχει ακόμη εκτιμήσει τη νέα τιμή, είπε μια πηγή.

    Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδιά της για την Alexa.

    Ενώ η Amazon εντυπωσίασε τους καταναλωτές με τις φωνητικές εργασίες της Alexa το 2014, οι δυνατότητές της θα μπορούσαν να φαίνονται παλιομοδίτικες εν μέσω πρόσφατων αλμάτων στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI ανακοίνωσε το GPT-4o, με δυνατότητα αμφίδρομης συνομιλίας. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταφράσει συνομιλίες σε διαφορετικές γλώσσες σε πραγματικό χρόνο. Η Google κυκλοφόρησε μια παρόμοια λειτουργία φωνής με δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για το Gemini.

    Το Business Insider ανέφερε για πρώτη φορά τα σχέδια της Amazon να ανανεώσει την Alexa και να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα συνδρομής επί πληρωμή το 2024. Ο πρώην αντιπρόεδρος συσκευών και υπηρεσιών της Amazon, David Limp, είπε στο The Verge τον Σεπτέμβριο ότι η εταιρεία σκέφτεται να χρεώσει για μια πιο ισχυρή έκδοση της Alexa.

    Η ανάπτυξη νέων chatbot τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες αύξησε την εσωτερική πίεση σε ένα τμήμα που κάποτε θεωρούνταν αγαπημένο του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος , σύμφωνα με τις πηγές.

    Πηγή: OT.gr - In.gr

  • Starlink: Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την γεωμαγνητική καταιγίδα
    Starlink: Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την γεωμαγνητική καταιγίδα

    H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Ίλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η γη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων δύο δεκαετιών εξαιτίας της ηλιακής δραστηριότητας.

    Η Starlink έχει την ιδιοκτησία περίπου του 60% των περίπου 7.500 δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη και έχει κυρίαρχη θέση στο δορυφορικό διαδίκτυο.

    Ο Μασκ ανέφερε νωρίτερα σε μία ανάρτησή του στο Χ ότι οι δορυφόροι της Starlink επηρεάζονται σημαντικά από την γεωμαγνητική καταιγίδα, αλλά μέχρι τώρα εξακολουθούν να λειτουργούν ομαλά.

    Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

    Γεωμαγνητική καταιγίδα ονομάζεται το φαινόμενο που σχετίζεται με ξαφνικές και δυναμικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Προκαλείται από έντονες εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα.

    Ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, υπάρχουν ταχείες αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου.

    Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το λεγόμενο διαστημικό καιρό και η οποία προκαλεί διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

    Πηγή: cnn.gr

  • SpaceX: Πρώτη εκτόξευση δορυφόρων Starlink που συνδέονται με κινητά
    SpaceX: Πρώτη εκτόξευση δορυφόρων Starlink που συνδέονται με κινητά

    Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία δορυφορικής σύνδεσης θα είναι διαθέσιμη σε πελάτες της αμερικανικής T-Mobile.

    Η αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους της υπηρεσίας Starlink που θα επικοινωνούν απευθείας με συμβατά smartphone.

    Η ανακοίνωση ήρθε την Τετάρτη από την αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile, η οποία θα προσφέρει την υπηρεσία της SpaceX σε συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ.

    Φέτος αναμένονται στην αγορά πολλά μοντέλα Android με δυνατότητα δορυφορικής σύνδεσης

    Οι σημερινές υπηρεσίας δορυφορικής τηλεφωνίας απαιτούν ειδικές συσκευές μεγάλου κόστους και συχνά βασίζονται σε γεωστατικούς δορυφόρους που κινούνται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων.

    Το πλεονέκτημα των δορυφόρων του Starlink είναι κινούνται σε ύψος μόνο μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερο χρόνο για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα.

    Εκτός από τη συμφωνία της με την T-Mobile, αναφέρει το Reuters, η SpaceX βρίσκεται σε επαφές και με άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως η ιαπωνική KDDI, η αυστραλιανή Optus, η νεοζηλανδική One NZ και η καναδική Rogers.

    Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία θα επιτρέπει μόνο την ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου, αργότερα όμως θα επεκταθεί με κλήσεις φωνής και σύνδεση δεδομένων.

    Το ίδιο ισχύει για την υπηρεσία που προσφέρει η Apple στους χρήστες iPhone 13 και 14, η οποία βασίζεται στο δίκτυο δορυφόρων της Globalstar.

    Φέτος αναμένονται στην αγορά πολλά μοντέλα Android με δυνατότητα δορυφορικής σύνδεσης, χάρη στα νέα τσιπ που λάνσαρε η Qualcomm.

    Μέχρι σήμερα η SpaceX έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 4.000 δορυφόρους Starlink και εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο.

    Πηγή: In.gr

  • Πώς 5.000 δορυφόροι του Μασκ «κατέκλυσαν» τη Γη; Εντυπωσιακό βίντεο στη δημοσιότητα ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν
    Πώς 5.000 δορυφόροι του Μασκ «κατέκλυσαν» τη Γη; Εντυπωσιακό βίντεο στη δημοσιότητα ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν

    Εντυπωσιάζει βίντεο που «έπιασε» τους 5.000 δορυφόρους Starlink του Ίλον Μασκ. Τα συγκλονιστικά πλάνα με τις μικρές πορτοκαλί κουκκίδες, που αντιπροσωπεύουν τους δορυφόρους να περιστρέφονται γύρω από τη Γη, δείχνουν το μέγεθος της επένδυσής του στην τεχνολογία.

    Η συναρπαστική αναπαράσταση ανέβηκε από τον χρήστη @flightclubio στις 18 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα Χ.

    Ωστόσο, νέα έρευνα έδειξε ότι ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας -όπως αυτά που παράγονται από τα μηχανήματα του Μασκ- διαρρέουν στον ουρανό, γεγονός που δυσκολεύει τους επιστήμονες να κάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις, όπως γράφει η Daily Mail.

    Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης ότι τα «διαστημικά σκουπίδια» του Μασκ θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ακραίο συμβάν σύγκρουσης. Το «σύνδρομο Κέσλερ» -που προτάθηκε από τον επιστήμονα της NASA Ντόναλντ Κέσλερ το 1978- λέει ότι αν υπάρχει πάρα πολύ διαστημικό σκουπίδι στην τροχιά της Γης, τότε τα αντικείμενα θα μπορούσαν να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν περισσότερα διαστημικά σκουπίδια. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η τροχιά της Γης να γίνει ασταθής.

    Υπενθυμίζεται πως η SpaceX εκτόξευσε τους δορυφόρους Starlink τον Μάιο του 2019 και έχει ήδη στείλει στο διάστημα πάνω από 5.000 από τα αντικείμενα μαζικής παραγωγής. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα φτάσει τους 2 εκατομμύρια συνδρομητές τον Σεπτέμβριο του 2023 και σχεδιάζει να αναπτύξει 12.000 δορυφόρους -στόχος που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 42.000.

    Το SpaceX Starlink είναι ένας δορυφόρος χαμηλής τροχιάς που παρέχει διαδίκτυο με απεριόριστα δεδομένα και γρήγορες ευρυζωνικές ταχύτητες.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο