Η Ιώ, το τρίτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, είναι καλυμμένη από γιγάντια ηφαίστεια και πεδιάδες λάβας.
Η αποστολή Juno της NASA που μελετά το σύστημα του Δία μετέδωσε νέες εικόνες της Ιούς, ενός από τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του πλανήτη, το οποίο θεωρείται το πιο γεωλογικά ενεργό σώμα του Ηλιακού Συστήματος.
Οι νέες εικόνες, τραβηγμένες από κάμερα των 2 megapixel, είναι οι καλύτερες φωτογραφίες της Ιούς από την εποχή της αποστολής Galileo που τερματίστηκε το 2003.
Η NASA αναρτά τις εικόνες στον δικτυακό τόπο του Juno και καλεί ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο να τις επεξεργαστούν για να αναδείξουν τις λεπτομέρειες.
Η παραπάνω εικόνα, στην οποία έχει ενισχυθεί το κοντράστ και τα χρώματα, δείχνει πολυάριθμα ηφαίστεια, κάποια με ύψος 6.000 μέτρα, ανάμεσα στα οποία εκτείνονται απέραντες πεδιάδες στερεοποιημένης λάβας, οι οποίες εμφανίζονται με κοκκινωπό χρώμα.
15-image time-lapse of Io, using images acquired by @NASAJuno spacecraft's JunoCam over the weekend. pic.twitter.com/nDGwR2vOlx
— Jason Perry (@volcanopele) October 18, 2023
Η Ιώ, το τρίτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, λίγο μεγαλύτερο από τη Σελήνη, βρίσκεται σε μια αιώνια βαρυτική διελκυστίνδα ανάμεσα στον Δία και δύο άλλους δορυφόρους του, την Ευρώπη και τον Γανυμήδη.
Καθώς το φεγγάρι περιοδικά συμπιέζεται και τεντώνεται λόγω αυτών των βαρυτικών επιδράσεων, μεγάλες ποσότητες θερμότητας απελευθερώνονται στο εσωτερικό του λόγω της τριβής.
Η θερμότητα αυτή είναι αυτό που κάνει την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ιούς 100 φορές εντονότερη από ό,τι στη Γη.
Οι εικόνες λήφθηκαν από απόσταση 12.00 χιλιομέτρων στη διάρκεια της 55ης περιφοράς του Juno γύρω από τον Δία.
Δύο ακόμα κοντινότερα περάσματα, από απόσταση μόλις 1.500 μέτρων από την επιφάνεια του φεγγαριού, προγρμματίζονται για τις 30 Δεκεμβρίου 2023 και 3 Φεβρουαρίου 2024.
Πηγή: In.gr