Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 15:32

Την πρώτη τεχνητή έκλειψη ηλίου θέλει να δημιουργήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μετά την πρόσφατη ολική έκλειψη ηλίου που παρατηρήθηκε κυρίως στη Βόρεια Αμερική, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τεχνητή έκλειψη, χρησιμοποιώντας δύο δορυφόρους.

Η αποστολή Proba-3 του ESA θα είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Ο λόγος γι’ αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα; Η καλύτερη κατανόηση του ηλιακού καιρού μέσα από τη μελέτη του στέμματος του Ήλιου, δηλαδή της ατμόσφαιρας που τον περιβάλλει.

Οι δορυφόροι Occulter και Coronagraph θα εκτοξευθούν μαζί και μετά από ένα μήνα θα τοποθετηθούν σε ακριβή σχηματισμό, με απόσταση 144 μέτρων ή λίγο περισσότερο.

Όπως εξηγεί στο ακόλουθο βίντεο του Euronews η Marie Beeckman, μηχανικός λειτουργίας δορυφόρων στην εταιρεία διαστημικών υποδομών Redwire Space, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, ο Occulter θα πετάξει πιο κοντά στον Ήλιο και θα ευθυγραμμιστεί μαζί του για να τον μπλοκάρει, ρίχνοντας σκιά πάνω στον Coronagraph, με τον ίδιο τρόπο που η Σελήνη δημιουργεί σκιά πάνω στην επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης.

Αυτό θα επιτρέψει να παραμείνει ορατό μόνο το στέμμα του Ήλιου, ώστε ο Coronagraph να μπορέσει να φωτογραφίσει το εσωτερικό τμήμα της περιοχής του στέμματος. Εάν το φως από τον Ήλιο δεν εμποδιστεί, οποιοδήποτε τηλεσκόπιο παρατήρησης θα «τυφλωνόταν» και δεν θα μπορούσε να δει το στέμμα.

Όταν η φωτογράφηση ολοκληρωθεί, οι δορυφόροι θα σπάσουν το σχηματισμό τους και θα μπουν σε ασφαλή τροχιά, αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλον, ώστε να μη συγκρουστούν.

Πρόβλεψη του ηλιακού καιρού

Σύμφωνα με τον ESA, η μελέτη του ηλιακού στέμματος μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν τον ηλιακό καιρό, όπως οι γεωμαγνητικές ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να επηρεάσουν δορυφόρους σε τροχιά καθώς και δίκτυα επικοινωνίας και ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πολλά πράγματα, όπως την προέλευση του ηλιακού ανέμου», δήλωσε ο Andrei Zhukov, ανώτερος ερευνητής στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου.

Οι δύο δορυφόροι ολοκληρώνονται αυτή τη στιγμή στο Βέλγιο, και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ινδία, από όπου θα εκτοξευθούν τον Σεπτέμβριο.

Η έκλειψη που θα δημιουργήσουν οι δύο δορυφόροι δεν θα είναι ορατή από τη Γη, διευκρινίζει ο ESA.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 10:50

Σχετικά Άρθρα

  • «Σαν σφεντόνα»: Την Τετάρτη η διαστημική μανούβρα που θα κρίνει την επιτυχία της αποστολής στον Δία
    «Σαν σφεντόνα»: Την Τετάρτη η διαστημική μανούβρα που θα κρίνει την επιτυχία της αποστολής στον Δία

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα επιχειρήσει την Τετάρτη 14 Αυγούστου μια από τις πιο τολμηρές μανούβρες που έχουν γίνει ποτέ σε διαπλανητικές πτήσεις.

    Θα κατευθύνει το σκάφος Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) σε ένα πέρασμα ακριβείας ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη προκειμένου να πραγματοποιήσει τον πρώτο ελιγμό διπλής βαρυτικής υποβοήθησης στο διάστημα. Μια άσκηση υψηλού κινδύνου αλλά ζωτικής σημασίας προκειμένου το ρομποτικό σκάφος αξίας 1,6 δισ. ευρώ να φτάσει στον στόχο του, τον Δία, μέχρι τον Ιούλιο του 2031. Εκεί θα ξεκινήσει την εξερεύνηση δύο φεγγαριών του γιγάντιου πλανήτη, της Ευρώπης και του Γανυμήδη, σε μια προσπάθεια να βρει σημάδια ζωής που μπορεί να κρύβονται στους παγωμένους ωκεανούς τους.

    Τι ακριβώς είναι αυτός ο ελιγμός διπλής βαρυτικής υποβοήθησης; Όπως αναφέρει ο Guardian, την Τετάρτη το Juice θα περάσει κοντά από το φεγγάρι και στη συνέχεια θα πετάξει προς τη Γη, εκμεταλλευόμενο τα βαρυτικά πεδία των δύο ουράνιων σωμάτων για να αλλάξει την ταχύτητα και την κατεύθυνσή του με μια κίνηση σφεντόνας, όπως περιγράφεται. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει ένα πέρασμα από την Αφροδίτη το επόμενο έτος, ακολουθούμενο από δύο ακόμη «σφεντόνες» δίπλα από τη Γη το 2026 και το 2029, προτού το Juice κατευθυνθεί τελικά προς τον Δία.

    Πρόκειται για έναν ελιγμό που απαιτεί εξαιρετικά ακριβή πλοήγηση. Το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να βγάλει το Juice εκτός πορείας και να καταδικάσει την αποστολή, προειδοποιεί ο ESA.

    «Είναι σαν να περνάς μέσα από έναν πολύ στενό διάδρομο, πολύ, πολύ γρήγορα: πατάς τέρμα το γκάζι όταν το περιθώριο στην άκρη του δρόμου είναι μόλις κάποια χιλιοστά», δηλώνει ο υπεύθυνος λειτουργίας του Juice, Ignacio Tanco.

    Όμως χωρίς τέτοιους ακριβείς ελιγμούς, απλά δεν θα μπορούσαμε να εξερευνήσουμε τους πιο απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με τον ESA.

    Οικονομία στα καύσιμα

    Για να πετάξει απευθείας στον Δία το Juice θα χρειαζόταν να μεταφέρει 60.000 κιλά προωθητικού αερίου, κάτι που θα ήταν ανέφικτο.. Επιπλέον, θα χρειαζόταν περισσότερα καύσιμα για να επιβραδύνει ώστε να μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Επομένως ο μόνος τρόπος για να φτάσει στο έξω ηλιακό σύστημα είναι να χρησιμοποιήσει τους εσωτερικούς πλανήτες για να αποκτήσει βαρυτική βοήθεια.

    «Αυτός ο ελιγμός θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποστολή. Όσο ακριβέστερα εκτελείται, τόσο λιγότερα καύσιμα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για μελλοντικές διορθώσεις πορείας και θα έχουμε περισσότερα να χρησιμοποιήσουμε για να εξερευνήσουμε τον Δία και τα φεγγάρια του», προσθέτει η Emma Bunce, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

    Την ίδια προσέγγιση θα ακολουθήσει και η NASA με τη δική της αποστολή στον Δία, Europa Clipper, που θα εκτοξευθεί αργότερα φέτος (το Juice εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο του 2023). Όταν φτάσει στον Δία θα επικεντρώσει την προσοχή της στο φεγγάρι Ευρώπη, ενώ το Juice θα έχει πρωταρχικό του στόχο τον Γανυμήδη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Διάστημα: Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος από την διαστημική αποστολή Euclid
    Διάστημα: Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος από την διαστημική αποστολή Euclid

    Πέντε εντυπωσιακές νέες όψεις του σύμπαντος, τις οποίες «αιχμαλώτισε» η διαστημική αποστολή Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημοσιεύονται σήμερα, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την εκτόξευση της αποστολής.

    Οι νέες εικόνες συνοδεύουν τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα της αποστολής που επίσης δημοσιοποιούνται σήμερα και δέκα προσεχείς επιστημονικές εργασίες.

    Η επιστήμονας του προγράμματος Euclid, Βαλέρια Πετορίνο, κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο». «Οι εικόνες και τα σχετικά επιστημονικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά διαφορετικά όσον αφορά στα αντικείμενα και τις αποστάσεις που παρατηρούνται. Περιλαμβάνουν μια ποικιλία επιστημονικών εφαρμογών και παρόλα αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις 24 ώρες παρατηρήσεων. Δίνουν απλώς μια ιδέα για το τι μπορεί να κάνει ο Euclid. Ανυπομονούμε για άλλα έξι χρόνια δεδομένων που έρχονται», σημειώνει.

    Οι πρώτες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου στόχευσαν 17 αστρονομικά αντικείμενα, από κοντινά νέφη αερίου και σκόνης έως μακρινά σμήνη γαλαξιών και αποκάλυψαν πάνω από έντεκα εκατομμύρια αντικείμενα στο ορατό φως και επιπλέον πέντε εκατομμύρια στο υπέρυθρο φως.

    Το τηλεσκόπιο στοχεύει να αποκαλύψει τα μυστικά του σκοτεινού σύμπαντος. Θα χαρτογραφήσει δισεκατομμύρια γαλαξίες σε περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού, θα εξερευνήσει πώς σχηματίστηκε και εξελίχθηκε το σύμπαν και θα μελετήσει τα πιο μυστηριώδη συστατικά του: την σκοτεινή ενέργεια και την σκοτεινή ύλη. Σύμφωνα με την ESA, οι εικόνες που λαμβάνονται από αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο ευκρινείς από εκείνες που μπορούμε να πάρουμε από επίγεια τηλεσκόπια.

    Η πρώτη εικόνα που δημοσιεύεται αφορά στο σμήνος γαλαξιών Abell 2390 και αποκαλύπτει περισσότερους από 50.000 γαλαξίες. Η δεύτερη παρουσιάζει το Messier 78, ένα φυτώριο αστεριών που περιβάλλεται από διαστρική σκόνη, στο οποίο το τηλεσκόπιο εντόπισε κρυφές περιοχές σχηματισμού άστρων για πρώτη φορά χαρτογραφώντας τα πολύπλοκα νήματα αερίου και σκόνης με λεπτομέρεια και αποκαλύπτοντας νεοσχηματισμένα αστέρια και πλανήτες.

    Στην τρίτη εικόνα το τηλεσκόπιο παρουσιάζει τον NGC 6744, ένα αρχέτυπο του είδους του γαλαξία που σχηματίζει τα περισσότερα αστέρια. Το μεγάλο οπτικό πεδίο του Ευκλείδη καλύπτει ολόκληρο τον γαλαξία αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες σε μικρές χωρικές κλίμακες.

    Η τέταρτη εικόνα απεικονίζει το σμήνος γαλαξιών Abell 2764, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες γαλαξίες μέσα σε ένα τεράστιο κομμάτι σκοτεινής ύλης. Επίσης, στο προσκήνιο φαίνεται ένα πολύ φωτεινό αστέρι που βρίσκεται στον δικό μας γαλαξία (V*BP-Phoenicis).

    Τέλος, παρουσιάζεται η ομάδα γαλαξιών Dorado Group και το τηλεσκόπιο καταγράφει γαλαξίες που εξελίσσονται και συγχωνεύονται.

    Σημειώνεται ότι η αποστολή Euclid λειτουργεί από την ESA σε συνεργασία με τη NASA. Η κοινοπραξία Euclid αποτελείται από περισσότερους από 2.000 επιστήμονες από 300 ινστιτούτα σε 15 χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας και είναι υπεύθυνη για την παροχή των επιστημονικών οργάνων και την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Dorado Group/ Credit: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi; CC BY-SA 3.0 IGO or ESA Standard Licence

  • Πώς μοιάζει η έκλειψη ηλίου από το διάστημα (video)
    Πώς μοιάζει η έκλειψη ηλίου από το διάστημα (video)

    Η έκλειψη ηλίου 2024 όπως καταγράφηκε από την NASA.

    Η έκλειψη ηλίου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, και μάγεψε εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο.

    Το θέαμα του ηλίου να «κρύβεται» πίσω από την Σελήνη ήταν εντυπωσιακό, όμως εξίσου μεγάλη εντύπωση προκαλεί και η εικόνα του πλανήτης μας να «επισκιάζεται» από τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο του.

    Φυσικά, μια τέτοια εικόνα είναι ορατή μόνο από το διάστημα, ωστόσο μπορούμε όλοι να την απολαύσουμε με την βοήθεια των χιλιάδων τεχνητών δορυφόρων που περιφέρονται γύρω από την Γη.

    Μάλιστα, η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA), όχι μόνο απαθανάτισε, αλλά και δημοσίευσε εικόνες και βίντεο που παρουσιάζει την σκιά του φεγγαριού να κινείται κατά μήκος της Γης.

    Δείτε το βίντεο:

    Σημειώνουμε ότι η ηλιακή έκλειψη της 8ης Απριλίου ήταν ολική, πράγμα που σημαίνει ότι η τροχιά της Σελήνης συνέπεσε με εκείνη του ηλίου και έτσι το φεγγάρι «μπλόκαρε» σχεδόν εντελώς την θέα του.

    Πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο πραγματοποιείται περίπου κάθε 18 μήνες. Η επόμενη έκλειψη ηλίου αναμένεται να λάβει χώρα στις 12 Αυγούστου του 2026.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Η ολική έκλειψη ηλίου που μάγεψε τις ΗΠΑ: Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες
    Η ολική έκλειψη ηλίου που μάγεψε τις ΗΠΑ: Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες

    Δείτε φωτογραφίες από το φαινόμενο και βίντεο από το διάστημα - Πότε αναμένεται η επόμενη έκλειψη

    Συνολικά, 44 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι σήκωσαν το κεφάλι τους στον ουρανό την Δευτέρα για να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από το Μεξικό, τις ΗΠΑ μέχρι και τον Καναδά – με πολλούς επισκέπτες να συρρέουν σε αυτές τις περιοχές για να ζήσουν τη σπάνια στιγμή της ιστορίας.
    Το Μασατλάν, στην ακτή του Ειρηνικού του Μεξικού, ήταν η πρώτη πόλη που γνώρισε την ολότητα, η οποία διήρκεσε περίπου 4 λεπτά. Στο Τέξας το προσωπικό του ζωολογικού κήπου είπε ότι ορισμένα ζώα άλλαξαν τη συμπεριφορά τους. Σε κάποιες περιοχές οι θερμοκρασίες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ στο Αρκάνσας αρκετά ζευγάρια βρήκαν την ευκαιρία να παντρευτούν σε μια μαζική γαμήλια τελετή. Μόλις συνέβη η ολική έκλειψη, μερικοί έκλαψαν, άλλοι αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν, και αρκετοί απλά παρακολούθησαν το σπάνιο φαινόμενο με κομμένη την ανάσα.
    Όσο οι άνθρωποι ετοιμαζόντουσαν να παρακολουθήσουν την έκλειψη φορώντας τα ειδικά γυαλιά, τα ζώα της ημέρας ετοιμαζόντουσαν ξαφνικά να κοιμηθούν και τα νυχτόβια πλάσματα έδειχναν αναστατωμένα. Η πιο «δραματική αντίδραση» στον ζωολογικό κήπο του Φορτ Γουόρθ προήλθε από τα πρωτεύοντα.
    «Συνολικά, όλοι οι γορίλες σηκώθηκαν και περπάτησαν κατευθείαν προς το σημείο όπου υποτίθεται ότι θα τους αφήσουν να μπουν τη νύχτα για να κοιμηθούν», είπε στο CNN ο καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Ράλεϊ. Παρόμοιες συμπεριφορές παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων θηλαστικών και ερπετών, συμπεριλαμβανομένου ενός κροκόδειλου που άρχισε να ετοιμάζεται για ύπνο καθώς σκοτείνιαζε ο ουρανός.
    Το σκοτάδι κατέλαβε την 6η Λεωφόρο στο Μανχάταν με πλήθη να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Radio City Music Hall, το οποίο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σκιασμένο.

    Την ίδια ώρα περισσότερα από 350 ζευγάρια πήραν την απόφαση να ενωθούν μετα δεσμά του γάμου σε μια μαζική τελετή λίγο πριν την ολική έκλειψη.

    Στο μεταξύ ένα άλλο ζευγάρι αρραβωνιάστηκε ζωντανά στο CNN κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου στο Βερμόντ. «Η αληθινή ιστορία αγάπης εδραιώθηκε στο σκοτάδι μιας ολικής έκλειψης ηλίου που γράφτηκε τώρα στην ιστορία», σημείωσε ο δημοσιογράφος του CNN.
    Εντύπωση προκάλεσε η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για την έκλειψη Ηλίου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε μια παράξενη προεκλογική διαφήμιση στο Truth Social, όπου το κεφάλι του αναλαμβάνει τον ρόλο του φεγγαριού – εμποδίζοντας τον ήλιο και βυθίζοντας την Αμερική στο απόλυτο σκοτάδι.
    Από το διάστημα, τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είδαν μια διαφορετική προοπτική του ουράνιου γεγονότος - τη σκιά του φεγγαριού που ρίχνεται στη Γη.
    Ο δορυφόρος Starlink του Έλον Μασκ μοιράστηκε μια απίστευτη θέα της ηλιακής έκλειψης στη Γη.
    Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι τον Αύγουστο του 2026 , λέει η NASA. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και μια μικρή περιοχή της Πορτογαλίας. Μια άλλη ολική έκλειψη ηλίου δεν θα είναι ορατή ξανά στις συνεχόμενες ΗΠΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2044. Τον Οκτώβριο του 2024, θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ορατή στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τη NASA.

    Η πορεία της έκλειψης Ηλίου στις ΗΠΑ
    Αρχή από το Μεξικό

    Το μεξικανικό θέρετρο Μασατλάν στις ακτές του Ειρηνικού ήταν η πρώτη δημοφιλής τοποθεσία παρατήρησης του φαινομένου. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, φορώντας ειδικά γυαλιά, ενώ άλλοι ήταν σε ξαπλώστρες.
    Η εικόνα του Ήλιου στο Μεξικό, όταν το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην αμερικανική ήπειρο.

    Το Μασατλάν στο Μεξικό, από όπου και οι φωτογραφίες, ήταν ένα από τα πρώτα σημεία στην αμερικανική ήπειρο που είδαν ολικότητα.


    Η πορεία στις ΗΠΑ

    Όπως ήταν φυσικό το φαινόμενο που γεμίζει δέος προκάλεσε μια φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ. Από τους ανθρώπους που σχεδόν κατασκήνωσαν σε κάθε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο με τα ειδικά γυαλιά ανά χείρας ως αυτούς που έκλεισαν διαμερίσματα για μία ημέρα για να βρουν το σωστό σημείο και αυτούς που παντρεύτηκαν ομαδικά, οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους σε ενθουσιασμό.

    Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή σήμερα στις ΗΠΑ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με εκείνη του 2017. Η μέγιστη διάρκεια έφθασε κατά τόπους τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, ενώ πριν από επτά χρόνια ήταν 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

    Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έμεινε ξενοίκιαστο διαμέρισμα ούτε για δείγμα...


    Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία έγινε ορατή η έκλειψη ήταν το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούσαν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).
    Το μονοπάτι της ολικότητας έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα σκιάς, οι παρατηρητές βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

    Όσοι όμως είναι πάνω σε αεροσκάφος, αν έχουν πορεία παράλληλη με αυτή της σκιάς, θα μπορούν να δουν την έκλειψη για πολλά περισσότερα λεπτά. Αυτό δείχνει και ο χάρτης του Flight Radar με τον συνωστισμό των αεροσκαφών πάνω στο μονοπάτι.


    Στο Ντάλας το φαινόμενο έγινε δεκτό με επευφημίες, προκαλώντας ένα «περίεργο αίσθημα», όπως δήλωναν οι αυτόπτες μάρτυρες. «Μπορείς να δεις ακόμη και τα άστρα» είπαν ακόμη, ένα φαινόμενο αναμενόμενο κατά τα λεπτά της ολικότητας. Ήταν μάλιστα τυχεροί και είδαν και το φαινόμενο του «διαμαντένιου δαχτυλιδιού», μια λάμψη όταν ο Ήλιος αρχίζει να φαίνεται ξανά που οφείλεται στο πώς οι ακτίνες ξεπροβάλουν μέσα από τα βουνά της Σελήνης.

    Η εικόνα της ολικότητας στο Άρκανσο, όπου στο Ράσελβιλ περίπου 400 ζευγάρια παντρεύτηκαν την ώρα της έκλειψης.

    Η ολικότητα στο Μπάφαλο των ΗΠΑ:

    Στο Κλίβελαντ ένας αγώνας μπέιζομπολ έγινε για λίγο νυχτερινός:

    Κατάληξη στον Καναδά

    Η έκλειψη έγινε ορατή στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 22:27 (ώρα Ελλάδος), ενώ λίγα λεπτά αργότερα η σκιά πέρασε πάνω από το Ατλαντικό Ωκεανό οπότε και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε.

    Στο Τορόντο του Καναδά ήταν πολύ κοντά στην ολικότητα.


    Πότε θα ξαναδούν έκλειψη οι ΗΠΑ

    Η επόμενη μεγάλη έκλειψη που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ θα είναι στις 22 Αυγούστου 2044, μόνο από τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα και τον βόρειο Καναδά.
    Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 12 Αυγούστου 2045, το μονοπάτι μιας ολικής έκλειψης θα διασχίσει τις ΗΠΑ από τη Καλιφόρνια στη Φλόριντα.

    Πότε θα δούμε έκλειψη στην Ευρώπη και την Ελλάδα

    Εδώ στην Ευρώπη θα δούμε ολική έκλειψη στις 12 Αυγούστου 2026. Θα είναι ορατή στη Ρωσία, την Ισλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (στη Βρετανία θα φτάσει το 90%, για παράδειγμα) καθώς το μονοπάτι θα περνά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

    Στην Ελλάδα θα είμαστε αρκετά κοντά σε μια ολική έκλειψη το 2027 (ολική στη Βόρεια Αφρική), ενώ θα δούμε μια δακτυλιοειδή (όχι ολική) έκλειψη την 1η Ιουνίου 2030. Θα περιμένουμε άλλα 30 χρόνια για ολική που θα είναι πάντως πλήρως ορατή στην Κύπρο και μετά άλλα τόσα σχεδόν για τη ολική έκλειψη του Απριλίου του 2088 με μονοπάτι που θα περάσει πάνω από την Ελλάδα.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM DAVIS
  • Το πείραμα του CERN και η «μαγική τελετή» της NASA – Οι πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας για την ολική έκλειψη Ηλίου
    σε Viral
    Το πείραμα του CERN και η «μαγική τελετή» της NASA – Οι πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας για την ολική έκλειψη Ηλίου

    Τρεις εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίες για την ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου κάνουν τον γύρο του διαδικτύου - Ποια η επιστημονική αλήθεια.

    Η ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου, η οποία αναμένεται να τυλίξει στο σκοτάδι τα σπίτια δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, έχει κάνει θραύση στο διαδίκτυο. Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, κάποιοι έχουν προσκολληθεί στην ιδέα ότι η ολική έκλειψη Ηλίου συνδέεται με κάτι κακόβουλο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το USA Today, θεωρίες συνωμοσίας συνδέουν την ολική έκλειψη Ηλίου με το άνοιγμα μιας πύλης και μια «σεξουαλική μαγική τελετή», όπως και ο ισχυρισμός ότι ο Ήλιος και η Σελήνη δεν είναι στην πραγματικότητα ευθυγραμμισμένοι.

    Μάλιστα, στους καταρράκτες του Νιαγάρα αναμένεται να συγκεντρωθούν έως και 1 εκατ. άτομα για να δουν το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου. Πάντως, η συγκεκριμένη περιοχή έχει κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ακόμα, πολλά ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα εδώ και μήνες και οι τιμές των δωματίων έχουν εκτοξευτεί, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί προετοιμάζονται τις τελευταίες ημέρες για την ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου, που θα γίνει ορατή στη Βόρεια Αμερική.

    Το CERN θα ανοίξει μια πύλη κατά τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου

    Μια ανάρτηση στο Facebook την 1η Απριλίου δείχνει έναν άνδρα να λέει στους θεατές για την επίσκεψή του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και για το τι πιστεύει ότι θα κάνει ο οργανισμός στις 8 Απριλίου.

    «Θα ανοίξουν και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το CERN και να το δοκιμάζουν την ημέρα της έκλειψης», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Ακούστε τι νομίζω ότι θα συμβεί. Αυτοί, οι υπεύθυνοι, ανοίγουν το CERN σε συντονισμό με την έκλειψη, για να ανοίξουν μια πύλη».

    Φυσικά, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς η ανάρτηση είναι λανθασμένη τόσο για το χρόνο όσο και για τη φύση των εργασιών του CERN. Ο εξοπλισμός του CERN άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο, δηλαδή έναν μήνα πριν από την ολική έκλειψη Ηλ΄θα, και η τεχνολογία δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά ισχυρή για να ανοίξει μια πύλη ή μια μαύρη τρύπα.

    Η «σεξουαλική μαγική τελετή» της NASA

    Ένα βίντεο στο Instagram, στις 28 Μαρτίου, υποστηρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά με το σχέδιο μιας κυβερνητικής υπηρεσίας να εκτοξεύσει πυραύλους κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου.

    «Η αποστολή ενός πυραύλου στο φεγγάρι είναι πραγματικά σαν μια μεγάλης κλίμακας τελετουργία σεξουαλικής μαγείας», φαίνεται να λέει μια γυναίκα, προσθέτοντας: «Ένας πύραυλος είναι ακριβώς σαν ένας γιγαντιαίος οβελίσκος. Το φεγγάρι είναι η θηλυκή πτυχή, οπότε ο οβελίσκος στο φεγγάρι - ή ένας πύραυλος στο φεγγάρι - είναι ένα τελετουργικό σεξουαλικής μαγείας».

    Ωστόσο και αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, εφόσον οι πύραυλοι της NASA που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου, θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της επίδρασης της έκλειψης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης έκλειψης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πύραυλοι συνδέονται με οποιαδήποτε τελετουργία – σεξουαλική, μαγική ή άλλη.

    Ο Ήλιος και η Σελήνη δεν θα ευθυγραμμιστούν για την έκλειψη

    Ένα βίντεο στο Instagram, στις 2 Απριλίου, δείχνει μια γυναίκα να ισχυρίζεται ότι η ολική έκλειψη Ηλίου δεν είναι αυτό που λένε οι επιστήμονες.

    «Οι άνθρωποι μιλούν για την έκλειψη, αλλά δεν μιλούν γι' αυτό», λέει η γυναίκα και προσθέτει: «Ο Ήλιος και το φεγγάρι δεν είναι ευθυγραμμισμένα στις 8 Απριλίου. Ο Ήλιος δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι». Η λεζάντα του βίντεο γράφει: «Είναι η έκλειψη της 8ης Απριλίου κατασκευασμένη;».

    Βέβαια, ούτε αυτός ο ισχυρισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εφόσον οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν τον ακριβή χρόνο των εκλείψεων χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα που δείχνουν τις κινήσεις της Γης και της Σελήνης γύρω από τον Ήλιο.

    «Οι εκλείψεις είναι συγκεκριμένες διαμορφώσεις αυτών των σωμάτων που μπορούν να εντοπιστούν από τον υπολογιστή», αναφέρει η ιστοσελίδα της NASA και τονίζει: «Οι τρέχουσες προβλέψεις εκλείψεων είναι ακριβείς σε χρόνο μικρότερο του ενός λεπτού σε διάστημα εκατοντάδων ετών».

    Η έκλειψη της 8ης Απριλίου δεν είναι «κατασκευασμένη» ή σε καμία περίπτωση ασυνήθιστη για έκλειψη, όπως ισχυρίζεται η προαναφερθείσα ανάρτηση στο Instagram. Μάλιστα, οι εκλείψεις συμβαίνουν σε προβλέψιμα - αν και σχετικά μεγάλα - χρονικά διαστήματα. Η NASA διαθέτει χάρτες με όλες τις εκλείψεις, παρελθούσες και μελλοντικές, για μια περίοδο 5.000 ετών που κυμαίνεται από το 2.000 π.Χ. έως το 3.000 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 11.000 εκλείψεις όλων των τύπων.

    Επισημαίνεται ότι εάν ο ουρανός είναι καθαρός, οι θεατές στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου, θα πρέπει να δουν ένα φαινόμενο «διαμαντένιου δακτυλίου» λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά το φαινόμενο. Η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου συνήθως κρύβεται.

    Ο Ήλιος είναι σχετικά ενεργός φέτος και πλησιάζει στην αναμενόμενη κορύφωση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του. Οι ερευνητές της Predictive Science χρησιμοποιούν δεδομένα σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου για να προβλέψουν και να μοντελοποιήσουν το ηλιακό στέμμα κατά την ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ολική έκλειψη ηλίου: Πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την ψυχική μας υγεία
    Ολική έκλειψη ηλίου: Πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την ψυχική μας υγεία

    Στην έκλειψη στις 8 Απριλίου αναφέρεται το BBC αναλύοντας γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους και έκριναν σε μεγάλο βαθμό τη ροή της ιστορίας.

    Το BBC μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Στις 28 Μαΐου του 585 π.Χ., στην Ανατολία (σημερινή Τουρκία), οι Μήδοι από το Ιράν και οι Λυδοί από τη νότια Τουρκία ενεπλάκησαν σε έναν εξαετή πόλεμο, που διακόπηκε μόνο από μια ηλιακή έκλειψη, όπως καταγράφει ο Ηρόδοτος. Αν και η έκλειψη στις 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους πάνω από τη Βόρεια Αμερική μπορεί να μην προκαλέσει μια τόσο δραματική αντίδραση, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει δέος, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία μας.

    Το δέος και οι εξωτερικές δυνάμεις

    Το δέος, που ορίζεται ως ο θαυμασμός που προκαλείται από την απεραντοσύνη που μας ταπεινώνει, έχει κερδίσει έδαφος στην επιστημονική έρευνα. Μελέτες αποκαλύπτουν τη δυνατότητα του δέους να προάγει την ταπεινότητα και τον αλτρουισμό. Για παράδειγμα, πειράματα δείχνουν ότι η πρόκληση δέους ωθεί τα άτομα να αντιληφθούν τις εξωτερικές δυνάμεις που συμβάλλουν στα επιτεύγματά τους, ενισχύοντας την ταπεινότητα. Επίσης, θολώνει τα όρια μεταξύ εαυτού και άλλων, ενισχύοντας την κοινωνική σύνδεση και την αλτρουιστική συμπεριφορά.

    Η έκλειψη του 2017

    Η έκλειψη του 2017 λειτούργησε ως φυσικό πείραμα για τον Sean Goldy, ο οποίος ανέλυσε δεδομένα του Twitter για να μετρήσει τις αντιδράσεις των ανθρώπων στο γεγονός. Τα ευρήματά του αποκάλυψαν ότι όσοι ήταν μάρτυρες της έκλειψης ήταν πιο πιθανό να εκφράσουν δέος, ταπεινότητα και φιλοκοινωνικά συναισθήματα, υποδεικνύοντας έναν προσωρινό αλλά σημαντικό αντίκτυπο στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους.

    Οι μελέτες αυτές υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του δέους να υπερβαίνει τον ατομικισμό και να ενισχύει τους κοινοτικούς δεσμούς, προσφέροντας μια στιγμιαία ανάπαυλα από τις κοινωνικές διαιρέσεις. Εν μέσω πόλωσης, οι κοινές εμπειρίες δέους, όπως η παρακολούθηση μιας ηλιακής έκλειψης, λειτουργούν ως υπενθύμιση του συλλογικού μας σύμπαντος που προκαλεί δέος, ενισχύοντας την ενότητα και την εκτίμηση.

    Το ξαφνικό σκοτάδι

    Η ιστορική μαρτυρία για τη διακοπή της μάχης των Μήδων και των Λυδών λόγω μιας ηλιακής έκλειψης αποτελεί ένα συγκλονιστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα ουράνια γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τις ανθρώπινες υποθέσεις. Ο Ηρόδοτος περιγράφει πώς το ξαφνικό σκοτάδι κατά τη διάρκεια της μάχης ώθησε και τις δύο πλευρές να αναζητήσουν ειρήνη, υπογραμμίζοντας τον βαθύ αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τέτοια γεγονότα στην πορεία της ιστορίας.

    Η έκλειψη αλλάζει την ψυχολογική κατάσταση

    Στη σύγχρονη εποχή, η μελέτη του δέους έχει αναδειχθεί σε πεδίο επιστημονικής έρευνας, ρίχνοντας φως στις ψυχολογικές επιδράσεις της εμπειρίας του θαύματος και της έκπληξης. Ερευνητές όπως η Jennifer Stellar και ο Dacher Keltner έχουν διερευνήσει πώς το δέος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας, προωθώντας την ταπεινότητα και τον αλτρουισμό.

    Η έρευνα της Stellar καταδεικνύει ότι οι στιγμές δέους μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση, οδηγώντας τα άτομα να αναγνωρίσουν τις εξωτερικές δυνάμεις που παίζουν ρόλο στη ζωή τους. Αυτή η αυξημένη ταπεινότητα συνοδεύεται από μια αυξημένη αίσθηση σύνδεσης με τους άλλους, θολώνοντας τα όρια μεταξύ εαυτού και κοινότητας.

    Ομοίως, το έργο του Keltner δείχνει πώς το δέος μπορεί να ηρεμήσει το εγώ, ανοίγοντας τα άτομα στη συνεργασία και σε μια βαθύτερη εκτίμηση των μοτίβων της ζωής. Μέσα από εργαστηριακά πειράματα και παρατηρήσεις στον πραγματικό κόσμο, οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει τη μεταμορφωτική δύναμη του δέους στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

    Η μελέτη της Goldy για την έκλειψη του 2017 παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τον αντίκτυπο του δέους, δείχνοντας πώς ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει βαθιές συναισθηματικές αντιδράσεις. Αναλύοντας τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Goldy μπόρεσε να παρατηρήσει πώς η παρακολούθηση της έκλειψης επηρέασε τη γλώσσα και την έκφραση των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας μια προσωρινή αλλά σημαντική στροφή προς το δέος και τη σύνδεση.

    Ισχυρές συνέπειες στην κοινωνία

    Τα ευρήματα αυτά έχουν ευρύτερες συνέπειες για την κοινωνία, υποδηλώνοντας ότι οι κοινές εμπειρίες δέους μπορούν να λειτουργήσουν ως ενοποιητική δύναμη εν μέσω κοινωνικών και πολιτικών διαιρέσεων. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από πόλωση και συγκρούσεις, οι στιγμές συλλογικού θαύματος προσφέρουν μια υπενθύμιση της κοινής μας ανθρωπιάς και της ομορφιάς του σύμπαντος που προκαλεί δέος.

    Καθώς αναμένουμε μελλοντικά ουράνια γεγονότα, όπως η επερχόμενη ηλιακή έκλειψη στις 8 Απριλίου, έχουμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τον βαθύ αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτά τα φαινόμενα στον συλλογικό μας ψυχισμό. Είτε μέσω της επιστημονικής έρευνας είτε μέσω της προσωπικής εμπειρίας, το δέος μας υπενθυμίζει τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων και τη δυνατότητα για ενότητα μπροστά στην αβεβαιότητα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ολική έκλειψη Ηλίου: Πτώση της θερμοκρασίας και άλλα 7 παράξενα φαινόμενα
    Ολική έκλειψη Ηλίου: Πτώση της θερμοκρασίας και άλλα 7 παράξενα φαινόμενα

    10 φαινόμενα που συνδέονται με την έκλειψη Ηλίου. Οι περίεργες σκιές, η συμπεριφορά των ζώων, οι άνεμοι και η «βουτιά» στη θερμοκρασία.

    Την ευκαιρία να δουν μία ολική έκλειψη Ηλίου, δηλαδή τη στιγμή που η Σελήνη περνά μπροστά από τον Ήλιο και τον καλύπτει πλήρως, θα έχουν σήμερα Δευτέρα (8/4) οι κάτοικοι 15 πολιτειών των ΗΠΑ, καθώς και ορισμένων περιοχών του Καναδά και του Μεξικού.

    Εκατομμύρια άνθρωποι θα δουν απόκοσμο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αρκετοί άλλοι θα αντικρίσουν μια μερική έκλειψη. Η έκλειψη «είναι το πιο αφύσικο φυσικό φαινόμενο που θα ζήσετε ποτέ», δήλωσε στο Live Science ο Tyler Nordgren, αστρονόμος, καλλιτέχνης και συγγραφέας.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει το Live Science, υπάρχουν αρκετά περίεργα φαινόμενα συνδέονται με την έκλειψη ηλίου, όπως θα δείτε παρακάτω:

    Πέφτει η θερμοκρασία

    Οι επιστήμονες συστήνουν στους τυχερούς που θα παρακολουθήσουν την έκλειψη, να είναι λίγο πιο χοντρά ντυμένοι, επειδή η θερμοκρασία μπορεί να πέσει γρήγορα την ώρα που το φεγγάρι καλύπτει τον ήλιο. Το πόσο εξαρτάται από την τοποθεσία, την εποχή του έτους και τον τύπο της έκλειψης.

    Στα περισσότερα μέρη η θερμοκρασία πέφτει περίπου 2,8 έως 5,6 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης, αν και η πτώση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

    Στις δακτυλιοειδείς εκλείψεις η αλλαγή της θερμοκρασίας είναι συνήθως λιγότερο ακραία. «Είναι σαν να έχει έρθει ένα σύννεφο πάνω από τον ήλιο», δήλωσε ο Nordgren. «Αλλά δεν υπάρχει κανένα σύννεφο πάνω από τον ήλιο, πράγμα που απλά εντείνει την παραδοξότητα».

    Απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων

    Μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας, οι περιοχές που βιώνουν την έκλειψη μπορούν να αναμένουν αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων.

    Αρχικά, ο άνεμος εξασθενεί καθώς το φεγγάρι πλησιάζει στο να μπλοκάρει τον ήλιο. Αφού το φεγγάρι φτάσει στο μέγιστο της κάλυψης, ο άνεμος αρχίζει να δυναμώνει και πάλι, φυσώντας συχνά προς διαφορετική κατεύθυνση, σύμφωνα με μελέτη του 2016. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει με ολικές, δακτυλιοειδείς και ακόμη και μερικές εκλείψεις.

    Περίεργη συμπεριφορά ζώων

    Όταν ο ουρανός σκοτεινιάζει ξαφνικά στη μέση της ημέρας, τα ζώα μπορεί να μπερδευτούν πολύ.

    Τα πλάσματα της ηλιοφάνειας, όπως τα τζιτζίκια και οι γρύλοι, μπορεί να αρχίσουν να κελαηδούν το βραδινό τους τραγούδι. Οι αγελάδες και τα άλογα μπορεί να αρχίσουν να ξαπλώνουν όπως κάνουν τη νύχτα, ενώ τα πουλιά επιστρέφουν στις φωλιές τους.

    Ραδιοφωνικές παρεμβολές

    Τόσο οι ολικές όσο και οι δακτυλιοειδείς εκλείψεις διαταράσσουν ορισμένες συχνότητες ραδιοκυμάτων - και κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος γιατί.

    Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο ο ήλιος αλληλεπιδρά με την ιονόσφαιρα της Γης, η οποία είναι γνωστό ότι αυξομειώνεται ως απόκριση σε φαινόμενα όπως οι ηλιακές εκλάμψεις και οι ηλιακές καταιγίδες.

    Στις 8 Απριλίου, επιστήμονες-πολίτες και λάτρεις του ραδιοερασιτεχνισμού σε όλη τη Βόρεια Αμερική θα είναι έτοιμοι να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το πώς οι εκλείψεις διαταράσσουν αυτές τις μεταδόσεις.

    «Αλλάζουν» οι μικροοργανισμοί

    Ακόμη και οι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να είναι ευαίσθητοι σε μία ηλιακή έκλειψη.

    Μια μελέτη του 2011 σε βακτήρια κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης στην Ινδία διαπίστωσε ότι τα μικρόβια έγιναν μικρότερα και είχαν διαφορετικό σχήμα κοντά στην κορύφωση της έκλειψης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επαναληφθεί.

    Περίεργες σκιές

    Καθώς μια έκλειψη ηλίου εξελίσσεται, τα περισσότερα μάτια θα είναι κολλημένα στον ουρανό. Αλλά αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε το έδαφος - οι σκιές που δημιουργούνται από τα δέντρα και άλλα αντικείμενα έχουν σχήμα ημισελήνου.

    Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης, «θα δείτε παντού μικρούς δακτυλίους φωτός», δήλωσε ο Nordgren.

    Αυτές οι σκιές της έκλειψης εμφανίζονται επίσης κατά τη διάρκεια μερικών εκλείψεων, και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακό.

    Ορατά αστέρια και πλανήτες

    Κατά τη διάρκεια μιας ολικής ηλιακής έκλειψης, το φεγγάρι αποκλείει αρκετό από το φως του ήλιου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στον ουρανό τα αστέρια και οι πλανήτες.

    Ωστόσο, μόνο τα πιο φωτεινά από αυτά θα είναι ορατά και το ποια θα εμφανιστούν εξαρτάται από τη θέση της Γης εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ολικής έκλειψης, είναι πιθανό να μπορεί να παρατηρηθεί η Αφροδίτη και ο Δίας.

    Baily’s beads

    Αν παρακολουθήσετε μία ολική έκλειψη ηλίου (έχοντας λάβει μέτρα για την προστασία των ματιών), μπορεί να παρατηρήσετε μια ριπή φωτός γύρω από την άκρη του φεγγαριού που μοιάζει με χάντρες, σαν κολιέ.

    Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο του διαμαντένιου δακτυλίου ή «χάντρες του Baily». Πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Francis Baily, ο οποίος περιέγραψε το φαινόμενο το 1836, το οποίο προκαλείται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με την ανώμαλη τοπογραφία της σελήνης.

    Σημείωση: Μην παρατηρείτε ποτέ τις ηλιακές προεξοχές ή τις χάντρες του Baily με γυμνά μάτια. Φοράτε πάντα γυαλιά κατάλληλα για έκλειψη.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ολική έκλειψη ηλίου σήμερα - Πού θα είναι ορατή, πώς την παρακολουθούμε
    Ολική έκλειψη ηλίου σήμερα - Πού θα είναι ορατή, πώς την παρακολουθούμε

    Σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να δει τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου.

    Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή από εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά.

    Πού θα είναι ορατή, από πού θα ξεκινήσει η έκλειψη ηλίου

    Θα ξεκινήσει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

    Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη ηλίου.

    Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=J5j95RUSLd8 με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

    Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν άλλοι στις ΗΠΑ και άλλοι στο Μεξικό για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.

    Ανάμεσά τους και η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Θησείο, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, η οποία ταξίδεψε στο Ντουράνγκο του Μεξικού μαζί με μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι». Εκεί η έκλειψη θα έχει συνολική διάρκεια δύο ώρες και 41 λεπτά και η ολικότητα τρία λεπτά και 47 δευτερόλεπτα.

    Όπως εξήγησε η κ. Μεταλληνού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2024 ο Ήλιος είναι στο μέγιστο της ηλιακής του δραστηριότητας, οπότε όλα τα ηλιακά φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα. «Οπότε στη συγκεκριμένη έκλειψη, καιρού επιτρέποντος, ελπίζουμε και περιμένουμε ότι θα παρατηρήσουμε πιο έντονα ηλιακά φαινόμενα, όπως ηλιακές εκλάμψεις και προεξοχές. Ακόμα και η κορόνα του Ήλιου θα είναι πιο έντονη στις παρατηρήσεις και μετρήσεις που θα γίνουν και στις φωτογραφίες που θα βγουν» πρόσθεσε.

    Η ίδια αναδεικνύει άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης ολικής έκλειψης: ότι πραγματοποιείται 18 χρόνια μετά την ολική έκλειψη του 2006 που ήταν ορατή από το Καστελλόριζο. «Αυτά τα 18 χρόνια είναι μια περιοδικότητα, που ονομάζεται κύκλος Σάρος και ήταν γνωστός από τους Βαβυλώνιους και τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι μπορούσαν έτσι να προβλέψουν τις εκλείψεις. Σε αυτόν τον κύκλο επαναλαμβάνονται εκλείψεις πανομοιότυπες, οπότε στις 8 Απριλίου θα δούμε μια έκλειψη πανομοιότυπη με την έκλειψη στο Καστελλόριζο».

    Σημειώνεται ότι η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο