Υγεία

Ολική έκλειψη ηλίου: Πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την ψυχική μας υγεία

Ολική έκλειψη ηλίου: Πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την ψυχική μας υγεία

Στην έκλειψη στις 8 Απριλίου αναφέρεται το BBC αναλύοντας γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους και έκριναν σε μεγάλο βαθμό τη ροή της ιστορίας.

Το BBC μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Στις 28 Μαΐου του 585 π.Χ., στην Ανατολία (σημερινή Τουρκία), οι Μήδοι από το Ιράν και οι Λυδοί από τη νότια Τουρκία ενεπλάκησαν σε έναν εξαετή πόλεμο, που διακόπηκε μόνο από μια ηλιακή έκλειψη, όπως καταγράφει ο Ηρόδοτος. Αν και η έκλειψη στις 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους πάνω από τη Βόρεια Αμερική μπορεί να μην προκαλέσει μια τόσο δραματική αντίδραση, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει δέος, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία μας.

Το δέος και οι εξωτερικές δυνάμεις

Το δέος, που ορίζεται ως ο θαυμασμός που προκαλείται από την απεραντοσύνη που μας ταπεινώνει, έχει κερδίσει έδαφος στην επιστημονική έρευνα. Μελέτες αποκαλύπτουν τη δυνατότητα του δέους να προάγει την ταπεινότητα και τον αλτρουισμό. Για παράδειγμα, πειράματα δείχνουν ότι η πρόκληση δέους ωθεί τα άτομα να αντιληφθούν τις εξωτερικές δυνάμεις που συμβάλλουν στα επιτεύγματά τους, ενισχύοντας την ταπεινότητα. Επίσης, θολώνει τα όρια μεταξύ εαυτού και άλλων, ενισχύοντας την κοινωνική σύνδεση και την αλτρουιστική συμπεριφορά.

Η έκλειψη του 2017

Η έκλειψη του 2017 λειτούργησε ως φυσικό πείραμα για τον Sean Goldy, ο οποίος ανέλυσε δεδομένα του Twitter για να μετρήσει τις αντιδράσεις των ανθρώπων στο γεγονός. Τα ευρήματά του αποκάλυψαν ότι όσοι ήταν μάρτυρες της έκλειψης ήταν πιο πιθανό να εκφράσουν δέος, ταπεινότητα και φιλοκοινωνικά συναισθήματα, υποδεικνύοντας έναν προσωρινό αλλά σημαντικό αντίκτυπο στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους.

Οι μελέτες αυτές υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του δέους να υπερβαίνει τον ατομικισμό και να ενισχύει τους κοινοτικούς δεσμούς, προσφέροντας μια στιγμιαία ανάπαυλα από τις κοινωνικές διαιρέσεις. Εν μέσω πόλωσης, οι κοινές εμπειρίες δέους, όπως η παρακολούθηση μιας ηλιακής έκλειψης, λειτουργούν ως υπενθύμιση του συλλογικού μας σύμπαντος που προκαλεί δέος, ενισχύοντας την ενότητα και την εκτίμηση.

Το ξαφνικό σκοτάδι

Η ιστορική μαρτυρία για τη διακοπή της μάχης των Μήδων και των Λυδών λόγω μιας ηλιακής έκλειψης αποτελεί ένα συγκλονιστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα ουράνια γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τις ανθρώπινες υποθέσεις. Ο Ηρόδοτος περιγράφει πώς το ξαφνικό σκοτάδι κατά τη διάρκεια της μάχης ώθησε και τις δύο πλευρές να αναζητήσουν ειρήνη, υπογραμμίζοντας τον βαθύ αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τέτοια γεγονότα στην πορεία της ιστορίας.

Η έκλειψη αλλάζει την ψυχολογική κατάσταση

Στη σύγχρονη εποχή, η μελέτη του δέους έχει αναδειχθεί σε πεδίο επιστημονικής έρευνας, ρίχνοντας φως στις ψυχολογικές επιδράσεις της εμπειρίας του θαύματος και της έκπληξης. Ερευνητές όπως η Jennifer Stellar και ο Dacher Keltner έχουν διερευνήσει πώς το δέος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας, προωθώντας την ταπεινότητα και τον αλτρουισμό.

Η έρευνα της Stellar καταδεικνύει ότι οι στιγμές δέους μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση, οδηγώντας τα άτομα να αναγνωρίσουν τις εξωτερικές δυνάμεις που παίζουν ρόλο στη ζωή τους. Αυτή η αυξημένη ταπεινότητα συνοδεύεται από μια αυξημένη αίσθηση σύνδεσης με τους άλλους, θολώνοντας τα όρια μεταξύ εαυτού και κοινότητας.

Ομοίως, το έργο του Keltner δείχνει πώς το δέος μπορεί να ηρεμήσει το εγώ, ανοίγοντας τα άτομα στη συνεργασία και σε μια βαθύτερη εκτίμηση των μοτίβων της ζωής. Μέσα από εργαστηριακά πειράματα και παρατηρήσεις στον πραγματικό κόσμο, οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει τη μεταμορφωτική δύναμη του δέους στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η μελέτη της Goldy για την έκλειψη του 2017 παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τον αντίκτυπο του δέους, δείχνοντας πώς ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει βαθιές συναισθηματικές αντιδράσεις. Αναλύοντας τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Goldy μπόρεσε να παρατηρήσει πώς η παρακολούθηση της έκλειψης επηρέασε τη γλώσσα και την έκφραση των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας μια προσωρινή αλλά σημαντική στροφή προς το δέος και τη σύνδεση.

Ισχυρές συνέπειες στην κοινωνία

Τα ευρήματα αυτά έχουν ευρύτερες συνέπειες για την κοινωνία, υποδηλώνοντας ότι οι κοινές εμπειρίες δέους μπορούν να λειτουργήσουν ως ενοποιητική δύναμη εν μέσω κοινωνικών και πολιτικών διαιρέσεων. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από πόλωση και συγκρούσεις, οι στιγμές συλλογικού θαύματος προσφέρουν μια υπενθύμιση της κοινής μας ανθρωπιάς και της ομορφιάς του σύμπαντος που προκαλεί δέος.

Καθώς αναμένουμε μελλοντικά ουράνια γεγονότα, όπως η επερχόμενη ηλιακή έκλειψη στις 8 Απριλίου, έχουμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τον βαθύ αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτά τα φαινόμενα στον συλλογικό μας ψυχισμό. Είτε μέσω της επιστημονικής έρευνας είτε μέσω της προσωπικής εμπειρίας, το δέος μας υπενθυμίζει τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων και τη δυνατότητα για ενότητα μπροστά στην αβεβαιότητα.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup