Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 22:17

Economist: Πού «κόλλησε» η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο ρυθμός υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός. Ποια τα προβλήματα που εντοπίζονται;

Το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην πόλη. Όπως όμως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Economist, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, οι επιχειρήσεις παντού πρέπει να αγοράσουν τα προϊόντα ΑΙ των Big Tech, να τα διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και μετά από αυτό να γίνουν πιο παραγωγικές ως αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν οι τιτάνες της τεχνολογίας απέχουν πολύ από μια τέτοια πραγματικότητα.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Microsoft θα κερδίσει μόνο περίπου 10 δισ. δολάρια από πωλήσεις που σχετίζονται με την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη φέτος. Πέρα από τη δυτική ακτή της Αμερικής, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλη επίδραση σε οτιδήποτε, αναφέρει.

Αργή η υιοθέτηση της AI

Ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey, δηλώνουν ότι η εταιρεία τους «χρησιμοποιεί τακτικά» την τεχνολογία, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος και εκθέσεις των Microsoft και LinkedIn, διαπιστώνουν ότι το 75% των παγκόσμιων εργαζομένων που κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή τη χρησιμοποιούν. Όμως η ενσωμάτωση της AI εντός του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών παραμένει σε μικρό επίπεδο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Census Bureau, μόνο το 5% των επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιήσει την AI κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με τους επίσημους καναδικούς αριθμούς, το 6% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι βρετανικές έρευνες δείχνουν ότι η χρήση εκεί είναι υψηλότερη, στο 20% του συνόλου των επιχειρήσεων τον Μάρτιο, ποσοστό παρόμοιο με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στους παράγοντες που επιβραδύνουν την υιοθέτησή της συγκαταλέγονται ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων, η αλγοριθμική προκατάληψη και οι «παραισθήσεις» της ΑΙ (όταν δηλαδή δημιουργούν ανύπαρκτο περιεχόμενο). Η McDonald’s πρόσφατα ακύρωσε μια δοκιμή που χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να λαμβάνει τις παραγγελίες των πελατών στο drive-through, αφού το σύστημα άρχισε να κάνει λάθη, όπως η προσθήκη προϊόντων αξίας 222 δολαρίων στο λογαριασμό ενός πελάτη.

Άλλες επιχειρήσεις αναβάλλουν τα μεγάλα έργα επειδή η AI αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να ξοδευτεί κανείς σε τεχνολογία που σύντομα θα είναι ξεπερασμένη, ενώ η το φαινόμενο της «πιλοτίτιδας» είναι επίσης εμφανές, με τις εταιρείες να μην μπορούν να αποφασίσουν που να επενδύσουν. Με τον όρο αυτό, περιγράφεται μια κατάσταση στην οποία πολλά projects μικρού βεληνεκούς, θολώνοντας το επενδυτικό τοπίο.

Το μέλλον της AI

Η Goldman Sachs δημιούργησε έναν χρηματιστηριακό δείκτη που παρακολουθεί τις επιχειρήσεις που, κατά την άποψη της τράπεζας, έχουν «τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη δυνητική αλλαγή στα βασικά κέρδη από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της αυξημένης παραγωγικότητας». Ο δείκτης περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Walmart και την εταιρεία φορολογικών υπηρεσιών H&R Block. Από τα τέλη του 2022 οι τιμές των μετοχών αυτών των εταιρειών δεν έχουν καταφέρει να υπεραποδώσουν έναντι της ευρύτερης αγοράς. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δεν βλέπουν καμία προοπτική για επιπλέον κέρδη. Η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμη και να αποσπάσει την προσοχή των στελεχών από πιο επείγοντα ζητήματα.

Ο Economist σημειώνει πως εν καιρώ, οι επιχειρήσεις μπορεί να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Όπως αναφέρει ο Economist τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση των απολύσεων λόγω AI. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία χωρίς να διώξει τους ανθρώπους από τις δουλειές τους. Η συνεργασία με έναν εικονικό βοηθό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των εργαζομένων. Ωστόσο, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν επίσης ελάχιστες ενδείξεις για αύξηση της παραγωγικότητα, προσθέτει.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι η πραγματική παραγωγή ανά εργαζόμενο στη μέση πλούσια χώρα δεν αυξάνεται καθόλου. Στην Αμερική, το παγκόσμιο κέντρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, η παραγωγή ανά ώρα παραμένει κάτω από την τάση που επικρατούσε πριν από το 2020.

Ο Economist σημειώνει πως εν καιρώ, οι επιχειρήσεις μπορεί να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Τα περισσότερα τεχνολογικά κύματα, από το τρακτέρ και τον ηλεκτρισμό μέχρι τον προσωπικό υπολογιστή, χρειάζονται λίγο χρόνο για να εξαπλωθούν στην οικονομία. Εάν τα έσοδα των Big Tech από την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται κατά μέσο όρο 20% ετησίως, οι επενδυτές αναμένουν ότι σχεδόν όλα τα κέρδη τους από την τεχνητή νοημοσύνη θα έρθουν μετά το 2032.

Εάν τελικά υλοποιηθεί μια τεχνολογική επανάσταση με την ΑΙ, οι τιμές των μετοχών των χρηστών της ΑΙ, όχι μόνο των παρόχων, uα εκτοξευθούν. Αλλά αν οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη αυξηθούν, τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών των Big Tech θα αρχίσουν να φαίνονται τόσο υπερβολικά όσο και οι αποτιμήσεις τους, καταλήγει.

Πηγή: ΟΤ - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 20:52

Σχετικά Άρθρα

  • Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών
    Το ΑΙ δίνει ώθηση στην επόμενη γενιά των φορητών υπολογιστών

    Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών και ειδικά των φορητών συστημάτων κάνει δυναμική πλέον είσοδο η τεχνητή νοημοσύνη με το ΑΙ να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί ο κλάδος προκειμένου να προωθήσει το επόμενο βήμα ανάπτυξης των laptops.

    Τα αποκαλούμενα και AI PCs αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των φορητών υπολογιστών με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

    Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν ένα AI PC από ένα παραδοσιακό σύστημα. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχει μία σύγχιση. Πολύ απλά, γιατί ακόμη και τα «παραδοσιακά» laptops μπορούν να «τρέξουν» μία εφαρμογή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η Microsoft, όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι όλα τα PC με Windows μπορούν να «τρέξουν» το Copilot, το οποίο αποτελεί τον ΑΙ ψηφιακό βοηθό που έχει αναπτύξει η εταιρεία και ο οποίος αξιοποιεί τις δυνατότητες του ChatGPT.

    Η σημασία της NPU

    Όμως, για να πάρει ένα laptop τον χαρακτηρισμό Copilot+ PC που έχει λανσάρει εδώ και μερικούς μήνες η Microsoft θα πρέπει να έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που επιτρέπει να είναι εφικτό να «τρέχουν» πιο προηγμένες εφαρμογές ΑΙ. Το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη NPU (Neural Processing Unit), ήτοι ένα εξειδικευμένο chip που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «τρέχει» εφαρμογές AI και μηχανικής μάθησης (machine learning). Μάλιστα, στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η NPU θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του μηχανήματος και να μπορεί να μπορεί να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (trillion operations per second ή TOPS).

    Ο λόγος που είναι απαραίτητη μία NPU είναι προκειμένου να είναι εφικτό να «τρέξουν» ΑΙ εφαρμογές απευθείας από τον υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση στο Διαδίκτυο και δη σε cloud υποδομές. Πρόκειται για το αποκαλούμενο On Device AI, το οποίο έχουμε ήδη δει και σε smartphones όπως τα κορυφαία Samsung Galaxy και τη σειρά 14T της Xiaomi αλλά και το Apple Intelligence που θα υποστηρίζουν τα νέα iPhone 16.

    Στην περίπτωση των Copilot+ PCs, η ύπαρξη μίας ισχυρής NPU είναι ο λόγος που είναι εφικτές αρκετές νέες εφαρμογές από την πλευρά της Microsoft όπως είναι η αυτόματη εισαγωγή υποτίτλων με ταυτόχρονη μετάφραση σε πολυάριθμες γλώσσες (Live Captions Translation) που παρέχεται ήδη. Όπως είναι το Windows Studio Effects, το οποίο βελτιώνει αυτόματα την εικόνα και τον ήχο κατά τη διάρκεια video κλήσεων ή τη λήψη video ή το Cocreator που σε βοηθά να φτιάξεις τις δικές σου εντυπωσιακές εικόνες, απλά γράφοντας τι ακριβώς θες να δημιουργήσεις!

    Προφανώς, οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το on device AI θα πολλαπλασιαστούν καθώς η Microsoft θέλει να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα γύρω από αυτό. Και επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Lenovo και η HP, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε διάφορες παρουσιάσεις αυτή την εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους ψηφιακούς βοηθούς (Lenovo AI και HP AI αντίστοιχα) προκειμένου να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στους χρήστες των νέων μηχανημάτων τους.

    Η νέα γενιά laptops

    Τα laptops με NPU δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια. Intel και AMD έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU (Graphics Processing Unit που ήταν και το chip που μέχρι τώρα «επιβαρυνόταν» με τις ΑΙ εργασίες) αλλά και NPU. Το ζήτημα για τις δύο κορυφαίες εταιρείες επεξεργαστών είναι ότι στον «αγώνα» έχει εισέλθει πλέον και η Qualcomm, η οποία είναι ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets.

    Η Qualcomm έχει τη δική της πλατφόρμα για laptops, ονόματι Snapdragon X που προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά. Συν ότι προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένα laptop που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, γεγονός που φέρνει ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά κάποιες εφαρμογές. Περιορισμοί που μειώνονται διαρκώς καθώς δημιουργού εφαρμογών όπως η Adobe ετοιμάζονται να βγάλουν εκδόσεις των λύσεων τους και για ARM συστήματα.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ. Όμως, μέσα στη χρονιά θα δούμε και μηχανήματα με Snapdragon X με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 ευρώ. Και η πτώση θα συνεχιστεί, γι’ αυτό και η εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η πλειοψηφία των PCs που θα πωλούνται παγκοσμίως θα είναι σε θέση να «τρέξει» ΑΙ εφαρμογές ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς
    Τεχνητή νοημοσύνη: «Κόκκινο πανί» για τις startups η αγορά συμπερασμάτων – Γιατί εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς

    Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud

    Ο Τζάρεντ Κουίνσι Ντέιβις και η startup εταιρεία υπολογιστών ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη Foundry πωλούν συμπεράσματα. Δεν φτιάχνουν μικροτσίπ ούτε φτιάχνουν μεγάλα μοντέλα γλώσσας. Το Foundry έχει μια μοναδική μέθοδο για να κάνει το cloud computing πιο αποτελεσματικό. Αντί να πουλήσει την τεχνολογία της σε παρόχους cloud, η ομάδα του Foundry αποφάσισε να γίνει η ίδια τέτοια εταιρεία και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να λειτουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό cloud.

    Μόλις οι εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν και να πουλήσουν ένα προϊόν για τεχνητή νοημοσύνη που έχουν εκπαιδεύσει τα μοντέλα τους και γνωρίζουν ότι έχουν απόδοση, αναζητούν ευκολία, ταχύτητα και αξία κάθε φορά που παράγουν αποτελέσματα. Οι πάροχοι υπηρεσιών Inference-as-a-service, όπως η Foundry, στοχεύουν στην απλοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας αυτών των αποτελεσμάτων.

    Η Foundry προσφέρει επίσης εκπαίδευση και λεπτομέρεια, όπως κάνουν πολλοί πάροχοι cloud, αλλά αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι οποιοσδήποτε με τεχνολογία ενίσχυσης υπολογιστών AI προσπαθεί να δημιουργήσει έσοδα πουλώντας συμπεράσματα — ή πιο συγκεκριμένα, token, τη βασική μονάδα δεδομένων στην τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνει ο Business Insider.

    H Cerebras πουλάει επίσης συμπεράσματα. Η βασική τεχνογνωσία της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός τσιπ για εκπαίδευση και εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά πρόσφατα άρχισε να πουλά τα τελευταία ως υπηρεσία. Το ίδιο και η Groq, μια εταιρεία τσιπ που ιδρύθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Google, οι οποίοι αναγνώρισαν νωρίς ότι το συμπέρασμα επρόκειτο να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πληροφορικής. Η SambaNova Systems, μια άλλη πλατφόρμα υλικού, πουλά επίσης την εξαγωγή συμπερασμάτων ως υπηρεσία.

    Εταιρείες όπως η Lambda, η CoreWeave, η Together AI και η Crusoe, όλες στενοί συνεργάτες της Nvidia, διαχειρίζονται κέντρα δεδομένων κατάλληλα για φόρτους εργασίας AI και προσφέρουν υπηρεσίες συμπερασμάτων. Και μετά υπάρχουν οι υπερκλιμακωτές όπως το AWS και το Microsoft Azure.

    Με τόσες πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην εξαγωγή συμπερασμάτων στην τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνονται οι υποψίες ότι το κόστος της εξαγωγής συμπερασμάτων πρόκειται να πέσει κατακόρυφα.

    «Μία αιτία που το συμπέρασμα είναι λίγο εμπορευματοποιήσιμο είναι ότι οι πελάτες πληρώνουν κάπως για tokens στο τέλος της ημέρας, ανέφερε στο Business Insider ο Ντέιβις. Η τρέχουσα αγορά συμπερασμάτων μοιάζει με την την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκαθάρισε ο Ντέιβις. Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες πηγές στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση αν κάνετε πραγματικά αγορές, αλλά δεν το κάνουν όλοι. Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να γυρίσουν τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Υπάρχουν όμως πολλές αποχρώσεις για όσους θέλουν. Για ορισμένους πελάτες, η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας. Η ταχύτητα έχει επίσης διακρίσεις, όπως ο χρόνος για το πρώτο token και τα tokens ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχει συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης της εργασίας και υπάρχουν διάφορα είδη φόρτου εργασίας συμπερασμάτων που προσφέρονται για διαφορετικές ρυθμίσεις υπολογιστών.

    Η ενεργειακή απόδοση του υποκείμενου υλικού και της δικτύωσης είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας του κόστους. Και το κόστος στον υπολογισμό συμπερασμάτων είναι ακόμη πιο σημαντικό από ό,τι στην εκπαίδευση, δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider ο συνιδρυτής της Groq, Τζόναθαν Ρος. Η εκπαίδευση είναι ένα γενικό κόστος, ενώ το συμπέρασμα είναι ένα λειτουργικό κόστος.

    Κάντε σμίκρυνση από όλες τις περιπλοκές και το συμπέρασμα γίνεται το εμπόρευμα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης. «Ορισμένες εταιρείες θέλουν απλώς παραγωγή και δεν τους νοιάζει η υποδομή», είπε στο Business Insider ο Μιτές Αγκραβάλ, επικεφαλής του cloud για τη Lambda.

    Τεχνητή νοημοσύνη και εμπορευματοποίηση

    Η Lambda βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας προσφοράς συμπερασμάτων ως υπηρεσίας στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο Αγκραβάλ είπε ότι η εταιρεία το κάνει προσεκτικά, εστιάζοντας στην παροχή ολιστικών υπολογιστικών υπηρεσιών, και όχι μόνο διακριτικών.

    Τα περιθώρια κέρδους συμπερασμάτων μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, είπε ο Αγκραβάλ. Με τη γενική υπολογιστική — όπου ο πελάτης νοικιάζει σταθερή χωρητικότητα — τα περιθώρια είναι ευκολότερο να διαχειριστούν. Όταν χρεώνετε τη χρήση ή την είσοδο και την έξοδο ενός μοντέλου, η απόδοση είναι λιγότερο προβλέψιμη.

    Η οργάνωση πολλών χρηστών σε έναν πεπερασμένο αριθμό διακομιστών απαιτεί… φινέτσα. Το αν το κόστος λειτουργίας του υλικού καλύπτεται πράγματι με περιθώρια κέρδους εξαρτάται από το πόσο καλά γίνεται αυτή η οργάνωση, εξήγησε ο Αγκραβάλ.

    Γιατί λοιπόν τα neocloud να προσφέρουν την πιο επικίνδυνη υπηρεσία;

    Ο Agrawal είπε ότι πρόκειται για την είσοδο πιθανών πελατών. Οι πελάτες του συμπερασμάτων ως υπηρεσίας μπορούν να μετατραπούν σε πιο παραδοσιακούς πελάτες υπολογιστών και καθώς μεγαλώνει η λίστα των ανταγωνιστών, οι σχέσεις και η ιστορία αποκτούν σημασία.

    Τα οικονομικά μοντέλα της Lambda υποθέτουν ότι οι περικοπές τιμών θα έρθουν σύντομα καθώς περισσότεροι παίκτες εισέρχονται στο χώρο των συμπερασμάτων και τα τσιπ γίνονται πιο αποτελεσματικά.

    Κούρσα προς τα κάτω;

    Το πόσο γρήγορα αυξάνεται η ζήτηση για συμπεράσματα είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, έχει πει πολλές φορές ότι τα νέα μοντέλα, όπως το o1 της OpenAI, απαιτούν περισσότερους υπολογισμούς για να δημιουργήσουν τον ίδιο αριθμό απαντήσεων, επειδή εκτελούν πολλαπλά μοντέλα για να ελέγξουν τη δική τους δουλειά ή «λόγο». Η ακρίβεια, αποδεικνύεται, απαιτεί περισσότερους υπολογισμούς.

    Τα φορτία συμπερασμάτων πρόκειται να αυξηθούν, αλλά οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναμένουν πτώση της τιμής από την εισροή νέων παικτών. Ωστόσο, ο Ντέιβις δεν ανησυχεί.

    Υπενθύμισε το παράδοξο του Jevon – μια οικονομική αρχή στην οποία η πτώση της τιμής ή η αύξηση της απόδοσης οδηγεί σε μεγαλύτερη συνολική κατανάλωση – όπως όταν διαπλατύνετε έναν αυτοκινητόδρομο και η κυκλοφορία γίνεται χειρότερη.

    «Αν κάνω κάτι 10 φορές φθηνότερο, οι άνθρωποι δεν θα ξοδέψουν 10 φορές λιγότερα, ούτε καν θα κρατήσουν τον προϋπολογισμό τους το ίδιο. Θα ξοδέψουν περισσότερα», είπε ο Ντέιβις. «Αυτό είναι λογικό γιατί αυτό που κάνετε όταν κάνετε κάτι 10 φορές φθηνότερο, βελτιώνετε την απόδοση της επένδυσης».

    Με άλλα λόγια, «αποδεικνύεται ότι όταν κάνετε τα συμπεράσματα φθηνότερα, οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν πολύ περισσότερα συμπεράσματα», είπε ο Ντέιβις.

    Η πορεία που θα ακολουθήσει θα μπορούσε να είναι «ανώμαλη» ωστόσο και δεν είναι πιθανό όλοι οι παίκτες να επιβιώσουν από τις στιγμές αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

    «Όπως έλεγε το παλιό μου αφεντικό στην Intel, Άντι Γκρόουβ, “αφήστε το χάος να βασιλέψει και μετά να βασιλέψτε στο χάος», δήλωσε ο Σιράμ Βισβαναθάν, ιδρυτικός συνεργάτης της Celesta Capital και επενδυτής στη SambaNova Systems.

    Συμφωνεί ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά για τους παρόχους συμπερασμάτων, αλλά πιστεύει ότι οι νικητές θα κριθούν βάσει αξίας. «Η βασική καινοτομία δεν μπορεί να βρίσκεται στην αγορά, αλλά στην απόδοση και τη δύναμη της υποκείμενης αρχιτεκτονικής», είπε ο Βισβαναθάν.

    Πολλές από τις εταιρείες που πωλούν tokens για να μπουν στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης φιλοδοξούν να αποκτήσουν περισσότερα. Οι σχεδιαστές τσιπ τελικά θέλουν να πουλήσουν τσιπ σε υπερκλιμακωτές αντί να συνάγουν συμπεράσματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Η απόλυτη έκδοση της τεχνολογίας του Foundry είναι επίσης μεγαλύτερη.

    «Αν κάνουμε τη δουλειά μας, σωστά, ξέρετε, θα είμαστε βασικό μέρος του τρόπου λειτουργίας κάθε GPU», είπε ο Ντέιβις. Όλοι οι δρόμοι, φαίνεται, περνούν από τα συμπεράσματα.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Τσιάρας: Δύσκολη εξίσωση η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να τη λύσουμε
    Τσιάρας: Δύσκολη εξίσωση η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να τη λύσουμε

    Ο στόχος και ο προσανατολισμός του πρωτογενούς τομέα μέσα στην κλιματική κρίση

    Η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, η τόνωση της εξωστρέφειας και η διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, αποτελούν βασικό στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του στον συνέδριο του Economist.

    Σε παρέμβασή του για τη σχέση κλιματικής κρίσης και αγροτικής παραγωγής, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας- και τον πρωτογενή τομέα- γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την αναζήτηση δράσεων και πολιτικών, οι οποίες, τουλάχιστον, θα περιορίσουν, στο βαθμό του δυνατού, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

    Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και με δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό, ο κ. Τσιάρας θεωρεί επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε βαθμό όμως που δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η επισιτιστική επάρκεια. Αναγνώρισε δε, ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση η οποία πρέπει να επιλυθεί.

    «Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να τη δούμε με προσοχή και να την επιλύσουμε δείχνοντας την ίδια προσοχή και προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση. Με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό πρέπει να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής. Να δούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μειώνουν το κόστος παραγωγής με έργα που διασφαλίζουν και την επάρκεια αλλά και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Τότε μπορούμε να μιλάμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

    Κινούμενοι σε αυτή τη λογική, είπε ο υπουργός, πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρει η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι μέσω της ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας ενισχύεται η προσπάθεια για ανάπτυξη και αυξάνεται το ΑΕΠ. «Στηρίζουμε την οικονομία και την ελληνική περιφέρεια, αλλά και διατηρούμε και την κοινωνική συνοχή, αφού ζητούμενο για κάθε κοινωνία είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας», τόνισε και για την επιτυχία αυτού του στόχου έθεσε ως προϋπόθεση «να υπάρχουν άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα», σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν μέτρα που να προσελκύουν νέους και να τους προσφέρουν όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις για την εγκατάστασή τους στην περιφέρεια. Εκτίμηση του κ. Τσιάρα είναι ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά και η ενίσχυση της προσπάθειας για επιμόρφωση των νέων αγροτών οι οποίοι πρέπει να αγαπούν τη γη αλλά και να έχουν γνώσεις ώστε να εξελιχθούν σε νέους επιχειρηματίες.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο σύνολο της οικονομίας ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν εντοπίζονται μόνο στην ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων ή αντικατάστασης του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας, όπως συνέβη με το adhoc πρόγραμμα 310 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι τα χρήματα αυτά λείπουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, όπως είπε, για να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια έγιναν περισσότερες εισαγωγές, ενώ, όπως τόνισε, επηρεάζεται και η ποιότητα και η τιμή των παραγομένων προϊόντων. Ανέφερε δε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Πρώτον τη μείωση της παραγωγής κατά 40% στα φασόλια Πρεσπών λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών αλλά και την εκτόξευση, την περυσινή χρονιά, της τιμής του ελαιολάδου κατά 613%.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη rebranding των ελληνικών προϊόντων και σημείωσε ότι προκειμένου να αντιμετωπισθούν χρόνια προβλήματα, όπως αυτό του μικρού κλήρου, που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, πρέπει να δοθεί έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υψηλή διατροφική αξ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους
    Κικίλιας στο Economist: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους

    Στην φετινή αντιπυρική περίοδο και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν από την 1η Μαΐου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation» του Economist Impact.

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπερασπιστεί η Ευρώπη την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους, καθώς και να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων καταστροφών.

    «Η Ευρώπη πρέπει να παράγει, η Ευρώπη πρέπει να 'ξυπνήσει' σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να υπερασπιστεί τους υδάτινους πόρους που δεν θα έχουμε σε λίγο, πρέπει να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων φυσικών καταστροφών τις οποίες οι εθνικές οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν. Και εσείς, οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί, οι άνθρωποι της επιστήμης, οι άνθρωποι που μπορείτε να το μετρήσετε αυτό, πρέπει να βοηθήσετε έτσι ώστε οι εφαρμοσμένες πολιτικές να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο «Φυσικές καταστροφές: Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

    «Πρώτα και πάνω από όλα, μακράν του δευτέρου, είναι η ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι φέτος, σε μία τεράστια και πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, τη χειρότερη ίσως των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, προσπάθησαν «πολύ σκληρά» για να την προασπίσουν και προσέθεσε ότι το Μάτι «αποτέλεσε σημείο καμπής για να αλλάξουν τα δεδομένα στην ιεράρχηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην χώρα».

    Λειψυδρία

    Αναφορικά με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, ο υπουργός επισήμανε ότι στο μισό κομμάτι της χώρας μας εξακολουθούμε να έχουμε απόλυτη λειψυδρία. «Ξεκινώντας από τον Έβρο, κατεβαίνοντας στα νησιά του Αιγαίου, στην Ανατολική Αττική, στα πόδια της Πελοποννήσου μέχρι τα Κύθηρα και μέχρι την Κρήτη, έχει βρέξει από ελάχιστα έως σχεδόν καθόλου τους τελευταίους, νομίζω πλέον 6-8 μήνες. Και οι συνθήκες είναι τέτοιες, που έχουμε τον χάρτη στον δείκτη 3, ανομβρίας και θα έχουμε και 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ τις επόμενες μέρες. Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από την 1η Μαΐου, που βρίσκομαι νυχθημερόν και ασταμάτητα μαζί με τους συνεργάτες στο War Room της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα επίτευγμα των τελευταίων χρόνων η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του 112, μαζί με Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας άλλες πλέον δυνατότητες στη χώρα».

    Αντιπυρική περίοδος

    Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως τη συμβολή της νέας τεχνολογίας και των drones στην ανίχνευση του σημείου έναρξης μια πυρκαγιάς. «Καταλάβαμε και είδαμε ότι τα 35-45 λεπτά τα οποία χρειάζονταν τα μέσα της πυροσβεστικής ή τα εναέρια για να κάνουν detect, να βρουν το σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς και να φτάσουν σ' αυτό, ήταν πάρα πολλά πλέον για τις mega πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε. Άρα, τα πάνω από 50 drones, τα οποία εξακολουθούν να πετούν, 24/7 πάνω από την Αττική, στους τρεις ορεινούς όγκους, στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, αλλά και σε υπόλοιπες περιοχές και σε όλη την Ελλάδα, από τη Δαδιά, τον Έβρο, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Κάρυστο, την περιοχή γύρω-γύρω από το Λουτράκι, μας δίνουν εικόνα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η αλλαγή της κουλτούρας έτσι ώστε να πετούν έμφορτα τα εναέρια μέσα τα οποία έχουμε, κάνοντας περιπολίες πάνω από την Αττική κι αλλού, είτε με νερό, είτε με επιβραδυντικό υγρό. Και άρα συνδυάζοντας τα δύο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πεδίο στα 5, 6, 7 λεπτά, έδωσε άλλες επιχειρησιακές δυνατότητες σε αυτό το σχήμα το οποίο σας ανέφερα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας. Επιπλέον μίλησε μεταξύ άλλων για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, καθώς και για την αλλαγή στο δόγμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. «Έγιναν πολύ σημαντικά έργα μαζί με το AntiNero του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καθαρίστηκαν. Όλοι αυτοί συνεργαστήκαμε μαζί. Προσπαθήσαμε πάρα-πάρα πολύ. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Πέρυσι κάηκαν πάνω από 1,7 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα. Φέτος, είμαστε κάτω από το μέσο όρο των καμένων της τελευταίας 20ετίας. Στο 10% καμένων στρεμμάτων δάσους σε σχέση με το μέσο όρο της 20ετίας. Πολύ κάτω από αυτό το οποίο θα περίμενε κανείς στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο την οποία αντιμετωπίσαμε. Και αυτό νομίζω είναι εμφανές σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Τέλος, όπως τόνισε, μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει πλέον η ανθρωπότητα και θα απασχολεί τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία δύο 24ωρα πλημμυρίζει η έρημος Σαχάρα. Οι εικόνες είναι δυστοπικές, φαίνεται σαν να είναι βγαλμένες από ταινίες του Χόλυγουντ, που πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να συμβούν ποτέ. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν πνιγεί. Και στους αμμόλοφους της ερήμου πλέον υπάρχουν λίμνες» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όποια μέτρα και να λάβουν οι χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, απεσταλμένος για το κλίμα στην Ελλάδα, Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, έδειξε ότι για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. «Το κόστος της κλιματικής κρίσης μέχρι το τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει στα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε κλίμακες δικές μας το κόστος για τη χώρα μας είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σαν να προσθέτουμε άλλο ένα εξωτερικό χρέος στη χώρα μας και το χρέος αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε», σημείωσε ο κ. Ζερεφός. Επιπλέον, επισήμανε ότι« ζούμε τη θερμότερη τριακονταετία στον πλανήτη μας από τότε που υπάρχουν μετρήσεις. Αλλά είναι και μία από τις θερμότερες στην ιστορία του πλανήτη» και προσέθεσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα ήδη έχει υπερβεί οποιεσδήποτε τιμές είχε σε μεσοπαγετώδεις περιόδους. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή της ακρίβειας των προγνώσεων στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στην ανάγκη να ακολουθούν οι πολίτες τους νόμους. «Μόνο το 75 με 80% των οικοπέδων καθαρίστηκαν. Τα υπόλοιπα 25% μπορεί να αποτελέσουν την επόμενη θρυαλλίδα που θα κάψουν τους γείτονές τους και τους εαυτούς τους», υπογράμμισε.

    «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το χειρότερο σενάριο». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

    «Υπάρχουν πάρα πολλά βέβαια τα οποία μπορεί κανένας να προτείνει σε επίπεδο υποδομών στις επιχειρήσεις. Πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν, πού να επενδύσουν σε επίπεδο ανθεκτικότητας και προστασίας, αλλά όταν μιλάμε για προστασία και διάσωση ανθρώπινης ζωής τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δορυφορική παρακολούθηση.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τον Μάτι στο Μάουι, στον Ντάνιελ και με τον Μίλτον. Είναι ένα τεράστιο μάθημα από το οποίο πρέπει να μάθουμε όλοι μας», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεώργιος Μπούστρας, επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει πολύ» ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ το οποίο «είναι πολύ σημαντικό για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι και στην Κύπρο εκπονείται από την κυβέρνηση επίσης ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την αγορά καινούριων αεροσκαφών.

    «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ τεχνολογικά. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τα drones. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τεχνολογίες παρατήρησης, γεωπαρατήρησης από το διάστημα», σημείωσε. Αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Μπούστρας επισήμανε ότι «πρέπει να το δούμε ως ένα θέμα ασφάλειας σε κοινωνικό επίπεδο». «Αν το θεωρήσουμε ως ένα τέτοιο τότε έχουμε διάφορα εργαλεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε. Πρώτα απ' όλα το πρώτο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα ασφάλειας, το safety culture, το οποίο συνήθως γίνεται σε οργανωσιακό επίπεδο, δηλαδή θα πρέπει να το πάμε σε ένα εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να μάθουμε τα αίτια συγκεκριμένων πυρκαγιών σε συγκεκριμένες κοινότητες έτσι ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω και ειδικά όταν υπάρχουν τάσεις σε αυτές τις καταστροφές», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά στην καταστολή. «Ξεκινάμε να κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την πρόληψη ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας
    Οι νέες GenAI εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα μας

    Σε εργαλείο βελτίωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων θέλουν να εξελίξουν το Generative AI οι μεγάλοι «κολοσσοί» της τεχνολογίας, λανσάροντας μία σειρά από νέες εφαρμογές και χαρακτηριστικά που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Και επιπλέον, οι καινούριες λύσεις επηρεάζουν μία σειρά από διαφορετικούς κλάδους.

    Το GenAI, το οποίο αποτελεί την πιο προηγμένη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ο τομέας όπου γίνονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, της εφαρμογής που έκανε διάσημο το GenAI, έκλεισε πρόσφατα έναν τεράστιο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισ. δολαρίων. Με βάση το συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμηση της OpenAI ανέρχεται στα 157 δισ. δολάρια!

    Όμως, οι επενδύσεις στο GenAI θα πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν και αποτελέσματα και εκεί ρίχνουν όλο και περισσότερες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας το βάρος τους. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παραδείγματα είναι η Microsoft που έχει λανσάρει το Copilot, έναν «έξυπνο» ψηφιακό βοηθό, ο οποίος είναι διαθέσιμος έναντι μηνιαίας συνδρομής για τους εταιρικούς χρήστες του Microsoft 365.

    Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ακόμα κύμα νέων εργαλείων – το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ενημερώσεις και πάνω από 150 νέες δυνατότητες – με στόχο τη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας. Η νέα σειρά εργαλείων προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα συνεργασίας με το Copilot σαν να είναι «συνάδελφος», τη δημιουργία διαδραστικών σελίδων από συνομιλίες, την ενεργοποίηση δυναμικής αφήγησης στο Power Point, καθώς ακόμα και τη δυνατότητα βαθύτερων αναλύσεων δεδομένων χωρίς να απαιτείται εξειδίκευση στο Excel. Επιπλέον, η Microsoft λάνσαρε το Copilot Voice προκειμένου να μπορούν οι χρήστες του να έχουν μία φωνητική επικοινωνία με τον ψηφιακό βοηθό και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους.

    Σύμφωνα με τη Microsoft, το Copilot βοηθάει ήδη από τις πιο μικρές μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και οι απαντήσεις είναι δύο φορές ταχύτερες κατά μέσο όρο, ενώ η ποιότητα των απαντήσεων έχει βελτιωθεί κατά 75%. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των πελατών Copilot κινείται σε επίπεδα άνω του 60% ανά τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν Copilot καθημερινά στη δουλειά διπλασιάστηκε.

    «Έξυπνοι» agents

    Η Microsoft δεν είναι η μόνη που επενδύει στον τομέα της παραγωγικότητας. Η Salesforce, εκ των κορυφαίων «παικτών» παγκοσμίως στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών, παρουσίασε πρόσφατα το Agentforce, μία πρωτοποριακή λύση ΑΙ επιτρέπει την ανάπτυξη αυτόνομων εκπροσώπων (agents) τεχνητής νοημοσύνης. Το Agentforce αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με την Salesforce, το τρίτο κύμα του ΑΙ, ήτοι ευφυείς, αυτόνομους εκπρόσωπους που μπορούν να ολοκληρώνουν σύνθετες εργασίες, να σκέφτονται και να λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή αυτοματοποίησης και μετασχηματίζοντας τον τρόπο λειτουργίας οργανισμών και εταιρειών.

    Σε αντίθεση με τα chatbots και copilots που απαιτούν ανθρώπινη καθοδήγηση, οι agents του Agentforce μαθαίνουν από τα δεδομένα, προσαρμόζονται σε κάθε εμπειρία και αναλαμβάνουν δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προβλέπουν ανάγκες και να εφαρμόζουν προληπτικές ενέργειες όπου κρίνεται αναγκαίο, ενισχύοντας τις πελατειακές σχέσεις και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    Τουρισμός και ΑΙ

    Πέραν αυτών, όμως, σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε εφαρμογές GenAI να χρησιμοποιούνται για καθημερινές εργασίες που επηρεάζουν κλάδους όπως ο τουρισμός. Για παράδειγμα, η εφαρμογή διερμηνείας που έχουν smartphones όπως οι «ναυαρχίδες» της Samsung και της Xiaomi μπορούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στον τουρισμό επιτρέποντας σε επισκέπτες να επικοινωνούν πιο εύκολα και κατανοητά με τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και διαμονής.

    Γενικότερα, ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα είναι από τους κλάδους που θα δούμε να επωφελείται σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς το GenAI θα αλλάξει πολλά όσον αφορά στην επικοινωνία τουριστών και ντόπιων αλλά και αναφορικά με τις συμβουλές για τους τόπους διακοπών.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ντέμης Χασάμπης: Το παιδί θαύμα στο σκάκι που κατέκτησε AI και Google και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
    Ντέμης Χασάμπης: Το παιδί θαύμα στο σκάκι που κατέκτησε AI και Google και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ

    Έχει χριστεί Ιππότης του Ηνωμένου Βασιλείου και θεωρείται ιδιοφυΐα της Τεχνητής Νοημοσύνης - Ο πατέρας του Ελληνοκύπριος, η μητέρα του από τη Σιγκαπούρη, μεγάλωσε στο Λονδίνο

    Ο Ντέμης Χασάμπης, κυπριακής καταγωγής επιστήμονας και ιδρυτής της DeepMind, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2024 για την πρωτοποριακή συμβολή του στην πρόβλεψη των δομών πρωτεϊνών μέσω του μοντέλου AlphaFold2.
    Ο Έλον Μασκ παραδέχεται ότι «ο υπερήρωας της Τεχνητής Νοημοσύνης», όπως τον έχει αποκαλέσει χαρακτηριστικά ο «Guardian», είναι ο μόνος εν ζωή επιστήμονας που θαυμάζει ως τον πλέον ειδικό σε ζητήματα Artificial Intelligence (AI) και όλων των σχετικών εξελίξεων σε διαφορετικούς τομείς της επιστήμης.
    Η αναγνώριση αυτή επισφραγίζει μια μακρά πορεία επιτευγμάτων στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και προμηνύει μια βιογραφία που αναδεικνύει τη σύνθετη προσωπικότητα ενός επιστήμονα που συνδυάζει επιστημονική ευφυΐα και επιχειρηματική διορατικότητα. Η επιτυχία του, ωστόσο, είναι μόνο η αρχή μιας ακόμη πιο συναρπαστικής επιστημονικής διαδρομής.

    xasampis-1
    Το εξώφυλλο του περιοδικού «Time» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη. Στο κέντρο απεικονίζεται ο Ντέμης Χασάμπης

    O πιο πολύτιμος άνθρωπος της Google

    Στα 47 του χρόνια, είναι βαθύπλουτος, περιζήτητος σαν ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ του ψηφιακού κόσμου, ενώ η καταξίωσή του πλέον αποτυπώνεται και στον τίτλο του σερ.

    Ο Χασάμπης, άλλωστε, ένας Ελληνοκύπριος με κινεζοσιγκαπουριανά γονίδια, ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο, υπήρξε ο συνιδρυτής της εταιρείας DeepMind, την οποία και διευθύνει, παρόλο που αυτή έχει ενσωματωθεί στον όμιλο της Google από το 2014, όταν και εξαγοράστηκε σχεδόν αντί 650 εκατ. δολαρίων. Τουλάχιστον τα 100 από αυτά κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Ντέμη Χασάμπη, ο οποίος όμως παρέμεινε ως αμειβόμενο στέλεχος στη DeepMind.
    Από παιδί θαύμα στο σκάκι, ιδιοφυΐα της τεχνολογίας

    Δεν είχε καν κλείσει τα 4 ο Ντέμης, όταν είδε στο σπίτι τους στο Βόρειο Λονδίνο, την κλασική περιοχή με τα χαμηλά σπίτια, τον πατέρα του, έναν Ελληνοκύπριο ερασιτέχνη τραγουδιστή και ιδιοκτήτη καταστήματος παιχνιδιών, να παίζει σκάκι με τον θείο του. Αφού του έδειξαν τις βασικές κινήσεις, το μικρό αγόρι αφοσιώθηκε τόσο πολύ στο παιχνίδι, που μέσα σε δύο βδομάδες κατάφερε να τους βγάλει νοκ άουτ.
    Εναν χρόνο αργότερα θα ζητούσε να παίξει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λονδίνου για παιδιά κάτω των 8 ετών και θα τα κατάφερνε: ήταν μάλιστα τόσο μικρός, που αναγκάζονταν να βάλουν δύο καρέκλες, τη μία πάνω στην άλλη, και έναν τηλεφωνικό κατάλογο από πάνω, για να μπορεί να παίξει. Αλλά τίποτα δεν τον πτοούσε από το να κατακτήσει όλα τα σκακιστικά πρωταθλήματα σε εποχές που η Αγγλία δέσποζε στην παγκόσμια κατάταξη και να τελειοποιήσει τις κινήσεις του. Δεν είχε καν προλάβει να μπει στην εφηβεία όταν ήδη τον χαρακτήριζαν «master chess».

    Στα 14 του θεωρούνταν ήδη ο δεύτερoς καλύτερα αμειβόμενος παίκτης σκακιού σε όλο τον κόσμο και έβγαζε τόσα χρήματα από τους διαγωνισμούς, που είχε αγοράσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ZX Spectrum, σε εποχές που οι υπολογιστές ήταν μάλλον άγνωστη χώρα. «Το φοβερό με τους υπολογιστές εκείνων των ημερών ήταν ότι μπορούσες να τους προγραμματίσεις», θα δήλωνε αργότερα σε συνέντευξή του στο «Wire», για να προσθέσει: «Κατάλαβα ενστικτωδώς ότι αυτή ήταν μια μαγική συσκευή με την οποία μπορούσες να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου».
    Από εκεί λοιπόν ξεκίνησαν όλα κι έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να μεταφερθεί από τον μαγικό κόσμο του σκακιού στην terra incognita της τεχνολογίας και από το μεγάλο του όνειρο να γίνει ο επόμενος Γκάρι Κασπάροφ σε αυτόν του ερευνητή. Το ντροπαλό παιδί με το κάπως ατσούμπαλο σώμα, το τεράστιο χαμόγελο και τα μεγάλα γυαλιά μετατρεπόταν στο απόλυτο παιδί-θαύμα για το οποίο θα συζητούσε όλος ο περίγυρος. Η οικογένειά του αδυνατούσε να εξηγήσει την παράδοξη και πρώιμη αυτή ευφυΐα του και όλοι δεν κατανοούσαν πώς μπορούσε από την εφηβική κιόλας ηλικία να δει ως προφήτης το μέλλον της τεχνολογίας, τις προοπτικές, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδά της.

    Η υποτροφία και τα πρώτα games

    Όπως περιγράφει ο συγγραφέας Μπενχαμίν Λαμπατούτ στο βιβλίο του «Maniac», ο Χασάμπης από μικρός ξεχώριζε για την εκπληκτική του νοημοσύνη και τη διαρκή αναζήτηση απαντήσεων σε σύνθετα ερωτήματα. «Ενώ τα αδέλφια του κοιμόντουσαν, εκείνος έκανε σκέψεις για τη σκέψη», γράφει χαρακτηριστικά ο Λαμπατούτ, δίνοντας μία γεύση του πώς το νεαρό αγόρι από το Φίντσλεϊ Σέντραλ του Λονδίνου κατέληξε να κατακτήσει τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Ήδη από τα 15 του χρόνια, ο Χασάμπης είχε δείξει τις προδιαγραφές του. Κέρδισε έναν διαγωνισμό τεχνολογίας και προσελήφθη στο διάσημο βρετανικό στούντιο δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών, Bullfrog Productions, όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη του διάσημου παιχνιδιού Theme Park. Με τα έσοδα από την επιτυχία του παιχνιδιού, όχι μόνο χρηματοδότησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου είχε γίνει δεκτός από τα 16 του χρόνια, αλλά στήριξε και την οικογένειά του.

    Παράλληλα, προχώρησε στην ίδρυση της δικής του εταιρείας παιχνιδιών, Elixir Studios, μέσα από την οποία κατάφερε να εξελίξει το πρώτο παιχνίδι που προσομοίωνε την κοινωνική και πολιτική δυναμική ενός έθνους, με ένα εκατομμύριο εικονικούς πράκτορες να προσπαθούν να ανατρέψουν έναν δικτάτορα.

    Όμως ο Χασάμπης δεν περιορίστηκε στο χώρο του gaming. Οι ακαδημαϊκές του ανησυχίες τον οδήγησαν σε έναν πιο βαθύ ερευνητικό προσανατολισμό. Στο διδακτορικό του στο University College London (UCL), ασχολήθηκε με τα ημιτελή χειρόγραφα του Τζον φον Νόιμαν, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ μνήμης και φαντασίας, ένα έργο που του χάρισε διεθνή αναγνώριση και το βραβείο του περιοδικού Science. Αυτή η έρευνα τον έφερε σε επαφή με τα μεγάλα ερωτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναζητώντας απαντήσεις σε ένα πεδίο που ήταν ακόμα ανεξερεύνητο και ανεπαρκώς κατανοητό.

    Η DeepMind

    Το 2010, μαζί με δύο φίλους του από το πανεπιστήμιο, τον Σέιν Λεγκ και τον Μουσταφά Σουλεϊμάν, ίδρυσε την εταιρεία DeepMind, με στόχο τη δημιουργία του πιο ισχυρού συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μπορούσε να "σκέφτεται" αυτόνομα. Σε μια εποχή όπου ελάχιστοι κατανοούσαν τι σήμαινε «Τεχνητή Νοημοσύνη» ή «νεοφυής επιχείρηση», η DeepMind δεν είχε άμεσα εμπορικά σχέδια ή προϊόντα προς πώληση, παρά μόνο την έρευνα σε άγνωστα επιστημονικά πεδία. Ο Χασάμπης και οι συνεργάτες του επέλεξαν έναν έξυπνο τρόπο για να τραβήξουν την προσοχή: να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα κατακτούσε το πιο δύσκολο στρατηγικό παιχνίδι του κόσμου, το Γκο, το οποίο απαιτούσε στρατηγική, προνοητικότητα και δημιουργικότητα.

    Το 2016, η DeepMind παρουσίασε το AlphaGo, το πρώτο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που νίκησε επαγγελματία παίκτη του Γκο, τον πρωταθλητή Ευρώπης Φαν Χούι. Το επίτευγμα ήταν μοναδικό, καθώς το AlphaGo μπορούσε να αφομοιώσει τις κινήσεις από 30 εκατομμύρια επαγγελματίες παίκτες και να προσαρμόζεται σε νέες στρατηγικές. Το αποκορύφωμα ήρθε όταν το πρόγραμμα κατάφερε να νικήσει τον επί 18 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Λι Σεντόλ, σε μια μάχη που κράτησε τρεισήμισι ώρες και άφησε άναυδη την παγκόσμια κοινότητα.

    Μετά την επιτυχία αυτή, η DeepMind τράβηξε την προσοχή της Google, η οποία αγόρασε την εταιρεία έναντι ενός τεράστιου χρηματικού ποσού. Ο Χασάμπης, ωστόσο, δεν ενδιαφερόταν μόνο για τα οικονομικά κέρδη. Επέμεινε να δημιουργηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξετάζοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, ιδίως σε τομείς που μέχρι τότε ανήκαν αποκλειστικά στον άνθρωπο.

    Αυτή η ηθική στάση τον έκανε πρόσωπο-κλειδί στις συζητήσεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ακόμα και ο Έλον Μασκ, γνωστός για τις επιφυλάξεις του σχετικά με την τεχνολογία αυτή, αναγνώρισε την αξία του Χασάμπη και παραπέμπει σε εκείνον όταν μιλάει για τους κινδύνους της AI. Μέσα σε μια δεκαετία, ο Ντέμης Χασάμπης κατάφερε όχι μόνο να πρωταγωνιστήσει στην τεχνολογική επανάσταση, αλλά και να αναδειχθεί σε φωνή υπευθυνότητας, υπενθυμίζοντας ότι οι καινοτομίες στην τεχνολογία πρέπει πάντα να συνυπολογίζουν το ανθρώπινο στοιχείο και την ηθική διάσταση.

    Η πορεία του από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών στην κορυφή της τεχνολογικής πρωτοπορίας δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα ευφυΐας, αλλά και μιας ξεκάθαρης κατεύθυνσης: να δημιουργήσει μια Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορεί να κατανοήσει τον κόσμο καλύτερα από τον άνθρωπο, χωρίς όμως να παραβιάζει τα όρια της ανθρώπινης ηθικής και ευθύνης.

    Η κόντρα με το ChatGPT

    Η επόμενη πρόκληση για τον Ντέμη Χασάμπη είναι ίσως και η πιο κρίσιμη στην έως τώρα σταδιοδρομία του. Η Google περιμένει από αυτόν να δημιουργήσει ένα chatbot (μια απαντητική μηχανή), η οποία να είναι κατά πολύ ανώτερη από το ήδη διάσημο ChatGPT. Η Google δεν έχει περιθώρια για άλλες αποτυχίες και, σίγουρα, δεν μπορεί να χωνέψει ότι στερήθηκε τη δόξα της πρωτοπόρου στον τομέα των chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης από μια μικρή εταιρεία με την επωνυμία OpenAI, η οποία πρόλαβε να διαθέσει ευρέως στο κοινό το ChatGPT στο τέλος του Νοεμβρίου 2022 και κατόπιν εξαγοράστηκε από τη Microsoft. Μετά την ψυχρολουσία και το σοκ του αιφνιδιασμού, ακολούθησαν εκ μέρους της Google ανεπιτυχείς απόπειρες να παρουσιάσει το δικό της chatbot νέας γενιάς, πρώτα με το προβληματικό Bard και κατόπιν με το Gemini, το οποίο διαθέτει μεν εκπληκτικές δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, το λανσάρισμά του όμως επισκιάστηκε από τις οργίλες διαμαρτυρίες του κοινού, εξαιτίας της τάσης του να συνθέτει αμφιλεγόμενες εικόνες όπως μαύρους στρατιώτες ναζί, να δίνει παράλογες και ασυνάρτητες απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών κ.ά.

    Οι αστοχίες του Gemini -το οποίο πήρε το όνομά του από την υποκείμενη τεχνική πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει ο Χασάμπης και η ομάδα του- προκάλεσαν ακόμη και πτώση της μετοχής της Alphabet στο χρηματιστήριο. Η αποστολή του Χασάμπη πλέον συνίσταται στο να αποκαταστήσει την τρωθείσα υπόληψη της Google, επινοώντας τον εξολοθρευτή του ChatGPT.

    Ως διοικητής του μεγαλύτερου «στρατού» ερευνητών Τεχνητής Νοημοσύνης που υπήρξε ποτέ, έχοντας πλήρη αυτονομία και ελευθερία κινήσεων, αλλά και μια απέραντη δεξαμενή υλικής υποστήριξης από την Google, ο Ντέμης Χασάμπης ξέρει, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, ότι απλώς δεν μπορεί να αποτύχει. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του ίσως να είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ευρείας χρήσης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Demis Hassabis
  • Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη - Δείτε τη λίστα
    Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη - Δείτε τη λίστα

    Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί πρωτίστως τις θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση

    Ένα ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια συζήτηση είναι το πώς η είσοδος ολοένα και πιο εξελιγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει το εργασιακό τοπίο και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Nokia Bell στις ΗΠΑ, μίας εταιρείας βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, παρέχει νέα στοιχεία για τους τύπους επαγγελμάτων που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

    Η μελέτη εισάγει ένα νέο μέτρο που ονομάζεται βαθμολογία «Επιπτώσεων Τεχνητής Νοημοσύνης», το οποίο μετράει πόσο στενά ευθυγραμμίζονται τα καθήκοντα ενός επαγγέλματος με τις πρόσφατες καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης.

    Στην κορυφή της λίστας, με τα επαγγέλματα που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι τεχνολόγοι καρδιολογίας, οι ηχολήπτες και οι τεχνολόγοι πυρηνικής ιατρικής. Άλλα επαγγέλματα που βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα είναι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι ακτινολόγοι, οι νευρολόγοι.

    Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί πρωτίστως τις θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση. Αντίθετα, η μελέτη προτείνει ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συνδέεται στενότερα με συγκεκριμένες δεξιότητες εντός των επαγγελμάτων.

    Για παράδειγμα, στην υγειονομική περίθαλψη, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των εργασιών που εκτελούνται από τεχνολόγους καρδιολογίας και το 48% αυτών που εκτελούνται από τεχνολόγους μαγνητικής τομογραφίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση της διαχείρισης αρχείων υγείας και την ανάλυση ιατρικών σαρώσεων, ήταν αρκετά σχετικά με αυτά τα επαγγέλματα.

    Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι μια υψηλή βαθμολογία σε «Επιπτώσεις Τεχνητής Νοημοσύνης» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν.

    Σε πολλές περιπτώσεις, η AI είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις ανθρώπινες δυνατότητες αντί να αντικαταστήσει πλήρως τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει ορισμένες πτυχές της δουλειάς ενός νευρολόγου, όπως η ανάλυση του εγκεφαλογραφήματος, είναι απίθανο να αναπαράγει τις σύνθετες δεξιότητες λήψης αποφάσεων και αλληλεπίδρασης με τον ασθενή που είναι κρίσιμες για αυτό το επάγγελμα.

    Ακολουθεί η λίστα με επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη:

    • Τεχνολόγοι καρδιολογίας
    • Ηχολήπτες
    • Τεχνολόγοι Πυρηνικής Ιατρικής
    • Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
    • Τεχνολόγοι Μαγνητικής Τομογραφίας
    • Ηλεκτρομηχανολόγοι
    • Ορθοδοντικοί
    • Διανομείς και Διανομείς Ηλεκτρικής Ενέργειας
    • Νευρολόγοι
    • Χειριστές βιομηχανικών φορτηγών και τρακτέρ
    • Εργαζόμενοι σε τηλεπικοινωνίες Δημόσιας Ασφάλειας
    • Προγραμματιστές υπολογιστών
    • Υπάλληλοι σεκιούριτι
    • Τεχνολόγοι Τηλεπισκόπησης
    • Μηχανολόγοι
    • Ακτινολόγοι
    • Επιστήμονες που μελετούν την Ατμόσφαιρα και το Διάστημα
    • Χειριστές κλωστοϋφαντουργικών μηχανημάτων

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, η ανθρώπινη νοημοσύνη των εκπαιδευτών της
    Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, η ανθρώπινη νοημοσύνη των εκπαιδευτών της

    Οι εταιρείες ΑΙ κάποτε προσλάμβαναν υπαλλήλους χωρίς πτυχίο για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα προσλαμβάνουν ανθρώπους με διδακτορικό και δίνουν έως και 200 δολάρια την ώρα.

    Τα πρώτα χρόνια, η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT απαιτούσε στρατιές χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δίδασκαν στο σύστημα πώς να ξεχωρίζει την εικόνα μιας γάτας ή ενός καρότου.

    Όμως η συνεχής αναβάθμιση των μοντέλων στην κούρσα των εταιρειών για επικράτηση στη νέα αγορά απαιτεί πλέον ένα όλο και μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτών με όλο και πιο εξειδικευμένες γνώσεις –από ιστορικούς μέχρι επιστήμονες, κάποιοι με διδακτορικά πτυχία.

    «Πριν από ένα χρόνο μπορούσαμε να προσλαμβάνουμε προπτυχιακούς για τη γενική εκπαίδευση και βελτίωση της ΑΙ» λέει στο Reuters ο Άιβαν Τσανγκ, συνιδρυτής της εταιρείας Cohere, ανταγωνιστή της OpenAI που ειδικεύεται σε εργαλεία ΑΙ για επιχειρήσεις.

    H Labelbox λέει ότι πληρώνει έως και 200 δολάρια την ώρα για θέματα υψηλών απαιτήσεων.

    «Τώρα έχουμε πτυχιούχους γιατρούς που διδάσκουν τα μοντέλα πώς να συμπεριφέρονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ή ακόμα και οικονομικούς αναλυτές και λογιστές».

    Εργολάβοι εκπαίδευσης

    Για την εκπαίδευση των μοντέλων της, η Cohere, η οποία έχει αποτίμηση άνω των 5 δισ. συνεργάζεται με τη νεοσύστατη Invisible Tech, η οποία απασχολεί εξ αποστάσεως χιλιάδες υπαλλήλους και συνεργάζεται με άλλες εταιρείες AI, από την ΑΙ21 μέχρι την Microsoft.

    Η εκπαίδευση αυτή μειώνει τις λανθασμένες απαντήσεις που ενίοτε δίνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, γνωστά ως παραισθήσεις.

    «Έχουμε 5.000 υπαλλήλους σε πάνω από 100 χώρες που έχουν PhD ή μάστερ ή είναι ειδικοί γνώστες» λέει ο ιδρυτής της Invivible Φράνσις Πεντράζα.

    Η Invisible πληρώνει ως και 40 δολάρια την ώρα ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο υπάλληλος και οι απαιτήσεις της δουλειάς.

    Το πρόβλημα των παραισθήσεων δημιουργεί ένα κρίσιμο ζήτημα αξιοπιστίας για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

    Κάποιες εταιρείες όπως η Outlier πληρώνουν έως και 50 δολάρια την ώρα, ενώ μια άλλη εταιρεία με την ονομασία Labelbox λέει ότι δίνει έως και 200 δολάρια την ώρα για θέματα υψηλών απαιτήσεων όπως η κβαντομηχανική, ενώ για απλούστερα θέματα οι μισθοί ξεκινούν στα 15 δολάρια την ώρα.

    Όταν ιδρύθηκε το 2005 η Invisible ήταν μια εταιρεία αυτοματισμού ροής εργασίας που συνεργαζόταν με την εταιρεία διανομής φαγητού DoorCash για την ψηφιοποίηση του μενού της. Τα πράγματα άλλαξαν όταν μια σχετικά άγνωστη εταιρεία ονόματι OpenAI επικοινώνησε με την Invisible την άνοιξη του 2022, λίγο πριν το ντεμπούτο του ChatGPT.

    «Η OpenAI ήρθε σε εμάς με ένα πρόβλημα, καθώς όταν υπέβαλες μια ερώτηση σε μια αρχική βερσιόν του ChatGPT απαντούσε με παραισθήσεις. Δεν μπορούσες να εμπιστευτείς την απάντηση» λέει ο Πεντράζα.

    «Χρειάζονταν έναν εταίρο προηγμένης εκπαίδευσης ΑΙ για να προσφέρει ενισχυτική μάθηση με ανθρώπινη αλληλεπίδραση».

    Το πρόβλημα των παραισθήσεων αφορά όλα τα μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία δίνουν απαντήσεις, παράγουν κείμενα και συνθέτουν εικόνες και βίντεο με βάση τις γραπτές ή προφορικές οδηγίες του χρήστη.

    Είναι ένα πρόβλημα που δημιουργεί ένα κρίσιμο ζήτημα αξιοπιστίας για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και την εμπορική αξιοποίησή της.

    H Invisible καμαρώνει ότι συνεργάζεται και με άλλους μεγάλους παίκτες όπως η Microsoft και η AI21.

    «Είναι εταιρείες που αντιμετώπισαν προκλήσεις στην εκπαίδευση. Το νούμερο ένα κόστος ήταν η υπολογιστική ισχύς και το νούμερο δύο η ποιοτική εκπαίδευση» λέει ο Πεντράζα.

    Πώς λειτουργεί

    Η OpenAI έχει μια ολόκληρη ομάδα ερευνητών, την «Ανθρώπινη Ομάδα Δεδομένων» που συνεργάζεται με τους εκπαιδευτές για τη συλλογή εξειδικευμένων πληροφοριών.

    Οι ερευνητές επινοούν διάφορα πειράματα, για παράδειγμα για τη μείωση των παραισθήσεων ή τη βελτίωση του ύφους, και συνεργάζονται με την Invisible και άλλους εργολάβους, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

    Αν πάσα στιγμή τρέχουν δεκάδες πειράματα ταυτόχρονα, είπε.

    Η ζήτηση για εκπαιδευτές συνεχίζει να μεγαλώνει.

    Ανάλογα με το τι ζητούν οι εταιρείες ΑΙ –από βελτίωση των μοντέλων στην ιστορία της Σουηδίας μέχρι πιο προηγμένα μαθηματικά μοντέλα- η Invisible προσλαμβάνει τους πτυχιούχους που απαιτούνται.

    Πάνω από 1.000 συμβασιούχοι της Invisible δουλεύουν σήμερα για την OpenAI, είπε ο Πεντράζα.

    Ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Invisible είναι η επίσης αμερικανική Scale AI, μια start-up που παρέχει βάσεις δεδομένων για εκπαίδευση μοντέλων ΑΙ και πέρυσι είχε αποτίμηση 14 δισ. δολαρίων.

    Καθώς όμως οι εταιρείες ΑΙ επεκτείνονται σε όλο και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες σε όλο και περισσότερες γλώσσες, η ζήτηση για εκπαιδευτές συνεχίζει να μεγαλώνει.

    Όπως είπε ο Τσανγκ, ο συνιδρυτής της Cohere, «το γραμματοκιβώτιό μου κατακλύζεται από νέες εταιρείες που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί. Βλέπω να δημιουργείται ένας νέος χώρος όπου οι εταιρείες προσλαμβάνουν ανθρώπους απλά και μόνο για να παράγουν δεδομένα για εργαστήρια ΑΙ όπως το δικό μας».

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο