Την πεποίθηση που υπήρχε για τον αστεροειδή 2024 PT5, ότι πρόκειται για έναν τεράστιο ογκόλιθο που έσπασε από τη Σελήνη, μετά από συντριβή άλλου διαστημικού βράχου πάνω του πριν από αιώνες, έρχεται να επιβεβαιώσει νέα επιστημονική έρευνα.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal Lettersστις 14 Ιανουαρίου, γίνεται αναφορά σε αστεροειδή που προέκυψε «από την επιφάνεια της Σελήνης, όταν αυτή συγκρούστηκε με διαστημικό βράχο.
«Είχαμε μια γενική ιδέα ότι αυτός ο αστεροειδής μπορεί να προερχόταν από τη Σελήνη, αλλά το καθοριστικό γεγονός ήταν όταν ανακαλύψαμε ότι ήταν πλούσιος σε πυριτικά ορυκτά - όχι του είδους που φαίνονται στους αστεροειδείς αλλά σε αυτά που έχουν βρεθεί σε δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων », δήλωσε ο Teddy Kareta, αστρονόμος στο Lowell Observatory στην Αριζόνα, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
«Φαίνεται ότι δεν ήταν στο διάστημα για πολύ καιρό, ίσως μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια, καθώς υπάρχει έλλειψη διαστημικών καιρικών συνθηκών που θα ενέτασσε το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα στο αντίστοιχο φάσμα» συμπληρώνει ο ίδιος επιστήμονας.
Πότε θα επισκεφθεί πάλι τη Γη το «μίνι-φεγγάρι»
Ο αστεροειδής, γνωστός και ως «μίνι-φεγγάρι», πέρασε το περασμένο διάστημα σχετικά κοντά στην επιφάνεια της Γης, ενώ θα επισκεφθεί ξανά τον πλανήτη μας το 2055. Τότε, ο αστεροειδής βρισκόταν περίπου εννέα φορές πιο μακριά από το φεγγάρι και δεν πλησίασε ποτέ αρκετά κοντά για να εγκλωβιστεί στη βαρύτητα του πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αστεροειδής -που έχει μέγεθος σχολικού λεωφορείου- εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 7 Αυγούστου 2024, από το τηλεσκόπιο Sutherland, Νότια Αφρική, που χρηματοδοτείται από τη NASA, του συστήματος Τελευταίας Προειδοποίησης Επίγειας Πρόσκρουσης Αστεροειδών (ATLAS) του Πανεπιστημίου της Χαβάης.
Στη συνέχεια, η ομάδα του Kareta χρησιμοποίησε παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Lowell Discovery και το Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο της NASA (IRTF) στο Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη για να δείξει ότι το φάσμα του ανακλώμενου ηλιακού φωτός από την επιφάνεια του μικρού αντικειμένου δεν ταιριάζει με αυτό οποιουδήποτε τύπου γνωστό αστεροειδ. Αντίθετα, το ανακλώμενο φως ταίριαζε περισσότερο με βράχο από τη Σελήνη.