Viral

Dragon’s breath: Το viral trend του TikTok που προκαλεί ανησυχία

Dragon’s breath: Το viral trend του TikTok που προκαλεί ανησυχία

Τι είναι αυτή η νέα τρέλα του TikTok που τρομάζει - Τι μπορεί να προκαλέσει.

Τις αρχές της Ινδονησίας έχει κινητοποιήσει το νέο viral trend του TikTok με το όνομα «Dragon’s breath», που σημαίνει «Ανάσα του δράκου».

Πρόκειται για ένα γλυκό σνακ που πωλείται στους δρόμους της χώρας, που προκαλεί ανησυχία καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Όπως αναφέρει η ινδονησιακή κυβέρνηση, το περίεργο αυτό γλύκισμα μπορεί προκαλέσει εγκαύματα, στομαχικούς πόνους και τροφική δηλητηρίαση καθώς 25 παιδιά χρειάστηκαν να νοσηλευτούν αφότου το κατανάλωσαν.

Τι είναι το «Dragon’s breath»

Πρόκειται για καραμέλες τις οποίες βυθίζουν σε υγρό άζωτο, ώστε κατά την διάρκεια της κατάποσής τους να δημιουργείται εφέ καπνού, που βγαίνει από το στόμα, την μύτη και τα αυτιά, όπως στους φανταστικούς δράκους. Το γλύκισμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο TikTok, λόγω αυτού του εφέ. Μάλιστα βίντεο που δείχνει πλανόδιο πωλητή να το παρασκευάζει, έχει 10.000.000 προβολές.

Υγρό άζωτο

Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται συχνά από διάσημους σεφ, για να δημιουργηθούν καπνοί στα πιάτα ως εφέ. Είναι διάφανο, άχρωμο και άοσμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παγώσει φαγητά, αλλά και για ιατρικούς λόγους.

Ως υλικό στα φαγητά δεν είναι παράνομο. Παρ’ όλα αυτά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

«Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε στόμα και οισοφάγο. Τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα αν το καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε να καταλήξετε στο νοσοκομείο και στην χειρότερη περίπτωση να βλάψετε τα όργανά σας», αναφέρει ο Clarence Yeo, ένας γιατρός από την Σιγκαπούρη. Προειδοποίησε ακόμη ότι «δεν θα συμβούλευε κανέναν να το φάει».

Το 2018 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) είχε προειδοποιήσει για τραυματισμούς από την κατάποσή υγρού άζωτου σε τρόφιμα όπως το παγωτό, τα δημητριακά και τα κοκτέιλ.

«Τραυματισμοί έχουν προκληθεί από τον τρόπο διαχείρισης ή κατάποσης προϊόντων στα οποία έχει προστεθεί υγρό άζωτο αμέσως μετά την κατανάλωση, ακόμα και αν το χημικό έχει πλήρως εξατμιστεί, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του φαγητού», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup