Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 15:52

Αυτό είναι το αντικείμενο που δεν βλέπουμε (σχεδόν) ποτέ στα όνειρά μας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες...

Οι θεωρία λέει ότι βλέπουμε δεκάδες όνειρα κάθε βράδυ. Άλλες φορές βλέπουμε κάτι τρομακτικό να μας συμβαίνει, άλλες φορές βλέπουμε κάποιον φόβο μας να γίνεται «πραγματικότητα» κι άλλες φορές βλέπουμε κάποιον πόθο μας να «πραγματοποιείται».

Στη συνέχεια βέβαια ακολουθεί η απογοήτευση ή η ανακούφιση, όταν πιο ανοίγουμε τα μάτια μας και με χαρά ή λύπη αντιλαμβανόμαστε ότι όλα ήταν ένα όνειρο.

Τα όνειρα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Στα όνειρα βλέπουμε συνήθως καταστάσεις, πρόσωπα αλλά και αντικείμενα της καθημερινότητάς μας.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, μια νέα θεωρία έχει αρχίσει να γίνεται viral στα social media, με την εν λόγω θεωρία να κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Η θεωρία αυτή δεν είναι καινούργια, ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 2018, ωστόσο ανά διαστήματα επανέρχεται στο προσκήνιο και γίνεται ξανά και ξανά viral, αφού κάθε φορά που την αναδημοσιεύει κάποιος εκατοντάδες χρήστες σπεύδουν από κάτω να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας την εν λόγω θεωρία.

Τι λέει η θεωρία; Κάτι πολύ απλό. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, όσο κι αν χρησιμοποιούμε το smartphone μας, (σχεδόν) ποτέ δεν το βλέπουμε στα όνειρά μας.

Παρόλο που τα όνειρα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, σε αυτά βλέπουμε συνήθως καταστάσεις, πρόσωπα αλλά και αντικείμενα της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, οι smartphone συσκευές, ειδικά τα κινητά τηλέφωνα, φαίνεται πως δεν εμφανίζονται ούτε σαν θολή εικόνα.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Μια εξήγηση, επιχειρεί να δώσει η Alice Robb, συγγραφέας του βιβλίου «Why We Dream: The Transformative Power of Our Nightly Journey», η οποία σε ερώτηση γιατί απουσιάζουν τα κινητά από τα όνειρά μας, επικαλείται την θεωρία της «προσομοίωσης απειλής».

«Η θεωρία βασικά υποστηρίζει πως ο λόγος που ονειρευόμαστε είναι επειδή τα όνειρα μάς βοηθούν να διαχειριστούμε τα άγχη και τους φόβους μας σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου κινδύνου, ώστε να μπορούμε να επεξεργαστούμε καταστάσεις που μας στρεσάρουν» λέει η ίδια.

Επειδή τα όνειρά μας είναι ένας εξελιγμένος μηχανισμός αυτοάμυνας, τείνουμε να ονειρευόμαστε συχνότερα τους φόβους και τις ανησυχίες που σχετίζονταν με τους προγόνους μας- οπότε, βλέπουμε περισσότερο όνειρα που έχουν να κάνουν με το ότι τρέχουμε να ξεφύγουμε από άγρια ζώα παρά κάτι σχετικό με το χακάρισμα.

«Ο κόσμος συνήθως δεν βλέπει τόσο συχνά όνειρα σχετικά με το διάβασμα και το γράψιμο, τα οποία είναι πιο πρόσφατες κατακτήσεις στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση, ακόμη κι αν αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ποιος είσαι στην αληθινή ζωή» τονίζει στη συνέχεια η Alice Robb.

Τι πραγματικά ισχύει;

Η ίδια, παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει πως η συγκεκριμένη θεωρία δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αφού σύμφωνα με μελέτες, πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει την ύπαρξη κινητών στα όνειρά τους.

Στοιχεία από περισσότερες από σχετικές 16.000 αναφορές έδειξαν πως τα κινητά τηλέφωνα εμφανίζονται στο 3.55% των ονείρων των γυναικών (και στο 2.69% των αντρών), αριθμός όχι τεράστιος αλλά υπολογίσιμος και σαφώς μεγαλύτερος από την συχνότητα με την οποία εμφανίζονται στα όνειρά μας ταινίες (3.18%), υπολογιστές (1.2%) και αεροπλάνα (1.49%).

Συγκεκριμένες περιστάσεις επίσης είναι πιθανότερο να μας κάνουν να ονειρευτούμε ένα τηλέφωνο, επισημαίνει η Robb. «Πολλοί άνθρωποι έχουν έντονα όνειρα όταν πενθούν, κι όταν κάποιος ονειρεύεται ένα άτομο που έχει πεθάνει, ένα συνηθισμένο μοτίβο είναι να ονειρευτεί πως ο νεκρός τον παίρνει τηλέφωνο» προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, λέει η Alice Robb, τα όνειρα σχετίζονται άμεσα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, οπότε είναι δύσκολο να υπάρξουν γενικεύσεις, αλλά είναι αναμφισβήτητο πως το περιεχόμενό τους επηρεάζεται από αυτά που σκεφτόμαστε.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 13:42

Σχετικά Άρθρα

  • Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν
    Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν

    Πιο κοντά στην πραγματικότητα, έφεραν ερευνητές τη φαντασία, που κατάφεραν να κάνουν δύο ανθρώπους να επικοινωνήσουν την ώρα που ονειρεύονταν.

    Σε πείραμα που θυμίζει την ταινία «Inception», μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που σχεδιάζει τεχνολογίες για την ενίσχυση του ύπνου, κατάφερε να κάνει δύο ανθρώπους, που έβλεπαν συνειδητό όνειρο να ανταλλάξουν μήνυμα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

    Στο πλαίσιο του πειράματος η εταιρεία REM – Space, χρησιμοποίησε «ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό» που περιλάμβανε έναν «διακομιστή», μια «συσκευή», «Wifi» και «αισθητήρες».

    Βρίσκονταν σε διαφορετικά σπίτια οι συμμετέχοντες

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια όταν οι ερευνητές του REMspace εξέπεμψαν μια λέξη που δημιουργήθηκε μέσω μιας μοναδικής γλώσσας μεταξύ τους.

    «Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένο που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία. Ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων», είπε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της REMspace, Μίκαελ Ρατνούγκα.

    Τι είναι το συνειδητό όνειρο

    Με τον όρο συνειδητό όνειρο περιγράφεται το όνειρο, που γνωρίζει κανείς όταν το βλέπει ότι ονειρεύεται. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή ύπνου Rapid Eye Movement. Στην κατάσταση αυτή μπορεί κανείς να λειτουργήσει εμπρόθετα, αντί να αλληλοεπιδρά τυχαία με τον «κόσμο των ονείρων».

    Η REMspace δεν έχει αποκάλυψε τι ακριβώς εξοπλισμό χρησιμοποίησε, αλλά έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο του πειράματος χρησιμοποιήθηκε μια «συσκευή» που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και άλλα βιολογικά δεδομένα. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ένας «διακομιστής» που μπορεί να ανιχνεύσει πότε οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε διαυγές όνειρο και μπορεί να δημιουργήσει και να τους μεταδώσει μηνύματα.

    Μόλις ο διακομιστής διαπίστωσε ότι ένας συμμετέχων είχε εισέλθει σε συνειδητό όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη από την ειδική γλώσσα και του τη μετέδωσε μέσω ακουστικών. Στη συνέχεια, ο συμμετέχων επανέλαβε αυτή τη λέξη στο όνειρό του, με τον διακομιστή να καταγράφει και να αποθηκεύει το μήνυμα. Οκτώ λεπτά αργότερα, όταν ο δεύτερος συμμετέχων εισήλθε σε συνειδητό όνειρο, ο διακομιστής του μετέδωσε το αποθηκευμένο μήνυμα, με τον συμμετέχοντα να το επαναλαμβάνει μόλις ξυπνάει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Όνειρα: Ποιο είναι το συναίσθημα που φέρνει πιο πολλούς και έντονους εφιάλτες
    Όνειρα: Ποιο είναι το συναίσθημα που φέρνει πιο πολλούς και έντονους εφιάλτες

    Ένας σύγχρονος «εφιάλτης» για αρκετούς ανθρώπους φέρνει άστατο ύπνο και άσχημα όνειρα

    Στην παιδική μας ηλικία, μια τρομακτική ταινία που είδαμε κατά λάθος ή άλλες παιδικές φοβίες έφερναν συχνά εφιάλτες και χαλούσαν τον ύπνο μας. Στην ενήλικη ζωή, ένας πραγματικός «εφιάλτης» της καθημερινότητας για πολλά άτομα μπορεί να πυροδοτήσει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των άσχημων ονείρων.

    Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychology, όσοι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν άσχημα όνειρα. Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται σημαντικά, καθώς τόσο η μοναξιά όσο και οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, της Τάμπα, του Whitworth και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Oregon που εκπόνησαν τη μελέτη σημειώνουν ότι το άγχος αποτελεί μέρος της συσχέτισης με τη μοναξιά, της συχνότητας και της έντασης των εφιαλτών. Άλλοι παράγοντες που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες φαίνεται να είναι οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις που εντείνουν η ανησυχία και το άγχος και η υπερδιέγερση, η οποία περιγράφεται ως μια κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης και συγκέντρωσης. Όπως και το άγχος, η αναμασήση του παρελθόντος και η υπερδιέγερση είναι καταστάσεις του νου που συνδέονται με τη μοναξιά.

    Τα ευρήματα, εκτός του ότι ρίχνουν φως σε μια πιθανή αρνητική επίδραση της μειωμένης κοινωνικοποίησης, συνάδουν με την εξελικτική θεωρία της μοναξιάς, η οποία υποστηρίζει ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση.

    «Οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν βασική ανθρώπινη ανάγκη. Όταν η ανάγκη των ανθρώπων για ισχυρές σχέσεις μένει ανεκπλήρωτη, υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Ακριβώς όπως η πείνα ή η κόπωση σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει αρκετές θερμίδες ή δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, το ίδιο και το αίσθημα της μοναξιάς έχει εξελιχθεί για να προειδοποιεί τα άτομα όταν οι ανάγκες τους για διαπροσωπική σύνδεση μένουν ανεκπλήρωτες» εξηγεί ο Δρ Colin Hesse, διευθυντής της Σχολής Επικοινωνίας στο Κολέγιο Ελευθέρων Τεχνών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Oregon (OSU).

    Η μοναξιά είναι μια διάχυτη κατάσταση που παρεμποδίζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, προκαλώντας πόνο σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του διαταραγμένου ύπνου. Η βίωση εφιαλτών είναι ένας τρόπος που βάλλεται η ποιότητα του ύπνου. Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες -με τρόπο συσχετιστικό και όχι αιτιολογικό, τονίζει ο Δρ Hesse- προέρχονται από έρευνες των συγγραφέων που περιελάμβαναν περισσότερους από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.

    Τα αποτελέσματα προσφέρουν επίσης μια εξήγηση για τους εφιάλτες που έχουν τις ρίζες τους στην εξέλιξη -οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να βιώνουν άγχος, έντονες σκέψεις για το παρελθόν και επιπλέον εγρήγορση όταν είναι μόνοι- και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως κάποιου είδους τραύμα.

    «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Δρ Hesse, «αλλά τα ευρήματά μας είναι σίγουρα συνεπή με την πιθανότητα ότι η θεραπεία της μοναξιάς θα βοηθούσε να μειωθούν οι εφιαλτικές εμπειρίες κάποιου. Αυτή είναι μια πιθανότητα που πρέπει να εξεταστεί σε ελεγχόμενες, κλινικές μελέτες» συμπληρώνει.

    «Ο ποιοτικός και αποκαταστατικός ύπνος είναι ο άξονας της γνωστικής λειτουργίας, της ρύθμισης της διάθεσης, του μεταβολισμού και πολλών άλλων πτυχών της ευεξίας», τόνισε ο Hesse. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο κρίσιμο να διερευνήσουμε τις ψυχολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον ύπνο, με τη μοναξιά να είναι το κλειδί ανάμεσά τους» κατέληξε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Συνδέονται τα ανήσυχα όνειρα με το Πάρκινσον; Η διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο και τα προβλήματα υγείας
    Συνδέονται τα ανήσυχα όνειρα με το Πάρκινσον; Η διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο και τα προβλήματα υγείας

    Τα δυσάρεστα όνειρα, οι ξαφνικές, βίαιες κινήσεις των χεριών και των ποδιών και οι κραυγές κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, φαίνεται να ανησυχούν τους ειδικούς

    Όταν εισερχόμαστε στο στάδιο REM (ταχεία κίνηση των ματιών) του ύπνου μας – ένα στάδιο που συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας -, το φυσιολογικό είναι να παραμένουμε ακίνητοι. Για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν είναι κομμάτι της βραδινής κανονικότητας, καθώς βλέπουν όχι μόνο πολύ έντονα όνειρα, αλλά τα αναπαριστούν με το σώμα τους, ενώ κοιμούνται. Μπορεί να δείτε κάποιον να κουνάει γρήγορα τα πόδια του, σαν να τρέχει να ξεφύγει από κάτι που τον κυνηγά, να ακούσετε κάποιον να φωνάζει σαν να τσακώνεται ή να παλεύει με κάτι, με αποτέλεσμα να κουνάει ανεξέλεγκτα τα χέρια του στον αέρα. Αν και μοιάζει λίγο αστείο και θα σκεφτόμασταν ότι σίγουρα αυτός ο άνθρωπος έχει μεγάλη φαντασία, τελικά φαίνεται πως οι πράξεις αυτές είναι ενδείξεις ενός πιο σοβαρού προβλήματος που μπορεί να συμβαίνει στον εγκέφαλό μας.

    Διαταραχή του ύπνου REM

    Η διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο με ταχεία κίνηση των ματιών (REM) είναι μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία κανείς ενεργεί σωματικά ζωντανά τα όνειρά του. Η έναρξη της διαταραχής συμπεριφοράς του ύπνου REM είναι συχνά σταδιακή και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι επιπτώσεις έχει;

    Κατά τη μετάβαση στον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), όπου συμβαίνουν τα όνειρα, το σώμα συνήθως εισέρχεται σε μια κατάσταση σχεδόν πλήρους παράλυσης για να αποτρέψει την ενεργοποίηση των ονείρων. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι - περίπου το 1% των ατόμων άνω των 50 ετών - χάνουν αυτή την παράλυση, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την χρόνια πάθηση του ύπνου, γνωστή ως διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM ή RBD, η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες προχωρημένης μέσης ηλικίας, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1986 από μια ομάδα επιστημόνων με επιβλέποντα τον Carlos Schenck, που σημείωσε ότι το φαινόμενο διαφέρει από την υπνοβασία και καταλήγει συχνά σε αυτοτραυματισμούς.

    "Το στέλεχος του εγκεφάλου έχει δύο συνδεδεμένους πυρήνες που δημιουργούν την προστατευτική παράλυση του ύπνου REM και όταν ένας από αυτούς, ή η συνδετική τους οδός, υποστεί βλάβη, αυτό απελευθερώνει τον μυϊκό τόνο", εξηγεί ο Carlos Schenck, ψυχίατρος στο Περιφερειακό Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Μινεσότα. Στην Washington Post. "Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να ενεργήσουν τα όνειρά τους", συμπληρώνει. Αυτό μπορεί να προκύψει λήψη ορισμένων φαρμάκων, ιδίως νεότερων αντικαταθλιπτικών, ή χρήση ή στέρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, αλλά κυρίως σύμφωνα με την Mayo Clinic, από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς ή προσωπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής έκθεσης σε φυτοφάρμακα, του καπνίσματος ή ενός προηγούμενου τραυματισμού στο κεφάλι. Ομοίως, τα άτομα με PTSD μπορεί επίσης να παρουσιάζουν σημάδια αναβίωσης του τραύματός τους μέσω της αναπαράστασης ονείρων. Μάλιστα, περίπου το 70 % των ασθενών με PTSD αναφέρουν διαταραχές του ύπνου και έως και το 70 % έχουν επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Πιο σπάνια, η RBD μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο.

    Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής περιλαμβάνουν, πιο αναλυτικά: κίνηση, όπως κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με τα χέρια ή άλματα από το κρεβάτι, ως αντίδραση σε όνειρα γεμάτα δράση ή βίαια, όπως ότι σας κυνηγούν ή ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας από μια επίθεση. Επίσης μπορεί να κάνετε θορύβους, όπως ομιλίες, γέλια, φωνές, συναισθηματικές κραυγές ή ακόμη και βρισιές, ενώ μπορεί να είστε σε θέση να ανακαλέσετε το όνειρο αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου.

    Επιπτώσεις και Πάρκινσον
    Οι πιο «απλές» επιπλοκές που προκαλούνται από τη διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM μπορεί να περιλαμβάνουν: την ανησυχία για τον σύντροφό σας που κοιμάται ή άλλα άτομα που ζουν στο σπίτι σας, την κοινωνική απομόνωση λόγω του φόβου ότι οι άλλοι μπορεί να αντιληφθούν τη διαταραχή του ύπνου σας και τον τραυματισμό του εαυτού σας ή του συντρόφου σας που κοιμάται δίπλα σας
    Ωστόσο, ίσως η πιο σημαντική επίπτωση αυτής της διαταραχής είναι η σύνδεση της νόσου Πάρκινσον, ο κίνδυνος εμφάνισής της οποίας είναι εντυπωσιακά υψηλός. Μάλιστα, τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, που πάσχουν από RBD, έχουν 130 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον σε σύγκριση με κάποιον χωρίς την συγκεκριμένη πάθηση.
    Τι να κάνετε μετά τη διάγνωση RBD

    Το να διαγνωστείτε με τη Διαταραχή Συμπεριφοράς Ταχείας Κίνησης των Ματιών (RBD) μπορεί σίγουρα να είναι αγχωτικό. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε την κατάσταση και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

    • Συμβουλευτείτε έναν ειδικό: Ζητήστε καθοδήγηση από έναν νευρολόγο ή ειδικό ύπνου με εμπειρία στη θεραπεία της RBD. Μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και να σας συστήσουν ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.
    • Φαρμακευτική αγωγή: Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της RBD και τη μείωση της εμφάνισης διαταρακτικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν κλοναζεπάμη, μελατονίνη ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν τον ύπνο REM.
    • Μέτρα ασφαλείας: Λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των γύρω σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απομάκρυνση δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων από την κρεβατοκάμαρά σας, την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και τη χρήση μαξιλαριών στις αιχμηρές γωνίες.
    • Υγιεινή του ύπνου: Υιοθετήστε καλές πρακτικές υγιεινής του ύπνου για να προωθήσετε την καλύτερη ποιότητα του ύπνου και να μειώσετε την πιθανότητα διαταραχών του ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας κατά τον ύπνο και τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου.
    • Διαχείριση του άγχους: Το στρες και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της RBD. Εξερευνήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή η γιόγκα, για να βοηθήσετε στη διαχείριση των επιπέδων του στρες.
    • Τακτική άσκηση: Ασχοληθείτε τακτικά με τη σωματική δραστηριότητα, καθώς αυτή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ευεξία. Ωστόσο, αποφύγετε την έντονη άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
    • Φροντίδα παρακολούθησης: Παραμείνετε σε τακτική επαφή με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να προσαρμόζετε το θεραπευτικό σας πλάνο, εφόσον χρειάζεται. Φροντίστε να αναφέρετε τυχόν αλλαγές στα συμπτώματα ή τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.
    Μην ξεχνάτε να μένετε θετικοί, καθώς ενώ η ζωή με την RBD μπορεί να είναι δύσκολη, η διατήρηση μιας θετικής προοπτικής και η εστίαση στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Μπορούν τα χταπόδια να ονειρεύονται; Αυτά τα βίντεο ίσως σας πείσουν
    Μπορούν τα χταπόδια να ονειρεύονται; Αυτά τα βίντεο ίσως σας πείσουν

    Ο ύπνος των χταποδιών περιλαμβάνει περιόδους έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας με τινάγματα των πλοκαμιών και απότομες αλλαγές χρώματος.

    Ο ύπνος των χταποδιών παρουσιάζει αξιοσημείωτες ομοιότητες με τον ανθρώπινο ύπνο και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει όνειρα, υποδεικνύει μελέτη στην Ιαπωνία, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος.

    Από τις μέδουσες μέχρι τις μύγες, όλα τα ζώα πιστεύεται ότι κοιμούνται ένα μέρος της ημέρας. Μέχρι πρόσφατα όμως μόνο τα σπονδυλωτά ζώα ήταν γνωστό ότι περνούν από δύο διαφορετικά στάδια ύπνου, από τα οποία το ένα, το στάδιο REM, χαρακτηρίζεται από συνεχείς κινήσεις των ματιών και είναι η φάση στην οποία εκδηλώνονται τα περισσότερα όνειρα.

    Όταν τα χταπόδια κοιμούνται, είδαν δείξει προηγούμενες παρατηρήσεις, περίοδοι ήσυχου ύπνου διακόπτονται περιοδικά από κινήσεις των πλοκαμιών και των ματιών και απότομες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

    Αυτές οι δύο φάσεις του ύπνου ήταν το αντικείμενο μελέτης στο Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Με τη βοήθεια συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ, οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα του χταποδιού Octopus laqueus.

    Η ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature δείχνει ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου στην «ενεργή» φάση του ύπνου μοιάζει πολύ με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιόδους εγρήγορσης, όπως συμβαίνει και με τον ύπνο REM στον άνθρωπο.

    Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έρευνα που παρουσιάστηκε τον Μάιο ως προδημοσίευση και εξέταζε την περίπτωση ενός χταποδιού που εκδήλωνε «εφιάλτες» με ξαφνικά τινάγματα, αλλαγές χρώματος, ακόμα και εκτόξευση μελανιού.

    Ένα τέτοιο περιστατικό παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο:

    «Γενικό χαρακτηριστικό της νόησης»

    Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη νέα μελέτη θεωρεί ότι το ενεργό στάδιο ύπνου εξελίχθηκε στα χταπόδια ανεξάρτητα από τον ύπνο REM στα θηλαστικά, δηλαδή δεν κληρονομήθηκε από τον τελευταίο κοινό πρόγονό τους.

    «Το γεγονός ότι ο ύπνος δύο σταδίων εξελίχθηκε ανεξάρτητα σε είδη με μακρινή συγγένεια, όπως τα χταπόδια που έχουν μεγάλο εγκέφαλο αλλά με εντελώς διαφορετική δομή από ό,τι στα σπονδυλωτά, υποδεικνύει ότι το ενεργό στάδιο που μοιάζει με την εγρήγορση ενδέχεται να είναι γενικό χαρακτηριστικό της νόησης» είπε ο δρ Λίνοϊ Μέσουλαμ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σε δελτίο Τύπου.

    Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι τα χταπόδια όντως κοιμούνται στη διάρκεια της ενεργής περιόδου, η οποία διαρκεί περίπου ένα λεπτό και επαναλαμβάνεται ανά περίπου μια ώρα. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το φυσικό ερέθισμα που απαιτείται για να αντιδράσει το χταπόδι είναι μεγαλύτερο και στις δύο φάσεις του ύπνου από ό,τι σε ώρα εγρήγορσης.

    Επιπλέον, όταν οι ερευνητές ενοχλούσαν το χταπόδι την ώρα της ενεργής φάσης, το ζώο περνούσε σε αυτή τη φάση πιο εύκολα και πιο συχνά στον επόμενο ύπνο, ένδειξη ότι η ενεργή φάση του ύπνου είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

    Στη συνέχεια, μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας έδειξαν ότι η ήσυχη φάση του ύπνου χαρακτηρίζεται από κύματα που μοιάζουν με τα κύματα στον μη REM ύπνο των θηλαστικών, ενώ τα κύματα της ενεργής φάσης μοιάζουν με τα κύματα του ύπνου REM.

    Ακόμα, κάμερες στο ενυδρείο των χταποδιών έδειξαν ότι το δέρμα τους αλλάζει χρώματα στη διάρκεια της ενεργής φάσης του ύπνου, όπως αλλάζει και όταν τα χταπόδια είναι ξύπνια, ένδειξη ότι τα χταπόδια ονειρεύονται.

    Ένα παράδειγμα τέτοιου «ονείρου» παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο:

    Ωστόσο οι ερευνητές είναι προσεκτικοί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πέρα πάσης αμφιβολίας ότι τα χταπόδια έχουν ύπνο REM ή ότι ονειρεύονται.

    Μια από τις εξηγήσεις που προτείνουν είναι ότι στη διάρκεια της ενεργής φάσης του ύπνου τα μαλάκια κάνουν πρόβα το καμουφλάζ τους για να το βελτιώσουν.

    Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα χταπόδια ξαναζούν στον ύπνο προηγούμενες εμπειρίες τους, για παράδειγμα επιθέσεις από θηρευτές, όπως μπορεί να συμβαίνει και με τα ανθρώπινα όρια.

    «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια από αυτές τις εξηγήσεις μπορεί να είναι η σωστή, αν κάποια ευσταθεί» δήλωσε ο Σαμ Ράιτερ του στο Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα. «Ενδιαφερόμαστε όμως να το μελετήσουμε».

    Πηγή: In.gr
  • Εννιά πολύ συνηθισμένα όνειρα και τι σημαίνουν
    σε Plus +
    Εννιά πολύ συνηθισμένα όνειρα και τι σημαίνουν

    Σίγουρα θα έχετε δει κάποια στιγμή στον ύπνο σας ότι πέφτετε ή ότι πεθαίνετε εσείς ή κάποιος δικός σας – Να τι σημαίνει!

    Δεν μπορεί να μην έχετε ένα όνειρο που να το βλέπετε αρκετά συχνά και να ξυπνάτε με την απορία «τι μπορεί να σημαίνει;». Η ερμηνεία των ονείρων, από τον Φρόιντ μέχρι τους ονειροκρίτες, είναι ένα θέμα που έλκει το ενδιαφέρον ανά τους αιώνες.

    Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αν κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα των ονείρων τους θα βρουν πιο εύκολα ή έστω πιο γρήγορα τον δρόμο για την ευτυχία τους.

    Ο Σίγκμουντ Φρόιντ έλεγε χαρακτηριστικά ότι τα όνειρα είναι «ο καλύτερος δρόμος προς το ασυνείδητο και μελετώντας το περιεχόμενό τους μπορεί κανείς να ανακαλύψει κρυφές επιθυμίες και μηνύματα.

    Κάθε άνθρωπος βλέπει περίπου πέντε όνειρα κάθε βράδυ και το καθένα διαρκεί 15 έως 40 λεπτά.

    Η εξήγηση ενός ονείρου -για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει μία- μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την καθημερινότητα κάποιου.

    Το simplypsychology συγκεντρώνει τα εννιά συχνότερα όνειρα και τι (μπορεί να) σημαίνουν.

    Πτώση

    Αν βλέπετε στον ύπνο σας ότι πέφτετε και ξυπνάτε απότομα, μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα. Αν στο όνειρό σας είστε φοβισμένοι από την πτώση, τότε ίσως αντιπροσωπεύει το άγχος και την ανασφάλεια που νιώθετε στη ζωή σας. Ίσως δείχνει την απογοήτευσή σας για κάτι που δεν πήγε όπως θέλατε.

    Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αισθάνεστε ότι χάνετε τον έλεγχο σε κάποιο θέμα ή ακόμα μια προειδοποίηση ότι θα χάσετε κάποιον πρόσωπο που σας υποστηρίζει.

    Από την άλλη, η ευτυχής και ανέμελη ελεύθερη πτώση υποδηλώνει ότι δεν φοβάστε τις αλλαγές.

    Γυμνοί σε δημόσιο χώρο

    Αν βλέπετε στον ύπνο σας ότι γυμνοί στο γραφείο σας ή στα γενέθλιά σας ή στον δρόμο, σημαίνει ότι αισθάνεστε ευάλωτοι και σας απασχολεί η εικόνα που βλέπουν οι άλλοι.

    Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι παλεύετε να βρείτε τον εαυτό σας ή ότι αισθάνεστε ότι εκτίθεστε ή κατηγορείστε άδικα. Οι ειδικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι αυτό το όνειρο δείχνει το άγχος σας.

    Μία άλλη άποψη ωστόσο, λέει ότι το όνειρο αυτό υποδηλώνει ότι νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας και δεν έχετε τίποτα να κρύψετε.

    Ο θάνατος

    Παρά το ότι είναι τρομακτικό να ονειρεύεστε είτε τον δικό σας θάνατο είτε αυτόν κάποιου αγαπημένου προσώπου, δεν είναι απαραίτητα κανονικός εφιάλτης.

    Αντίθετα μπορεί το όνειρο αυτό να είναι η ενθάρρυνση για μια νέα αρχή ή το άγχος για αλλαγή και το φόβο για το άγνωστο κάτι που νους εξισώνει με τον θάνατο.

    Ένα παιδί, μπορεί να βλέπει τέτοιο όνειρο όταν φτάνει σε κάποιο ορόσημο και τέτοια όνειρα με πρωταγωνιστή τον θάνατο αντανακλούν ένα πένθος για το αναπόφευκτο πέρασμα του χρόνου.

    Βλέπετε ότι χάνετε τα δόντια σας

    Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό το όνειρο. Τα δόντια είναι συχνά σύμβολα δύναμης και νεότητας και η απώλειά τους είναι ένδειξη γήρατος. Έτσι, θα μπορούσε να υποδηλώνει το φόβο ότι μεγαλώνετε.

    Αυτά τα όνειρα μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες σας για την εμφάνισή σας και το πώς σας βλέπουν οι άλλοι, επειδή το χαμόγελο είναι βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας μας.

    Συνήθως, αυτά τα όνειρα πηγάζουν από το φόβο της απόρριψης και της ντροπής.

    Άλλες ερμηνείες λένε ότι τα δόντια είναι κακός οιωνός και αντιπροσωπεύουν μια διαλυμένη σχέση. Και ότι για τις γυναίκες, σημαίνει ότι θέλουν να μείνουν έγκυοι και για τους άνδρες η επιθυμίας για σεξουαλική.. δραστηριότητα.

    Βλέπετε ότι πετάτε

    Η επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει είναι διαχρονική. Αν το δείτε στον ύπνο σας, είναι δείγμα ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει στην πραγματική σας ζωή μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που πρέπει να εξεταστεί.

    Αν βλέπετε ότι η πτήση είναι δύσκολη ίσως σημαίνει ότι κάποιος ή κάτι σας εμποδίζει να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα στη ζωή σας. Αν δεν μπορείτε να πετάξετε, αυτό δείχνει ότι ίσως δυσκολεύεστε να πετύχετε τους υψηλούς στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας.

    Ομοίως, το να είστε μόνοι και να προσπαθείτε σκληρά να πετάξετε υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

    Βλέπετε ότι σας κυνηγούν

    Αν βλέπετε ότι τρέχετε μακριά από κάτι ή να σας κυνηγούν, υποδηλώνει ότι προσπαθείτε να αποφύγετε κάτι που σας προκαλεί άγχος ή φόβο.

    Μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος θέλει να σας προλάβει και ότι δεν δίνεται αρκετή προσοχή σε κάτι που σας αγχώνει ή σας πονάει.

    Οι περισσότεροι ψυχολόγοι ονείρων λένε ότι το «τέρας» που σας κυνηγάει θα μπορούσε να είναι μια πτυχή του εαυτού σας που καταπιέζετε σκόπιμα.

    Τέλος, αν έχετε την τάση να τρέχετε μακριά από τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίζετε, το να σας κυνηγούν θα μπορούσε να είναι ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο μέχρι να καταλάβετε το πρόβλημα και να το επιλύσετε στη συνειδητή σας ζωή.

    Οδήγηση/τρακάρισμα

    Τα αυτοκίνητο στα όνειρα αντιπροσωπεύουν την ορμή και το κίνητρο στη ζωή. Αν βλέπετε ότι χάνετε τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε κουράγιο για κάτι στην πραγματική σας ζωή.

    Αν κάποιος γνωστός σας οδηγεί το αυτοκίνητο, μπορεί επίσης να χρειαστεί να τον επαναφέρετε στη σωστή πορεία. Το άτομο που οδηγεί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιος έχει τον έλεγχο για την κατεύθυνση που παίρνετε.

    Εξετάσεις

    Οι εξετάσεις μπορεί να είναι από τα πιο τρομακτικά όνειρα και καμιά φορά ξυπνάτε πεπεισμένοι ότι δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε. Αυτός ο τύπος ονείρου μπορεί να αντανακλά την έλλειψη αυτοπεποίθησης του ατόμου και την αδυναμία του να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ζωής του.

    Είναι αποδεδειγμένο ότι τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους θα δει ένα όνειρο με εξετάσεις στη ζωή του.

    Λέγεται επίσης ότι οι τελειομανείς τείνουν να έχουν επαναλαμβανόμενα αγχωτικά όνειρα με εξετάσεις.

    Βλέπετε ότι είστε αργοπορημένοι

    Το τελευταίο συνηθισμένο όνειρο είναι η καθυστέρηση. Αυτό δείχνει συνήθως την ανησυχία και το άγχος για κάποια αλλαγή. Μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεστε ότι τελειώνει η προθεσμία για κάτι που θέλετε να πετύχετε. Ωστόσο, το ασυνείδητό σας μπορεί να σας λέει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να πετύχετε τα πράγματα που θέλετε στη ζωή σας.

    Πηγή: In.gr

  • Γιατί βλέπουμε συνέχεια το ίδιο όνειρο; Τι μπορεί να σημαίνει
    σε Plus +
    Γιατί βλέπουμε συνέχεια το ίδιο όνειρο; Τι μπορεί να σημαίνει

    Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν δει επαναλαμβανόμενα όνειρα, θετικά ή πολλές φορές αρνητικά, που προκαλούν άγχος, αγωνία και κακό ύπνο. Η επιστήμη έρχεται να δώσει απάντηση γιατί τα βλέπουμε.

    Αρχικά, τα όνειρα σε επανάληψη δεν έχουν κάποιο μοτίβο, μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές μέσα σε έναν μήνα ή να δούμε μετά από χρόνια. Είναι πιο συνηθισμένα στην παιδική ηλικία αλλά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και την ενηλικίωση.

    Ακόμη, μπορεί να είναι τα ίδια κάθε φορά ή μπορεί απλώς να ανακυκλώνουν τους ίδιους τύπους σεναρίων ή ανησυχιών, λένε οι ειδικοί.

    Η ερευνήτρια ονείρων Ντίντρε Μπάρετ, λέκτορας ψυχολογίας στο τμήμα ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, εξηγεί στο CNN πως τα επαναλαμβανόμενα όνειρα σχετίζονται είτε με εμπειρίες βαθιά χαραγμένες μέσα μας, είτε με τετριμμένα θέματα που επαναλαμβάνονται με την καθημερινότητά μας.

    «Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι βλέπουν επαναλαμβανόμενα όνειρα, επειδή δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε τακτική βάση για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Δρ. Νίριτ Σόφερ - Μπούμπεκ, ανώτερη λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ben - Gurion. του Negev στο Ισραήλ.

    «Όταν οι άνθρωποι ερωτώνται για παλαιότερα όνειρα στη ζωή τους, μπορεί να επηρεαστούν από στρέβλωση μνήμης».

    Ανεξάρτητα από αυτό, οτιδήποτε γίνεται επανειλημμένα αξίζει να διερευνηθεί, είπε ο ειδικός στην ιατρική του ύπνου Δρ. Άλεξ Ντιμίτριου, ιδρυτής ενός ιατρείου ψυχιατρικής και ιατρικής ύπνου στην Καλιφόρνια.

    Τα μηνύματα των ονείρων

    Για ορισμένα επαναλαμβανόμενα όνειρα, το μήνυμα που κρύβεται είναι εύκολα κατανοητό. Αν ονειρεύεστε επανειλημμένα ότι αργείτε στο σχολείο ή στη δουλειά, πιθανόν είστε συχνά νευρικοί επειδή δεν είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για την καθημερινότητα.

    Ωστόσο, παρά τη συχνότητά τους, τα όνειρα μπορεί να μην έχουν νόημα, απαιτώντας να κάνετε κάποια ενδοσκόπηση για να μάθετε περισσότερα.

    Άλλα κοινά θέματα των επαναλαμβανόμενων ονείρων περιλαμβάνουν κοινωνική αμηχανία, αίσθημα ανεπάρκειας σε σύγκριση με τους άλλους και κίνδυνο με τη μορφή αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων ή φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Μερικοί άνθρωποι έχουν όνειρα που περιστρέφονται γύρω από το άγχος των εξετάσεων, ακόμη και αν δεν έχουν πάει σχολείο εδώ και χρόνια. Αυτό μπορεί να αντανακλά έναν γενικό φόβο αποτυχίας ή την αίσθηση ότι κρίνονται από πρόσωπα εξουσίας.

    Τα όνειρα με απώλεια ή βλάβη δοντιών μπορεί να έχουν να κάνουν με την απώλεια κάποιου άλλου πράγματος στη ζωή σας, με αισθήματα απελπισίας, ανυπεράσπισης ή με ανησυχίες για την υγεία, σύμφωνα με την Μπάρετ.

    Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο, ρωτήστε τον εαυτό σας ποιο θα μπορούσε να είναι το μήνυμα, συμβουλεύει ο Ντιμίτριου. Ποια είναι η σχέση σας με τα πράγματα ή τους ανθρώπους του ονείρου; Ποιοι είναι οι φόβοι και οι πεποιθήσεις σας σχετικά με αυτά τα πράγματα; Ποια είναι τα πέντε κυριότερα πράγματα στη ζωή σας που μπορεί να το προκαλούν ή να σχετίζονται με αυτό; Για τι ανησυχείτε πραγματικά;

    Οι άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες ή άγχος είναι πιο πιθανό να έχουν επαναλαμβανόμενα όνειρα, ειδικά αυτά με αγχώδη φύση, δήλωσε σύμφωνα με τον ειδικό στην ιατρική ύπνου.

    Ένα όνειρο μετατραυματικής διαταραχής για παράδειγμα μπορεί να προέρχεται από ένα τραύμα τόσο σοβαρό που επιστρέφει συνεχώς ως εφιάλτης.

    «Ο εγκέφαλος προσπαθεί να επιλύσει κάτι για να ηρεμήσει». Όμως «στους ανθρώπους με μετατραυματικό στρες, τα όνειρά τους είναι τόσο ζωντανά που τους ξυπνούν από τον ύπνο. Και αυτό γίνεται το πρόβλημα, επειδή το όνειρο δεν επεξεργάζεται ποτέ. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επανεμφανίζεται - είναι ημιτελής δουλειά», εξηγεί ο ειδικός.

    Ορισμένες φορές, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορούν επίσης να υποδείξουν βιολογικές πηγές.

    «Οι άνθρωποι με υπνική άπνοια θα αναφέρουν όνειρα, όπως πνιγμός, ασφυξία, γιγαντιαία κύματα ή πνιγμό», δήλωσε ο Ντιμίτριου, εξηγώντας πως στην πραγματικότητα βιώνουν διακοπές στην αναπνοή λόγω της κατάστασής τους.

    Μπορεί επίσης να υπάρχουν περιβαλλοντικά εναύσματα, όπως ένας συναγερμός αυτοκινήτου στο δρόμο ή μια βρύση που στάζει, πρόσθεσε, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν όνειρα με εικόνες αυτών των πραγμάτων.
    Πώς να καταπολεμήσετε τα επαναλαμβανόμενα όνειρα

    Οι ειδικοί προτρέπουν να γράφουμε τις ανησυχίες μας πριν τον ύπνο καθώς αυτό ίσως βοηθήσει με τα αρνητικά επαναλαμβανόμενα όνειρα και το άγχος γενικότερα.

    «Για τους ασθενείς μου και για μένα, η τήρηση ημερολογίου είναι ένα ισχυρό εργαλείο», δήλωσε ο Ντιμίτριου. Ο διαλογισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει, συμβουλεύει.

    Αφού γνωρίζετε ποιος φόβος κρύβεται πίσω από το όνειρό σας, ο ειδικός προτείνει την επεξεργασία του μέσω μιας μεθόδου τριών στηλών που χρησιμοποιείται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Ποια είναι η πρώτη σκέψη σας; Ποιο είναι το πρώτο συναίσθημά σας; Τέλος, ποια είναι η εναλλακτική σκέψη που βασίζεται περισσότερο στην πραγματικότητα;

    Η θεραπεία πρόβας ονείρων, γνωστή και ως θεραπεία πρόβας εικόνων, μπορεί να είναι αποτελεσματική τόσο για τα επαναλαμβανόμενα όνειρα όσο και για τους εφιάλτες. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει τη λεπτομερή καταγραφή των αφηγηματικών στοιχείων του ονείρου και στη συνέχεια την επαναδιατύπωσή τους, ώστε να τελειώνει θετικά.

    Εάν τα επαναλαμβανόμενα όνειρά σας σας κάνουν αγχωμένους ή δυστυχισμένους, σας προκαλούν άλλα συμπτώματα ή αρχίζουν να μειώνουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε τακτικά, είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, λένε οι ειδικοί.

    Ποιότητα ύπνου

    Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί επίσης να οφείλονται σε κακή ποιότητα του ύπνου, δήλωσε η Δρ. Νίριτ Σόφερ - Μπούμπεκ.

    «Πολλά περίεργα πράγματα συμβαίνουν τη νύχτα όταν οι άνθρωποι στερούνται ύπνου, πίνουν καφεΐνη πολύ αργά, πίνουν αλκοόλ πολύ αργά, εργάζονται μέχρι πολύ αργά ή κοιμήθηκαν τέσσερις ώρες χθες το βράδυ επειδή ξενύχτησαν» αναφέρει.

    «Ο θεμελιώδης πυρήνας και το θεμέλιο της υγιούς ονειρικής ζωής ξεκινά με τον υγιή ύπνο», τονίζει.

    Τέλος, ο Ντιμίτριου συστήνει περιορισμό όσο είναι δυνατό, τυχόν περιττών δραστηριοτήτων για τις οποίες καταναλώνεται ενέργεια και χρόνος, όπως τα περιττά τηλεφωνήματα.

    Όταν το μυαλό μας είναι πάντα απασχολημένο, οι απαραίτητες επεξεργασίες του εγκεφάλου «πρέπει να γίνει κάπου», είπε. «Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση η οποία συχνά διοχετεύεται άθελά μας στην ώρα του ύπνου».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Οι άνθρωποι κοιμούνται πιο πολύ και βλέπουν περισσότερα όνειρα τον χειμώνα, σύμφωνα με έρευνα
    σε Plus +
    Οι άνθρωποι κοιμούνται πιο πολύ και βλέπουν περισσότερα όνειρα τον χειμώνα, σύμφωνα με έρευνα

    Διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν κατά μέσο όρο περίπου μία ώρα περισσότερος τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι

    Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στο φως της ημέρας που φέρνει ο χειμώνας, έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κάνουν γενικά περισσότερο ύπνο και ειδικότερα στη φάση REM όπου βλέπουν όνειρα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη.
    Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite και της Κλινικής Ύπνου του Νοσοκομείου St.Hedwig του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δρα Ντίτερ Κουντς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Frontiers in Neuroscience", μελέτησαν 188 ανθρώπους και τον ύπνο τους στις διαφορετικές εποχές του έτους.
    Διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν κατά μέσο όρο περίπου μία ώρα περισσότερος τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Επίσης ο χρόνος του ύπνου στη φάση REM (Rapid Eye Movement - Ταχεία Κίνηση Ματιών) όταν οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν ζωντανά όνειρα, βρέθηκε να είναι 30 λεπτά περισσότερος τον χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι. Ο φυσιολογικός ύπνος ξεκινά με διαδοχικά στάδια μη-REM ύπνου και ακολουθούν περίοδοι ύπνου REM συνήθως με ενδιάμεσα διαλείμματα.
    "Η εποχικότητα είναι εξαπλωμένη σε κάθε έμβιο όν σε αυτόν τον πλανήτη. Η μελέτη μας δείχνει ότι η αρχιτεκτονική του ανθρώπινου ύπνου διαφέρει σημαντικά από εποχή σε εποχή σε έναν ενήλικο πληθυσμό που ζει σε ένα αστικό περιβάλλον. Γενικά οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόσουν στην εκάστοτε εποχή τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας και του χρονισμού τους, μεταξύ άλλων αναπροσαρμόζοντας τα σχολικά και εργασιακά προγράμματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται τις ανάγκες ύπνου της κάθε εποχής", δήλωσε ο Κουντς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κορωνοϊός: Να γιατί μας «χαλά» τον ύπνο και τα όνειρα – 8 tips που διορθώνουν το πρόβλημα
    Κορωνοϊός: Να γιατί μας «χαλά» τον ύπνο και τα όνειρα – 8 tips που διορθώνουν το πρόβλημα

    Τα πάνω κάτω έφερε η πανδημία στον ύπνο και τα όνειρά μας. Γιατί συνέβη αυτό; Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε; Οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις

    Τα στοιχεία για την πανδημία της COVID-19 είναι αποκαλυπτικά: περισσότερα από 650 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως με τα μισά -περί τα 360 εκατ. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)- να αναφέρονται το 2022. Το νέος έτος, ο κορωνοϊός μας συστήνει την υποπαραλλαγή του XBB.1.5 με το προσωνύμιο «Κράκεν» που, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των επιστημόνων για ταχεία εξάπλωση ικανή να ξεπεράσει τα άλλα στελέχη της Omicron, θα μπορούσε να εκτινάξει τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων πέρα από το το 1 δις. Είναι λόγος να χάσουμε τον ύπνο μας;

    Καταστροφολογικές σκέψεις ή όχι, με αγωνία ή απάθεια για την επόμενη ημέρα, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι επιπτώσεις της λοίμωξης και της βασικής της «επίμονης» επιπλοκής, της Long Covid, στη σωματική και ψυχική υγεία καθώς και την εγκεφαλική λειτουργία εκτείνονται πέρα από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για το συχνότερο σύμπτωμα της Long Covid, τις διαταραχές του ύπνου, μεταξύ των οποίων η αϋπνία, ο ανήσυχος και μη χαλαρωτικός ύπνος, η εγκεφαλική σύγχυση και το διαρκές αίσθημα κόπωσης.

    Με το αποτύπωμα της νόσησης στον ύπνο και τα όνειρα καταπιάνονται σε πρόσφατο άρθρο τους στο Converstation οι Jakke Tamminen και Rebecca Crowley, Λέκτορας και υποψήφια Διδάκτωρ αντίστοιχα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Royal Holloway στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας και εξηγώντας τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα καθώς και συμβουλές πρόληψης και ανακούφισης των συμπτωμάτων.

    Τι δείχνουν οι μελέτες

    Για όσους δεν αναρρώσουν πλήρως αλλά εκδηλώσουν τα μακροχρόνια συμπτώματα της Long Covid (ή post-covid σύνδρομο) ο κίνδυνος προβλημάτων ύπνου είναι σημαντικός. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία:

    • το 52% των ατόμων που μολύνθηκαν από κορωνοϊό υποφέρουν από διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της νόσου (μετα-ανάλυση όλων των διαθέσιμων μελετών, Sleep Medicine Reviews, 2022)
    • το 26% των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID εμφάνισαν συμπτώματα αϋπνίας δύο εβδομάδες μετά το εξιτήριο (μελέτη από την Κίνα, Sleep Medicine, 2022)
    • τα προβλήματα ύπνου ήταν πιθανότερα σε άτομα με λοίμωξη από SARS-CoV-2 έναντι όσων δεν μολύνθηκαν, ακόμη και έναν μήνα μετά το θετικό τεστ (μελέτη στις ΗΠΑ, Frontiers in Public Health, 2022)
    • το 80% σχεδόν από του 3.000 συμμετέχοντες μελέτης ανέφεραν προβλήματα ύπνου και κυρίως αϋπνίας (στο eClinicalMedicine του Lancet, 2021)
    • Οι συμμετέχοντες με Long Covid είχαν συντομότερο συνολικό και βαθύ ύπνο συγκριτικά με όσους δεν είχαν μολυνθεί (Journal of Medical Internet Research, 2022).

    Οι Tamminen και Crowley επισημαίνουν ότι η στέρηση ύπνου εξασθενίζει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, ευθύνεται επί το πλείστον για την «ομίχλη εγκεφάλου» κατά τη διάρκεια της νόσησης ή/και μετά την ανάρρωση και καθιστά ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Οι ένοχοι παράγοντες

    Πρόσφατη ανασκόπηση συνοψίζει τις τρεις ομάδες παραγόντων που εξηγούν τη σχέση λοίμωξη – ύπνου:

    • Οργανικοί παράγοντες. COVID-19 μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ελέγχουν την κατάσταση αφύπνισης και ύπνου, με πιθανή εξήγηση την προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος από τον ιό και την εμπλοκή του στην αιμάτωση του εγκεφάλου. Τα τυπικά συμπτώματα έπειτα όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια διαταράσσουν επίσης τον ύπνο.
    • Ψυχολογικοί παράγοντες. Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να αποτελεί αιτία και συνέπεια του προβληματικού ύπνου. Η λοίμωξη Covid έχει συνδεθεί με κατάθλιψη και άγχος, καταστάσεις που συνδέονται με χειρότερο ύπνο.
    • Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες στα συνωστισμένα νοσοκομειακά περιβάλλοντα όπου ο ύπνος διαταράσσεται συχνά από τον θόρυβο, τη θεραπεία και τους άλλους ασθενείς.

    Το αποτύπωμα στα όνειρα

    Οι εφιάλτες επισκέπτονται συχνότερα όσους νόσησαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Μελέτης για τον Ύπνο στην COVID-19 από 14 χώρες. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν σημειωνόταν διαφορές προ πανδημίας, ενώ για το φαινόμενο επικαλούνται ξανά την ψυχική υγεία, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι η ομάδα των ασθενών Covid είχαν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

    Οκτώ πολύτιμα tips

    Πέρα από την ψυχοθεραπεία για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων από την ψυχική σφαίρα, οι ερευνητές παραθέτουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπεία της Αϋπνίας για καλύτερο ύπνο που περιλαμβάνουν:

    1. ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης
    2. περιορισμό των σκέψεων που πυροδοτούν άγχος σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας
    3. χρήση του κρεβατιού μόνο για ύπνο και σεξ
    4. ύπνο και αφύπνιση όταν νιώθουμε ότι τα έχουμε ανάγκη
    5. επικοινωνία των συναισθημάτων στρες και άγχους στην οικογένεια και τους φίλους
    6. λιγότερο φως στο υπνοδωμάτιο
    7. τακτική γυμναστική υπό το φως του ήλιου
    8. αποχή από το φαγητό κοντά στην ώρα του ύπνου.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο