Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 21:58

Όνειρα: Ποιο είναι το συναίσθημα που φέρνει πιο πολλούς και έντονους εφιάλτες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένας σύγχρονος «εφιάλτης» για αρκετούς ανθρώπους φέρνει άστατο ύπνο και άσχημα όνειρα

Στην παιδική μας ηλικία, μια τρομακτική ταινία που είδαμε κατά λάθος ή άλλες παιδικές φοβίες έφερναν συχνά εφιάλτες και χαλούσαν τον ύπνο μας. Στην ενήλικη ζωή, ένας πραγματικός «εφιάλτης» της καθημερινότητας για πολλά άτομα μπορεί να πυροδοτήσει τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση των άσχημων ονείρων.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychology, όσοι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν άσχημα όνειρα. Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται σημαντικά, καθώς τόσο η μοναξιά όσο και οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, της Τάμπα, του Whitworth και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Oregon που εκπόνησαν τη μελέτη σημειώνουν ότι το άγχος αποτελεί μέρος της συσχέτισης με τη μοναξιά, της συχνότητας και της έντασης των εφιαλτών. Άλλοι παράγοντες που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες φαίνεται να είναι οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις που εντείνουν η ανησυχία και το άγχος και η υπερδιέγερση, η οποία περιγράφεται ως μια κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης και συγκέντρωσης. Όπως και το άγχος, η αναμασήση του παρελθόντος και η υπερδιέγερση είναι καταστάσεις του νου που συνδέονται με τη μοναξιά.

Τα ευρήματα, εκτός του ότι ρίχνουν φως σε μια πιθανή αρνητική επίδραση της μειωμένης κοινωνικοποίησης, συνάδουν με την εξελικτική θεωρία της μοναξιάς, η οποία υποστηρίζει ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση.

«Οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν βασική ανθρώπινη ανάγκη. Όταν η ανάγκη των ανθρώπων για ισχυρές σχέσεις μένει ανεκπλήρωτη, υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Ακριβώς όπως η πείνα ή η κόπωση σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει αρκετές θερμίδες ή δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, το ίδιο και το αίσθημα της μοναξιάς έχει εξελιχθεί για να προειδοποιεί τα άτομα όταν οι ανάγκες τους για διαπροσωπική σύνδεση μένουν ανεκπλήρωτες» εξηγεί ο Δρ Colin Hesse, διευθυντής της Σχολής Επικοινωνίας στο Κολέγιο Ελευθέρων Τεχνών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Oregon (OSU).

Η μοναξιά είναι μια διάχυτη κατάσταση που παρεμποδίζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, προκαλώντας πόνο σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του διαταραγμένου ύπνου. Η βίωση εφιαλτών είναι ένας τρόπος που βάλλεται η ποιότητα του ύπνου. Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες -με τρόπο συσχετιστικό και όχι αιτιολογικό, τονίζει ο Δρ Hesse- προέρχονται από έρευνες των συγγραφέων που περιελάμβαναν περισσότερους από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν επίσης μια εξήγηση για τους εφιάλτες που έχουν τις ρίζες τους στην εξέλιξη -οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να βιώνουν άγχος, έντονες σκέψεις για το παρελθόν και επιπλέον εγρήγορση όταν είναι μόνοι- και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως κάποιου είδους τραύμα.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Δρ Hesse, «αλλά τα ευρήματά μας είναι σίγουρα συνεπή με την πιθανότητα ότι η θεραπεία της μοναξιάς θα βοηθούσε να μειωθούν οι εφιαλτικές εμπειρίες κάποιου. Αυτή είναι μια πιθανότητα που πρέπει να εξεταστεί σε ελεγχόμενες, κλινικές μελέτες» συμπληρώνει.

«Ο ποιοτικός και αποκαταστατικός ύπνος είναι ο άξονας της γνωστικής λειτουργίας, της ρύθμισης της διάθεσης, του μεταβολισμού και πολλών άλλων πτυχών της ευεξίας», τόνισε ο Hesse. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο κρίσιμο να διερευνήσουμε τις ψυχολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον ύπνο, με τη μοναξιά να είναι το κλειδί ανάμεσά τους» κατέληξε.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 20:10

Σχετικά Άρθρα

  • Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν
    Όταν το Inception γίνεται πραγματικότητα: Ερευνητές έκαναν δύο ανθρώπους που ονειρεύονταν, να επικοινωνήσουν

    Πιο κοντά στην πραγματικότητα, έφεραν ερευνητές τη φαντασία, που κατάφεραν να κάνουν δύο ανθρώπους να επικοινωνήσουν την ώρα που ονειρεύονταν.

    Σε πείραμα που θυμίζει την ταινία «Inception», μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που σχεδιάζει τεχνολογίες για την ενίσχυση του ύπνου, κατάφερε να κάνει δύο ανθρώπους, που έβλεπαν συνειδητό όνειρο να ανταλλάξουν μήνυμα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

    Στο πλαίσιο του πειράματος η εταιρεία REM – Space, χρησιμοποίησε «ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό» που περιλάμβανε έναν «διακομιστή», μια «συσκευή», «Wifi» και «αισθητήρες».

    Βρίσκονταν σε διαφορετικά σπίτια οι συμμετέχοντες

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια όταν οι ερευνητές του REMspace εξέπεμψαν μια λέξη που δημιουργήθηκε μέσω μιας μοναδικής γλώσσας μεταξύ τους.

    «Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένο που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία. Ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων», είπε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της REMspace, Μίκαελ Ρατνούγκα.

    Τι είναι το συνειδητό όνειρο

    Με τον όρο συνειδητό όνειρο περιγράφεται το όνειρο, που γνωρίζει κανείς όταν το βλέπει ότι ονειρεύεται. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή ύπνου Rapid Eye Movement. Στην κατάσταση αυτή μπορεί κανείς να λειτουργήσει εμπρόθετα, αντί να αλληλοεπιδρά τυχαία με τον «κόσμο των ονείρων».

    Η REMspace δεν έχει αποκάλυψε τι ακριβώς εξοπλισμό χρησιμοποίησε, αλλά έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο του πειράματος χρησιμοποιήθηκε μια «συσκευή» που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και άλλα βιολογικά δεδομένα. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ένας «διακομιστής» που μπορεί να ανιχνεύσει πότε οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε διαυγές όνειρο και μπορεί να δημιουργήσει και να τους μεταδώσει μηνύματα.

    Μόλις ο διακομιστής διαπίστωσε ότι ένας συμμετέχων είχε εισέλθει σε συνειδητό όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη από την ειδική γλώσσα και του τη μετέδωσε μέσω ακουστικών. Στη συνέχεια, ο συμμετέχων επανέλαβε αυτή τη λέξη στο όνειρό του, με τον διακομιστή να καταγράφει και να αποθηκεύει το μήνυμα. Οκτώ λεπτά αργότερα, όταν ο δεύτερος συμμετέχων εισήλθε σε συνειδητό όνειρο, ο διακομιστής του μετέδωσε το αποθηκευμένο μήνυμα, με τον συμμετέχοντα να το επαναλαμβάνει μόλις ξυπνάει.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ένοχη για κάθε νόσο η μοναξιά; - Ερευνητές έχουν άλλη γνώμη
    Ένοχη για κάθε νόσο η μοναξιά; - Ερευνητές έχουν άλλη γνώμη

    Ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με τη μοναξιά φέρνει μια νεότερη μελέτη, εγείροντας προβληματισμούς σχετικά με το αποτύπωμά της

    «Σύγχρονη πανδημία» και «σιωπηλός δολοφόνος» είναι μόλις μερικές από τις εκφράσεις που έχουν αποδοθεί στο συναίσθημα της μοναξιάς, αποτυπώνοντας τις επικίνδυνες διαστάσεις της. Νεότερη μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, διαπιστώνοντας ότι εν τέλει μάλλον δεν αποτελεί αυτόνομο παράγοντας επιβάρυνσης της υγείας, εντούτοις συντελεί σε πλήθος νόσων.

    Ειδικότερα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, μέσω ανάλυσης δεδομένων ασθενών από πολλαπλές πηγές, διαπίστωσαν ότι πολλές ασθένειες που θεωρούνταν ότι οφείλονται στη μοναξιά είναι πιθανότερο να οφείλονται σε άλλες αιτίες. Προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μοναξιάς και ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία. Οι επιπτώσεις όμως είναι εμφανείς και σε σωματικό επίπεδο, καθώς έχει συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, πεπτικές δυσλειτουργίες αλλά και πρόωρο θάνατο. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, Vivek Murthy, ότι η κοινωνική απομόνωση είναι απειλητική για τη ζωή όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

    Εξετάζοντας το ενδεχόμενο η μοναξιά να είναι η αιτία μη ψυχικών προβλημάτων υγείας, οι ερευνητές στράφηκαν σε πολλαπλές βιοϊατρικές βάσεις δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα διεκπεραίωσε μια στατιστική ανάλυση για 26 από τις 30 παθήσεις μόνο για τους ασθενείς των οποίων τα γενετικά δεδομένα ήταν διαθέσιμα. Διαπίστωσαν ότι πολλές από τις ασθένειες που θεωρούσαν ότι προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τη μοναξιά, στην πραγματικότητα οφείλονταν σε άλλες αιτίες. Εν προκειμένω, οι περισσότερες από αυτές, διαπίστωσε η ομάδα, εμφανίστηκαν σε συνδυασμό με τη μοναξιά, όχι εξαιτίας της.

    Καταλήγοντας, οι επιστήμονες προτείνουν ότι φαίνεται να ισχύει η διαπίστωση ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει ή να οδηγήσει σε πλήθος ψυχικών παθήσεων και ότι μπορεί να παίζει ρόλο σε ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως η ανάπτυξη φλεγμονών ή οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλα προβλήματα. Υποστηρίζουν ότι οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της θα πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να προσδιοριστούν οι παθήσεις σχετίζονται πραγματικά με τη μοναξιά ή την κοινωνική απομόνωση και ποιες είναι απλώς τυχαίες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Εφιάλτες: Για ποια πάθηση μπορεί να μας προειδοποιούν τα άσχημα όνειρα;
    Εφιάλτες: Για ποια πάθηση μπορεί να μας προειδοποιούν τα άσχημα όνειρα;

    Τα άσχημα όνειρα μπορεί να είναι πρόωρο σύμπτωμα μιας πολύ σοβαρής ασθένειας

    Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας και της ημέρας μας είναι ο ύπνος! Μάλιστα ένα τρίτο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο και ένα τέταρτο από τις ώρες αυτές τις αφιερώνουμε στα όνειρα. Αν και τα όνειρα παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα πράγματα για τον λόγο που ονειρευόμαστε, πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί όνειρα και, κυρίως, ποια είναι η σημασία των ονείρων μας για την υγεία μας και ιδιαίτερα για την υγεία του εγκεφάλου μας.

    Για αυτό και οποιεσδήποτε επιστημονικές πληροφορίες λαμβάνουμε σχετικές με τα όνειρα μας κινούν το ενδιαφέρον. Μια τέτοια έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine του The Lancet και έδειξε ότι τα όνειρά μας μπορούν να αποκαλύψουν εκπληκτικά πολλές πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου μας.

    Πιο συγκεκριμένα, έδειξε ότι το να βλέπεις συχνά άσχημα όνειρα και εφιάλτες που σε κάνουν να πετάγεσαι στη μέση ή μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

    Στη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες για την υγεία και τη γήρανση. Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών και 2.600 άτομα ηλικίας 79 ετών και άνω. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια για την ομάδα των μεσήλικων και για πέντε χρόνια για τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

    Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων, μεταξύ των οποίων και ένα που ρωτούσε πόσο συχνά έβλεπαν άσχημα όνειρα και εφιάλτες.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για να κατανοήσουν αν οι συμμετέχοντες που έβλεπαν πιο συχνά εφιάλτες στην αρχή της έρευνας ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν ταχεία μείωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης με την πάροδο του χρόνου και να διαγνωστούν με άνοια.

    Εβδομαδιαίοι εφιάλτες και άσχημα όνειρα

    Οι μεσήλικες συμμετέχοντες που έβλεπαν εβδομαδιαίως κάποιον εφιάλτη ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική μείωση, η οποία είναι ένα πρόωρο στάδιο της άνοιας, κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.

    Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας, η οποία μπορεί να προηγείται της ανάπτυξης προβλημάτων μνήμης και σκέψης κατά αρκετά χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες.

    Πώς μας βοηθούν αυτά τα ευρήματα

    Τα καλά νέα είναι ότι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες είναι αντιμετωπίσιμοι και μάλιστα η ιατρική θεραπεία για τους εφιάλτες έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνει τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μετά τη θεραπεία για τους εφιάλτες μπορεί να παρουσιαστεί και βελτίωση στη μνήμη και τις γνωστικές δεξιότητες.

    Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η θεραπεία των εφιαλτών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης και στην πρόληψη της ανάπτυξης άνοιας σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτή είναι μια σημαντική οδός προς διερεύνηση σε μελλοντικές έρευνες.

    Η έρευνα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει να φωτιστεί η σχέση μεταξύ της άνοιας και των ονείρων και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για πιο έγκαιρη διάγνωση, και πιθανώς για πιο έγκαιρες παρεμβάσεις, αλλά μπορεί επίσης να ρίξει φως στη φύση και τη λειτουργία των ονείρων.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στην τρίτη ηλικία
    Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στην τρίτη ηλικία

    Η μοναξιά στην τρίτη ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου

    Η μοναξιά έχει άρρηκτους δεσμούς με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους υπέργηρους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα της Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

    Η Yenee Soh, επικεφαλής συγγραφέας και επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια από τις αιτίες μακροχρόνιας αναπηρίας και θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Η μελέτη θα δημοσιευθεί στο eClinicalMedicine.

    Η έρευνα

    Οι επιστήμονες άντλησαν δεδομένα από τη μελέτη Health and Retirement Study (HRS) (2006-2018), η οποία περιλάμβανε 12.161 συμμετέχοντες -όλοι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό επεισόδιο- και περιείχε ερωτήσεις της Αναθεωρημένης Κλίμακας Μοναξιάς UCLA, από την οποία οι ερευνητές δημιούργησαν συνοπτικές βαθμολογίες μοναξιάς.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα (2010-2012), 8.936 συμμετέχοντες της ίδιας μελέτης, απάντησαν ξανά στις ίδιες ερωτήσεις. Στη συνέχεια οι ερευνητές τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε μία από τις τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις βαθμολογίες μοναξιάς τους στις δύο χρονικές στιγμές.

    Οι βαθμολογίες ήταν «σταθερά χαμηλή» (όσοι σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία στην κλίμακα μοναξιάς), «σε αποδρομή» (όσοι σημείωσαν υψηλή βαθμολογία κατά την αρχική και χαμηλή κατά την παρακολούθηση), «πρόσφατη έναρξη» (όσοι σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία κατά την αρχική και υψηλή κατά την παρακολούθηση) και «σταθερά υψηλή» (όσοι σημείωσαν υψηλή βαθμολογία τόσο κατά την αρχική όσο και κατά την παρακολούθηση).

    Στους συμμετέχοντες που μετρήθηκε η μοναξιά μόνο κατά την έναρξη της μελέτης, σημειώθηκαν συνολικά 1.237 εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης (2006-2018). Μεταξύ των συμμετεχόντων που παρουσίαζαν δύο αξιολογήσεις μοναξιάς με το πέρασμα του χρόνου, οι 601 αντιμετώπισαν εγκεφαλικά επεισόδια κατά την περίοδο παρακολούθησης(2010-2018).

    Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν οι εμπειρίες της μοναξιάς, συνδυαστικά με τους παράγοντες της υγείας και της συμπεριφοράς. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η κοινωνική απόσυρση και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

    Συμπεράσματα

    • Οι συμμετέχοντες που βίωναν μοναξιά μόνο κατά την έναρξη της ερευνητικής περιόδου, είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους μη μοναχικούς
    • Όσοι ήταν αποτραβηγμένοι από την κοινωνία σε όλη τους τη ζωή, είχαν 56% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που ήταν πιο κοινωνικοί, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου
    • Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες μοναξιάς δεν συνδέθηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο
    • Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της μοναξιάς στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Ύπνος: Βλέπετε εφιάλτες; - Ο ένοχος που κρύβεται στο κινητό σας
    Ύπνος: Βλέπετε εφιάλτες; - Ο ένοχος που κρύβεται στο κινητό σας

    Εάν μέχρι και στα όνειρά σας έχετε ξεχάσει τον κωδικό για το Instagram, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να αφήσετε για λίγο το κινητό στην άκρη

    Έχουν ενοχοποιηθεί για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας και την ευκολία που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή και τη συγκέντρωση. Πόσο όμως επηρεάζουν και το ασυνείδητο τα κοινωνικά δίκτυα; Μήπως δεν είναι τυχαίο το ότι βλέπετε στον ύπνο σας ότι σας έχουν αποκλείσει όλοι σας οι φίλοι; Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε συχνότερους εφιάλτες που τα περιλαμβάνουν!

    Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα διεθνών ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Psychology, εισάγει την έννοια του εφιάλτη που σχετίζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media-related nightmares), έναν νέο τύπο εφιάλτη που πηγάζει από το άγχος και τις ανησυχίες των διαδικτυακών μας εμπειριών. Το περιεχόμενο αυτού του εφιάλτη δεν είναι κάποια επώδυνη σωματική εμπειρία, όπως η πτώση από κάποιο κτίριο, αλλά επικεντρώνεται σε θέματα αδυναμίας, απώλειας ελέγχου και θυματοποίησης στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εφιάλτες που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης τη δυνατότητα να λειτουργούν ως στρεσογόνοι παράγοντες, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου και προκαλώντας ενδεχομένως αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Για να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες αυτό το φαινόμενο, ανέπτυξαν μια κλίμακα με 14 ερωτήσεις, ειδικά σχεδιασμένη για υπολογίζει τη συχνότητα και το περιεχόμενο αυτών των δυσάρεστων ονείρων. Η κλίμακα περιείχε καταστάσεις, όπως την αδυναμία σύνδεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαταραχή των σχέσεων με άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη σεξουαλική παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 595 Ιρανοί ενήλικες που χρησιμοποιούν τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πλειονότητα να είναι χρήστες του Instagram. Όπως συμπέραναν οι ερευνητές, ενώ η συνολική συχνότητα των εφιαλτών που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν σχετικά χαμηλή, διαπιστώθηκε μια σημαντική σχέση μεταξύ της έντονης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της εμφάνισης αυτών των ανησυχητικών ονείρων.

    Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένιωθαν πιο συναισθηματικά συνδεδεμένοι με αυτά και συνεπώς είχαν αυξημένες πιθανότητες να δουν εφιάλτες που σχετίζονταν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιο συνηθισμένοι εφιάλτες αφορούσαν την αδυναμία σύνδεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναταράξεις στις διαδικτυακές σχέσεις.

    Ωστόσο, αν και αυτοί οι εφιάλτες μοιάζουν αθώοι, έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι έβλεπαν συχνότερα τέτοιους εφιάλτες, ανέφεραν εξίσου υψηλότερα επίπεδα άγχους, χαμηλότερη ψυχική ηρεμία, χειρότερη ποιότητα ύπνου και μεγαλύτερη αγωνία από το άσχημο περιεχόμενο των ονείρων τους.

    Αν και ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την άμεση συσχέτιση της αυξημένης χρήσης των κοινωνικών δικτύων με τους σχετικούς εφιάλτες, υπογραμμίζει παρόλα αυτά τη σημασία του μέτρου: «Με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, στα μέσα ενημέρωσης και στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναμένεται ότι τα όνειρα που περιέχουν τεχνολογικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο των κοινωνικών δικτύων θα γίνονται όλο και συχνότερα», προειδοποιεί ο συν-συγγραφέας Δρ Reza Shabahang, του Πανεπιστημίου Flinders.

    Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους εφιάλτες που σχετίζονται με τα κοινωνικά δίκτυα; Ο Δρ Shabahang συνιστά να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας κατά τη χρήση αυτών των πλατφορμών και να επιδιώκουμε μια πιο υπεύθυνη και ελεγχόμενη χρήση. Συνεπώς, μπορούμε να επιλέξουμε το περιεχόμενο που θα δούμε, χωρίς να είμαστε παθητικοί αποδέκτες -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- αλλά και να κάνουμε ένα διάλειμμα όταν νιώθουμε ότι οι αλληλεπιδράσεις μας προκαλούν άγχος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • «Social Media Nightmares»: Οι επιστήμονες βρήκαν έναν νέο τύπο ονείρων
    «Social Media Nightmares»: Οι επιστήμονες βρήκαν έναν νέο τύπο ονείρων

    Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να ευθύνεται για τους εφιάλτες σας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Είτε προσπαθείτε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε είτε βρίσκεστε ήδη σε μια κατάσταση που τα μάτια σας είναι μισόκλειστα, κάθε βράδυ μπαίνετε στον πειρασμό να «σκρολάρετε» στο κινητό σας; Στους περισσότερους από εμάς συμβαίνει να μην μπορούμε να αποσυνδεθούμε ούτε τη νύχτα από την μικρή μας αυτή συσκευή που τείνουμε να έχουμε ανά χείρας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας, έτσι έχει πλέον συνηθίσει.

    Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως το να είμαστε προσκολλημένοι σε μια οθόνη δεν μας κάνει καλό και ειδικά πριν τον ύπνο, μπορεί να μας προκαλέσει στρες και να σαμποτάρει την ποιότητα της ξεκούρασής μας.

    Μάλιστα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Psychology υποστηρίζει ότι το να περνάμε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικούς εφιάλτες.

    Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο έναν νέο τύπο κακών ονείρων (social media-related nightmares) που πηγάζει από το άγχος και τις ανησυχίες των διαδικτυακών μας εμπειριών. Αυτοί οι εφιάλτες συχνά περιστρέφονται γύρω από θέματα αδυναμίας, απώλειας ελέγχου και θυματοποίησης στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι εφιάλτες που σχετίζονται με τα social media λειτουργούν, επίσης, ως στρεσογόνοι παράγοντες, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου των χρηστών και προκαλώντας ενδεχομένως αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Επιπλέον, το έντονο φως που προέρχεται από τις οθόνες (του κινητού, του τάμπλετ ή της τηλεόρασης), γνωστό και ως «μπλε φως», μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση, διαταράσσοντας τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης.

    Καλύτερη ψυχική υγεία και ποιοτικός ύπνος σε 1 εβδομάδα

    Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική τους υγεία.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ μελέτησαν 154 ανθρώπους, από 18 έως 72 ετών, που ήταν καθημερινοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Μετά από μια εβδομάδα, παρατήρησαν ότι μειώθηκαν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης των συμμετεχόντων στην μελέτη.

    «Η χρήση των social media είναι τόσο συνηθισμένη που πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε για πολλές ώρες χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της έντονης χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

    «Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίδραση», τονίζουν.

    «Φυσικά», προσθέτουν, «για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να ελαττώσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει».

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Συνδέονται τα ανήσυχα όνειρα με το Πάρκινσον; Η διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο και τα προβλήματα υγείας
    Συνδέονται τα ανήσυχα όνειρα με το Πάρκινσον; Η διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο και τα προβλήματα υγείας

    Τα δυσάρεστα όνειρα, οι ξαφνικές, βίαιες κινήσεις των χεριών και των ποδιών και οι κραυγές κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, φαίνεται να ανησυχούν τους ειδικούς

    Όταν εισερχόμαστε στο στάδιο REM (ταχεία κίνηση των ματιών) του ύπνου μας – ένα στάδιο που συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας -, το φυσιολογικό είναι να παραμένουμε ακίνητοι. Για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν είναι κομμάτι της βραδινής κανονικότητας, καθώς βλέπουν όχι μόνο πολύ έντονα όνειρα, αλλά τα αναπαριστούν με το σώμα τους, ενώ κοιμούνται. Μπορεί να δείτε κάποιον να κουνάει γρήγορα τα πόδια του, σαν να τρέχει να ξεφύγει από κάτι που τον κυνηγά, να ακούσετε κάποιον να φωνάζει σαν να τσακώνεται ή να παλεύει με κάτι, με αποτέλεσμα να κουνάει ανεξέλεγκτα τα χέρια του στον αέρα. Αν και μοιάζει λίγο αστείο και θα σκεφτόμασταν ότι σίγουρα αυτός ο άνθρωπος έχει μεγάλη φαντασία, τελικά φαίνεται πως οι πράξεις αυτές είναι ενδείξεις ενός πιο σοβαρού προβλήματος που μπορεί να συμβαίνει στον εγκέφαλό μας.

    Διαταραχή του ύπνου REM

    Η διαταραχή της συμπεριφοράς στον ύπνο με ταχεία κίνηση των ματιών (REM) είναι μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία κανείς ενεργεί σωματικά ζωντανά τα όνειρά του. Η έναρξη της διαταραχής συμπεριφοράς του ύπνου REM είναι συχνά σταδιακή και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι επιπτώσεις έχει;

    Κατά τη μετάβαση στον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), όπου συμβαίνουν τα όνειρα, το σώμα συνήθως εισέρχεται σε μια κατάσταση σχεδόν πλήρους παράλυσης για να αποτρέψει την ενεργοποίηση των ονείρων. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι - περίπου το 1% των ατόμων άνω των 50 ετών - χάνουν αυτή την παράλυση, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την χρόνια πάθηση του ύπνου, γνωστή ως διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM ή RBD, η οποία εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες προχωρημένης μέσης ηλικίας, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1986 από μια ομάδα επιστημόνων με επιβλέποντα τον Carlos Schenck, που σημείωσε ότι το φαινόμενο διαφέρει από την υπνοβασία και καταλήγει συχνά σε αυτοτραυματισμούς.

    "Το στέλεχος του εγκεφάλου έχει δύο συνδεδεμένους πυρήνες που δημιουργούν την προστατευτική παράλυση του ύπνου REM και όταν ένας από αυτούς, ή η συνδετική τους οδός, υποστεί βλάβη, αυτό απελευθερώνει τον μυϊκό τόνο", εξηγεί ο Carlos Schenck, ψυχίατρος στο Περιφερειακό Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Μινεσότα. Στην Washington Post. "Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να ενεργήσουν τα όνειρά τους", συμπληρώνει. Αυτό μπορεί να προκύψει λήψη ορισμένων φαρμάκων, ιδίως νεότερων αντικαταθλιπτικών, ή χρήση ή στέρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, αλλά κυρίως σύμφωνα με την Mayo Clinic, από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς ή προσωπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής έκθεσης σε φυτοφάρμακα, του καπνίσματος ή ενός προηγούμενου τραυματισμού στο κεφάλι. Ομοίως, τα άτομα με PTSD μπορεί επίσης να παρουσιάζουν σημάδια αναβίωσης του τραύματός τους μέσω της αναπαράστασης ονείρων. Μάλιστα, περίπου το 70 % των ασθενών με PTSD αναφέρουν διαταραχές του ύπνου και έως και το 70 % έχουν επαναλαμβανόμενους εφιάλτες. Πιο σπάνια, η RBD μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο.

    Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής περιλαμβάνουν, πιο αναλυτικά: κίνηση, όπως κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με τα χέρια ή άλματα από το κρεβάτι, ως αντίδραση σε όνειρα γεμάτα δράση ή βίαια, όπως ότι σας κυνηγούν ή ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας από μια επίθεση. Επίσης μπορεί να κάνετε θορύβους, όπως ομιλίες, γέλια, φωνές, συναισθηματικές κραυγές ή ακόμη και βρισιές, ενώ μπορεί να είστε σε θέση να ανακαλέσετε το όνειρο αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου.

    Επιπτώσεις και Πάρκινσον
    Οι πιο «απλές» επιπλοκές που προκαλούνται από τη διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM μπορεί να περιλαμβάνουν: την ανησυχία για τον σύντροφό σας που κοιμάται ή άλλα άτομα που ζουν στο σπίτι σας, την κοινωνική απομόνωση λόγω του φόβου ότι οι άλλοι μπορεί να αντιληφθούν τη διαταραχή του ύπνου σας και τον τραυματισμό του εαυτού σας ή του συντρόφου σας που κοιμάται δίπλα σας
    Ωστόσο, ίσως η πιο σημαντική επίπτωση αυτής της διαταραχής είναι η σύνδεση της νόσου Πάρκινσον, ο κίνδυνος εμφάνισής της οποίας είναι εντυπωσιακά υψηλός. Μάλιστα, τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, που πάσχουν από RBD, έχουν 130 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον σε σύγκριση με κάποιον χωρίς την συγκεκριμένη πάθηση.
    Τι να κάνετε μετά τη διάγνωση RBD

    Το να διαγνωστείτε με τη Διαταραχή Συμπεριφοράς Ταχείας Κίνησης των Ματιών (RBD) μπορεί σίγουρα να είναι αγχωτικό. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε την κατάσταση και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

    • Συμβουλευτείτε έναν ειδικό: Ζητήστε καθοδήγηση από έναν νευρολόγο ή ειδικό ύπνου με εμπειρία στη θεραπεία της RBD. Μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και να σας συστήσουν ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.
    • Φαρμακευτική αγωγή: Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της RBD και τη μείωση της εμφάνισης διαταρακτικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν κλοναζεπάμη, μελατονίνη ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν τον ύπνο REM.
    • Μέτρα ασφαλείας: Λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των γύρω σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απομάκρυνση δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων από την κρεβατοκάμαρά σας, την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και τη χρήση μαξιλαριών στις αιχμηρές γωνίες.
    • Υγιεινή του ύπνου: Υιοθετήστε καλές πρακτικές υγιεινής του ύπνου για να προωθήσετε την καλύτερη ποιότητα του ύπνου και να μειώσετε την πιθανότητα διαταραχών του ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, τη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας κατά τον ύπνο και τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου.
    • Διαχείριση του άγχους: Το στρες και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της RBD. Εξερευνήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή η γιόγκα, για να βοηθήσετε στη διαχείριση των επιπέδων του στρες.
    • Τακτική άσκηση: Ασχοληθείτε τακτικά με τη σωματική δραστηριότητα, καθώς αυτή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ευεξία. Ωστόσο, αποφύγετε την έντονη άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
    • Φροντίδα παρακολούθησης: Παραμείνετε σε τακτική επαφή με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να προσαρμόζετε το θεραπευτικό σας πλάνο, εφόσον χρειάζεται. Φροντίστε να αναφέρετε τυχόν αλλαγές στα συμπτώματα ή τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.
    Μην ξεχνάτε να μένετε θετικοί, καθώς ενώ η ζωή με την RBD μπορεί να είναι δύσκολη, η διατήρηση μιας θετικής προοπτικής και η εστίαση στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Η μοναξιά είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία, το αλκοόλ και το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη
    Η μοναξιά είναι πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία, το αλκοόλ και το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη

    Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μοναξιά μπορεί να είναι πιο βλαβερή για την υγεία κι από το να καπνίζατε 15 τσιγάρα την ημέρα!

    Ερευνητές από το Ινστιτούτο Regenstrief και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα υπογραμμίζουν ότι η μοναξιά είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία – ιδίως των μεγαλύτερων ενηλίκων – από ό,τι η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, η απομόνωση επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, μειώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

    «Με βάση τη βιβλιογραφία και την έρευνα, η μοναξιά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, οπότε με τον ίδιο τρόπο που οι γιατροί ρωτάνε τους ασθενείς τους αν καπνίζουν ή αν μετράνε την πίεσή τους θα έπρεπε να τους ρωτάνε και αν δέχονται την απαραίτητη υποστήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο Τύπου.

    Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι στην περίθαλψη πρέπει να περιλαμβάνονται και οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση της μοναξιάς.

    «Εδώ και πολύ καιρό η μοναξιά παραμένει στη σκιά, αθέατη, προκαλεί όμως ψυχικές και σωματικές ασθένειες», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Και, παρόλο που η απομόνωση θεωρείται πρόβλημα κυρίως των ανεπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει σύνορα ούτε ηλικία, προσθέτοντας πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τέταρτο έφηβοι, ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας.

    Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Πόσο επικίνδυνη είναι η μοναξιά για την υγεία

    Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, δείχνει ότι η έλλειψη συναναστροφών με φίλους ή συγγενείς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 39%.

    Επιπλέον, προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, αναφέρει ότι οι ενήλικες που ζουν και αισθάνονται μόνοι τους έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τους ενήλικες που ζουν μαζί με άλλους.

    Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός φτάνει το 43% για τους ενήλικες μεταξύ 45 και 64 ετών και οι άνδρες που ζούσαν μόνοι τους είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από ό,τι οι γυναίκες.

    Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology συνδέει τη μοναξιά με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

    Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας 2023 συνέδεσαν την κοινωνική απομόνωση με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, καθώς και με υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

    Γι’ αυτό εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια και υποστήριξη, είτε πρόκειται για θεραπεία, ομάδες υποστήριξης ή απλά για την επικοινωνία με φίλους.

    Πηγή: Vita.gr - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο