Υπάρχει ένα δωρεάν μυστικό μακροζωίας που όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση.
Ζουν περισσότερα χρόνια οι αισιόδοξοι και αυτό είναι αποτέλεσμα από σειρά ερευνών που έγιναν σε ευρήματα 159.255 γυναικών σε μελέτη βάθους 26 ετών. Σαν αισιόδοξοι ορίζονται οι άνθρωποι που έχουν μια γενικευμένη προσδοκία θετικών μελλοντικών αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με έρευνα, ζουν περισσότερα χρόνια οι αισιόδοξοι
Το Journal of the American Geriatrics Society δημοσίευσε την μελέτη που υποστηρίζει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι, εκείνοι με την γενικευμένη προσδοκία θετικών μελλοντικών αποτελεσμάτων, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν μετά την ηλικία των 90 από οποιονδήποτε άλλο. Εκτός άλλων διαπιστώθηκε ότι οι αισιόδοξες συμμετέχουσες ζούσαν 5,4% περισσότερο από τις μη αισιόδοξες συμμετέχουσες, που υπολογίζεται σε περίπου τέσσερα ακόμη χρόνια ζωής.
Αισιόδοξοι VS απαισιόδοξοι
- Για τους φύσει αισιόδοξους, αυτά είναι υπέροχα νέα! Για οποιονδήποτε άλλον, είναι σαφώς μια πρόκληση που αξίζει να δοκιμάσουν: Πώς όμως μπορείς να καλλιεργήσεις μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής όταν μέχρι τώρα για σένα ήταν μισοάδειο το ποτήρι; Σύμφωνα με τους ειδικούς το να αποφεύγεις τις δύσκολες καταστάσεις ως τρόπο καλλιέργειας μιας θετικής νοοτροπίας μπορεί να θεωρηθεί επιζήμια.
- Από την άλλη η γνωστή ως τοξική θετικότητα που πηγάζει από την ιδέα ότι ο καλύτερος ή ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια κακή κατάσταση είναι να βρεις κάτι θετικό σ’ αυτήν και να μην μένεις στα αρνητικά, είναι σαν προσπαθείς με το ζόρι να δώσεις ένα παγωτό σε κάποιον όταν δεν έχει καθόλου όρεξη να το φάει.
- Αντίθετα, η ανάπτυξη μιας αισιόδοξης νοοτροπίας περιλαμβάνει την αποδοχή και την επεξεργασία και των αρνητικών συναισθημάτων, γνωρίζοντας ότι τελικά θα περάσουν και εκείνα, αφήνοντας χώρο για ένα φωτεινότερο και πιο αισιόδοξο αύριο.
Είναι πολύ οκ να έχεις θετική και αισιόδοξη οπτική και να νιώθεις λυπημένος κάποιες φορές. Μπορούμε να νιώθουμε θλίψη και ταυτόχρονα να βλέπουμε με αισιόδοξη ματιά το αύριο. Και τα δύο είναι απαραίτητα στη ζωή και φυσικά κανένα συναίσθημα δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται, όσο και αν το θέλουμε.
Οι στρεσογόνες εμπειρίες συχνά έχουν αντίκτυπο στην αισιοδοξία των ανθρώπων και οι αισιόδοξοι μπορούν συχνά να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων.
Εντάξει αν το έχεις έμφυτο το χαρακτηριστικό αυτό στον χαρακτήρα σου. Τι γίνεται όμως για εκείνους που βλέπουν πάντα μισοάδειο το ποτήρι και θέλουν να κάνουν αυτήν την πρόκληση αφού όντως δείχνει να κάνει καλό σύμφωνα με τις αποδείξεις των ερευνητών;
- Το θέτεις ως στόχο. Κάνεις κάτι που απολαμβάνεις περισσότερο μέσα στη μέρα. Τι σου αρέσει; Να διαβάζεις, να πηγαίνεις για μπάνιο, να βλέπεις τις βιτρίνες, να ασχολείσαι με το χορό, με κάποιο άθλημα; Διάλεξε αυτό το ένα κομμάτι που απολαμβάνεις και μην αφήνεις να περάσει η μέρα χωρίς να το κάνεις.
- Όταν βρεθείς αντιμέτωπος σε μια δύσκολη ή στρεσογόνα κατάσταση, μην βάλεις αμέσως το κακό στο μυαλό σου και ότι θα γίνει το χειρότερο σενάριο. Πάρε 5 εισπνοές και εκπνοές και δώσε στον εγκέφαλό σου λίγο φρέσκο αέρα.
- Το απίστευτο με τις σκέψεις, παρόλο που περνάνε χιλιάδες κάθε μέρα από το μυαλό μας, είναι ότι δεν μπορούμε ταυτόχρονα να σκεφτούμε δύο σκέψεις. Την στιγμή που μια αρνητική σκέψη περνά από το μυαλό σου, αντικατέστησέ τη αμέσως με μια θετική! Είναι σαν μια προβολή΄σε σινεμά, δεν μπορεί ταυτόχρονα να παίξει δύο ταινίες. Όταν είσαι ήρεμος σε χαλαρή κατάσταση βρες μια θετική εικόνα που θα ανατρέχεις πάντα όταν έρχεται μια αρνητική σκέψη στο μυαλό σου.( Προσοχή είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις στο μυαλό σου τη σκέψη από το συναίσθημα, το συναίσθημα δεν το διώχνουμε το βιώνουμε, το αγκαλιάζουμε και συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας).
- Δες τη μεγάλη εικόνα. Πώς θες να είσαι από σήμερα; Ποιος άνθρωπος δεσμεύεσαι να γίνεις; Εκείνος που βρίσκει ένα πρόβλημα σε κάθε λύση ή εκείνος που βρίσκει μια λύση σε κάθε πρόβλημα. Όπου κοιτάς εκεί θα πας. Όπου δεσμευτείς εκεί θα δώσεις ενέργεια. Και τελικά όλα στη ζωή μας είναι μια απόφαση.
Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορεί εγώ να είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και να γεννήθηκα έτσι και αυτήν την αισιοδοξία σκορπώ γύρω μου αφού έχω μεγάλο απόθεμα. Εσένα αυτό μπορεί να σε κουράζει, να λες ότι είναι λάθος ο τρόπος που το βλέπω. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει με ποιον τρόπο νιώθει ο καθένας μας άνετα. Αν είσαι οκ με τον τρόπο που σκέφτεσαι σήμερα μην τον αλλάξεις, αν όμως θες να τον αλλάξεις, μπορείς να το κάνεις.
Πηγή: ipop.gr
Photo by FORMAT arw on Unsplash