Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 14:40

Κρυολογήσατε; Πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα σε 24 ώρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όσο οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να αρρωστήσουμε. Διαβάστε πώς θα αντιμετωπίσετε άμεσα τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ώστε να το βοηθήσετε να κάνει γρήγορα τον κύκλο του

Όταν το ενοχλητικό κρυολόγημα μας χτυπάει την πόρτα, θέλουμε να δράσουμε άμεσα, για να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καλά.

Αν και η ξεκούραση και η επαρκής ενυδάτωση είναι δύο από τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας και η ρινική καταρροή, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης:

Ζεστό μπάνιο

Η θερμότητα του νερού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, σύμφωνα με τον Δρ Σάιμον Κλαρκ, ειδικό λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Ο ατμός καθαρίζει τα φραγμένα ιγμόρεια αραιώνοντας τη βλέννα και κάνοντας την αναπνοή πιο εύκολη. Τα ίδια οφέλη, όμως, προσφέρουν και οι αναπνοές πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό.

Γρήγορο περπάτημα

Αν και η εξάντληση δε θα σας προτρέψει να βγείτε να περπατήσετε, ωστόσο, εάν το επιχειρήσετε, θα νιώσετε καλύτερα. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τη βουλωμένη μύτη ανοίγοντας τις ρινικές διόδους. Η συστηματική άσκηση τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε μελλοντικές λοιμώξεις.

Πικάντικα φαγητά

Αν και δεν υπάρχει επιστημονική θεωρία, ο δρ. Σάιμον Κλαρκ σημειώνει ότι πικάντικα φαγητά βοηθούν στα ανεπιθύμητα συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Μια εξήγηση μπορεί να είναι το γεγονός ότι τα καυτερά φαγητά ανοίγουν τους αεραγωγούς της μύτης, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cardiff, ένα πικάντικο πιάτο αυξάνει επίσης την έκκριση σάλιου, μειώνοντας τα συμπτώματα του βήχα και του πονόλαιμου.

Επιπλέον, συστατικά όπως το σκόρδο και το τζίντζερ, είναι άφθονα σε ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ρινοϊού που προκαλεί πολλά κρυολογήματα, αν και θα βοηθήσουν πιο μακροπρόθεσμα.

Ζεστά ροφήματα

Ένα φλιτζάνι τσάι θα σας κάνει πραγματικά να νιώσετε καλύτερα. Ο καθηγητής Ron Eccles και η ερευνητική του ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cardiff μελέτησαν πώς επηρέασε η κατανάλωση ενός ανακουφιστικού ζεστού ροφήματος τη ρινική συμφόρηση. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Rhinology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ζεστό ρόφημα προσφέρει άμεση ανακούφιση από τη ρινική καταρροή, το βήχα, το φτέρνισμα, τον πονόλαιμο, τις κρυάδες και την κούραση. Από την άλλη, ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου ανακούφισε μόνο τα συμπτώματα της καταρροής, του βήχα και του φτερνίσματος.

Πηγή :ygeiamou.gr - Image by Mojca-Peter from Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 09:33

Σχετικά Άρθρα

  • Γρίπη ή απλό κρυολόγημα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά, αλλά και τη βαρύτητα κάθε ίωσης
    Γρίπη ή απλό κρυολόγημα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά, αλλά και τη βαρύτητα κάθε ίωσης

    Αν και τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τη λοίμωξη που σας ταλαιπωρεί

    Μπορούμε πραγματικά να διακρίνουμε εάν το μπούκωμα ή ο βήχας που έχουμε οφείλεται σε γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Αν και οι δύο λοιμώξεις μοιράζονται αρκετά κοινά συμπτώματα, υπάρχουν σαφείς τρόποι να τις διακρίνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Ποια είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος

    Μια βασική διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος είναι η σοβαρότητά τους: «Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι διαφορετικές καταστάσεις, αλλά συχνά μοιράζονται ορισμένα από τα ίδια συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όπως πονοκέφαλος, ρινική καταρροή ή πονόλαιμος», επισημαίνει η Δρ Helen Stokes-Lampard, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών.

    Το πρώτο σημάδι του κρυολογήματος μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πονόλαιμου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Αυτό συνήθως συνοδεύεται από ρινική καταρροή και ελαφρά συμφόρηση των ιγμορείων. Στη συνέχεια, ενδεχομένως να εμφανίσετε και βήχα μετά από μερικές ημέρες, ενώ τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν και πυρετό. Ο υψηλός πυρετός και η κόπωση συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από επτά έως 10 ημέρες στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά, εξηγεί το NHS. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, το κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έως 14 ημέρες.

    Ωστόσο, τα συμπτώματα συνήθως δε σας καταβάλλουν ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να μπορείτε σε αρκετές περιπτώσεις να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Ενώ μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μια εβδομάδα μετά το κρυολόγημα, ενδεχομένως να έχετε ακόμα βήχα και συσσώρευση βλέννας για περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.

    Ποια τα συμπτώματα της γρίπης

    Σε αντίθεση με τα πιο ελαφριά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, η γρίπη έχει πιο έντονη συμπτωματολογία: «Η διαφορά είναι ότι η γρίπη είναι δυνητικά πολύ πιο σοβαρή, ιδίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, και τείνει να προκαλεί αδιαθεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και μια ή δύο εβδομάδες μέχρι την πλήρη ανάρρωση» εξηγεί η Δρ Helen Stokes-Lampard.

    Επιπλέον, συχνά είναι συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, στομαχικές διαταραχές και ναυτία, ενώ το αίσθημα της κόπωσης στέκεται εμπόδιο στο να ακολουθήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Τα συμπτώματα θα ξεκινήσουν να υποχωρούν μετά από μια εβδομάδα, αν και το NHS αναφέρει ότι η κόπωση θα μπορούσε να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Ενώ μπορεί να αναρρώσετε πλήρως σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, θα μπορούσαν να προκληθούν και άλλα προβλήματα υγείας, εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό, για να προστατευθείτε αποτελεσματικά, φροντίστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με μια υγιή ρουτίνα ύπνου και δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση. Σημαντικό είναι, τέλος, να ενισχυθείτε με το εμβόλιο της γρίπης -οι άνω των 65, οι έγκυοι και οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες- για να αποφύγετε τη σοβαρή νόσηση.

    Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών μετά από μια νόσηση με γρίπη, όπως πνευμονία ή βακτηριακές λοιμώξεις.

    Ποιες οι διαφορές στη θεραπεία;

    Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το κοινό κρυολόγημα είναι η ξεκούραση και η επαρκή ενυδάτωση. Συμπληρωματικά, για τη γρηγορότερη ανακούφιση των συμπτωμάτων, το NHS προτείνει τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ για την αντιμετώπιση του βήχα ή του πονόλαιμου, συνιστά ζεστό χυμό λεμόνι με μέλι, ένας συνδυασμός εξίσου αποτελεσματικός με τα φάρμακα για το βήχα.

    Παρόμοια είναι και η αντιμετώπιση για τη γρίπη, καθώς τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με αρκετή ξεκούραση και λήψη φαρμάκων όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τον πυρετό. Αντίθετα, δε συνιστάται η λήψη αντιβιοτικών, εφόσον χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια και όχι από ιούς, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

    Πηγή: ygeiamou

  • Γιατί αρρωσταίνουν τόσοι πολλοί αυτή την περίοδο; - Πώς θα προστατευτούμε από κρυολόγημα, γρίπη και Covid-19
    Γιατί αρρωσταίνουν τόσοι πολλοί αυτή την περίοδο; - Πώς θα προστατευτούμε από κρυολόγημα, γρίπη και Covid-19

    Βιώνοντας μια εποχή όπου όλα τα είδη λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, από ήπια κρυολογήματα έως πιο σοβαρά μικρόβια, καραδοκούν και εξαπλώνονται, πολλοί αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα καταπολεμήσουμε

    Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης για βήχα και πονόλαιμο με πυρετό ήταν "πάνω από το βασικό επίπεδο" για όγδοη συνεχή εβδομάδα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για γρίπη, RSV και Covid-19 αυξάνονται.

    Ξαφνικά όλοι τριγύρω μας είναι άρρωστοι αυτή τη στιγμή, ενώ τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού μας δημιουργούν ένα αίσθημα απογοήτευσης και ανησυχίας που νιώθαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας. Εκτός από τη συνήθη σοβαρή ασθένεια σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, τα οποία είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε άσχημα αποτελέσματα, βλέπουμε επίσης άτομα νεότερης ή μέσης ηλικίας, που πραγματικά δεν έχουν άλλους σημαντικούς παράγοντες στο ιατρικό τους ιστορικό, να αρρωσταίνουν και μάλιστα βαριά το τελευταίο διάστημα.

    Γιατί αρρωσταίνουμε τόσο συχνά;

    Κατά τη διάρκεια των ετών που πολλοί άνθρωποι έπαιρναν προφυλάξεις για να αποφύγουν τον κορωνοϊό, τα ποσοστά των περισσότερων άλλων μικροβίων που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όταν αυτές οι προφυλάξεις σταμάτησαν, τα χαμηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμης ανοσίας του πληθυσμού, έναντι αυτών των μικροβίων, οδήγησαν σε ευρύτερη μετάδοση από ό,τι συνήθως.

    Πολλοί ειδικοί μάλιστα, προειδοποιούν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε μια "σταθερή κατάσταση", όσον αφορά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης. Φαίνεται έτσι, ότι τουλάχιστον για λίγο καιρό, τα ποσοστά των εποχικών αναπνευστικών ασθενειών θα παραμείνουν υψηλότερα σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την πανδημία. Αυτό οφείλεται στο απλό γεγονός ότι ο Covid-19 συνεχίζει να προκαλεί πολλές πρόσθετες ασθένειες, τόσο κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, όσο και σε άλλες περιόδους του έτους.

    Παραμένοντας υγιείς

    Μπροστά λοιπόν σε αυτή τη συνεχιζόμενη παγκόσμια πρόκληση για την υγεία, η κατανόηση του τρόπου πρόληψης και διαχείρισης των ασθενειών, έχει πλέον καταστεί υψίστης σημασίας. Καθώς παλεύουμε με τις απειλές του κρυολογήματος, της γρίπης και του πανταχού παρόντος φαντάσματος του COVID-19, η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων και η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες οδηγίες από τους επαγγελματίες υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Παρακάτω θα βρείτε πρακτικά βήματα και αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο COVID-19.

    Τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης ξεκινούν με την υγιεινή των χεριών ως πρώτη γραμμή άμυνας. Ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης της εξάπλωσης ασθενειών έγκειται στην απλή αλλά αποτελεσματική συνήθεια του πλυσίματος των χεριών. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδίως μετά την παραμονή σε δημόσιους χώρους ή την επαφή με επιφάνειες, αποτελεί ισχυρό προληπτικό μέτρο. Σε περιπτώσεις όπου το σαπούνι δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, η χρήση ενός απολυμαντικού χεριών με βάση την αλκοόλη χρησιμεύει ως βιώσιμη εναλλακτική λύση.

    Ξεκινώντας με αυτό το σημαντικό βήμα, υπάρχουν επίσης ορισμένες πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να προφυλαχτούμε:

    1. Η χρήση μάσκας ως κοινωνική ευθύνη: Η σημασία της χρήσης μάσκας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ιδίως σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης. Οι μάσκες λειτουργούν ως φράγμα, εμποδίζοντας την απελευθέρωση αναπνευστικών σταγονιδίων και προστατεύοντας τόσο τον χρήστη όσο και τους γύρω του. Η συνεπής και σωστή χρήση των μασκών συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάπλωσης των ιών.

    2. Κοινωνική αποστασιοποίηση: Η διατήρηση της φυσικής απόστασης, ιδανικά . τουλάχιστον έξι μέτρα, από άτομα που δεν ανήκουν στο νοικοκυριό σας αποτελεί βασικό στοιχείο για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε πολυσύχναστα μέρη όπου ο κίνδυνος έκθεσης μπορεί να είναι υψηλότερος.

    3. Εμβολιασμός: Η ενημέρωση για τους εμβολιασμούς αποτελεί θεμελιώδες βήμα για την πρόληψη της σοβαρότητας των ασθενειών. Τα ετήσια εμβόλια κατά της γρίπης και ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών και του συνολικού αντίκτυπου αυτών των ασθενειών στη δημόσια υγεία.

    4. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω επιλογών τρόπου ζωής: Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση των ασθενειών. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκή ύπνο μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμβάλλουν στη συνολική ευεξία.

    5. Mindful Face Touching: Ο περιορισμός της συχνότητας του αγγίγματος του προσώπου σας, ιδίως των ματιών, της μύτης και του στόματος, είναι ένα προληπτικό μέτρο για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μεταφοράς ιών από μολυσμένες επιφάνειες στους βλεννογόνους. Η συνειδητή προσπάθεια να διακόψετε τη συνήθεια του αγγίγματος του προσώπου μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση της μετάδοσης.

    6. Απολύμανση επιφανειών: Η τακτική απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται συχνά στο περιβάλλον σας, όπως πόμολα, διακόπτες φωτισμού και ηλεκτρονικές συσκευές, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της παραμονής των ιών στις επιφάνειες. Η χρήση απολυμαντικών που πληρούν τις συνιστώμενες οδηγίες μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης και εργασίας.

    7. Ενημέρωση: Η πληροφόρηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη μάχη κατά των ασθενειών. Η συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις από τις υγειονομικές αρχές διασφαλίζει ότι μπορείτε να προσαρμόζετε τις προληπτικές στρατηγικές σας με βάση την εξελισσόμενη φύση των ιών και των παραλλαγών τους.

    Και αν αρρωστήσουμε, τι γίνεται τότε;

    Υιοθετώντας μια προληπτική στάση μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και παραμένοντας ενήμεροι για τις εξελισσόμενες κατευθυντήριες γραμμές, τα άτομα μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία τους και στην ευημερία των κοινοτήτων τους. Στην περίπτωση όμως που τελικά νοσήσουμε από κάποιον ιό, μπορούμε και πάλι να πλοηγηθούμε με ασφάλεια μέσα σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση.

    Μια λοιπόν, από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης της ασθένειας είναι να δίνετε προτεραιότητα στην ξεκούραση και την ενυδάτωση. Ο άφθονος ύπνος και η διατήρηση της ενυδάτωσης με νερό, τσάι από βότανα και καθαρούς ζωμούς μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία ανάρρωσης. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας, η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το COVID-19, καθώς οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση, ενώ η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη ιατρική φροντίδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία μιας ασθένειας.

    Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε COVID-19 ή οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια, η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την απομόνωση είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε άλλους και συμβάλλει στις προσπάθειες της κοινότητας για τον έλεγχο της μετάδοσης των ασθενειών. Επίσης, εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί αντιιικά φάρμακα, αντιβιοτικά ή άλλες θεραπείες, η τήρηση των οδηγιών του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητη. Η σωστή τήρηση των συνταγογραφούμενων θεραπειών εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ασθένειας.

    Πηγή: Ρrotothema.gr

  • Το θεραπευτικό βότανο που καταπραΰνει βήχα, κρυολόγημα και πονοκεφάλους
    Το θεραπευτικό βότανο που καταπραΰνει βήχα, κρυολόγημα και πονοκεφάλους

    Δοκιμάστε να μαλακώσετε το βήχα σας ή να καταπραΰνετε το κρυολόγημα με ένα ρόφημα από το δημοφιλέστερο κρητικό βότανο

    Το Δίκταμο (Origanum dictamnus)είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης, που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Είναι επίσης γνωστό ως έρωντας, δίκταμος, αδίχταμος, ατίταμος, κρυνόχορτο, γέροντας, μαλλιαρόχορτο, διάψυχος, κεφαλόχος, το στοματόχορτο, στομαχόχαρτο, σταματόχορτα.

    Η ονομασία του βοτάνου προέρχεται από την ελληνική λέξη “δίκταμο”, παράγωγο του Δικταίου Άντρου, του ορεινού σπηλαίου όπου, σύμφωνα με την μυθολογία, γεννήθηκε ο Δίας και όπου το φυτό θεωρείται ότι αφθονεί. Ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους (Θεόφραστος, Ιπποκράτης, Διοσκούρίδης, Πλούταρχος, Βιργίλιος, Πλίνιος, Κέλσος) και τους Βυζαντινούς. Σύμφωνα με άλλο μύθο ήταν το βότανο της Ειλειθυίας, της θεάς του τοκετού, και ήταν αφιερωμένο στην Άρτεμη Δίκτυν από όπου πιθανόν έλκει την καταγωγή του το όνομα).

    Παρόλα αυτά, το φυτό ενδημεί σε όλα τα βουνά της Κρήτης, όχι μόνο στη Δίκτη. Είναι μικρός αρωματικός θάμνος ύψους 35-40 εκ. που αυτοφύεται σε σχισμές βράχων συνήθως σε υψόμετρο από 1300-1500-1.800 μέτρα.

    Οι επουλωτικές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές στην αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι οι πληγωμένοι από βέλη αίγαγροι έψαχναν δίκταμο για να επουλώσουν τις πληγές στο σώμα τους. Σύμφωνα με την Αινειάδα του Βιργίλιου, η Άρτεμη επούλωσε τα τραύματα του Αινεία με δίκταμο. Στην Κρήτη καλλιεργείται συστηματικά από το 1920.

    Το ρόφημα με δίκταμο εμφανίζει επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητες και Origanum dictamnus του στομάχου. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση ουλίτιδων. Το έγχυμά του είναι διουρητικό. Συνιστάται σε νευρικές διαταραχές, νευρικούς πονοκεφάλους και άλλα νοσήματα του νευρικού συστήματος, εξαιτίας των καταπραϋντικών ιδιοτήτων που εμφανίζει. Χρησιμοποιείται στο κοινό κρυολόγημα και σε βήχα, σε ήπιες γαστρεντερικές διατα ραχές, σε πονοκεφάλους, νευραλγίες, ουλίτιδα και πανάδα ντους, αμυγδαλίτιδα

    Επιπλέον, η κατανάλωση ροφήματος μετά τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

    Στις ιδιότητες του βοτάνου αναφέρονται: oρεξιογόνος, ευστόμαχη, τονωτική, θερμαντική, διουρητική, χωνευτική, αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική, αφροδισιακή, εμμηναγωγός, αντισπασμωδική, επουλωτική, στυπτική, καταπραϋντική νευρικού συστήματος, στομάχου και εντέρων, αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακόν.

    Αποτελεί παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυσικής προέλευσης για: ανακούφιση από τον βήχα λόγω κρυολογήματος, ανακούφιση από ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές και από ήπιες, δερματολογικές φλεγμονές και μελανιές.

    Το έγχυμα ή το αφέψημα του φυτού (ονομάζεται «βραστάρι» στην Κρήτη) θα πρέπει να χρησιμοποιείται εντός 24 ωρών για να διατηρεί τις ιδιότητές του.

    Ο δίκταμος συνήθως προσδίδει ένα άρωμα που μοιάζει με ρίγανη (εξαιτίας της καρβακρόλης) αλλά και με θυμάρι (εξαιτίας της θυμόλης), με νότες από φλησκούνι (εξαιτίας της πουλεγόνης) καταγριογαρίφαλου (εξαιτίας του καρυοφυλλενίου).

    Η χρήση σε παιδιά και εφήβους και κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας δε συνιστάται, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

    Πηγή: Με… Νου αρωματόκηπος και ευεξία, Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων, εκδόσεις Πατάκη - Ygeiamou.gr

  • Αν βγω στο κρύο θα κρυολογήσω; Οι ειδικοί λύνουν 6 απορίες για το κρυολόγημα
    Αν βγω στο κρύο θα κρυολογήσω; Οι ειδικοί λύνουν 6 απορίες για το κρυολόγημα

    Η κοτόσουπα και το σκόρδο βοηθούν στο κρυολόγημα; Θα κρυολογήσουμε αν βγούμε στο κρύο; Δύο επιστήμονες απαντούν σε έξι διαδεδομένες απόψεις για το κοινό κρυολόγημα και παραθέτουν τα διαθέσιμα στοιχεία

    Όσο ο θερμοκρασία πέφτει όλο και χαμηλότερα, τα κρυολογήματα αρχίζουν να γίνονται συχνότερα. Προσπαθώντας, λοιπόν, να αποφύγουμε ακόμα μια λοίμωξη που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας φέτος τον χειμώνα, είναι πιθανό να καταφύγουμε σε λύσεις που μπορούν πράγματι να μάς βοηθήσουν, αλλά και σε άλλες που μπορεί να είναι και επικίνδυνες.

    Οι Δρ. Duane Mellor από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston και Δρ. James Brown, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών στο ίδιο Πανεπιστήμιο απαντούν σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation στις διάφορες θεωρίες.

    1. Μπορώ να κρυολογήσω αν κρυώσω;
    Το κρυολόγημα είναι πιο συχνό τον χειμώνα και, όπως και άλλες λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, προκαλείται συνήθως από έναν ιό. Εν μέρει, η θεωρία ότι αν κάποιος κρυώσει μπορεί και να αρρωστήσει από κρυολόγημα είναι αληθής, καθώς με την αλλαγή της θερμοκρασίας αλλάζει η δομή του λάρυγγα και της τραχείας, διευκολύνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τους ιούς να εισβάλλουν στα κύτταρα. Ωστόσο, ο βασικός λόγος του κοινού κρυολογήματος τον χειμώνα είναι ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και σε πιο κοντινή απόσταση με τους άλλους ανθρώπους, δηλαδή το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση των ιών.

    2. Βοηθά το σκόρδο στη μύτη;
    Νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα βίντεο στα οποία οι χρήστες βάζουν σκόρδο στη μύτη τους, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως αποσυμφορητικό. Στην πραγματικότητα, τοποθετώντας οτιδήποτε στη μύτη, εμποδίζουμε τη ροή της βλέννας. Επομένως, όταν το αφαιρούμε, η ροή ξεκινά ξανά και η βλέννα τρέχει κανονικά από τη μύτη. Η βλέννα όχι μόνο παγιδεύει και αφαιρεί τους παθογόνους οργανισμούς, όπως οι ιοί, αλλά περιέχει επίσης αντισώματα και μειώνει το πόσο μεταδίδονται και εξαπλώνονται οι ιοί. Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει μια ποικιλία ενώσεων που μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη, άρα το να το τοποθετήσουμε εκεί δεν είναι καλή ιδέα.

    3. Μπορούν τα σπιτικά γιατροσόφια να αποτρέψουν το κρυολόγημα;
    Διάφορα σπιτικά γιατροσόφια με βότανα θεωρείται ότι αποτρέπουν το κρυολόγημα ή επιταχύνουν την ανάρρωση από αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά αναφέρεται η εχινάκεια, μια οικογένεια φυτών της Βόρειας Αμερικής. Δοκιμές έχουν υποδείξει ότι η εχινάκεια έχει μικρή προστατευτική επίδραση, αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της ασθένειας. Ο κουρκουμάς, επίσης, θεωρείται προληπτικό φάρμακο, αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση είναι ισχυρά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.

    4. Η βιταμίνη C βοηθά;
    Ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας Linus Pauling πρότεινε ότι η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλές ιογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο, μια ανασκόπηση Cochrane, ένα πολύ ισχυρό σύστημα με το οποίο οι ερευνητές αξιολογούν τα στοιχεία, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C δεν αποτρέπει τα κρυολογήματα, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μειώσει τη διάρκειά τους. Καθώς τα συμπληρώματα βιταμίνης C σε ποσότητα περίπου 200mg ημερησίως θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, ορισμένοι προτείνουν ότι αυτή είναι μια καλή στρατηγική για τη μείωση των επιπτώσεων του κρυολογήματος.

    5. Η βιταμίνη D αποτρέπει τα κρυολογήματα;
    Η χρήση της βιταμίνης D έχει μετατοπιστεί από βιταμίνη του ήλιου που σχετίζεται με την υγεία των οστών και πλέον συνδέεται και μειωμένο κίνδυνο για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας, από τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη μέχρι τους ιούς. Ως εκ τούτου, έχει παρατηρηθεί έντονο ενδιαφέρον για τη βιταμίνη D ως ένα τρόπο καταπολέμησης της γρίπης, του κρυολογήματος και -πιο πρόσφατα- και του κορωνοϊού.

    Τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και άρα για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η έκθεση στον ήλιο επιτρέπει την παραγωγή της βιταμίνης από τον οργανισμό, πράγμα που, όμως, συμβαίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό τον χειμώνα. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D τον χειμώνα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και ενδεχομένως να συμβάλει στην αποτροπή ενός πιθανού κρυολογήματος.

    6. Πόσο ωφελεί η κοτόσουπα;
    Η κοτόσουπα χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη θεραπεία του κρυολογήματος και, όπως και το μέλι, μπορεί πράγματι να έχει κάποια οφέλη στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες κάποιας σοβαρής επίδρασης στην αποτροπή της λοίμωξης είναι ελάχιστες. Το νερό της σούπας βοηθά στην ενυδάτωση, πράγμα που αποτελεί συχνά πρόβλημα στους ασθενείς που έχουν κρυολογήσει. Όπως και τα περισσότερα ζεστά ροφήματα, συμβάλλει στην ανακούφιση των επώδυνων ιγμορείων. Υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της σούπας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά τα στοιχεία που έχουν προκύψει δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα.

    Συμπερασματικά, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα. Κάποιες από τις προτάσεις μπορεί πράγματι να βοηθούν και σε γενικές γραμμές να μην είναι επιβλαβείς, όπως η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης C και D. Υπάρχουν, όμως, και άλλες που σίγουρα δεν αξίζουν να τις δοκιμάσουμε και θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνες, όπως το σκόρδο στη μύτη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, πάντως, είναι να ξεκουράζεστε επαρκώς και να πίνετε αρκετά υγρά για να παραμένετε ενυδατωμένοι.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Αν βγω στο κρύο θα κρυολογήσω; Οι ειδικοί λύνουν 6 απορίες για το κρυολόγημα
    Αν βγω στο κρύο θα κρυολογήσω; Οι ειδικοί λύνουν 6 απορίες για το κρυολόγημα

    Η κοτόσουπα και το σκόρδο βοηθούν στο κρυολόγημα; Θα κρυολογήσουμε αν βγούμε στο κρύο; Δύο επιστήμονες απαντούν σε έξι διαδεδομένες απόψεις για το κοινό κρυολόγημα και παραθέτουν τα διαθέσιμα στοιχεία

    Όσο ο θερμοκρασία πέφτει όλο και χαμηλότερα, τα κρυολογήματα αρχίζουν να γίνονται συχνότερα. Προσπαθώντας, λοιπόν, να αποφύγουμε ακόμα μια λοίμωξη που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας φέτος τον χειμώνα, είναι πιθανό να καταφύγουμε σε λύσεις που μπορούν πράγματι να μάς βοηθήσουν, αλλά και σε άλλες που μπορεί να είναι και επικίνδυνες.

    Οι Δρ. Duane Mellor από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston και Δρ. James Brown, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών στο ίδιο Πανεπιστήμιο απαντούν σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation στις διάφορες θεωρίες.

    1. Μπορώ να κρυολογήσω αν κρυώσω;
    Το κρυολόγημα είναι πιο συχνό τον χειμώνα και, όπως και άλλες λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, προκαλείται συνήθως από έναν ιό. Εν μέρει, η θεωρία ότι αν κάποιος κρυώσει μπορεί και να αρρωστήσει από κρυολόγημα είναι αληθής, καθώς με την αλλαγή της θερμοκρασίας αλλάζει η δομή του λάρυγγα και της τραχείας, διευκολύνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τους ιούς να εισβάλλουν στα κύτταρα. Ωστόσο, ο βασικός λόγος του κοινού κρυολογήματος τον χειμώνα είναι ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και σε πιο κοντινή απόσταση με τους άλλους ανθρώπους, δηλαδή το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση των ιών.

    2. Βοηθά το σκόρδο στη μύτη;
    Νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα βίντεο στα οποία οι χρήστες βάζουν σκόρδο στη μύτη τους, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως αποσυμφορητικό. Στην πραγματικότητα, τοποθετώντας οτιδήποτε στη μύτη, εμποδίζουμε τη ροή της βλέννας. Επομένως, όταν το αφαιρούμε, η ροή ξεκινά ξανά και η βλέννα τρέχει κανονικά από τη μύτη. Η βλέννα όχι μόνο παγιδεύει και αφαιρεί τους παθογόνους οργανισμούς, όπως οι ιοί, αλλά περιέχει επίσης αντισώματα και μειώνει το πόσο μεταδίδονται και εξαπλώνονται οι ιοί. Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει μια ποικιλία ενώσεων που μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη, άρα το να το τοποθετήσουμε εκεί δεν είναι καλή ιδέα.

    3. Μπορούν τα σπιτικά γιατροσόφια να αποτρέψουν το κρυολόγημα;
    Διάφορα σπιτικά γιατροσόφια με βότανα θεωρείται ότι αποτρέπουν το κρυολόγημα ή επιταχύνουν την ανάρρωση από αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά αναφέρεται η εχινάκεια, μια οικογένεια φυτών της Βόρειας Αμερικής. Δοκιμές έχουν υποδείξει ότι η εχινάκεια έχει μικρή προστατευτική επίδραση, αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της ασθένειας. Ο κουρκουμάς, επίσης, θεωρείται προληπτικό φάρμακο, αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση είναι ισχυρά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.

    4. Η βιταμίνη C βοηθά;
    Ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας Linus Pauling πρότεινε ότι η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλές ιογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο, μια ανασκόπηση Cochrane, ένα πολύ ισχυρό σύστημα με το οποίο οι ερευνητές αξιολογούν τα στοιχεία, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C δεν αποτρέπει τα κρυολογήματα, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μειώσει τη διάρκειά τους. Καθώς τα συμπληρώματα βιταμίνης C σε ποσότητα περίπου 200mg ημερησίως θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, ορισμένοι προτείνουν ότι αυτή είναι μια καλή στρατηγική για τη μείωση των επιπτώσεων του κρυολογήματος.

    5. Η βιταμίνη D αποτρέπει τα κρυολογήματα;
    Η χρήση της βιταμίνης D έχει μετατοπιστεί από βιταμίνη του ήλιου που σχετίζεται με την υγεία των οστών και πλέον συνδέεται και μειωμένο κίνδυνο για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας, από τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη μέχρι τους ιούς. Ως εκ τούτου, έχει παρατηρηθεί έντονο ενδιαφέρον για τη βιταμίνη D ως ένα τρόπο καταπολέμησης της γρίπης, του κρυολογήματος και -πιο πρόσφατα- και του κορωνοϊού.

    Τα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και άρα για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η έκθεση στον ήλιο επιτρέπει την παραγωγή της βιταμίνης από τον οργανισμό, πράγμα που, όμως, συμβαίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό τον χειμώνα. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D τον χειμώνα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και ενδεχομένως να συμβάλει στην αποτροπή ενός πιθανού κρυολογήματος.

    6. Πόσο ωφελεί η κοτόσουπα;
    Η κοτόσουπα χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη θεραπεία του κρυολογήματος και, όπως και το μέλι, μπορεί πράγματι να έχει κάποια οφέλη στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες κάποιας σοβαρής επίδρασης στην αποτροπή της λοίμωξης είναι ελάχιστες. Το νερό της σούπας βοηθά στην ενυδάτωση, πράγμα που αποτελεί συχνά πρόβλημα στους ασθενείς που έχουν κρυολογήσει. Όπως και τα περισσότερα ζεστά ροφήματα, συμβάλλει στην ανακούφιση των επώδυνων ιγμορείων. Υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της σούπας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά τα στοιχεία που έχουν προκύψει δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα.

    Συμπερασματικά, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα. Κάποιες από τις προτάσεις μπορεί πράγματι να βοηθούν και σε γενικές γραμμές να μην είναι επιβλαβείς, όπως η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης C και D. Υπάρχουν, όμως, και άλλες που σίγουρα δεν αξίζουν να τις δοκιμάσουμε και θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνες, όπως το σκόρδο στη μύτη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, πάντως, είναι να ξεκουράζεστε επαρκώς και να πίνετε αρκετά υγρά για να παραμένετε ενυδατωμένοι.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Photo: brittany-colette--CDN2nTKfrA-unsplash

  • Κρυολόγημα: Γιατί μας ταλαιπωρεί περισσότερο το βράδυ – 3 tips για καλύτερο ύπνο
    Κρυολόγημα: Γιατί μας ταλαιπωρεί περισσότερο το βράδυ – 3 tips για καλύτερο ύπνο

    Ειδικοί εξηγούν τους λόγους πίσω από την επιδείνωση των συμπτωμάτων τη νύχτα και μοιράζονται tips που θα μας χαρίσουν τον ύπνο

    Με τη θερμοκρασία που πέφτει να ευνοεί την κυκλοφορία εποχικών ιών όπως του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την ημέρα που θα μας ρίξουν στο κρεβάτι. Είναι πικρή αλήθεια ότι οι περισσότεροι, ακόμα και αν φροντίσουν για τις τέσσερις κινήσεις – ματ που κρατούν τις ιώσεις μακριά, δύσκολα θα γλυτώσουν από μια λοίμωξη και ένα-δυο βράδια με ανυπόφορα συμπτώματα.

    Η αναφορά στα βράδια δεν είναι τυχαία. Όλοι λίγο πολύ νιώσαμε ότι η καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονόλαιμος έγιναν βασανιστικά ανυπόφοροι μετά τη δύση του ηλίου. Μια απάντηση για τα συμπτώματα που εντείνονται τη νύχτα μπορεί να ανευρεθεί στο πώς λειτουργεί το ίδιο μας το σώμα και, συγκεκριμένα, το βιολογικό του ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλες οι σωματικές λειτουργίες είναι προγραμματισμένες να εκτελούνται στο μέγιστο ή να «χαλαρώνουν» συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, όταν ο ήλιος δύει και το σώμα αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο εγκέφαλος μειώνει την έκκριση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, και δίνει εντολή στο έντερο να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης.

    Ορισμένα ανοσοκύτταρα ωστόσο γίνονται πιο ενεργά. Η μάχη με τους ιούς πυροδοτεί τη φλεγμονή που με τη σειρά της επιδεινώνει τα συμπτώματα, σύμφωνα με όσα εξήγησε στους New York Times ο Δρ Diego Hijano, ειδικός στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude.

    Τρεις βασικοί λόγοι

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη που μειώνει τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση, είναι ο ένας λόγος.

    Ένας ακόμα (εύλογος) είναι ότι συμπτώματα όπως ο βήχας και η καταρροή είναι χειροτερεύουν όταν ξαπλώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η βλέννα αρχίζει να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού, μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο βήχα των ανώτερων αεραγωγών ή σύνδρομο οπισθορρινικής έκκρισης και χαρακτηρίζεται από την προσπάθειά μας να καθαρίσουμε τον λαιμό. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οπότε είστε όρθιοι και κινείστε, η συσσώρευση βλέννας αποτελεί μικρότερο πρόβλημα, επειδή η βαρύτητα βοηθά στην αποστράγγισή της», εξηγεί ο Δρ Juan Chiriboga-Hurtado, οικογενειακός γιατρός στο Κέντρο Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα.

    Τέλος, τη νύχτα δεν υπάρχουν πράγματα να αποσπάσουν την προσοχή μας, με αποτέλεσμα να επικεντρωνόμαστε στα ενοχλητικά συμπτώματα.

    Tips για καλύτερο ύπνο

    Οι ειδικοί συνιστούν απλά πράγματα, όπως:

    • κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας για αραίωση της βλέννας
    • χρήση ρινικού σπρέι με αλατούχο διάλυμα
    • καραμέλες ή παστίλιες για τον λαιμό εμπλουτισμένες με μενθόλη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Εκτός από long Covid, υπάρχει και μακρόχρονο κρυολόγημα - Ποια τα συμπτώματα
    Εκτός από long Covid, υπάρχει και μακρόχρονο κρυολόγημα - Ποια τα συμπτώματα

    Τι έδειξε η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου

    Δεν υπάρχει μόνο μακρά ασθένεια Covid (long Covid) και κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι βιώνουν μακρόχρονα συμπτώματα κρυολογήματος (long cold) έπειτα από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό διαπιστώνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine του «The Lancet».

    Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μακρόχρονου κρυολογήματος περιλάμβαναν βήχα, πόνο στο στομάχι και διάρροια για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική οξεία αναπνευστική λοίμωξη (γρίπη, πνευμονία ή κρυολόγημα). Οι ασθενείς που ανέφεραν τα συμπτώματα αυτά ήταν αρνητικοί στην εξέταση για Covid-19. Επίσης, οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη στοιχεία που να υποδηλώνουν εάν τα συμπτώματα έχουν την ίδια σοβαρότητα ή διάρκεια με τη μακροχρόνια Covid-19.

    Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν δεδομένα από 10.171 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο με απαντήσεις που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων και στατιστική ανάλυση για τον εντοπισμό ομάδων συμπτωμάτων. Η έρευνα αποτελεί μέρος της εθνικής μελέτης Covid-19 του Πανεπιστημίου Queen Mary με τίτλο «COVIDENCE UK», που άρχισε το 2020 και συνεχίζεται, με περισσότερους από 19.000 συμμετέχοντες.

    Ενώ η σοβαρότητα μιας ασθένειας φαίνεται να αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων, διεξάγονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από παρατεταμένα συμπτώματα ενώ άλλοι όχι.

    «Η συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid-19 και άλλων οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων είναι σημαντική διότι μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε στη ρίζα του ερωτήματος γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν πιο παρατεταμένα συμπτώματα από άλλους. Τελικά αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την καταλληλότερη μορφή θεραπείας και φροντίδας για τους πάσχοντες», εξηγεί ο καθηγητής αναπνευστικών λοιμώξεων και ανοσίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary και επικεφαλής ερευνητής, 'Αντριαν Μαρτινό.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αποτελέσματα - Τι έδειξε νέα έρευνα
    Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αποτελέσματα - Τι έδειξε νέα έρευνα

    Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μελέτη του σουηδικού πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The International Journal of Obesity».

    Τι βρήκαν οι επιστήμονες

    Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 170 μικρά παιδιά στη Σουηδία που είχαν λάβει θεραπεία για διαγνωσμένη παχυσαρκία. Τα παιδιά, ηλικίας 4-6 ετών, συμμετείχαν στην έρευνα, μέσω παιδιατρικών κλινικών στην περιοχή της Στοκχόλμης. Μαζί με τους γονείς τους κατανεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες θεραπείας: τυπική θεραπεία, όπου τα παιδιά και οι γονείς είχαν συναντήσεις για τη διατροφή και την άσκηση με γιατρό, παιδίατρο ή/και διαιτολόγο, καθώς και ομάδα γονικής υποστήριξης ή ομάδα γονικής υποστήριξης με μετέπειτα τηλεφωνική υποστήριξη. Στις δύο ομάδες γονικής υποστήριξης δεν συμμετείχαν τα παιδιά και το επίκεντρο ήταν πώς οι γονείς θα μπορούσαν να προωθήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής στην οικογένεια με θετικό τρόπο και χωρίς συγκρούσεις.

    Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά και στις τρεις ομάδες βελτίωσαν την κατάσταση του βάρους τους και είδαν μείωση του βαθμού παχυσαρκίας τους. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν γονική υποστήριξη, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως όσα έλαβαν και τηλεφωνήματα παρακολούθησης. «Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι περισσότερα παιδιά σε αυτό το τρίτο γκρουπ παρουσίασαν κλινικά σημαντική βελτίωση της κατάστασης του βάρους τους που σχετιζόταν με καλύτερη μεταβολική υγεία, δηλαδή καλύτερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Πολίνα Νόβικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Επιστήμης στο Karolinska Institutet και καθηγήτρια Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

    Ενώ η παχυσαρκία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, παρατηρεί η ίδια, η μελέτη δείχνει ότι η εντατική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, «πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι αν αρχίσετε να τα θεραπεύετε στην εφηβεία τους».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch