Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 14:58

Το σούπερ αγχολυτικό σνακ για να απαλλαγείτε από το στρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το άγχος είναι δεδομένο στους φρενήρεις ρυθμούς που ζούμε σήμερα. Υπάρχει τρόπος να το δαμάσουμε; Ναι, απαντούν οι επιστήμονες, προτάσσοντας μια συγκεκριμένη τροφή γι' αυτό το σκοπό

Η σημερινή ζωή είναι γεμάτη άγχος. Υποχρεώσεις που τρέχουν, γρήγοροι ρυθμοί, χρόνος που δεν είναι ποτέ αρκετός, όλα συντελούν σε μια πληθώρα στρεσογόνων παραγόντων, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγουμε.

Αναζητώντας λύσεις για το πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε αυτό το άγχος, στρεφόμαστε σε πρακτικές όπως η γιόγκα ή οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, όμως, υπάρχει μια φυσική λύση που δεν έχουμε σκεφτεί. Η κλινική μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας σε προπτυχιακούς φοιτητές, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών φάνηκε να έχει θετική επίδραση σε αυτοαναφορικές μετρήσεις ψυχικής υγείας και βιοδείκτες γενικής υγείας. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, επιπλέον, τα καρύδια μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις του στρες στη μικροχλωρίδα του εντέρου σε περιόδους έντονου άγχους, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Οι επικεφαλής ερευνητές, Mauritz Herselman και Larisa Bobrovskaya ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση καρυδιών με καλύτερη εγκεφαλική και εντερική υγεία.

«Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν ακαδημαϊκό στρες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική τους υγεία. Ιδιαίτερα ευάλωτοι φαίνονται, δε, κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων», σχολιάζει ο δρ. Herselman.

Ογδόντα προπτυχιακοί φοιτητές, χωρισμένοι σε ομάδες θεραπείας και ελέγχου, αξιολογήθηκαν κλινικά σε τρία διαστήματα:

  • στην αρχή ενός πανεπιστημιακού εξαμήνου 13 εβδομάδων,
  • κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και
  • δύο εβδομάδες μετά την εξεταστική περίοδο.

Οι συμμετέχοντες της ομάδας θεραπείας κατανάλωναν καθημερινά καρύδια για 16 εβδομάδες σε αυτά τα τρία διαστήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου μισή κούπα καρύδια την ημέρα εμφάνισαν βελτιώσεις στους αυτοαναφορικούς δείκτες ψυχικής υγείας. Οι καταναλωτές καρυδιών παρουσίασαν επίσης βελτιωμένους μεταβολικούς βιοδείκτες και συνολική βελτίωση της ποιότητας ύπνου μακροπρόθεσμα». Επιπλέον, ανέφεραν σημαντική πτώση των συναισθημάτων που συνδέονται με κατάθλιψη μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας αξιολόγησης.

Οι φοιτητές της ομάδας ελέγχου, από την άλλη, ανέφεραν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης την περίοδο πριν την εξεταστική.

Προγενέστερη μελέτη έχει δείξει ότι τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, καθώς και μελατονίνη, πολυφαινόλες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία προάγουν την εγκεφαλική και εντερική υγεία.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον το 75% των διαταραχών ψυχικής υγείας επηρεάζουν άτομα κάτω των 24 ετών, καθιστώντας τους προπτυχιακούς φοιτητές ιδιαίτερα ευάλωτους σε προβλήματα ψυχικής υγείας», επεσήμανε ο δρ. Herselman. Η δρ. Bobrovskaya συμπλήρωσε ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι συχνές σε φοιτητές πανεπιστημίου και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακαδημαϊκή απόδοση και τη μακροπρόθεσμη σωματική υγεία των μαθητών.

«Δείξαμε ότι η κατανάλωση καρυδιών κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και τη γενική ευεξία των φοιτητών, καθώς και να είναι ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ κι ένα ευέλικτο συστατικό σε πολλές συνταγές, για την καταπολέμηση ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων του ακαδημαϊκού στρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Λόγω του μικρότερου αριθμού ανδρών στη μελέτη, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθούν οι εξαρτώμενες από το φύλο επιδράσεις των καρυδιών. Είναι επίσης πιθανό ορισμένοι από τους συμμετέχοντες να επηρεάστηκαν από το φαινόμενο placebo, καθώς συμμετείχαν συνειδητά στην έρευνα».

Πηγή :ygeiamou.gr- Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 13:27

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 5 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε σνακ
    Οι 5 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε σνακ

    Αν πιάνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογάει ένα σνακ αργά τη νύχτα και να μην μπορείτε να σταματήσετε, είστε ένας από τους πολλούς.

    Το μη ελεγχόμενο (και ανεπιθύμητο) τσιμπολόγημα ενός σνακ είναι «πολύ συνηθισμένο», λέει στην Telegraph η Uxshely Carcamo, εγγεγραμμένη διατροφολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της The Food Therapy Clinic στο Λονδίνο.

    Τα σνακ μεταξύ των γευμάτων τείνει να εμφανίζεται με δύο τρόπους. «Μερικοί άνθρωποι πιάνουν τον εαυτό τους να τσιμπολογούν όλη την ημέρα, ενώ άλλοι είναι πολύ πειθαρχημένοι τη μέρα, αλλά εκτός ελέγχου το βράδυ», αναφέρει η ειδικός.

    Ευτυχώς, οι ρίζες και των δύο είναι συνήθως οι ίδιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μερικές γρήγορες και εύκολες τροποποιήσεις.

    Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε τα σνακ και τι να κάνετε:

    Δεν τρώτε αρκετά

    Μπορεί να πιστεύετε το αντίθετο αντίθετο, αλλά αν πιάνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογάει ανάμεσα στα γεύματα, η λύση μπορεί κάλλιστα να είναι να τρώτε περισσότερο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

    «Πολλοί που έρχονται σε εμένα λένε ότι το πρόβλημά τους είναι ότι τρώνε υπερβολικά», λέει η Carcamo, «αλλά συχνά συμβαίνει το αντίστροφο - υποκαταναλώνουν κατά τη διάρκεια των γευμάτων, κάτι που τους κάνει να τρώνε υπερβολικά μεταξύ των γευμάτων».

    «Η κουλτούρα της διατροφής είναι πολύ διάχυτη και κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν ένα μικρό πρωινό με 300 θερμίδες και το ίδιο για μεσημεριανό», λέει η Carcamo. «Αλλά αν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων όταν τρώτε τόσο λίγο, είναι φυσικό και πιθανό ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει τη διατροφή που χρειάζεται».

    Έτσι, για να τσιμπολογάτε λιγότερο, απλώς τρώτε περισσότερο την ώρα των γευμάτων. «Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγη περισσότερη πρωτεΐνη και μερικά περισσότερα υγιή λιπαρά στα γεύματά σας, τα οποία θα σας χορτάσουν και θα σας κρατήσουν για περισσότερη ώρα», εξηγεί.

    Φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα σε ολικής, μη επεξεργασμένα τρόφιμα: «Άφθονα φρούτα και λαχανικά, με άφθονες φυτικές ίνες για να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο», λέει η Carcamo. Οι γλυκοπατάτες και η βρώμη, ως «υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης», είναι ιδιαίτερα χορταστικές και δυναμωτικές.

    Πάτε για ύπνο πολύ αργά ή σε λάθος ώρα

    Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, οδηγώντας σας να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Μια νύχτα στέρησης ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γκρελίνης έως και 22%, ένα αποτέλεσμα που διαρκεί ακόμα και μετά τα γεύματα, οδηγώντας σε αύξηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε μόνο με το σνακ.

    Ακόμη, υπάρχει το γεγονός ότι οι νυχτερινές δραστηριότητες μπορούν να σαν κάνουν ακόμα πιο επιρρεπείς στο σνακ: το να μένετε ξύπνιοι βλέποντας τηλεόραση, ιδιαίτερα αν αγαπάτε τις εκπομπές μαγειρικής, μπορεί να προκαλέσει αλόγιστη κατανάλωση σνακ, με μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν επιπλέον 150 θερμίδες βλέποντας τηλεόραση.

    Το να κοιμάστε νωρίτερα θα μπορούσε να αποτρέψει το τσιμπολόγημα, εάν ο χρόνος στον καναπέ σας παρακινεί για κακές συνήθειες, λέει η Carcamo, αλλά πολύ πιο σημαντικό από την ακριβή ώρα που πηγαίνετε για ύπνο είναι «η ποιότητα του ύπνου σας».

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μια «καλή ρουτίνα υγιεινής ύπνου»: «Κλείστε το τηλέφωνό σας εξήντα με ενενήντα λεπτά πριν τον ύπνο και αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι», συμβουλεύει η Carcamo.

    Ανάλογα με το τρέχον πρόγραμμα ύπνου και τις συνήθειές σας, «μπορώ να προτείνω να συντομεύσετε το παράθυρο ύπνου σας για να συμπυκνώσετε τον χρόνο που περνάτε κοιμισμένοι, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας» και να κρατήσει μακριά την γκρελίνη, λέει ο Carcamo.

    Βαριέστε

    Η βαρεμάρα είναι ένας κλασικός οδηγός του τσιμπολογήματος, όχι μόνο όταν δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε, αλλά και όταν κάτι συγκεκριμένο μας κάνει να βαριόμαστε. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τρώμε ακόμη περισσότερο όταν βλέπουμε «βαρετή» αντί «συναρπαστική» τηλεόραση.

    Συχνά τα σνακ μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι «θέλουμε απλώς κάτι να κάνουμε, με το μυαλό μας αλλά και τα χέρια μας», λέει η Carcamo. «Μερικοί από τους πελάτες μου μπόρεσαν να μεταπηδήσουν σε κάτι όπως το πλέξιμο όταν τους πιάνει η ώθηση να τσιμπολογήσουν, για να τους απομακρύνω από το φαγητό».

    Εάν οι τέχνες και οι χειροτεχνίες δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές: «Άκου ένα audiobook, τηλεφώνησε σε έναν φίλο, γράψε σε ημερολόγιο, ζωγράφισε, οτιδήποτε ταιριάζει στα ενδιαφέροντά σου», λέει η Carcamo.

    Είναι επίσης χρήσιμο να «ρυθμίσετε το περιβάλλον σας για επιτυχία», προσθέτει. «Μην κρατάτε ορατό το πακέτο των μπισκότων και αλλάξτε τη θέση του με ένα καλάθι φρούτα».

    Και αν εξακολουθείτε να έχετε επιθυμία για σνακ, τότε «ένα τεράστιο πιάτο με σταφύλια, καρότα ή σέλινο δεν θα σας κάνει κακό».

    Είστε αγχωμένοι

    Όπως πιάνουμε ένα σνακ όταν είμαστε κουρασμένοι, «το στρες, το άγχος και η χαμηλή διάθεση μπορούν να μας οδηγήσουν να τρώμε περισσότερο για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να νιώθουν καλύτερα», εξηγεί η Carcamo.

    «Είναι φυσικό να ψάχνουμε για κάτι εκείνες τις στιγμές που θα μας δώσει μια γρήγορη ανύψωση. Ωστόσο, αυτό δεν θα προέλθει από κάτι υγιεινό όπως τα σπαράγγια. Θα προέρχεται από τη ζάχαρη σε μπισκότο ή σοκολάτα».

    Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, μια ορμόνη για την καλή αίσθηση στον εγκέφαλο, ενισχύοντας προσωρινά τη διάθεση. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες, παρέχοντας μια παροδική ανακούφιση από το άγχος, μειώνοντας την απελευθέρωση κορτιζόλης.

    Για να αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό στη συνέχεια, λέει η Carcamo, «αναπτύξτε μια διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης».

    «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο για να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας ή να δείτε έναν επαγγελματία θεραπευτή. Αλλά ακόμη και το να λες δυνατά αυτό που νιώθεις, είτε είναι θλίψη είτε άγχος, μπορεί να είναι καθαρτικό και να σε βοηθήσει να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να πάει αμέσως για κάτι ζαχαρούχο».

    Άλλες τεχνικές όπως «χρησιμοποιώντας την αναπνοή ή διαλογισμό» μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σας ευτυχία και να σας βοηθήσουν να εγκαταλείψετε τους ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

    Έχει γίνει συνήθεια που δεν μπορείτε να κόψετε

    Μερικές φορές, ο μόνος πραγματικός λόγος που τρώμε σνακ είναι επειδή απλώς έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε. Το να μη φάμε αυτό το απογευματινό κέικ ή τη σακούλα με τα πατατάκια μετά τη δουλειά μπορεί να προκαλέσει «πόνους» πείνας ή να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε καθόλου καλά.

    Για να απομακρυνθείτε από αυτή την καθημερινή συνήθεια, ξεκινήστε αντικαθιστώντας την με κάτι πιο θρεπτικό, που θα μπορούσε τελικά να σας βοηθήσει να κόψετε εντελώς τα σνακ.

    «Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες, όπως να φάτε ένα μήλο και να πιείτε λίγο τσάι από βότανα, αντί για ένα μπισκότο και λίγο τσάι, ή μερικούς χουρμάδες. Αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η παρόρμηση θα εξαφανιστεί εάν αρχίσετε να τρώτε μεγαλύτερα γεύματα», λέει ο Carcamo.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Οι τροφές που «σκοτώνουν» το στρες
    Οι τροφές που «σκοτώνουν» το στρες

    Μπορεί να μοιάζει περίεργο, ωστόσο η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το στρες.

    Το στρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εποχή μας. Οι απαιτήσεις της ζωής είναι πολλές και οι ταχύτητες που πρέπει να ανταποκριθούμε, επίσης, γρήγορες. Πολύ συχνά, λοιπόν, μπορεί να σας κατακλύζει το άγχος, το οποίο μπορεί να «χτυπήσει», μεταξύ άλλων και στο στομάχι.

    Αν, μάλιστα, το περιστασιακό άγχος μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα θα έχετε άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας και πιθανά προβλήματα υγείας.

    Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενισχύετε τον οργανισμό σας διατροφικά, εστιάζοντας στην υγεία του εντέρου και στις τροφές που μπορούν να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην μείωση του στρες.

    Άλλωστε, ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το έντερο, το οποίο και δεν πρέπει να παραμελείτε. Το μικροβίωμα του εντέρου θέλει φροντίδα, ώστε να αποφύγετε τη φλεγμονή, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση άγχους και στρες.

    Τι περιλαμβάνει η διατροφή κατά του στρες;

    Γι’ αυτόν το λόγο είναι καιρός να επικεντρώσετε την προσοχή σας στη διατροφή. Να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, αποφεύγοντας «στρεσογόνες» τροφές, όπως ροφήματα με ζάχαρη και επεξεργασμένα σνακ.

    Δείτε, από την άλλη, ποιες είναι εκείνες οι τροφές που θα σας χαρίσουν εντερική υγεία και άρα θα επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό σας.

    1. Τροφές γεμάτες πρεβιοτικά

    Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά είναι τα σπαράγγια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα φυλλώδη χόρτα, τις αγκινάρες, τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα μήλα. Καλό είναι να τα εντάξετε όλα στη διατροφή σας.

    2. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

    Δεν υφίσταται υγιές έντερο χωρίς την παρουσία καλών βακτηρίων. Για να αναπληρώσετε, λοιπόν, τα καλά βακτήρια του εντέρου, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε αυτές ανήκουν το ξινολάχανο, το kimchi, το κεφίρ, το miso και το απλό γιαούρτι.

    3. Μούρα

    Τα μούρα είναι ένα πολύτιμο φρούτο, καθώς προσφέρουν πλήθος από φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα βατόμουρα περιέχουν συγκεκριμένα μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθοκυανίνης, μία φυτοχημική ουσία που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έτσι δημιουργείτε μια ισχυρή ασπίδα για τον εγκέφαλό σας, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες. Επιλέξτε μούρα, σμέουρα, βατόμουρα και φράουλες.

    4. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και τον εγκέφαλο. Θα τα βρείτε σε άγρια ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια και οι σπόροι chia. Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε τη διάθεση, καθώς και τη συγκέντρωσή σας.

    Στόχος σας θα πρέπει να είναι να εντάσσετε τρόφιμα από τις παραπάνω ομάδες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για οποιαδήποτε δυσανεξία, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να αντικαταστήσετε κάποια από τις συγκεκριμένες τροφές.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Άγχος και απομόνωση γεννά η ψηφιακή μετάβαση στην εργασία
    Άγχος και απομόνωση γεννά η ψηφιακή μετάβαση στην εργασία

    Άγχος, απομόνωση και ... περισσότερη δουλειά φέρνει στους εργαζόμενους η ψηφιακή μετάβαση, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

    Η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Yγεία στην Εργασία (EU-OSHA) είναι φέτος αφιερωμένη στην ψηφιακή μετάβαση. Όσο και αν τα ψηφιακά εργαλεία αποσκοπούν στο να κάνουν τη δουλειά μας πρακτικά ευκολότερη και ασφαλέστερη, έρευνες του Οργανισμού δείχνουν ότι παράλληλα αυξάνεται το άγχος, η ανασφάλεια, ακόμα και ο φόρτος εργασίας.

    Επιπλέον, με βάση σφυγμομέτρηση του EU-OSHA, οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία- είτε σε στοιχειώδες είτε σε προχωρημένο επίπεδο – είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν κακή ψυχική υγεία, σε σχέση με όσους δεν τη χρησιμοποιούν.

    Στην πραγματικότητα, μόλις το 12% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία, ενώ για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις τα ποσοστά είναι μονοψήφια. Η συντριπτική πλειονότητα κάνει χρήση ψηφιακών εφαρμογών κάθε είδους, σε υπολογιστές, κινητά, ταμπλέτες, φορητά τερματικά (PDA) – σκάνερς, ακόμα και «φορέσιμες» συσκευές. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το αλγοριθμικό εργασιακό μάνατζμεντ, τα «έξυπνα» ψηφιακά συστήματα είναι ήδη κομμάτι της εργασιακής καθημερινότητας για δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη, ενω είναι θέμα χρόνου να γίνουν γενικευμένος κανόνας.

    Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, όσο και αν η ψηφιακή μετάβαση άργησε σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πλέον η ψηφιακή τεχνολογία είναι ενσωματωμένη παντού. Από τα ντελίβερι, τα ταξί και τα σουπερμάρκετ, ακόμα και τα μαγαζάκια της γωνίας, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις– που αποτελούν το 94% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

    Τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στην ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φαίνονται «ψιλά γράμματα» στο ελληνικό εργασιακό τοπίο, που κάθε δυόμιση μέρες θρηνεί ένα νεκρό σε χώρους δουλειάς και κάθε δύο ένα σοβαρό ατύχημα. Κι όμως, στη χώρα με τους πιο αγχωμένους εργαζόμενους της Ευρώπης, η ψηφιακή τεχνολογία ενώ θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο εργασίας και να ελαφρύνει τον φόρτο, πολλές φορές χρησιμοποιείται για ακριβώς το αντίθετο.

    Μάχες οπισθοφυλακής

    «Φέτος στην υπόλοιπη Ευρώπη οργανώνονται δράσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση. Δυστυχώς στη χώρα μας δίνουμε μια μάχη οπισθοφυλακής για να αντιμετωπίσουμε παραδοσιακούς κινδύνους στα αντίστοιχα ζητήματα, όπου οι δείκτες βαίνουν κάθε χρόνο αρνητικοί εις βάρος του κόσμου της εργασίας» δηλώνει στο in o Aνδρέας Στοϊμενίτης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ΕU-OSHA, γραμματέας της ΓΣΕΕ για θέματα ΥΑΕ, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

    Ο ίδιος επιμένει ότι η ΥΑΕ στην ψηφιακή μετάβαση είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. «Η εργασία έχει αλλάξει ριζικά, ιδιαίτερα μετά την περίοδο του κορονοϊού, με την τηλεργασία και την υβριδική εργασία. Παρότι η χώρα μας είναι ουραγός στην ψηφιακή μετάβαση, αναπόφευκτα η τεχνολογική εξέλιξη τόσο στις υπηρεσίες όσο και στις βιομηχανικές λειτουργίες είναι υπόθεση των επόμενων ετών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία και να αντιμετωπίσουμε τους αναδυόμενους κινδύνους».

    Οι τηλεργαζόμενοι αναφέρουν αύξηση του φόρτου εργασίας (33,2 %), κοινωνική απομόνωση (56,8 %) και σοβαρή πίεση χρόνου ή υπερφόρτωση εργασίας (46,9 %)

    Ο αντιπρόεδρος του EU-OSHA θεωρεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της ψηφιακής μετάβασης για τους Έλληνες εργαζόμενους είναι «η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς εκπαίδευση και το στρες που δημιουργείται από τη συνεργασία με τα ρομπότ και τα »έξυπνα»‘ ψηφιακά συστήματα». Επίσης αναγνωρίζει ως τεράστιο πρόβλημα «το γεγονός ότι οι αλγόριθμοι πολλές φορές θα παίρνουν τις αποφάσεις αντί για τους ανθρώπους». Υπογραμμίζει ότι «οι λανθασμένες αποφάσεις θα είναι πολύ επώδυνες για το εργασιακό δυναμικό. Το αλγοριθμικό εργασιακό μάνατζμεντ, εφόσον δεν είναι ανθρωποκεντρικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

    Τι λένε οι έρευνες του ΕU-OSHA

    Η φετινή εκστρατεία του EU-OSHA, βασίζεται μεταξύ άλλων στην έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός για την επισκόπηση της ΥΑΕ σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό 2020-2023.

    Βασικοί τομείς προτεραιότητας της εκστρατείας είναι η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, η αυτοματοποίηση καθηκόντων, η εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία, η διαχείριση εργαζομένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και τα ευφυή ψηφιακά συστήματα.

    Από την έρευνα για τις Επιχειρήσεις σχετικά με τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους (ESENER) του 2019 του EU-OSHA προέκυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αυξημένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον χώρο εργασίας συνδέεται με ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, όπως η πίεση χρόνου, η ανεπαρκής επικοινωνία ή συνεργασία, η εργασιακή ανασφάλεια και οι πολύωρες βάρδιες ή τα άστατα ωράρια.

    Απομόνωση και επιτήρηση

    Επιπλέον, στη σφυγμομέτρηση για την ΥΑΕ του EU-OSHA που πραγματοποιήθηκε το 2022 σε συνεργασία με τους εργαζομένους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι ως αποτέλεσμα των ψηφιακών τεχνολογιών εργάζονται μόνοι τους (44 %), έχει αυξηθεί η εποπτεία της εργασίας τους (37 %), έχει μειωθεί η αυτονομία τους στην εργασία (19 %), καθορίζεται η ταχύτητα ή ο ρυθμός της εργασίας (52 %) και έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους (33 %).

    Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα της σφυγμομέτρησης, οι τηλεργαζόμενοι αναφέρουν αύξηση του φόρτου εργασίας (33,2 %), ταχύτητα ή ρυθμό εργασίας που καθορίζεται από τις ψηφιακές τεχνολογίες (61,2 %), κοινωνική απομόνωση (56,8 %) και σοβαρή πίεση χρόνου ή υπερφόρτωση εργασίας (46,9 %) σε μεγαλύτερη συχνότητα από το σύνολο του απασχολούμενου πληθυσμού.

    Οι κίνδυνοι της ψηφιακής μετάβασης

    Στους πιθανούς κινδύνους από την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογίων στην εργασία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

    • Ψηφιακή παρακολούθηση, απώλεια αυτονομίας, εντατικοποίηση της εργασίας και άσκηση πίεσης για την επίτευξη συγκεκριμένων επιπέδων απόδοσης.

    • Οι εργασίες μεσαίου διοικητικού επιπέδου αντικαθίστανται από αλγόριθμους που κατανέμουν εργασίες στους εργαζομένους και παρακολουθούν την απόδοσή τους.

    • Απώλεια ελέγχου επί της εργασίας, κατακερματισμός των εργασιών σε πολύ απλά καθήκοντα που εκτελούνται με τυποποιημένο τρόπο, περιορισμένα επαγγελματικά καθήκοντα και υποβάθμιση θέσεων εργασίας.

    • Απομόνωση εργαζομένων, αύξηση εικονικών αλληλεπιδράσεων και απώλεια υποστήριξης από συναδέλφους.

    • Εσφαλμένες ή άδικες αποφάσεις για τους εργαζομένους λόγω των αυτοματοποιημένων ή ημιαυτόματων διαδικασιών στις οποίες χρησιμοποιούνται δεδομένα και/ή λογισμικό που περιέχουν λάθη.

    • Κινητικότητα, ευελιξία, διαθεσιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και δυσδιάκριτα όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής.

    Πηγή: In.gr
  • Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει
    Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει

    Τι είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και γιατί μας προκαλεί συναισθήματα θλίψης και φόβου;

    Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα γοητευτικό και πολύ όμορφο φαινόμενο που γεμίζει τις σκέψεις και τις αισθήσεις μας με εικόνες και συναισθήματα. Ωστόσο, όσο ξεθωριάζει το φως της μέρας, ίσως, να έχετε παρατηρήσει -αρκετά συχνά- να σας κατακλύζουν συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, φόβου ή ανησυχίας. Αυτό είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα για τον καθένα. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο του χώρου και του χρόνο ή να αισθάνονται ενοχές και ματαίωση.

    Από τι προκαλείται το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»;

    Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από πιο ανήσυχο πνεύμα ή που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή μπορεί να αισθάνονται πιο εύκολα άγχος και άβολα συναισθήματα με το ηλιοβασίλεμα. Μια μελέτη του 2022 αναφέρει ότι, για τους ανθρώπους που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανησυχία, το άγχος κορυφώθηκε το πρωί και μειώθηκε αργότερα. Αντίθετα, τα άτομα με μόνιμο στρες, παρουσίασαν διαρκές άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Επιπλέον, έρευνα αποκαλύπτει ότι το προσωπικό σας ρολόι μπορεί να έχει άμεση σύνδεση με αυτό. Οι «βραδινοί τύποι», πιθανόν, να βιώνουν περισσότερη νευρικότητα από το απόγευμα και μετά.

    Οι συνθήκες σε κάθε περίπτωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αν, για παράδειγμα, είστε όλη μέρα στο σπίτι, έχετε δουλέψει από εκεί, και δεν έχετε δει κανέναν, ενδεχομένως, να βιώσετε πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα από το απόγευμα και μετά.

    Πολύ πιθανόν να θεωρείτε ότι δεν ρουφήξατε τη μέρα, ότι δεν κάνατε αρκετά και αυτομάτως να αισθάνεστε ματαίωση. Ειδικά αν δεν ήταν μία και από τις πιο παραγωγικές μέρες σας, το άγχος θα πολλαπλασιαστεί, καθώς μπορεί να έχετε εκκρεμότητες που θα επιβαρύνουν την επόμενη μέρα. Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσετε και την τελειομανία και το χρονοδιάγραμμά σας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ψυχολογία σας.

    Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σας, μπορεί να βγείτε μια βόλτα για να πάρετε ανάσα στο ηλιοβασίλεμα και τη στιγμή που ησυχάζετε από τις υποχρεώσεις να σας πλημμυρίσουν τα αγχωτικά συναισθήματα, καθώς δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στη συνέχεια, τι θα φάτε, αν έχετε οργανώσει όλα τα ραντεβού σας για την επόμενη μέρα κ.ο.κ. Εκείνη τη στιγμή, το ηλιοβασίλεμα είναι και το σημάδι που δίνει η φύση στο μυαλό και το σώμα σας ότι πρέπει να μειώσει ταχύτητες και να «σβήσει».

    Μπορεί, επίσης, η καθημερινότητα στην εργασία σας να είναι δύσκολη, καθώς είστε απομακρυσμένοι από τα πράγματα και τις δραστηριότητες που αγαπάτε ή δεν έχετε χρόνο να απολαύσετε την προσωπική σας ζωή.

    Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος για το ηλιοβασίλεμα

    Ξεκινήστε αναζητώντας τις αιτίες. Σκεφτείτε προσεκτικά τι σας λείπει την υπόλοιπη μέρα. Είναι η ανθρώπινη σύνδεση, η άσκηση, η διασκέδαση, η ρουτίνα αυτοφροντίδας, η τέχνη; Αν βρείτε τις «τρύπες» που υπάρχουν στην καθημερινότητά σας και επιδιώξετε να τις ανατροφοδοτήσετε συνειδητά, ίσως, μακροπρόθεσμα μειώσετε και αυτό τι περίεργο συναίσθημα άγχους στο ηλιοβασίλεμα. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας περισσότερα από όσα απολαμβάνετε και σας δημιουργούν ευχαρίστηση, θα αποκτήσει καθολικά νόημα η ζωή σας και τότε μπορεί η μελαγχολία του ηλιοβασιλέματος να μετατραπεί σε προσμονή.

    Εξασκείστε λίγα λεπτά ενσυνειδητότητας. Καθίστε ήσυχα με τον εαυτό σας και αφουγκραστείτε τον, επιτρέψτε του να νιώσει την ολότητά του στο παρόν. Αυτό θα σας ηρεμήσει.

    Αν, παρ’ όλα αυτά, συνεχίσετε να ανησυχείτε, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Δεν πρέπει να αφήσετε το άγχος να κατακλύσει τις πτυχές της ζωής σας και να σας καθηλώσει. Έχετε τον έλεγχο να μετατρέψετε το ηλιοβασίλεμα σε μια στιγμή απίστευτης ομορφιάς και απελευθέρωσης όλου του ρομαντισμού της φύσης. Ανοίξτε την καρδιά σας στη φύση και εμπνευστείτε από αυτήν. Πολλές φορές ψάχνουμε τις λύσεις σπασμωδικά χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι, ουσιαστικά, βρίσκονται μέσα μας και στον φυσικό κόσμο.

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Στρες: Τέσσερα απλά βήματα για να μην το αφήνετε να σας χαλάει όλη τη μέρα
    Στρες: Τέσσερα απλά βήματα για να μην το αφήνετε να σας χαλάει όλη τη μέρα

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τέλος για την ημέρα μας χωρίς να παραδοθούμε σε ό,τι μας προκαλεί στρες

    Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός, κατ’ επέκταση και η κακή μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανατραπεί ένα άσχημο ξεκίνημα και το στρες που συνεπάγεται, ό,τι και να λέει ο νόμος του Μέρφι.

    Με αλλαγή οπτικής γωνίας και παραστάσεων μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από τα αρνητικά συναισθήματα

    Τίποτα δεν μπορεί να σας καταστρέψει τη μέρα αν δεν παραδοθείτε στο αναπάντεχο που σας προκάλεσε στρες και σας αποσυντόνισε ή στην κουβέντα που σας χάλασε τη διάθεση.

    Όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Σούζαν Άλμπερς στο δημοσίευμα των Νew Υork Τimes, η μέρα σας μπορεί να ξεκινήσει άσχημα με μια δύσκολη πρωινή συνάντηση στη δουλειά, μια ανεπιθύμητη είδηση ή έναν άγνωστο που είναι αγενής αλλά είναι πάντα στο χέρι σας να «δημιουργήσετε ένα διαφορετικό τέλος».

    Δείτε τέσσερα απλά βήματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να υιοθετείτε για να αλλάξετε γρήγορα μια κακή μέρα.

    Αποστασιοποίηση

    Όταν οι πελάτες λένε στη Σούζαν Άλμπερς ότι έχουν μια άθλια μέρα, συχνά τους συμβουλεύει να «ανταποκρίνονται αντί να αντιδρούν», απομακρυνόμενοι από ό,τι προκάλεσε αυτή τη σκέψη και εξετάζοντάς την από μια διαφορετική οπτική γωνία.

    Ο καθηγητής Μάικλ Λι συστήνει έπειτα από μια δυσάρεστη αλληλεπίδραση με κάποιον, μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας: «Αφορά πραγματικά εμένα ή αυτούς;» «πόση βαρύτητα δίνω στα λόγια τους;» «αυτό το άτομο με γνωρίζει πραγματικά ως χαρακτήρα;» «ποια είναι η ιστορία που δημιούργησα γύρω από αυτό που συνέβη;»

    Η τοποθέτηση μιας δυσάρεστης εμπειρίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και η ανάλυση των συναισθημάτων σας μπορεί να μειώσει το άγχος εξηγεί ο ίδιος.

    Αισθητηριακή αλλαγή

    Ένας γρήγορος τρόπος για να σώσετε τη μέρα σας, κατά τη Σούζαν Άλμπερς, είναι να δοκιμάσετε αυτό που αποκάλεσε αισθητηριακή αλλαγή.

    Κάντε ένα ζεστό ντους, αλλάξτε τα ρούχα σας ή ανάψτε ένα αρωματικό κερί. Διαφορετικές μυρωδιές, υφές και θερμοκρασίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επανακάμψετε αποσπώντας την προσοχή σας. Αν είστε στη δουλειά, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα αρωματικό τσάι.

    Επίσης, μπορείτε να σηκωθείτε και να κινηθείτε ώστε να απελευθερωθούν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Η συνιστώμενη άσκηση είναι τουλάχιστον 20 λεπτά για τόνωση της διάθεσης, αλλά εξίσου βοηθητικό θα ήταν αν βγάζατε τον σκύλο βόλτα.

    Όταν είστε κολλημένοι στα συναισθήματά σας, λίγη δραστηριότητα και μια αλλαγή παραστάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεκλειδώσετε «σαν να κουνάτε μια χιονόμπαλα», εξηγεί η Άλμπερς.

    Μικρές ανταμοιβές

    Αν η μέρα σας ξεκίνησε άσχημα μην την αφήνετε να πάει έτσι μέχρι το βράδυ για να πέσετε με τα μούτρα στο παγωτό ή σε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.

    Η Ανεγκρέτ Φόκνερ, επίκουρη καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο του Πρίστον σημειώνει ότι, αντιθέτως, μικρές ανταμοιβές κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εμπειρίας μπορεί να την κάνουν λιγότερο αγχωτική.

    Τουλάχιστον αυτή ήταν η διαπίστωση σχετικής έρευνας για το στρες σε ποντίκια την οποία η Φόκνερ έχει υιοθετήσει στη ζωή της. Για παράδειγμα, όταν συναντά ένα εμπόδιο, η επιλογή της είναι να τηλεφωνήσει σε ένα αγαπημένο της πρόσωπο ή να κάνει μια βόλτα για να πάρει καφέ.

    Το να βρίσκετε μικρολεπτομέρειες για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη την ώρα μιας αγχωτικής κατάστασης μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. «Αντί για ντοπαμίνη αργότερα, επιλέξτε μικρά κομμάτια ντοπαμίνης τώρα».

    «Συναισθηματικό κουτί πρώτων βοηθειών»

    Σκεφτείτε τι σας ανακουφίζει ώστε να είστε προετοιμασμένοι για μελλοντικές κακές ημέρες, συνιστά η Άλμπερς. Μια «λίστα αναπαραγωγής σεροτονίνης» μπορεί να σας αναζωογονήσει άμεσα. Για παράδειγμα, η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση με έναν «αυθόρμητο και αβίαστο» τρόπο.

    Κάποια φίλη, λέει η ίδια, έχει επιλέξει να συγκεντρώνει σε έναν φάκελο αισιόδοξα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βιντεάκια από φίλους και συγγενείς. Όταν νιώθει πεσμένη, τον ανοίγει και της φτιάχνει η διάθεση.

    Τέλος, εξαιρετικά χρήσιμο είναι αυτό που προτείνει ο Τζακ Κάνφιλντ στο βιβλίο του «Chicken Soup for the Soul». Το αποκαλεί «αμόκ ευγνωμοσύνης», στη διάρκεια του οποίου αφιερώνετε ένα λεπτό για να εκτιμήσετε ό,τι βλέπετε γύρω σας.

    Πηγή: In.gr
  • Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη
    Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη

    Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με 6,5-10% του προϋπολογισμού υγείας μπορεί να μειώσει τις δαπάνες για ψυχικές παθήσεις κατά το ένα τέταρτο

    Αύξηση του άγχους κατά 20% και της κατάθλιψης κατά 14% έχει καταγραφεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, τη στιγμή που για τις ψυχικές παθήσεις, τα ευρωπαϊκά συστήματα περίθαλψης δαπανούν 430 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όμως σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί (περίπου 122,9 δις. ευρώ ετησίως), καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται στην ψυχική υγεία, δημιουργούνται πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οφέλη 4,50 ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε μια εκθετική απόδοση των επενδύσεων στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την νέα έκθεση για την ψυχική υγεία της Headway, πρωτοβουλίας του Ιταλικού think tank «The European House – Ambrosetti» και της Angelini Pharma, με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής πλατφόρμας για τις ψυχικές διαταραχές.

    Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν άμεσα 79,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έμμεση ετήσια εξοικονόμηση ύψους 43,5 δις ευρώ μειώνοντας το φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνολικά, το άμεσο και έμμεσο κόστος της ψυχικής περίθαλψης που μπορεί να αποφευχθεί και στις 28 χώρες ανέρχεται σε 122,9 δις. ευρώ κάθε χρόνο.

    Χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 6,5% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ χώρες με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού υγείας. Εντούτοις, μόνο οι 7 από τις 28 χώρες έχουν πετύχει το στόχο αυτό. Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη που απαιτείται αντιστοιχεί σε 27,4 δις. ευρώ.

    Σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί ανά έτος, αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη ή τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα οδηγούσε στην εκθετική απόδοση επένδυσης 4,50 ευρώ.

    Τα οφέλη των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν περιορίζονται στην οικονομική κλίμακα. Θα οδηγήσουν και σε σημαντική βελτίωση των εκβάσεων ψυχικής υγείας για τον πληθυσμό, όπως μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών, μειωμένη ανάγκη για επείγουσα και μακροχρόνια περίθαλψη και καλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

    Πρόληψη

    «Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης – αποτελεί θεμελιώδη προβληματισμό που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την απασχόληση έως τον σχεδιασμό των κοινοτήτων και την κοινωνική πολιτική. Δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε πέρα από την εκ των υστέρων παροχή φροντίδας και να επενδύσουμε σε εκ των προτέρων, συντονισμένες στρατηγικές δημόσιας ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα πολιτικών. Μόνο μέσω τέτοιων ολοκληρωμένων και διατομεακών προσπαθειών μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να ευημερεί, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Ruggero Razza.

    Η έκθεση

    Η έκθεση παρέχει και μια συγκριτική ανάλυση της ψυχικής υγείας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χρησιμοποιώντας 54 Βασικούς Δείκτες Επιδόσεων, η έκθεση περιέχει πλήθος δεδομένων σχετικά με προσδιοριστές της ψυχικής υγείας, την κατάσταση ψυχικής υγείας του πληθυσμού και τον βαθμό απόκρισης των εθνικών συστημάτων υγείας στις ανάγκες των ανθρώπων όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τον χώρο εργασίας, τα σχολείο και την κοινωνία γενικότερα.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βελτιώσει την ανταπόκριση των συστημάτων υγείας τους στις ανάγκες ψυχικής υγείας κατά 7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2022 (η μέση βαθμολογία αυξήθηκε από 4,9 σε 5,2), παρά τη χαρακτηριστική αύξηση του επιπολασμού ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη κατά 14% και το άγχος κατά 20% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Χώρες με θετική τάση περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όμως, η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν αρνητική τάση στη δαπάνη για την ψυχική υγεία, με τις περισσότερες να εμφανίζουν μειωμένη ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ψυχικής υγείας σε σχολεία, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο γενικά.

    Καλύτερη έκβαση

    «Με τη νέα έκθεση της Headway, μπορούμε πλέον να βασιστούμε σε δεδομένα αρκετών ετών τα οποία μας καθοδηγούν στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό στρατηγικών για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη. Τα τελευταία νούμερα είναι ενθαρρυντικά, διότι υποδεικνύουν τον δρόμο για βελτιωμένες εκβάσεις ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η ανάλυσή μας δείχνει τους πολυπαραγοντικούς προσδιοριστές της ψυχικής υγείας που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση νόσων όπως η κατάθλιψη και το άγχος· μόνο μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τις βέλτιστες εκβάσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα καταδεικνύουν με σαφήνεια τη θετική επιστροφή επενδύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι άνθρωποι, όταν αυξάνεται η κρατική δαπάνη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεδομένου ότι μόνο επτά από τις 28 χώρες που αναλύθηκαν έχουν επιτύχει τη δεδομένη στιγμή το υποδεικνυόμενο επίπεδο επενδύσεων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι απολύτως αναγκαία η δράση», δήλωσε η Elisa Milani, Συντονίστρια έργου και Σύμβουλος του Τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο The European House – Ambrosetti.

    Από την πλευρά της Angelini Pharma, ο διευθύνων σύμβουλος Jacopo Andreose σημείωσε ότι «Η Έκθεση Headway υπογραμμίζει το εύρος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας δυνητικές αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην Angelini Pharma, καλωσορίζουμε την απόφαση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξακολουθήσει να θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία ως τομέα πολιτικής, προετοιμάζοντας μια μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία για την Υγεία του Εγκεφάλου. Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία και τους πόρους τους στον προσδιορισμό των πλέον αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για την ψυχική υγεία. Όπως τονίζεται και στην έκθεση, μια επιπλέον ετήσια επένδυση σε αυτά τα πεδία στόχους θα μπορούσε να εξασφαλίσει σοβαρή εξοικονόμηση δαπανών για τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών – αμβλύνοντας την πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, τονώνοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και εξασφαλίζοντας επιστροφή 4,50 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ζήτημα όχι μόνο για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για τη μείωση του φορτίου σε επίπεδο κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον για όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;
     Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;

    Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους «οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και πολλά θετικά συναισθήματα». Αρκεί όμως αυτό για να μειώσει το άγχος;

    Το άγχος μας έχει αναγκάσει σχεδόν όλους να αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ενώ μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους και παραλείπουν γεύματα, άλλοι τρώνε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες, και ορκίζονται ότι τα δοκιμασμένα φαγητά παρηγοριάς τους βοηθούν να αισθάνονται καλύτερα.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το φαγητό λόγω άγχους μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «υποτονικοί ή τεμπέληδες και να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους». Παρόλα αυτά, το stress eating παραμένει αρκετά διαδεδομένο. Υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Και τι μπορούμε να κάνουμε αντί να τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα;

    Γιατί οι άνθρωποι τρώνε όταν είναι αγχωμένοι;

    Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι τρώνε όταν βρίσκονται υπό πίεση.

    Πρώτον, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να τρώμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, δήλωσε η Jacqueline Shiels, κλινική ψυχολόγος στο Kaiser Permanente στο Walnut Creek της Καλιφόρνια, η οποία ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές «Βιολογικά, το στρες ενεργοποιεί την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία παίζει ρόλο στην όρεξη και τις λιγούρες», εξήγησε η ίδια. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, το φαγητό είναι «ο τρόπος του σώματός μας να αντιμετωπίσει πραγματικές ή φανταστικές απειλές».

    «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και τις παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών θετικών συναισθημάτων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έχουν συνδεθεί με τη χαλάρωση ή την ανταμοιβή». Σε περιόδους στρες ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση «φυγής», «επιστρέφουμε σε αυτό που ξέρουμε ότι μας φέρνει χαρά ή ηρεμία», εξήγησε. Σύμφωνα με τη Shiels, για πολλούς ανθρώπους, «ένα αγαπημένο σνακ μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ανταμείψει κανείς τον εαυτό του σε δύσκολες στιγμές». Όταν αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται αρκετά, «μετατρέπεται σε μια άλλη συνήθεια», οδηγώντας μας να αναζητούμε τροφές που συνδέουμε με πιο ευτυχισμένες στιγμές όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.

    Τέλος, υπάρχει και μια ψυχολογική συνιστώσα. «Το φαγητό μπορεί να είναι μια προσωρινή αίσθηση παρηγοριάς ή απόσπασης της προσοχής από τα στρεσογόνα συναισθήματα», εξήγησε η Shiels. Όταν είμαστε αγχωμένοι, «οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να νιώθουμε καλά και ήρεμα», οπότε μπορεί να επιδιώκουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας με κάτι. Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται σε φαγητά που απολαμβάνουν για να βοηθήσουν στην καταστολή των «αρνητικών συναισθημάτων».

    Είναι η κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους επιβλαβής;

    Η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους μπορεί να «έχει άμεσο αντίκτυπο στο άγχος», αλλά τα αποτελέσματα δεν διαρκούν για πολύ, δήλωσε η Shiels. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων» μέσω του φαγητού λειτουργεί μόνο προσωρινά και δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την αιτία του στρες.

    Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ή το αλόγιστο φαγητό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αποφεύγετε το stress eating. Η Avigail Lev, αδειούχος κλινική ψυχολόγος στο Bay Area CBT Center, προειδοποιεί ότι το φαγητό για τη μείωση του στρες «τροφοδοτεί ένα συγκεκριμένο κενό μέσα μας, λειτουργώντας ως καταπραϋντικός μηχανισμός». Ωστόσο, αν το stress eating χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης αρκετά συχνά θα «δημιουργήσει ένα είδος εθισμού» παρόμοιο με τον αλκοολισμό.

    Το stress eating «δεν βοηθάει πραγματικά στη μείωση του στρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Lev. Παρόλο που μπορεί να « αισθάνεστε καλά εκείνη τη στιγμή», το stress eating είναι επιβλαβές μακροπρόθεσμα, επειδή μπορεί να γίνει κακή συνήθεια και μπορεί να παρατείνει την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του στρες.

    Πως μπορούμε να αποφύγουμε το stress eating;

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους.

    Η αποφυγή του stress eating μπορεί να ξεκινήσει με το να τρώτε καλύτερα πριν αγχωθείτε. «Η διατήρηση της συνέπειας με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ευερεθιστότητας και του άγχους που σχετίζονται με το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα» και να βοηθήσει στη μείωση του στρες πριν αυτό ξεκινήσει, δήλωσε η Shiels. Συνιστά να επιλέγετε τροφές με «επαρκή μακροθρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπη» και «να τρέφεστε με ενυδατικά τρόφιμα» για να κρατάτε την πείνα υπό έλεγχο και να αποφεύγετε να «πεινάτε».

    Επιπλέον, πριν αρπάξετε μια σακούλα πατατάκια για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε, η Shiels συνιστά «να καθίσετε με τα αρνητικά συναισθήματα και να μην τα κρίνετε ή να μην προσπαθείτε να τα ξεφορτωθείτε» τρώγοντας. «Εκεί είναι που συμβαίνει η μαγεία», είπε.

    *Με πληροφορίες από: HuffPost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Chef – Amazon Prime Video

    Πηγή: in.gr

  • Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο
    Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο

    Το κόστος της εμμονικής επιδίωξης της υγείας είναι ότι μερικές φορές οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα

    Κάθε σχόλιο για τη σημασία της υγείας περισσεύει. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό, γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως χρειάζεται για να διατηρηθούμε ακμαίοι και υγιείς. Καμιά φορά, όμως, αυτή η προσπάθεια έχει τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Προσπαθώντας εμμονικά να παραμείνουμε υγιείς, καταλήγουμε να αρρωσταίνουμε.

    Μια νέα έκθεση υποδεικνύει ότι η υπερβολική πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας στην προσπάθεια να παραμείνουμε υγιείς συμβάλλει στην πραγματικότητα σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εξουθένωση από την ευεξία». Η παγκοσμίου κλίμακας έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις περισσότερων από 15.000 ενηλίκων, ανακαλύπτοντας ότι σχεδόν τα 2/3 ένιωθαν έντονα την «υποχρέωση» να εμφανίζονται υγιείς και καλά. Αυτή η συνεχής πίεση δεν είναι μόνο εξαντλητική, αλλά οδηγεί επίσης τους ανθρώπους να επικεντρώνονται περισσότερο σε ό,τι λείπει από τη ζωή τους αντί να εστιάζουν σε μια ισορροπημένη ευημερία.

    Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νεότερες γενιές αισθάνονται περισσότερο το βάρος αυτών των προσδοκιών. Ειδικότερα, τα άτομα που διανύουν τη δεκαετία των 20 ανέφεραν ότι αισθάνονται διπλάσια ψυχική, σωματική και κοινωνική πίεση σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών, με τους νεότερους να αποτελούν τα πιο επιρρεπή «θύματα» στις πιέσεις που σχετίζονται με την «κουλτούρα της ευεξίας».

    Μια σημαντική πηγή αυτής της πίεσης είναι ο τεράστιος όγκος των αντικρουόμενων συμβουλών περί υγείας και ευεξίας. Ενδεικτικά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δήλωσαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι συντριπτικές και αντιφατικές, καλλιεργώντας τους αβεβαιότητα σχετικά με το τι είναι πραγματικά ωφέλιμο. Η Παγκόσμια Έκθεση Ευημερίας 2024 ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό το φαινόμενο: «Όσο μεγαλύτερη πίεση νιώθουμε να είμαστε καλά, τόσο λιγότερο καλά νιώθουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην έκθεση, μάλιστα, αποτυπώνονται τρεις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτού του κύκλου:

    • μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες,
    • αντιφατικές πληροφορίες και
    • το αίσθημα της απομόνωσης στο ταξίδι ευεξίας.

    Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει για να σπάσει αυτός ο επιβλαβής κύκλος; Οι ειδικοί συνιστούν διάφορα πρακτικά βήματα για τη μείωση της πίεσης:

    • Κάντε διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η αποστασιοποίηση από τις πλατφόρμες που συχνά απεικονίζουν ανέφικτα πρότυπα μπορεί να μειώσει το αίσθημα της σύγκρισης και της ανεπάρκειας.
    • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό: Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και να καλλιεργήσουν μια πιο χαλαρή νοοτροπία.
    • Μην παραλείπετε να κινείστε: Η ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα, είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία.
    • Ενισχύστε τους κοινωνικούς σας δεσμούς: Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι οι ομαδικές προπονήσεις, που, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνουν τη συνολική ευεξία κατά 15%, ενώ ο διαλογισμός μπορεί να την αυξήσει κατά 9%. Επιπλέον, ο καθορισμός σαφών ορίων, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή βελτιώνει επίσης την ευημερία κατά 13%.

    Ο δρ. Murali Doraiswamy, ειδικός ψυχικής ευεξίας, εξηγεί ότι η πίεση για συνεχή βελτίωση της υγείας μπορεί συχνά να λειτουργήσει αντίστροφα. «Η επιδίωξη της ευημερίας μπορεί να γίνει πηγή άγχους, επειδή τείνουμε συχνά να κολλάμε σε αυτό που λείπει από τη ζωή μας. Ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων και η μετατροπή της υγείας σε μια χαρούμενη διαδικασία μπορεί να αντιστρέψει αυτή την τάση».

    Στην τελική, η κατάκτηση της ευεξίας είναι ένας στόχος που μας αφορά όλους: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 89% των ερωτηθέντων έχουν λάβει περισσότερα μέτρα φέτος σε σύγκριση με πέρυσι για να βελτιώσουν την υγεία τους με κάποιο τρόπο. Είναι, όμως, σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε μια υγιή και ισορροπημένη προσπάθεια επίτευξης της ευεξίας και σε ένα εμμονικό κυνήγι μη ρεαλιστικών στόχων. Η προσπάθεια για ισορροπία και όχι για τελειότητα μπορεί να είναι το κλειδί για να αισθάνεστε πραγματικά καλά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς