Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 16:44

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Το τρίπτυχο που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Γράφτηκε από την

Εάν πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο, νεότερη μελέτη συνιστά να αποφεύγετε την κοινωνική απομόνωση, έτσι ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής σας

Ακόμα έναν σημαντικό λόγο για να καταπολεμήσουν τη μοναξιά όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις δίνει νεότερη μελέτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το αίσθημα της μοναξιάς, η κοινωνική απομόνωση, και η μοναχική διαβίωση μπορούν να ανακόψουν τα χρόνια της ζωής αυτών των ασθενών.

Το συγκεκριμένο μοτίβο διαβίωσης αυξάνει δηλαδή τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

«Οι κοινωνικοί παράγοντες υγείας, όπως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση, έχουν κεντρίσει τελευταία το ερευνητικό ενδιαφέρον και είναι πραγματικά σημαντικό να τους αναλογιστούμε στο πλαίσιο της καρδιαγγειακής υγείας» τονίζει η Δρ. Róisín Long, κλινική ψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία.

«Αυτό που δεν ήταν σαφές είναι σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής των καρδιοπαθών, από τη στιγμή που έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο. Η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι καθένας από αυτούς τους παράγοντες είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθεί υπόψη στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς τα αυξημένα επίπεδα μοναξιάς, κοινωνικής απομόνωσης και μοναχικής διαβίωσης φαίνεται να οδηγούν σε πρόωρο θάνατο» επισημαίνει.

Η εξήγηση πίσω από αυτό το φαινόμενο έχει διαφορετικές πτυχές, σύμφωνα με την ψυχολόγο, καθώς τόσο οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αλλά και ο τρόπος που ανταποκρίνεται κάθε άτομο στο στρες μπορούν να επηρεάσουν την επιβάρυνση.

Άλλωστε, έχει αποδειχθεί από προγενέστερη μελέτη ότι η μοναχική διαβίωση αυξάνει κατά 40% τις πιθανότητες εκδήλωσης της κατάθλιψης.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε 35 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία επί πολλές δεκαετίες.

Οι επιπτώσεις της μοναχικής διαβίωσης φάνηκαν ισχυρότερες στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζουν μόνοι σε μέρη της Ευρώπης, σύμφωνα με τη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πράγματι σχεδόν 1 στους 3 ενήλικες στις δυτικές κοινωνίες κατοικεί μόνος του, είτε λόγω , είτε λόγω χωρισμού, διαζυγίου ή χηρείας είτε γιατί δε σύναψαν ποτέ μια σοβαρή σχέση ή γάμο.

«Ενώ ενισχύονται τα στοιχεία σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς στη δημόσια υγεία, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για αυστηρή έρευνα στον τομέα αυτό σε μεγαλύτερο εύρος γεωγραφικών περιοχών» καταλήγει η μελέτη.

Πήγη: ygeiamou.gr - Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 12:50

Σχετικά Άρθρα

  • Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων
    Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

    Αφαιρώντας 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα από τη διατροφή μας, προλαμβάνουμε την εμφάνιση χρόνιων και επικίνδυνων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος

    Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

    Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε πολλαπλές εκβάσεις υγείας. Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα.

    Oι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 1/3 του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση αυτής της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

    Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΠΟΥ: Παγκόσμια μάστιγα οι καρδιαγγειακές παθήσεις - Δέκα χιλιάδες θάνατοι κάθε μέρα
    ΠΟΥ: Παγκόσμια μάστιγα οι καρδιαγγειακές παθήσεις - Δέκα χιλιάδες θάνατοι κάθε μέρα

    Παγκόσμια μάστιγα αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλώντας μόνο στην Γηραιά Ήπειρο κάθε μέρα τον θάνατο 10 χιλιάδων ανθρώπων και ετησίως 4 εκατομμυρίων.

    Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι προσδοκώντας στη μείωση των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων.

    «Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

    Στη Ευρώπη, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.

    Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

    «Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ.

    Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.

    Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
    Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

    Ο ποιοτικός ύπνος καθημερινά είναι κομβικής σημασίας για μια γερή και υγιή καρδιά…

    Ο ύπνος και η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς είναι γνωστό ότι οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και άγχους. Εάν λοιπόν, θέλετε να θωρακίσετε την καρδιά σας, μία καλή κίνηση, μεταξύ άλλων, είναι να κοιμάστε επαρκώς καθημερινά.

    Ενώ οι ειδικοί συχνά μιλούν για την σημασία του ποιοτικού ύπνου, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, αυτές οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, επομένως μια μεμονωμένη μέτρηση μπορεί να μην δείχνει πάντα την πλήρη εικόνα για την υγεία κάποιου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

    Για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο που οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου επηρεάζουν την υγεία, ερευνητές από την Κίνα εξέτασαν τα πρότυπα ύπνου ανθρώπων σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία, με διαφορά πολλών ετών.

    Όπως και σε παλαιότερες έρευνες, ανακάλυψαν ότι η καλύτερη ποιότητα ύπνου συνδέεται με καλύτερη υγεία και πιο συγκεκριμένα με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

    Αυτά τα οφέλη ήταν πιο ισχυρά για τα άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται επαρκώς από την αρχή έως και το τέλος της μελέτης.

    Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που είχαν υψηλή ποιότητα ύπνου μόνο σε μια χρονική στιγμή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους με συνεχή κακή ποιότητα ύπνου.

    Η νέα επιστημονική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο JAMA Network.

    Πώς επηρεάζει η ποιότητα του ύπνου την καρδιά;

    Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 15.000 συνταξιούχους από την Κίνα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και έκαναν ιατρικές εξετάσεις με διαφορά περίπου πέντε ετών. Συνέλεξαν στην συνέχεια γενετικά δεδομένα από ορισμένα άτομα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου τους.

    Τα άτομα αποκλείστηκαν από τη μελέτη εάν είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια για να καθορίσουν την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων. Ο «ιδανικός» ύπνος ορίστηκε βάσει τεσσάρων παραγόντων:

    • Την ώρα του ύπνου, μεταξύ 10 το βράδυ και τα μεσάνυχτα.
    • Την διάρκεια του ύπνου, 7- 8 ώρες.
    • Καλή ποιότητα ύπνου.
    • Ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας, που διήρκησε 60 λεπτά ή λιγότερο.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με «ιδανικές» συνήθειες ύπνου σε κάθε χρονική στιγμή είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό) σε σύγκριση με άτομα με κακές συνήθειες ύπνου και τις δύο φορές.

    Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου;

    Τα άτομα που ανέφεραν υψηλή ποιότητα ύπνου σταθερά (δηλαδή και στα δύο χρονικά σημεία) είχαν τον χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτό περιελάμβανε 16% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την επίδραση των γονιδίων των ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και ευνοϊκά πρότυπα ύπνου και στις δύο χρονικές στιγμές είχαν τον χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

    Η ομάδα χαμηλότερου κινδύνου είχε 35% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και ελλιπή ύπνο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, ακόμη και άτομα με μέτριο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο επωφελούνται από τον ποιοτικό ύπνο, αφού ο κίνδυνος φαίνεται να μειώθηκε κατά 64%.

    «Ακόμα και με την παρουσία γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, προφυλάσσοντας την καρδιά» καταλήγουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Η καθιστική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας 16% και καρδιαγγειακής ασθένειας 34%
    Η καθιστική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας 16% και καρδιαγγειακής ασθένειας 34%

    Ποια άσκηση μπορεί να ξεπεράσει τους κινδύνους που προκαλεί η παρατεταμένη καθιστική εργασία – Οι ειδικοί δίνουν δύο εναλλακτικές

    Μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιά ή οποιαδήποτε άλλη αιτία έχουν όσοι κάθονται συνεχώς στη διάρκεια της εργασίας τους. Παρότι η καταστροφική επίδραση του καθισιού στην υγεία έχει αποδειχθεί, οι παρατεταμένες ώρες καθίσματος στη δουλειά, θεωρούνται φυσιολογικές στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής.

    Ποιες είναι όμως οι πραγματικές επιπτώσεις του παρατεταμένου επαγγελματικού καθισιού στην φυσική κατάσταση φαινομενικά υγιών ατόμων;

    Μελέτη από την Ταϊβάν που δημοσιεύθηκε στο JAMA, είχε ως στόχο να ποσοτικοποιηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το παρατεταμένο καθισιό λόγω εργασίας και να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο σωματικής δραστηριότητας που μπορεί να τους περιορίσει.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που κατά κύριο λόγο έκαναν καθιστική εργασία εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες (16%) και καρδιαγγειακή νόσο (34%) σε σύγκριση με εκείνους που κατά κύριο λόγο δεν κάθονταν, ακόμη και μετά την προσαρμογή για το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, το ποτό και τον δείκτη μάζας σώματος.

    Ο κίνδυνος του παρατεταμένου καθισιού μπορεί να εξαλειφθεί όμως με άσκηση πολύ περισσότερη από την τρέχουσα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

    Τα άτομα που κάθονται κατά κύριο λόγο στη δουλειά θα πρέπει να κάνουν 15 έως 30 λεπτά άσκηση την ημέρα για να μειώσουν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο και να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο κινδύνου με άτομα που κατά κύριο λόγο δεν κάθονται στη δουλειά τους.

    Τα ευρήματα αυτά, υποδηλώνουν ότι η μείωση του παρατεταμένου καθίσματος στο χώρο εργασίας ή και η αύξηση του όγκου ή της έντασης της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι ευεργετική για τον περιορισμό των αυξημένων κινδύνων θνησιμότητας από κάθε αιτία και από παθήσεις της καρδιάς που σχετίζονται με την παρατεταμένη επαγγελματική καθιστική ζωή.

    Επιπτώσεις και οφέλη

    Στη μελέτη μετείχαν 481.688 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όσο επί 12,85 έτη, από το 1996 – 2017. Συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με τις επαγγελματικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, τον τρόπο ζωής και τις μεταβολικές παραμέτρους.

    Μελετήθηκε η θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο (CVD) που σχετίζεται με 3 επίπεδα καθιστικής εργασίας, από συνήθως καθιστική, με εναλλασσόμενο κάθισμα ή κυρίως χωρίς κάθισμα, και έγινε ανάλυση του κινδύνου από τα επίπεδα της δραστηριότητας.

    Η μελέτη κατέγραψε 26.257 θανάτους κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12,85 ετών.

    Μετά την προσαρμογή για το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, το ποτό και τον δείκτη μάζας σώματος, τα άτομα που ως επί το πλείστον κάθονταν στη δουλειά είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία (από 11-20%) και 34% (από 22-46%) αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που ως επί το πλείστον δεν ήταν καθιστοί στην εργασία τους.

    Τα άτομα που είχαν εναλλαγές στο κάθισμα δεν παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνα που δεν κάθονταν κυρίως στη δουλειά τους (κίνδυνος 1%).

    Εκείνοι που είχαν καθιστική εργασία και στον ελεύθερο χρόνο τους αθλούνταν ήπια για 15-29 λεπτά την ημέρα ή καθόλου (κάτω από 15 λεπτά την ημέρα), μια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 15 και 30 λεπτά την ημέρα, αντίστοιχα, συσχετίστηκε με μείωση της θνησιμότητας σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό των ατόμων που μπορεί να μην αθλούνταν, όμως στη δουλειά τους, δεν κάθονταν σχεδόν καθόλου.

    Επιπλέον, άτομα με βαθμολογία πάνω από 100 στον δείκτη PAI παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση στον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την παρατεταμένη επαγγελματική καθιστική ζωή.

    Συνοπτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η εναλλαγή μεταξύ καθισιού και μη καθισιού στη δουλειά, καθώς και επιπλέον 15 έως 30 λεπτών την ημέρα άσκησης στον ελεύθερο χρόνο ή η επίτευξη βαθμολογίας PAI μεγαλύτερη από 100, μείωσαν τις βλάβες του παρατεταμένου επαγγελματικού καθισιού.

    Προηγούμενες μελέτες

    Προηγούμενη μετα-ανάλυση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος του παρατεταμένου καθισιού θα μπορούσε να εξαλειφθεί με 60 – 75 λεπτά άσκησης την ημέρα, χρόνος 4 – 5 φορές μεγαλύτερος από την τρέχουσα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

    Οι ίδιοι ερευνητές, αργότερα, σε μετρήσεις της σωματικής δραστηριότητας με επιταχυνσιόμετρο διαπίστωσαν πως περίπου 30 – 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης την ημέρα μειώνουν τον παρατεταμένο κίνδυνο θνησιμότητας από την καθιστική εργασία.

    Η τήρηση των τρεχουσών κατευθυντήριων γραμμών για τη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να εξαλείφει αποτελεσματικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο που σχετίζεται με το καθισιό στους λιγότερο ενεργούς ενήλικες. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές εάν τα ευρήματα ισχύουν για την παρατεταμένη επαγγελματική καθιστική ζωή.

    Άλλη ερευνητική ομάδα μετά από μελέτη της διαπίστωσε πως οι επιπτώσεις για την υγεία από την παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά μπορεί να περιοριστούν με τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου εβδομαδιαίου ορίου σωματικής δραστηριότητας, όπως αξιολογείται μέσω της προσωπικής αντίληψης δραστηριότητας (PAI). Η PAI είναι μια νέα μέτρηση για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας, μοναδική για την ικανότητά της να ενσωματώνει εξατομικευμένους καρδιακούς παλμούς ως απόκριση στη δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης.

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
  • SOS από τους επιστήμονες: Τα υπερεπεξεργασμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών
    SOS από τους επιστήμονες: Τα υπερεπεξεργασμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών

    Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με δύο μελέτες που, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό μήνυμα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

    SOS από τους επιστήμονες για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

    Η παγκόσμια κατανάλωση έντονα επεξεργασμένων ειδών, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους, φτωχότερους ή από μειονεκτικές περιοχές, η διατροφή που περιλαμβάνει έως και 80% UPF είναι τυπική.

    Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκαλύπτει ένα «παλιρροϊκό κύμα βλάβης» που προκαλείται άμεσα από τα UPF. Δύο μεγάλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο έδειξαν τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο UPF στην καρδιαγγειακή υγεία.

    Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκαλύπτει ένα «παλιρροϊκό κύμα βλάβης» που προκαλείται άμεσα από τα UPF. Δύο μεγάλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο έδειξαν τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο UPF στην καρδιαγγειακή υγεία.

    Η πρώτη μελέτη, η οποία παρακολούθησε 10.000 γυναίκες για 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό UPF στη διατροφή τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνες με το χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό συνέβαινε ακόμη και μετά την προσαρμογή των ακαδημαϊκών για την επίδραση του αλατιού, της ζάχαρης και του λίπους.

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της περιφερικής αρτηριακής νόσου, των ανευρυσμάτων της αορτής, των νεφρικών παθήσεων και της αγγειακής άνοιας.

    Η δεύτερη μελέτη, μια μεγάλη μετα-ανάλυση περισσότερων από 325.000 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα UPF είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και στηθάγχης.

    Η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης UPF στην πρόσληψη θερμίδων κατά 10%, συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Και εκείνοι που τα υπερπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσούσαν λιγότερο από το 15% της διατροφής τους διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα με επικεφαλής το Τέταρτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Xi'an της Κίνας.

    Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, όπου χιλιάδες κορυφαίοι καρδιολόγοι, επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως ενημερώθηκαν για τις μελέτες. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων για επείγουσα δράση.

    Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν περάσει από πολλαπλές διεργασίες κατά την παρασκευή τους. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Συχνά, τα τρόφιμα είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και στερούνται των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το απλό γιαούρτι και το σπιτικό ψωμί.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση υψηλών επιπέδων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, ένας από τους ερευνητές πίσω από την πρώτη μελέτη, ο Anushriya Pant, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα τρόφιμα που υποθέτουν ότι είναι υγιεινά, όπως τα σάντουιτς που αγοράζονται στο κατάστημα, τα wraps, οι σούπες και τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, είναι στην πραγματικότητα Υπερεπεξεργασμένα. «Θα μπορούσε να είναι ότι τα τρόφιμα που νομίζετε ότι είναι υγιεινά συμβάλλουν στην πραγματικότητα στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε η ίδια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δοκιμάστε το ελιξίριο νεότητας και υγείας – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα
    Δοκιμάστε το ελιξίριο νεότητας και υγείας – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα

    Οι αρχαίοι Έλληνες το χαρακτήριζαν «ελιξήριο νεότητας και υγείας» και φαίνεται πως κάτι ήξεραν - Ανακαλύψτε τα θαυματουργά οφέλη του ελαιόλαδου

    Η φήμη του είναι γνωστή ανά τους αιώνες. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η σύγχρονη έρευνα έρχεται να διαβεβαιώσει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα συστατικό που πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή.

    Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, υποστηρίζει ότι παραπάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου την ημέρα προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρούς κινδύνους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

    «Αποτελεί σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και η σχέση του με τη μειωμένη θνησιμότητα είναι καλά εδραιωμένη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης», δήλωσε ο δρ. Frank Ο Hu, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan της Βοστώνης.

    Μεταξύ των βρώσιμων φυτικών ελαίων, διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, που μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» HDL. Επιπροσθέτως, μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει φυτικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    Διαφορετικές ποιότητες ελαιολάδου είναι διαθέσιμες στο εμπόριο, από κανονικό έως εξαιρετικό παρθένο. Το τελευταίο αποτελεί τη βασική πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής, ενός από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, που υποστηρίζεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Το εξαιρετικά παερθένο ελαιόλαδο έχει υποβληθεί σε μία απλή διαδικασία άλεσης, χωρίς καμία επεξεργασία που να αλλοιώνει την ποιότητά του. Το κανονικό ελαιόλαδο, αντίθετα, έχει υποστεί μια σειρά από διεργασίες και στη συνέχεια αναμειγνύεται με 5-15% εξαιρετικά παρθένο.

    Η εν λόγω μελέτη δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών ποιοτήτων, επεσήμανε ωστόσο ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Ο δρ. Hu σχολίασε ότι η μελλοντική έρευνα μπορεί να συμπεριλάβει τη σύγκριση των ποιοτήτων του ελαιόλαδου για ακόμη πιο ευκρινή συμπεράσματα.

    Το ελαιόλαδο μπορεί να καταναλωθεί ωμό, σε σαλάτες και λαχανικά, ενώ αποτελεί ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα. Στη μελέτη του δρ. Hu, η αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπαρών με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

    Φυσικά, απαιτείται ένα γενικότερο μοτίβο υγιεινών συνηθειών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία. «Μια μέτρια ποσότητα φυτικού λίπους, σε συνδυασμό με άλλες καλές συνήθειες, είναι σημαντικοί στόχοι για κάθε υγιεινό διατροφικό πρότυπο», επεσήμανε ο Christopher Gardner, διευθυντής μελετών διατροφικής έρευνας στο Stanford Prevention Research Center της Καλιφόρνια.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο