Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 11:46

Το πρωινό ρόφημα που επιταχύνει τον μεταβολισμό, μειώνει το λίπος και αδυνατίζει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια νέα έρευνα φέρνει καλά νέους σε όσους προσπαθούν να χάσουν τα επιπλέον κιλά που είτε πήραν στις γιορτές είτε έχουν «ξεμείνει» από παλιότερα, αναδεικνύοντας τον καφέ σε... λιποδιαλυτικό παράγοντα

Νέα μελέτη δείχνει ότι τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα μπορούν πράγματι να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, προκύπτουν έπειτα από μια έρευνα διάρκειας 24 εβδομάδων, κατά την οποία διαπιστώθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ σε 126 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες στη Σιγκαπούρη.

Αρχικά, οι ερευνητές θέλησαν να βρουν αν ο καφές συνέβαλλε στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 μέσω περιορισμού του κινδύνου ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αυξήσεις του σακχάρου του αίματος και, άρα, σε διαβήτη.

Όπως αποδείχθηκε, δεν βρήκαν στοιχεία ότι ο καφές έχει μια τέτοια προστατευτική επίδραση, βρέθηκαν όμως μπροστά σε μια άλλη, απροσδόκητη επίδραση: Οι άνθρωποι που έπιναν τέσσερις κούπες καφές την ημέρα για έξι μήνες παρουσίασαν σχεδόν 4% μείωση στο συνολικό σωματικό λίπος τους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απώλεια λίπους που παρατηρήθηκε δεν οφειλόταν σε αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση, αλλά στον καφέ, ως αποτέλεσμα μιας «μεταβολικής αντίδρασης» κατά την οποία η καφεΐνη ενίσχυσε τη μεταβολική διαδικασία των ανθρώπων που έπιναν καφέ.

«Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι το κάψιμο περισσότερων θερμίδων και μια αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα του σωματικού λίπους», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ. Derrick Johnston Alperet.

Μπορεί, λοιπόν, η κατανάλωση τεσσάρων ποτηριών καφέ την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα να προξενήσει οποιοδήποτε κίνδυνο; Ο ειδικός πιστεύει πως όχι, βάσει και προηγούμενων ερευνών που έδειξαν ότι αυτό το επίπεδο κατανάλωσης καφέ βρίσκεται μέσα στα τρέχοντα φυσιολογικά όρια.

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, δεν εμφανίζονται τόσο σίγουροι σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης καφέ σε αυτά τα επίπεδα κάθε μέρα και αναφέρονται στους περιορισμούς που περιβάλλουν και αυτή τη μελέτη, όπως το ότι το πείραμα διήρκησε μόνο έξι μήνες και ότι όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα και η Μαλαισία.

Για το λόγο αυτό, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες και πρόσθετες δοκιμές με πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις της σύνθεσης του σώματος προκειμένου αφενός να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της παρούσας έρευνας και αφετέρου να είναι πλέον σε θέση να διατυπώσουν με σιγουριά ότι ο καφές μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 11:17

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;
    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Και πως το σώμα μας αποφασίζει τι έχουμε όρεξη να φάμε για πρωινό;

    Έχετε αναρωτηθεί αν κάποιες τροφές μεταβολίζονται καλύτερα ή πιο εύκολα από το σώμα σας, όπως αυτές που επιλέγετε για το πρωινό σας; Μπορεί να έχετε, επίσης, νιώσει μια σχετική δυσφορία μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όπως φαίνεται μπορεί πράγματι ο οργανισμός σας να μεταβολίζει καλύτερα κάποιες τροφές από κάποιες άλλες.

    Οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει διάφορα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες μεταβολίζουν τα τρόφιμα, ειδικά μετά από περιόδους νηστείας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σώμα των ανδρών φαίνεται να ανταποκρίνεται πιο ευνοϊκά σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μετά τη νηστεία ενώ το σώμα των γυναικών φαίνεται να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά γεύματα με υψηλότερα λιπαρά.

    Το βιολογικό φύλο και η διατροφή

    Άρα, το φύλο βιολογικά ενδεχομένως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη διατροφή.

    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού, γιατί έτσι θα μπορούμε και να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά χρησιμοποίησε προηγμένη μοντελοποίηση υπολογιστή για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο το ανδρικό και το γυναικείο σώμα μεταβολίζει τα διαφορετικά γεύματα. Σε αυτή την παρακολούθηση λήφθηκε υπόψη η αλληλεπίδραση ορμονών, ενζύμων και θρεπτικών συστατικών.

    Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η διαφορά με την οποία οι άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν και καίνε λίπος. Συγκεκριμένα, το γυναικείο σώμα, παρόλο που έχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους –και μάλιστα αποθηκεύει περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα-, φαίνεται ότι καίει πιο αποτελεσματικά το λίπος για να έχει ενέργεια τις περιόδους νηστείας. Ίσως, αυτό έχει άμεση σχέση με την προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη και γαλουχία.

    Από την άλλη, οι άνδρες χρειάζονται και καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό παρελθόν που έχει το ανδρικό φύλο σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

    Το συκώτι πρωταγωνιστεί στη μεταβολική διαδικασία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν το συκώτι ως βασικό πρωταγωνιστή σε αυτές τις διαφορές. Το γυναικείο συκώτι φαίνεται να είναι λίγο πιο συντηρητικό με την παραγωγή γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νηστείας. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες διατηρούν συχνά πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Αντίθετα, το ανδρικό συκώτι φαίνεται να απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί και πιθανός κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Συμπερασματικά, αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται ότι ένα απλό τόστ ή η βρώμη αποτελούν πιο συμβατές επιλογές πρωινού για τους άνδρες. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι προτιμότερο να επιλέγουν πρωινά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο ή αυγά.

    Ωστόσο, πρόκειται για δεδομένα που προέκυψαν μέσα από προσομοιώσεις υπολογιστή. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, σωματικά χαρακτηριστικά και κατάσταση υγείας. Όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαιτέρως τον μεταβολισμό του ατόμου. Επομένως, και οι διατροφικές επιλογές πρέπει κάθε φορά να είναι εξατομικευμένες.

    Ο τρόπος ζωής μας καθημερινά επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία μας. Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας, ένα καλό πρωινό που μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα είναι πολύτιμο. Ακόμα και όταν θέλετε να χάσετε βάρος παίζει ρόλο. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το σώμα σας να είναι πιο ισορροπημένο.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό
    Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

    Το κόλπο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση των καύσεων ίσως κρύβεται σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει τα γονίδιά μας - Δείτε τι ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια

    Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

    Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

    Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

    Θετικά αποτελέσματα

    Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

    Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

    Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τα τρία πρωινά που δεν πρέπει να τρως – Γιατρός κρούει καμπανάκι κινδύνου για την υγεία μας
    Τα τρία πρωινά που δεν πρέπει να τρως – Γιατρός κρούει καμπανάκι κινδύνου για την υγεία μας

    Τα πρωινά που δεν πρέπει να τρώτε και γιατί. Γιατρός δίνει τις ανάλογες εξηγήσεις

    Οι γιατροί λένε να μείνουμε μακριά από τρία συγκεκριμένα πρωινά.

    Το θέμα είναι μπορούμε; Διότι και τα τρία (πρωινά) είναι αρκετά δημοφιλή και καταναλώνονται από μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

    Τα πρωινά που πρέπει να αποφύγουμε

    Πιο συγκεκριμένα, ένας γιατρός προειδοποίησε ότι υπάρχουν τρία είδη τροφίμων που δεν πρέπει να τρώτε για πρωινό – αν και είναι -όπως προααναφέραμε- πολύ στενά συνδεδεμένα με το πρώτο γεύμα της ημέρας.

    Αν θέλετε να έχετε μια καλή μέρα, τότε ένα καλό πρωινό φαίνεται να είναι ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε.

    Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να ξέρετε ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγετε. Ο γιατρός Dan Sullivan αναφέρει σε βίντεό του στο TikTok τι πρέπει να αποφεύγουμε όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

    Χυμός πορτοκάλι

    Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται, όσο περίεργο και αν ακουστεί, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι ο χυμός πορτοκάλι.

    Το να πίνεις χυμό πορτοκαλιού με το πρωινό φαίνεται τόσο «σωστό», αλλά σύμφωνα με τον Dr Sullivan, «περιέχει ζάχαρη χωρίς πολλές ή καθόλου φυτικές ίνες».

    Προειδοποίησε ιδιαίτερα για την κατανάλωση χυμού πορτοκάλι νωρίς το πρωί χωρίς να συνοδεύεται από φαγητό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει «μια αύξηση του σακχάρου στο αίμα και μια κατάρρευση λίγο αργότερα».

    Δημητριακά

    Το δεύτερο στη λίστα είναι αρκετά δημοφιλές, είναι το βασικό συστατικό τόσων πολλών πρωινών και δεν είναι άλλο από τα δημητριακά.

    «Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν τόνους επεξεργασμένων και απλών υδατανθράκων», δήλωσε ο γιατρός στο TikTok.

    «Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων χωρίς επαρκή πρωτεΐνη ή λίπος είναι συνταγή για ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα».

    Smoothie φρούτων

    Τρίτον και τελευταίο, σύμφωνα πάντα με τον Dr Sullivan είναι να καταναλώσεις για πρωινό ένα smoothie φρούτων.

    Ναι, μπορεί να υπολογίζετε ότι ένα μάτσο αναμεμειγμένα φρούτα θα ήταν ένας πολύ υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα, αλλά ο γιατρός είπε ότι «δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνες και έχει πολύ λίγα λιπαρά».

    Χρειαζόμαστε αυτά τα δύο πράγματα «για την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα» καθώς και «για τη σταθεροποίηση της ενέργειας και τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου».

    Με τη λίστα των πραγμάτων που δεν πρέπει να τρώτε για πρωινό να είναι αρκετά ξεκάθαρη, ίσως αναρωτιέστε τι θα έπρεπε να τρώτε αντ’ αυτού.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις του γιατρού στις προτάσεις του κόσμου για πρωινό στα σχόλια, φαίνεται ότι είναι μεγάλος οπαδός των αυγών.

    @dr.dansullivan Worst 3 foods to start your day In this video, I explain 3 common foods people consume for breakfast and how they can be causing issues. What are the breakfast foods that make you feel the best? Comment below #naturopathicmedicine #NaturopathicDoctor #breakfast #Sugar #Protein #functionalmedicine #doctor #food #foods #bloodsugar #bloodsugarimbalance #energycrash #energy #fatigue #fruit #smoothie ♬ original sound - Dr. Dan Sullivan, ND

    Πηγή: In.gr
  • Τα τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη που χρειάζεστε στο πρωινό σας
    Τα τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη που χρειάζεστε στο πρωινό σας

    Ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη θα σας κρατήσει χορτάτους και θα υποστηρίξει την υγεία σας! Αυτά τα τρόφιμα είναι κατάλληλα για το πρωινό σας.

    Το πρωινό είναι απαραίτητο για μια καθημερινότητα γεμάτη ενέργεια. Είναι ο τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με κάτι που μας αρέσει και μας ενθουσιάζει ενώ παράλληλα αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα στην υγεία μας. Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας μας, ενισχύει την συγκέντρωσή μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ λοιπόν είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πρωινό είναι εξίσου σημαντικό να καταναλώνουμε ένα πρωινό με πρωτεΐνη.

    Το μακροθρεπτικό αυτό συστατικό είναι σημαντικό να βρίσκεται στο πρώτο γεύμα της ημέρας μας καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των κυττάρων, των οργάνων και των μυών μας. Η ποσότητα της πρωτεΐνης που αποθηκεύουμε αλλάζει συνεχώς, γι’ αυτό είναι καλύτερο να κατανέμετε την πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας για να υποστηρίξετε τις ανάγκες του σώματός σας.

    Επίσης η πρωτεΐνη προάγει το αίσθημα του κορεσμού, οπότε ειναι σημαντικό να την λάβουμε στο ξεκίνημα της ημέρας μας, έτσι ώστε να μην πεινάμε καθόλη τη διάρκεια της.

    Αν δεν ξέρετε από που να λάβετε την πρωτεΐνη σας στο πρωινό σας, ας δούμε μερικές ιδέες!

    Τρόφιμα για ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη

    Γιαούρτι

    Ένα κεσεδάκι γιαούρτι προσφέρει στον οργανισμό μας περίπου 20γρ. πρωτεΐνης, μια γεναιόδωρη δόση για το πρωινό μας γεύμα!

    Επίσης το γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη συστημική φλεγμονή και το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

    Τυρί cottage

    Το τυρί cottage, έχει πάρει μεγάλη δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς πρωταγωνιστεί σε μια πληθώρα αλμυρών και γλυκών συνταγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περίπου 25γρ. ανά κεσεδάκι.

    Εκτός βέβαια από πρωτεΐνη το τυρί cottage περιέχει και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

    Μπορείτε να απολαύσετε το τυρί cottage μέσα σε μια ομελέτα, μπορείτε ακόμη ανακατεύοντας στο μπλέντερ τυρί cottage με αυγά και απλώνοντας τα σε ένα ταψάκι να τα ψήσετε λίγα λεπτά στον φούρνο και να φτιάξετε μια εναλλακτική αραβική πίτα γεμάτη πρωτεΐνη που μπορείτε να γεμίσετε με λαχανικά και αβοκάντο.

    Αν οι γευστικοί σας κάλυκες αναζητούν ένα γλυκό πρωινό σκεφτείτε να συνδυάσετε το τυρί cottage με φρούτα και μέλι.

    Αυγά

    Ένα τρόφιμο που αποτελεί πλήρη πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 6γρ. πρωτεΐνης.

    Απολαύστε τα σε μια χορταστική ομελέτα, ή μέσα σε μια τορτίγια!

    Τόφου

    Είτε έχετε επιλέξει μια vegan διατροφή είτε απλά επειδή το απολαμβάνετε, το τόφου είναι ιδανική επιλογή για να λάβετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας γεύμα.

    Μισή κούπα τόφου, δηλαδή περίπου 126γρ. περίεχουν 22γρ. πρωτεΐνης. Επίσης το τόφου θα σας προσφέρει και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς σας.

    Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε κάποια πίτα, ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για τα smoothie σας.

    Σολομός

    Επιλέγοντας να καταναλώσετε σολομό όχι μόνο δίνετε στον εαυτό σας μια γενναιόδωρη δόση πρωτεΐνης, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία υποστηρίζουν την υγεία μας.

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα αλλά και τη χοληστερόλη.

    Ο σολομός αποτελεί την τέλεια επιλογή πρωινού αν συνδυαστεί με τυρί κρέμα και φρυγανιές, αλλά και ως προσθήκη μέσα σε ομελέτες.

    Κιμάς γαλοπούλας

    Μπορεί να έχουμε συνδέσει τον κιμά γαλοπούλας με το μεσημεριανό ή το βραδινό μας γεύμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάσταστο των αλλαντικών σε οποιαδήποτε συνταγή.

    Καταναλώνοντας 110γρ. γαλοπούλας, προσλαμβάνετε περίπου 20γρ. πρωτεΐνης. Δίνει επίσης στον οργανισμό σας μια γερή δόση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, ψευδάργυρο και σελήνιο.

    Μην ξεχνάτε όταν ετοιμάζετε το πρωινό σας, να συνδυάσετε την πηγή πρωτεΐνης σας με τρόφιμα που θα σας προσφέρουν υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, για να λάβετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και να είστε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος
    Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος

    Ο χρόνος που περνά δεν γυρίζει πίσω, ο μεταβολισμός που επιβραδύνεται όμως μπορεί να ξαναβρεί το... ρυθμό του, αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα

    Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίμε και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Υπάρχουν ωστόσο μερικά έξυπνα διατροφικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε μια μικρή ώθηση στις καύσεις του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να περιορίζουμε έστω και λίγο, την συνήθη ποσότητα που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή για έναν πιο ενεργό μεταβολισμό.

    Πως θα αποκτήσουμε πιο γρήγορο μεταβολισμό

    Τρώμε πάντα πρωινό: Όταν τρώμε πρωινό καιμε περισσότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, σε σύγκριση με κάποιον που το παραλείπει. Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό «πυροδοτεί» την επάνοδό του στο φυσιολογικό του ρυθμό.

    Ναι στα μικρά και συχνά γεύματα: Αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού επειδή δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες για τη διαδικασία της πέψης. Γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερα τα έξι μικρά γεύματα την ημέρα από τα τρία μεγάλα.

    Όχι στις σκληρές δίαιτες: Οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε λίγες ημέρες, είναι εχθροί του μεταβολισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ γρήγορα ξαναπαίρνει κανείς τα κιλά που έχασε, ίσως και περισσότερα, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Ενώ τα κιλά που χάνει αποτελούνται από λίπος, υγρά και μυϊκό ιστό, τα κιλά που ξαναπαίρνει είναι κυρίως λίπος. Υπενθυμίζουμε ότι όσο περισσότερο το λίπος στο σώμα, τόσο λιγότερες οι καύσεις.

    Προτιμάμε τις πρωτεΐνες: Τρώγοντας πρωτεΐνες μπορούμε να έχουμε ένα «κέρδος» 150-200 θερμίδων την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε μια πρωτεϊνική δίαιτα, αλλά ότι τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων θερμίδων καλό είναι να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά π.χ. άπαχο τυρί, μια μικρή κονσέρβα τόνου, ένα βραστό αυγό, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

    Επαρκής ύπνος: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ο οργανισμός μας κουράζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του όπως την καύση του λίπους.

    Άθληση, άθληση, άθληση! Χάρη στην άσκηση μπορούμε να κάψουμε ακόμη και 15% περισσότερες θερμίδες, ενώ όσο περισσότερο επιμένουμε τόσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό. Τόσο η αερόβια άσκηση π.χ. το περπάτημα όσο και η αναερόβια δηλαδή τα βάρη, είναι ο καλύτερος τρόπος αύξησης των καύσεων για δυο λόγους: επειδή καιμε θερμίδες την ώρα της γυμναστικής, αλλά και επειδή το σώμα μας γίνεται πιο σφιχτό (μυώδες) με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερες καύσεις ακόμη και όταν καθόμαστε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Εννέα υπερτρόφιμα για υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό πρωινό
    Εννέα υπερτρόφιμα για υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό πρωινό

    Το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας σας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ένα γεμάτο, θρεπτικό, πλούσιο, αλλά και γευστικό πρωινό

    Η μέρα ξεκινά νωρίς, βιαστικά. Οι αποστάσεις μεγάλες, ο χρόνος λίγος. Υπό αυτή την πίεση χρόνου, το πρωινό αντιμετωπίζεται συχνά ως μια πολυτέλεια και παραλείπεται. Κι όμως, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μιας και ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό δίνει ουσιαστικά τον τόνο της ημέρας, τροφοδοτώντας τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό.

    Εάν νομίζετε ότι ένα θρεπτικό πρωινό είναι περίπλοκη υπόθεση, αρκεί να γνωρίζετε ότι μπορείτε να προετοιμάσετε εύκολα και γρήγορα πολύ υγιεινά πιάτα με προϊόντα που ήδη υπάρχουν στην κουζίνα σας, προσθέτοντας ιδιαίτερα υλικά όποτε μπορείτε.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιλογή συστατικών πρωινού, που διατηρούν την ενέργεια και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ευεξία σας. Αφήστε την δημιουργικότητά σας να ξετυλιχθεί σε ευφάνταστα γεύματα πρωινού και μην πέσετε στην παγίδα να τρώτε επαναλαμβανόμενα τα ίδια πιάτα. Η ποικιλία στα γεύματα είναι το κλειδί, ειδικά για την υγεία του εντέρου.

    Εξερευνήστε μερικές επιλογές, για να διατηρήσετε τα πρωινά σας γεύματα ενδιαφέροντα και υγιεινά με τη βοήθεια κορυφαίων διαιτολόγων και επιστημονικών μελετών:

    Αυγά

    Υπάρχει λόγος που τα αυγά αποτελούν σταθερή αξία σε πλήθος συστάσεων για ένα υγιεινό πρωινό. Μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως προτιμάτε -ομελέτα, ποσέ, βραστά ή τηγανητά- αξιοποιώντας τα πολύτιμα οφέλη τους για την υγεία του οργανισμού. Σύμφωνα με μια μελέτη του International Journal of Environmental Research and Public Health, όσοι συμπεριλάμβαναν τα αυγά ως μέρος του πρωινού τους τοστ βίωναν σημαντικά λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με άλλους που κατανάλωναν δημητριακά με πίτουρο. Αυτό οφείλεται στη φυσικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, η οποία προάγει το αίσθημα πληρότητας.

    Ελληνικό γιαούρτι

    Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και όχι μόνο επειδή είναι ευέλικτο και μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα, από φρούτα μέχρι δημητριακά. Είναι φυσικά πλούσιο σε πρωτεΐνες, επομένως ικανό να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας ψηλά, τουλάχιστον μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Επιπλέον, προάγει την εντερική υγεία, μιας και αποτελεί μια από τις πιο φιλικές για το έντερο τροφές. Πολλές μελέτες αναδεικνύουν την ύπαρξη προβιοτικών στο γιαούρτι -όπως τα «καλά» βακτήρια Bifidobacteria- τα οποία συμβάλλουν στην πέψη.

    Σπόροι chia

    Χαρίζουν μια πολυπόθητη τραγανή αίσθηση στο πρωινό σας, ειδικά όταν πασπαλίζονται στο γιαούρτι ή το κουάκερ, αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό τους πλεονέκτημα. Οι σπόροι chia είναι μια τροφή που αλλάζει εντελώς το πεδίο της διατροφικής πρόσληψης φυτικών ινών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecules, το βασικό αυτό μακροθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στην επίτευξη του κορεσμού, εξαφανίζοντας τις λιγούρες, ενώ παράλληλα ομαλοποιεί τις κινήσεις του εντέρου, συμβάλλοντας με ποικίλους τρόπους στην υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

    Ξηροί καρποί

    Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Τα αμύγδαλα και τα κάσιους μπορούν να προστεθούν ως γαρνιτούρα στο πρωινό σας ή ακόμη και να καταναλωθούν ως αυτόνομο σνακ, αν βιάζεστε να βγείτε από την πόρτα. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο NIH συνέδεσε την κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Αβοκάντο

    Δεν πάει πολύς καιρός που ξεκίνησε να απολαμβάνει δόξα και να αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους να ξεκινάτε την ημέρα σας. Συνήθως συνδυάζεται με ψωμί, συνθέτοντας το ευφάνταστο και διάσημο πλέον avocado toast. Εκτός του ότι είναι φυσικά νόστιμο, το αβοκάντο συμβάλλει σημαντικά στο αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και τα επίπεδα «καλών» λιπαρών. Επιπλέον, μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Penn State διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.

    Μέλι

    Για όσους προτιμούν ένα γλυκό πρωινό, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να περιχύσουν λίγο μέλι πάνω από τηγανίτες, κουάκερ ή γιαούρτι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το ελληνικό προϊόν είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, ενώ θα μπορούσαν παράλληλα να μειώσουν τη σοβαρότητα των χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου και αυτοάνοσες παθήσεις.

    Φέτα

    Είτε την πασπαλίζετε πάνω σε τοστ ή την προσθέτετε σε μια σαλάτα, η φέτα μπορεί να προσθέσει νοστιμιά στο πρωινό σας γεύμα. Το αλμυρό τυρί είναι γεμάτο ασβέστιο, φώσφορο και πρωτεΐνες, όλα σημαντικά στοιχεία για την υγεία των οστών και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση.

    Σπαράγγια

    Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί τα σπαράγγια όταν πρόκειται για πρωινό; Αυτό το ταπεινό, πράσινο λαχανικό αποτελεί έναν «αφανή ήρωα», πλούσιο σε αντιοξειδωτικά – όπως βιταμίνες C και Ε- φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Επιπροσθέτως, μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Food Science & Technology υποστηρίζουν ότι η διαδικασία του μαγειρέματος δείχνει να ενισχύει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα κατά 16%, γεγονός εξαιρετική σημαντικό για την αντιφλεγμονώδη δράση της τροφής.

    Ντομάτα

    Αυτό το ελληνικότατο προϊόν συμπεριλαμβάνεται ούτως ή άλλως σε πληθώρα γευμάτων της καθημερινότητάς μας, επομένως γιατί όχι και στο πρωινό; Άλλωστε, εκτός από την υπέροχη γεύση της, η ντομάτα προσφέρει και μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένου του υψηλού επιπέδου καροτενοειδών, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος
    Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

    Ένα «ζωντανό» ρόφημα αποδείκνυεται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει το μεταβολισμό του λίπους, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει

    Ροφήματα και τρόφιμα από τις κουλτούρες της Ανατολής γίνονται σιγά σιγά γνωστά και στη Δύση, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση τους, αλλά και λόγω των πλεονεκτημάτων τους. Ένα από αυτά, το τσάι kombucha (κομπούχα), έχει γίνει γνωστό για τις ιδιότητές του στη ρύθμιση του σακχάρου ή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, τα οφέλη δε σταματούν εκεί.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill διαπίστωσαν, μετά από πειράματα στο εργαστήριο στο σκουλήκι C. elegans, ότι οι μικροοργανισμοί του τσαγιού kombucha επιφέρουν αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους στο έντερο, ανάλογες με τις επιδράσεις της νηστείας.

    Το τσάι kombucha είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια και ζυμομύκητες που αναπτύσσονται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης. Στα φερόμενα πλεονεκτήματά του από την κατανάλωση συμπεριλαμβάνονται επίσης η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη του καρκίνου και η προστασία από μεταβολικές ασθένειες και ηπατικές τοξίνες. Οι ιδιότητες αυτές εκτιμάται ότι προέρχονται από τα προβιοτικά και τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό, αλλά οι σχετικοί ισχυρισμοί για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί αρκετά σε ανθρώπους.

    Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Robert Dowen διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια από το τσάι επηρεάζουν τον μεταβολισμό και η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.

    Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι μύκητες και τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου των σκουληκιών δημιούργησαν μεταβολικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ειδικότερα, οι μικροοργανισμοί μετέβαλαν την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, οδηγώντας σε περισσότερες πρωτεΐνες που διασπούν το λίπος και λιγότερες πρωτεΐνες που χτίζουν έναν τύπο μορίου λίπους, στα τριγλυκερίδια, μειώνοντας τις αποθήκες λίπους των οργανισμών των σκουληκιών.

    Αυτά τα νεότερα αποτελέσματα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πώς τα προβιοτικά του τσαγιού kombucha θα μπορούσαν να επηρεάσουν αντίστοιχα τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ωστόσο, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα νεότερα δεδομένα, αν και οι ερευνητές σημειώνουν πως τα ευρήματά τους φαίνεται ότι συνάδουν με τα αναφερόμενα οφέλη της kombucha για την υγεία του ανθρώπου.

    «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν μια δίαιτα αποτελούμενη από τα προβιοτικά που περιέχονται στο τσάι Kombucha εμφάνισαν μειωμένη συσσώρευση λίπους, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιποσωμάτων, ένα οργανίδιο που αποθηκεύει τα λιπίδια του κυττάρου, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Επομένως, τα συμπεράσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που μοιάζει με “νηστεία” στον ξενιστή, ακόμη και με την παρουσία επαρκών θρεπτικών συστατικών» καταλήγουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Φεύγετε νηστικοί από το σπίτι; - Τέσσερις λόγοι να τρώτε πρωινό
    Φεύγετε νηστικοί από το σπίτι; - Τέσσερις λόγοι να τρώτε πρωινό

    Μπορεί άραγε να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας μας η παράλειψη του πρωινού γεύματος; Δύο διαιτολόγοι εξηγούν τέσσερις λόγους για τους οποίους δε πρέπει να το παραλείπουμε

    Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό και καθημερινό: βάζετε το ξυπνητήρι λίγα λεπτά πριν την ώρα που θα πρέπει να ετοιμαστείτε για να φύγετε το πρωί από το σπίτι. Ή ενδεχομένως την ώρα για να ετοιμάσετε το πρωινό για τα παιδιά, να πιείτε έναν γρήγορο καφέ και να ξεκινήσει η μέρα σας εκτός σπιτιού. Πόσο, όμως, μας βλάπτει το να ξεκινάμε τη μέρα μας χωρίς ούτε μια μπουκιά;

    Επιδεινώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

    Η αποφυγή του πρωινού γεύματος θα μπορούσε να επιβαρύνει την υγεία του εντέρου και όσους πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα υγιεινό, ισορροπημένο πρωινό συχνά αποτελείται από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζεται με καλύτερο μικροβίωμα του εντέρου και πιο πολλά καλά βακτήρια, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Δρα Marissa Meshulam.

    Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

    «Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση της πείνας και της ινσουλίνης αργότερα μέσα στην ημέρα» διευκρινίζει η Δρ Meshulam. Αντίθετα, όσοι παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να συμβάλλει σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υπέρταση, η ανισορροπία της χοληστερόλης (δυσλιπιδαιμία) και τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

    Επιπλέον, παραλείποντας το πρωινό, χάνετε την ευκαιρία να προσφέρετε από νωρίς στον οργανισμό σας τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για τη λειτουργία της καρδιάς.

    Αυξάνει το αίσθημα της πείνας

    Αν και η παράλειψη οποιουδήποτε γεύματος φέρνει μεγαλύτερο αίσθημα της πείνας, το πρωινό ειδικότερα παίζει βασικό ρόλο στο αίσθημα του κορεσμού για ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας. Το φαγητό, και ειδικά τα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, μειώνει τη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας, ενώ αυξάνει τις ορμόνες του κορεσμού, όπως η GLP-1, σημειώνει η Δρ Meshulam. Έτσι, αν παραλείψετε το πρωινό, θα νιώθετε πιο πεινασμένοι και λιγότερο δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να αποδώσετε.

    Απορυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Maddie Pasquariello, η αποχή από το πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η υπογλυκαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η μεταβολή της όρεξης, ιδιαίτερα για όσους έχουν μειωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, όπως τα άτομα με διαβήτη. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού αύξησε τη γλυκόζη στο αίμα και συνάμα τον κίνδυνο κακού γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι η παράβλεψη του πρωινού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο προδιαβήτη, όταν δηλαδή οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλές αλλά όχι τόσο, ώστε να πρόκειται για διαβήτη τύπου 2.

    Πότε πρέπει να σταματήσετε να παραλείπετε το πρωινό

    Το σώμα σας, στην τελική, γνωρίζει εάν χρειάζεται οπωσδήποτε το πρωινό ή όχι. Εάν, όμως, ήδη δεν αποτελεί το πρωινό μια ρουτίνα για εσάς, προσέξτε τα παρακάτω σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον το έχετε ανάγκη, σύμφωνα με την Δρα Pasquariello:

    • Λιγότερη ενέργεια το απόγευμα
    • Πεσμένη διάθεση
    • Ομίχλη εγκεφάλου
    • Πονοκέφαλος
    • Έντονες λιγούρες
    • Σημαντική ανεπιθύμητη απώλεια βάρους
    • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αργά μέσα στην ημέρα
    • Διαταραχές ύπνου
    • Δυσπεψία.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Δρα Pasquariello, εάν έχετε αναπτύξει αρνητικές σκέψεις ή μοτίβα γύρω από το φαγητό ή αν έχετε αρχίσει να καταναλώνετε μόνο καφεΐνη αντί για κανονικά γεύματα, μάλλον ήρθε η ώρα να καταναλώνετε πραγματικό πρωινό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch