Υγεία

Οι άνθρωποι «μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο τον χειμώνα» δείχνει μελέτη

Οι άνθρωποι «μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο τον χειμώνα» δείχνει μελέτη

Το στάδιο REM είναι πιο βαθύ τους ψυχρούς μήνες απ’ ότι το καλοκαίρι – Οι ερευνητές προτείνουν προσαρμογή των συνηθειών ύπνου ανάλογα με την εποχή

Αν δίνετε μάχη το τελευταίο διάστημα για να αφήσετε τα κρεβάτια σας, μην αισθάνεστε άσχημα. Φταίει ο χειμώνας, που δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερο ύπνο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Neuroscience».
Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να κοιμηθούν περισσότερο τους ψυχρότερους μήνες. Οι μετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου και διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος REM, που είναι και το πέμπτο στάδιο, διαρκεί περισσότερο αυτούς τους μήνες.
Ο συνολικός χρόνος ύπνου φαινόταν να είναι περίπου μία ώρα περισσότερο τον χειμώνα απ’ ότι το καλοκαίρι. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό. Όμως, ο ύπνος REM που επηρεάζεται από την αλλαγή του φωτός, διαρκεί 30 λεπτά περισσότερο τον χειμώνα. Λιγότερο βαθύς είναι ο ύπνος REM το φθινόπωρο.
Ο Dr Dieter Kunz, που μετείχε στην έρευνα στο νοσοκομείο του St Hedwin στη Γερμανία δήλωσε ότι η εποχικότητα είναι πανταχού παρούσα σε κάθε ζωντανό ον σε αυτόν τον πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κοινωνίες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και του χρόνου ανάλογα με την εποχή ή και να προσαρμόσουν το πρόγραμμα του σχολείου και της εργασίας στις εποχιακές ανάγκες ύπνου.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται και οι άνθρωποι μπορούν να ονειρεύονται. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν σε άτομα χωρίς προβλήματα ύπνου. Ωστόσο, εκτιμούν ότι οι εποχιακές αλλαγές ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε έναν υγιή πληθυσμό.
Στη μελέτη μετείχαν 292 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε πολυϋπνογραφία, οι οποίες γίνονται τακτικά σε ασθενείς με δυσκολίες σχετικά με τον ύπνο. Οι ασθενείς καλούνται να κοιμηθούν φυσικά, σε ειδικό εργαστήριο, χωρίς ξυπνητήρι και μπορεί να παρακολουθείται η ποιότητα και το είδος του ύπνου, καθώς και η διάρκειά του.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις