Υγεία

Τα 20′ που προφυλάσσουν από 9 σοβαρές παθήσεις

Τα 20′ που προφυλάσσουν από 9 σοβαρές παθήσεις

Τον κίνδυνο νοσηλείας για εννέα σοβαρές καταστάσεις υγείας μπορείτε να μειώσετε υιοθετώντας αυτήν την απλή 20λεπτη ρουτίνα καθημερινά

Είναι γνωστό ότι η άσκηση εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μια πιο συγκεκριμένη εικόνα δίνει ωστόσο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open με αντικείμενο τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο νοσηλείας από συνήθεις σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Η ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Μεταβολικής Επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ ανέτρεξε στα στοιχεία περισσότερων από 81.000 ανθρώπων ηλικίας 42 έως 78 ετών από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Επρόκειτο για δεδομένα επτά ημερών, κατα τις οποίες οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν ισχnηλάτη σωματικής δραστηριότητας (fitness tracker).

Είκοσι λεπτά αρκούν

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για εννέα παθήσεις: νόσος της χοληδόχου κύστης, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτης, φλεβική θρομβοεμβολή, πνευμονία, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σιδηροπενική αναιμία, εκκολπωματίτιδα και πολύποδες του παχέος εντέρου.

Μοντελοποιώντας τα στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 20 μόλις λεπτά την ημέρα μέτριας έως μεγάλης έντασης σωματικής δραστηριότητας σχετίστηκαν με λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο για διαβήτη, νόσο της χοληδόχου κύστης, πνευμονία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σιδηροπενική αναιμία.

Κάποια ακόμη ευρήματα έδειξαν ότι:

  • η αυξημένη άσκηση σχετίστηκε με μικρότερα λιγότερες περιπτώσεις συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, οστεοαρθρίτιδας και βουβωνοκήλης, από ελαφριά κυρίως σωματική δραστηριότητα.
  • η αντικατάσταση 20 λεπτών καθιστικής ζωής με 20 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκε με μειωμένες νοσηλείες από 3,8% για τους πολύποδες του παχέος εντέρου έως 23,0% για τον διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν χρειάζονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ούτε να λιώσει κανείς στο γυμναστήριο. Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα που εξέτασε η μελέτη περιελάμβανε τα πάντα, από βόλτα με τον σκύλο μέχρι τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμπι. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό του αντίκτυπου των διαφορετικών τύπων άσκησης, π.χ. αερόβια προπόνηση έναντι προπόνησης ενδυνάμωσης.

Πώς εξηγείται

Οι αναλύσεις έδειξαν το θετικό αντίκτυπο της γυμναστικής σε διάφορα συστήματα του οργανισμού. Μεταξύ των μηχανισμών που εμπλέκονται στα θετικά οφέλη, οι ερευνητές ανέφεραν:

  • την ενίσχυση της ανοσολογικής ικανότητας
  • τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας
  • τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
  • τον έλεγχο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού
  • τη μείωση της συστημικής φλεγμονής
  • την προστασία της μιτοχονδριακής υγείας.

Ένας ακόμα έμμεσος τρόπους που θα μπορούσε να εξηγήσει την επίδραση από τη υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, είναι η εξασθένιση παραγόντων κινδύνου για κακή υγεία και νοσηλεία όπως το σωματικό λίπος και η υπέρταση. Οι ερευνητές σχολίασαν:

«Τα ευρήματά μας επιβεβαίωσαν τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και παρείχαν στοιχεία ότι η αύξηση των επιπέδων μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Τα αποτελέσματά μας τόνισαν επίσης την ανάγκη οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικών υγείας να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στον πληθυσμό, καθώς οι κλινικοί γιατροί να ενθαρρύνουν τους ασθενείς για περισσότερη σωματική δραστηριότητα».

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup