Κυριακή, 16 Απριλίου 2023 17:25

Νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον - Οι συνέπειες για τη θεραπεία της νόσου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο διαγνωστικό τεστ για το Πάρκισον. Τα συμπτώματα είναι κοινά με πολλές άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται λανθασμένη διάγνωση.

Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι βρήκε έναν τρόπο για τον εντοπισμό των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η μέθοδος, γνωστή ως alphaSyn-SAA (alpha-synuclein seed amplification assay), μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με τον Guardian.

Υπολογίζεται ότι έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο παγκοσμίως, ενώ ο επιπολασμός της πάθησης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

«Ο εντοπισμός ενός βιοδείκτη για το Πάρκινσον θα μπορούσε να έχει καταλυτικές συνέπειες για στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πάθηση, καθιστώντας δυνατή την έγκαιρη διάγνωση, τον εντοπισμό των καλύτερων θεραπειών και την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Σάιντραουφ, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.

Το Πάρκινσον προκαλείται από τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, που είναι γνωστές ως α-συνουκλεΐνη, στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Πιστεύεται ότι η συσσώρευση λαμβάνει χώρα χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.123 εθελοντές. Η ομάδα περιλάμβανε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον, άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς και άτομα σε πρόδρομο στάδιο.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια τα ανέλυσαν στο εργαστήριο για να ανιχνεύσουν την πρωτεΐνη alphaSyn.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Απριλίου 2023 15:55

Σχετικά Άρθρα

  • Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ
    Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

    Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Πρόκειται για το φάρμακο λεβοντόπα (ή L-DOPA)- πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης- το οποίο αποτελεί την κλασική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον.

    Όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, το φάρμακο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που αλληλεπιδρά με το κέντρο της ευχαρίστησης και της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση στην οποία οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν σταδιακά.

    Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ έφερε σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο, καθώς και στη λειτουργία της μνήμης των ασθενών.

    Πώς χορήγησαν τη νεπριλυσίνη

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ένζυμο νεπριλυσίνη μπορεί να διασπάσει τις συστάδες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και καταστρέφουν τους νευρώνες στην πορεία. Ωστόσο, δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο να χορηγήσουν το ένζυμο.

    Μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ντοπαμίνης σε νευρώνες του φλοιού, του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων νεπριλυσίνης και διάσπαση των βήτα-αμυλοειδών πλακών. Περαιτέρω δοκιμές σε ζωντανά ποντίκια παρήγαγαν τα ίδια αποτελέσματα: η ντοπαμίνη αύξησε την παραγωγή νεπριλυσίνης και μείωσε την εγκεφαλική βλάβη που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νόσος Πάρκινσον: Η πρωτεΐνη – φύλακας για τους νευρώνες που αποτρέπει την εξέλιξη της πάθησης
    Νόσος Πάρκινσον: Η πρωτεΐνη – φύλακας για τους νευρώνες που αποτρέπει την εξέλιξη της πάθησης

    Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το εύρημά τους ένα πιθανό νέο παράθυρο για αποτελεσματικές θεραπείες της νόσου Πάρκινσον

    Πρόσφατες έρευνες για τη νόσο Πάρκινσον, τη δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από σφάλματα κατά την αναδίπλωση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης, έχουν υποδείξει την είσοδο τοξικών ουσιών στον οργανισμό ως πιθανό αίτιο πυροδότησης της νόσου, μέσα από τη σχέση του εγκεφάλου με το έντερο.

    Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η τελευταία μελέτη του Scott A. Waldman, MD, Ph.D, από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, και της ομάδας του, που ανακάλυψε ότι ο GUCY2C, ένας υποδοχέας που εκφράζεται στις επιφάνειες του εντερικού επιθηλίου και σε ένα υποσύνολο νευρώνων του υποθαλάμου και του μέσου εγκεφάλου, θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη νόσου Πάρκινσον προστατεύοντας από την εγκεφαλική βλάβη και την τοξικές επιδράσεις.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο npj Parkinson’s Disease.

    Ο GUCY2C είναι γνωστός για το ρόλο του στην οµοιόσταση άλατος και νερού στο έντερο. Η ομάδα του Δρος Waldman μελετά χρόνια τη λειτουργία του και, σε προηγούμενες δοκιμές, αφαίρεσαν τον υποδοχέα από τα κύτταρα του εντέρου σε ποντίκια και παρατήρησαν αύξηση στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον.

    «Τότε ήταν που κάναμε αυτό το άλμα από το έντερο στον εγκέφαλο» ανέφερε ο Δρ Waldman. «Αν εξαφανίζαμε τον GUCY2C από τον εγκέφαλο, θα επηρέαζε την ευαισθησία στη νόσο Πάρκινσον

    Η Lara Cheslow, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής στο εργαστήριο Waldman, διερεύνησε το ζήτημα μαζί με τον Δρα Richard Smeyne, πρόεδρο του τμήματος νευροεπιστημών και διευθυντή του Jefferson Comprehensive Parkinson’s Disease and Movement Disorder Center, και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία η έκφραση του GUCY2C περιορίστηκε ή εξαλείφθηκε είχαν περισσότερες βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και ήταν πιο ευαίσθητα στις τοξίνες, σε σύγκριση με τα ποντίκια με φυσιολογική λειτουργία GUCY2C.

    Επιπλέον, όταν ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα GUCY2C εκτέθηκαν σε τοξίνες, τα επίπεδα GUCY2C αυξήθηκαν φυσιολογικά, υποδηλώνοντας ότι ο GUCY2C διαδραμάτιζε κατά κάποιο τρόπο προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες των ποντικιών. Κατά την εξέταση της σχέσης σε ανθρώπινα δείγματα, διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα GUCY2C σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον συγκριτικά με τα άτομα χωρίς τη νόσο, αποτέλεσμα που προβλημάτισε τους ερευνητές.

    Η βασική σήμερα φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο Πάρκινσον, η λεβοντόπα, αντικαθιστά την ντοπαμίνη που λείπει και βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα. Η στόχευση του GUCY2C θα μπορούσε να είναι μια πιο υποσχόμενη οδός για την πιθανή πρόληψη της εξέλιξης της νόσου συνολικά, προστατεύοντας από τη βλάβη των νευρώνων. Παρόλο που οι μελέτες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο προκλινικό στάδιο, ο Δρ Waldman ελπίζει ότι μπορούν μια μέρα να ωφελήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από PD.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πάρκινσον: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου για άτομα με άγχος
    Πάρκινσον: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου για άτομα με άγχος

    Μελέτη έδειξε ότι το άγχος αποτελεί χαρακτηριστικό των πρώιμων σταδίων της νόσου

    Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον είναι τουλάχιστον διπλάσιος στους ανθρώπους άνω των 50 ετών που πρόσφατα ανέπτυξαν άγχος σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν άγχος, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του University College London (UCL).
    Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση παγκοσμίως και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040. Το άγχος αποτελεί χαρακτηριστικό των πρώιμων σταδίων της νόσου.
    Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «British Journal of General Practice», διερευνήθηκε αν υπάρχει σχέση μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν πρόσφατα αναπτύξει άγχος και της μεταγενέστερης διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον.
    Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2008-2018. Αξιολόγησε 109.435 ασθενείς που είχαν αναπτύξει άγχος μετά την ηλικία των 50 ετών και τους συνέκρινε με 878.256 αντίστοιχους συμμετέχοντες που δεν είχαν άγχος. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν την παρουσία χαρακτηριστικών του Πάρκινσον, όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και διαταραχή της ισορροπίας, από την περίοδο της διάγνωσης του άγχους έως και ένα έτος πριν από την ημερομηνία διάγνωσης του Πάρκινσον.

    Έπειτα από την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, ώστε να ληφθούν υπόψη παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον αυξήθηκε κατά δύο φορές στα άτομα με άγχος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

    Τα συμπτώματα που αποτελούν παράγοντες κινδύνου

    Επιβεβαίωσαν επίσης ότι συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή του ύπνου, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση, η υπόταση, ο τρόμος, η διαταραχή της ισορροπίας, η ακαμψία και η δυσκοιλιότητα αποτελούσαν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον σε άτομα με άγχος.

    «Κατανοώντας ότι το άγχος και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικία άνω των 50 ετών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πάθηση νωρίτερα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», επισημαίνει ο συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χουάν Μπάζο Αβάρεζ από το UCL.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει γιατί τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με νεοεμφανιζόμενο άγχος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον και αν η έκβαση της νόσου επηρεάζεται από τη σοβαρότητα του άγχους.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νέο τεστ υπόσχεται να προβλέπει την άνοια έως και 9 χρόνια πριν
    Νέο τεστ υπόσχεται να προβλέπει την άνοια έως και 9 χρόνια πριν

    Η διάγνωση του τεστ μπορεί να είναι κατά 82% ακριβής, όπως αποκαλύπτει μελέτη.

    Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο, ένα νέο τεστ μπορεί να προβλέψει την άνοια με ακρίβεια 82%. Συγκεκριμένα, αναλύοντας 1.111 Λειτουργικές Απεικονίσεις Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) ατόμων με και χωρίς άνοια, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση (μια μέθοδος ανάλυσης δεδομένων που αυτοματοποιεί την ανάπτυξη αναλυτικών μοντέλων), το οποίο, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, εντοπίζει τα ενδεικτικά σημάδια της άνοιας έως και 9 χρόνια πριν από τη διάγνωση.

    Το μοντέλο προσδιορίζει αλλαγές στην προεπιλεγμένη λειτουργία του εγκεφάλου (DMN). Το DMN είναι μια σύνδεση περιοχών του εγκεφάλου που αλληλεπιδρούν όταν ένα άτομο βρίσκεται κυρίως σε κατάσταση ονειροπόλησης. Εάν έχετε αφήσει ποτέ το μυαλό σας να περιπλανηθεί, τότε έχετε βασιστεί στο δίκτυο αυτό.

    Το DMN είναι ενεργό όταν ένα άτομο βρίσκεται σε σαρωτή fMRI, χωρίς να κάνει τίποτα. Οι ερευνητές συνέλεξαν τις σαρώσεις fMRI των συμμετεχόντων και εξέτασαν αποσυνδέσεις μεταξύ 10 βασικών περιοχών εντός του DMN, χρησιμοποιώντας, όπως είπαμε, μηχανική μάθηση για να κατασκευάσουν το μοντέλο τους.

    Όταν εφάρμοσαν το μοντέλο τους στα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι προέβλεπε με ακρίβεια την άνοια μέσα σε ένα παράθυρο δύο ετών κατά το οποίο θα εμφανιζόταν η διάγνωση.

    Οι συγγραφείς της μελέτης αναζήτησαν επίσης συσχετίσεις μεταξύ των αποσυνδέσεων στο DMN και διαφόρων παραγόντων κινδύνου άνοιας, βρίσκοντας σχέσεις μεταξύ του μοντέλου και της κοινωνικής απομόνωσης, η οποία έχει συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και του γενετικού κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.

    Ελπίδα για έγκαιρη ανίχνευση

    Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental προσφέρει ελπίδα για μελλοντική έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας ώστε να μπορεί κανείς να προχωρήσει σε πρώιμες παρεμβάσεις για την αποτροπή της, επεσήμαναν οι συγγραφείς.

    Το εν λόγω εργαλείο πρόβλεψης στοχεύει στην ανίχνευση οποιασδήποτε μορφής άνοιας, όχι μόνο του Αλτσχάιμερ, αν και όπως δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Τσαρλς Μάρσαλ: «Στην πράξη, η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας με την αγγειακή άνοια να είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας μετά το Αλτσχάιμερ».

    Τα μάτια μπορούν επίσης να προ… βλέψουν την άνοια;

    Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ορισμένα προβλήματα όρασης μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια γνωστικής εξασθένισης και μπορούν να προβλέψουν την άνοια 12 ολόκληρα χρόνια πριν διαγνωστεί.

    «Τα οπτικά προβλήματα μπορεί να αποτελούν πρώιμο δείκτη γνωστικής έκπτωσης καθώς οι τοξικές αμυλοειδείς πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ επηρεάζουν πρώτα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    «Ως εκ τούτου, τα τεστ όρασης θα πρέπει να προηγούνται των τεστ μνήμης.

    Υπάρχουν πολλές πτυχές της οπτικής επεξεργασίας που επηρεάζονται από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η ικανότητα κάποιου να βλέπει περιγράμματα αντικειμένων (ευαισθησία αντίθεσης) και να διακρίνει ορισμένα χρώματα. Χαρακτηριστικά, η ικανότητα να βλέπει κανείς το μπλε-πράσινο φάσμα χρωμάτων επηρεάζεται νωρίς στην άνοια.

    Άλλο ένα πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ είναι η ανεπάρκεια στον ανασταλτικό έλεγχο των ματιών. Αυτό σημαίνει πως τα διάφορα ερεθίσματα τείνουν να αποσπούν εύκολα την προσοχή του ατόμου, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ατυχημάτων στην οδήγηση», κατέληξαν οι ίδιοι.

    Πηγή: VITA

  • Μελέτη: Ο καφές «προστατεύει» από τη νόσο του Πάρκινσον
    Μελέτη: Ο καφές «προστατεύει» από τη νόσο του Πάρκινσον

    Μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον πιθανότατα να επιφέρει η κατανάλωση καφέ, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology.

    Η νέα μελέτη διαπιστώνει πως η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να «προστατεύει» από τη νόσο του Πάρκινσον.

    Εξετάζοντας στοιχεία από 184.024 άτομα για ένα διάστημα 13 ετών, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Πάρκινσον σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν καθόλου.

    Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των πρωταρχικών μεταβολιτών της καφεΐνης– δηλαδή της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης- σε δείγματα αίματος εκατοντάδων ατόμων που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταβολιτών και του κινδύνου εμφάνισης Πάρκινσον.

    «Η μελέτη αυτή κατέδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές κοορτές παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα καθώς εξετάζει βιοδείκτες πρόσληψης καφεΐνης χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον.

    Οι ερευνητές της νέας μελέτης διαπίστωσαν πως το κορυφαίο 25% των καταναλωτών καφέ είχε 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

    Σε όλους τους καταναλωτές καφέ που συμμετείχαν στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου κυμάνθηκε από 5 έως 63%, ανάλογα με τη χώρα. Ενώ η συσχέτιση εξακολουθούσε να ισχύει όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η αιτιώδης συνάφεια δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η καφεΐνη και τα συστατικά της προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις της καφεΐνης- η ιδιότητά της δηλαδή να διατηρεί τη ροή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο- θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα. Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra.

    «Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας σχετικά με την αιτιολογία της και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης» κατέληξαν οι ερευνητές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση, οι ερευνητές θεωρούν ότι τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισής της.

    Πηγή: cnn.gr

  • Νόσος του Πάρκινσον: Ελπίδα και αισιοδοξία σε ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες - 25.000 νοσούν στην Ελλάδα
    Νόσος του Πάρκινσον: Ελπίδα και αισιοδοξία σε ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες - 25.000 νοσούν στην Ελλάδα

    Η Επιστημονική Ημερίδα στην Π.Ε. Ηλείας για τη νόσο του Πάρκινσον

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με κύριο σύνθημα “Μη ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτό σου”, η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. , διοργάνωσαν την άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα υγείας με θέμα «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση στη θεραπεία και εξελίξεις της καθημερινότητας ασθενών και φροντιστών». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας παρουσία επιστημόνων, ιατρών, φορέων οργανισμών και πλήθος κόσμου.

    Στόχος της επιστημονικής ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και πολιτείας στην πρόσβαση όλων των ασθενών και των φροντιστών τους σε καινοτόμες θεραπείες και υποστηρικτικές υπηρεσίες. “Ψυχή” της διοργάνωσης η “δική” μας Γεωργία Ηλιοπούλου, μέλος του Συλλόγου Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.ΣΟΝ η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία καθώς μάχεται με την ασθένεια τα τελευταία πέντε χρόνια.

    “Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να “ξεκλειδώσουμε” τα άτομα που ζούνε στην πόλη μας, να ενταχθούν στην κοινωνία όπως πρέπει και να μην υπάρχει κοινωνικό στίγμα” δήλωσε στο ilialive.gr η κ. Ηλιοπούλου, η οποία ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκο Κοροβέση και την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου και όλους τους φορείς.

    Η Γεωργία Ηλιοπούλου καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία απο τη στιγμή που διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον, αναφέρει: “Δεν ειναι εύκολο να το αποδεχτείς. Σου παίρνει αρκετό χρόνο . Εγώ πήρα το χρόνο μου, έμεινα λόγω συγκυριών αρκετό καιρό μόνη. Αυτό μου έδωσε το χρόνο να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου να του δώσω την ευκαιρία που χρειάζεται ώστε να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου. Νοσώ πέντε χρόνια, είμαι στο αρχικό στάδιο, το έχω αποδεχτεί γιατί ξέρω τα στάδια και ξέρω να "διαβάζω" τον εαυτό μου. Θέλω να βοηθήσω και άλλους ασθενείς στην πόλη μου καθώς από την ενημέρωση που έχω υπάρχουν αρκετοί αλλά κλείνονται στον εαυτό του. Επιθυμία μου να τους εντάξω στην κοινωνία. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Έχουμε την αγκαλιά των φροντιστών μας. Πρέπει όμως να μας αγκαλιάσει και η κοινωνία. Να λειτουργήσουν κέντρα φυσικοθεραπείας για να βοηθηθεί η κίνηση μας. Αν χάσεις την κίνηση σου χάνεις τα πάντα. Αν όμως έχουμε τα μέσα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε΄, πιστεύω ότι θα είμαστε πιο οργανωμένοι για να ζήσουμε αξιοπρεπώς όπως μας αξίζει".

    Νίκος Κοροβέσης "Συνεχίζουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών”

    Parkinson 2

    Για την άμεση ανταπόκριση της Π.Ε. Ηλείας σε θέματα ευαισθητοποίησης πολιτών, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, τονίζοντας: “Με χαρά κάναμε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου για μια ημερίδα που μας αφορά όλους. Η ΠΕ Ηλείας στηρίζει τέτοιες δράσεις, από τη διάγνωση στη θεραπεία και τις εξελίξεις της καθημερινότητας στους ασθενείς και τους φροντιστές. Θα συνεχίσουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σοβαρά θέματα υγείας αλλά και κοινωνικά ζητήματα”.

    Άννα Μαστοράκου " Οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται”

    Parkinson 11

    “ Η ΠΔΕ και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριο Φαρμάκης προσωπικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση στα θέματα δημόσιας υγείας. Μετά τη πανδημία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα χρόνια νοσήματα τα οποία βασανίζουν πάρα πολύ τους πολίτες, να δώσουμε έμφαση στη πρόσβαση που πρέπει να έχουν στη διάγνωση και τη θεραπεία” σημειώνει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου.
    “Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νεύροεκφυλιστική νόσος που απασχολεί περίπου 25.000 άτομα στη χώρα μας. Ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και πρέπει να υπάρχει έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση, πρόσβαση σε ειδικότητες γιατί είναι μια εξειδικευμένη περίπτωση και φυσικά φροντίδα και στήριξη από το κράτος. Θεραπεία δεν υπάρχει αλλά προφανώς μπορούμε να παγώσουμε την εξέλιξη της. Ο προσανατολισμός και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να εκπαιδεύσουμε φροντιστές ώστε οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται” καταλήγει.

    Φωτεινή Σκόνδρα-Πρόεδρος Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. “Απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο δράσης”

    Parkinson 7

    Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. Φωτεινή Σκόνδρα τόνισε πως με την ευκαιρία της ημερίδας το κοινό θα εισπράξει ελπίδα και αισιοδοξία, ότι “ κανένας ασθενής στην Ελλάδα με πάρκινσον δεν είναι πλέον μόνος του και ο φροντιστής δεν είναι αβοήθητος. Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη καταγραφή και αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας. Υπολογίζεται ένα ποσοστό στις 25.000 ασθενών με τις οικογένειές τους”.
    Αναφορικά με τη φροντίδα των ασθενών μετά τη διάγνωση, η κ. Σκόνδρα αναφέρει ότι υπάρχει ένα παράδοξο: “Υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες αλλά δεν είναι ακόμη συντονισμένες. Γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία και από τους επιστημονικούς φορείς και μάλιστα έχουμε πολλά επιτεύγματα στην Ελλάδα που μας κάνουν περήφανους, αλλά όλο αυτό δεν έχει συντονιστεί ακόμη. Σε συζητήσεις που έχουμε με το Υπουργείο Υγείας ως σύλλογος-και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία-ζητάμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το πάρκινσον ώστε η προσπάθεια που κάνουμε όλοι να μην καταλήγει δυσλειτουργική και να υπάρχει συντονισμός”.

    Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα Υγείας, Γιώργος Παναγούλιας καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης.

    Οι ομιλητές

    Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας μίλησαν οι: Γεώργιος Σινικόφ, Δ/ντης Νευρολογικού Τμήματος Γ.Ν. Ηλείας με θέμα “Διαγνωστική προσέγγιση της νόσου του Πάρκινσον”, Ελευθερία Κοροπούλη, MD.phD Νευρολόγος Β’ Πανεπιστ. Κλινική Π.Γ.Ν. Αττικόν με θέμα “Θεραπεία της προχωρημένης νόσου Πάρκινσον”, Ζηνοβία-Μαρία Κεφαλοπούλου MD.phD Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας και Κινητικών Διαταραχών, Νευρολογική Κλινική Παν. Νοσοκομείου Πατρών με θέμα “Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση στην θεραπεία της νόσου Πάρκινσον”.

    Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας η Ελένη Παναγούλια, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Bsc/Msc Cognitive Psychology αναφέρθηκε στην “Θεραπευτική υποστήριξη ασθενών/φροντιστών”, η Μαρία Χ. Σχίζα Φυσικοθεραπεύτρια NTD, Acup.Th. Msc στη θεραπευτική άσκηση του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για το “Ρόλο της Φυσικοθεραπείας στη Νόσο Πάρκινσον” και τέλος η Θεοδώρα Καραμάνη, Πτυχιούχος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ανέλυσε την “Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή. Ο ρόλος και η σπουδαιότητα της άσκησης των ασθενών με Πάρκινσον”.

    Την ημερίδα συντόνισε και παρουσίασε η Γεωργία Μένεγα.

    Parkinson 3

    Parkinson 4

    Parkinson 5

    Parkinson 6

    Parkinson 8

    Parkinson 9

    Parkinson 10

  • Π.Ε. Ηλείας: «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση θεραπεία»
    Π.Ε. Ηλείας: «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση θεραπεία»

    Επιστημονική ημερίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών με Πάρκινσον

    *Το ερχόμενο Σάββατο στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

    Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, διοργανώνουν το ερχόμενου Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ζώντας με το Πάρκινσον - Από τη διάγνωση θεραπεία και εξελίξεις της καθημερινότητας ασθενών και φροντιστών».

    Η Ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών με Πάρκινσον ο οποίος στοχεύει στην πρόσβαση όλων των ασθενών και των φροντιστών τους σε καινοτόμες θεραπείες και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

    Σκοπός της ημερίδας, είναι να φέρει κοντά και να ενεργοποιήσει τους ασθενείς και τους φροντιστές, δίνοντάς τους παράλληλα εφόδια για να διαχειριστούν με αισιοδοξία τη Νόσο.

    Προσβλέπει στην σύνδεσή τους με την ελληνική επιστημονική κοινότητα και την ενημέρωσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Επιπροσθέτως, στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την πραγματική διάσταση της Νόσου Πάρκινσον και την ανάδειξη των προβλημάτων της κοινότητας , με απώτερο σκοπό τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς θεσμικού πλαισίου για τον ασθενή και το φροντιστή του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο ρόλος των τοξικών ουσιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πυροδότηση της Νόσου Πάρκινσον
    Ο ρόλος των τοξικών ουσιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πυροδότηση της Νόσου Πάρκινσον

    Νέα μελέτη ρίχνει φως στην ένοχη δράση τοξικών χημικών ουσιών από το περιβάλλον ή και από κοινά προϊόντα καθαρισμού στην έναρξη της νευροεκφυλιστικής διαταραχής

    Από το 1977, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νόσο Πάρκινσον, η 11η Απριλίου αφιερώνεται στη νόσο Πάρκινσον με στόχο να ευαισθητοποιήσει και ενημερώσει για τη δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από την εκλεκτική εκφύλιση των ντοπαμινεργικών νευρώνων της μέλαινας ουσίας από σφάλματα κατά την αναδίπλωση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης.

    Η ημέρα συμπίπτει με τα γενέθλια του James Parkinson, Άγγλου χειρουργού και φαρμακοποιού μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, που πρώτος περιέγραψε τη διαταραχή στο «Δοκίμιο για την τρομώδη παράλυση» (Essay on the Shaking Palsy) το 1817. Το 1981, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Ολλανδός κηπουρός J.W.S. Van der Wereld, ασθενής με νόσο Πάρκινσον, θα ονομάσει «Τουλίπες του Δρ. James Parkinson» μια δική του, ξεχωριστή ποικιλία των λουλουδιών σε κόκκινο και λευκό χρώμα, για να τιμήσει τον ίδιο αλλά και τη Διεθνή Χρονιά Ατόμων με Αναπηρία, όπως είχαν ορίσει για εκείνο το έτος τα Ηνωμένα Έθνη.

    Επ’ αφορμή της φετινής παγκόσμιας ημέρας, στο Journal of Parkinson’s Disease δημοσιεύεται μια νέα υπόθεση για την έναρξη της νόσου, που συνδέει δύο παλαιότερες θεωρίες: του Γερμανού παθολόγου Heiko Braak, που πρότεινε πρώτος το 2003 ότι η ασθένεια ξεκινά έξω από τον εγκέφαλο, και του καθηγητή πυρηνικής ιατρικής και νευροεπιστήμης Per Borghammer, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ώρχους στη Δανία, που υποστήριξε με συναδέλφους του ότι η νόσος είναι αποτέλεσμα διεργασιών που ξεκινούν είτε από το κέντρο όσφρησης του εγκεφάλου (πρώτα από τον εγκέφαλο) είτε από τον γαστρεντερικό σωλήνα (πρώτα από το σώμα).

    Επικίνδυνες ουσίες από το περιβάλλον

    Η ομάδα πίσω από την πρόσφατη μελέτη, με συμμετοχή του Δρ. Borghammer, διατείνεται ότι η εισπνοή ενώσεων από ορισμένα φυτοφάρμακα και κοινά προϊόντα στεγνού καθαρισμού καθώς και ατμοσφαιρικών ρύπων προδιαθέτουν για την έναρξη της νόσου «πρώτα από τον εγκέφαλο». Ωστόσο, τοξικές ουσίες που προσλαμβάνονται από το στόμα, όπως συμβαίνει με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, οδηγούν στην εκδήλωση με βάση το μοντέλο «πρώτα από το σώμα».

    «Και στα δύο σενάρια, “πρώτα από το εγκέφαλο ή από το σώμα”, η παθολογία εμφανίζεται σε δομές του σώματος που συνδέονται στενά με τον έξω κόσμο» ανέφερε ο Ray Dorsey, παθολόγος και καθηγητής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης. «Εν προκειμένω, προτείνουμε ότι η νόσος Πάρκινσον είναι μια συστηματική ασθένεια με ρίζες πολύ πιθανώς στο ρινικό και γαστρεντερικό σύστημα, οι οποίες συνδέονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες που αναγνωρίζονται ολοένα περισσότερο ως σημαντικά στοιχεία που προδιαθέτουν για -αν δεν προκαλούν- τη νόσο» πρόσθεσε, τονίζοντας πώς η πυροδότησή της από εξωτερικούς τοξικούς παράγοντες σημαίνει ότι μπορεί να προληφθεί.

    Στην υπόθεση του Braak, κάποιο άγνωστο παθογόνο, π.χ. ένας ιός, ευθύνεται για τις μεταλλάξεις της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης -υπάρχει φυσιολογικά στα κύτταρα- με συνέπεια τον σχηματισμό σωματίων Lewy από την εναπόθεση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και βλάβες κυρίως στους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, οδηγώντας στα κινητικά συμπτώματα. Σήμερα, η έρευνα προτείνει ότι αυτό προκαλείται από τοξικούς παράγοντες όπως το τριχλωροαιθυλένιο (TCE), ουσία με τον χημικό τύπο C2HCI3, που έχει χρησιμοποιηθεί για παρασκευή βρώσιμων και βιομηχανικών προϊόντων όπως εκχυλίσματα μπαχαρικών ή ντεκαφεϊνέ καφέ, απολιπαντικά μετάλλων, διορθωτικά υγρά για γραφομηχανές και προϊόντα στεγνού καθαρισμού ή καθαρισμού χαλιών έως την αναισθησία ασθενών.

    Ο ρινικός και εντερικός βλεννογόνος έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον εγκέφαλο. Στο μοντέλο «πρώτα από τον εγκέφαλο», οι χημικές ουσίες εισπνέονται και εισέρχονται στο νευρικό σύστημα μέσω του οσφρητικού νεύρου. Από το κέντρο όσφρησης, η α-συνουκλεΐνη περνά σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, κυρίως στις ντοπαμινεργικές.

    Κατά την κατάποση (πρώτα από το σώμα), οι χημικές ουσίες διέρχονται μέσω της επένδυσης του γαστρεντερικού σωλήνα, όπου η παθολογία της α-συνουκλεΐνης μπορεί να ξεκινήσει στο ίδιο το νευρικό σύστημα του εντέρου και να εξαπλωθεί και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αυτή η οδός έχει συνδεθεί και με την άνοια με σωμάτια Lewy, που χαρακτηρίζεται από πρώιμη δυσκοιλιότητα και διαταραχές του ύπνου, ακολουθούμενη από κινητικά συμπτώματα και άνοια, καθώς η νόσος εξαπλώνεται και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

    Ανάγκη για νέα μοντέλα μελέτης των νευρολογικών διαταραχών

    «Αυτές οι τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος είναι ευρέως διαδεδομένες, χωρίς να πάσχουν όλοι από νόσο Πάρκινσον» ανέφερε ο Dorsey. «Ο χρόνος, τα επίπεδα και η διάρκεια της έκθεσης καθώς και οι αλληλεπιδράσεις με γενετικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι πιθανώς το κλειδί για τον καθορισμό του ποιος τελικά αναπτύσσει νόσο Πάρκινσον. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εκθέσεις αυτές πιθανόν να συνέβησαν χρόνια ή δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων».

    Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη ανάπτυξης μοντέλων περιβαλλοντικής έκθεσης που, εκτός από τη νόσο του Πάρκινσον, θα μπορούν να φωτίσουν τον τρόπο που οι τοξικές ουσίες συμβάλλουν και σε άλλες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού στα παιδιά, της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS) στους ενήλικες και της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο