Υγεία

Πώς συνδέονται οι τηγανητές πατάτες με την κατάθλιψη

Πώς συνδέονται οι τηγανητές πατάτες με την κατάθλιψη

Υψηλότερος ο κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης για τα άτομα που καταναλώνουν τηγανητά, ειδικά τηγανητές πατάτες.

Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα φαγητό στο οποίο κανείς δε μπορεί να αντισταθεί, ωστόσο θα μπορούσε να συνδέεται όχι μόνο ανεβασμένο βάρος και χοληστερίνη, αλλά και με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Healthstat.gr.

Ερευνητές από την πόλη Hangzhou της Κίνας, διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών, ειδικά πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η έρευνα μελέτησε άτομα που κατανάλωσαν τηγανητές πατάτες για ορισμένο χρονικό διάστημα συγκριτικά με μία ομάδα ατόμων που δεν έτρωγε τηγανητά φαγητά. Η συσχέτιση ήταν πιο έντονη μεταξύ των νέων ανδρών και γενικά των νεότερων σε ηλικία καταναλωτών.

Τα τηγανητά φαγητά είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτά τα αποτελέσματα «ανοίγουν έναν δρόμο για τη μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων με στόχο την προστασία της ψυχικής υγείας», σύμφωνα με το περιεχόμενο της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS.

Πιο «επικίνδυνες» οι τηγανητές πατάτες σε σχέση με το τηγανητό κρέας

Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τη διατροφή είπαν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και δεν είναι απαραιτήτως σαφές εάν τα τηγανητά φαγητά προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα τηγανητά.

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα σχεδόν 11 ετών. Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια κάποιοι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε άτομα που κατανάλωναν τηγανητό φαγητό. Ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας.

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες τηγανητού φαγητού τακτικά ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες. «Η μελέτη υποδεικνύει ότι η μεγάλη πρόσληψη τηγανητών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης», είπε ο Δρ David Katz, ειδικός ιατρικής.

Με πληροφορίες από: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup