Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 21:58

Αισθάνεστε εξαντλημένοι; Εννέα top tips για περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αίσθηση της κόπωσης είναι αρκετά κοινή σε μια εποχή απαιτητικών ρυθμών και μιας καθημερινότητας γεμάτης υποχρεώσεις - Πριν ανατρέξετε στο φαρμακείο, δείτε τις απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας για να εξασφαλίσετε περισσότερη ενέργεια

Η καθημερινότητα κυλά με αλύπητους ρυθμούς και ίσως έχετε φτάσει στο σημείο να νιώθετε ότι σας λείπει η απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Αναζητώντας τρόπους να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας, ίσως το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό θα είναι τα συμπληρώματα βιταμινών. Πριν, όμως, τρέξετε στο φαρμακείο, ίσως θα ήταν καλό να εξετάσετε τις συνήθειές σας. Ο τρόπος ζωής σας είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει καθοριστικά την ενέργειά σας, γι’ αυτό και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πριν, λοιπόν, ανατρέξετε σε ένα κουτάκι γεμάτο υπερβιταμίνες, διαβάστε 9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ενέργειά σας:

1. Διαχειριστείτε το άγχος

Όπως είναι αναμενόμενο, το έντονο στρες αντλεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πραγματικά εξαντλημένοι. Το άγχος μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθετε να το διαχειρίζεστε. Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή έναν ειδικό για όσα σας απασχολούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε πρακτικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, που έχουν αναδειχθεί ως αποτελεσματικά εργαλεία ανακούφισης του άγχους.

2. Μη σηκώνετε υπερβολικό φορτίο υποχρεώσεων

Ο κυριότερος λόγος που οδηγεί συνήθως στην υπερκόπωση είναι η υπερβολική δουλειά. Αυτό δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην εργασία, αλλά σε κάθε είδους υποχρέωση που «βαραίνει» το πρόγραμμά σας. Φτιάξτε μια λίστα με τις δουλειές που είναι απολύτως απαραίτητες, θέστε προτεραιότητες και χαρίστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης, μετά από μια γεμάτη μέρα.

3. Ασκηθείτε

Ίσως φαίνεται παράδοξο ότι η σωματική άσκηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια, καθώς σίγουρα καταναλώνει ενέργεια. Ωστόσο, η γυμναστική είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας εξασφαλίσει έναν πιο βαθύ και ποιοτικό ύπνο, παρέχει στα κύτταρα περισσότερη ενέργεια για καύσεις, ενώ βοηθά και στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση.

4. Αποφύγετε το κάπνισμα

Σίγουρα ξέρετε ήδη ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότι προκαλεί αϋπνία, απορροφώντας με αυτό τον τρόπο όλη σας την ενέργεια. Η νικοτίνη είναι μια διεγερτική ουσία, που επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κρατά την εγκεφαλική λειτουργία σε εγρήγορση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Ακόμη, όμως, και όταν αποκοιμηθείτε, η επίδραση της νικοτίνης συνεχίζεται, συμβάλλοντας σε έναν χειρότερο ποιοτικά ύπνο.

5. Οριοθετήστε τον ύπνο σας

Όσο σημαντικό είναι να εξασφαλίζετε ότι κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά, άλλο τόσο θα πρέπει να προσέξετε να μην περνάτε υπερβολικό χρόνο στο κρεβάτι. Σε αντίθεση με αυτό που τείνει να πιστεύεται, ότι ο περισσότερος ύπνος έχει ως αποτέλεσμα πιο πολλή ξεκούραση -άρα και περισσότερη ενέργεια- στην πραγματικότητα ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας σας ένα αίσθημα κόπωσης. Όσο απαραίτητο είναι για τον οργανισμό να ξεκουράζεται, άλλο τόσο σημαντικό είναι να επιστρέφει στη δράση, ώστε να διασφαλίζεται ο βαθύς και ποιοτικός ύπνος κάθε νύχτα.

6. Καταναλώστε τρόφιμα που τονώνουν

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, των οποίων δηλαδή τα σάκχαρα απορροφώνται με αργό ρυθμό, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την απώλεια ενέργειας που συνήθως παρατηρείται μετά την κατανάλωση σακχάρων που απορροφώνται γρήγορα ή επεξεργασμένων αμύλων. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Γενικότερα, οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες έχουν τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ αντίθετα οι πρωτεΐνες και τα λίπη έχουν σχεδόν μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.

7. Κάντε την καφεΐνη σύμμαχο

Η καφεΐνη είναι συνώνυμο της ενίσχυσης της ενέργειας, γι’ αυτό και, για πολλούς, μια κούπα καφέ κάθε πρωί είναι μια αναπόσπαστη ιεροτελεστία της ρουτίνας τους. Κι ενώ πράγματι η καφεΐνη μπορεί να ενεργοποιήσει τον οργανισμό, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, διαφορετικά ενδέχεται να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως την πρόκληση αϋπνίας.

8. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση στα επίπεδα ενέργειάς σας, ειδικά εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ εάν χρειάζεται να είστε ενεργοί μέχρι το βράδυ. Προσπαθήστε, επίσης, να καταναλώνετε περιορισμένες ποσότητες και τις ώρες που μπορείτε να χαλαρώσετε και δε χρειάζεται να είστε σε απόλυτη εγρήγορση.

9. Πιείτε πολύ νερό

Αν αναζητάτε το κορυφαίο διατροφικό στοιχείο που θα σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τις δραστηριότητες της ημέρας, αυτό δεν είναι κάποιο ενεργειακό ποτό, αλλά το απλό νερό. Η ενυδάτωση είναι αναπόσπαστο μέρος ενός υγιούς οργανισμού. Ένα αφυδατωμένο σώμα είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίζει αυξημένα επίπεδα κόπωσης.

Πηγή: Υgeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 19:25

Σχετικά Άρθρα

  • Μόνιμο τζετ λαγκ: Γιατί είμαστε συνεχώς κουρασμένοι στην καθημερινότητά μας
    Μόνιμο τζετ λαγκ: Γιατί είμαστε συνεχώς κουρασμένοι στην καθημερινότητά μας

    Αν κάθε πρωί που σηκώνεσαι από το κρεβάτι νιώθεις και πιο κουρασμένος τότε υπάρχει λόγος.

    Όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου το πρωί και νιώθεις αρκετά κουρασμένος, παρόλο που πήγες για ύπνο στην ώρα σου, μερικές φορές ίσως είναι λογικό να αναρωτιέσαι: «Τι στο καλό έχω πάθει;». Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, έχουμε μια σαφή ένδειξη κοινωνικού τζετ λαγκ. Με άλλα λόγια είναι σαν να έχεις μόλις ολοκληρώσει μια πτήση δώδεκα ωρών με τεράστια διαφορά ώρας. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Και πώς μπορείτε να απαλλαγείς από το κοινωνικό τζετ λαγκ;

    Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα του τζετ λαγκ. Είναι μια προσωρινή διαταραχή ύπνου που εμφανίζεται όταν το εσωτερικό ρολόι του σώματος δεν ταιριάζει πλέον με την τοπική ώρα του προορισμού μας. Θέλεις πραγματικά να κοιμηθείς, αλλά ξέρεις ότι δεν θα απαλλαγείς από το τζετ λαγκ. Μια παρόμοια κατάσταση συμβαίνει και με το κοινωνικό τζετ λαγκ, μόνο που δεν χρειάζεται να μπεις στο αεροπλάνο και να διασχίσεις διαφορετικές ζώνες ώρας για να είσαι μόνιμα κουρασμένος και εξαντλημένος.

    Το κοινωνικό τζετ λαγκ είναι εξίσου αγχωτικό, όταν η καθημερινότητα απλά δεν ταιριάζει με τον κιρκάδιο ρυθμό. Κάνεις τα λάθος πράγματα τη λάθος στιγμή και τιμωρείσαι με κούραση. Αν αναρωτιέσαι τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, θα πρέπει να πούμε ότι βασικά περιγράφει το εσωτερικό μας ρολόι, το οποίο ελέγχει τις φυσικές μας διαδικασίες μέσα σε μια μέρα. Υπαγορεύει πότε κοιμόμαστε, πότε ξυπνάμε και πότε έχουμε αρκετή ενέργεια για να κινηθούμε.

    Το εσωτερικό ρολόι ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κύκλο που έχουμε συνηθίσει και στον οποίο το σώμα αντιδρά απελευθερώνοντας ορμόνες. Κάθε άτομο έχει διαφορετικό κιρκάδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι είναι σε φόρμα και με φουλ ενέργεια νωρίς το πρωί, αλλά κουράζονται το βράδυ, ενώ άλλοι ξεκινούν αντίστροφα.

    Το κοινωνικό τζετ λαγκ εμφανίζεται όταν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού ενός ατόμου και των κοινωνικών ή επαγγελματικών απαιτήσεων στις οποίες κάποιος πρέπει να προσαρμοστεί. Είσαι κουρασμένος, εξαντλημένος και κακοδιάθετος γιατί πολύ απλά η καθημερινότητα δεν ταιριάζει με τον βιορυθμό σου. Το κοινωνικό τζετ λαγκ εμφανίζεται συχνά όταν οι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, αλλά να επιστρέψουν στο φυσικό τους πρότυπο ύπνου τα Σαββατοκύριακα.

    Όποιος είναι διαρκώς κουρασμένος και υποφέρει από κοινωνικό τζετ λαγκ θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τον δικό του ρυθμό ύπνου. Γιατί κατά κάποιο τρόπο δεν φαίνεται να ταιριάζει με το εσωτερικό του ρολόι. Στόχος είναι να εναρμονιστεί ο φυσικός κιρκάδιος ρυθμός με την καθημερινότητα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις πηγαίνοντας για ύπνο, αλλά και να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι δεν θα ξυπνάς το πρωί της Δευτέρας εντελώς εξαντλημένος και θα αναρωτιέσαι τι ήπιες το Σαββατοκύριακο.

    Διαφορετικά, καλό είναι να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου στο εσωτερικό σου ρολόι όσο το δυνατόν καλύτερα. Και φυσικά αυτό που πάντα βοηθάει είναι μια ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση στον καθαρό αέρα και το να αφήνεις μακριά το κινητό σου πριν κοιμηθείς.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
    Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει

    Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη.

    Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1007 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

    Στην πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, της Metron Analysis, που παρουσίασαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά όπως η ενέργεια, η στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.

    «Αγκάθι» οι καθημερινές δαπάνες

    Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2024.

    Με τον ορίζοντα των οικονομικών προσδοκιών να στενεύει, πάνω από 2 στους 3 εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει.

    Για τους περισσότερους ερωτηθέντες αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί.

    Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

    Η ιεράρχηση της βαρύτητας των δαπανών παραμένει ίδια και εάν εστιάσουμε μόνο σε όσους αφορά η κάθε μια δαπάνη.

    Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

    Λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο).

    Οριακά τα βγάζουν πέρα

    Στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών (ένδυση/υπόδηση, σούπερ μάρκετ, θέρμανση/ψύξη, διασκέδαση, διακοπές) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση).

    Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας. Σχεδόν 9 στους 10 δηλώνουν πως «τα φέρνουν βόλτα ίσα ίσα» και «τα λεφτά τελειώνουν πριν «τελειώσει ο μήνας».

    Οι προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και δευτερευόντως την ΕΕ ή τις επιχειρήσεις.

    Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς σε ποσοστό άνω του 80%.

    Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

    Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

    Από την έρευνα γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί. Σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.

    Στο διά ταύτα, λοιπόν, και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, προκύπτουν ορισμένα σημεία που αξίζει να συγκρατηθούν:

    Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα

    Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών αλλά τελικά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.

      Πηγή: In.gr

    • Γιατί «ξεμένουμε» από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας;
      Γιατί «ξεμένουμε» από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας;

      Νέες μελέτες έδειξαν πως η λήψη αποφάσεων μας «κλέβει» την ενέργεια καθημερινά.

      Σας έχει τύχει ποτέ να νιώσετε εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια, παρόλο που δεν κάνατε πολλά μέσα στην μέρα; Είτε σκέφτεστε τι θα φάτε είτε είτε πότε θα φορτίσετε το κινητό σας, από την στιγμή που ξυπνάμε, καλούμαστε διαρκώς να πάρουμε αποφάσεις, που σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να μας κουράζουν περισσότερο από όσο πιστεύαμε.

      Αν και αυτές οι απλές επιλογές δεν μας φαίνονται δύσκολες, αφού γίνονται σχεδόν αυτόματα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπερφορτώνουν τον εγκέφαλό μας, προκαλώντας κόπωση. Μάλιστα, στο τέλος μιας γεμάτης με φαινομενικά δευτερεύουσες γνωστικές εργασίες μέρας μπορεί να δυσκολευόμαστε ακόμα περισσότερο να πάρουμε ορθολογικές αποφάσεις.

      Γιατί «μένουμε» από ενέργεια;

      Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές από το Paris Brain Institute μέτρησαν τα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λήψη αποφάσεων και την επίδρασή τους στην εκτέλεση δύσκολων εργασιών.

      Επικεντρώθηκαν σε ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις απαιτητικές γνωστικές διεργασίες και την λήψη αποφάσεων. Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, σαράντα συμμετέχοντες έκαναν ασκήσεις μνήμης για έξι ώρες ενώ ήταν ξαπλωμένοι σε ένα μαγνητικό τομογράφο.

      Μια άσκηση περιελάμβανε την παρακολούθηση ακολουθιών αριθμών που εμφανίζονταν σε μια οθόνη και οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν εάν ο τρέχων αριθμός ήταν ίδιος με τον προηγούμενο. Μια πιο εύκολη άσκηση δόθηκε σε 14 άτομα, ενώ μια πιο δύσκολη σε 26.

      Διαφορετικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του γλουταμικού μετρήθηκαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια των γνωστικών ασκήσεων. Στο τέλος των ασκήσεων και οι δύο ομάδες εμφάνισαν τα ίδια επίπεδα γλουταμικού σε σύγκριση με την αρχή του πειράματος.

      Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι η ποσότητα των ασκήσεων και όχι η δυσκολία, που μπορεί να σχετίζεται με την νοητική συσσώρευση και κόπωση, αναφέρουν οι ερευνητές. Σημειώνουν ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί το φαινόμενο.

      Τι είναι η κόπωση απόφασης;

      Αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν τις πιο δύσκολες ασκήσεις έδειχναν άλλα σημάδια κούρασης, όπως η διαστολή των κόρης των ματιών τους, κάτι που δεν ίσχυε για την ομάδα που έκανε την ευκολότερη εργασία.

      Εξέτασαν επίσης πώς αυτή η γνωστική κόπωση επηρέασε την ικανότητα των συμμετεχόντων να παίρνουν αποφάσεις. Μεταξύ των εργασιών μνήμης, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες άλλες ασκήσεις, όπως μια που έπρεπε να επιλέξουν εάν θα λάβουν ένα μικρότερο χρηματικό ποσό αμέσως ή ένα μεγαλύτερο αργότερα.

      Όταν τα άτομα που έκαναν τις πιο δύσκολες ασκήσεις μνήμης κουράζονταν περισσότερο, άρχισαν να επιλέγουν την μικρότερη ανταμοιβή που θα λάμβαναν αμέσως, όμως αυτό δεν συνέβαινε πάντα με την άλλη ομάδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ίδιους ότι επέλεγαν αυτό που απαιτούσε την λιγότερη επεξεργασία.

      Άλλες μελέτες έχουν επίσης τονίσει ότι η κόπωση απόφασης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις.

      Παλαιότερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Chronobiology International, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι τείνουν παίρνουν πιο ορθολογικές αποφάσεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς το βράδυ οι συμμετέχοντες αφιέρωναν λιγότερο χρόνο, ανταποκρινόμενοι ακόμα σε προσφορές υψηλής αβεβαιότητας.

      Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Retailing and Consumer Services, οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες σχετικά με τις παρορμητικές αγορές και ανέφεραν ότι ήταν πιο πιθανό να λάβουν παρορμητικές αποφάσεις αργότερα μέσα στην ημέρα.

      Και οι δύο μελέτες υποδηλώνουν ότι έχουμε την τάση να παίρνουμε λιγότερο καλές αποφάσεις αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν ο εγκέφαλος είναι κουρασμένος και η ενέργεια είναι μειωμένη.

      Πηγή: Vita - In.gr

    • Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια
      Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια

      Νιώθεις κουρασμένος και ότι έχεις ξεμείνει από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας.

      Με τόσο τρέξιμο, εργασιακές, οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις, είναι φυσικό τα επίπεδα της ενέργειάς μας να πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποιες φορές, δυστυχώς, πριν καν ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Κι όταν η ενέργεια παίρνει την κατηφόρα, τι κάνουμε; Συνήθως, αναζητάμε γρήγορες λύσεις: λίγο καφέ, ένα σνακ με ζάχαρη και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που θα μας προσφέρουν προσωρινή ώθηση αλλά θα οδηγήσουν και πάλι σε… κατάρρευση αργότερα.

      Τι είναι ωφέλιμο λοιπόν να επιλέγουμε;

      Ορισμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και να προάγουν μια σταθερή αίσθηση ζωτικότητας.

      Αν έχετε επομένως κουραστεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, ανακαλύψτε πώς πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.

      Ξέμεινες από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας

      Μπανάνες

      Οι μπανάνες είναι το τέλειο, γρήγορο σνακ για τόνωση της ενέργειας. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη Β6. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο για τους μυς και το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας.

      Βρώμη

      Η βρώμη είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αφομοιώνονται αργά, παρέχοντας μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ένα μπολ πλιγούρι το πρωί μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια όλη την ημέρα. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

      Καρύδια

      Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμάτα με πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες. Παρέχουν ενέργεια βραδείας απελευθέρωσης και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της πείνας όλη την ημέρα. Το μαγνήσιο που υπάρχει στους ξηρούς καρπούς παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι σίγουρα το σνακ που θέλετε να έχετε μαζί σας παντού, στο γραφείο ή εν κινήσει.

      Αβγά

      Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, η οποία βοηθά στην επισκευή και την οικοδόμηση του μυϊκού ιστού, τα αβγά περιέχουν επίσης απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες, μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας για ώρες.

      Γλυκοπατάτες

      Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών και προσφέρουν αργή, σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη μείωση της κόπωσης. Είτε στο φούρνο είτε σε μορφή πουρέ, οι γλυκοπατάτες μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

      Γιαούρτι

      Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, παρέχοντάς μας μια σταθερή ροή ενέργειας. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες και ασβέστιο, απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών και την παραγωγή ενέργειας. Ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτα όπως τα μούρα μπορεί να σας δώσει μια επιπλέον ώθηση αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τον συνδυασμό αυτό ένα ιδανικό σνακ για να καταπολεμήσετε τη μεσημεριανή ή απογευματινή ύφεση.

      Σπανάκι

      Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και τα κύτταρά μας, μειώνοντας τα αισθήματα κόπωσης. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Η προσθήκη σπανακιού στη διατροφή σας, είτε σε σαλάτες, smoothies ή μαγειρευτά πιάτα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σταθερά.

      Καστανό ρύζι

      Το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως γεμάτο σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προσφέροντας αργή απελευθέρωση ενέργειας. Περιέχει επίσης μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

      Λιπαρά ψάρια

      Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την κούραση. Αυτά τα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή και βιταμινών Β, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.

      Κινόα

      Η κινόα αναφέρεται συχνά ως «υπερτροφή» λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού της προφίλ. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Μπορείτε να την καταναλώσετε σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και ως υποκατάστατο του ρυζιού.

      Μαύρη σοκολάτα

      Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα σνακ με ζάχαρη. Περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης και θεοβρωμίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενέργειας και τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη γενική υγεία.

      Πηγή: Vita - In.gr

    • Φαρμάκης για την ενεργειακή στρατηγική της ΠΔΕ: Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βέλτιστη λύση, διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο
      Φαρμάκης για την ενεργειακή στρατηγική της ΠΔΕ: Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βέλτιστη λύση, διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο

      Για τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους μίλησε εκτενώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024.

      Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση φορέων και ενημέρωση που είχαν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Απόλλων», καθώς επίσης και για το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει εκπονήσει η ΠΔΕ με τη συμμετοχή 66 τοπικών φορέων.

      Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το σχέδιο της ΠΔΕ προϋπήρξε του προγράμματος «Απόλλων» και υπήρξε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που μάλιστα εντάχθηκε το 2023 στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

      Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι έγκαιρα, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου, (βάσει του νόμου 4513/2018) και από τον Απρίλιο του 2022 υπέβαλε αίτημα λήψης όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τον Ιούλιο του 2022 και μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, το αίτημα μεταβιβάστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον ΑΔΜΗΕ.

      «Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών και ποτέ δεν λάβαμε τους όρους σύνδεσης που περιμέναμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ήρθε η δημιουργία του εθνικού προγράμματος «Απόλλων», για το οποίο υπήρξε από την πρώτη στιγμή διερεύνηση, αξιολόγηση, αλλά και σύγκριση των δύο σχεδίων (της ΠΔΕ και του «Απόλλωνα»).

      farmakis en pde 3

      «Μέσα από τη μελέτη που εμείς κάναμε, διαμορφώσαμε την άποψη ότι η ωφέλεια του δικού μας σχεδίου είναι μεγαλύτερη και έτσι, με πολλούς τρόπους και πολλές διαπραγματεύσεις, ζητήσαμε ακόμα και την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση όρων σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας και την παράλληλη λειτουργία τους με τον «Απόλλωνα», ο οποίος με το νόμο 5106/2024 επιβάλει πλέον σε κάθε Περιφερειάρχη την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας για το πρόγραμμα «Απόλλων» και την κλήση των υπολοίπων φορέων της περιφέρεις να ενταχθούν σε αυτή» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης τονίζοντας ότι οι σχετικές εκτιμήσεις, απόψεις και ενστάσεις κατατέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Σδούκου.

      Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε και τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οποία, το ενεργειακό όφελος για τους 66 φορείς των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έφτανε στο 72,47% ενώ το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα ήταν μόνο 24,09%

      Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επεσήμανε ότι η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό όφελος για τους φορείς από το πρόγραμμα «Απόλλων» θα είναι της τάξης του 50% περίπου, ενώ επιπροσθέτως και μετά από τον αναλυτικό διάλογο που έγινε, η Υφυπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο θα παραχωρήσει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση αλλαγής της μεθοδολογίας συμψηφισμού (net-billing αντί για net-metering), ενώ επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και προσθετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων». Επίσης, η Περιφέρεια ζήτησε χρονική παράταση για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας του «Απόλλωνα» και αναμένει τη σχετική αποδοχή με την έκδοση υπουργικής απόφασης. Κατόπιν τούτων, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η λειτουργία ενός τεχνικού συμβουλίου μεταξύ της ΠΔΕ και του Υπουργείου που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις.

      Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Το σχέδιο “Απόλλων” δεν είναι ένα σχέδιο που κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από τη δική μας. Απεναντίας, είναι ένα εθνικό και ολιστικό σχέδιο που εμπίπτει ακριβώς στη λογική που διέπει και εμάς και το οποίο έρχεται να προσφέρει φθηνότερες τιμές ρεύματος στους ΟΤΑ, τους αρδευτικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, μία ανάγκη που εμείς είχαμε διαγνώσει πολύ προτού εμφανιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, επειδή εμείς ακόμα πιστεύουμε στο δικό μας σχέδιο και επειδή η κυρία Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται το “ή Απόλλων ή τίποτα”, αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε και τις δύο μεθόδους, αυτή τη στιγμή διερευνούμε την καλύτερη δυνατή λύση και δεσμευόμαστε απέναντι στους φορείς που εντάχθηκαν στις ενεργειακές μας κοινότητες να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή ωφέλεια. Στόχος μας από την αρχή ήταν να χαλαρώσουμε την ενεργειακή “θηλιά” των τοπικών φορέων και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, που βέβαια θα παρουσιάσουμε ενώπιόν τους και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με το υπουργείο. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή θα διεκδικήσει μέχρι τέλους και με κάθε νόμιμο τρόπο, το καλύτερο για τον τόπο. Αυτή είναι πάντα η δική μας κόκκινη γραμμή!».

      farmakis en pde 2

      (Δελτίο Τύπου)

    • Ύπνος: Γιατί κάποιες φορές ξυπνάς κουρασμένη;
      Ύπνος: Γιατί κάποιες φορές ξυπνάς κουρασμένη;

      Ο ύπνος είναι απαραίτητος στη ζωή μας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μας χαλαρώνει πάντα.

      Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δραστηριότητες και να παραμένουμε υγιείς. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι αν ένα βράδυ δεν κοιμηθείτε καλά, την επόμενη μέρα θα αισθάνεστε κουρασμένοι και δεν θα μπορείτε να λειτουργήσετε σωστά.

      Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί να κοιμάστε καλά αλλά να νιώθετε εξάντληση. Αν δεν ταλαιπωρείστε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ίσως να χρειάζεστε άλλου είδους ξεκούραση που συνδέεται με το πνεύμα και την ψυχή σας, τη δημιουργικότητα και τη χαρά. Όλα αυτά ανατροφοδοτούν την ενέργειά σας και σας ανανεώνουν.

      Ύπνος VS ανάπαυσης

      Παρατηρήστε αν είστε εξαντλημένοι σε κάποιους τομείς της ζωής σας, με αποτέλεσμα να σας λείπουν διάφορα άλλα πράγματα. Μπορεί να έχετε ρίξει όλο το βάρος στη δουλειά και να μην έχετε χρόνο να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να ταξιδέψετε, να κάνετε μια δημιουργική δραστηριότητα.

      Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη ξεκούρασης που μπορείτε να διερευνήσετε:

      1. Φυσική
      2. Διανοητική
      3. Αισθητηριακή
      4. Δημιουργική
      5. Συναισθηματική
      6. Κοινωνική
      7. Πνευματική

      Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια. Φυσικά, τα νοητικά και συναισθηματικά κομμάτια συνδέονται με τον εγκέφαλο, αλλά είναι τελείως διαφορετικά. Οπότε, χρειάζεστε και διαφορετικούς τρόπους για να τα ξεκουράσετε.

      Ποιο είδος ξεκούρασης έχετε ανάγκη;

      Μόνο εσείς οι ίδιοι μπορείτε να δείτε τι έχετε πραγματικά ανάγκη ως ανάπαυση βλέποντας τη ζωή σας από μια απόσταση. Ενδεχομένως να έχετε εξαντληθεί με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικούς τομείς, οπότε ο ύπνος μπορεί από μόνος του να μην είναι αρκετός.

      Με ειλικρίνεια κοιτάξτε κατάματα τον εαυτό σας και δείτε που διοχετεύετε το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειάς σας. Αν το έλλειμα βρίσκεται σε παραπάνω από μία πτυχές της ζωής σας, στραφείτε εκεί που παρουσιάζετε το μεγαλύτερο έλλειμα.

      Για να αρχίσετε να καλύπτετε κάποιους τομείς δεν χρειάζεται να πάτε ένα μακρινό ταξίδι, αν δεν μπορείτε. Φροντίστε να εντάξετε μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας. Μια διανοητική ενέργεια, δραστηριότητες ενσυνειδητότητας, περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα ή διαλογισμό.

      Επίσης, οι κοινωνικές επαφές με τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσουν. Πάρτε τον χρόνο σας και σιγά σιγά αναδιοργανώστε τη ζωή σας. Η ανάπαυση που χρειάζεστε είναι πολυπαραγοντική και πρέπει να καλυφθεί ποικιλοτρόπως. Όλοι οι τομείς της ζωής σας χρειάζονται ισορροπία και ενασχόληση.

      Πηγή: In.gr
    • Οι 10 λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να είστε συνέχεια κουρασμένοι
      Οι 10 λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να είστε συνέχεια κουρασμένοι

      Είστε από αυτούς που δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και νιώθετε κουρασμένοι; Αν ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να είναι η αιτία

      Το να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει κάτι περισσότερο από το να είστε εξαντλημένοι από μια δύσκολη μέρα.

      Είτε σκέφτεστε να πάτε πάλι για ύπνο αμέσως μόλις ξυπνήσετε είτε αγωνίζεστε να τα καταφέρετε χωρίς να χασμουριέστε συχνά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο.

      Αυτός ο τύπος κούρασης μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή και μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές.

      Ας μάθουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

      1. Είστε κουρασμένοι γιατί δεν κοιμάστε αρκετά

      Όταν δεν κοιμόμαστε όσο χρειαζόμαστε, αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε θολωμένοι όλη μέρα.

      Υπάρχουν επίσης πολλά σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και το σώμα μας όσο κοιμόμαστε και η διατάραξη αυτού του γεγονότος μπορεί να σας αφήσει ανίκανους να συγκεντρωθείτε, μπορεί να σας κάνει ευερέθιστους και πολλά άλλα.

      2. Το μοτίβο εργασίας σας

      Αν δεν έχετε ένα σταθερό εργασιακό πρόγραμμα κάθε μέρα, ο ύπνος σας μπορεί να διαταραχθεί.

      Από το να εργάζεστε τα πρωινά, μετά τα απογεύματα και τέλος τα βράδια εκ περιτροπής, ο κιρκάδιος ρυθμός σας (η ώρα που το σώμα σας λέει φυσιολογικά ότι θέλει να χαλαρώσει για ύπνο) μετατοπίζεται.

      Το σώμα σας δεν θα καταλαβαίνει πλέον πότε πρέπει να κοιμάται και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ασθένειες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

      3. Έχετε άγχος

      Αν διαπιστώνεις ότι το στρες σου γίνεται υπερβολικό, μπορεί να είναι αυτό που σε κάνει να χάνεις πολλές ώρες ύπνου.

      Δοκιμάστε μερικές τεχνικές ηρεμίας ή αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις αν μπορείτε και δείτε πώς αλλάζει ο ύπνος σας.

      4. Πίνετε πολύ καφεΐνη

      Η υπερβολική εξάρτηση από τον καφέ και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να σας κάνει και κουρασμένους και νευρικούς.

      5. Δεν πίνετε αρκετό νερό

      Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, αλλά ένα από αυτά μπορεί να είναι η αυξημένη κόπωση.

      Εκτός από τη χαμηλότερη ενέργεια και την κακή συγκέντρωση, η έλλειψη νερού μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στις συνήθειες του ύπνου σας.

      6. Μπορεί να έχετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών

      Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από μια καλή νύχτα ύπνου, μπορεί να έχετε έλλειψη σε Β12, D ή σίδηρο.

      Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να φταίει, μιλήστε με τον παθολόγο σας για μια πιθανή εξέταση αίματος για να το διαπιστώσετε.

      7. Η διατροφή σας είναι κακή

      Αποχαιρετήστε το γρήγορο φαγητό όλη την ώρα και τα μπισκότα με σοκολάτα, γιατί αυτές οι τροφές μπορεί να δυσκολεύουν τον ύπνο σας.

      Αυτό συμβαίνει επειδή αν «δεν τρώτε επαρκείς ποσότητες θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη, το σώμα σας μπορεί να στραφεί σε αποθέματα και να αρχίσει να διασπά τις αποθήκες λίπους και τους μυς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση», λένε οι διατροφολόγοι.

      8. Είστε υπέρβαροι

      Το υπερβολικό βάρος μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξετε διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της άπνοιας στον ύπνο, που θα σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

      Ο γιατρός σας θα μπορέσει να το διερευνήσει αυτό, αν πιστεύετε ότι είναι η αιτία της κούρασής σας.

      9. Έχετε κάποια ιατρική πάθηση

      Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να σας κάνουν να κουράζεστε, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ακόμη και ο long Covid.

      10. Είστε εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ

      Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υπερβολική κούραση.

      Πηγή: In.gr
    • FT: Ο Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Η επιστολή στην φον ντερ Λάιεν
      FT: Ο Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Η επιστολή στην φον ντερ Λάιεν

      Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, που προκάλεσαν σημαντικές διαφορές στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

      Τι αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός

      Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αγοράς οδήγησαν σε ξαφνικές και μεγάλες αυξήσεις τιμών, καλώντας τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μια «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».

      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το άρθρο, ζητά από την ΕΕ να ενισχύσει τις δυνατότητες διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, προωθώντας την ανάπτυξη των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί» που παραμένει «ακατανόητο ακόμη και για τους ειδικούς».

      Επισημαίνεται ότι, πέρα από τους εποχικούς παράγοντες όπως ο καύσωνας και η ξηρασία που επηρέασαν τις χονδρικές τιμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως οι τιμές επηρεάζονται πλέον και από τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

      Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο, το οποίο στο παρελθόν εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, τώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες από την ΕΕ. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

      Εκτός από την Ελλάδα, απότομες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές ενέργειας το καλοκαίρι αντιμετώπισαν επίσης η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με το δημοσίευμα των FT να αναφέρει ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη θερινή περίοδο.

      Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα διαμόρφωσης τιμών, όπως παρουσιάστηκε στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που υποβλήθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

      Πηγή: Ethnos.gr
    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Marma Touch