Η συνήθεια που πρέπει να κόψουμε όταν προσπαθούμε να μας πάρει ο ύπνος.
Μια πρακτική που πολλοί από εμάς υιοθετούμε όταν υποφέρουμε αϋπνία είναι το να κοιτάμε διαρκώς το ρολόι μας (πολλές φορές μάλιστα υπολογίζοντας νοερά πόσες ώρες ύπνου έχουμε μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι για το επόμενο πρωί). Σύμφωνα, ωστόσο, με νέο δημοσίευμα του «Healthstat.gr», η συνήθεια αυτή κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Η αϋπνία επηρεάζει μεταξύ 4 και 22% των ενηλίκων και σχετίζεται με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και της κατάθλιψης.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Spencer Dawson, κλινικός βοηθός καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής κλινικής εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογικών και Επιστημών του Εγκεφάλου του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σοβαρότητα της αϋπνίας τους, τη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο και τον χρόνο που αφιέρωσαν παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους ενώ προσπαθούσαν να κοιμηθούν. Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν τυχόν ψυχιατρικές διαταραχές. «Βρήκαμε ότι η συμπεριφορά παρακολούθησης του χρόνου επηρεάζει κυρίως τη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο, επειδή επιδεινώνει τα συμπτώματα αϋπνίας», είπε ο Dawson. «Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν κοιμούνται αρκετά και μετά αρχίζουν να υπολογίζουν πόση ώρα θα τους πάρει για να κοιμηθούν και πότε θα πρέπει να ξυπνήσουν. Όσο πιο αγχωμένος είσαι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποκοιμηθείς» πρόσθεσε.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr