Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 14:58

Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι που νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το διαρκές αίσθημα κόπωσης; Ανακαλύψτε τον ένοχο και αυξήστε τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας

Αν αναρωτιέστε γιατί είστε διαρκώς κουρασμένοι, τότε συνεχίστε το διάβασμα… Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το αίσθημα της κόπωσης και εμείς θα αναφερθούμε στους πλέον συνηθισμένους τους οποίους μπορείτε να διορθώσετε και να νιώσετε τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας να ανεβαίνουν και πάλι.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 25 ενηλίκους κοιμάται στο τιμόνι κάθε μήνα, ενώ στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 6000 θανατηφόρα τροχαία οφείλονται σε οδηγούς που κοιμήθηκαν στο τιμόνι.

Ο πρώτος λόγος της διαρκούς κόπωσης θα σας φανεί προφανής, ωστόσο παραμένει σημαντικός. Πρόκειται για τις λίγες ώρες ύπνου. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως μια και παρότι οι άνθρωποι ηλικίας 18 έως 60 ετών χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες αδιατάρακτου βραδινού ύπνου, πολλοί είναι αυτοί που ζουν και εργάζονται με μόνιμο έλλειμμα ύπνου.

Πρόκειται μάλιστα για μια κατάσταση που εκτός από κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε και σε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.

Μια άλλη αιτία κόπωσης που συχνά περνά απαρατήρητη είναι η κακής ποιότητας διατροφή. Πολλές φορές ο πιο εύκολος τρόπος να νιώσετε περισσότερη ενεργητικότητα είναι να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Επίσης να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να φροντίζετε καθημερινά να τρώτε φρούτα και σαλάτες.

Η καθιστική ζωή είναι ο τρίτος λόγος που μπορεί να σχετίζεται με τη μειωμένη ενεργητικότητα. Μπορεί να σας φαίνεται οξύμωρο, αλλά η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να νικήσετε την κόπωση. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ακόμη και ήπια δραστηριότητα για 20′ είναι πιο αποτελεσματική για την τόνωση της ενεργητικότητας συγκριτικά με την καθιστική ζωή.

Το στρες είναι ένας ακόμη κλέφτης της ενεργητικότητας σας που εξηγεί τη μειωμένη απόδοση καθώς και την πεσμένη διάθεση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν το στρες είναι χρόνιο – δηλαδή διαρκές και παρατεταμένο – προκαλεί σωματική και πνευματική εξάντληση που μπορεί ακόμη και να μας αρρωστήσει.

Επιπρόσθετα κάποιες ασθένειες όπως η ανεπάρκεια σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός) μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα την κόπωση. Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα υπνικής άπνοιας, όπου ο πάσχων ξυπνά κουρασμένος, μια και κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει διαταραχθεί πολλάκις ο ρυθμός της αναπνοής του. Εάν λοιπόν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους και υποπτεύεστε ότι υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα για την κόπωση που αισθάνεστε, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 12:09

Σχετικά Άρθρα

  • Μόνιμο τζετ λαγκ: Γιατί είμαστε συνεχώς κουρασμένοι στην καθημερινότητά μας
    Μόνιμο τζετ λαγκ: Γιατί είμαστε συνεχώς κουρασμένοι στην καθημερινότητά μας

    Αν κάθε πρωί που σηκώνεσαι από το κρεβάτι νιώθεις και πιο κουρασμένος τότε υπάρχει λόγος.

    Όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου το πρωί και νιώθεις αρκετά κουρασμένος, παρόλο που πήγες για ύπνο στην ώρα σου, μερικές φορές ίσως είναι λογικό να αναρωτιέσαι: «Τι στο καλό έχω πάθει;». Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, έχουμε μια σαφή ένδειξη κοινωνικού τζετ λαγκ. Με άλλα λόγια είναι σαν να έχεις μόλις ολοκληρώσει μια πτήση δώδεκα ωρών με τεράστια διαφορά ώρας. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Και πώς μπορείτε να απαλλαγείς από το κοινωνικό τζετ λαγκ;

    Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα του τζετ λαγκ. Είναι μια προσωρινή διαταραχή ύπνου που εμφανίζεται όταν το εσωτερικό ρολόι του σώματος δεν ταιριάζει πλέον με την τοπική ώρα του προορισμού μας. Θέλεις πραγματικά να κοιμηθείς, αλλά ξέρεις ότι δεν θα απαλλαγείς από το τζετ λαγκ. Μια παρόμοια κατάσταση συμβαίνει και με το κοινωνικό τζετ λαγκ, μόνο που δεν χρειάζεται να μπεις στο αεροπλάνο και να διασχίσεις διαφορετικές ζώνες ώρας για να είσαι μόνιμα κουρασμένος και εξαντλημένος.

    Το κοινωνικό τζετ λαγκ είναι εξίσου αγχωτικό, όταν η καθημερινότητα απλά δεν ταιριάζει με τον κιρκάδιο ρυθμό. Κάνεις τα λάθος πράγματα τη λάθος στιγμή και τιμωρείσαι με κούραση. Αν αναρωτιέσαι τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, θα πρέπει να πούμε ότι βασικά περιγράφει το εσωτερικό μας ρολόι, το οποίο ελέγχει τις φυσικές μας διαδικασίες μέσα σε μια μέρα. Υπαγορεύει πότε κοιμόμαστε, πότε ξυπνάμε και πότε έχουμε αρκετή ενέργεια για να κινηθούμε.

    Το εσωτερικό ρολόι ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κύκλο που έχουμε συνηθίσει και στον οποίο το σώμα αντιδρά απελευθερώνοντας ορμόνες. Κάθε άτομο έχει διαφορετικό κιρκάδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι είναι σε φόρμα και με φουλ ενέργεια νωρίς το πρωί, αλλά κουράζονται το βράδυ, ενώ άλλοι ξεκινούν αντίστροφα.

    Το κοινωνικό τζετ λαγκ εμφανίζεται όταν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού ενός ατόμου και των κοινωνικών ή επαγγελματικών απαιτήσεων στις οποίες κάποιος πρέπει να προσαρμοστεί. Είσαι κουρασμένος, εξαντλημένος και κακοδιάθετος γιατί πολύ απλά η καθημερινότητα δεν ταιριάζει με τον βιορυθμό σου. Το κοινωνικό τζετ λαγκ εμφανίζεται συχνά όταν οι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, αλλά να επιστρέψουν στο φυσικό τους πρότυπο ύπνου τα Σαββατοκύριακα.

    Όποιος είναι διαρκώς κουρασμένος και υποφέρει από κοινωνικό τζετ λαγκ θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τον δικό του ρυθμό ύπνου. Γιατί κατά κάποιο τρόπο δεν φαίνεται να ταιριάζει με το εσωτερικό του ρολόι. Στόχος είναι να εναρμονιστεί ο φυσικός κιρκάδιος ρυθμός με την καθημερινότητα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις πηγαίνοντας για ύπνο, αλλά και να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι δεν θα ξυπνάς το πρωί της Δευτέρας εντελώς εξαντλημένος και θα αναρωτιέσαι τι ήπιες το Σαββατοκύριακο.

    Διαφορετικά, καλό είναι να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου στο εσωτερικό σου ρολόι όσο το δυνατόν καλύτερα. Και φυσικά αυτό που πάντα βοηθάει είναι μια ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση στον καθαρό αέρα και το να αφήνεις μακριά το κινητό σου πριν κοιμηθείς.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Γιατί «ξεμένουμε» από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας;
    Γιατί «ξεμένουμε» από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας;

    Νέες μελέτες έδειξαν πως η λήψη αποφάσεων μας «κλέβει» την ενέργεια καθημερινά.

    Σας έχει τύχει ποτέ να νιώσετε εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια, παρόλο που δεν κάνατε πολλά μέσα στην μέρα; Είτε σκέφτεστε τι θα φάτε είτε είτε πότε θα φορτίσετε το κινητό σας, από την στιγμή που ξυπνάμε, καλούμαστε διαρκώς να πάρουμε αποφάσεις, που σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να μας κουράζουν περισσότερο από όσο πιστεύαμε.

    Αν και αυτές οι απλές επιλογές δεν μας φαίνονται δύσκολες, αφού γίνονται σχεδόν αυτόματα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπερφορτώνουν τον εγκέφαλό μας, προκαλώντας κόπωση. Μάλιστα, στο τέλος μιας γεμάτης με φαινομενικά δευτερεύουσες γνωστικές εργασίες μέρας μπορεί να δυσκολευόμαστε ακόμα περισσότερο να πάρουμε ορθολογικές αποφάσεις.

    Γιατί «μένουμε» από ενέργεια;

    Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές από το Paris Brain Institute μέτρησαν τα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λήψη αποφάσεων και την επίδρασή τους στην εκτέλεση δύσκολων εργασιών.

    Επικεντρώθηκαν σε ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις απαιτητικές γνωστικές διεργασίες και την λήψη αποφάσεων. Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, σαράντα συμμετέχοντες έκαναν ασκήσεις μνήμης για έξι ώρες ενώ ήταν ξαπλωμένοι σε ένα μαγνητικό τομογράφο.

    Μια άσκηση περιελάμβανε την παρακολούθηση ακολουθιών αριθμών που εμφανίζονταν σε μια οθόνη και οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν εάν ο τρέχων αριθμός ήταν ίδιος με τον προηγούμενο. Μια πιο εύκολη άσκηση δόθηκε σε 14 άτομα, ενώ μια πιο δύσκολη σε 26.

    Διαφορετικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του γλουταμικού μετρήθηκαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια των γνωστικών ασκήσεων. Στο τέλος των ασκήσεων και οι δύο ομάδες εμφάνισαν τα ίδια επίπεδα γλουταμικού σε σύγκριση με την αρχή του πειράματος.

    Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι η ποσότητα των ασκήσεων και όχι η δυσκολία, που μπορεί να σχετίζεται με την νοητική συσσώρευση και κόπωση, αναφέρουν οι ερευνητές. Σημειώνουν ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί το φαινόμενο.

    Τι είναι η κόπωση απόφασης;

    Αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν τις πιο δύσκολες ασκήσεις έδειχναν άλλα σημάδια κούρασης, όπως η διαστολή των κόρης των ματιών τους, κάτι που δεν ίσχυε για την ομάδα που έκανε την ευκολότερη εργασία.

    Εξέτασαν επίσης πώς αυτή η γνωστική κόπωση επηρέασε την ικανότητα των συμμετεχόντων να παίρνουν αποφάσεις. Μεταξύ των εργασιών μνήμης, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες άλλες ασκήσεις, όπως μια που έπρεπε να επιλέξουν εάν θα λάβουν ένα μικρότερο χρηματικό ποσό αμέσως ή ένα μεγαλύτερο αργότερα.

    Όταν τα άτομα που έκαναν τις πιο δύσκολες ασκήσεις μνήμης κουράζονταν περισσότερο, άρχισαν να επιλέγουν την μικρότερη ανταμοιβή που θα λάμβαναν αμέσως, όμως αυτό δεν συνέβαινε πάντα με την άλλη ομάδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ίδιους ότι επέλεγαν αυτό που απαιτούσε την λιγότερη επεξεργασία.

    Άλλες μελέτες έχουν επίσης τονίσει ότι η κόπωση απόφασης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις.

    Παλαιότερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Chronobiology International, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι τείνουν παίρνουν πιο ορθολογικές αποφάσεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς το βράδυ οι συμμετέχοντες αφιέρωναν λιγότερο χρόνο, ανταποκρινόμενοι ακόμα σε προσφορές υψηλής αβεβαιότητας.

    Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Retailing and Consumer Services, οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες σχετικά με τις παρορμητικές αγορές και ανέφεραν ότι ήταν πιο πιθανό να λάβουν παρορμητικές αποφάσεις αργότερα μέσα στην ημέρα.

    Και οι δύο μελέτες υποδηλώνουν ότι έχουμε την τάση να παίρνουμε λιγότερο καλές αποφάσεις αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν ο εγκέφαλος είναι κουρασμένος και η ενέργεια είναι μειωμένη.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Ύπνος: Γιατί κάποιες φορές ξυπνάς κουρασμένη;
    Ύπνος: Γιατί κάποιες φορές ξυπνάς κουρασμένη;

    Ο ύπνος είναι απαραίτητος στη ζωή μας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μας χαλαρώνει πάντα.

    Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δραστηριότητες και να παραμένουμε υγιείς. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι αν ένα βράδυ δεν κοιμηθείτε καλά, την επόμενη μέρα θα αισθάνεστε κουρασμένοι και δεν θα μπορείτε να λειτουργήσετε σωστά.

    Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί να κοιμάστε καλά αλλά να νιώθετε εξάντληση. Αν δεν ταλαιπωρείστε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ίσως να χρειάζεστε άλλου είδους ξεκούραση που συνδέεται με το πνεύμα και την ψυχή σας, τη δημιουργικότητα και τη χαρά. Όλα αυτά ανατροφοδοτούν την ενέργειά σας και σας ανανεώνουν.

    Ύπνος VS ανάπαυσης

    Παρατηρήστε αν είστε εξαντλημένοι σε κάποιους τομείς της ζωής σας, με αποτέλεσμα να σας λείπουν διάφορα άλλα πράγματα. Μπορεί να έχετε ρίξει όλο το βάρος στη δουλειά και να μην έχετε χρόνο να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να ταξιδέψετε, να κάνετε μια δημιουργική δραστηριότητα.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη ξεκούρασης που μπορείτε να διερευνήσετε:

    1. Φυσική
    2. Διανοητική
    3. Αισθητηριακή
    4. Δημιουργική
    5. Συναισθηματική
    6. Κοινωνική
    7. Πνευματική

    Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια. Φυσικά, τα νοητικά και συναισθηματικά κομμάτια συνδέονται με τον εγκέφαλο, αλλά είναι τελείως διαφορετικά. Οπότε, χρειάζεστε και διαφορετικούς τρόπους για να τα ξεκουράσετε.

    Ποιο είδος ξεκούρασης έχετε ανάγκη;

    Μόνο εσείς οι ίδιοι μπορείτε να δείτε τι έχετε πραγματικά ανάγκη ως ανάπαυση βλέποντας τη ζωή σας από μια απόσταση. Ενδεχομένως να έχετε εξαντληθεί με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικούς τομείς, οπότε ο ύπνος μπορεί από μόνος του να μην είναι αρκετός.

    Με ειλικρίνεια κοιτάξτε κατάματα τον εαυτό σας και δείτε που διοχετεύετε το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειάς σας. Αν το έλλειμα βρίσκεται σε παραπάνω από μία πτυχές της ζωής σας, στραφείτε εκεί που παρουσιάζετε το μεγαλύτερο έλλειμα.

    Για να αρχίσετε να καλύπτετε κάποιους τομείς δεν χρειάζεται να πάτε ένα μακρινό ταξίδι, αν δεν μπορείτε. Φροντίστε να εντάξετε μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας. Μια διανοητική ενέργεια, δραστηριότητες ενσυνειδητότητας, περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα ή διαλογισμό.

    Επίσης, οι κοινωνικές επαφές με τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσουν. Πάρτε τον χρόνο σας και σιγά σιγά αναδιοργανώστε τη ζωή σας. Η ανάπαυση που χρειάζεστε είναι πολυπαραγοντική και πρέπει να καλυφθεί ποικιλοτρόπως. Όλοι οι τομείς της ζωής σας χρειάζονται ισορροπία και ενασχόληση.

    Πηγή: In.gr
  • Οι 10 λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να είστε συνέχεια κουρασμένοι
    Οι 10 λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να είστε συνέχεια κουρασμένοι

    Είστε από αυτούς που δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και νιώθετε κουρασμένοι; Αν ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να είναι η αιτία

    Το να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει κάτι περισσότερο από το να είστε εξαντλημένοι από μια δύσκολη μέρα.

    Είτε σκέφτεστε να πάτε πάλι για ύπνο αμέσως μόλις ξυπνήσετε είτε αγωνίζεστε να τα καταφέρετε χωρίς να χασμουριέστε συχνά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο.

    Αυτός ο τύπος κούρασης μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή και μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές.

    Ας μάθουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

    1. Είστε κουρασμένοι γιατί δεν κοιμάστε αρκετά

    Όταν δεν κοιμόμαστε όσο χρειαζόμαστε, αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε θολωμένοι όλη μέρα.

    Υπάρχουν επίσης πολλά σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και το σώμα μας όσο κοιμόμαστε και η διατάραξη αυτού του γεγονότος μπορεί να σας αφήσει ανίκανους να συγκεντρωθείτε, μπορεί να σας κάνει ευερέθιστους και πολλά άλλα.

    2. Το μοτίβο εργασίας σας

    Αν δεν έχετε ένα σταθερό εργασιακό πρόγραμμα κάθε μέρα, ο ύπνος σας μπορεί να διαταραχθεί.

    Από το να εργάζεστε τα πρωινά, μετά τα απογεύματα και τέλος τα βράδια εκ περιτροπής, ο κιρκάδιος ρυθμός σας (η ώρα που το σώμα σας λέει φυσιολογικά ότι θέλει να χαλαρώσει για ύπνο) μετατοπίζεται.

    Το σώμα σας δεν θα καταλαβαίνει πλέον πότε πρέπει να κοιμάται και αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ασθένειες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    3. Έχετε άγχος

    Αν διαπιστώνεις ότι το στρες σου γίνεται υπερβολικό, μπορεί να είναι αυτό που σε κάνει να χάνεις πολλές ώρες ύπνου.

    Δοκιμάστε μερικές τεχνικές ηρεμίας ή αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις αν μπορείτε και δείτε πώς αλλάζει ο ύπνος σας.

    4. Πίνετε πολύ καφεΐνη

    Η υπερβολική εξάρτηση από τον καφέ και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να σας κάνει και κουρασμένους και νευρικούς.

    5. Δεν πίνετε αρκετό νερό

    Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, αλλά ένα από αυτά μπορεί να είναι η αυξημένη κόπωση.

    Εκτός από τη χαμηλότερη ενέργεια και την κακή συγκέντρωση, η έλλειψη νερού μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στις συνήθειες του ύπνου σας.

    6. Μπορεί να έχετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών

    Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από μια καλή νύχτα ύπνου, μπορεί να έχετε έλλειψη σε Β12, D ή σίδηρο.

    Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να φταίει, μιλήστε με τον παθολόγο σας για μια πιθανή εξέταση αίματος για να το διαπιστώσετε.

    7. Η διατροφή σας είναι κακή

    Αποχαιρετήστε το γρήγορο φαγητό όλη την ώρα και τα μπισκότα με σοκολάτα, γιατί αυτές οι τροφές μπορεί να δυσκολεύουν τον ύπνο σας.

    Αυτό συμβαίνει επειδή αν «δεν τρώτε επαρκείς ποσότητες θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη, το σώμα σας μπορεί να στραφεί σε αποθέματα και να αρχίσει να διασπά τις αποθήκες λίπους και τους μυς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση», λένε οι διατροφολόγοι.

    8. Είστε υπέρβαροι

    Το υπερβολικό βάρος μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξετε διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της άπνοιας στον ύπνο, που θα σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

    Ο γιατρός σας θα μπορέσει να το διερευνήσει αυτό, αν πιστεύετε ότι είναι η αιτία της κούρασής σας.

    9. Έχετε κάποια ιατρική πάθηση

    Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να σας κάνουν να κουράζεστε, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ακόμη και ο long Covid.

    10. Είστε εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ

    Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υπερβολική κούραση.

    Πηγή: In.gr
  • Tangry – Μήπως ο λόγος που θυμώνεις είναι η κούραση;
    Tangry – Μήπως ο λόγος που θυμώνεις είναι η κούραση;

    Γνωρίζαμε το hangry, το θυμό που συνοδεύει συχνά το αίσθημα της πείνας, αλλά καθώς φαίνεται υπάρχει και το tangry αφού τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν εύκολα να προκληθούν και από την κούραση.

    Σας έχει τύχει ενώ πεινάτε να έχετε την τάση να εκνευρίζεστε πιο εύκολα, να έχετε λιγότερη υπομονή ή ακόμα και να θυμώνετε για πράγματα που διαφορετικά δεν θα σας επηρέαζαν; Αυτό το περίεργο αίσθημα περιγράφει ο όρος hangry, που πρόκειται για την σύντμηση των λέξεων hungry (πεινασμένος) και angry (θυμωμένος). Πρόσφατα, νέα μελέτη αποκάλυψε πως υπάρχει και το tangry, δηλαδή tired (κουρασμένος) και angry και μάλιστα αφορά πολλούς ανθρώπους.

    Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, εννέα στους δέκα ταυτίζονται με το συναίσθημα με έναν στους πέντε να παραδέχεται ότι οδηγείται σε ακραίες εναλλαγές της διάθεσης και συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζει, «σαν να ήταν ένας άλλος άνθρωπος».

    Τα ενδεικτικά σημάδια του «tangry»

    Τα ενδεικτικά σημάδια του θυμού λόγω κούρασης περιλαμβάνουν την υπερβολική αντίδραση σε ασήμαντα πράγματα, όπως αναφέρει το 49% μεταξύ 2.000 ατόμων, το συνεχές παράπονο (43%), την ανυπομονησία (42%) και την έλλειψη διάθεσης για κουβέντα (40%).

    Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν «tangry» συχνά χτυπούν τα τηλέφωνα (36%) και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά (35%), όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

    Επίσης, καβγαδίζουν με τους συντρόφους τους (30%), ξεσπούν στους άλλους (29%), συνηθίζουν να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό (28%), συγκινούνται εύκολα (27%) και μουρμουρίζουν υβριστικές λέξεις σχεδόν για τα πάντα (17%).

    Τα σημάδια της κούρασης

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αργή ταχύτητα αντίδρασης, το να μπερδεύει κανείς τα λόγια του και να φορά ανάποδα τα ρούχα του.

    Εκτός από την αρνητική επίδραση στη διάθεση, η κούραση μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση (50%), την όρεξη (27%) και τις σχέσεις (27%).

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:

    «Ο μέσος ενήλικας καταφέρνει να κοιμάται μόνο έξι ώρες κάθε βράδυ με το 43% να νιώθει συνήθως κούραση με το που ξυπνά και η κόπωση συνήθως κορυφώνεται γύρω στις 3 το μεσημέρι.

    Ο ύπνος, η ευεξία και η συμπεριφορά μας συνδέονται στενά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αλλάξει τα κέντρα συναισθηματικού ελέγχου του εγκεφάλου, καθιστώντας μας πιο ευαίσθητους στο στρες και μειώνοντας τον αυτοέλεγχό μας. Μερικοί άνθρωποι γίνονται πιο παρορμητικοί και επιθετικοί όταν τους λείπει ξεκούραση. Αυτή η έρευνα είναι μια πολύτιμη υπενθύμιση για το πόσο σημαντική είναι η ανάπαυση. Πολλοί από εμάς μπορεί να εκδηλώνουμε συμπεριφορές όταν στερούμαστε ύπνου που αργότερα μετανιώνουμε».

    Τα 6 βασικά είδη ξεκούρασης που έχουμε ανάγκη

    #1 Σωματική

    Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο είδος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική. Ο ύπνος και η χαλάρωση εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, παραδόξως όμως υπάρχει και η «ενεργητική» σωματική ανάπαυση.

    Αυτή η μορφή ξεκούρασης περιλαμβάνει ήπιες δραστηριότητες αποκατάστασης, όπως γιόγκα, διατάσεις, μασάζ κτλ.

    #2 Διανοητική

    Ο εγκέφαλός σας δεν σταματά να σκέφτεται ούτε αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι; Τότε, μπορεί να παλεύετε με έλλειψη διανοητικής ανάπαυσης.

    Οι σκέψεις μπορεί συχνά να «τρέχουν», ωστόσο, αν θέλετε να έχετε… το κεφάλι σας ήσυχο, πρέπει να αρχίσετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει μέσα του.

    Στην αρχή, μπορεί να μην είναι ευχάριστο ή να μην μπορείτε εύκολα να συνειδητοποιήσετε ότι επιτρέψατε στο μυαλό μας να «γεμίζει» με περιττές ανησυχίες, αλλά με τον καιρό, το να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι ίδιοι είστε οι μόνοι που μπορείτε να βάλετε σε τάξη το μυαλό σας και να το φέρετε σε μια ήσυχη κατάσταση, μόνο καλό μπορεί να σας κάνει.

    Ως πρώτο βήμα λοιπόν, δώστε προσοχή στην τάση σας να σκέφτεστε υπερβολικά.

    Στη συνέχεια, μπορείτε να εξασκήσετε διάφορες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε αυτό το μοτίβο, όπως: ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, εστίαση σε θετικές αναμνήσεις. Αναθεωρήστε επίσης τις προσδοκίες σας και ανακαλέστε σκόπιμα στιγμές που τα καταφέρατε παρά τις προκλήσεις.

    #3 Αισθητηριακή

    Αδιαμφισβήτητα, ζούμε σε έναν κόσμο συνεχούς διέγερσης: οθόνες, συνομιλίες, φώτα, μουσική, κατοικίδια, συνάδελφοι, παιδιά κ.λπ.

    Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο να επιδιώξετε σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής «στέρησης» για να ησυχάσετε και να επαναφορτιστείτε. Μπορείτε για παράδειγμα να περάσετε τουλάχιστον 45 λεπτά χωρίς χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο.

    Μια άλλη καλή λύση είναι να εστιάζετε για κάποια ώρα μέσα στην ημέρα σε μία αίσθηση τη φορά και να «αποκλείσετε» όσο μπορείτε τις υπόλοιπες.

    #4 Συναισθηματική

    Επιτρέψτε στον εαυτό σας αν δεν είναι καλά να το δηλώσει. Όταν μοιραζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα, παύουν να μας βαραίνουν τόσο. Αυτή η απελευθέρωση επιτρέπει στο συναισθηματικό μας «κύκλωμα» να ξεκουραστεί.

    Συναισθηματική ανάπαυση σημαίνει επίσης να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με άτομα που μας προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη.

    #5 Κοινωνική

    Κερδίζετε ενέργεια από τον κοινωνικό σας περίγυρο ή αισθάνεστε κουρασμένοι αφού περνάτε χρόνο με τα άτομα γύρω σας;

    Η κατανόηση των ορίων της κοινωνικής σας «μπαταρίας» μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πότε χρειάζεστε επαναφόρτιση. Αυτή είναι μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε και με τον σύντροφό σας, καθώς οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά όρια κοινωνικότητας.

    #6 Δημιουργική

    Εάν ο τομέας που εργάζεστε είναι δημιουργικός, η δημιουργική ανάπαυση σας είναι απολύτως απαραίτητη. Ένας τρόπος για να την επιτύχετε είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να εμπνευστεί ενώ ταυτόχρονα απομακρύνετε την πίεση να κάνετε κάτι με αυτήν σας την έμπνευση.

    Για παράδειγμα, περπατήστε χαλαρά στη φύση και απλώς απολαύστε την με όλες σας τις αισθήσεις…

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Μήπως το σώμα σας σας λέει να… κατεβάσετε ταχύτητα;
    Μήπως το σώμα σας σας λέει να… κατεβάσετε ταχύτητα;

    Αναγνωρίστε τα σημάδια στο σώμα που σας προειδοποιούν πως μάλλον ήρθε η στιγμή να επιβραδύνετε.

    Υπάρχουν μέρες που νιώθουμε σούπερ ενεργητικοί και άλλες που αισθανόμαστε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν. Το σώμα είναι ένα περίπλοκο σύστημα που επηρεάζεται από πολλά: επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικογενειακές ευθύνες, καθημερινό στρες, ύπνος, διατροφή κτλ.

    Όπως όμως και να είμαστε, συνήθως, συνεχίζουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες μας κανονικά μέχρι να ξαπλώσουμε τη νύχτα και να ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί νομίζοντας ότι όλα είναι εντάξει. Είναι όμως;

    Τα σημάδια ότι ήρθε η στιγμή να χαλαρώσετε

    Δυσκολεύεστε να εστιάσετε

    Οι γνωστικές σας λειτουργίες επηρεάζονται δυσμενώς όταν το σώμα είναι κουρασμένο. Αν λοιπόν σας είναι δύσκολο να κάνετε «focus», κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε για λίγες μέρες ρεπό.

    Έχετε ένταση στην περιοχή του αυχένα

    Νιώθετε κάποιο σφίξιμο στο λαιμό ή τους ώμους σας; Εάν ναι, θεωρήστε το σαν ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι κόπωσης. Οι διατάσεις θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν, όπως φυσικά και η ανάπαυση.

    Δεν νιώθετε αναζωογονημένοι ακόμα και μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο

    Ο καλός ύπνος είναι «φάρμακο» για τον οργανισμό, επισημαίνουν χρόνια οι επιστήμονες. Ύστερα από μια ποιοτική βραδινή ξεκούραση, το σώμα ανακτά και πάλι δυνάμεις και θα πρέπει να νιώθετε ακμαίοι και παραγωγικοί. Αν αυτό δεν ισχύει για εσάς αυτές τις μέρες, μήπως τελικά ασκείτε περισσότερη πίεση στον εαυτό σας από ό,τι θα έπρεπε;

    Αφαιρέστε κάποιες εργασίες από τις λίστες των υποχρεώσεων και αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στην αυτοφροντίδα και τη χαλάρωσή σας.

    Δεν έχετε τις ίδιες αντοχές

    Αν συνηθίζετε να περπατάτε πολύ ή να αθλείστε και αυτή την περίοδο νιώθετε πως δεν μπορείτε να το κάνετε, ίσως αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια για να ανακάμψει αντί για να τροφοδοτήσει τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

    Αισθάνεστε εκνευρισμό

    Έχετε εναλλαγές στη διάθεση χωρίς προφανή λόγο;

    Η ψυχική μας υγεία μπορεί να επηρεαστεί εάν το μυαλό και το σώμα μας δεν είναι ξεκούραστα. Αυτό συμβαίνει επειδή η συναισθηματική εξάντληση ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και μας βάζει σε λειτουργία «μάχης ή φυγής», πιο απλά σε μια κατάσταση άγχους.

    Θεωρήστε τα νεύρα ως έναν συναγερμό που σας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπαθήστε να χαλαρώσετε σωματικά και ψυχικά.

    Έχετε μικροατυχήματα λόγω απροσεξίας

    Όλοι είμαστε απρόσεκτοι και σκοντάφτουμε ή χτυπάμε ελαφρώς πού και πού αλλά αν σας συμβαίνουν πλέον μικροατυχήματα πολύ συχνά, δώστε προσοχή. Εστιάστε στο παρόν και ξεκουραστείτε.

    Ακούστε το σώμα σας

    Το να αναγνωρίζουμε πότε το σώμα μας μας λέει να επιβραδύνουμε είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευημερία μας. Η παράβλεψη των σημάτων που μας στέλνει μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εξάντληση και προβλήματα υγείας.

    Ακούστε λοιπόν τι λέει το σώμα σας και αφιερώστε χρόνο για να επαναφορτιστείτε όταν χρειάζεται.

    *Μην παραλείπετε ποτέ τους τακτικούς ελέγχους υγείας για να είστε βέβαιοι πως αυτά τα σημάδια δεν συνδέονται με κάποιο ήδη υπάρχον πρόβλημα. Να συζητάτε πάντα με το γιατρό σας τυχόν ανησυχίες και αλλαγές που παρατηρείτε για διάγνωση και κατάλληλη καθοδήγηση.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Είστε διαρκώς κουρασμένοι; 5 λάθη που σας «ρουφούν» την ενέργεια
    Είστε διαρκώς κουρασμένοι; 5 λάθη που σας «ρουφούν» την ενέργεια

    Ξυπνάτε κουρασμένοι, ενώ έχετε κοιμηθεί επτά με οκτώ ώρες; Αν και ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο στην ενέργεια που θα έχουμε μέσα στη μέρα, υπάρχουν και άλλοι αναπάντεχοι παράγοντες, που «ρουφούν» την ενεργητικότητά μας

    Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο αγώνας προς την τελειότητα αλλά και το να βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας ή να μην θέτετε διακριτά όρια, σας στερούν περισσότερη ενέργεια από ό,τι ίσως συνειδητοποιείτε, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη της δικής σας υγείας.

    Τα επίπεδα της ενέργειας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και από μέρα σε μέρα – αλλά αν βιώνετε μια συνεχή αίσθηση κόπωσης και κούρασης, αυτό δεν είναι φυσιολογικό – και δεν είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε.

    Όταν νιώθουμε κουρασμένοι σωματικά ή πνευματικά, υποθέτουμε αυτόματα ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά (και αυτό ισχύει για πολλούς!). Υπάρχουν όμως και άλλοι, ίσως λιγότερο προφανείς, παράγοντες που μπορούν επίσης να σαμποτάρουν τα επίπεδα ενέργειάς μας με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε καν.

    Δεν κοιμάστε ποιοτικά

    Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική, αν όχι πιο σημαντική από τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε. Γι΄αυτό και πολλές φορές οι επτά με οκτώ ώρες ύπνου δεν είναι επαρκείς για τη σωστή ανάπαυση του οργανισμού. Ένας καλός ύπνος θεωρείται εκείνος που είναι αδιάκοπος και έχει περάσει αρκετές φορές από τα διαφορετικά και σημαντικά στάδια του ύπνου. Η έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζει το στρες και τη διάθεση, δυσκολεύει τη ρύθμιση των συναισθημάτων ή την καλή απόδοση στην εργασία.

    Ειδικότερα, ο βαθύς ύπνος ή ο ύπνος βραδέων κυμάτων (που ονομάζεται επίσης ύπνος μη-REM) θεωρείται ότι παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και στα επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με το Harvard Health. Κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου σταδίου ύπνου, μεγάλο μέρος του οποίου συμβαίνει κατά το πρώτο μισό της νύχτας, είναι όταν ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και λαμβάνει χώρα η ανάπτυξη των ιστών και η μυϊκή αποκατάσταση.

    Για να διασφαλίσετε την ακεραιότητα του ύπνου, φροντίστε να ξεκουράζεστε επτά με οκτώ ώρες, τηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα κατάκλισης – αφύπνισης και μειώνοντας το φωτισμό και την έκθεση σε μπλε φως πριν τον ύπνο.

    Δεν τρέφεστε ισορροπημένα

    Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Όταν το σώμα δεν έχει αποθέματα των συστατικών που διασπώνται για να παράγει ενέργεια, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, τότε ενδεχομένως να νιώθετε περισσότερη κούραση. Επομένως, φροντίστε να καταναλώνετε αρκετές τροφές με τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά, άπαχες πηγές πρωτεϊνών (τόσο φυτικές όσο και ζωικές πρωτεΐνες), δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη.

    Καταναλώνετε ένα μεγάλο μεσημεριανό γεύμα

    Ένα βαρύτερο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε μια απογευματινή πτώση της ενέργειας ή σε ένα ληθαργικό «διατροφικό κώμα» αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων προκαλεί γρήγορη άνοδο των σακχάρων στο αίμα και πτώση λίγο αργότερα, οδηγώντας σε αίσθημα υπνηλίας. Στα ένοχα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα τηγανητά, τα λιπαρά τρόφιμα και οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Φροντίστε επομένως να υπάρχει μια ισορροπία στη συχνότητα αλλά και στο μέγεθος και το περιεχόμενο των γευμάτων.

    Δεν ενυδατώνεστε αρκετά

    Το νερό είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, αλλά και την απαλλαγή του οργανισμού από τα απόβλητα. Όταν δεν πίνετε αρκετές ποσότητες νερού και έχετε αφυδατωθεί, το σώμα αναγνωρίζει τα σημάδια και «απαντά» με συμπτώματα, όπως το αίσθημα της κόπωσης.

    Δεν ξεκουράζεστε σωστά

    Αν και ο ύπνος θεωρείται απαραίτητος για να ξεκουραστούμε, πολλές φορές δεν είναι η μέθοδος που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανανεωθεί. Σύμφωνα με τη δρ Saundra Dalton-Smith, η έννοια της ανάπαυσης χωρίζεται σε επτά διαφορετικούς τύπους: κοινωνική, αισθητηριακή, δημιουργική, πνευματική, σωματική, νοητική και συναισθηματική ανάπαυση. Αυτό που σας λείπει για να γεμίσετε μπαταρίες μπορεί να είναι η μείωση του χρόνου που περνάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ένα απόγευμα αυτοφροντίδας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Είστε στα πρόθυρα Burnout; Τα σημάδια που το αποκαλύπτουν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
    Είστε στα πρόθυρα Burnout; Τα σημάδια που το αποκαλύπτουν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

    Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από επαγγελματική εξουθένωση; Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα εύχρηστο εργαλείο προκειμένου να βρουν βοήθεια όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη

    Ακόμα και στην -κατά τα λεγόμενα- προοδευτική Σουηδία, η εργασιακή εξάντληση αποτελεί μια πραγματικότητα. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Psychology, περίπου ένας στους δέκα Σουηδούς (13%) διατρέχει υψηλό κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως είναι το νέο εργαλείο που προέκυψε, το οποίο μπορεί να εντοπίσει τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο.

    Τα επικίνδυνα σημάδια

    Εάν αντιμετωπίζετε αυξημένες απαιτήσεις στη δουλειά και άγχος και έχετε παρουσιάσει συχνά τα ακόλουθα συμπτώματα τις τελευταίες εβδομάδες, ενδεχομένως να βρίσκεστε στα πρόθυρα burnout:

    • Αισθάνεστε πνευματικά εξαντλημένοι στη δουλειά.
    • Δυσκολεύεστε να νιώσετε ενθουσιασμό
    • Βρίσκετε δύσκολο το να συγκεντρωθείτε
    • Αντιδράτε υπερβολικά χωρίς να το θέλετε μερικές φορές.

    «Κλειδί» η έγκαιρη παρέμβαση

    Θεωρείται σημαντικό να εντοπίζονται τα πρώιμα σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης, προκειμένου να μετριαστούν οι βλαβερές συνέπειες. Οι ενδείξεις αυτές είναι συχνά εμφανείς προτού τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, αρκεί να καταφέρουμε να τις εντοπίσουμε: «Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του burnout μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, πόνο που σχετίζεται με μυοσκελετικούς τραυματισμούς, προβλήματα ύπνου και κατάθλιψη» προειδοποιεί ο Δρ Leon De Beer, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας της Εργασίας και της Οργάνωσης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).

    Η ερευνητική ομάδα του Δρ De Beer δημιούργησε δοκιμαστικά ένα νέο εργαλείο αναγνώρισης των πρώιμων προειδοποιητικών συμπτωμάτων της επαγγελματικής εξουθένωσης. Στο παρελθόν, δεν ήταν πάντα τόσο εύκολο: «Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε ένα αρκετά λεπτομερές εργαλείο μέτρησης για χρήση τόσο στον τομέα της πρακτικής όσο και της έρευνας, το οποίο να εντοπίζει τους εργαζόμενους που απειλούνται» επισημαίνει.

    Το εργαλείο με την ονομασία ΒΑΤ (Burnout Assessment Tool) δοκιμάζεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένα διεθνές πρότυπο για την αξιολόγηση της επαγγελματικής εξουθένωσης.

    Το ΒΑΤ καταγράφει τέσσερις κύριες ομάδες παραγόντων κινδύνου: την εξάντληση, την ψυχική απομάκρυνση, τη γνωστική εξασθένιση και τη συναισθηματική εξασθένιση. Το burnout στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αλλά ένα αίσθημα ψυχικής ή σωματικής εξάντλησης – η αντίδραση του σώματος σε μια διαρκή, απαιτητική κατάσταση. Μπορεί να ορίζεται συνήθως ως σύνδρομο που σχετίζεται με την εργασία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι παίζει ρόλο και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση δεν σταματούν απαραίτητα όταν πηγαίνετε σπίτι σας στο τέλος της ημέρας, καθώς οι επιπτώσεις αυτές συχνά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της ζωής και αντίστροφα.

    Για ορισμένους ανθρώπους, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να σταματήσει εν τη γενέσει της και να βρεθούν λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασής τους. Για άλλους, ωστόσο, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επαγγελματική εξουθένωση μέσω ατομικής θεραπείας, αλλά δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα αν οι άνθρωποι επιστρέφουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και υπάρχουν λίγοι πόροι. Τότε είναι πολύ πιθανό ο εργαζόμενος να αρρωστήσει ξανά. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν καλές συνθήκες εργασίας και δομές που να διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων», λέει η καθηγήτρια Δρ Marit Christensen στο Τμήμα Ψυχολογίας του NTNU.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch