Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 13:58

Γιατί όταν αγχωνόμαστε ψάχνουμε σοκολάτα - Ειδικοί εξηγούν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ειδικοί εξηγεί γιατί έχουμε την τάση να θέλουμε να φάμε σοκολάτα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και δίνει συμβουλές για να αποφεύγουμε αυτή την κακιά συνήθεια.

Τρώμε σοκολάτα για να γιορτάσουμε τις καλές στιγμές, ως μια γλυκιά απόλαυση για να μας φτιάξει και η διάθεση πολλές φορές. Υπάρχει όμως και ένα άλλο, πιο αρνητικό συναίσθημα που μας ωθεί εκεί

Η σοκολάτα μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που λαχταράμε όταν είμαστε στα «κόκκινα» και σύμφωνα με τους γιατρούς αυτό έχει να κάνει με τον μηχανισμό αντίδρασης «μάχης ή φυγής» που ενεργοποιεί ο οργανισμός μας για άμυνα.

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες του οργανισμού και μόλις ενεργοποιηθεί, αποσπά την ενέργεια από το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που πυροδοτεί την επιθυμία για ζάχαρη.«Η λαχτάρα για σοκολάτα είναι μια αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση ως ανάγκη για ενέργεια», τονίζει η Νίκι Κέι, ενδοκρινολόγος και επίτιμη λέκτορας ιατρικής στο University College του Λονδίνου.

«Το άγχος αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά μας αποθέματα, οπότε νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι γλυκό για να ενισχύσουμε τα επίπεδα ενέργειας», λέει η γιατρός.

Σημείωνει: «Αλλά, παραδόξως, η απλή κατανάλωση γλυκών - όπως η σοκολάτα - μπορεί επίσης να στείλει το σάκχαρο στο αίμα στα ύψη, ακολουθούμενο από μια κατάρρευση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει «ένα τρενάκι του τρόμου στρες και λαχτάρας για γλυκό».

Ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που μας φέρνει όρεξη για σοκολάτα

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, ενεργοποιείται η αντίδραση του οργανισμού για να βοηθήσει στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και των λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία ως απαραίτητο καύσιμο για τους μυς και τον εγκέφαλο», λέει η ιατρός-διατροφολόγος Σάρα Μπρούερ.

«Αυτή η αντίδραση στο στρες προκαλεί πείνα, οπότε θα φάτε για να ανεβάσετε και τα επίπεδα καυσίμων σας και μπορεί να εμφανίσετε λιγούρες - ειδικά για γλυκές, παχύρευστες τροφές με υδατάνθρακες που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», σημειώνει.

Προσθέτει: «Η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενεργοποιεί στη συνέχεια την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει την πτώση των επιπέδων γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο και πάλι, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».

Γιατί, λοιπόν, η όρεξη για σοκολάτα είναι που χτυπάει πιο έντονα, αναρωτιέται η Dail Mail.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι η σοκολάτα έχει επιδράσεις στον εγκέφαλο που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να νιώσετε καλά, αυξάνοντας τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της PEA (φαινυλαιθυλαμίνη, συγγενής της αμφεταμίνης) που αλλάζει τη διάθεση και σας δίνει ένα ήπιο, ενισχυτικό της αυτοπεποίθησης».

«Η σοκολάτα περιέχει επίσης τρυπτοφάνη - μια χημική ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο για να ανυψώσει τη διάθεση και να αυξήσει την ευφορία, καθώς και θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό που σας ανεβάζει τη διάθεση»,αναφέρει η διατροφολόγος.

«Καταλαβαίνετε ότι επιθυμείτε σοκολάτα ή γλυκές τροφές όταν είστε θυμωμένοι;», λέει η Μπρούερ.

«Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εμπλέκονται περισσότερα από το να αισθάνεστε απλώς εκνευρισμένοι επειδή σας αγχώνει η πείνα, ωστόσο. Πιστεύεται ότι το να βιώνεις επιθετικότητα όταν πεινάς είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που θα βοηθούσε τους προγόνους μας να επιβιώσουν όταν έπρεπε να κυνηγήσουν για φαγητό», επισημαίνει.

Ο Ρόμπ Χόμπσον, εγγεγραμμένος διατροφολόγος, αθλητικός διατροφολόγος και σύμβουλος του προμηθευτή συμπληρωμάτων Healthspan, λέει: «Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η σωματική ή συναισθηματική δυσφορία αυξάνει την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Πιστεύεται ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σε συνδυασμό με την ινσουλίνη θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα. Και μόλις καταναλωθούν, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη φαίνεται να έχουν ανατροφοδοτικό αποτέλεσμα που αμβλύνει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με το στρες. Πρόκειται πραγματικά για τροφές "παρηγοριάς"».

4 συμβουλές για να μην τρώμε σοκολάτα και άλλα γλυκά όταν έχουμε άγχος

Τρώτε μεσογειακά

«Πώς μπορούμε λοιπόν να το αποφύγουμε ακολουθώντας μια υγιεινή, μεσογειακού τύπου διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που βοηθά στην αποφυγή αυτών των διακυμάνσεων του σακχάρου και της όρεξης για φαγητό», λέει η Σάρα Μπρούερ.

«Και όταν έχετε όρεξη για κάτι γλυκό, προτιμήστε γλυκά φρούτα όπως μούρα, νεκταρίνια και κεράσια αντί για γλυκά και αν πραγματικά πρέπει να φάτε μερικούς βαριούς υδατάνθρακες, δοκιμάστε μια μπανάνα ή μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα αντί για αυτά, συμπληρώνει.

Περπατήστε για 15 λεπτά

Η επιθυμία για σοκολάτα μπορεί συχνά να ξεπεραστεί με τη ζωηρή άσκηση, η οποία απελευθερώνει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μοιάζουν με όπιο, όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες.

Μια μελέτη του 2015 του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία σε 47 «υπέρβαρους καταναλωτές ζαχαρούχων σνακ» διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν για μόλις 15 λεπτά είχαν μικρότερη επιθυμία για γλυκές λιχουδιές μετά την άσκηση από ό,τι οι άνθρωποι που παρέμεναν αδρανείς.

Κρατήστε ημερολόγιο

Το να μάθετε να καταλαβαίνετε τι τρώτε και γιατί, είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυση του συναισθηματικού φαγητού, λέει η Μπρούερ.

«Αν αισθάνεστε αγχωμένοι, κάντε έναν περίπατο ή ένα μπάνιο για να χαλαρώσετε, αντί να πιάνετε το κουτί με τα μπισκότα. Ή αφιερώστε 15 λεπτά γράφοντας για το τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, είτε πρόκειται για τις σχέσεις, τους φίλους, τη μουσική ή τα παιδιά σας».

Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα διατροφής

Το συμπλήρωμα διατροφής με χρώμιο έχει ευεργετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Ενισχύει την πρόσληψη γλυκόζης στα κύτταρα αυξάνοντας τον αριθμό των ενεργών υποδοχέων ινσουλίνης που κινούνται στην επιφάνεια των κυττάρων. Αυτό διευκολύνει την ινσουλίνη να λειτουργήσει ως κλειδί για την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

«Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να θέλουν να εξετάσουν οι άνθρωποι είναι να δοκιμάσουν να πάρουν χρώμιο. Αυτό το μέταλλο συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τους βοηθάει να έχουν καλύτερο έλεγχο της επιθυμίας τους για ζάχαρη», υπογραμμίζει.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 11:36

Σχετικά Άρθρα

  • Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει
    Το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»: Υπάρχει και μας επηρεάζει

    Τι είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και γιατί μας προκαλεί συναισθήματα θλίψης και φόβου;

    Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα γοητευτικό και πολύ όμορφο φαινόμενο που γεμίζει τις σκέψεις και τις αισθήσεις μας με εικόνες και συναισθήματα. Ωστόσο, όσο ξεθωριάζει το φως της μέρας, ίσως, να έχετε παρατηρήσει -αρκετά συχνά- να σας κατακλύζουν συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, φόβου ή ανησυχίας. Αυτό είναι το «άγχος του ηλιοβασιλέματος» και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα για τον καθένα. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο του χώρου και του χρόνο ή να αισθάνονται ενοχές και ματαίωση.

    Από τι προκαλείται το «άγχος του ηλιοβασιλέματος»;

    Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από πιο ανήσυχο πνεύμα ή που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή μπορεί να αισθάνονται πιο εύκολα άγχος και άβολα συναισθήματα με το ηλιοβασίλεμα. Μια μελέτη του 2022 αναφέρει ότι, για τους ανθρώπους που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανησυχία, το άγχος κορυφώθηκε το πρωί και μειώθηκε αργότερα. Αντίθετα, τα άτομα με μόνιμο στρες, παρουσίασαν διαρκές άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Επιπλέον, έρευνα αποκαλύπτει ότι το προσωπικό σας ρολόι μπορεί να έχει άμεση σύνδεση με αυτό. Οι «βραδινοί τύποι», πιθανόν, να βιώνουν περισσότερη νευρικότητα από το απόγευμα και μετά.

    Οι συνθήκες σε κάθε περίπτωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αν, για παράδειγμα, είστε όλη μέρα στο σπίτι, έχετε δουλέψει από εκεί, και δεν έχετε δει κανέναν, ενδεχομένως, να βιώσετε πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα από το απόγευμα και μετά.

    Πολύ πιθανόν να θεωρείτε ότι δεν ρουφήξατε τη μέρα, ότι δεν κάνατε αρκετά και αυτομάτως να αισθάνεστε ματαίωση. Ειδικά αν δεν ήταν μία και από τις πιο παραγωγικές μέρες σας, το άγχος θα πολλαπλασιαστεί, καθώς μπορεί να έχετε εκκρεμότητες που θα επιβαρύνουν την επόμενη μέρα. Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσετε και την τελειομανία και το χρονοδιάγραμμά σας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ψυχολογία σας.

    Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό σας, μπορεί να βγείτε μια βόλτα για να πάρετε ανάσα στο ηλιοβασίλεμα και τη στιγμή που ησυχάζετε από τις υποχρεώσεις να σας πλημμυρίσουν τα αγχωτικά συναισθήματα, καθώς δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε στη συνέχεια, τι θα φάτε, αν έχετε οργανώσει όλα τα ραντεβού σας για την επόμενη μέρα κ.ο.κ. Εκείνη τη στιγμή, το ηλιοβασίλεμα είναι και το σημάδι που δίνει η φύση στο μυαλό και το σώμα σας ότι πρέπει να μειώσει ταχύτητες και να «σβήσει».

    Μπορεί, επίσης, η καθημερινότητα στην εργασία σας να είναι δύσκολη, καθώς είστε απομακρυσμένοι από τα πράγματα και τις δραστηριότητες που αγαπάτε ή δεν έχετε χρόνο να απολαύσετε την προσωπική σας ζωή.

    Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος για το ηλιοβασίλεμα

    Ξεκινήστε αναζητώντας τις αιτίες. Σκεφτείτε προσεκτικά τι σας λείπει την υπόλοιπη μέρα. Είναι η ανθρώπινη σύνδεση, η άσκηση, η διασκέδαση, η ρουτίνα αυτοφροντίδας, η τέχνη; Αν βρείτε τις «τρύπες» που υπάρχουν στην καθημερινότητά σας και επιδιώξετε να τις ανατροφοδοτήσετε συνειδητά, ίσως, μακροπρόθεσμα μειώσετε και αυτό τι περίεργο συναίσθημα άγχους στο ηλιοβασίλεμα. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας περισσότερα από όσα απολαμβάνετε και σας δημιουργούν ευχαρίστηση, θα αποκτήσει καθολικά νόημα η ζωή σας και τότε μπορεί η μελαγχολία του ηλιοβασιλέματος να μετατραπεί σε προσμονή.

    Εξασκείστε λίγα λεπτά ενσυνειδητότητας. Καθίστε ήσυχα με τον εαυτό σας και αφουγκραστείτε τον, επιτρέψτε του να νιώσει την ολότητά του στο παρόν. Αυτό θα σας ηρεμήσει.

    Αν, παρ’ όλα αυτά, συνεχίσετε να ανησυχείτε, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Δεν πρέπει να αφήσετε το άγχος να κατακλύσει τις πτυχές της ζωής σας και να σας καθηλώσει. Έχετε τον έλεγχο να μετατρέψετε το ηλιοβασίλεμα σε μια στιγμή απίστευτης ομορφιάς και απελευθέρωσης όλου του ρομαντισμού της φύσης. Ανοίξτε την καρδιά σας στη φύση και εμπνευστείτε από αυτήν. Πολλές φορές ψάχνουμε τις λύσεις σπασμωδικά χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι, ουσιαστικά, βρίσκονται μέσα μας και στον φυσικό κόσμο.

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη
    Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη

    Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με 6,5-10% του προϋπολογισμού υγείας μπορεί να μειώσει τις δαπάνες για ψυχικές παθήσεις κατά το ένα τέταρτο

    Αύξηση του άγχους κατά 20% και της κατάθλιψης κατά 14% έχει καταγραφεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, τη στιγμή που για τις ψυχικές παθήσεις, τα ευρωπαϊκά συστήματα περίθαλψης δαπανούν 430 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όμως σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί (περίπου 122,9 δις. ευρώ ετησίως), καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται στην ψυχική υγεία, δημιουργούνται πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οφέλη 4,50 ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε μια εκθετική απόδοση των επενδύσεων στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την νέα έκθεση για την ψυχική υγεία της Headway, πρωτοβουλίας του Ιταλικού think tank «The European House – Ambrosetti» και της Angelini Pharma, με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής πλατφόρμας για τις ψυχικές διαταραχές.

    Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν άμεσα 79,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έμμεση ετήσια εξοικονόμηση ύψους 43,5 δις ευρώ μειώνοντας το φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνολικά, το άμεσο και έμμεσο κόστος της ψυχικής περίθαλψης που μπορεί να αποφευχθεί και στις 28 χώρες ανέρχεται σε 122,9 δις. ευρώ κάθε χρόνο.

    Χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 6,5% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ χώρες με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού υγείας. Εντούτοις, μόνο οι 7 από τις 28 χώρες έχουν πετύχει το στόχο αυτό. Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη που απαιτείται αντιστοιχεί σε 27,4 δις. ευρώ.

    Σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί ανά έτος, αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη ή τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα οδηγούσε στην εκθετική απόδοση επένδυσης 4,50 ευρώ.

    Τα οφέλη των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν περιορίζονται στην οικονομική κλίμακα. Θα οδηγήσουν και σε σημαντική βελτίωση των εκβάσεων ψυχικής υγείας για τον πληθυσμό, όπως μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών, μειωμένη ανάγκη για επείγουσα και μακροχρόνια περίθαλψη και καλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

    Πρόληψη

    «Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης – αποτελεί θεμελιώδη προβληματισμό που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την απασχόληση έως τον σχεδιασμό των κοινοτήτων και την κοινωνική πολιτική. Δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε πέρα από την εκ των υστέρων παροχή φροντίδας και να επενδύσουμε σε εκ των προτέρων, συντονισμένες στρατηγικές δημόσιας ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα πολιτικών. Μόνο μέσω τέτοιων ολοκληρωμένων και διατομεακών προσπαθειών μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να ευημερεί, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Ruggero Razza.

    Η έκθεση

    Η έκθεση παρέχει και μια συγκριτική ανάλυση της ψυχικής υγείας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χρησιμοποιώντας 54 Βασικούς Δείκτες Επιδόσεων, η έκθεση περιέχει πλήθος δεδομένων σχετικά με προσδιοριστές της ψυχικής υγείας, την κατάσταση ψυχικής υγείας του πληθυσμού και τον βαθμό απόκρισης των εθνικών συστημάτων υγείας στις ανάγκες των ανθρώπων όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τον χώρο εργασίας, τα σχολείο και την κοινωνία γενικότερα.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βελτιώσει την ανταπόκριση των συστημάτων υγείας τους στις ανάγκες ψυχικής υγείας κατά 7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2022 (η μέση βαθμολογία αυξήθηκε από 4,9 σε 5,2), παρά τη χαρακτηριστική αύξηση του επιπολασμού ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη κατά 14% και το άγχος κατά 20% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Χώρες με θετική τάση περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όμως, η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν αρνητική τάση στη δαπάνη για την ψυχική υγεία, με τις περισσότερες να εμφανίζουν μειωμένη ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ψυχικής υγείας σε σχολεία, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο γενικά.

    Καλύτερη έκβαση

    «Με τη νέα έκθεση της Headway, μπορούμε πλέον να βασιστούμε σε δεδομένα αρκετών ετών τα οποία μας καθοδηγούν στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό στρατηγικών για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη. Τα τελευταία νούμερα είναι ενθαρρυντικά, διότι υποδεικνύουν τον δρόμο για βελτιωμένες εκβάσεις ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η ανάλυσή μας δείχνει τους πολυπαραγοντικούς προσδιοριστές της ψυχικής υγείας που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση νόσων όπως η κατάθλιψη και το άγχος· μόνο μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τις βέλτιστες εκβάσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα καταδεικνύουν με σαφήνεια τη θετική επιστροφή επενδύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι άνθρωποι, όταν αυξάνεται η κρατική δαπάνη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεδομένου ότι μόνο επτά από τις 28 χώρες που αναλύθηκαν έχουν επιτύχει τη δεδομένη στιγμή το υποδεικνυόμενο επίπεδο επενδύσεων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι απολύτως αναγκαία η δράση», δήλωσε η Elisa Milani, Συντονίστρια έργου και Σύμβουλος του Τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο The European House – Ambrosetti.

    Από την πλευρά της Angelini Pharma, ο διευθύνων σύμβουλος Jacopo Andreose σημείωσε ότι «Η Έκθεση Headway υπογραμμίζει το εύρος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας δυνητικές αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην Angelini Pharma, καλωσορίζουμε την απόφαση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξακολουθήσει να θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία ως τομέα πολιτικής, προετοιμάζοντας μια μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία για την Υγεία του Εγκεφάλου. Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία και τους πόρους τους στον προσδιορισμό των πλέον αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για την ψυχική υγεία. Όπως τονίζεται και στην έκθεση, μια επιπλέον ετήσια επένδυση σε αυτά τα πεδία στόχους θα μπορούσε να εξασφαλίσει σοβαρή εξοικονόμηση δαπανών για τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών – αμβλύνοντας την πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, τονώνοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και εξασφαλίζοντας επιστροφή 4,50 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ζήτημα όχι μόνο για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για τη μείωση του φορτίου σε επίπεδο κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον για όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;
     Μειώνει πραγματικά το άγχος η κατανάλωση τροφής;

    Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους «οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και πολλά θετικά συναισθήματα». Αρκεί όμως αυτό για να μειώσει το άγχος;

    Το άγχος μας έχει αναγκάσει σχεδόν όλους να αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ενώ μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους και παραλείπουν γεύματα, άλλοι τρώνε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες, και ορκίζονται ότι τα δοκιμασμένα φαγητά παρηγοριάς τους βοηθούν να αισθάνονται καλύτερα.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το φαγητό λόγω άγχους μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «υποτονικοί ή τεμπέληδες και να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους». Παρόλα αυτά, το stress eating παραμένει αρκετά διαδεδομένο. Υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Και τι μπορούμε να κάνουμε αντί να τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα;

    Γιατί οι άνθρωποι τρώνε όταν είναι αγχωμένοι;

    Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι τρώνε όταν βρίσκονται υπό πίεση.

    Πρώτον, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να τρώμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, δήλωσε η Jacqueline Shiels, κλινική ψυχολόγος στο Kaiser Permanente στο Walnut Creek της Καλιφόρνια, η οποία ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές «Βιολογικά, το στρες ενεργοποιεί την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία παίζει ρόλο στην όρεξη και τις λιγούρες», εξήγησε η ίδια. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, το φαγητό είναι «ο τρόπος του σώματός μας να αντιμετωπίσει πραγματικές ή φανταστικές απειλές».

    «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το φαγητό με την οικογένειά μας και τις παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών θετικών συναισθημάτων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έχουν συνδεθεί με τη χαλάρωση ή την ανταμοιβή». Σε περιόδους στρες ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση «φυγής», «επιστρέφουμε σε αυτό που ξέρουμε ότι μας φέρνει χαρά ή ηρεμία», εξήγησε. Σύμφωνα με τη Shiels, για πολλούς ανθρώπους, «ένα αγαπημένο σνακ μπορεί να ήταν ένας τρόπος να ανταμείψει κανείς τον εαυτό του σε δύσκολες στιγμές». Όταν αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται αρκετά, «μετατρέπεται σε μια άλλη συνήθεια», οδηγώντας μας να αναζητούμε τροφές που συνδέουμε με πιο ευτυχισμένες στιγμές όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.

    Τέλος, υπάρχει και μια ψυχολογική συνιστώσα. «Το φαγητό μπορεί να είναι μια προσωρινή αίσθηση παρηγοριάς ή απόσπασης της προσοχής από τα στρεσογόνα συναισθήματα», εξήγησε η Shiels. Όταν είμαστε αγχωμένοι, «οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να νιώθουμε καλά και ήρεμα», οπότε μπορεί να επιδιώκουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας με κάτι. Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται σε φαγητά που απολαμβάνουν για να βοηθήσουν στην καταστολή των «αρνητικών συναισθημάτων».

    Είναι η κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους επιβλαβής;

    Η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους μπορεί να «έχει άμεσο αντίκτυπο στο άγχος», αλλά τα αποτελέσματα δεν διαρκούν για πολύ, δήλωσε η Shiels. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων» μέσω του φαγητού λειτουργεί μόνο προσωρινά και δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την αιτία του στρες.

    Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ή το αλόγιστο φαγητό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αποφεύγετε το stress eating. Η Avigail Lev, αδειούχος κλινική ψυχολόγος στο Bay Area CBT Center, προειδοποιεί ότι το φαγητό για τη μείωση του στρες «τροφοδοτεί ένα συγκεκριμένο κενό μέσα μας, λειτουργώντας ως καταπραϋντικός μηχανισμός». Ωστόσο, αν το stress eating χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντιμετώπισης αρκετά συχνά θα «δημιουργήσει ένα είδος εθισμού» παρόμοιο με τον αλκοολισμό.

    Το stress eating «δεν βοηθάει πραγματικά στη μείωση του στρες μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Lev. Παρόλο που μπορεί να « αισθάνεστε καλά εκείνη τη στιγμή», το stress eating είναι επιβλαβές μακροπρόθεσμα, επειδή μπορεί να γίνει κακή συνήθεια και μπορεί να παρατείνει την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του στρες.

    Πως μπορούμε να αποφύγουμε το stress eating;

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφής λόγω άγχους.

    Η αποφυγή του stress eating μπορεί να ξεκινήσει με το να τρώτε καλύτερα πριν αγχωθείτε. «Η διατήρηση της συνέπειας με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ευερεθιστότητας και του άγχους που σχετίζονται με το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα» και να βοηθήσει στη μείωση του στρες πριν αυτό ξεκινήσει, δήλωσε η Shiels. Συνιστά να επιλέγετε τροφές με «επαρκή μακροθρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπη» και «να τρέφεστε με ενυδατικά τρόφιμα» για να κρατάτε την πείνα υπό έλεγχο και να αποφεύγετε να «πεινάτε».

    Επιπλέον, πριν αρπάξετε μια σακούλα πατατάκια για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε, η Shiels συνιστά «να καθίσετε με τα αρνητικά συναισθήματα και να μην τα κρίνετε ή να μην προσπαθείτε να τα ξεφορτωθείτε» τρώγοντας. «Εκεί είναι που συμβαίνει η μαγεία», είπε.

    *Με πληροφορίες από: HuffPost | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Chef – Amazon Prime Video

    Πηγή: in.gr

  • Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο
    Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο

    Το κόστος της εμμονικής επιδίωξης της υγείας είναι ότι μερικές φορές οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα

    Κάθε σχόλιο για τη σημασία της υγείας περισσεύει. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό, γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως χρειάζεται για να διατηρηθούμε ακμαίοι και υγιείς. Καμιά φορά, όμως, αυτή η προσπάθεια έχει τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Προσπαθώντας εμμονικά να παραμείνουμε υγιείς, καταλήγουμε να αρρωσταίνουμε.

    Μια νέα έκθεση υποδεικνύει ότι η υπερβολική πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας στην προσπάθεια να παραμείνουμε υγιείς συμβάλλει στην πραγματικότητα σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εξουθένωση από την ευεξία». Η παγκοσμίου κλίμακας έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις περισσότερων από 15.000 ενηλίκων, ανακαλύπτοντας ότι σχεδόν τα 2/3 ένιωθαν έντονα την «υποχρέωση» να εμφανίζονται υγιείς και καλά. Αυτή η συνεχής πίεση δεν είναι μόνο εξαντλητική, αλλά οδηγεί επίσης τους ανθρώπους να επικεντρώνονται περισσότερο σε ό,τι λείπει από τη ζωή τους αντί να εστιάζουν σε μια ισορροπημένη ευημερία.

    Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νεότερες γενιές αισθάνονται περισσότερο το βάρος αυτών των προσδοκιών. Ειδικότερα, τα άτομα που διανύουν τη δεκαετία των 20 ανέφεραν ότι αισθάνονται διπλάσια ψυχική, σωματική και κοινωνική πίεση σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών, με τους νεότερους να αποτελούν τα πιο επιρρεπή «θύματα» στις πιέσεις που σχετίζονται με την «κουλτούρα της ευεξίας».

    Μια σημαντική πηγή αυτής της πίεσης είναι ο τεράστιος όγκος των αντικρουόμενων συμβουλών περί υγείας και ευεξίας. Ενδεικτικά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δήλωσαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι συντριπτικές και αντιφατικές, καλλιεργώντας τους αβεβαιότητα σχετικά με το τι είναι πραγματικά ωφέλιμο. Η Παγκόσμια Έκθεση Ευημερίας 2024 ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό το φαινόμενο: «Όσο μεγαλύτερη πίεση νιώθουμε να είμαστε καλά, τόσο λιγότερο καλά νιώθουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην έκθεση, μάλιστα, αποτυπώνονται τρεις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτού του κύκλου:

    • μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες,
    • αντιφατικές πληροφορίες και
    • το αίσθημα της απομόνωσης στο ταξίδι ευεξίας.

    Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει για να σπάσει αυτός ο επιβλαβής κύκλος; Οι ειδικοί συνιστούν διάφορα πρακτικά βήματα για τη μείωση της πίεσης:

    • Κάντε διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η αποστασιοποίηση από τις πλατφόρμες που συχνά απεικονίζουν ανέφικτα πρότυπα μπορεί να μειώσει το αίσθημα της σύγκρισης και της ανεπάρκειας.
    • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό: Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και να καλλιεργήσουν μια πιο χαλαρή νοοτροπία.
    • Μην παραλείπετε να κινείστε: Η ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα, είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία.
    • Ενισχύστε τους κοινωνικούς σας δεσμούς: Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι οι ομαδικές προπονήσεις, που, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνουν τη συνολική ευεξία κατά 15%, ενώ ο διαλογισμός μπορεί να την αυξήσει κατά 9%. Επιπλέον, ο καθορισμός σαφών ορίων, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή βελτιώνει επίσης την ευημερία κατά 13%.

    Ο δρ. Murali Doraiswamy, ειδικός ψυχικής ευεξίας, εξηγεί ότι η πίεση για συνεχή βελτίωση της υγείας μπορεί συχνά να λειτουργήσει αντίστροφα. «Η επιδίωξη της ευημερίας μπορεί να γίνει πηγή άγχους, επειδή τείνουμε συχνά να κολλάμε σε αυτό που λείπει από τη ζωή μας. Ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων και η μετατροπή της υγείας σε μια χαρούμενη διαδικασία μπορεί να αντιστρέψει αυτή την τάση».

    Στην τελική, η κατάκτηση της ευεξίας είναι ένας στόχος που μας αφορά όλους: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 89% των ερωτηθέντων έχουν λάβει περισσότερα μέτρα φέτος σε σύγκριση με πέρυσι για να βελτιώσουν την υγεία τους με κάποιο τρόπο. Είναι, όμως, σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε μια υγιή και ισορροπημένη προσπάθεια επίτευξης της ευεξίας και σε ένα εμμονικό κυνήγι μη ρεαλιστικών στόχων. Η προσπάθεια για ισορροπία και όχι για τελειότητα μπορεί να είναι το κλειδί για να αισθάνεστε πραγματικά καλά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το κόλπο των 20 δευτερολέπτων που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το άγχος
    Το κόλπο των 20 δευτερολέπτων που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις το άγχος
    Σύμφωνα με μελέτη, 20 δευτερόλεπτα καθημερινά αρκούν για να απομακρύνουμε το άγχος και να νιώσουμε περισσότερη ευεξία

    Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καθημερινότητα είναι γεμάτη άγχος, ένταση και πίεση. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το πόσο αρνητικές συνέπειες έχει για την υγεία μας αυτός ο συνδυασμός (ή και μόνο το άγχος), είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά.

    Διαβάστε εδώ τη συνέχεια...

    Πηγή: jenny.gr

  • Πώς θα πάψετε να ανησυχείτε για ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε
    Πώς θα πάψετε να ανησυχείτε για ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

    Το απλό tip από μια ειδικό και η θεωρία των τριών κύκλων, ενδεχομένως να είναι η λύση για τις στιγμές που νιώθουμε να μας κυριεύει το άγχος για πράγματα που (πρέπει να αποδεχθούμε ότι) δεν περνούν από το χέρι μας

    Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, με πολλαπλά κύματα κρίσεων (κλιματική, οικονομική, πολιτική) να μας αφήνουν μουδιασμένους, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε ή έστω να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να προλάβουμε ένα μέλλον που η σκέψη του μας προκαλεί άγχος και φόβο. Με αφορμή το debate μεταξύ Kamala Harris και Donald Trump, αλλά και την αγωνία του αμερικανικού λαού για τα αποτελέσματα των εκλογών, η Diane Solomon, συγγραφέας με σπουδές στο Χάρβαρντ, στο Γιέιλ (νοσηλευτική-μαιευτική) και στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον (ψυχιατρική νοσηλευτική, κάτοχος διδακτορικού τίτλου), γράφει στο Psychology Today για το στρες που μας προκαλούν όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά και πώς να το διαχειριστούμε.

    Ανατρέχει σε κάποιες «προεδρικές εκλογές όχι πολύ παλιά, αλλά πριν από τις τελευταίες [υπονοεί την εκλογεί Trump]» και την τότε δραστηριοποίησή της σε μια φημισμένη για τον φιλελευθερισμό και προοδευτισμό της πόλη, πολλοί κάτοικοι της οποίας αδυνατούσαν να διαχειριστούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Βρέθηκε αντιμέτωπη με συρροές «τρομοκρατημένων, αγχωμένων και συντετριμμένων ασθενών που σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα», και εκείνη έπρεπε να βοηθήσει να βρουν κάτι θετικό, ένα ίχνος αισιοδοξίας, για να πιαστούν.

    «Τότε έπεσα πάνω στην ιδέα των κύκλων ελέγχου, ενδιαφέροντος και επιρροής» σημειώνει, εξηγώντας πως πρόκειται για μια θεωρία με ρίζες στην αρχαία στωική φιλοσοφία και στο έργο του κοινωνικού ψυχολόγου Kurt Lewin, που σύστησε στο ευρύτερο κοινό ο Stephen Covey μέσα από το βιβλίο του «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων», και η οποία παρέχει έναν πρακτικό τρόπο διαχείρισης των αισθημάτων συντριβής εστιάζοντας σε αυτά που μπορούμε πράγματι να ελέγξουμε.

    Ο κύκλος του ελέγχου

    Το μοντέλο είναι απλό· φανταστείτε τρεις ομόκεντρους κύκλους. Ο μικρότερος είναι ο «κύκλος του ελέγχου», ο οποίος περιλαμβάνει τα λίγα πράγματα στα οποία έχουμε πραγματικά εξουσία, όπως οι πράξεις, οι σκέψεις και οι αντιδράσεις μας. «Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται εκτός του κύκλου ελέγχου μας. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουμε, δεν θα μπορέσουμε να τα ελέγξουμε» εξηγεί.

    Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά γεγονότα ή τη συμπεριφορά των άλλων, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον συνάδελφο που μασά ενοχλητικά τσίχλα, μπορούμε όμως να φορέσουμε ακουστικά ή να ζητήσουμε να σταματήσει». Στρέφοντας την προσοχή μας σε αυτούς τους ελεγχόμενους παράγοντες, μπορούμε να αμβλύνουμε το άγχος και το στρες που απορρέουν από την προσπάθεια να επιβληθούμε σε πράγματα έξω από τη σφαίρα επιρροής μας.

    Ο κύκλος της επιρροής

    Ο δεύτερος κύκλος είναι ο «κύκλος της επιρροής». Αν και δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό μας, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να ασκήσουμε κάποια επιρροή. Για παράδειγμα, μπορεί να μην ελέγχουμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την εργοδοσία ή την κυβέρνηση, αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε αλλαγές, να γίνουμε εθελοντές για σημαντικούς σκοπούς, να συμμετάσχουμε σε διαμαρτυρίες και εκλογές ή να επηρεάσουμε τους άλλους προς θετικές ενέργειες.

    Ωστόσο, ακόμη και μέσα σε αυτόν τον κύκλο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επίδραση είναι περιορισμένη και τα αποτελέσματα αβέβαια, τονίζει η Solomon. Η κατανόηση αυτού του γεγονότος βοηθά να αποφύγουμε την απογοήτευση όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιό μας.

    Ο κύκλος της ανησυχίας

    Ο μεγαλύτερος κύκλος είναι ο «κύκλος της ανησυχίας», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα πράγματα που μας ανησυχούν αλλά είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχό μας. Σε αυτόν περιλαμβάνονται παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, τα εκλογικά αποτελέσματα, τα εγκλήματα μίσους, οι συγγενείς παθήσεις ενός παιδιού ή οι κοινωνικές αδικίες.

    Αν και πρόκειται για σημαντικές ανησυχίες, η υπερβολική ενασχόληση με αυτές μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αδυναμίας και να απορροφήσει συναισθηματική ενέργεια. Η Solomon τονίζει ότι η υπερβολική εστίαση σε αυτόν τον εξωτερικό κύκλο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απογοήτευση και άγχος, καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πλειονότητα όσων συμβαίνουν σε αυτήν τη σφαίρα.

    Σταματήστε τη μάταιη προσπάθεια

    Το κλειδί για τη μείωση του άγχους, σύμφωνα με τη Solomon, είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πότε αφήνουμε να μας κυριεύσει αγωνία για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε -και άρα μάταια προσπαθούμε να επηρεάσουμε. Αντιθέτως, «όσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια ξοδεύετε για να σκέφτεστε πράγματα που ανήκουν στον κύκλο ελέγχου σας (τηλεφωνήσατε σε εκείνον τον φίλο πεθυμήσατε; Γράψατε εκείνο το email που σας αγχώνει; Βγήκατε εκείνον τον μικρό περίπατο που λέγατε;), τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε το πιθανότερο». Αυτή η μετατόπιση της εστίασης μας βοηθά να αισθανόμαστε πιο προσγειωμένοι και δυνατοί, ακόμη και σε αβέβαιους καιρούς.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • «Πικρή» η σοκολάτα: 100% πάνω η τιμή - «Μαύρες» εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα
    «Πικρή» η σοκολάτα: 100% πάνω η τιμή - «Μαύρες» εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

    «Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023». Σκέφτονται ακόμη και να αλλάξουν συνταγές οι ζαχαροπλάστες.

    Είδος… πολυτελείας θα αποτελεί πλέον η σοκολάτα -και τα παράγωγά της- καθώς, σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ όσοι είχαν φροντίσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με απόθεμα πριν από μήνες, τώρα βλέπουν πια να έχει εξαντληθεί.

    Πιο αναλυτικά, η «κακή» φετινή χρονιά για τις χώρες-παραγωγούς σοκολάτας και κακάο, πυροδότησε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων, ανεβάζοντας την τιμή της χονδρικής από 6 ευρώ το κιλό, σε 11-12 ευρώ το κιλό, με ανοδικές τάσεις.

    Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν το κόστος, οι ζαχαροπλάστες σκέφτονται ακόμη και να τροποποιήσουν τις συνταγές τους

    «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές»

    Μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα είναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές»,

    «Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει. Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», ανέφερε

    «Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023»

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυ.

    «Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές. Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.

    «Απλησίαστα» τα γλυκά των Χριστουγέννων

    «Η σοκολάτα είναι το best seller των ζαχαροπλαστείων, το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που πηγαίνει να αγοράσει ένα γλυκό. Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απλησίαστη και αν και έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές», τονίζει στο ίδιο τοπικό μέσο ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Αλτίνογλου.

    «Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουν οι συνταγές με σοκολάτα, ή να υπάρχει μια μείξη όπου γίνεται με βούτυρο κακάο, όμως για να μην πέσει η ποιότητα θα πρέπει να αυξηθεί πολύ η τιμή. Αν συνεχιστεί η αύξηση, τα κεράσματα που σήμερα πωλούνται 17 ευρώ το κιλό, θα φτάσουν από 23 έως 25 ευρώ το κιλό. Τα Χριστούγεννα θα είναι εμφανής η διαφορά στις βιτρίνες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και οι λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με άλλο γλυκό, θα απογοητευτούν».

    Παράλληλα, οι ζαχαροπλάστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι και με το δυσβάσταχτο πλέον κόστος των ενοικίων και του ηλεκτρικού ρεύματος που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, απειλεί ακόμη και με λουκέτα, τις μικρές επιχειρήσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες
     Ακρίβεια: Αύξηση 130% στην τιμή του κακάο τον τελευταίο χρόνο – Τι λένε οι καταστηματάρχες

    «Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις» λέει πωλητής ζαχαροπλαστείου για την ακρίβεια που χτύπησε και τη σοκολάτα

    Στον χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει για τα καλά και τα σοκολατοειδή καθώς οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί, με τη συνολική αύξηση να φτάνει το 130%. Οι καταστηματάρχες, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να κρατούν τις τιμές σταθερές για τους πελάτες τους απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην πρώτη ύλη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός πως τα αποθέματα στις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη σοκολάτα και τα παράγωγά της (σοκολατάκια, σοκοφρέτες, κρουασάν, πάστες, παγωτά, κ.λπ.) έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα νέες αυξήσεις.

    Επιπλέον, στα ύψη είναι και το λειτουργικό κόστος, όπως η αύξηση μισθών και τα ενοίκια, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερα τα πράγματα για τους εμπόρους.

    Τα αποθέματα στις σοκολατοβιομηχανίες εξαντλούνται οδηγώντας σε νέες αυξήσεις

    Η αντίδραση των καταναλωτών

    Ο κ. Φάνης Παπαγιάννης, πωλητής ζαχαροπλαστείου στο Παγκράτι, μίλησε στο MEGA για την αύξηση της τιμής της σοκολάτας και των γλυκισμάτων, αλλά και τις προτιμήσεις των πελατών του.

    Οι πελάτες μας προτιμούν «πιο πολύ τυλιχτά σοκολατάκια, παγωτό και παγωτίνια» είπε ο ίδιος.

    «Έχει ανέβει 130% τον τελευταίο χρόνο, η πρώτη ύλη, η σοκολάτα. Προσπαθούμε να κρατάμε μια σταθερή τιμή παρά τις αυξήσεις. Καλά πάει η αγορά, αλλά προσπαθούμε να κρατάμε σταθερές τιμές. Καθημερινά βλέπουμε αλλαγές, και όσο γίνεται είμαστε σταθεροί», κατέληξε.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch