Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 14:53

Οι 6 «έξυπνες» ασκήσεις για απώλεια βάρους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι τύποι άσκησης που βοηθούν όλους τους σωματότυπους στην απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα.

Είναι γνωστό πως η τακτική άσκηση συμβάλλει στην καλή υγεία και τη διαχείριση του βάρους ξμας, ωστόσο οι τύποι άσκησης που υπάρχουν είναι πολλοί και η αποτελεσματικότητά τους διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την φυσική μας κατάσταση. Με λίγα λόγια, όπως αναφέρει το «Healthstat.gr», διαφορετικές ασκήσεις θα λειτουργήσουν καλύτερα για διαφορετικούς ανθρώπους όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Συνήθως, το αδυνάτισμα συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα και μειώνουν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν. Συνδυαστικά, αυτές οι αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν «έλλειμμα θερμίδων».

Η ποσότητα της άσκησης που απαιτείται για την απώλεια βάρους θα ποικίλλει ανάλογα με τους στόχους απώλειας βάρους των ανθρώπων, καθώς και τον τύπο και την ένταση της άσκησης.

Χωρίς να προσαρμόσουν τη διατροφή τους και να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, οι άνθρωποι θα χρειαστούν περισσότερη σωματική άσκηση για να χάσουν βάρος.

Υπάρχουν, ωστόσο μερικές αποτελεσματικές ασκήσεις, που μπορεί να φανούν εν τέλει πολύ βοηθητικές για όλους.

Τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης. Το τρέξιμο κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες να δουλεύουν σκληρότερα. Αυτή η επιπλέον εργασία οδηγεί στο να καίει το σώμα ενέργεια που έχει αποθηκεύσει σε όλο το σώμα, όπως στα λιποκύτταρα. Εάν το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει, αυτό μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους δεν είναι άμεση και απαιτεί τακτική άσκηση για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Το τρέξιμο είναι επίσης δωρεάν. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν σε ένα πάρκο ή στο δρόμο στην περιοχή τους και, εκτός από αθλητικά παπούτσια, δεν χρειάζονται εξοπλισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν χωρίς εκτεταμένη προπόνηση.

Είναι επίσης εύκολο να αλλάξετε την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης αυτής, για να αυξήσετε τα οφέλη.

Περπάτημα

Το περπάτημα έχει παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα με το τρέξιμο, αλλά είναι μια μορφή άσκησης χαμηλότερης έντασης. Αν και η χαμηλότερη έντασή του σημαίνει ότι το σώμα θα καίει λιγότερες θερμίδες ανά λεπτό, έχει ωστόσο αρκετά πλεονεκτήματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με χαμηλή φυσική κατάσταση, μπορούν να κάνουν περπάτημα και είναι δυνατό να περπατήσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Λόγω της χαμηλής του έντασης, κάποιοι μπορεί να κάνουν μεγάλες βόλτες στην εξοχή ή δίπλα στη θάλασσα. Το περπάτημα σε ευχάριστες τοποθεσίες θα αυξήσει την απόλαυση και το κίνητρο για άσκηση.

Καθώς το περπάτημα είναι χαμηλότερης έντασης, μπορεί να χρησιμεύσει ως καλό σημείο εκκίνησης για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να είναι πιο δραστήριοι, ενώ μπορούν εύκολα να το ενσωματώσουν στη ζωή τους και να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους. Το περπάτημα μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης και μάθησης.

Ποδηλασία

Η ποδηλασία είναι μια άλλη μορφή άσκησης, πολύ αποτελεσματική για την απώλεια βάρους. Το ποδήλατο είναι γενικά πιο έντονο από το περπάτημα, καθώς απαιτεί πρόσθετη δύναμη στα πόδια. Σε ένα στατικό ποδήλατο, είναι εύκολο να αλλάξετε την αντίσταση και να αυξήσετε την ένταση της προπόνησης. Όταν κάνετε ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να κάνετε πετάλι πιο γρήγορα ή να κάνετε ποδήλατο σε ανηφόρα για να αυξήσετε την ένταση.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα. Για παράδειγμα, το ποδήλατο 40 λεπτών στη δουλειά και πίσω είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρείτε τακτική άσκηση.

Ασκήσεις αντίστασης

Οι ασκήσεις αντίστασης, περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η προπόνηση με βάρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ωφεληθούν από την ενσωμάτωση καρδιακών ασκήσεων, και αντίστασης στη ρουτίνα τους.

Η προπόνηση με αντιστάσεις, μπορεί να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος αυξάνοντας το μέγεθος και την πυκνότητα των μυών γύρω από το σώμα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι πόσες θερμίδες καίει το σώμα σε ηρεμία.

Κολύμπι

Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος, για να χάσετε βάρος με χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού. Η κολύμβηση είναι κατά κύριο λόγο μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά υπάρχει και φυσική αντίσταση από το νερό. Αυτή η αντίσταση μειώνει επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η κολύμβηση είναι κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών και είναι μια άσκηση που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χαλαρά ή δυναμικά. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για την καύση θερμίδων.

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)

Το HIIT ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο ως επιλογή προπόνησης παράλληλα με τις πιο παραδοσιακές μορφές άσκησης. Είναι ένα είδος άσκησης που περιλαμβάνει κύκλους σύντομων, υψηλής έντασης περιόδους δραστηριότητας. Συνήθως υπάρχουν σύντομες περίοδοι ανάρρωσης μεταξύ των περιόδων.

Μια κοινή μέθοδος περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ 4 λεπτών άσκησης υψηλής έντασης και 3 λεπτών αποκατάστασης.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν μεμονωμένες καλύτερες ασκήσεις για απώλεια βάρους, αλλά μερικές έχουν πλεονεκτήματα που μπορεί να αρέσουν σε ορισμένα άτομα, και να προσαρμοστούν σε αυτές μέσα σε μια καθημερινή ρουτίνα.

Η άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της απώλειας βάρους. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και ο ύπνος, παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 13:00

Σχετικά Άρθρα

  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν πιο έξυπνους, ενώ η τακτική άσκηση όχι
    Μελέτη αποκαλύπτει: Τα βιντεοπαιχνίδια μας κάνουν πιο έξυπνους, ενώ η τακτική άσκηση όχι

    Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

    Αντίθετα με όσα είχαν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες, το παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μπορεί να τον κάνει πιο έξυπνο. Ενώ η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν συνδέεται με την εξυπνάδα, σύμφωνα με νέα, ανατρεπτική μελέτη.

    Επιστήμονες του Science Museum Group στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι οι όσοι παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μνήμη, την προσοχή και τις δεξιότητες συλλογισμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίζουν. Επίσης διαπίστωσαν ότι η μέτρια άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα, που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν βελτιώνει τη μνήμη και τις δεξιότητες συλλογισμού ενός ατόμου, αλλά ενισχύει την ψυχική του υγεία.

    Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πύλη PsyArXiv και θα παρουσιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει γνωστικές δεξιότητες όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και η μνήμη, αναφέρει ο Independent.

    Τα βιντεοπαιχνίδια που ξεχώρισαν

    Στο πλαίσιο της μελέτης, 1.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 18 έως 87 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια έρευνα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών παθήσεων, του επιπέδου εκπαίδευσης και της κατάστασης απασχόλησης.

    Συμμετείχαν επίσης σε τεστ εγκεφάλου που μέτρησαν διάφορες πτυχές της νόησης, όπως η μάθηση, η προσοχή, η αντίληψη και οι δεξιότητες μνήμης, ενώ κλήθηκαν επίσης να εκτιμήσουν τον μέσο αριθμό των ωρών ανά εβδομάδα που αφιέρωναν σε βιντεοπαιχνίδια κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

    Σε αυτά περιλαμβάνονταν παιχνίδια γρίφων όπως τα «Minecraft», «Civilization», «Hearthstone» και «Roblox», παιχνίδια ρόλων και δράσης όπως τα «The Witcher», «Mass Effect», «Fallout 4», «Skyrim», «Grand Theft Auto» και «Assassin's Creed», καθώς και αθλητικά παιχνίδια όπως τα «FIFA», «NHL», «Mario Kart», «Need for Speed» και «Rocket League».

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα για ένα μόνο είδος παιχνιδιού, είχαν κατά μέσο όρο τις γνωστικές επιδόσεις ανθρώπων που ήταν 13,7 χρόνια νεότεροι (οι οποίοι δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια). Ενώ εκείνοι που ασχολούνταν λιγότερο συχνά με βιντεοπαιχνίδια, δηλαδή έπαιζαν λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα για όλα τα είδη παιχνιδιών, είχαν επιδόσεις ανθρώπων κατά 5,2 χρόνια νεότερων.΄

    Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, όσοι δεν ανταποκρίνονταν στις συστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

    «Ενεργοποιούν τον εγκέφαλο»

    «Με εξέπληξε το γεγονός ότι τα βιντεοπαιχνίδια βελτίωσαν τη νόηση, ενώ η τακτική άσκηση όχι, εν μέρει επειδή έχουμε δείξει πειστικά στο παρελθόν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια “εκπαίδευσης εγκεφάλου” δεν βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο καθηγητής Adrian Owen, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Western του Καναδά. «Ωστόσο, τα είδη των παιχνιδιών που παίζουν σήμερα οι τακτικοί gamers είναι πραγματικά πολύ διαφορετικά από τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου».

    «Τα σημερινά παιχνίδια συνήθως είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, στρατηγικά και μπορούν να ενισχύσουν την οπτική προσοχή και την ταχύτητα επεξεργασίας, καθώς και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσω της έντονης επανάληψης και εξάσκησης. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη. Αυτό μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία».

    «Όσον αφορά την άσκηση που δεν επηρεάζει τη νόηση, αυτό ήταν επίσης μια έκπληξη, δεδομένων των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη νόηση», συνέχισε ο καθηγητής Owen. «Ωστόσο, εξετάσαμε μόνο τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της τακτικής άσκησης, οπότε μπορεί κάλλιστα να ισχύει ότι μια σύντομη έκρηξη έντονης άσκησης επηρεάζει τη νόηση - καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται «πιο οξυδερκείς» μετά από μια προπόνηση».

    Ο καθηγητής Owen δήλωσε ότι τα ευρήματα, στο μέλλον, θα μπορούσαν «να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε δραστηριότητες που προάγουν την υγιή γνωστική γήρανση».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό
    Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

    Το κόλπο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αύξηση των καύσεων ίσως κρύβεται σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει τα γονίδιά μας - Δείτε τι ανακάλυψε Ελληνίδα ερευνήτρια

    Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

    Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

    Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

    Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

    Θετικά αποτελέσματα

    Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

    Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

    Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη
    Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη

    Τα σταυρόλεξα και τα Sudoku δεν είναι η μόνη λύση για μυαλό ξυράφι και ακμαίες γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη - Δείτε ποια είναι η ιδανική γυμναστική για το νου

    Χρόνια τώρα, τα σταυρόλεξα και τα παζλ συστήνονται από μελέτες ως τα ιδανικά εργαλεία για γερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κόντρα σε όσα ήδη γνωρίζαμε, πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στο Ιλινόι (ΗΠΑ) υποστηρίζει ότι το μυστικό, που θα ξεκλειδώσει όλο το γνωστικό δυναμικό των ηλικιωμένων, κρύβεται σε συνδυασμούς δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που ακονίζουν το μυαλό.

    Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής την Elizabeth A. L. Stine-Morrow, ομότιμης καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, τα οποία δημοσιεύονται στο Intelligence, δείχνουν ότι, όπως και το σώμα, το μυαλό γυμνάζεται καλύτερα μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα ασκήσεων, κάτι σαν εγκεφαλική καλλισθενική γυμναστική. «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλύτερος σε κάτι είναι απλά να το εξασκείς ξανά και ξανά, αλλά η ισχυρή εκμάθηση δεξιοτήτων επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα μέσα από τους διάφορους τύπους άσκησης» δήλωσε η Stine-Morrow.

    Η λειτουργική μνήμη

    Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες 60 έως 87 ετών, που χωρίστηκαν τυχαία τέσσερις ομάδες διανοητικών ασκήσεων, καθεμία από τις οποίες επικεντρωνόταν στη λειτουργική μνήμη ή μνήμη εργασίας (εργαζόμενη μνήμη), η οποία εμπλέκεται στην αποθήκευση πληροφοριών ενόσω εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να θυμόμαστε έναν αριθμό τηλεφώνου ενώ αναζητούμε μια διεύθυνση ή να ακολουθούμε μια περίπλοκη συζήτηση ενώ κάνουμε δικές μας σκέψεις. Η λειτουργική μνήμη αποτελεί κρίσιμη ικανότητα που χάνεται σταδιακά με το γήρας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητας, από απλές δουλειές έως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες κάθε ομάδας, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες ή ποικίλες ασκήσεις που ενεργοποιούσαν τη λειτουργική μνήμη με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια ομάδα εξασκήθηκε στο να θυμάται γράμματα ενώ παράλληλα έκανε γρήγορες κρίσεις σχετικά με λέξεις, και στη συνέχεια άλλαξε δραστηριότητα και κατηγοριοποιούσε αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε λέξεις στη μνήμη της. Με άλλα λόγια, η ομάδα εναλλασσόταν μεταξύ δύο δραστηριοτήτων που απαιτούσαν ταυτόχρονη διανοητική προσπάθεια: η μία ήταν να θυμάται πληροφορίες (π.χ. γράμματα ή λέξεις) και η άλλη να εκτελεί μια διαφορετική εργασία (π.χ. γρήγορες κρίσεις ή κατηγοριοποίηση)

    75% καλύτερη γνωστική ικανότητα

    Μετά από δύο εβδομάδες ενασχόλησης με αυτό το ποικίλο σύνολο «ασκήσεων», ακολούθησαν για όλες τις ομάδες δύο εβδομάδες αξιολόγησης με μια τυπική εργασία για τη λειτουργική μνήμη, γνωστή ως «reading span task», που περιλάμβανε την ανάγνωση προτάσεων, την αξιολόγηση εάν είχαν νόημα και την απομνημόνευση άσχετων γραμμάτων στο ενδιάμεσο.

    Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, η ομάδα που πέρασε και τις τέσσερις εβδομάδες κάνοντας μόνο την το «reading span task» δεν έδειξε σημαντική βελτίωση. Αντίθετα, η ομάδα που συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις για τη λειτουργική μνήμη πέτυχε καλύτερες επιδόσεις κατά 75% συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

    Αρχή της αμοιβαιότητας στο μυαλό

    Η βελτίωση για την ομάδα της πολυμορφίας στην εξάσκηση δεν φάνηκε εξ αρχής, παρά άρχισε να παρατηρείται -και να εξελίσσεται ραγδαία- όταν οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε νέες ασκήσεις. «Η πολυμορφία στις ασκήσεις δεν οδήγησε απευθείας σε καλύτερη απόδοση. Βελτίωσε τη μάθηση. Αυτή η ομάδα ήταν η πιο αργή στη βελτίωση της απόδοσής της στo reading span task, αλλά τελικά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο» σχολίασε η Stine-Morrow.

    To παραπάνω μοτίβο, κατά το οποίο η ποικιλία στην εξάσκηση οδηγεί σε καλύτερη μάθηση με τον καιρό, συμφωνεί με μια νέα θεωρία που ονομάζεται «αρχή της αμοιβαιότητας» και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μιας γνωστικής ικανότητας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε άλλες, σχετικές δεξιότητες. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται συνεχή εξάσκηση για να γίνουν αντιληπτά.

    «Εξασκούμαι σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Εξασκούμαι πεινασμένος, κουρασμένος, θυμωμένος και χαρούμενος. Εξασκούμαι σε διαφορετικά τραγούδια, σε διαφορετικές ταχύτητες και κάποιες φορές με διαφορετικό πιάνο. Είναι η ποικιλία της εξάσκησης που με κάνει καλύτερο στην εκτέλεση του έργου» πρόσθεσε ο Ilber Manavbasi, μεταπτυχιακός ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους
    Αποθήκευση λίπους: Τι κάνουν σωστά όσοι έχουν κοιλίτσα μεν, αλλά δεν επιβαρύνει την υγεία τους

    Ποια καλή συνήθεια μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα μας αποθηκεύει λίπος και να βελτιώσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου

    Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται τακτικά και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να κάνετε στο σώμα σας κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να καίτε θερμίδες ή να διατηρείτε τη φόρμα σας. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για τον τρόπο που η μακροχρόνια άσκηση επηρεάζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα σας. Και δεν μιλάμε για απλή απώλεια κιλών, αλλά για το πού και πώς αποθηκεύεται το λίπος – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, όσοι ασκούνται συστηματικά για πολλά χρόνια έχουν πιο υγιή λιπώδη ιστό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Το σώμα τους αποθηκεύει το λίπος με πιο «ασφαλή» τρόπο. Δηλαδή, αντί να συσσωρεύεται σε επικίνδυνα σημεία, όπως γύρω από τα όργανα (π.χ. στο ήπαρ ή την καρδιά), το λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Jeffrey Horowitz, καθηγητής κινησιολογίας, εξηγεί ότι η χρόνια άσκηση όχι μόνο βοηθά να χάσετε κιλά, αλλά αλλάζει τη σύνθεση του λιπώδους ιστού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια (με μέσο όρο τα 11 χρόνια) είχαν λιπώδη ιστό με περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, περισσότερα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων), λιγότερη φλεγμονή και λιγότερο κολλαγόνο που δυσκολεύει τον μεταβολισμό.

    Γιατί είναι σημαντικό

    Μπορεί να πιστεύετε ότι η άσκηση είναι απλώς ένας τρόπος να χάσετε βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία σας σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν αποθηκεύεται το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) αντί γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος), μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι ή η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

    Και αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση αυξάνει την ποσότητα λίπους που έχετε. Όπως τονίζει ο Horowitz, «αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος σε υγιή σημεία, αν τυχόν πάρετε βάρος». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποια στιγμή πάρετε μερικά κιλά, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να τα αποθηκεύσει με ασφάλεια.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο. Ποιο είδος άσκησης είναι το πιο αποτελεσματικό για την αλλαγή του τρόπου που αποθηκεύουμε λίπος; Πόσο επηρεάζονται τα λιποκύτταρα από τη συστηματική άσκηση σε βάθος χρόνου; Τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν ακόμη πιο σαφείς απαντήσεις για το πώς η άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη σιλουέτα, αλλά και στην υγεία μας συνολικά.

    Οπότε, αν είστε από αυτούς που έχουν βάλει την άσκηση στη ζωή τους, ίσως κάνετε πολύ περισσότερα για το σώμα σας απ’ ό,τι νομίζετε. Και αν δεν γυμνάζεστε ακόμη, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας
    Θέλετε να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε; Τα δύο συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας

    Ένα νέο πρόγραμμα απώλειας βάρους υποδεικνύει ότι ίσως τόσο καιρό προσεγγίζαμε με λανθασμένο τρόπο τον πολυπόθητο στόχο

    Για πολλά χρόνια, όλες οι προσπάθειες απώλειας βάρους είχαν συσχετιστεί στενά με τον περιορισμό θερμίδων. Οι επικρατούσες ιδέες έτειναν να υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο περιορίζει κάποιος τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει, τόσο καλύτερα αποτελέσματα αδυνατίσματος θα πετύχει. Ευτυχώς, η τάση αυτή έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, με μια όλο και πιο ηχηρή ομάδα ειδικών να επισημαίνει ότι η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα είναι αυτή που μετράει στις προσπάθειες μιας επιτυχούς απώλειας βάρους με μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.

    Στο πλαίσιο αυτής της νεότερης προσέγγισης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρουσίασαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα (Individualized Diet Improvement Program – iDip), βασικοί πυλώνες του οποίου είναι η ποιότητα της διατροφής και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ανθρώπου. Στόχος της πρωτοποριακής αυτής διατροφικής προσέγγισης είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, διδάσκοντάς τους να κάνουν συνειδητές επιλογές τροφίμων αντί να ακολουθούν τυποποιημένες, αυστηρές δίαιτες ή να βασίζονται σε συσκευασμένα γεύματα.

    Η βασική αρχή του iDip είναι απλή: Δώστε προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών, καθώς διαχειρίζεστε παράλληλα τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αυτή η προσέγγιση αμφισβητεί την παραδοσιακή αντίληψη που υποστηρίζει τον ακραίο περιορισμό πρόσληψης τροφής στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

    Σε μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Obesity Science & Practice, 22 συμμετέχοντες ακολούθησαν το πρόγραμμα iDip. Τα αποτελέσματα ήταν μεν ελπιδοφόρα, παρουσιάζοντας ωστόσο μεγάλη ετερογένεια. Ειδικότερα, η μέση απώλεια βάρους που επιτεύχθηκε άγγιξε το 6,5%, με ορισμένους συμμετέχοντες να επιτυγχάνουν σημαντική απώλεια βάρους (έως και 13%) και άλλους να σημειώνουν ελάχιστη ή μηδενική απώλεια κιλών. Η διακύμανση αυτή υπογραμμίζει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες και αντιδράσεις κάθε συμμετέχοντα.

    Η αξία της εξατομικευμένης προσέγγισης

    Αυτό που κάνει το iDip να ξεχωρίζει είναι ότι παρέχει στους συμμετέχοντες τα εργαλεία για να κατανοήσουν το διατροφικό περιεχόμενο των τροφίμων και να κάνουν καλύτερες επιλογές, αναπτύσσοντας εξατομικευμένες στρατηγικές απώλειας βάρους. «Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία μιας δίαιτας και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της», εξηγεί ο Manabu Nakamura, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Μια βιώσιμη προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», προσθέτει.

    Ένα βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι το «Διάγραμμα πρωτεϊνών – φυτικών ινών», ένα οπτικό εργαλείο που βοηθά τους συμμετέχοντες να συγκρίνουν την περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε σχέση με τον αριθμό των θερμίδων τους. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν πιο θρεπτικές επιλογές, που υποστηρίζουν καλύτερα τον στόχο της απώλειας βάρους.

    Η έμφαση στην πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες δεν είναι αυθαίρετη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

    Η προσέγγιση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική για όσους κάνουν ταυτόχρονη χρήση των δημοφιλών φαρμάκων απώλειας βάρους. Ο δρ. Nakamura προειδοποιεί ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών και οστών, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά βοηθήματα.

    Τέλος στην καταμέτρηση θερμίδων;

    Μια άλλη, καινοτόμος πτυχή του προγράμματος iDip είναι η απομάκρυνσή του από την παραδοσιακή καταμέτρηση θερμίδων. Αντ’ αυτού, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ένα εβδομαδιαίο διάγραμμα βάρους, που βασίζεται σε καθημερινές ζυγίσεις. Αυτό τους βοηθά να οπτικοποιήσουν την πρόοδό τους και να παρακολουθούν το ενεργειακό τους ισοζύγιο χωρίς το κουραστικό έργο της καταγραφής κάθε γεύματος.

    Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επιτυχής απώλεια βάρους συνδέεται στενά με το πόσο καλά οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις διατροφικές αλλαγές που διδάσκονται στο πρόγραμμα. Όσοι αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών σε σχέση με τις θερμίδες έτειναν να χάνουν περισσότερο βάρος. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η απώλεια βάρους κατά τους 3 πρώτους μήνες προέβλεπε σε μεγάλο βαθμό τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

    Ενώ το iDip δείχνει πολλά υποσχόμενο, τα διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των συμμετεχόντων αντικατοπτρίζουν την πολύπλοκη φύση της απώλειας βάρους. Παράγοντες όπως η ψυχική υγεία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με μικρότερη επιτυχία απώλειας βάρους. Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν το πρόγραμμα για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

    Συμπερασματικά, το πρόγραμμα iDip προσφέρει μια νέα προοπτική για την απώλεια βάρους, εστιάζοντας στη σημασία της πρόσληψης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Το ταξίδι προς τη βιώσιμη απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κάνουν μόνιμες αλλαγές, που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία τους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή
    Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή

    Αφιερώστε μόλις ένα λεπτό από το χρόνο σας, ανακαλύπτοντας ότι η αποτελεσματική άσκηση δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο

    Οι γρήγορες και σύντομες εκρηκτικές ασκήσεις διάρκειας ενός λεπτού ή και λιγότερο θεωρούνται σωτήριες για όσους δεν γυμνάζονται συστηματικά. Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες περίοδοι σύντομων ασκήσεων αποτελούν μια σημαντική επιλογή για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ανθρώπων που ακολουθούν μια πιο καθιστική ζωή ή αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή παχυσαρκία, καταστάσεις δηλαδή που τους εμποδίζουν να γυμναστούν τακτικά.

    Ποιες ασκήσεις αποτελούν το μικρό και θρεπτικό «σνακ» των μυών; Τέτοια παραδείγματα ασκήσεων εκρηκτικότητας ή αντοχής, σύμφωνα με τον Δρα Βruno Gualano, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, είναι το ανέβασμα της σκάλας και οι μικρές ποδηλατικές περίοδοι που χωρίζονται από διαστήματα ωρών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), άλλωστε, προτείνει την εκτέλεση μέτριας έντασης άσκησης -τουλάχιστον 150 λεπτών- ωστόσο, οι ενήλικες θα πρέπει να αυξήσουν αυτό το όριο στα 300 λεπτά, για περαιτέρω αύξηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία.

    Επειδή αυτός ο στόχος είναι άπιαστος για αρκετούς ανθρώπους, ο καθηγητής Δρ Βruno Gualano δήλωσε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Σάο Πάολο, ότι «οι σύντομες ασκήσεις έκρηξης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής» συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για σύντομες και έντονες ασκήσεις εκρηκτικότητας (ενός λεπτού ή λιγότερο), που μπορούν να είναι πιο αποδοτικές από τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης».

    Δεν υπόσχονται μόνο μυϊκή δύναμη

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μορφή άθλησης βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του οργανισμού και την αγγειακή υγεία. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί από έρευνα ότι, προτιμώντας απλά τις σκάλες από τον ανελκυστήρα, ενισχύεται την αγγειακή υγεία των αντρών χωρίς ιστορικό ιατρικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα ωφελούνται εξίσου και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

    Περαιτέρω οφέλη των μίνι εκρηκτικών ασκήσεων είναι η βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η μείωση του χρόνου αδράνειας και η απλότητά τους, καθώς δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία
    Το 31% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν αθλείται επαρκώς – Οι σιωπηλοί κίνδυνοι για την υγεία

    Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας που έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

    Ένας στους τρεις ή το 31,3% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, καταγράφει μελέτη που έγινε το 2022.

    Δηλαδή περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν σωματική δραστηριότητα μικρότερη από τη συνιστώμενη για την υγεία.

    Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 5 μονάδων σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κυρίως του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκαν στο The Lancet Global Health

    «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία» και «δυστυχώς ο κόσμος δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρούντιγκερ Κρεχ διευθυντής προώθησης της υγείας στον ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για μια τάση «αντίθετη με τις προσδοκίες».

    Για τη δρ. Φιόνα Μπουλ επικεφαλής του τμήματος σωματικής δραστηριότητας του ΠΟΥ τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου».

    Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ως το 2030 το 35% των ενηλίκων δεν θα έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, επεσήμαναν οι ειδικοί. Αντίθετα, ο παγκόσμιος στόχος μείωσης του ποσοστού αυτού στο 15% ως το 2030 απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

    Τι συνιστά ο ΠΟΥ για την διατήρηση της καλής υγείας

    Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι…) ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα …).

    Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εκθέτει τους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους – όπως του στήθους και του εντέρου--, αλλά και σε ψυχικά προβλήματα, υπενθύμισε ο Κρεχ.

    Εξάλλου η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί και «οικονομικό βάρος για τα συστήματα υγείας», σύμφωνα με τη δρ. Λιάν Ράλεϊ του τμήματος μη μεταδιδόμενων ασθενειών του ΠΟΥ.

    Οι περιοχές που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων το 2022 ήταν η Ασία- Ειρηνικός (48%) και η νότια Ασία (45%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ωκεανία (14%) και η υποσαχάρια Αφρική.

    Περισσότερο από το 50% σε δέκα χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κούβα, Λίβανος, Νότια Κορέα, Παναμάς, Κατάρ, Ιράκ, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία) δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 10% σε 15 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στις πλούσιες δυτικές χώρες, στην Ωκεανία και τη νότια Ασία.

    Ακόμη μία τάση που παρατηρείται είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%).

    Σχεδόν στο ένα τρίτο των χωρών η διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών ξεπερνά τις δέκα μονάδες. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Κούβα, τη Γουιάνα, το Ιράν και τις Μπαχάμες η διαφορά φτάνει τουλάχιστον τις 20 μονάδες.

    Και η ηλικία παίζει ρόλο, με τη σωματική δραστηριότητα να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

    Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό; «Υπάρχουν πολλές αιτίες», σύμφωνα με τη Φιόνα Μπουλ, μεταξύ των οποίων η επικράτηση πιο καθιστικών εργασιών, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς και τα χόμπι που συνδέονται με μια οθόνη.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο