Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 20:58

Γιατί πρέπει να τρώτε μπανάνα πριν κοιμηθείτε;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντί για πρωινό, προτιμήστε τη για βραδινό.

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει ο σοφός λαός, ωστόσο όλα τα φρούτα είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά σας, για μια καλή υγεία του οργανισμού. Εδώ, όμως, θα κάνουμε μια ειδική μνεία στην μπανάνα, την οποία λογικά την απολαμβάνετε στη δουλειά για πρωινό ή για δεκατιανό. Ωστόσο, το εν λόγω φρούτο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, είναι κατάλληλο για να κάνετε όνειρα γλυκά.

Στην περίπτωση που δυσκολεύεστε κάποιες φορές να κοιμηθείτε και στριφογυρνάτε στο κρεβάτι μέχρι αργά, τότε η λύση κρύβεται στην μπανάνα. Κι αυτό γιατί εκτός από κάλλιο και φυτικές ίνες, περιέχει και μαγνήσιο που βοηθάει στην χαλάρωση των μυών και βοηθάει στον καλύτερο ύπνο. Αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στην ημέρα, δεν παίρνετε αρκετό μαγνήσιο, τότε είναι αυτό που χρειάζεστε.

Μάλιστα, δεν χρειάζεται να φάτε σκέτη μπανάνα το βράδυ, αφού μπορείτε να τη συνδυάσετε με φυστικοβούτυρο, δημιουργώντας ένα γευστικό σνακ για να κλείσει η μέρα σας. Όταν καταναλώνονται μαζί, ο υδατάνθρακας της μπανάνας κάνει την τρυπτοφάνη περισσότερο διαθέσιμη στον εγκέφαλο. Είτε σκέτη είτε με φυστικοβούτυρο ξεκινήστε την μπανάνα τα βράδια για να χορτάσετε επιτέλους ύπνο.

Πηγή: marieclaire.gr
Φωτογραφία: Eiliv Aceron on Unsplash
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 21:09

Σχετικά Άρθρα

  • Το viral έργο με την μπανάνα κολλημένη σε τοίχο βγαίνει ξανά σε δημοπρασία - Και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο (video)
    σε Viral
    Το viral έργο με την μπανάνα κολλημένη σε τοίχο βγαίνει ξανά σε δημοπρασία - Και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο (video)

    Όταν μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο πωλήθηκε για 120.000 δολάρια το 2019, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις, με τους χρήστες να ξεκινούν μια πάντοτε επίκαιρη συζήτηση γύρω από το νόημα της τέχνης.

    Ωστόσο, το viral δημιούργημα του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, με τίτλο «Comedian», μπορεί ακόμη να αποδειχθεί μια καλή επένδυση, αφού ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις «εκδόσεις» του έργου θα βγει ξανά προς πώληση - αυτή τη φορά με εκτίμηση 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

    Το βίντεο του οίκου δημοπρασιών για το viral έργο:

    Για τα χρήματά του, ο πλειοδότης που θα κερδίσει θα λάβει ένα... ρολό μονωτικής ταινίας και μία μπανάνα, καθώς και ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας με επίσημες οδηγίες για την εγκατάσταση του έργου. Ο οίκος Sotheby's επιβεβαίωσε στο CNN ότι ούτε η ταινία ούτε, ευτυχώς, η μπανάνα είναι τα πρωτότυπα.

    Το πρωτότυπο έργο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια μπανάνα που αγοράστηκε από ένα παντοπωλείο στο Μαϊάμι, αν και η γκαλερί δήλωσε ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του καλλιτέχνη.

    Πάντως, ο κόσμος της τέχνης διχάστηκε ως προς την αξία του έργου όταν αυτό είχε πρωτοεμφανιστεί το 2019. Ωστόσο, τότε, τα πράγματα είχαν πάρει απροσδόκητη τροπή όταν ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα άρπαξε την μπανάνα από τον τοίχο, πριν την ξεφλουδίσει και την φάει μπροστά σε εκατοντάδες έκπληκτους επισκέπτες της έκθεσης. Αργότερα υπερασπίστηκε την κίνησή του ως μια καλλιτεχνική περφόρμανς από μόνη της και όχι ως πράξη βανδαλισμού.

    Το έργο στο Μαϊάμι τελικά απομακρύνθηκε ωστόσο και οι τρεις εκδόσεις πωλήθηκαν στην έκθεση. Δύο αγοράστηκαν από ιδιώτες συλλέκτες για 120.000 δολάρια, ενώ η τρίτη αγοράστηκε για ένα υψηλότερο (αλλά μη ανακοινώσιμο) ποσό και αργότερα δωρήθηκε στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

    Ο οίκος Sotheby's δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πωλητή στη δημοπρασία του Νοεμβρίου, αλλά δήλωσε ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του έργου το είχε αποκτήσει από τη συλλογή ενός από τους αρχικούς αγοραστές.

    Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο συμβάν συνέβη και πρόσφατα στο Μουσείο Τέχνης Leeum στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Τότε ένας φοιτητής τέχνης από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ αφαίρεσε το φρούτο και το καταβρόχθισε, πριν κολλήσει τη φλούδα πίσω στον τοίχο, με το σχετικό βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

    Στις 20 Νοεμβρίου η δημοπρασία

    Ο οίκος Sotheby's σκοπεύει να εκθέσει το έργο τέχνης πριν από την πώληση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του οίκου δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη στις 20 Νοεμβρίου.

    Το «Comedian» θα εκτεθεί εκεί τη Δευτέρα, προτού ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία με σταθμούς το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, την Ταϊπέι, το Τόκιο και το Λος Άντζελες.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Πόση ζάχαρη έχει μια "αθώα" μπανάνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την καταναλώσεις
    Πόση ζάχαρη έχει μια «αθώα« μπανάνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την καταναλώσεις

    Με την άνοδο της σωστής διατροφής που θέλει η τροφή να είναι «χαμηλή σε υδατανθράκες» τα τελευταία χρόνια, μπορεί να έχεις ακούσει τον ισχυρισμό ότι πρέπει να αποφεύγεις τις μπανάνες επειδή «έχουν πολύ ζάχαρη» και δεν είναι ιδανικές για εσάς. Δεν είναι περίεργο που κάτι τόσο γλυκό όσο μια μπανάνα έχει προκαλέσει πολλή σύγχυση—ειδικά στα άτομα που προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης, όπως οι διαβητικοί.

    Σύμφωνα με τις Η.Π.Α. Υπουργείο Γεωργίας (το USDA), η συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μιας μεσαίου μεγέθους μπανάνας είναι περίπου 27 γραμμάρια. Αυτά τα 27 γραμμάρια αναλύονται περαιτέρω σε άμυλο, φυτικές ίνες και ζάχαρη. Η συνολική ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται στη μπανάνα είναι 14,4 γραμμάρια, η οποία αποτελείται κυρίως από 3 τύπους ζάχαρης που περιλαμβάνουν σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη.

    Αυτή η συνολική ποσότητα ζάχαρης στην μπανάνα είναι λίγο λιγότερο από τη μισή από αυτήν που θα βρείτε σε ένα κουτάκι κανονικής coca-cola — αλλά, με μια πολύ σημαντική διάκριση. Το άμυλο και οι φυτικές ίνες στη μπανάνα είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, των οποίων η παρουσία θα επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων από το σώμα, δημιουργώντας έτσι μια πιο αργή και λιγότερο δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με το ζαχαρούχο ρόφημα. Αυτός είναι ο λόγος που οι μπανάνες κατατάσσονται στο χαμηλό εύρος στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη στο ιστολόγιο δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιείται για να σημειώσει πόσο γρήγορα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα συνολικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

    Μια επιπλέον σημείωση σχετικά με τη συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι η αλλαγή που συμβαίνει καθώς ωριμάζουν οι μπανάνες. Οι μπανάνες που μόλις εισέρχονται στην ωρίμανση θα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο σταδιακά θα μετατραπεί σε ζάχαρη καθώς η μπανάνα συνεχίζει να ωριμάζει. Για αυτόν τον λόγο, οι πιο ώριμες μπανάνες θα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτείς τη γλυκιά γεύση που έχει.

    Να τρως μπανάνα ή να μην τρως;

    Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα της μπανάνας μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτό το φρούτο φυτικής τροφής είναι «απαγορευμένο φρούτο», αλλά μπορεί να χάσεις μια σειρά από πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε ισορροπημένη διατροφή. Η Meghen Bishop, διατροφολόγος με έδρα το Σαν Ντιέγκο, πρόσθεσε ότι οι μπανάνες είναι «ένα σνακ με ίνες που είναι πολύ πιο υγιεινό από το να τρως λευκό ψωμί ή πατατάκια». Με τόση θρεπτική αξία, το να βγάλεις τις μπανάνες εντελώς από τη διατροφή σου μπορεί να μην είναι η πιο σοφή επιλογή.

    Τι γίνεται με τον διαβήτη;

    Όσον αφορά τον διαβήτη, υπάρχει μια έγκυρη ανησυχία για οποιοδήποτε τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει μέτρια αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι «μια μπανάνα την ημέρα είναι αβλαβής τόσο στον διαβήτη όσο και στην υπερχοληστερολαιμική (υψηλή χοληστερόλη) εθελοντές και οριακά ωφέλιμο για τους τελευταίους».

    Η Bishop ανέφερε στο The Healthy ότι η διαβητική κατανάλωση μπανάνας «δεν είναι περιορισμένη, αλλά μπορεί να εξαρτάται από την πρόσθετη πρόσληψη για το γεύμα». Η φόρτωση σε ένα τεράστιο μπολ με ανάμεικτα φρούτα μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή ιδέα για τους περισσότερους, ειδικά αν δεν συνοδεύεται από κάποια πρωτεΐνη.

    Πηγή: theissue.gr

    Φωτογραφία: Eiliv Aceron on Unsplash

  • Διαβήτης: Το φρούτο που ανεβάζει το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέχετε
    Διαβήτης: Το φρούτο που ανεβάζει το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέχετε

    Αν και τα φρούτα σε γενικές γραμμές προωθούν την υγεία, οι ασθενείς με διαβήτη και υψηλό ζάχαρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Τα φρούτα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο οι ασθενείς με υψηλό ζάχαρο θα πρέπει να θυμούνται ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν (μεγαλύτερη ή μικρότερη) περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να τα καταναλώνουν με προσοχή.

    Σύμφωνα με το «Healthstat.gr», ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι η μπανάνα και ιδίως η ώριμη, καθώς περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

    Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων που πρέπει να ακολουθείτε στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε άτομα χωρίς διαβήτη, το σώμα τους παράγει ινσουλίνη. Αυτό βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου από το αίμα και στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.

    Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε άτομα με διαβήτη. Αντίθετα, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη που παράγεται. Χωρίς σωστή διαχείριση του διαβήτη, μπορεί να εμφανίσετε υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή να έχετε συνεχώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Προτιμήστε τις πράσινες (άγουρες) μπανάνες

    Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Η ποσότητα αυτού του τύπου υδατανθράκων σε μια μπανάνα ποικίλλει ανάλογα με την ωρίμανση. Οι πράσινες ή άγουρες μπανάνες περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και πιο ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι μακριές αλυσίδες γλυκόζης, οι οποίες δεν είναι εύπεπτες. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν παρόμοια με τις φυτικές ίνες και δεν θα προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη μεταβολική υγεία και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

    Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 σχετικά με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 βρήκε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σε μια περίοδο 8 εβδομάδων, όσες έπαιρναν συμπληρώματα με ανθεκτικό άμυλο είχαν καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα από εκείνες που δεν έλαβαν συμπληρώματα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και η μείωση της φλεγμονής. Ο ρόλος του ανθεκτικού αμύλου στον διαβήτη τύπου 1 είναι λιγότερο σαφής.

    Οι κίτρινες ή ώριμες μπανάνες περιέχουν λιγότερο ανθεκτικό άμυλο από τις πράσινες μπανάνες, καθώς και περισσότερη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και θα αναγκάσουν το σάκχαρό σας να αυξηθεί πιο γρήγορα από τις πράσινες άγουρες μπανάνες.

    Το μέγεθος μετράει

    Ο βαθμός ωρίμανσης δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, όταν πρόκειται για την ποσότητα ζάχαρης στην μπανάνα σας. Το μέγεθος έχει επίσης σημασία. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπανάνα, τόσο περισσότερους υδατάνθρακες θα λάβετε. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη μπανάνα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτή η συσχέτιση ονομάζεται γλυκαιμικό φορτίο.

    Το γλυκαιμικό φορτίο υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου με τον αριθμό των υδατανθράκων σε μια μερίδα και στη συνέχεια διαιρώντας αυτόν τον αριθμό με το 100. Μια βαθμολογία μικρότερη από το 10 θεωρείται χαμηλή, από 11 - 19 είναι μέτρια και από 20 και πάνω υψηλή. Οι μπανάνες ποικίλλουν σε μέγεθος, μεταξύ 18,5 και 35 γραμμαρίων. Εάν μια μπανάνα είναι πλήρως ώριμη (με γλυκαιμικό δείκτη 62), τότε το γλυκαιμικό της φορτίο μπορεί να κυμαίνεται από 11 για μια πολύ μικρή μπανάνα έως 22 για μια πολύ μεγάλη μπανάνα. Για να διασφαλίσετε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας δεν θα αυξηθεί πολύ, είναι σημαντικό το μέγεθος της μπανάνας που τρώτε.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο