Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 22:38

Το viral έργο με την μπανάνα κολλημένη σε τοίχο βγαίνει ξανά σε δημοπρασία - Και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο (video)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όταν μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο πωλήθηκε για 120.000 δολάρια το 2019, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις, με τους χρήστες να ξεκινούν μια πάντοτε επίκαιρη συζήτηση γύρω από το νόημα της τέχνης.

Ωστόσο, το viral δημιούργημα του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, με τίτλο «Comedian», μπορεί ακόμη να αποδειχθεί μια καλή επένδυση, αφού ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις «εκδόσεις» του έργου θα βγει ξανά προς πώληση - αυτή τη φορά με εκτίμηση 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Το βίντεο του οίκου δημοπρασιών για το viral έργο:

Για τα χρήματά του, ο πλειοδότης που θα κερδίσει θα λάβει ένα... ρολό μονωτικής ταινίας και μία μπανάνα, καθώς και ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας με επίσημες οδηγίες για την εγκατάσταση του έργου. Ο οίκος Sotheby's επιβεβαίωσε στο CNN ότι ούτε η ταινία ούτε, ευτυχώς, η μπανάνα είναι τα πρωτότυπα.

Το πρωτότυπο έργο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια μπανάνα που αγοράστηκε από ένα παντοπωλείο στο Μαϊάμι, αν και η γκαλερί δήλωσε ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του καλλιτέχνη.

Πάντως, ο κόσμος της τέχνης διχάστηκε ως προς την αξία του έργου όταν αυτό είχε πρωτοεμφανιστεί το 2019. Ωστόσο, τότε, τα πράγματα είχαν πάρει απροσδόκητη τροπή όταν ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα άρπαξε την μπανάνα από τον τοίχο, πριν την ξεφλουδίσει και την φάει μπροστά σε εκατοντάδες έκπληκτους επισκέπτες της έκθεσης. Αργότερα υπερασπίστηκε την κίνησή του ως μια καλλιτεχνική περφόρμανς από μόνη της και όχι ως πράξη βανδαλισμού.

Το έργο στο Μαϊάμι τελικά απομακρύνθηκε ωστόσο και οι τρεις εκδόσεις πωλήθηκαν στην έκθεση. Δύο αγοράστηκαν από ιδιώτες συλλέκτες για 120.000 δολάρια, ενώ η τρίτη αγοράστηκε για ένα υψηλότερο (αλλά μη ανακοινώσιμο) ποσό και αργότερα δωρήθηκε στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Ο οίκος Sotheby's δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πωλητή στη δημοπρασία του Νοεμβρίου, αλλά δήλωσε ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του έργου το είχε αποκτήσει από τη συλλογή ενός από τους αρχικούς αγοραστές.

Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο συμβάν συνέβη και πρόσφατα στο Μουσείο Τέχνης Leeum στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Τότε ένας φοιτητής τέχνης από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ αφαίρεσε το φρούτο και το καταβρόχθισε, πριν κολλήσει τη φλούδα πίσω στον τοίχο, με το σχετικό βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Στις 20 Νοεμβρίου η δημοπρασία

Ο οίκος Sotheby's σκοπεύει να εκθέσει το έργο τέχνης πριν από την πώληση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του οίκου δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη στις 20 Νοεμβρίου.

Το «Comedian» θα εκτεθεί εκεί τη Δευτέρα, προτού ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία με σταθμούς το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, την Ταϊπέι, το Τόκιο και το Λος Άντζελες.

Πηγή: Iefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 19:59

Σχετικά Άρθρα

  • Πόση ζάχαρη έχει μια "αθώα" μπανάνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την καταναλώσεις
    Πόση ζάχαρη έχει μια «αθώα« μπανάνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την καταναλώσεις

    Με την άνοδο της σωστής διατροφής που θέλει η τροφή να είναι «χαμηλή σε υδατανθράκες» τα τελευταία χρόνια, μπορεί να έχεις ακούσει τον ισχυρισμό ότι πρέπει να αποφεύγεις τις μπανάνες επειδή «έχουν πολύ ζάχαρη» και δεν είναι ιδανικές για εσάς. Δεν είναι περίεργο που κάτι τόσο γλυκό όσο μια μπανάνα έχει προκαλέσει πολλή σύγχυση—ειδικά στα άτομα που προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης, όπως οι διαβητικοί.

    Σύμφωνα με τις Η.Π.Α. Υπουργείο Γεωργίας (το USDA), η συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μιας μεσαίου μεγέθους μπανάνας είναι περίπου 27 γραμμάρια. Αυτά τα 27 γραμμάρια αναλύονται περαιτέρω σε άμυλο, φυτικές ίνες και ζάχαρη. Η συνολική ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται στη μπανάνα είναι 14,4 γραμμάρια, η οποία αποτελείται κυρίως από 3 τύπους ζάχαρης που περιλαμβάνουν σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη.

    Αυτή η συνολική ποσότητα ζάχαρης στην μπανάνα είναι λίγο λιγότερο από τη μισή από αυτήν που θα βρείτε σε ένα κουτάκι κανονικής coca-cola — αλλά, με μια πολύ σημαντική διάκριση. Το άμυλο και οι φυτικές ίνες στη μπανάνα είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, των οποίων η παρουσία θα επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων από το σώμα, δημιουργώντας έτσι μια πιο αργή και λιγότερο δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με το ζαχαρούχο ρόφημα. Αυτός είναι ο λόγος που οι μπανάνες κατατάσσονται στο χαμηλό εύρος στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη στο ιστολόγιο δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιείται για να σημειώσει πόσο γρήγορα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα συνολικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

    Μια επιπλέον σημείωση σχετικά με τη συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι η αλλαγή που συμβαίνει καθώς ωριμάζουν οι μπανάνες. Οι μπανάνες που μόλις εισέρχονται στην ωρίμανση θα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο σταδιακά θα μετατραπεί σε ζάχαρη καθώς η μπανάνα συνεχίζει να ωριμάζει. Για αυτόν τον λόγο, οι πιο ώριμες μπανάνες θα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτείς τη γλυκιά γεύση που έχει.

    Να τρως μπανάνα ή να μην τρως;

    Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα της μπανάνας μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτό το φρούτο φυτικής τροφής είναι «απαγορευμένο φρούτο», αλλά μπορεί να χάσεις μια σειρά από πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε ισορροπημένη διατροφή. Η Meghen Bishop, διατροφολόγος με έδρα το Σαν Ντιέγκο, πρόσθεσε ότι οι μπανάνες είναι «ένα σνακ με ίνες που είναι πολύ πιο υγιεινό από το να τρως λευκό ψωμί ή πατατάκια». Με τόση θρεπτική αξία, το να βγάλεις τις μπανάνες εντελώς από τη διατροφή σου μπορεί να μην είναι η πιο σοφή επιλογή.

    Τι γίνεται με τον διαβήτη;

    Όσον αφορά τον διαβήτη, υπάρχει μια έγκυρη ανησυχία για οποιοδήποτε τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει μέτρια αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι «μια μπανάνα την ημέρα είναι αβλαβής τόσο στον διαβήτη όσο και στην υπερχοληστερολαιμική (υψηλή χοληστερόλη) εθελοντές και οριακά ωφέλιμο για τους τελευταίους».

    Η Bishop ανέφερε στο The Healthy ότι η διαβητική κατανάλωση μπανάνας «δεν είναι περιορισμένη, αλλά μπορεί να εξαρτάται από την πρόσθετη πρόσληψη για το γεύμα». Η φόρτωση σε ένα τεράστιο μπολ με ανάμεικτα φρούτα μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή ιδέα για τους περισσότερους, ειδικά αν δεν συνοδεύεται από κάποια πρωτεΐνη.

    Πηγή: theissue.gr

    Φωτογραφία: Eiliv Aceron on Unsplash

  • Διαβήτης: Το φρούτο που ανεβάζει το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέχετε
    Διαβήτης: Το φρούτο που ανεβάζει το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέχετε

    Αν και τα φρούτα σε γενικές γραμμές προωθούν την υγεία, οι ασθενείς με διαβήτη και υψηλό ζάχαρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Τα φρούτα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο οι ασθενείς με υψηλό ζάχαρο θα πρέπει να θυμούνται ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν (μεγαλύτερη ή μικρότερη) περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να τα καταναλώνουν με προσοχή.

    Σύμφωνα με το «Healthstat.gr», ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι η μπανάνα και ιδίως η ώριμη, καθώς περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

    Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων που πρέπει να ακολουθείτε στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε άτομα χωρίς διαβήτη, το σώμα τους παράγει ινσουλίνη. Αυτό βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου από το αίμα και στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.

    Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε άτομα με διαβήτη. Αντίθετα, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη που παράγεται. Χωρίς σωστή διαχείριση του διαβήτη, μπορεί να εμφανίσετε υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή να έχετε συνεχώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Προτιμήστε τις πράσινες (άγουρες) μπανάνες

    Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Η ποσότητα αυτού του τύπου υδατανθράκων σε μια μπανάνα ποικίλλει ανάλογα με την ωρίμανση. Οι πράσινες ή άγουρες μπανάνες περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και πιο ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι μακριές αλυσίδες γλυκόζης, οι οποίες δεν είναι εύπεπτες. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν παρόμοια με τις φυτικές ίνες και δεν θα προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη μεταβολική υγεία και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

    Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 σχετικά με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 βρήκε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σε μια περίοδο 8 εβδομάδων, όσες έπαιρναν συμπληρώματα με ανθεκτικό άμυλο είχαν καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα από εκείνες που δεν έλαβαν συμπληρώματα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και η μείωση της φλεγμονής. Ο ρόλος του ανθεκτικού αμύλου στον διαβήτη τύπου 1 είναι λιγότερο σαφής.

    Οι κίτρινες ή ώριμες μπανάνες περιέχουν λιγότερο ανθεκτικό άμυλο από τις πράσινες μπανάνες, καθώς και περισσότερη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και θα αναγκάσουν το σάκχαρό σας να αυξηθεί πιο γρήγορα από τις πράσινες άγουρες μπανάνες.

    Το μέγεθος μετράει

    Ο βαθμός ωρίμανσης δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, όταν πρόκειται για την ποσότητα ζάχαρης στην μπανάνα σας. Το μέγεθος έχει επίσης σημασία. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπανάνα, τόσο περισσότερους υδατάνθρακες θα λάβετε. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη μπανάνα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτή η συσχέτιση ονομάζεται γλυκαιμικό φορτίο.

    Το γλυκαιμικό φορτίο υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου με τον αριθμό των υδατανθράκων σε μια μερίδα και στη συνέχεια διαιρώντας αυτόν τον αριθμό με το 100. Μια βαθμολογία μικρότερη από το 10 θεωρείται χαμηλή, από 11 - 19 είναι μέτρια και από 20 και πάνω υψηλή. Οι μπανάνες ποικίλλουν σε μέγεθος, μεταξύ 18,5 και 35 γραμμαρίων. Εάν μια μπανάνα είναι πλήρως ώριμη (με γλυκαιμικό δείκτη 62), τότε το γλυκαιμικό της φορτίο μπορεί να κυμαίνεται από 11 για μια πολύ μικρή μπανάνα έως 22 για μια πολύ μεγάλη μπανάνα. Για να διασφαλίσετε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας δεν θα αυξηθεί πολύ, είναι σημαντικό το μέγεθος της μπανάνας που τρώτε.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΗΠΑ: Ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να προστατεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας
    ΗΠΑ: Ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να προστατεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας

    Μία απόφαση δικαστηρίου της Ουάσινγκτον

    Ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη), χωρίς καμία ανθρώπινη συμμετοχή, δεν μπορεί να προστατεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, έκρινε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

    Μόνο έργα δημιουργών μπορούν να προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός δικαστής Μπέριλ Χάουελ, επιβεβαιώνοντας την απόρριψη από το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ σε αίτημα που υπέβαλε ο επιστήμονας πληροφορικής Στίβεν Θέιλερ, ο οποίος έχει αναπτύξει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DABUS.

    Η απόφαση είναι ακόμη μία ήττα του Θέιλερ στα αιτήματά του να λάβει αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν επινοήματα που είπε ότι δημιουργήθηκαν από την DABUS.

    Ο Θέιλερ έχει επίσης υποβάλει αιτήματα ευρεσιτεχνίας που δημιουργήθηκαν από το DABUS σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

    Ο δικηγόρος του Θέιλερ, Ράιαν Άμποτ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πελάτης του διαφωνούν έντονα με την απόφαση και θα ασκήσουν έφεση.

    Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της γενικής τεχνητής νοημοσύνης έχει εγείρει νέα ζητήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε επίσης αίτημα ενός καλλιτέχνη για πνευματικά δικαιώματα σε εικόνες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, παρά το επιχείρημα του καλλιτέχνη ότι το σύστημα ήταν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.

    Πολλές εκκρεμείς αγωγές έχουν επίσης κατατεθεί σχετικά με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να έχει ληφθεί άδεια.

    «Πλησιάζουμε σε νέα όρια στα πνευματικά δικαιώματα καθώς οι καλλιτέχνες προσθέτουν την τεχνητή νοημοσύνη στην εργαλειοθήκη τους», κάτι που θα εγείρει «δύσκολα ερωτήματα» για τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, τόνισε ο δικαστής Χάουελ.

    «Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, δεν είναι τόσο περίπλοκη», είπε ο Χάουελ.

    Ο Θέιλερ υπέβαλε αίτημα το 2018 για πνευματικά δικαιώματα που καλύπτει ένα έργο εικαστικής τέχνης με τίτλο «Μια πρόσφατη είσοδος στον παράδεισο» που, όπως είπε, δημιουργήθηκε από το DABUS χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε πέρυσι το αίτημά του.

    Ο Θέιλερ προσέφυγε κατά της απόφασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση και ότι η χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων σε έργα τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν σύμφωνη με τον σκοπό των πνευματικών δικαιωμάτων όπως περιγράφεται στο αμερικανικό Σύνταγμα για την «προώθηση της προόδου της επιστήμης και των χρήσιμων τεχνών».

    Ο Χάουελ συμφώνησε με το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων κρίνοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού αποτελεί «θεμελιώδη προϋπόθεση για χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων» που βασίζεται σε «αιώνες κατασταλαγμένης κατανόησης».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

  • Γιατί πρέπει να τρώτε μπανάνα πριν κοιμηθείτε;
    Γιατί πρέπει να τρώτε μπανάνα πριν κοιμηθείτε;

    Αντί για πρωινό, προτιμήστε τη για βραδινό.

    Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει ο σοφός λαός, ωστόσο όλα τα φρούτα είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά σας, για μια καλή υγεία του οργανισμού. Εδώ, όμως, θα κάνουμε μια ειδική μνεία στην μπανάνα, την οποία λογικά την απολαμβάνετε στη δουλειά για πρωινό ή για δεκατιανό. Ωστόσο, το εν λόγω φρούτο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, είναι κατάλληλο για να κάνετε όνειρα γλυκά.

    Στην περίπτωση που δυσκολεύεστε κάποιες φορές να κοιμηθείτε και στριφογυρνάτε στο κρεβάτι μέχρι αργά, τότε η λύση κρύβεται στην μπανάνα. Κι αυτό γιατί εκτός από κάλλιο και φυτικές ίνες, περιέχει και μαγνήσιο που βοηθάει στην χαλάρωση των μυών και βοηθάει στον καλύτερο ύπνο. Αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στην ημέρα, δεν παίρνετε αρκετό μαγνήσιο, τότε είναι αυτό που χρειάζεστε.

    Μάλιστα, δεν χρειάζεται να φάτε σκέτη μπανάνα το βράδυ, αφού μπορείτε να τη συνδυάσετε με φυστικοβούτυρο, δημιουργώντας ένα γευστικό σνακ για να κλείσει η μέρα σας. Όταν καταναλώνονται μαζί, ο υδατάνθρακας της μπανάνας κάνει την τρυπτοφάνη περισσότερο διαθέσιμη στον εγκέφαλο. Είτε σκέτη είτε με φυστικοβούτυρο ξεκινήστε την μπανάνα τα βράδια για να χορτάσετε επιτέλους ύπνο.

    Πηγή: marieclaire.gr
    Φωτογραφία: Eiliv Aceron on Unsplash
  • Συμπολιτεία Ολυμπίας: Δωρεά έργων τέχνης στην πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στο πλαίσιο των δράσεων του ΔΡΟΜΟΥ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2022
    Συμπολιτεία Ολυμπίας: Δωρεά έργων τέχνης στην πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στο πλαίσιο των δράσεων του ΔΡΟΜΟΥ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2022

    Στον φιλόξενο χώρο της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας (στις 17/3/2023), παρουσία του Πρέσβη κ. Jakub Karfík έκλεισαν και τυπικά οι δράσεις του 2022 για τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας».

    Όπως είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της Εικαστικής Έκθεσης με τίτλο: «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!)– «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ», που διεξήχθη στο Πολεμικό Μουσείο, ορισμένοι από τους καλλιτέχνες προσέφεραν τα έργα τους, που αφορούσαν στον θρύλο Εμίλ Ζάτοπεκ, ως δωρεά, στην Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας.

    Η δωρεά έγινε στην πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Καλωσορίζοντας τους καλλιτέχνες και τα μέλη και φίλους της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» ο πρέσβης κ. Jakub Karfík ευχαρίστησε θερμά την Οργάνωση για την άριστη συνεργασία και εξήρε τις προσπάθειές της για ανάδειξη των ολυμπιακών αξιών όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την αρχαιότητα. Ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για την ευγενική προσφορά τους.

    Η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου της Αθήνας κα Lucie Kulligova ευχαρίστησε την κα Αννίτα Πατσουράκη για την επιμέλεια της Εικαστικής Έκθεσης και την προβολή των έργων των μαθητών της Τσεχίας, τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» για τη φιλοξενία και την προβολή του θρύλου αθλητή Εμίλ Ζάτοπεκ.

    Κλείνοντας, η πρόεδρος της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πρέσβη και την κα Lucie Kulligova για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία για τις εκδηλώσεις του 2022 στην Αθήνα και στην Ηλεία, με σκοπό την ανάδειξη ολυμπιακών αξιών καθώς και της ημιορεινής οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας - Ολυμπίας: «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» που συνδέει τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων με τον τόπο τέλεσής τους, στις οποίες τιμήθηκε ιδιαίτερα ο αθλητής θρύλος της Τσεχίας Εμίλ Ζάτοπεκ.

    Οι καλλιτέχνες οι οποίοι πρόσφεραν τα έργα τους είναι οι εξής:

    Δρίτσας Γιώργος, τίτλος έργου: «Διαχρονικός Κόροιβος»

    Ηλιακοπούλου Βασιλική, τίτλος έργου: «Εμίλ Ζάτοπεκ»

    Κουβάτσου Δέσποινα, τίτλος έργου: «Ο στεφανωμένος νικητής»

    Μπλιάτσου Γεωργία, τίτλος έργου: «Η κούρσα μιας ζωής»

    Πιάνα Σίσσυ, τίτλος έργου: «Emil Zatopek».

    pinakes dorea sumpol 2

    pinakes dorea sumpol 3

    pinakes dorea sumpol 4

    pinakes dorea sumpol 5

    pinakes dorea sumpol 6

    pinakes dorea sumpol 7

    pinakes dorea sumpol 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι «κρυμμένοι» θησαυροί της Καλαμάτας: Γιατί οι Πινακοθήκες της πόλης εξακολουθούν να υπολειτουργούν ενώ όλοι… φωνάζουν για το θέμα
    Οι «κρυμμένοι» θησαυροί της Καλαμάτας: Γιατί οι Πινακοθήκες της πόλης εξακολουθούν να υπολειτουργούν ενώ όλοι… φωνάζουν για το θέμα

    Αλέκος Φασιανός, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Γαΐτης, Όπυ Ζούνη, Γιάννης Ψυχοπαίδης… Μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα της ελληνικής εικαστικής σκηνής και συνάμα κάποιες από τις υπογραφές που φέρουν τα δεκάδες έργα τέχνης -αριστουργήματα- που κοσμούν τους καταλόγους της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας Α. Τάσσος αλλά και της Πινακοθήκης που ανήκει στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης, χωρίς ωστόσο… να εκτίθενται.

    Όποιος έχει τύχει να επισκεφτεί την αναμφισβήτητα όμορφη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, αναζητώντας τους προαναφερθέντες χώρους, πιθανότατα γνωρίζει τι συμβαίνει. Οι δύο Πινακοθήκες που υπάρχουν στην πόλη διαθέτουν ιστορικές συλλογές που σίγουρα μπορούν να χαρακτηριστούν εθνικός θησαυρός, αλλά υπολειτουργούν και δεν διαθέτουν τα μέσα για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες, όπως τους αρμόζει. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτές, δεν έχουν στα χέρια τους τα κατάλληλα αγαθά για να τις «αναστήσουν», να τις δουν και πάλι πλήρως λειτουργικές, έτοιμες να υποδεχτούν το φιλότεχνο κοινό.

    Ασταθές ωράριο και υποστελέχωση

    Μάλιστα, όπως λένε στο ethnos.gr, βασικό τους μέλημα είναι, οι χώροι τέχνης να στελεχωθούν, να στεγαστούν σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια και η πολιτεία να δει σοβαρά το θέμα με τις περιφερειακές Πινακοθήκες, οι οποίες έχουν ανάγκη από στήριξη και χρηματοδότηση. Στην προκειμένη δε περίπτωση, πρόκειται για μια πόλη που σταθερά στον χρόνο προσελκύει πλήθος τουριστών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- οι οποίοι, μεταξύ άλλων, δείχνουν ενδιαφέρον για την παρακολουθήση πολιτιστικών γεγονότων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Η Καλαμάτα, παράλληλα σήμερα, θεωρείται η γενέτειρα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών με διεθνή καριέρα, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Γιάννης Μπουτέας -έργα του οποίου εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη και το ΕΜΣΤ- ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Παύλος Διονυσόπουλος. Υπάρχει ένας πόλος έλξης για την πόλη, άνθρωποι που αναζητούν, ρωτούν, ασχολούνται, αλλά πολλές φορές… δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Το ethnos.gr συγκέντρωσε διάφορες μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί τις Πινακοθήκες στην ιστορική πόλη, ενώ συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Δ.Σ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης -στην οποία υπάγεται και η μία Πινακοθήκη- κύριο Παναγιώτη Φουρναράκη, ο οποίος δέχτηκε με χαρά να μας περιγράψει την κατάσταση.

    Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στην Καλαμάτα ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1962 από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον διακεκριμένο ζωγράφο, Κώστα Γιαννουκόπουλο. Σήμερα, στεγάζεται στον τέταρτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, ενώ διαθέτει περίπου 450 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, που έχουν, κατά συντριπτική πλειοψηφία, δωρηθεί από τους ίδιους δημιουργούς ή τους φιλότεχνους συλλέκτες.

    Από τους πίνακες όμως αυτούς, μονάχα πολύ λίγοι μπορούν να εκτίθενται κάθε φορά, λόγω του περιορισμένου χώρου, αλλά και των αντίξοων συνθηκών που λειτουργούν ως τροχοπέδη. Όπως εξηγεί ο κ. Φουρναράκης, πρόσφατα από την τεράστια αυτή συλλογή ανασύρθηκαν 35 δημιουργίες, οι οποίες εκτέθηκαν σε γειτονική ιδιωτική γκαλερί κι αυτό για να μην μένουν αναξιοποίητες. «Μόνο με τις συνεργασίες έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε έξω από τον κλειδωμένο χώρο μας. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το κτίριο, να βάψουμε, να κάνουμε όποιες άλλες εργασίες χρειάζονται», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης.
    Και η ανάγκη για... συντήρηση

    Ο κ. Φουρναράκης αναφέρεται στην ανάγκη συντήρησης κάποιων έργων αλλά και των κτιριακών εγκαταστάσεων. «Πριν από περίπου δύο μήνες, είχε επισκεφθεί την Πινακοθήκη ομάδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να επιλέξει ποια έργα ήταν κατάλληλα να μεταφερθούν στην ιδιωτική γκαλερί. Ο πολιτισμός θέλει χρήμα και δεν συγκινεί εύκολα. Πρόκειται για μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, η Βιβλιοθήκη, εκτός όλων των άλλων, διαθέτει και περίπου 120.000 τόμους», επισημαίνει, συμπληρώνοντας όμως πως η επικοινωνία με τον δήμο της πόλης πλέον είναι καλή και πως υπάρχει δέσμευση ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν.

    Ο επικεφαλής της Βιβλιοθήκης εξηγεί πως οι κτιριακές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν και την Πινακοθήκη χρήζουν επισκευής και πως είναι ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα συνολικές εργασίες, ώστε και τα έργα να προφυλάσσονται. «Οι πίνακες ανήκουν στον καλαματιανό λαό», τονίζει κατά τη συζήτησή μας. «Την καλοκαιρινή περίοδο έρχονται οι
    ξένοι και δεν ξέρουν πού βρίσκονται οι Πινακοθήκες, αδυνατούν να εντοπίσουν τα ωράρια λειτουργίας», προσθέτει. Τη δεδομένη στιγμή, η Πινακοθήκη της Λαϊκής Βιβλιοθήκης λειτουργεί λίγες ώρες και μόνο μερικές μέρες της εβδομάδας, ενώ ο επισκέπτης θα πρέπει να καλέσει υπάλληλο που εργάζεται ως φύλακας από άλλο όροφο, προκειμένου να ανοίξει τις πόρτες και να έχει πρόσβαση όποιος θέλει στον εικαστικό χώρο. Ο κ. Φουρναράκης σημειώνει πως για το θέμα έχει απευθυνθεί και στο Υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας πως στην Καλαμάτα
    υπάρχει μια ολόκληρη εθνική περιουσία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

    Φανερά συγκινημένος αναφέρεται σε ένα έργο του Φώτη Κόντογλου, αφιερωμένο στην Παναγία της Τήνου και στη «Μητρότητα» του Γιαννούλη Χαλεπά που αφήνει άφωνους όσους συνειδητοποιούν πως ο πίνακας που συγκινεί βρίσκεται στη μεσσηνιακή πόλη. «Θεωρούμε ωστόσο πως γίνονται βήματα το τελευταίο διάστημα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί στην πόλη μια ενιαία Πινακοθήκη αλλά και ένα τμήμα συντήρησης για το οποίο θα συνεργαστούν φορείς από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας», λέει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η συντήρηση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την «επιβίωση» των έργων τέχνης, ενώ αντίθετα, οι κακές συνθήκες στις οποίες μπορεί να υποβάλλονται, είναι ικανές για να τα… καταστρέψουν. Μπορεί ο χρόνος να ενεργεί ευεργετικά στην αξία τους, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την «υγεία» τους. Για να
    διατηρήσει και να αυξήσει την αξία του ένα έργο τέχνης θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δηλαδή να συντηρείται σωστά.

    Τα σημάδια του χρόνου μπορούν να «επουλωθούν» μόνο από το χέρι των ειδικών συντηρητών, οι οποίοι με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και μέσων μπορούν να «θεραπεύσουν» τις όποιες ζημιές έχουν υποστεί τα έργα και να τους ξαναδώσουν τη χαμένη τους λάμψη. Συντήρηση είναι κάτι που χρειάζονται όλες οι δημιουργίες, σε τακτά
    χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και ο λόγος είναι προφανής: με τη συντήρηση επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους και διατηρείται όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν η αρχική τους κατάσταση.

    Το πάγιο αίτημα στις Αρχές

    Για το θέμα επικοινωνήσαμε και με τον διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της «Φάρις» -της δημοτικής επιχείρησης η οποία, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνη και για την λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Καλαμάτα- κύριο Παναγιώτη Λαμπρινίδη. Οι λεπτομέρειες που περιέγραψε δεν διαφέρουν πολύ από όσα ήδη μας είχαν γνωστοποιήσει όσοι έχουν υπόψιν το ζήτημα. Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Α.Τάσσος, απαρτίζεται από περίπου 500 έργα, τα οποία ήρθαν στην κατοχή της αφενός από δωρέες που πραγματοποιήθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη το 1986 και αφετέρου από δωρεά που έκανε το 2007 το ίδρυμα του καλλιτέχνη Τάσσου Αλεβίζου, από τον οποίο έλαβε και το όνομά της.

    Η Δημοτική ωστόσο Πινακοθήκη έχει χώρους οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 70 πίνακες και για τον λόγο αυτό, συνήθως διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις. Ο κ. Λαμπρινίδης εξηγεί πως υπό την επιμέλειά του έχουν πραγματοποιηθεί 13 περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ αναφέρεται στην πιο πρόσφατη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην πόλη σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και προσέλκυσε επισκέπτες που άγγιζαν ακόμα και τους 200 την ημέρα. «Το ενδιαφέρον που υπήρξε ήταν μεγάλο, έκανα πολλές ξεναγήσεις, περιηγήθηκαν στην έκθεση όλα τα σχολεία της Μεσσηνίας. Ωστόσο, το εικαστικό γεγονός έγινε στο Μέγαρο Χορού της πόλης, εκεί πραγματοποιούνται αντίστοιχα δρώμενα, ο χώρος της Πινακοθήκης μας δεν ενδείκνυται», δηλώνει και δίνει αφορμή για απάντηση σε ερωτήματα που είχαμε εξαρχής θέσει.

    «Δεν προσλαμβάνουν εργαζόμενους ώστε να λειτουργήσει σωστά η Πινακοθήκη. Είχαμε μια γραμματέα, αλλά συνταξιοδοτήθηκε. Ο τομέας έπρεπε να έχει πέντε άτομα προσωπικό, δηλαδή έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, γραμματέα και φύλακες και αυτή την ώρα υπάρχει μόνο ένας φύλακας που δεν προλαβαίνει να επιτηρεί τα πάντα. Η υποστελέχωση είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, δίνω μάχη εδώ και πολλά χρόνια, η Πινακοθήκη ανήκει στον Δήμο και αυτός πρέπει να δράσει, το αίτημα είναι πάγιο», αναφέρει ο κ. Λαμπρινίδης.

    Αυτή τη στιγμή η Πινακοθήκη λειτουργεί λίγες ώρες κάθε Δευτέρα και Τρίτη και όπως περιγράφει ο επικεφαλής της Φάρις, επισκέπτες υπάρχουν αλλά λόγω των προβλημάτων, η κίνηση εξασθενεί. Ο κ. Λαμπρινίδης απευθύνει έκκληση για την εύρεση νέου χώρου, ώστε να δημιουργηθεί μια στελεχωμένη και πλήρως λειτουργική Πινακοθήκη αλλά και για την πρόσληψη υπαλλήλων που θα κάνουν τη δουλειά που απαιτείται. «Δεν έχουμε γραμματέα εδώ και επτά χρόνια. Χρειαζόμαστε ένα κτίριο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Σε ό,τι αφορά τα δικά μας έργα, η ανάγκη για συντήρηση δεν είναι ακόμα έντονη, καθώς πρόκειται για νεότερες δημιουργίες», συμπληρώνει. «Δεν θέλω να φύγω από αυτή τη θέση και να μην έχει γίνει τίποτα, το θέμα αυτό είναι η ζωή μου, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει επιτέλους να δουν τις περιφερειακές Πινακοθήκες σοβαρά», καταλήγει.

    Καμία επίσημη απάντηση από την Πολιτεία

    Να αναφερθεί πως για το ζήτημα, το ethnos.gr επικοινώνησε περισσότερες από μία φορές με τον Δήμο της Καλαμάτας, χωρίς να λάβει ωστόσο κάποια απάντηση. Προώθησε παράλληλα σχετικό αίτημα σε γραφεία βουλευτών του Νομού Μεσσηνίας και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, χωρίς επίσης κανένα αποτέλεσμα. Το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από ερώτημα που θέσαμε, διευκρίνισε πως την ευθύνη για τις συγκεκριμένες Πινακοθήκες έχει αποκλειστικά ο Δήμος Καλαμάτας.

    Αντί επιλόγου, σημειώνεται το εξής: Πρόσφατα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» εντάχθηκε το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του ΥΠΠΟΑ. Το συγκεκριμένο έργο έχει σαν στόχο τον σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ως συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες, τη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της επαφής των ασθενών με την τέχνη και τον πολιτισμό, την διαδικασία και τρόπους συμμετοχής των ασθενών και των πολιτιστικών φορέων στο πρόγραμμα και την
    εποπτεία και αξιολόγηση του προγράμματος με σκοπό τη βελτιστοποίησή του.

    Με άλλα λόγια, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η επαφή με τον πολιτισμό και τα δρώμενά του, μπορεί να λειτουργήσουν σωτήρια για την ψυχική υγεία και ως εκ τούτου τη γενικότερη ευημερία ενός ατόμου. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. «Γιατρεύει» την ψυχή, «επουλώνει» πληγές, ανοίγει ορίζοντες και καταπραΰνει. Η δημιουργία μιας λειτουργικής Πινακοθήκης, πέραν των πλεονεκτημάτων που μπορεί να εξασφαλίσει σε τοπικό επίπεδο, είναι απαιτούμενο για τους πολίτες και πάντα τέτοιο πρέπει να είναι. Και οι τοπικοί φορείς που αγωνίζονται για την «επιβίωση» των χώρων αυτών αξίζει να λάβουν επιτέλους μια απάντηση.

    Πηγή: ethnos,gr

  • Τα ρομπότ αλλάζουν την τέχνη
    Τα ρομπότ αλλάζουν την τέχνη

    Αιώνες τώρα, η έκταση πάνω από την πόλη Καράρα της Τοσκάνης προμήθευσε τους απίστευτους Ιταλούς γλύπτες με υπέροχης ποιότητας λευκό μάρμαρο για τα έργα τους. Οι Μικελάντζελο, Κανόβα, Μπερνίνι και πιο πρόσφατα το… ΑΒΒ2! Μην αναρωτηθείτε τι είναι αυτό: ο διάδοχος των μεγάλων δασκάλων της Ιταλίας είναι μεταλλικός,, έχει ύψος 4,5 μέτρα, διαθέτει ένα ρομποτικό μπράτσο με διαμαντένια απόληξη και έχει θαυμαστή ακρίβεια.

    Το ΑΒΒ2, αργά αλλά σταθερά, κάνει τη δουλειά που πλέον δεν μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια ιδιοφυΐα που κατεβάζει ιδέες και τις αποτυπώνει περίτεχνα στο μάρμαρο. Είναι όμως ένα ρομπότ που κάνει ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να διεκπεραιώνει χωρίς να διαμαρτύρεται την ανθρώπινη εργασία. Το ΑΒΒ2 ανήκει σε έναν γνωστό Αμερικανό γλύπτη, ο οποίος το χρηματοδοτεί. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Quantek2, που επίσης κάνει την ίδια δουλειά για τον βρετανό ιδιοκτήτη του.

    Τα ρομπότ όχι απλώς έπαψαν να αποτελούν επιστημονική φαντασία, αλλά έχουν πιάσει και κανονικές δουλειές. Πλέον είναι βοηθοί των ανθρώπων σε κάθε είδους εργασία: ηλεκτρικές σκούπες που καθαρίζουν πατώματα, βαρέως τύπου μηχανήματα που βοηθούν σε δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα ή στα εργοστάσια. Με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία επίσης έχει μπει στη ζωή μας, ο συνδυασμός είναι μοναδικός: από την παροχή ασφαλείας σε επιχειρήσεις ή σε τραπεζικά συστήματα έως τη φαρμακευτική και τις υπηρεσίες υγείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πανταχού παρούσα.

    Η μίξη των ρομπότ και της ΤΝ φέρνει μία νέα επανάσταση, την οποία κάποτε βλέπαμε μόνο σε ταινίες. Πλέον τα ρομπότ μπορούν να δημιουργούν τέχνη. Κι αυτό ήρθε από το μέλλον, αλλά βρίσκεται στο παρόν! Από την Αναγέννηση έως σήμερα, τα εργαστήρια τέχνης της Ιταλίας είναι διάσημα για τα έργα τους κι αυτή η παράδοση συνεχίζεται ως σήμερα. Η διαφορά είναι ότι πλέον υπάρχουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στα εργαστήρια, οι οποίοι δεν ασκούν κάποια τέχνη αλλά χειρίζονται τις μηχανές. «Δεν χρειαζόμαστε έναν νέο Μικελάντζελο» είπε ο Μικέλε Μπασαλντέλα, ο τεχνικός που αυτοαποκαλείται «το μυαλό των ρομπότ».

    advertorial texni

    Αυτό που δεν έχει αλλάξει στη διάρκεια των αιώνων είναι η ευαισθησία των καλλιτεχνών για το ποιος πρέπει να πάρει τα εύσημα για τη δουλειά. Στα εργαστήρια της Φλωρεντίας πολλοί μαθητευόμενοι ή νεόκοποι καλλιτέχνες εργάζονταν στο παρασκήνιο, αλλά το τελικό έργο έπαιρνε την υπογραφή του δασκάλου, ακόμα κι αν δεν το είχε ακουμπήσει. Σήμερα είναι τα ρομπότ της Καράρα που δουλεύουν ανώνυμα. Πολλοί από τους καλλιτέχνες που πληρώνουν για να τα χρησιμοποιήσουν, απαιτούν να μείνει μυστική η συμφωνία τους με τα εργαστήρια.

    «Οι καλλιτέχνες προτιμούν να καλλιεργούν στο κοινό την ιδέα ότι έχουν σκαλίσει οι ίδιοι το περίτεχνο γλυπτό τους, με το καλέμι όπως γινόταν παλιά» εξήγησε ο Τζιάκομο Μασάρι, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας Robotor που κατασκευάζει τα ρομπότ: «Γελάω με αυτή την ιδέα, αλλά δεν είναι δουλειά μου να τους κρίνω». Ο 37χρονος Μασάρι θεωρεί πάντως ότι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών τρόπων δημιουργίας γλυπτών ήταν ο μοναδικός τρόπος για την ιταλική κοινότητα γλυπτών να προοδεύσει και να εξελιχθεί.

    Στα πρώτα χρόνια της έκρηξης της Αναγέννησης, ο Μικελάντζελο έψαχνε για εβδομάδες στους δρόμους της Καράρα για να βρει το τέλειο μάρμαρο και να δημιουργήσει τελικά το αριστούργημα της Πιετά. Στον 18ο αιώνα, τα μάρμαρα της Καράρα χρησιμοποιήθηκαν για εκατοντάδες νεοκλασικά αγάλματα και δεκάδες ατελιέ άνοιξαν στην πόλη. Αλλά η μοντέρνα και αφηρημένη τέχνη έσπρωξε σιγά-σιγά το μάρμαρο στο παρασκήνιο και η πόλη άρχισε να παρακμάζει, αφού οι γλύπτες έπαψαν να το χρησιμοποιούν. Ο Μασάρι υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη επειδή ένα έργο χρειαζόταν μήνες, ίσως και χρόνια, για να ολοκληρωθεί με το χέρι. Οι νεότεροι σε ηλικία έπαψαν να ασχολούνται όταν μπήκαν και ζητήματα υγείας, εξαιτίας της σκόνης από το χτύπημα του μαρμάρου.

    Με τα ρομπότ όλα άλλαξαν. «Ο περίφημος Κανόβα χρειάστηκε 5 χρόνια για να δημιουργήσει το αριστούργημα «Έρως και Ψυχή», αλλά εμείς χρειαστήκαμε 270 ώρες για να το αντιγράψουμε με τη βοήθεια του νέου ρομπότ μας» είπε ο Μασάρι. Μαζί με τον συνεργάτη του αγόραζαν τα ρομπότ από τοπικές εταιρείες τεχνολογίας. Μεταξύ των πελατών, που δεν έχουν πρόβλημα να ακουστεί το όνομά τους, περιλαμβάνονται ο Τζεφ Κουνς, ο Ζάχα Χαντίντ και η Βανέσα Μπίρκροφτ. Αυτοί έδωσαν απίστευτα ποσά προκειμένου ο Μασάρι να κατασκευάσει τα δικά του ρομπότ, με γερμανικά εξαρτήματα και εξειδικευμένο λογισμικό.

    Δεν είναι όμως όλοι στην Καράρα χαρούμενοι. Ο Μικέλε Μονφρόνι στα 49 του χρόνια εξακολουθεί να δημιουργεί αντίγραφα γνωστών έργων με το χέρι: «Αν ο Μικελάντζελο έβλεπε σήμερα τα ρομπότ, θα τραβούσε τα μαλλιά του. Τα ρομπότ είναι επιχείρηση, αλλά η γλυπτική είναι πάθος. Η τέχνη βρίσκεται μέσα μας, αν χρησιμοποιήσεις ρομπότ τότε γίνεσαι κι εσύ μία μηχανή». Ο Μονφρόνι πιάνει το καλέμι στις 7 το πρωί και δεν επιτρέπει τη χρήση μηχανημάτων στο εργαστήριό του.

  • Πίνακας Πικάσο: Γλίτωσε από τον ελαιοχρωματιστή - Τους έπεσε στο Υπουργείο
    Πίνακας Πικάσο: Γλίτωσε από τον ελαιοχρωματιστή - Τους έπεσε στο Υπουργείο

    Ένα απίστευτο απρόοπτο συνέβη κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του κλεμμένου πίνακα του Πικάσο

    Συνέβη και αυτό το απίστευτο απρόοπτο κατά την επίσημη παρουσίαση της εξιχνίασης της κλοπής των έργων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη.

    Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για το πώς ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής είχε κάνει τη «ληστεία του αιώνα», οι δύο πίνακες τοποθετήθηκαν σε μία εσοχή, προκειμένου να κάνουν τις σχετικές λήψεις οι φωτογράφοι και οι οπερατέρ.

    Ωστόσο, ο το έργο τέχνης του Πικάσο «το γυναικείο κεφάλι» δεν τοποθετήθηκε προσεκτικά, με αποτέλεσμα να... πέσει στο πάτωμα στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» όπου και η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και μάλιστα τον έπιασαν με γυμνά χέρια, χωρίς γάντια...

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο