Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 14:59

Το αρωματικό βότανο που δυναμώνει τη μνήμη και προσθέτει χρόνια ζωής

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πολύτιμο αρωματικό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αναδεικνύεται σε ελιξίριο μακροζωίας και εξαίρετο τονωτικό της μνήμης

Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis, ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός) φαίνεται ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας, τουλάχιστον για τους κατοίκους του μικρού παραθαλάσσιου ιταλικού χωριού Accarioli όπου ζουν πάνω από 300 αιωνόβιοι, εκ των οποίων το 20% πλησιάζει τα 110 χρόνια.

Το μυστικό της μακροζωίας τους μπορεί να κρύβεται στο άφθονο δενδρολίβανο που χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους πιστεύουν Aμερικανοί και Iταλοί ερευνητές που πήραν την άδεια να τους εξετάσουν και να τους παρακολουθήσουν προκειμένου να διαπιστώσουν τους παράγοντες της μακροζωίας τους.

Το βότανο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική των εν λόγω Iταλών αιωνόβιων οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα εκατό χωρίς να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια.

Το δενδρολίβανο έχει τονωτικές, σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες πληροφορούμαστε στο site του εργαστηρίου φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παραδοσιακά το βότανο λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων, της διάρροιας, της κολίτιδας, του μετεωρισμού, των ηπατικών διαταραχών και του ίκτερου. Επίσης, είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού καθώς αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία, αλλά και αποτελεσματικό επουλωτικό σε πληγές της στοματικής κοιλότητας. Xορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος, των ρευματισμών και της δυσπεψίας.

Οι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν μαγικές ιδιότητες στον δενδρολίβανο καθώς αναγνωρίζουν ότι η μακροζωία των κατοίκων του μικρού ιταλικού χωριού οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η μεσογειακή διατροφή, το γεγονός ότι οι κάτοικοι περπατούν καθημερινά για τα ψώνια και τις εργασίες τους, ενώ διατηρούν τις φιλικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Το δενδρολίβανο ωφελεί και τη μνήμη! Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria.

Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.

Πέρα από απαραίτητο συμπλήρωμα στη μαγειρική με στόχο τα πολλά χρόνια ζωής μπορούμε λοιπόν να προσθέτουμε δενδρολίβανο και με στόχο να έχουμε ένα άριστο τονωτικό του νου.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 12:41

Σχετικά Άρθρα

  • Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη
    Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη

    Πέντε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που κάνουν καλό στη μνήμη μας.

    Εάν φέτος το φθινόπωρο θέλετε να «θωρακίσετε» την υγεία του εγκεφάλου σας, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, όπως τα κράνμπερι και η λαχανίδα, μπορούν να βοηθήσουν καθώς είναι γεμάτα πολύτιμα μέταλλα που μπορούν να υποστηρίξουν τη μνήμη και να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση.

    Τα περισσότερα από αυτά προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες συνταγές (αλμυρές ή γλυκές) και διατροφικές προτιμήσεις ενώ μπορείτε να τα μαγειρέψετε εξίσου εύκολα.

    5 φθινοπωρινές τροφές για ισχυρή μνήμη

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Διαθέτουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ευνοούν την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

    Επιστημονική μελέτη μάλιστα, αναφέρει ότι μια μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε β-καροτίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Ε και C.

    Τζίντζερ

    Το τζίντζερ είναι μια πικάντικη ρίζα που βρίσκουμε συχνά σε κολοκυθόπιτες και ζεστές φθινοπωρινές σούπες. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and the Aging Brain, υποστηρίζει ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας, εν μέρει χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.

    Παντζάρια

    Τα παντζάρια είναι γνωστά για το χαρακτηριστικό κόκκινό τους χρώμα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Medicine Plus, το φυλλικό οξύ στα παντζάρια συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

    Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται επίσης, σύμφωνα με έρευνα, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

    Κράνμπερι

    Τα γνωστά κόκκινα μούρα είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της σχετικής άνοιας.

    Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

    Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και περιέχουν κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Ε, Κ και C.

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, επισημαίνει ότι η προσθήκη μιας μερίδας από αυτά τα χόρτα στη διατροφή σας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Πηγή: Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος
    To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος

    Ανακαλύψτε ένα πανάρχαιο βότανο γνωστό για τις αγχολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του

    Μια γλάστρα με βασιλικό φέρνει μνήμες γεμάτες μυρωδιές από την αυλή της γιαγιάς. Πώς σχετίζεται, όμως, με τον ιερό βασιλικό; Αν και η λέξη «ιερός» θα μπορούσε να παραπέμπει στην διαδικασία του… αγιασμού, το έτερο ξαδερφάκι του, ο ιερός βασιλικός ή αλλιώς Tulsi, συγκαταλέγεται στα φυσικά αγχολυτικά.

    Διαγράφοντας μια μακρά ιστορία, ο ιερός βασιλικός αποτελούσε ιερό και φαρμακευτικό βότανο για τους Ινδουιστές, ως βασικό συστατικό στις φαρμακευτικές πρακτικές της Αγιουρβέδα, όπου χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Προέρχεται από την Ινδία και έκτοτε καλλιεργείται σε όλη την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τις γύρω τροπικές περιοχές. Παίρνει το όνομά του λόγω της ιεράς κατάταξής του μεταξύ εκείνων που ανήκουν στην αίρεση των Βαϊσναβιτών του Ινδουισμού.

    «Ο ιερός βασιλικός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και το Νεπάλ για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει ονομαστεί “το ελιξίριο της ζωής”, “υγρή γιόγκα” και “βασίλισσα των βοτάνων” και είναι καταχωρημένο στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine για τα πολλά οφέλη του» επισημαίνει η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Δρ Devon Peart, RD, MHSc, BASc.

    Παρόλα αυτά, τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες ποικίλουν, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν διεξαχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον. Ωστόσο, σε μια συστηματική ανασκόπηση 24 κλινικών μελετών του 2017, εντοπίστηκαν αρκετά από τα θετικά οφέλη του tulsi στην ανθρώπινη υγεία με την απουσία μειονεκτημάτων στη χρήση του βοτάνου για ιατρικούς σκοπούς. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη συνιστώμενη δοσολογία ή ημερήσιο όριο για τον ιερό βασιλικό, ούτε και αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

    Ωστόσο, η ίδια σημειώνει και τα βασικότερα οφέλη του για τη συνολική υγεία:

    Ανακουφίζει από το άγχος

    Ο ιερός βασιλικός ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα, που έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια για την ικανότητα τους να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους, στρες και κόπωσης. Ορισμένες από τις μελέτες της συστηματικής ανασκόπησης του 2017 έδειξαν ότι το Tulsi μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας και να συμβάλει στη διαχείριση του σωματικού και συναισθηματικού στρες. Αντίστοιχα, μια τυχαιοποιημένη μελέτη δύο εβδομάδων από το 2014 συμπέρανε ότι οι νεαροί συμμετέχοντες που κατανάλωναν μπάρες διατροφής εμπλουτισμένες με εκχύλισμα φύλλων Tulsi, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα κόπωσης.

    Ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού

    Ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αποδεικνύεται από την έρευνα ότι ο ιερός βασιλικός θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής. Θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και υπέρταση.

    Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Χάρη σε ένα συστατικό του ιερού βασιλικού, την ευγενόλη, το βότανο θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης εκχυλίσματος φύλλων βασιλικού καθημερινά, όπως διαπίστωσε μια μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή το 2011. Μια διαφορετική μελέτη του 2021 απέδειξε αυτές τις ιδιότητες κατά και της πρωεϊνικής ακίδας του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, οδηγώντας σε λιγότερες μολύνσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν
    Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν

    Εάν τα νεύρα σας δεν σας αφήνουν να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε, ίσως αυτά τα τρία βότανα να δώσουν τη λύση

    Η αϋπνία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και, πολλές φορές, μπορεί να γίνει πραγματικά κουραστική. Η αντιμετώπισή της ποικίλει, και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν φυσικές λύσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους χωρίς να καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να προσφέρουν χαλάρωση και καλύτερο ύπνο και η διαχρονικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας δεν είναι καθόλου τυχαία. Παρακάτω θα βρείτε τρία αποτελεσματικά βότανα που θα σας ηρεμήσουν πριν τον ύπνο.

    1. Ρίζα βαλεριάνας

    Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα και μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως εκχυλίσματα, τσάι ή συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση, η ρίζα βαλεριάνας φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου και μπορεί να γίνει μια ασφαλής εναλλακτική λύση για την αϋπνία. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον μηχανισμό με τον οποίο το βότανο αυτό επηρεάζει τον ύπνο, καθώς και τις καλύτερες δυνατές δόσεις και παρασκευές. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία ή κράμπες στο στομάχι, αλλά αυτές είναι γενικά σπάνιες.

    2. Χαμομήλι

    Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ήπιες ηρεμιστικές του ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την αϋπνία. Συνήθως καταναλώνεται ως τσάι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε μορφή συμπληρώματος. Έρευνες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα: μια κλινική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη από το 2011 δεν βρήκε σημαντική βελτίωση στον ύπνο των ατόμων με αϋπνία. Το χαμομήλι είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη ή αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι σε φυτά όπως η αψιθιά ή η μαργαρίτα.

    3. Λεβάντα

    Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στη χαλάρωση και στον ύπνο. Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της λεβάντας στον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μελέτη του 2015 εξέτασε τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στην ένταση και στις διαταραχές του ύπνου. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), εκείνοι που έλαβαν το αιθέριο έλαιο παρουσίασαν σημαντική μείωση της έντασης και βελτίωση του ύπνου. Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 δείχνουν ότι η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και έλευση του ύπνου, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση της υπνηλίας ή άλλες παρενέργειες που συχνά σχετίζονται με κατασταλτικές θεραπείες. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν η λεβάντα είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση.

    Αν και τα βότανα μπορούν να προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα αυπνίας, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τα παραπάνω βότανα μπορεί να είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθειά σας για έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Xάνουμε την μνήμη μας νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε
    Xάνουμε την μνήμη μας νωρίτερα από ό,τι πιστεύουμε

    Σύμφωνα με έρευνες, η μνήμη μας μας… απατά νωρίτερα από ό,τι ενδεχομένως πιστεύαμε, αλλά μπορούμε να κάνουμε κινήσεις για να την προφυλάξουμε.

    Είσαι στις αρχές των 30s σου, η πρώτη κρίση ηλικίας έχει ξεκινήσει και προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως η νέα σου δεκαετία είναι τα νέα 20s, η ζωή σου έχει μπει ήδη σε μια πορεία και τώρα μπορείς να ξεκινήσεις να χαλαρώνεις. Άλλωστε γυμνάζεσαι, τρως υγιεινά, φροντίζεις δηλαδή το σώμα σου, δεν ξεχνάς ποτέ την skincare routine σου, οπότε οι ρυτίδες θα καθυστερήσουν και αρχίζεις και νιώθεις λίγο καλύτερα. Όλα αυτά μέχρι που αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι η μνήμη σου αρχίζει και σου παίζει παιχνίδια…

    Μπορεί να πιστεύεις ότι τα παιχνίδια αυτά θα αργήσουν πολύ να εμφανιστούν, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και στην δεκαετία των 30s.

    Αν παρατηρείς ότι η μνήμη σου αρχίζει και θολώνει μην σε τρομάζει ότι θα γίνεσαι όλο και πιο «ξεχασιάρης». Υπάρχουν τρόποι να την δυναμώσεις με ορισμένες αλλαγές στις συνήθειες στον τρόπο ζωής σου.

    Τι μπορείς να κάνεις στα 30 για να προφυλάξεις την μνήμη σου;

    Όπως ακριβώς φροντίζεις το σώμα σου έτσι ακριβώς οφείλεις να φροντίζεις και το μυαλό σου. Επομένως:

    Κοιμήσου αρκετά

    Μια άγρυπνη νύχτα δεν θα κάνει την μνήμη σου να… πέσει στα τάρταρα, αλλά η τακτική έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σου μακροπρόθεσμα. Μειώνοντας το χρόνο που κοιμάσαι, μειώνεις παράλληλα και στον εγκέφαλο σου το χρόνο που έχει να διαγράψει τις άχρηστες πληροφορίες που εξέλαβε μέσα στη ημέρα. Επίσης μειώνεται κυρίως ο χρόνος που περνάς σε REM ύπνο, το στάδιο του ύπνου όπου ο εγκέφαλος δεσμεύει τις δεξιότητες που πήρε στη μακροχρόνια μνήμη.

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κοιμάσαι επαρκώς καθημερινά είναι να μένεις πιστός στη ρουτίνα του ύπνου σου. Να ξαπλώνεις κάθε βράδυ την ίδια ώρα και να ξυπνάς επίσης την ίδια ώρα. Τα Σαββατοκύριακα προσπάθησε να μην παρεκλείνεις παραπάνω από 45 λεπτά από τη συνηθισμένη σου ώρα.

    Γυμνάσου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

    Μια πληθώρα ερευνών συνδέει την άσκηση με την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας και ενισχύει τις επιδόσεις των υγιών ενηλίκων σε γνωστικά τεστ. Αλλά το πιο σημαντικό εύρημα μιας έρευνας είναι το γεγονός ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου, ενός μέρος του εγκεφάλου που συμμετέχει στην μνήμη και την εκμάθηση, κατά 2% αποτρέποντας ένα σημαντικό μέρος της συρρίκνωσης που συμβαίνει με την ηλικία.

    Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να εντάξεις 2.5 ώρες αερόβιας άσκησης που είναι η λιγότερη συνιστώμενη ώρα την εβδομάδα, για ένα υγιές μυαλό και μια υγιή καρδιά. Αν έχετε τη δυνατότητα να γυμνάζεστε τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα κάνοντας οποιαδήποτε άσκηση σας ευχαριστεί, η οποία θα ανεβάσει τους παλμούς σας αλλά παράλληλα θα μπορείτε να διατηρήσετε μια συζήτηση, θα σας ωφελούσε αρκετά.

    Βρες παρέα για γυμναστική

    Συνδύασε την άσκηση με την κοινωνικοποίηση η οποία σύμφωνα με τις έρευνες μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει επειδή ενθαρρύνεις τον εγκέφαλο σου να συνεχίσει να κάνει πράγματα που αξιοποιούν ενεργά βασικές λειτουργίες της γλώσσας και της μνήμης, όπως να συνομιλήσεις ή να κάνεις αστεία. Μπορείς λοιπόν να συμμετάσχεις σε μια λέσχη τρεξίματος ή σε μια ομάδα οποιουδήποτε αθλήματος, ή απλώς θα μπορούσες να πας για έναν γρήγορο περίπατο με έναν γείτονα ή, αν έχεις σκύλο, να βρεθείτε με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων για να τους βγάλετε βόλτα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να δεις την άσκηση ως αγγαρεία.

    Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ

    Ήδη ξέρεις ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σβήνει από τη μνήμη σου τα γεγονότα της βραδιάς που συνόδευσε το αγαπημένο σου ποτό. Ωστόσο δεν μένει μόνο εκεί. Σύμφωνα με έρευνες ακόμη και η μέτρια η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδεδεμένη με μικρότερο συνολικό όγκο του εγκεφάλου, ενώ μια παλαιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ, περίπου δύο έως πέντε ποτά εβδομαδιαίως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατροφίας, ή αλλιώς συρρίκνωσης, του ιππόκαμπου.

    Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή, καθώς μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πολύ μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πιθανώς να ωφελήσει τον εγκέφαλό σου βοηθώντας σε να αποφύγεις κάποια απώλεια όγκου σε βασικές περιοχές.

    Φυσικά, φρόντισε τη διατροφή σου

    Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, μετά το θάνατο, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια και τα φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια και περιορίζει το κόκκινο κρέας, παρουσίαζαν λιγότερα σημάδια Αλτσχάιμερ από εκείνους των ανθρώπων που δεν την ακολουθούσαν.
    Ξεχωριστές μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή έχουν παχύτερες περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόδοση της μνήμης και ότι το ποσοστό της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα που ακολουθούν πιστά τη δίαιτα MIND (μια εκδοχή της Μεσογειακής δίαιτας) είναι 53% χαμηλότερο από ό,τι σε άτομα που δεν ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής.
    Αν θες να κάνεις μόνο μία αλλαγή στη δίαιτα που εμπνέεται από τη Μεσογειακή στα 30 σου, αυτή θα έπρεπε να είναι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, ειδικά των… πολύχρωμων ποικιλιών. Οι πιο χρωματιστές φυτικές τροφές, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα μούρα, οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα καρότα και τα εσπεριδοειδή, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στον περιορισμό του στρες στα τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη. Και πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, εν μέρει βελτιώνοντας ενδεχομένως τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σου.
    Πρόσεχε το κεφάλι σου!
    Μπορεί να είναι λίγο προφανές αλλά η διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου εξαρτάται και από τον περιορισμό των χτυπημάτων στο κεφάλι. Μάλιστα μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη δεκαετία των 30s, κατά την οποία η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου είναι οι τραυματισμοί.
    Πως μπορείς να προσέχεις; Φόρα τη ζώνη σου στο αυτοκίνητο, το κράνος σου στη μηχανή και το ποδήλατο και οπουδήποτε αλλού το κεφάλι σου διατρέχει κίνδυνο.
    Πηγή: vita.gr - In.gr
  • Μνήμη: Η δραστηριότητα που δυναμώνει το μυαλό και καταπολεμά την άνοια
    Μνήμη: Η δραστηριότητα που δυναμώνει το μυαλό και καταπολεμά την άνοια

    Η διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού εγκεφάλου μπορεί να είναι όχι μόνο πιο απλή, αλλά και πιο διασκεδαστική απ' όσο νομίζετε - Ανακαλύψτε μια ευχάριστη δραστηριότητα για να το επιτύχετε

    Θα λέγαμε πως είμαστε τυχεροί, καθώς η ζωή σήμερα έχει απλοποιηθεί με διάφορους τρόπους: Από τα πλυντήρια των πιάτων και των ρούχων, φτάσαμε στις σκούπες – ρομπότ, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που διεκπεραιώνουν πλέον με απόλυτη επιτυχία πολλές εργασίες, αλλά και πιο απλές τεχνολογίες όπως τον ηλεκτρονικό χάρτη πλοήγησης, που μας δίνει οδηγίες για τις καθημερινές μας διαδρομές. Πράγματι, όλα αυτά έχουν κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, ταυτόχρονα όμως κάνουν κι ένα μεγάλο κακό: Κρατούν σε αδράνεια το μυαλό και το σώμα, με αποτέλεσμα οι φθορές στον οργανισμό να εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς.

    Σε μια προσπάθεια να επιστρέψουμε σ’ έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, διατηρώντας γερό σώμα, αλλά και μυαλό, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα «κρύβει» σπουδαία οφέλη για την εγκεφαλική υγεία. Ο λόγος για τον αγωνιστικό προσανατολισμό, μια μορφή δραστηριότητας που συνδυάζει την άσκηση με την απαιτητική πλοήγηση. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από άλλες μορφές άσκησης.

    Η ταχύτητα παίζει ρόλο

    Μάλιστα, όσο πιο έντονα διεξάγεται ο αγωνιστικός προσανατολισμός, τόσο πιο σημαντικά φαίνεται να είναι τα γνωστικά οφέλη. Η διαπίστωση αυτή υποδηλώνει ότι ο προσανατολισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής, της άνοιας και σοβαρών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

    Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One και αποτελεί συνέχεια μιας μελέτης του 2023, εμβάθυνε στις γνωστικές επιδράσεις του αγωνιστικού προσανατολισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον αγωνιστικό προσανατολισμό επειδή απαιτεί από τους συμμετέχοντες να πλοηγηθούν γρήγορα σε μια σειρά από σημεία ελέγχου σε άγνωστο έδαφος, χρησιμοποιώντας μόνο χάρτη και πυξίδα. Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί εστιασμένη προσοχή και γρήγορη λήψη αποφάσεων με βάση τις χωρικές πληροφορίες. Αυτή η μορφή πλοήγησης χρησιμοποιεί τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου πιο ευαίσθητη στη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Ο εκφυλισμός αυτής της περιοχής μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση, τη μνήμη και τη χωρική αντίληψη. Σημειώνεται ότι η απώλεια της ικανότητας πλοήγησης είναι ένα από τα πρώτα και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ κι εμφανίζεται στους μισούς ασθενείς, ακόμη και στο πιο ήπιο στάδιο της νόσου.

    Η μελέτη διεξήχθη σε ομάδες ενεργών, υγιών νεαρών ενηλίκων χωρίς προηγούμενη εμπειρία προσανατολισμού. Περιηγήθηκαν σε μια διαδρομή στην πανεπιστημιούπολη McMaster, άλλοι περπατώντας και άλλοι τρέχοντας. Μια ομάδα ελέγχου ακολούθησε έντονη άσκηση, που όμως δεν περιλάμβανε αγωνιστικό προσανατολισμό. Οι ερευνητές μέτρησαν την ένταση της άσκησης μέσω δειγμάτων αίματος, εξετάζοντας συγκεκριμένα τα επίπεδα γαλακτικού οξέος και τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), μια πρωτεΐνη που προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Η απόδοση της μνήμης αξιολογήθηκε πριν και μετά τις συνεδρίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τρέξιμο αύξησε το γαλακτικό οξύ, τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα και τη μνήμη σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το περπάτημα, παρατηρώντας ενισχυμένα οφέλη στη χωρική μνήμη όσων έτρεχαν στο πλαίσιο του αγωνιστικού προσανατολισμού.

    «Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και μία μόνο φορά αγωνιστικού προσανατολισμού βελτίωσε τη χωρική μνήμη των συμμετεχόντων στη μελέτη μας», ανέφερε η Emma Waddington, επικεφαλής συγγραφέας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster. «Αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή σε αγώνες προσανατολισμού, ακόμη και σπάνια, θα μπορούσε να ενισχύσει τις χωρικές ικανότητες και ενδεχομένως να καθυστερήσει τη φθορά τους με την ηλικία».

    «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την άνοια, τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής έκπτωσης είναι πολύτιμα», λέει η Jennifer Heisz, κάτοχος έδρας για την υγεία του εγκεφάλου και τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο McMaster.

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι δυνατότητες του προσανατολισμού

    Η δρ. Heisz σημειώνει, επίσης, ότι η σύγχρονη εξάρτηση από την πλοήγηση μέσω GPS σημαίνει πιθανότατα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν σπάνια τις ικανότητές τους στον προσανατολισμό, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε ελλείμματα χωρικής μνήμης. Ο προσανατολισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναβίωση αυτών των κρίσιμων δεξιοτήτων. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του αγωνιστικού προσανατολισμού στην ανθρώπινη νόηση είναι ένας σημαντικός τομέας για μελλοντική μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το αντικαρκινικό αρωματικό βότανο που ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει τη μνήμη
    Το αντικαρκινικό αρωματικό βότανο που ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει τη μνήμη

    Ανακαλύψτε τα οφέλη ενός πολύτιμου βοτάνου, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις κουζίνες, αλλά και στην Ιατρική και τη φαρμακολογία

    Αποτελεί ένα δημοφιλές βότανο, τόσο για τις μαγειρικές, όσο και για τις φαρμακευτικές του χρήσεις. Πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή κουζίνα, χαρίζοντας γεύση και άρωμα σε πληθώρα πιάτων. Ταυτόχρονα, όμως, το δενδρολίβανο αποτελεί εδώ και αιώνες βασικό συστατικό και στο φαρμακείο της φύσης. Προστίθεται συχνά σε προϊόντα όπως σαπούνια και αρώματα, ενώ έχει συνδεθεί και με μια σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

    Ειδικότερα, το δενδρολίβανο έχει ξεχωρίσει για την ικανότητά του να ενισχύει τη μνήμη, να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών, την ανάπτυξη των μαλλιών και την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος. Αν και πολλές από αυτές τις χρήσεις υποστηρίζονται περισσότερο από την παράδοση παρά από επιστημονικά στοιχεία, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ελπιδοφόρα οφέλη.

    Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι το δενδρολίβανο διαθέτει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Η πλούσια αντιοξειδωτική του σύνθεση του επιτρέπει να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας ενδεχομένως από κυτταρικές βλάβες και ασθένειες. Το τοπικά εφαρμοζόμενο έλαιο δενδρολίβανου χρησιμοποιείται, επίσης, για την ανακούφιση των μυϊκών και αρθρικών πόνων. Ωστόσο, η επιστημονική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα παραμένει ελλιπής.

    Γνωρίστε 6 πολύτιμα οφέλη του δεντρολίβανου στην υγεία, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του θεραπευτηρίου Mount Sinai στις ΗΠΑ.

    • Ανακουφίζει από τη δυσπεψία: Τα φύλλα δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
    • Αντιμετωπίζει τον μυϊκό και αρθρικό πόνο: Η εφαρμογή του ελαίου δενδρολίβανου τοπικά στο δέρμα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει τον μυϊκό πόνο και την αρθρίτιδα, αλλά και να βελτιώσει την κυκλοφορία
    • Τονώνει το τριχωτό της κεφαλής: Ιστορικά, το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Σε μια μελέτη σε 84 άτομα με γυροειδή αλωπεκία, όσοι έκαναν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής τους με δενδρολίβανο και άλλα αιθέρια έλαια κάθε μέρα για 7 μήνες παρουσίασαν σημαντική αναγέννηση των μαλλιών. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί η συσχέτιση.
    • Εξουδετερώνει τα τροφικά παθογόνα: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το δενδρολίβανο αναστέλλει τα τροφιμογενή παθογόνα, όπως τα Listeria monocytogenes, B. cereus και S. aureus.
    • Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση: Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία για την αύξηση της συγκέντρωσης και της μνήμης και την ανακούφιση από το στρες. Μια μελέτη δείχνει ότι το δενδρολίβανο, σε συνδυασμό με άλλα έλαια με ευχάριστη μυρωδιά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.
    • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα δενδρολίβανου μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το δενδρολίβανο, από μόνο του και σε συνδυασμό με κουρκουμίνη, βοήθησε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε παρόμοιες επιδράσεις του δενδρολίβανου στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

    Μπορείτε να βρείτε το δενδρολίβανο σε αποξηραμένη μορφή, σε κάψουλες, σε αλκοολούχα βάμματα, τσάι και υγρό εκχύλισμα, αλλά και σε μορφή ελαίου για εξωτερική χρήση.

    Ενώ το βότανο θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά στις μαγειρικές του χρήσεις, η φαρμακευτική χρήση θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Για παράδειγμα, το έλαιο δενδρολίβανου είναι κατάλληλο μόνο για εξωτερική χρήση, καθώς περιέχει τοξικές ουσίες. Επιπλέον, οι έγκυοι και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και άτομα με παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το στομαχικό έλκος συνιστάται να αποφεύγουν τις υψηλές δόσεις. Θα πρέπει να είστε επίσης ενήμεροι σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις του δεντρολίβανου με μια σειρά από φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, διουρητικά και φάρμακα για τον διαβήτη.

    Παρ’ όλα αυτά, το δενδρολίβανο παραμένει ένα συναρπαστικό βότανο, με δεκάδες πιθανά οφέλη για την υγεία, αποτελώντας μια ακόμη απόδειξη της δύναμης των φυσικών θεραπειών. Μελλοντικά, η έρευνα μπορεί να αναδείξει κι άλλες, αθέατες προς το παρόν, ωφέλιμες ιδιότητες αυτού του βοτάνου στην υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Image by Samuele Schirò from Pixabay

  • Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
    Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

    Ένα αρωματικό φυτό που είναι πανταχού παρόν σε μαγειρική και αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία

    «Ντύνει» με το χαρακτηριστικό της άρωμα σχεδόν όλα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Ως αφέψημα, βοηθά στη διαχείριση του βήχα ή της διάρροιας. Ο λόγος για τη ρίγανη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική αλλά και στη θεραπεία διαφορετικών προβλημάτων υγείας.

    Ακόμα και το έλαιό της συμβάλλει συνολικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει, όπως η θυμόλη. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξικές ουσίες που προκύπτουν από φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και διάφορες ασθένειες.

    Ανακαλύψτε παρακάτω τρεις από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της ρίγανης:

    Συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

    Σύμφωνα με μια παλιότερη ανασκόπηση, το έλαιο και τα συστατικά του ελαίου ρίγανης, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μελέτες σε ζώα, το εκχύλισμα ρίγανης μείωσε τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλεργικό άσθμα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν συμπυκνωμένα εκχυλίσματα ρίγανης. Εκτός από τη ρίγανη, και το δενδρολίβανο παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

    Προλαμβάνει από τον διαβήτη

    Οι πολύτιμες ενώσεις της ρίγανης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 σε πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα Origanum μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να ρυθμίσει την έκφραση γονιδίων που επηρεάζουν το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς του ήπατος και των νεφρών. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη φύλλα και λάδι ρίγανης για να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Θετικές θεωρούνται και οι επιδράσεις της ρίγανης στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1. Εργαστηριακά πειράματα μιας άλλης μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα ρίγανης βελτίωσε τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης, στην επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ικανότητά της να αποτρέπει τον κυτταρικό θάνατο.

    Προστατεύει από την κατάθλιψη

    Η επίδραση μιας θεραπείας με έλαιο ρίγανης και άλλες ουσίες εξετάσθηκε στο εργαστήριο από μια μελέτη σε αρουραίους που παρουσιάζαν καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω χρόνιου απρόβλεπτου στρες. Μετά από 14 ημέρες, η συμπεριφορά που σχετιζόταν με το στρες βελτιώθηκε στους αρουραίους που έλαβαν τη θεραπεία με ρίγανη. Επομένωςμ οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρίγανη μπορεί να ανακουφίσει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με το στρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Bruno από το Pixabay

  • Οι μνήμες βλάπτουν τον εγκέφαλό μας – Πώς «κλειδώνουν» οι αναμνήσεις;
    Οι μνήμες βλάπτουν τον εγκέφαλό μας – Πώς «κλειδώνουν» οι αναμνήσεις;

    Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα

    Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η διαδικασία να θυμόμαστε κάτι μακροπρόθεσμα έχει κόστος, και αυτό διότι δημιουργεί μια φλεγμονή στον εγκέφαλο και βλάβη στο DNA και τα νευρικά κύτταρα. Οι μνήμες συγχωνεύονται σε νευρώνες και και αποθηκεύονται στο μυαλό μας.

    Η διεθνής ομάδα πίσω από την μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature, θεωρεί πως ο σχηματισμός μνημών δεν είναι πολύ διαφορετικός από την παρασκευή ομελέτας. Σπάμε μερικά αυγά και απαιτείται μια προσεκτική καταστροφή τους ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο μοτίβο, το οποίο στην περίπτωση του εγκεφάλου είναι η μνήμη.

    Οι αναμήσεις, τα ποντίκια και ο ιππόκαμπος

    Μέσω δοκιμών σε ποντίκια, αυτό συμβαίνει στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι γνωστό για την αποθήκευση των αναμνήσεών μας και ιδιαίτερα σημαντικό για την απομνημόνευση.

    «Η φλεγμονή των νευρώνων του εγκεφάλου είναι κάτι κακό, αλλά απαραίτητο»

    «Η φλεγμονή των νευρώνων του εγκεφάλου θεωρείται συνήθως κακό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον», λέει η νευροεπιστήμονας Jelena Radulovic από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει: «Αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή σε ορισμένους νευρώνες στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μακροχρόνιων αναμνήσεων».

    Η ομάδα πίσω από την μελέτη, πυροδότησε επεισοδιακή μνήμη με σύντομες και ήπιες ριπές ρεύματος σε ποντίκια. Η ανάλυση των νευρώνων του ιππόκαμπου αποκάλυψε την ενεργοποίηση γονιδίων στο μονοπάτι Toll-Like Receptor 9 (TLR9), σημαντικό για τη φλεγμονώδη σηματοδότηση. Επιπλέον, αυτή η οδός ενεργοποιήθηκε μόνο σε ομάδες νευρώνων, οι οποίες επίσης παρουσίαζαν βλάβη στο DNA.

    Πώς «κλειδώνουν» οι αναμνήσεις

    Οι φλεγμονές στα ποντίκια διήρκεσαν μια εβδομάδα και μετά από αυτή την περίοδο οι νευρώνες αποθήκευσης αναμνήσεων έγιναν πιο ανθεκτικοί σε εξωγενείς παράγοντες. Αυτό δείχνει πως οι μνήμες «κλειδώνονται» για τα καλά και προστατεύονται από εξωτερικές παρεμβολές. Παρόμοια διεργασία συμβαίνει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    «Αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί πλημμυριζόμαστε συνεχώς από πληροφορίες και οι νευρώνες που κωδικοποιούν τις μνήμες πρέπει να διατηρήσουν τις πληροφορίες που έχουν ήδη αποκτήσει και να μην αποσπώνται από νέες εισροές», λέει ο Radulovic.

    Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την οδο TLR9 στα ποντίκια, εκείνα έχασαν την δυνατότητα αποθήκευσης αναμνήσεων και άρα δεν μπορούσαν να εκπαιδευτούν. Η διαδικασία μάλιστα, οδήγησε σε μεγαλύτερο εκφυλισμό του DNA, σαν αυτές που παρατηρούνται σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

    «Η κυτταρική διαίρεση και η ανοσολογική απόκριση έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό στη ζωή των ζώων εδώ και εκατομμύρια χρόνια, επιτρέποντας τη συνέχιση της ζωής παρέχοντας παράλληλα προστασία από ξένα παθογόνα», λέει η Radulovic.

    «Φαίνεται πιθανό ότι κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι νευρώνες του ιππόκαμπου έχουν υιοθετήσει αυτόν τον μηχανισμό μνήμης που βασίζεται στο ανοσοποιητικό συνδυάζοντας το μονοπάτι TLR9 που ανιχνεύει το DNA της ανοσοαπόκρισης με μια λειτουργία κεντροσώματος επιδιόρθωσης DNA για να σχηματίσουν μνήμες χωρίς να προχωρήσουν σε κυτταρική διαίρεση».

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο