Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 21:46

Αρτηριακή πίεση: Τα 5 λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να την ρίξετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

H λίστα με τα καλύτερα λαχανικά για την αρτηριακή πίεση.

Τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά σύμφωνα με έναν διαιτολόγο, υπάρχουν κάποια που είναι ακόμη καλύτερα και βοηθούν στην καλύτερη αρτηριακή πίεση.

Η καρδιά αντλεί αίμα μέσω των αρτηριών σε όλα τα μέρη του σώματός σας. Η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών ονομάζεται αρτηριακή πίεση και μπορεί να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας - φυσικά αυξάνεται λίγο πριν ξυπνήσετε το πρωί, για παράδειγμα, καθώς και όταν ασκείστε. Αλλά η σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό, μπορεί να βλάψει την καρδιά και να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η αρτηριακή πίεση περιγράφεται, για παράδειγμα, ως 120/80 mmHg («120 πάνω από 80»), με τον πρώτο ή ανώτερο αριθμό να είναι η συστολική πίεση όταν η καρδιά συστέλλεται. Ο δεύτερος ή κατώτερος αριθμός είναι η διαστολική πίεση όταν η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ των χτύπων. Φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μια συστολική αρτηριακή πίεση μικρότερη από 120 mmHg και μια διαστολική 80 mmHg ή μικρότερη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση 130 mmHg ή υψηλότερη ή διαστολική αρτηριακή πίεση 80 mmHg ή υψηλότερη.

Η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) θεωρείται η καλύτερη για την υψηλή αρτηριακή πίεση και περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, άπαχο κρέας και όσπρια.

«Η δίαιτα DASH είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ασβέστιο, αλλά χαμηλή σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά», λέει η Sheri Berger, RDN, CDCES, ιδιοκτήτρια της Sheri The Plant Strong Dietitian, LLC στο eatingwell. «Μια μελέτη έδειξε ότι η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση για άτομα με ή χωρίς υπέρταση».

Ακολουθεί λίστα με τα καλύτερα λαχανικά για καλύτερη αρτηριακή πίεση. Καθένα από αυτά είναι πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε τους αριθμούς σας υπό έλεγχο όταν καταναλώνονται τακτικά.

1. Πατάτες

«Οι πατάτες είναι γεμάτες κάλιο. Έχουν ακόμη περισσότερο από αυτό το μέταλλο από ό,τι μια μπανάνα», λέει η Berger.

Μία μεσαίου μεγέθους ψητή πατάτα έχει περίπου 600 χιλιοστόγραμμα καλίου, δηλαδή περίπου το 13% της ημερήσιας αξίας. Ενώ όλα τα είδη πατάτας είναι πλούσια σε κάλιο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η έντονη απόχρωση των μοβ πατατών μπορεί να τους δώσει το πλεονέκτημα ότι προάγουν τη μειωμένη ακαμψία των αρτηριών, η οποία συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει σε αυτόν τον τύπο πατάτας τη μοβ απόχρωση.

Επιπλέον, οι πατάτες είναι φθηνές, ευέλικτες και εύκολες στην προετοιμασία και αποδεικνύουν ότι η μείωση της αρτηριακής σας πίεσης μπορεί να είναι νόστιμη! Είναι το τέλειο όχημα για γέμιση ή για να τις μετατρέψετε σε μια υγιεινή πατατοσαλάτα. Και όλοι λατρεύουν έναν σπιτικό πουρέ πατάτας ή μια ψητή σφηνοπατάτα.

2. Παντζάρια

Τα παντζάρια και τα χόρτα παντζαριών είναι μια καλή πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση για ορισμένα υγιή άτομα και άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών του. Τα παντζάρια είναι επίσης γεμάτα με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, βιταμίνη C και σίδηρο - πολλά από τα οποία έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα παντζάρια έχουν εποχή τους χειμερινούς μήνες και προσδίδουν μια γήινη γεύση σε ωμά και μαγειρεμένα πιάτα.

3. Ντομάτες

Η ντομάτα και τα προϊόντα ντομάτας είναι πλούσια σε κάλιο και λυκοπένιο, δύο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που κάνει αυτά τα φρούτα κόκκινα. Δεν υπάρχει καθορισμένη σύσταση για την ποσότητα λυκοπενίου που χρειάζεται κάθε μέρα, αλλά οι ντομάτες είναι μία από τις καλύτερες πηγές, με τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας να περιέχουν ακόμη περισσότερο από την ωμή ποικιλία. Μια ανασκόπηση του 2021 διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο στο εκχύλισμα ντομάτας μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε υγιή άτομα και σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Οι ντομάτες είναι γνωστές για τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στις σούπες, τα ζυμαρικά, τις σάλτσες και την πίτσα, αλλά αποτελούν επίσης εξαιρετική προσθήκη σε αλμυρές τάρτες και πιάτα με πρωτεΐνες. Και, φυσικά, οι φρέσκες καλοκαιρινές ντομάτες είναι ιδανικές για σνακ. Απλά πλύνετε, κόψτε σε φέτες και προσθέστε λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο για μια υπέροχη γευστική ώθηση.

4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το λάχανο, το σπανάκι, το λάχανο, τα λάχανα και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε διαιτητικά νιτρικά άλατα, τα οποία χρησιμεύουν ως αγγειοδιασταλτικό που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 1 φλιτζανιού φυλλώδη λαχανικά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες, τα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να ταιριάξουν σχεδόν σε κάθε πιάτο.

5. Κολοκύθα

Υπάρχουν πολλά είδη κολοκυθιών για να διαλέξετε. Όλα έχουν έντονη κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση και αμυλώδη σάρκα που είναι γεμάτη κάλιο, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Η κολοκύθα είναι πιο εύκολα διαθέσιμη τους ψυχρούς μήνες, αλλά πωλείται επίσης σε κατεψυγμένους κύβους, ώστε να μπορείτε να την απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Η κολοκύθα προσθέτει μια ευχάριστα γλυκιά και αμυλούχα γεύση.

Με πληροφορίες: Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 19:52

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση
    Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση

    Παρότι κάθε είδους λαχανικό θεωρείται σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, μια συγκεκριμένη κατηγορία διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

    Η απάντηση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βρίσκεται και στο περιεχόμενο του πιάτου μας και συγκεκριμένα στα σταυρανθή λαχανικά. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία μελέτησαν τις επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλα είδη λαχανικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

    Ο συγκεκριμένος τύπος λαχανικών είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά, και οι οποίες διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

    «Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει, ότι τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρότερη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό,τι άλλα λαχανικά», αναφέρει σε δήλωσή της η Emma Connolly, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Edith Cowan. «Ωστόσο, ενώ τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών» συμπληρώνει.

    Σταυρανθή λαχανικά ή ρίζας;

    Στη μελέτη συμμετείχαν 28 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Στην έναρξη της μελέτης, , οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, η οποία θεωρείται αυξημένη, αλλά όχι ακόμα στο στάδιο της υπέρτασης.

    Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τόσο μερίδες σταυρανθών λαχανικών όσο και γεύματα με άλλα είδη λαχανικών. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 γραμμάρια (περίπου 4 μερίδες) ενός μείγματος μπρόκολου, λαχανίδας, κουνουπιδιού και λάχανου καθημερινά για δύο εβδομάδες. Τα λαχανικά αυτά δόθηκαν με τη μορφή σούπας – μία για μεσημεριανό γεύμα και μία για δείπνο. Στην παρέμβαση ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια ισοδύναμη ποσότητα λαχανικών σε μορφή σούπας, που περιείχαν πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότο και κολοκύθα.

    Τα αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις ήταν εντυπωσιακά: ακόμα και δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών ήταν αρκετές για να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με την παρέμβαση ελέγχου. Η επίδραση αυτή ήταν ακόμη πιο έντονη κατά τις ώρες της ημέρας, με μέση μείωση 3,6 mmHg.

    Παρότι αυτή η μείωση της τάξης του 2,5 mmHg μοιάζει μικρή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

    Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά παρουσίαζαν και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν τα υπόλοιπα λαχανικά, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

    Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως η σουλφοραφάνη και το σουλφοξείδιο της S-μεθυλοκυστεΐνης (SMCSO), μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές παρέχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών
    ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών

    Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (1/9/2023-31/8/2024) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: Το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά. Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

    Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10 alert, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και τα πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

    Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

    Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6 όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, αυτά από την Ολλανδία σε δύο περιπτώσεις και από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.

    Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

    Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων, αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Υπέρταση: Ποια λαχανικά δίνουν φυσική λύση
    Υπέρταση: Ποια λαχανικά δίνουν φυσική λύση

    Στην κορυφή της λίστας για τα ψώνια σας πρέπει να βρίσκονται τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα αν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή πίεσή σας.

    Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η λαχανίδα (κέιλ) μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε μεσηλίκους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές με υπέρταση στην Αυστραλία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine».

    Τέσσερις μερίδες την ημέρα

    Στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ΕCU) είδαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την κατανάλωση αντίστοιχου αριθμού μερίδων λαχανικών όπως τα καρότα, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια και οι κολοκύθες.

    Οι πολύτιμες ουσίες των σταυρανθών λαχανικών

    «Ουσίες που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και οι οποίες εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα σταυρανθή λαχανικά, έχει φανεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε ζώα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα στοιχεία σχετικά με την επίδρασή τους στον άνθρωπο ήταν περιορισμένα» ανέφερε η υποψήφια διδάκτορας του ΕCU Εμα Κόνολι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν και άλλες ουσίες που παρέχουν επιπρόσθετα οφέλη ενάντια στην υπέρταση, όπως τα νιτρικά και η βιταμίνη Κ.

    Υπέρταση, ο κύριος «εχθρός» της καρδιάς

    «Η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία» σημείωσε η κυρία Κόνολι. Οπως συμπλήρωσε «η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών συστήνεται ευρέως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης είχαν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέονται πιο ισχυρά με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Ωστόσο, παρότι αυτού του είδους τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, συνήθως αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της διατροφής του πληθυσμού».

    Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕCU και του Ιδρύματος Καρδιάς της Αυστραλίας δρ Λόρεν Μπλέκενχορστ ανέφερε από την πλευρά της πως τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών για την καρδιά είναι μεγάλα και για αυτό ο πληθυσμός πρέπει να αυξήσει την κατανάλωσή τους. «Για να διατηρηθούν όμως τα οφέλη για την υγεία πρέπει ιδανικά να γίνεται κατανάλωση αυτών των λαχανικών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας».

    Η μελέτη

    Η μελέτη από την οποία προέκυψαν τα ενδιαφέροντα ευρήματα διήρκεσε συνολικά έξι εβδομάδες – οι εθελοντές ακολούθησαν επί δύο εβδομάδες διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά (τέσσερις μερίδες σταυρανθών λαχανικών την ημέρα σε μορφή σούπας την οποία κατανάλωναν με το μεσημεριανό και το βραδινό τους), στη συνέχεια έκαναν «διάλειμμα» επί δύο εβδομάδες κατά το οποίο ακολούθησαν τη συμβατική διατροφή τους ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε άλλου είδους λαχανικά όπως οι πατάτες και τα καρότα (κατανάλωση και πάλι τεσσάρων μερίδων την ημέρα σε μορφή σούπας με το μεσημεριανό και το βραδινό).

    Σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου

    Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε επί 24 ώρες πριν και μετά από τις δύο εβδομάδες της διατροφικής παρέμβασης. Οπως προέκυψε, εμφανίστηκε διαφορά της τάξεως των 2,5 χιλιοστομέτρων στήλης υδραργύρου (mmHg) μετά την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλου είδους λαχανικών. Να σημειωθεί ότι εκτός από την προσθήκη των λαχανικών η υπόλοιπη διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων περέμειναν ίδια καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδεόταν με τα σταυρανθή λαχανικά.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταφράζεται σε περίπου 5% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Πηγή: In.gr
  • Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη
    Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη

    Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου

    Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες για την θεραπευτική του χρήση. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

    Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

    Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

    Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

    Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

    Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

    *Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μπορούν τα πλαστικά μπουκάλια να ανεβάσουν την πίεση; Έρευνα αναδεικνύει την απειλή των μικροπλαστικών
    Μπορούν τα πλαστικά μπουκάλια να ανεβάσουν την πίεση; Έρευνα αναδεικνύει την απειλή των μικροπλαστικών

    Να αποφεύγουμε τα ποτά που συσκευάζονται σε πλαστικά μπουκάλια, λόγω της απειλής διείσδυσης των μικροπλαστικών στον οργανισμό, συστήνει πρόσφατη αυστριακή μελέτη με τη συμμετοχή Ελληνίδας ερευνήτριας

    πάρχουν πλέον παντού: από την κουζίνα και το μπάνιο μέχρι το σούπερ μάρκετ και τα παιχνίδια των παιδιών. Το πλαστικό αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας και λαμβάνει διαφορετικές μορφές, μερικές φορές και επικίνδυνες για την υγεία. Στη συνολική ερευνητική προσπάθεια που έχει γίνει για την επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία αλλά και του πλαστικού γενικότερα στο περιβάλλον, μια νεότερη μελέτη από το Τμήμα Ιατρικής του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Danube στην Αυστρία κρίνει αυτή τη φορά ένοχα τα πλαστικά μπουκάλια για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

    Στην έρευνα με τίτλο First Evidence of the Possible Influence of Avoiding Daily Liquid Intake from Plastic and Glass Beverage Bottles on Blood Pressure in Healthy Volunteers (Πρώτα αποδεικτικά στοιχεία της πιθανής επίδρασης της αποφυγής της καθημερινής πρόσληψης υγρών από πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια στην αρτηριακή πίεση σε υγιείς εθελοντές), που διεξήχθη με τη συμμετοχή της ελληνίδας ερευνήτριας Σοφίας Γραμματίδη, αναδεικνύεται η βλαπτική επίδραση της χρήσης πλαστικών, αλλά και γυάλινων μπουκαλιών.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Microplastics, τα μικροπλαστικά από τα μπουκάλια νερού θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι τα μικροσκοπικά αυτά κομμάτια πλαστικού έχουν εντοπιστεί και σε γυάλινα μπουκάλια. Όσο εξελισσόταν η μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν οι συμμετέχοντες άλλαξαν το γυάλινο ή πλαστικό μπουκάλι με την κατανάλωση νερού της βρύσης.

    Ειδικότερα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από οκτώ εθελοντές να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε ενυδάτωση από νερό βρύσης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κατανάλωση υγρών από πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν σημαντική μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από δύο εβδομάδες.

    Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις και τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν ερωτήματα για τις έμμεσες αλλά σοβαρές απειλές για την υγεία: «Μετά από εκτεταμένη έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ποτά που συσκευάζονται σε πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να αποφεύγονται», προειδοποιούν οι ερευνητές.

    Όπως σημειώνουν, η μείωση της χρήσης πλαστικών θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση λόγω της μείωσης του αριθμού των πλαστικών σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. «Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε στην αρτηριακή πίεση υποδηλώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης πλαστικών σωματιδίων θα μπορούσε να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», σημείωσαν οι ερευνητές.

    Μια εκτεταμένη απειλή

    Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού που συνήθως προκύπτουν από τη διάσπαση του πλαστικού λόγω έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία ή με την φυσική τριβή. Έχουν εντοπιστεί παλιότερα από επιστημονικές μελέτες στο σάλιο, στον καρδιακό ιστό, στο ήπαρ, στα νεφρά, ακόμη και στον πλακούντα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό.

    Αυτός ο αυξανόμενος όγκος ερευνητικών πληροφοριών υποδεικνύει επίσης ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ενδοκρινικές λειτουργίες, να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή και να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες. Αυτές οι αντιδράσεις πυροδοτούν μια σειρά βιολογικών διεργασιών που μπορούν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες καταστάσεις ή ακόμη και να πυροδοτήσουν νέα προβλήματα υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Καύσωνας και λειψυδρία «ταΐζουν» την ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά
    Καύσωνας και λειψυδρία «ταΐζουν» την ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά

    «Λόγω των καιρικών συνθήκων το σταφύλι έχει βγει 15 μέρες νωρίτερα τουλάχιστον». Οι τιμές σε λαϊκή και σε σούπερ μάρκετ.

    Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά στις λαϊκές αγορές, καθώς ο συνδυασμός του παρατεταμένου καύσωνα και η ανομβρία των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους παραγωγούς.

    Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές ξεφεύγουν επικίνδυνα, με τις λαϊκές αγορές, ωστόσο, να εμφανίζουν μία καλύτερη εικόνα.

    Ο κ. Γιώργος, αμπελουργός από την Κόρινθο, μίλησε στην κάμερα για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σχετικά με το νερό.

    Οι τιμές στο σταφύλι

    «Λόγω των καιρικών συνθήκων το σταφύλι έχει βγει 15 μέρες νωρίτερα τουλάχιστον. Και λόγω της ξηρασίας. Εμείς στον νομό Κορινθίας έχουμε πρόβλημα και με το νερό και πρόβλημα με τις υποδομές. Την Κορινθία την έχουν ξεχάσει. Είμαστε «τελειωμένοι» ως αγρότες. Χωρίς νερό δεν υπάρχει τίποτα. Η παραγωγή είναι μικρή», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

    «Από 2 έως 2,5 ευρώ κινείται η τιμή του σταφυλιού. Στο σούπερ μάρκετ μπορεί να το βρείτε και 4 ευρώ. Πρέπει να προσέξουμε τις τιμές για τους πολίτες», είπε.

    «Με το POS καλά τα πάμε, ο κόσμος ψωνίζει κυρίως με μετρητά», συμπλήρωσε.

    «Η κίνηση είναι χαλαρή στις λαϊκές»

    «Οι τιμές μου φάνηκαν τσουχτερές γιατί όταν η τομάτα έχει 1,90 ευρώ και το ένα τσαμπί σταφύλι 6 ευρώ, καταλαβαίνετε… Αποφεύγω τη μαναβική στο σούπερ μάρκετ, δεν μου αρέσει πολύ», αναφέρουν στο MEGA οι καταναλωτές.

    «Όποιος θέλει και επιθυμεί μπορεί να έρθει, ευχαριστούμε όσους μας στηρίζουν. Η κίνηση είναι χαλαρή, είχε και πολλή ζέστη και δεν μας βοηθάει ο καιρός. Οι μεγάλοι άνθρωποι δεν μπορούν να έρχονται», σημείωσε παραγωγός από τα Μέγαρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch