Υγεία

Η διατροφή των υπεραιωνόβιων της Ιαπωνίας: Αυτή είναι η δίαιτα που ξεπερνά τη μεσογειακή

Η διατροφή των υπεραιωνόβιων της Ιαπωνίας: Αυτή είναι η δίαιτα που ξεπερνά τη μεσογειακή

Η διατροφή που ακολουθούν οι κατοίκοι με το μεγαλύτερο ποσοστό υπεραιωνόβιων στον πλανήτη.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται μια από τις καλύτερες καθώς προωθεί τη μακροζωία και την καλή υγεία. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται πως ένας από τους λόγους που στη χώρα μας έχουμε μια από τις 5 μπλε ζώνες (blue zones), τις 5 περιοχές σε όλο τον πλανήτη που όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο.

Ο λόγος για την Ικαρία, το «νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ των «New York Times». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Dan Buettner, οι κάτοικοι του νησιού ζουν κατά μέσο όρο 10 – 12 χρόνια περισσότερο από το μέσο Αμερικανό, με το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ να μην ξεπερνά τα 78 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί Ικαριώτες ξεπερνούν τα 88 έτη, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αγγίζουν τα 100.

Ωστόσο, η περιοχή με τους περισσότερους αιωνόβιους ανά κάτοικο δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά στην Ιαπωνία, τη χώρα με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη, στα 85 περίπου έτη (σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα, το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται στα 81 έτη), με βάση τα στοιχεία του οργανισμού Data Commons.

Αλλά ακόμα και για τα δεδομένα της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι της Οκινάουα παρουσιάζουν εντυπωσιακή μακροζωία, με τις πιθανότητες να φτάσουν τα 100 να είναι υψηλότερες κατά 40%, σε σύγκριση με το μέσο Ιάπωνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Παράλληλα, οι γυναίκες στην Οκινάουα ζουν περισσότερο από τις γυναίκες οποιασδήποτε άλλης χώρας, σύμφωνα με το περιοδικό «Time».

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να εντοπίσουν τους λόγους που οι κάτοικοι της Οκινάουα όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά φαίνεται και να γερνάνε πιο αργά, παραμένοντας αυτόνομοι και δραστήριοι ακόμα και μετά την ηλικία των 90 ετών. Εικάζεται πως σε ένα βαθμό για την καλή τους φυσική κατάσταση ευθύνονται τα γονίδιά τους, ωστόσο φαίνεται πως μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί, η τακτική άσκηση και -κυρίως- η διατροφή που ακολουθούν, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

Δίαιτα της Οκινάουα vs Μεσογειακή διατροφή

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε εντύπωση στους ερευνητές που μελέτησαν τη διατροφή των κατοίκων του νησιού της Ιαπωνίας ήταν η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν. Ειδικότερα, ο μέσος πολίτης της Οκινάουα προσλαμβάνει περίπου 11% λιγότερες από τις προτεινόμενες 2.000 – 2.500 θερμίδες ημερησίως από αυτές που προτείνουν για το μέσο ενήλικα οι επίσημοι φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το εύρημα έχει ενδιαφέρον, καθώς έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μακάκους πιθήκους (κοντινούς συγγενείς του ανθρώπου) διαπίστωσε πως οι πίθηκοι που λάμβαναν κατά 30% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το μέσο όρο είχαν κατά 63% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας που σχετίζονταν με τη γήρανση, μέσα σε διάστημα 20 ετών. Επιπλέον, οι πίθηκοι που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες είχαν πιο νεανική εμφάνιση, με λιγότερες ρυτίδες και πιο λαμπερό τρίχωμα, χωρίς άσπρες τρίχες.

Μια βασική διαφορά της διατροφής της Οκινάουα είναι πως περιλαμβάνει λιγότερη ζωική πρωτεΐνη (και ιδίως λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά) σε σχέση με την μεσογειακή διατροφή.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης στη διατροφή των κατοίκων του νησιού προέρχεται από λαχανικά και όσπρια (όπως είναι η σόγια και η φακές), ενώ υπάρχουν και μικρές ποσότητες ψαριού, οστράκων και άλλων θαλασσινών. Περιστασιακά καταναλώνεται και χοιρινό κρέας, το οποίο όμως δεν αποτελεί πάνω από το 1% της συνολικής διατροφής των κατοίκων, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα «Health Line».

Μια δεύτερη διαφορά έγκειται στους υδατάνθρακες. Και οι δύο διατροφές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, αλλά στην περίπτωση της Οκινάουα, οι υδατάνθρακες παραδοσιακά απαρτίζουν το 85% της διατροφής ενώ η πρωτεΐνη μόλις το 15%. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες απλών υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ζυμαρικά κ.ά).

Από την άλλη, η βάση της διατροφής των κατοίκων της Οκινάουα είναι η γλυκοπατάτα, η οποία έφτασε στο νησί κατά τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για έναν σύνθετο υδατάνθρακα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε αντίθεση με το ρύζι και τα νουντλς, που προτιμώνται από τους Ιάπωνες της ενδοχώρας.

Από εκεί και πέρα, τόσο η μεσογειακή διατροφή όσο και εκείνη της Οκινάουα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά, τα όσπρια και τα εποχιακά φρούτα. Αμφότερες, είναι πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, περιορίζοντας την πρόσθετη ζάχαρη και το κόκκινο κρέας στο ελάχιστο.

Πηγή: Healthstat.gr - iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις