Οι γιορτές για τους διαιτολόγους θεωρούνται από τις πιο επίφοβες, καθώς οι «επικίνδυνες» διατροφικά συγκυρίες είναι πολλές. Παραμονή Χριστουγέννων, ανήμερα Χριστουγέννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανήμερα Πρωτοχρονιάς είναι κάποια από τα πολλά τραπέζια που πρόκειται να ακολουθήσουν, χωρίς να υπολογίσουμε τις ονομαστικές εορτές, που είναι πολλές αυτές τις ημέρες.
Ωστόσο, όπως για κάθε εορταστική περίοδο του έτους, έτσι και τώρα αυτό που συνιστάται από τους ειδικούς του χώρου της διατροφής είναι να χαλαρώσουμε, χωρίς όμως να παρεκτραπούμε.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τη διατροφική ιδιαιτερότητα των ημερών με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, χωρίς να πάμε στο άλλο άκρο, ειδικά εάν έχουμε στην πίσω άκρη του μυαλού μας ότι πρέπει να προσέξουμε λίγο το βάρος και την υγεία μας. Για να το επιτύχουμε λοιπόν αυτό, θα δώσουμε έναν πλήρη διατροφικό οδηγό για την περίοδο των εορτών.
Έτσι θα ξέρουμε πώς να λειτουργήσουμε τις ημέρες που θα υπάρχει περισσότερο φαγητό και πώς να διορθώσουμε τις διατροφικές μας ατασθαλίες μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ώστε να μη δούμε το δείκτη της ζυγαριάς και τη χοληστερίνη μας να ανεβαίνουν.
Τι να φάμε Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Οι περιστάσεις που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από τραπέζια με αρκετό φαγητό και ποτό είναι συνήθως τα διήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (Παραμονή και ανήμερα της γιορτής). Είναι λοιπόν σημαντικό αυτές τις ημέρες να λειτουργήσουμε έξυπνα.
1. Ελαφρύ μεσημεριανό τις Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Με δεδομένο ότι το ρεβεγιόν είναι το βράδυ, προσπαθούμε το μεσημεριανό μας γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ αλλά χορταστικό, ώστε να μην πάμε πεινασμένοι στο γιορτινό τραπέζι. Φτιάχνουμε μια πλούσια σαλάτα με διάφορα λαχανικά (ωμά ή βραστά) και τη συνοδεύουμε με λίγη πρωτεΐνη, π.χ. τυρί, αβγό, τόνο, λίγο κοτόπουλο, και μία μικρή φέτα ψωμί.
2. Στο τραπέζι των ρεβεγιόν
Δοκιμάζουμε από όλα έχοντας στο μυαλό μας κάποιους βασικούς κανόνες:
– Σαλάτα
– Κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα)
– Λοιπά εδέσματα
– Προτιμάμε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί), αφαιρώντας πάντα την πέτσα.
– Βάζουμε πολλή σαλάτα στο πιάτο μας.
– Αποφεύγουμε να τσιμπάμε με το χέρι από τα πιάτα που έχουν τα φαγητά πάνω στο τραπέζι.
– Χωρίζουμε το πιάτο μας σε τρία μέρη: στο ένα βάζουμε σαλάτα, στο άλλο αρκετό κρέας –κοτόπουλο ή γαλοπούλα– και στο τρίτο λίγο από όλα τα εδέσματα που υπάρχουν στο τραπέζι.
3. Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Στο γιορτινό τραπέζι κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όπως παραπάνω, αλλά το βράδυ τρώμε κάτι πολύ ελαφρύ, όπως: Ένα γιαούρτι με φρούτο ή μια ελαφριά σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη, π.χ. τυρί ή λίγο κρέας από το μεσημέρι.
4. Τα κρίσιμα τετραήμερα ανάμεσα σε Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα
Τα διαστήματα 26-30 Δεκεμβρίου και 2-6 Ιανουαρίου είναι σημαντικά ούτως ώστε να ξεκουράσουμε λίγο την καρδιά μας, να μαζέψουμε το βάρος μας και γενικότερα να δώσουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τους δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, τις συγκεκριμένες ημέρες:
– Έχουμε πολλές σαλάτες στα γεύματά μας.
– Αποφεύγουμε το πολύ κρέας και γενικότερα τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης (κρέας, κοτόπουλο, αλλαντικά, τυριά).
– Περιορίζουμε το αλάτι στο φαγητό και το μαγείρεμα.
– Καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και φρέσκους χυμούς.
– Αποφεύγουμε το φαγητό εκτός σπιτιού (τύπου delivery).
– Πίνουμε άφθονο νερό και αφεψήματα όλων των ειδών χωρίς ζάχαρη ή μέλι.
– Επιλέγουμε περισσότερο ψάρι, όσπρια και λαδερά φαγητά.
– Δίνουμε γεύση στο πιάτο μας με άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως λεμόνι, ξίδι, πιπέρι, μαϊντανός, άνηθος κ.ά., αντί για αλάτι.
Ενδεικτικά γεύματα
– Σούπα από + φρέσκα λαχανικά (καρότο, σέλινο, κολοκύθι, πατάτα) + ψωμί ολικής άλεσης
– Μανιτάρια πλευρώτους + ψητά λαχανικά + ψωμί ολικής άλεσης
– Ψάρι ψητό Ή βραστό + με λεμόνι και μυρωδικά + λαχανικά
– Σαλάτα με φακές και λαχανικά (ντομάτα, πιπεριές) + άπαχο ανθότυρο + ψωμί ολικής άλεσης
– Λαδερό φαγητό (φασολάκια, αρακάς, πρασόρυζο, σπανακόρυζο κ.ά.) + λίγο ανθότυρο + ψωμί ολικής άλεσης
Επιλογές βραδινού
– Φρουτοσαλάτες εποχής
– Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα
– Πράσινες σαλάτες με ανθότυρο και παξιμάδι ολικής άλεσης
– Ρύζι αναποφλοίωτο με γιαούρτι
– Παξιμάδι ολικής άλεσης με λαχανικά και ανθότυρο
Για να μη στερηθούμε τα γλυκά
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σοκολατάκια και άλλα πολλά αποτελούν τη διατροφική ατραξιόν των εορτών και έναν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους το βάρος μας αυξάνεται. Καλώς ή κακώς, όμως, υπάρχουν στο σπίτι αυτή την περίοδο και, πέρα από τη σύσταση «περνάμε και δεν ακουμπάμε για να μην παχύνουμε», είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς θα τα απολαύσουμε χωρίς να επηρεάσουν πολύ τους δείκτες της ζυγαριάς.
Ο καλύτερος και πιο ανώδυνος τρόπος είναι να τρώμε τα γλυκά στην αρχή της ημέρας έτσι ώστε η ζάχαρη και γενικότερα οι υδατάνθρακες που περιέχουν να καούν μέχρι το βράδυ ως ενέργεια επηρεάζοντας λιγότερο το βάρος μας.
Φυσικά, η κατανάλωσή τους ακόμα και το πρωί θα πρέπει να γίνεται σε αντικατάσταση του γεύματος. Βάζουμε δηλαδή μαζί με τον καφέ ή το γάλα μας και δύο μικρά μελομακάρονα ως πρωινό, αντί για τα δημητριακά ή όποιο άλλο συνοδευτικό συνηθίζουμε.