Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 19:47

Το αρωματικό βότανο που δυναμώνει τη μνήμη και προσθέτει χρόνια ζωής

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πολύτιμο αρωματικό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αναδεικνύεται σε ελιξίριο μακροζωίας και εξαίρετο τονωτικό της μνήμης

Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis, ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός) φαίνεται ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας, τουλάχιστον για τους κατοίκους του μικρού παραθαλάσσιου ιταλικού χωριού Accarioli όπου ζουν πάνω από 300 αιωνόβιοι, εκ των οποίων το 20% πλησιάζει τα 110 χρόνια.

Το μυστικό της μακροζωίας τους μπορεί να κρύβεται στο άφθονο δενδρολίβανο που χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους πιστεύουν Aμερικανοί και Iταλοί ερευνητές που πήραν την άδεια να τους εξετάσουν και να τους παρακολουθήσουν προκειμένου να διαπιστώσουν τους παράγοντες της μακροζωίας τους.

Το βότανο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική των εν λόγω Iταλών αιωνόβιων οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα εκατό χωρίς να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια.

Το δενδρολίβανο έχει τονωτικές, σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες πληροφορούμαστε στο site του εργαστηρίου φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παραδοσιακά το βότανο λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων, της διάρροιας, της κολίτιδας, του μετεωρισμού, των ηπατικών διαταραχών και του ίκτερου. Επίσης, είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού καθώς αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία, αλλά και αποτελεσματικό επουλωτικό σε πληγές της στοματικής κοιλότητας. Xορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος, των ρευματισμών και της δυσπεψίας.

Οι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν μαγικές ιδιότητες στον δενδρολίβανο καθώς αναγνωρίζουν ότι η μακροζωία των κατοίκων του μικρού ιταλικού χωριού οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η μεσογειακή διατροφή, το γεγονός ότι οι κάτοικοι περπατούν καθημερινά για τα ψώνια και τις εργασίες τους, ενώ διατηρούν τις φιλικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Το δενδρολίβανο ωφελεί και τη μνήμη! Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria.

Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.

Πέρα από απαραίτητο συμπλήρωμα στη μαγειρική με στόχο τα πολλά χρόνια ζωής μπορούμε λοιπόν να προσθέτουμε δενδρολίβανο και με στόχο να έχουμε ένα άριστο τονωτικό του νου.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 12:55

Σχετικά Άρθρα

  • Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη
    Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη

    Πέντε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που κάνουν καλό στη μνήμη μας.

    Εάν φέτος το φθινόπωρο θέλετε να «θωρακίσετε» την υγεία του εγκεφάλου σας, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, όπως τα κράνμπερι και η λαχανίδα, μπορούν να βοηθήσουν καθώς είναι γεμάτα πολύτιμα μέταλλα που μπορούν να υποστηρίξουν τη μνήμη και να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση.

    Τα περισσότερα από αυτά προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες συνταγές (αλμυρές ή γλυκές) και διατροφικές προτιμήσεις ενώ μπορείτε να τα μαγειρέψετε εξίσου εύκολα.

    5 φθινοπωρινές τροφές για ισχυρή μνήμη

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Διαθέτουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ευνοούν την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

    Επιστημονική μελέτη μάλιστα, αναφέρει ότι μια μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε β-καροτίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Ε και C.

    Τζίντζερ

    Το τζίντζερ είναι μια πικάντικη ρίζα που βρίσκουμε συχνά σε κολοκυθόπιτες και ζεστές φθινοπωρινές σούπες. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and the Aging Brain, υποστηρίζει ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας, εν μέρει χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.

    Παντζάρια

    Τα παντζάρια είναι γνωστά για το χαρακτηριστικό κόκκινό τους χρώμα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Medicine Plus, το φυλλικό οξύ στα παντζάρια συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

    Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται επίσης, σύμφωνα με έρευνα, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

    Κράνμπερι

    Τα γνωστά κόκκινα μούρα είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της σχετικής άνοιας.

    Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

    Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και περιέχουν κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Ε, Κ και C.

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, επισημαίνει ότι η προσθήκη μιας μερίδας από αυτά τα χόρτα στη διατροφή σας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Πηγή: Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα
    Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα

    Η έκφραση «ατσάλινος χαρακτήρας» δεν είναι καθόλου τυχαία - Μπορεί, όμως, να θωρακίσει και την υγεία;

    Υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα δε τα βάζουν κάτω. Κι εκείνοι που συνεχίζουν να χαμογελούν, παρά τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κερδίσει επάξια τον θαυμασμό μας και όχι μόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Mental Health, οι άνθρωποι με «ατσάλινο χαρακτήρα» φαίνεται να εξασφαλίζουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.

    Οι καλές δεξιότητες αντιμετώπισης, ιδίως στα τελευταία χρόνια της ζωής, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη διαχείριση μακροχρόνιων ασθενειών και αναπηριών. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερων από 10.500 συμμετεχόντων ηλικίας 50 ετών και άνω σε μια αμερικανική μελέτη υγείας. Η μελέτη μέτρησε την ψυχική ανθεκτικότητα μέσω κλιμάκων που αξιολογούσαν χαρακτηριστικά όπως η επιμονή, η ηρεμία, η αίσθηση του σκοπού και η αυτοπεποίθηση.

    Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης. Η συσχέτιση αυτή, μάλιστα, έδειχνε να είναι ακόμη πιο ισχυρή στις γυναίκες. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι με τη μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα αντιμετώπιζαν 53% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εντός 10 ετών σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ανθεκτικοί. Η συσχέτιση εξακολουθούσε, μάλιστα, να είναι ισχυρή ακόμη και στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας (46%) ή ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής (38%). Για να εμβαθύνουν περισσότερο, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ομάδα με την υψηλότερη ανθεκτικότητα είχε 84% πιθανότητες να επιβιώσει την επόμενη δεκαετία, ενώ οι δύο μεσαίες ομάδες είχαν 79% και 72% ποσοστά επιβίωσης, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη ανθεκτικότητα είχαν 61% πιθανότητα επιβίωσης κατά τη δεκαετή περίοδο.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ. Yiqiang Zhan, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Sun Yat-Sen στην Κίνα, η ανθεκτικότητα φαίνεται να λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός, που βοηθά τα άτομα να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής. «Αυτή η μελέτη διαπιστώνει μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και της συνολικής θνησιμότητας στον ηλικιωμένο πληθυσμό, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Υπό το πρίσμα αυτών των αποτελεσμάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ζωτικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας των ηλικιωμένων. Η ικανότητα προσαρμογής, η διατήρηση της θετικής διάθεσης και της αίσθησης του σκοπού μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος
    To βότανο που υπόσχεται να καταπολεμήσει το άγχος

    Ανακαλύψτε ένα πανάρχαιο βότανο γνωστό για τις αγχολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του

    Μια γλάστρα με βασιλικό φέρνει μνήμες γεμάτες μυρωδιές από την αυλή της γιαγιάς. Πώς σχετίζεται, όμως, με τον ιερό βασιλικό; Αν και η λέξη «ιερός» θα μπορούσε να παραπέμπει στην διαδικασία του… αγιασμού, το έτερο ξαδερφάκι του, ο ιερός βασιλικός ή αλλιώς Tulsi, συγκαταλέγεται στα φυσικά αγχολυτικά.

    Διαγράφοντας μια μακρά ιστορία, ο ιερός βασιλικός αποτελούσε ιερό και φαρμακευτικό βότανο για τους Ινδουιστές, ως βασικό συστατικό στις φαρμακευτικές πρακτικές της Αγιουρβέδα, όπου χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Προέρχεται από την Ινδία και έκτοτε καλλιεργείται σε όλη την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τις γύρω τροπικές περιοχές. Παίρνει το όνομά του λόγω της ιεράς κατάταξής του μεταξύ εκείνων που ανήκουν στην αίρεση των Βαϊσναβιτών του Ινδουισμού.

    «Ο ιερός βασιλικός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και το Νεπάλ για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει ονομαστεί “το ελιξίριο της ζωής”, “υγρή γιόγκα” και “βασίλισσα των βοτάνων” και είναι καταχωρημένο στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine για τα πολλά οφέλη του» επισημαίνει η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Δρ Devon Peart, RD, MHSc, BASc.

    Παρόλα αυτά, τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες ποικίλουν, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν διεξαχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον. Ωστόσο, σε μια συστηματική ανασκόπηση 24 κλινικών μελετών του 2017, εντοπίστηκαν αρκετά από τα θετικά οφέλη του tulsi στην ανθρώπινη υγεία με την απουσία μειονεκτημάτων στη χρήση του βοτάνου για ιατρικούς σκοπούς. Επιπλέον, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη συνιστώμενη δοσολογία ή ημερήσιο όριο για τον ιερό βασιλικό, ούτε και αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

    Ωστόσο, η ίδια σημειώνει και τα βασικότερα οφέλη του για τη συνολική υγεία:

    Ανακουφίζει από το άγχος

    Ο ιερός βασιλικός ανήκει στα προσαρμογόνα βότανα, που έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια για την ικανότητα τους να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους, στρες και κόπωσης. Ορισμένες από τις μελέτες της συστηματικής ανασκόπησης του 2017 έδειξαν ότι το Tulsi μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας και να συμβάλει στη διαχείριση του σωματικού και συναισθηματικού στρες. Αντίστοιχα, μια τυχαιοποιημένη μελέτη δύο εβδομάδων από το 2014 συμπέρανε ότι οι νεαροί συμμετέχοντες που κατανάλωναν μπάρες διατροφής εμπλουτισμένες με εκχύλισμα φύλλων Tulsi, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα κόπωσης.

    Ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού

    Ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αποδεικνύεται από την έρευνα ότι ο ιερός βασιλικός θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής. Θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και υπέρταση.

    Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Χάρη σε ένα συστατικό του ιερού βασιλικού, την ευγενόλη, το βότανο θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης εκχυλίσματος φύλλων βασιλικού καθημερινά, όπως διαπίστωσε μια μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή το 2011. Μια διαφορετική μελέτη του 2021 απέδειξε αυτές τις ιδιότητες κατά και της πρωεϊνικής ακίδας του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, οδηγώντας σε λιγότερες μολύνσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν
    Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία βότανα που θα σας ηρεμήσουν και θα σας χαλαρώσουν

    Εάν τα νεύρα σας δεν σας αφήνουν να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε, ίσως αυτά τα τρία βότανα να δώσουν τη λύση

    Η αϋπνία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και, πολλές φορές, μπορεί να γίνει πραγματικά κουραστική. Η αντιμετώπισή της ποικίλει, και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν φυσικές λύσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους χωρίς να καταφεύγουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να προσφέρουν χαλάρωση και καλύτερο ύπνο και η διαχρονικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας δεν είναι καθόλου τυχαία. Παρακάτω θα βρείτε τρία αποτελεσματικά βότανα που θα σας ηρεμήσουν πριν τον ύπνο.

    1. Ρίζα βαλεριάνας

    Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα και μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές, όπως εκχυλίσματα, τσάι ή συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση, η ρίζα βαλεριάνας φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου και μπορεί να γίνει μια ασφαλής εναλλακτική λύση για την αϋπνία. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον μηχανισμό με τον οποίο το βότανο αυτό επηρεάζει τον ύπνο, καθώς και τις καλύτερες δυνατές δόσεις και παρασκευές. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία ή κράμπες στο στομάχι, αλλά αυτές είναι γενικά σπάνιες.

    2. Χαμομήλι

    Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις ήπιες ηρεμιστικές του ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την αϋπνία. Συνήθως καταναλώνεται ως τσάι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί σε μορφή συμπληρώματος. Έρευνες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα: μια κλινική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη από το 2011 δεν βρήκε σημαντική βελτίωση στον ύπνο των ατόμων με αϋπνία. Το χαμομήλι είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη ή αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι σε φυτά όπως η αψιθιά ή η μαργαρίτα.

    3. Λεβάντα

    Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στη χαλάρωση και στον ύπνο. Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της λεβάντας στον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μελέτη του 2015 εξέτασε τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στην ένταση και στις διαταραχές του ύπνου. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), εκείνοι που έλαβαν το αιθέριο έλαιο παρουσίασαν σημαντική μείωση της έντασης και βελτίωση του ύπνου. Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 δείχνουν ότι η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και έλευση του ύπνου, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση της υπνηλίας ή άλλες παρενέργειες που συχνά σχετίζονται με κατασταλτικές θεραπείες. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν η λεβάντα είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση.

    Αν και τα βότανα μπορούν να προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα αυπνίας, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, τα παραπάνω βότανα μπορεί να είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθειά σας για έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν
    Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν

    Νέα μελέτη καταλήγει σ’ ένα συναρπαστικό συμπέρασμα: Μια συνήθεια εν ώρα εργασίας είναι ικανή να αντισταθμίσει τα δεινά της καθιστικής ζωής και να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής

    Για πολλούς, είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν μόλις ξυπνήσουν το πρωί. Για άλλους είναι η πρώτη σκέψη πριν καν σηκωθούν από το κρεβάτι. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, ο καφές είναι η κινητήριος δύναμή τους, η «μαγική» ουσία που τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε μια γεμάτη μέρα.

    Ο καφές, όμως, δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμος, όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία. Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε όσα ήδη γνωρίζουμε: Η κατανάλωση καφέ εν ώρα εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενισχύοντας τη μακροζωία. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο BMC Health.

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις εξίσου καθιστικές συνήθειες στο σπίτι σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τηρεί τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, απέχοντας μάλιστα σημαντικά από μια υγιή ισορροπία μεταξύ καθιστικής ζωής και κίνησης.

    Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία -που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων συνολικά- περνούν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους. Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει στο παρελθόν ότι η καθιστική ζωή για 6-8 ώρες την ημέρα συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Η έλλειψη κίνησης πυροδοτεί εκτεταμένη φλεγμονή στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

    Το NHS εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 9 ώρες την ημέρα καθισμένος. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη διάσπαση του λίπους. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει, έστω εν μέρει, αυτές τις επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

    Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθιστοί και πόσο καφέ καταναλώνουν καθημερινά.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάθονταν 6 ή περισσότερες ώρες, αλλά κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησής τους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό αυτής της θετικής επίδρασης είναι τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του καφέ. «Ο καφές είναι πλούσιος σε βιοδραστικές ουσίες και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το πολύτιμο φυσικό συστατικό που προλαμβάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύει τη μακροζωία
    Το πολύτιμο φυσικό συστατικό που προλαμβάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύει τη μακροζωία

    Ακόμη ένας λόγος για να αυξήσουμε την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, προάγοντας την υγεία και προλαμβάνοντας τον πρόωρο θάνατο

    Τα νιτρικά άλατα, μια ένωση που βρίσκεται στα λαχανικά, το κρέας και το πόσιμο νερό, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και έρευνας λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στην υγεία. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, για παράδειγμα, τα νιτρικά άλατα από τη διατροφή θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας και του διαβήτη. Μια νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan ενισχύει αυτά τα θετικά ευρήματα, επισημαίνοντας ποια τρόφιμα είναι αυτά που ωφελούν περισσότερο τον οργανισμό.

    Όπως αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, τα νιτρικά από φυτικές πηγές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ τα νιτρικά από άλλες πηγές, όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το επεξεργασμένο κρέας και το νερό της βρύσης, σχετίζονται αντίθετα με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

    Η Δρ Nicola Bondonno από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan ήταν η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, που διαπίστωσε ότι μεταξύ 52.247 συμμετεχόντων στη Μελέτη Διατροφής Καρκίνου και Υγείας στη Δανία, η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη νιτρικών από φυτά και λαχανικά σχετιζόταν με 14% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

    Παρόλο που η έρευνα δεν μπορούσε να συσχετίσει τα φυτικά νιτρικά άλατα ως τον μοναδικό παράγοντα που συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι τα φυτά και τα λαχανικά περιέχουν μια πληθώρα από άλλες προστατευτικές ενώσεις που οι ίδιες σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θνησιμότητας, η έρευνα υπογράμμισε την αξία της υψηλότερης πρόσληψης λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα για τον μετριασμό του κινδύνου θνησιμότητας.

    Επιπλέον, τα στοιχεία συμπληρώνουν τα δεδομένα που έχουν ήδη αποδείξει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά τους κινδύνους καρκίνου από την κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια. Τουναντίον, η υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών που προέρχονται από ζωικές πηγές συσχετίστηκε με 9% και 12% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι υψηλότερες προσλήψεις νιτρικών που προέρχονται από φυσικά ζωικά προϊόντα, μια ένωση που σχηματίζεται από τα νιτρικά, συσχετίστηκαν με 25%, 29% και 18% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, αντίστοιχα.

    Την ίδια στιγμή, οι υψηλότερες προσλήψεις νιτρικών και νιτρωδών από πηγές επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκαν με 12% έως 22% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με όλα τα αίτια και τον καρκίνο, ενώ μόνο τα πρόσθετα επιτρεπόμενα νιτρώδη που προέρχονται από κρέας συσχετίστηκαν θετικά με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη καρδιαγγειακή νόσο.

    Όσον αφορά την υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών από το νερό της βρύσης, οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι θνησιμότητας από καρκίνο.

    Η Δρ Bondonno συνοψίζει: «Με απλά λόγια, τα νιτρικά μπορούν να ακολουθήσουν δύο διαφορετικές οδούς όταν εισάγονται στο σώμα. Η μία είναι να σχηματίσουν μια ένωση που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα, όμως, μπορούν να διανύσουν μια δεύτερη οδό, σχηματίζοντας μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται νιτροζαμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες και συνδέονται με τον καρκίνο. Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα λαχανικά ωθούν τα νιτρικά προς την πρώτη οδό».

    Οι προτάσεις που προκύπτουν από την παρούσα μελέτη ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που προάγουν ούτως ή άλλως τη συνολική υγεία: περισσότερες πηγές φυτικών ινών και και λιγότερα ζωικά προϊόντα, περιορίζοντας εξίσου την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας
    Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

    Νέα μελέτη καταλήγει σ’ ένα συναρπαστικό συμπέρασμα: Μια συνήθεια εν ώρα εργασίας είναι ικανή να αντισταθμίσει τα δεινά της καθιστικής ζωής και να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής

    Για πολλούς, είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν μόλις ξυπνήσουν το πρωί. Για άλλους είναι η πρώτη σκέψη πριν καν σηκωθούν από το κρεβάτι. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, ο καφές είναι η κινητήριος δύναμή τους, η «μαγική» ουσία που τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε μια γεμάτη μέρα.

    Ο καφές, όμως, δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμος, όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία. Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε όσα ήδη γνωρίζουμε: Η κατανάλωση καφέ εν ώρα εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενισχύοντας τη μακροζωία. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο BMC Health.

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις εξίσου καθιστικές συνήθειες στο σπίτι σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τηρεί τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, απέχοντας μάλιστα σημαντικά από μια υγιή ισορροπία μεταξύ καθιστικής ζωής και κίνησης.

    Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία -που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων συνολικά- περνούν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους. Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει στο παρελθόν ότι η καθιστική ζωή για 6-8 ώρες την ημέρα συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Η έλλειψη κίνησης πυροδοτεί εκτεταμένη φλεγμονή στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

    Το NHS εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 9 ώρες την ημέρα καθισμένος. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη διάσπαση του λίπους. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει, έστω εν μέρει, αυτές τις επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

    Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθιστοί και πόσο καφέ καταναλώνουν καθημερινά.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάθονταν 6 ή περισσότερες ώρες, αλλά κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησής τους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό αυτής της θετικής επίδρασης είναι τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του καφέ. «Ο καφές είναι πλούσιος σε βιοδραστικές ουσίες και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο