Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 14:53

Το φυτικό υποκατάστατο κρέατος που διασφαλίζει γερά οστά και επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης

Γράφτηκε από την

Μύθος ή αλήθεια οι ισχυρισμοί ότι ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος εμποδίζει την πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών και απειλεί την οστική πυκνότητα; Νέα έρευνα επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει το θολό τοπίο γύρω από αυτό το ζήτημα

Πλήθος μελετών έχει αναδείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία η υπερβολική πρόσληψη κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, με ολοένα και περισσότερους ειδικούς να συστήνουν περιορισμό της κατανάλωσής του. Κι ενώ αρκετοί προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψή του, οι ισχυρισμοί που θέλουν τη μειωμένη κατανάλωση αυτής της κατηγορίας τροφίμων να έχει επιπτώσεις στην εξασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας πρωτεϊνών, αλλά και στην υγεία των οστών ανακόπτει τις προσπάθειες για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει νέα ώθηση στο διατροφικό πρότυπο που υποστηρίζει τη μειωμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την αυξημένη κατανάλωση οσπρίων και φυτικών τροφίμων γενικότερα, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η αντικατάσταση ζωικών προϊόντων με πρωτεϊνούχες φυτικές τροφές δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο British Journal Of Nutrition.

Ειδικότερα, η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι έδειξε ότι η μερική αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τα όσπρια εξασφάλισε επαρκή πρόσληψη αμινοξέων και δεν επηρέασε αρνητικά τον μεταβολισμό των οστών.

Η μελέτη BeanMan αξιοποίησε 102 Φινλανδούς άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο διατροφικές ομάδες για έξι εβδομάδες:

  • Μια ομάδα συμμετεχόντων κατανάλωνε 760 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα, που αντιστοιχούσε στο 25% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση πρωτεΐνης των Φινλανδών ανδρών.
  • Η άλλη ομάδα κατανάλωνε προϊόντα διατροφής με βάση τα όσπρια, κυρίως μπιζέλια και φασόλια, που αντιστοιχούσαν στο 20% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Η ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος που κατανάλωνε εβδομαδιαία αυτή η ομάδα ανερχόταν στο ανώτατο όριο της Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής (200 γρ. ή 5% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης).

Κατά τα άλλα, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη συνήθη δίαιτά τους, τηρώντας ωστόσο αυτές τις προκαθορισμένες ποσότητες κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος ή οσπρίων που προβλέπονταν από τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν ανέδειξαν διαφορές μεταξύ των ομάδων ως προς την οστική πυκνότητα, αλλά ούτε και ως προς την πρόσληψη ασβεστίου ή βιταμίνης D. Ειδικότερα, η πρόσληψη ασβεστίου ήταν σύμφωνη με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις, ενώ η πρόσληψη βιταμίνης D ήταν πολύ κοντά σε αυτές. Η μέση πρόσληψη απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών πληρούσε τις συστάσεις και στις δύο ομάδες.

«Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στο όριο της Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής και η παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια, είναι ασφαλής και δεν επηρεάζει αρνητικά την πρόσληψη πρωτεϊνών. Ομοίως, η υγεία των οστών δεν διακυβεύεται από μια τέτοια διατροφική αλλαγή», σχολίασε συμπερασματικά ο Docent Suvi Itkonen από τη Σχολή Γεωργίας και Δασών, προσθέτοντας ότι «η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Η διατροφή που δίνει έμφαση στις φυτικές τροφές γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με τα σύγχρονες κρατικές Διατροφικές Συστάσεις να υπογραμμίζουν διαρκώς την ανάγκη μείωσης των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Ο δρ. Itkonen επεσήμανε, ωστόσο, ότι «σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες διατήρησαν τις συνήθειες που είχαν ως προς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, επομένως η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D παρέμεινε αμετάβλητη. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην υγεία των οστών, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι εάν κάποιος μειώσει την ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνει, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσει την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από άλλες πηγές. Αυτές οι πηγές μπορεί να είναι ροφήματα φυτικής προέλευσης και επιδόρπια γιαουρτιού, εμπλουτισμένα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά ή, όταν είναι απαραίτητο, συμπληρώματα διατροφής».

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 12:59

Σχετικά Άρθρα

  • Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο
    Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο

    Τα φασόλια θεωρούνται θαυματουργά όσπρια, ωστόσο πολλοί τα αποφεύγουν επειδή προκαλούν ενοχλητικό φούσκωμα - Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

    Ενδεχομένως, η σκέψη που σας εμποδίζει να γεύεστε συχνότερα τα φασόλια, να είναι το φούσκωμα που προκαλούν. «Τα φασόλια ανήκουν σε μια μοναδική κατηγορία υπερτροφής, επειδή αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι ταυτόχρονα και σύνθετοι υδατάνθρακες», σύμφωνα με τη Δρ. Mopelola Adeyemo, κλινικό διατροφολόγο στο UCLA Health στο Λος Άντζελες.

    «Μόνο μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 25% των συνολικών φυτικών ινών που χρειάζεστε την ημέρα», συμπληρώνει η δρ Adeyemo.

    Ας σημειώσουμε επίσης ότι τα όσπρια αυτά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Επίσης μισό φλιτζάνι φασολιών περιλαμβάνει 300- 500 χιλιοστόγραμμα καλίου το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα συγκεκριμένα όσπρια περιέχουν ακόμα «γενναίες» ποσότητες χαλκού, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.

    Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με την ειδικό, «οι φυτικές ίνες των φασολιών, μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφάται κατά την κατανάλωση του φαγητού, το σάκχαρο στο αίμα, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση του βάρους». Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φασολιών συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

    Για να αποφύγετε τα ενοχλητικά αέρια δοκιμάστε να μουλιάσετε τα φασόλια αποβραδίς. Επίσης η προσθήκη βοτάνων όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος, ο μάραθος και το τζίντζερ ίσως περιορίσουν το «ζωηρό» έντερο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το ταπεινό και παρεξηγημένο όσπριο που μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει τη διάθεση
    Το ταπεινό και παρεξηγημένο όσπριο που μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει τη διάθεση

    Το ξαδερφάκι του αρακά δεν αποτελεί ούτε την πρώτη ούτε και τη δεύτερη επιλογή όταν θα θελήσουμε να καταναλώσουμε όσπρια. Θεωρείται όμως ένας διατροφικός θησαυρός και παράλληλα αναπάντεχος σύμμαχος της καλής ψυχικής υγείας

    Είναι τα αρχαιότερα όσπρια που ξεκίνησαν να καταναλώνουν οι άνθρωποι γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. με τις πρώτες καλλιέργειες να χρονολογούνται εδώ και περίπου 5000 έτη στην Αφρική και στην Ασία. Πολλοί ήταν οι λαοί της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που τα κατανάλωναν συχνά, ανάμεσα τους και οι Έλληνες.

    Ο λόγος για τα παρεξηγημένα κουκιά, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη C. Η συχνή κατανάλωσή τους σχετίζεται με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των οστών.

    Παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματα, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα στρογγυλά αυτά όσπρια θα μπορούσαν να προσφέρουν και ένα θετικό όφελος στην ψυχική υγεία, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα. Υπεύθυνη γι’ αυτό θεωρείται μια φυσική χημική ουσία, το αμινοξύ λεβοντόπα (L-Dopa), που υπάρχει σε υψηλά επίπεδα και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, αλλά συνδέεται επίσης με μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη διάθεση, στα συναισθήματα και, ιδίως, στα επίπεδα της ευτυχίας.

    Σύμφωνα με τη δρα Nadia Mohd-Radzman, ερευνήτρια και βοτανολόγο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία εργάζεται επίσης στο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας του King’s College του Κέιμπριτζ, συμβάλλει ακόμη και στη βελτίωση μιας κατάστασης που βιώνουν όσοι παλεύουν με την κατάθλιψη και ονομάζεται ανηδονία – η ανικανότητα αισθημάτων ευχαρίστησης και χαράς.

    Για το λόγο αυτό, η ερευνήτρια έχει βάλει στόχο ζωής να κάνει τους Βρετανούς να καταναλώνουν περισσότερα από αυτά τα όσπρια, καθώς δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Σε αυτή την «εκστρατεία», περιλαμβάνονται η δημοσίευση συνταγών και η διοργάνωση διαλέξεων, με στόχο να περιγραφούν τα οφέλη μιας αδίκως υποτιμημένης καλλιέργειας.

    Μέσα σε αυτές τις προσπάθειες, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Reading πρότειναν πρόσφατα ότι η Βρετανία θα πρέπει να στραφεί στην κατανάλωση ψωμιού που παρασκευάζεται από κουκιά, επειδή το τελικό προϊόν θα είναι πιο βιώσιμο και θα διευκολύνει επίσης την παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών στους ανθρώπους.

    Τέλος, τα κουκιά κρύβουν κι ακόμα ένα ασυνήθιστο όφελος, που δε σχετίζεται με τη διατροφή ή την ψυχική ευημερία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mashhad του Ιράν διαπίστωσαν πρόσφατα ότι μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των τριχών. Για τη μελέτη τους, μια κρέμα με 20% περιεκτικότητα σε κουκιά εφαρμόστηκε στις μασχάλες 25 γυναικών, δύο φορές την ημέρα, για τρεις μήνες. Αυτό μείωσε τον αριθμό και το πάχος των τριχών χωρίς «σημαντικές παρενέργειες». Η ουσία λεβοντόπα έπαιξε κι αυτή το ρόλο της, εφόσον μετατρέπεται σε ντοπαμίνη η οποία συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία που διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών.

    Ωστόσο, η κατανάλωσή τους χρειάζεται προσοχή, καθώς ένας μικρός αριθμός ατόμων θα μπορούσε να παρουσιάσει την ανάπτυξη μιας σπάνιας διαταραχής του αίματος, την αιμολυτική αναιμία λόγω της ανεπάρκειας του ενζύμου G6PD. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ανεπάρκεια G6PD είναι μια κληρονομική κατάσταση όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται όταν το σώμα εκτίθεται σε συγκεκριμένες ουσίες. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή αυτής της ανεπάρκειας είναι η αιμολυτική αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ταχεία καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνονται λόγω αιμολυτικής αναιμίας, τα όργανα του σώματος λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κόπωση, δύσπνοια και ίκτερος. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων στη χολή (χολολιθίαση). Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αιμολυτική αναιμία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

    Ο λόγος που τα κουκιά δεν ενδείκνυνται προς κατανάλωση στα άτομα με ανεπάρκεια G6PD είναι ότι περιέχουν ουσίες που απογυμνώνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και επιτείνουν την καταστροφή τους. Γι’ αυτό, η Δρ Mohd-Radzman προτείνει οι αγρότες να καλλιεργούν ποικιλίες φασολιών με χαμηλά επίπεδα των ουσιών αυτών. Επισημαίνει, τέλος, ότι οι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία γενετικά επεξεργασμένων φασολιών που δεν περιέχουν καθόλου αυτές τις ουσίες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Chris Reading από το Pixabay
  • Πόσο εύκολα θα αδυνατίσουμε τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες – Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
    Πόσο εύκολα θα αδυνατίσουμε τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες – Τι αλλάζει στο μικροβίωμα

    Νέα μελέτη καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την άμεση επίδραση της διατροφής στην εντερική, αλλά και συνολική υγεία - Ποιος ο ρόλος των πρωτεϊνών στη δράση αυτή;

    Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και περισσότερο μια διατροφική τάση των ανθρώπων να στρέφονται προς την ενισχυμένη πρόσληψη πρωτεϊνών. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο στην αναγνωρισμένη συμβολή των πρωτεϊνών στην αθλητική απόδοση και τη σύνθεση μυϊκής μάζας, όσο και στη θεωρία που θέλει μια πρωτεϊνική διατροφή να βοηθά στον περιορισμό του λίπους και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

    Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα έρευνα έριξε φως στις επιδράσεις μιας πλούσιας σε πρωτεΐνες διατροφής στο μικροβίωμα του εντέρου και τη συνολική υγεία. Η μελέτη που παρουσιάζεται στο ASM Microbe, διερευνά πώς η παρουσία άπεπτης πρωτεΐνης στο παχύ έντερο μπορεί να ζυμωθεί για την παραγωγή ωφέλιμων μεταβολιτών, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) ή να οδηγήσει στην παραγωγή επιβλαβών μεταβολιτών, όπως η αμμωνία και τα σουλφίδια, που συνδέονται με γαστρεντερικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

    Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, ανακαλύπτοντας ότι η μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους, μείωσε το σωματικό λίπος και προκάλεσε άμεσες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Η μελέτη συνέκρινε επίσης διαφορετικές πρωτεϊνικές δίαιτες για να εξετάσει τις επιδράσεις των επιμέρους αμινοξέων στη σύνθεση και τη δραστηριότητα του εντερικού μικροβιώματος. Διαπιστώθηκε, ειδικότερα, ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν πρωτεΐνες πλούσιες σε αρωματικά αμινοξέα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους και λιπώδους μάζας σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με τυπική πρωτεΐνη ή πλούσια σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας.

    Θέλοντας να μάθει περισσότερα για τις επιδράσεις των αμινοξέων μιας πλούσιας σε πρωτεΐνες διατροφής στα βακτήρια του εντέρου, η ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα 4 εβδομάδων με 16 ποντίκια. Αρχικά, τα ποντίκια έλαβαν μια τυπική δίαιτα chow για 2 εβδομάδες, ενώ για τις επόμενες 2 εβδομάδες, έλαβαν δίαιτες πλούσιες σε ισοαζωτούχες πρωτεΐνες, εμπλουτισμένες είτε με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, είτε με αρωματικά αμινοξέα. Οι ερευνητές συνέλεγαν σε καθημερινή βάση δείγματα κοπράνων και εβδομαδιαίες μετρήσεις της σύστασης του σώματος, ώστε να παρακολουθούν τις μεταβολές στη μάζα λίπους και τη μάζα χωρίς λίπος.

    Η σύγκριση της μικροβιακής σύνθεσης στις 4 ομάδες πρωτεϊνών αποκάλυψε σημαντικά διαφορετική αφθονία και σύνθεση μικροβιακών ταξινομικών ομάδων μετά τον εμπλουτισμό με πρωτεΐνες. Χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές προέβλεψαν τις πρωτεϊνικές δίαιτες με βάση τις μικροβιακές ταξινομικές ομάδες του εντέρου με ακρίβεια 97%, επιβεβαιώνοντας τη σχέση μεταξύ της διατροφής και των αλλαγών στο εντερικό μικροβίωμα.

    Συνολικά, τα γένη των βακτηρίων του εντέρου ανταποκρίθηκαν διαφορετικά στις αλλαγές της διατροφής, μεταβαίνοντας από τις συνήθεις δίαιτες υδατανθράκων στις πρωτεϊνικές δίαιτες και κυρίως σε διαφορετικές ομάδες αμινοξέων. Οι πιο ουσιαστικές αλλαγές σημειώθηκαν στην ομάδα που σιτιζόταν με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Αν και είναι πολύ νωρίς για να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι οι πρωτεϊνικές δίαιτες προκάλεσαν όλες τις παρατηρούμενες αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και τα βακτήρια του εντέρου, το συνεπές μοτίβο των αλλαγών υποδεικνύει μια αρκετά ασφαλή συσχέτιση μεταξύ των πρωτεϊνικών διαιτών και των αλλαγών στο εντερικό μικροβίωμα.

    «Τα ευρήματα αυτά παρέχουν μια κρίσιμη βάση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεϊνικές δίαιτες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και ανοίγουν πόρτες για περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου και της συνολικής υγείας», δήλωσε ο Samson Adejumo, υποψήφιος διδάκτορας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.

    Πηγή: Ygeiamou.
  • Τα τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη που χρειάζεστε στο πρωινό σας
    Τα τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη που χρειάζεστε στο πρωινό σας

    Ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη θα σας κρατήσει χορτάτους και θα υποστηρίξει την υγεία σας! Αυτά τα τρόφιμα είναι κατάλληλα για το πρωινό σας.

    Το πρωινό είναι απαραίτητο για μια καθημερινότητα γεμάτη ενέργεια. Είναι ο τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με κάτι που μας αρέσει και μας ενθουσιάζει ενώ παράλληλα αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα στην υγεία μας. Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας μας, ενισχύει την συγκέντρωσή μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ λοιπόν είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πρωινό είναι εξίσου σημαντικό να καταναλώνουμε ένα πρωινό με πρωτεΐνη.

    Το μακροθρεπτικό αυτό συστατικό είναι σημαντικό να βρίσκεται στο πρώτο γεύμα της ημέρας μας καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των κυττάρων, των οργάνων και των μυών μας. Η ποσότητα της πρωτεΐνης που αποθηκεύουμε αλλάζει συνεχώς, γι’ αυτό είναι καλύτερο να κατανέμετε την πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας για να υποστηρίξετε τις ανάγκες του σώματός σας.

    Επίσης η πρωτεΐνη προάγει το αίσθημα του κορεσμού, οπότε ειναι σημαντικό να την λάβουμε στο ξεκίνημα της ημέρας μας, έτσι ώστε να μην πεινάμε καθόλη τη διάρκεια της.

    Αν δεν ξέρετε από που να λάβετε την πρωτεΐνη σας στο πρωινό σας, ας δούμε μερικές ιδέες!

    Τρόφιμα για ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη

    Γιαούρτι

    Ένα κεσεδάκι γιαούρτι προσφέρει στον οργανισμό μας περίπου 20γρ. πρωτεΐνης, μια γεναιόδωρη δόση για το πρωινό μας γεύμα!

    Επίσης το γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη συστημική φλεγμονή και το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

    Τυρί cottage

    Το τυρί cottage, έχει πάρει μεγάλη δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς πρωταγωνιστεί σε μια πληθώρα αλμυρών και γλυκών συνταγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περίπου 25γρ. ανά κεσεδάκι.

    Εκτός βέβαια από πρωτεΐνη το τυρί cottage περιέχει και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

    Μπορείτε να απολαύσετε το τυρί cottage μέσα σε μια ομελέτα, μπορείτε ακόμη ανακατεύοντας στο μπλέντερ τυρί cottage με αυγά και απλώνοντας τα σε ένα ταψάκι να τα ψήσετε λίγα λεπτά στον φούρνο και να φτιάξετε μια εναλλακτική αραβική πίτα γεμάτη πρωτεΐνη που μπορείτε να γεμίσετε με λαχανικά και αβοκάντο.

    Αν οι γευστικοί σας κάλυκες αναζητούν ένα γλυκό πρωινό σκεφτείτε να συνδυάσετε το τυρί cottage με φρούτα και μέλι.

    Αυγά

    Ένα τρόφιμο που αποτελεί πλήρη πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 6γρ. πρωτεΐνης.

    Απολαύστε τα σε μια χορταστική ομελέτα, ή μέσα σε μια τορτίγια!

    Τόφου

    Είτε έχετε επιλέξει μια vegan διατροφή είτε απλά επειδή το απολαμβάνετε, το τόφου είναι ιδανική επιλογή για να λάβετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας γεύμα.

    Μισή κούπα τόφου, δηλαδή περίπου 126γρ. περίεχουν 22γρ. πρωτεΐνης. Επίσης το τόφου θα σας προσφέρει και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς σας.

    Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε κάποια πίτα, ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για τα smoothie σας.

    Σολομός

    Επιλέγοντας να καταναλώσετε σολομό όχι μόνο δίνετε στον εαυτό σας μια γενναιόδωρη δόση πρωτεΐνης, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία υποστηρίζουν την υγεία μας.

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα αλλά και τη χοληστερόλη.

    Ο σολομός αποτελεί την τέλεια επιλογή πρωινού αν συνδυαστεί με τυρί κρέμα και φρυγανιές, αλλά και ως προσθήκη μέσα σε ομελέτες.

    Κιμάς γαλοπούλας

    Μπορεί να έχουμε συνδέσει τον κιμά γαλοπούλας με το μεσημεριανό ή το βραδινό μας γεύμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάσταστο των αλλαντικών σε οποιαδήποτε συνταγή.

    Καταναλώνοντας 110γρ. γαλοπούλας, προσλαμβάνετε περίπου 20γρ. πρωτεΐνης. Δίνει επίσης στον οργανισμό σας μια γερή δόση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, ψευδάργυρο και σελήνιο.

    Μην ξεχνάτε όταν ετοιμάζετε το πρωινό σας, να συνδυάσετε την πηγή πρωτεΐνης σας με τρόφιμα που θα σας προσφέρουν υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, για να λάβετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και να είστε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Τo όσπριο που «ρίχνει» τη χοληστερίνη
    Τo όσπριο που «ρίχνει» τη χοληστερίνη

    Η υψηλή χοληστερίνη και φλεγμονή, μαζί με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

    Αν και μικροσκοπικές, οι φακές είναι γνωστές για την υψηλή θρεπτική τους αξία. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να ωφελήσουν την υγεία ατόμων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών, μειώνοντας μεταξύ άλλων και την χοληστερίνη.

    Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, βρήκε συγκεκριμένα μια σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης φακής για 12 εβδομάδες και της μείωσης της LDL («κακής») και της ολικής χοληστερόλης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και των μετρήσεων της φλεγμονής σε άτομα με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα.

    Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και φλεγμονής διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.

    Όσοι έτρωγαν φακές είχαν χαμηλότερους δείκτες μεταβολικής υγείας

    «Αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να αναπτύξουμε νέες διατροφικές στρατηγικές με βάση τα όσπρια για να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών, να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε την εξέλιξη της μεταβολικός νόσου σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

    Εκτός από τις φακές, στα όσπρια συγκαταλέγονται και άλλοι βρώσιμοι αποξηραμένοι σπόροι οσπρίων, όπως τα φασόλια, τα ξερά μπιζέλια και τα ρεβίθια.

    Φακές για μεσημεριανό και λιγότερη χοληστερίνη

    Ενώ άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει στο παρελθόν τις επιδράσεις κατανάλωσης φακής για την υγεία, οι ερευνητές σημείωσαν ότι λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι φακές επηρεάζουν δείκτες της μεταβολικής υγείας.

    Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές σχεδίασαν μια δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων συγκρίνοντας την επίδραση των γευμάτων με βάση τις φακές και τα γεύματα με βάση το κρέας στα μεταβολικά αποτελέσματα.

    Οι ερευνητές ανέθεσαν στους μισούς συμμετέχοντες να τρώνε επτά παρασκευασμένα μεσημεριανά γεύματα που περιείχαν περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού φακές. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έφαγαν παρόμοια γεύματα με γαλοπούλα ή κοτόπουλο αντί για φακές.

    Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης εξετάσεις αίματος και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατάσταση της υγείας τους.

    Εκτός από τη διαπίστωση ότι όσοι έτρωγαν φακές είχαν χαμηλότερους δείκτες μεταβολικής υγείας, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε επίσης ότι όσοι έτρωγαν φακές δεν εμφάνισαν περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ανέφεραν είτε καθόλου είτε ήπια συμπτώματα.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φακής μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση της χοληστερόλης και των μεταγευματικών γλυκαιμικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων χωρίς να προκαλεί γαστρεντερικό στρες», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οφείλονται και στην χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

    Γιατί ευνοείται η μεταβολική υγεία;

    Οι ερευνητές έχουν διάφορες υποθέσεις για τους λόγους που οι φακές φαίνεται να ευνοούν την μεταβολική υγεία.

    «Όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, οι ζυμώσιμες φυτικές ίνες που περιλαμβάνουν, αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια του εντέρου για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ταυτόχρονα, οι διαιτητικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων» εξηγούν.

    «Γι’ αυτό, το άτομο που έφαγε φακές για μεσημεριανό θα συνεχίσει να έχει καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέχρι το δείπνο», αναφέρουν.

    Όσο για τη χοληστερόλη, οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα «περιορίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης», καταλήγουν οι ερευνητές.

    Πηγή: vita.gr - In.gr

  • Η πρωτεϊνή «Κλωθώ» για γονιδιακή θεραπεία
    Η πρωτεϊνή «Κλωθώ» για γονιδιακή θεραπεία

    Η πρωτεΐνη που υπόσχεται… υγεία μπορεί μελλοντικά να χορηγείται και να παρέχει μακροζωία

    Στην ελληνική μυθολογία, η Κλωθώ ήταν η νεώτερη από τις τρεις Μοίρες. Οι άλλες δύο ήταν η Λάχεση και η Άτροπος. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου ήταν κόρες της Νύχτας, ωστόσο στο ίδιο κείμενο, από μεταγενέστερη ίσως προσθήκη, αναφέρονται ως κόρες της Θέμιδος και του Δία.

    Η Κλωθώ αντιπροσωπεύει το παρόν στη ζωή των ανθρώπων και θεωρείται η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη από τις άλλες δύο. Πίστευαν ότι έκλωθε με τη ρόκα της το νήμα της ζωής του κάθε ανθρώπου, το πεπρωμένο του, που τον συνόδευε μέχρι το θάνατό του. Λάμβανε επίσης σημαντικές αποφάσεις, όπως το πότε ένας άνθρωπος θα γεννηθεί, και άρα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, η δύναμή της της επέτρεπε να επιλέγει ποιος θα πεθάνει και ποιος θα σωθεί ή θα επιστρέψει στη ζωή, όπως στο μύθο του Πέλοπα.

    Στη γενετική η πρωτεΐνη Κλωθώ είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που σχηματίζει τις «κλωστές» στο ιστό των οργανισμών. Είναι υπεύθυνη για τη δομή, την αντοχή και την ελαστικότητα των ιστών και των οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις, η πρωτεΐνη Κλωθώ αποτελεί το κύριο συστατικό των ιστών που παρέχουν διάφορα είδη υποστήριξης στο σώμα, όπως η κολλαγόνη στο δέρμα και η κερατίνη στα νύχια και τα μαλλιά. Είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των ιστών και των οργάνων σε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

    Ο 44χρονος Αμερικάνος επιχειρηματίας Μπράιαν Τζόνσον ισχυρίζεται ότι, διατηρώντας τον δείκτη Alpha Klotho ψηλά, μείωσε τη φυσική του ηλικία στα 21 μέσα σε πέντε μήνες.

    Μια ιστορία που εξακολουθεί να έχει μια αίσθηση επιστημονικής φαντασίας σε σύγκριση με την κοσμική ιστορία της ιατρικής. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό στο παρόν να προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε μια εποχή στην οποία η ανθρωπότητα αναζητά συνεχώς τρόπους για να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να προστατεύει την υγεία και επομένως να καταπολεμήσει τη θνησιμότητα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο περιορισμός του πολύ υψηλού κόστους υγειονομικής περίθαλψης για ασθένειες που έχουν γίνει χρόνιες.

    Η Κλωθώ ανακαλύφθηκε το 1997 από τον Δρ Makoto Kuro-o, έναν από τους πρωτοπόρους της επιστήμης της γήρανσης και της μακροζωίας. Η παρακολούθηση της Klotho στοχεύει ακριβώς στη μείωση των προαναφερθέντων φυσιολογικών και παθολογικών επιπτώσεων.

    Η ανακάλυψη και η έρευνα που έγινε και συνεχίζεται είναι τόσο συναρπαστικές όσο και το μυθολογικό της όνομα. Από τους αρουραίους, φυσικά, οι πρώτες βεβαιότητες: μια σχετική παραλλαγή σε ομάδα ποντικών, χωρίς την πρωτεΐνη Klotho, έδειξε επιταχυνόμενη γήρανση και μικρότερη διάρκεια ζωής, χαρακτηριζόμενη από καρδιαγγειακές παθήσεις και εκφυλισμό οργάνων. Και πάλι στα ποντίκια, τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεϊνης παρέτεινε σημαντικά τη ζωή, ανοίγοντας το δρόμο για νέες προοπτικές για την έρευνα μακροζωίας. Τι σημαίνει όμως αυτή η ανακάλυψη για τον άνθρωπο; Τα επίπεδα Klotho στους ανθρώπους μειώνονται με την ηλικία, μια τάση που σχετίζεται με συμπτώματα κυτταρικής γήρανσης. Αυτό εγείρει την υπόθεση της πιθανής χρήσης της «Κλωθώ» στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και στη βελτιστοποίηση της υγείας γενικότερα.

    «Έχει βρεθεί ότι όταν έχουμε μειωμένα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο για τη χρονολογική ηλικία κάποιου, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται. Και βλέπουμε πιο εύκολα την εμφάνιση άνοιας, καρδιαγγειακών παθήσεων, όγκων, επιταχυνόμενης γήρανσης από όλες τις απόψεις, από δέρμα, μαλλιά, οστεοπόρωση, απώλεια μυϊκής μάζας μέχρι αναπηρία και άρα πρώιμη θνησιμότητα», αναφέρουν σχετικές έρευνες ενδοκρινολόγων που παράλληλα τονίζουν:

    «Συνδέεται πολύ με τον τρόπο ζωής. Όσοι είναι αγχωμένοι, παχύσαρκοι, όσοι τρώνε και κοιμούνται άσχημα, όσοι δεν ασκούν φυσική δραστηριότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταθλιπτικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν καλύτερο τρόπο ζωής».

    Μελέτες έχουν υποθέσει ότι μία από τις κύριες λειτουργίες της μπορεί να είναι να δρα ως αντιφλεγμονώδης πρωτεΐνη, ένας πολύ σημαντικός ρόλος στον έλεγχο των επιβλαβών φλεγμονωδών αποκρίσεων που σχετίζονται με τη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η αθηροσκλήρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

    Η κατανόηση των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της Κλωθώ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για νευρολογικές ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές και για την περαιτέρω κατανόηση της γήρανσης και των μηχανισμών της. Αυτό δημιουργεί μια συναρπαστική προοπτική νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πρόκληση παθολογιών που σχετίζονται με την ηλικία και την προώθηση της μακροζωίας και της υγείας του εγκεφάλου, ανοίγοντας νέα σύνορα στην επιστημονική και ιατρική έρευνα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ένας νέος κλάδος έχει εμφανιστεί για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των χρόνιων ασθενειών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η ιατρική του τρόπου ζωής που ασχολείται με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διαχείριση του άγχους, τον ξεκούραστο ύπνο, την κοινωνική σύνδεση και τις ουσίες.

    Η Κλωθώ θα έλεγε πολλά για την κατάσταση του καθενός, το να την έχουμε σε υψηλές ποσότητες σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

    Η Klotho υπάρχει σε δύο κύριες μορφές: Η μεμβρανική klotho (mKlotho) και ο διαλύτης klotho (sKlotho). Επιπλέον, υπάρχουν τρεις υπο-οικογένειες Klotho, που αναφέρονται ως α-, β- και γ-Klotho.

    Όμως αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση και δεν είναι ακόμη δυνατή η χορήγησή της, αλλά η διέγερση της φυσικής της απελευθέρωσης.

    Τάσεις που συνδέονται με αλλαγή τρόπου ζωής και φαρμακολογικές ή ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Επομένως: από τη διαλείπουσα νηστεία έως τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, από τη σωματική δραστηριότητα μέχρι τον έλεγχο του στρες και του ύπνου, η διόρθωση του τρόπου ζωής επηρεάζει την παραγωγή της, όπως, για παράδειγμα, μια παρέμβαση που ελέγχει τις παραμέτρους της γήρανσης, όπως το οξειδωτικό στρες, φλεγμονές και γλυκαιμικές αιχμές. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, φαρμακολογικές και άλλες, ευνοούν την απελευθέρωση της εν λόγω πρωτεΐνης.

    Είναι επαγωγικά αποτελέσματα εν αναμονή μιας θεραπείας υποκατάστασης χορήγησης της ίδιας της πρωτεΐνης ή ακόμα και μιας γονιδιακής θεραπείας.

    Σήμερα όλη αυτή η φάση είναι πειραματική. Οι μελετητές της επιστήμης της γήρανσης με τα διαθέσιμα στοιχεία επισημαίνουν ότι σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης εντοπίζονται σε ασθενείς με ορισμένες συγκεκριμένες παθολογίες, όπως σε διαβητικούς, παχύσαρκους, μεταβολικό σύνδρομο και ακόμη και ορισμένες χρόνιες μολυσματικές ασθένειες όπως ασθενείς με HIV.

    Η συγκέντρωσή της Κλωθούς στο αίμα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές, είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδά του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Άλλες έρευνες καταδεικνύουν τη ζάχαρη ως ένα τοξικό στοιχείο που ενεργοποιεί αρνητικά τις οδούς (τα μεταβολικά μονοπάτια) που οδηγούν σε κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων, μεγαλύτερη φλεγμονή, μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες, βράχυνση των τελομερών, συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων.

    Όλα αυτά είναι παράγοντες που ευνοούν την επιτάχυνση της γήρανσης, σε αντίθεση με άτομα που είναι συνεχώς εν κινήσει, που τρώνε λιγότερο, που χαρακτηρίζουν τις περιοχές όπου οι άνθρωποι βιώνουν θετική γήρανση. Πέρα λοιπόν από τους κανόνες του τρόπου ζωής που αφορούν τον τρόπο ζωής – φάρμακα, σωματική δραστηριότητα, μείωση θερμίδων, διαλείπουσα νηστεία – υπάρχουν προστατευτικές παρεμβάσεις σε διατροφικό επίπεδο και, ξέρουμε, και σε φαρμακολογικό επίπεδο και είναι τα λεγόμενα «γεροπροστατευτικά μόρια». Είναι οι γεροπροστατευτικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε μόρια όπως η μετφορμίνη, οι αναστολείς της γλυκόζης των ούρων και του νατρίου, οι λεγόμενοι αναστολείς SGLT2, όλοι ισχυροί διεγέρτες της Κλωθούς.

    Πηγή: in.gr

  • Πρωτεΐνη χωρίς ούτε μία μπουκιά κρέας γίνεται; Ναι, με αυτά τα 8 τρόφιμα
    Πρωτεΐνη χωρίς ούτε μία μπουκιά κρέας γίνεται; Ναι, με αυτά τα 8 τρόφιμα

    Κάθε ποικιλία ξηρών καρπών είναι μία πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, αλλά μερικοί ξεχωρίζουν περισσότερο από άλλους – Μάθετε ποιοι

    Υπάρχει λόγος που οι ξηροί καρποί χαρακτηρίζονται υπερτροφές από τους ειδικούς, οι οποίοι προτείνουν να τους συγκαταλέγετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. Θεωρούνται διατροφικές «ατμομηχανές» και όχι άδικα, αφού είναι πλούσιοι σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που συσχετίζονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

    Ειδικότερα, όλες οι ποικιλίες ξηρών καρπών είναι πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά, που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

    Είναι επίσης εντυπωσιακές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να διασφαλίζουν τον κορεσμό και να συμβάλλουν στην κυτταρική επιδιόρθωση και την ανάπτυξη μυών και ιστών με κάθε χούφτα.

    Οι καθημερινές ανάγκες του καθενός σε πρωτεΐνη είναι διαφορετικές, ανάλογα με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής και γενετικής. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, προτείνεται η κατανάλωση 46 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως για τη μέση γυναίκα και 56 γρ. για τον μέσο άνδρα καθημερινά. Όμως, όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερη πρωτεΐνη έχει ανάγκη το σώμα σας.

    Όλοι οι τύποι ξηρών καρπών είναι μικροσκοπικά πακέτα πρωτεΐνης, αλλά αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για επαρκή πρόσληψη, ακολουθεί μια λίστα με τους κορυφαίους σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης ξηρούς καρπούς που μπορείτε να καταναλώσετε ανά μερίδα 28 γραμμαρίων.

    1. Φιστίκια – 7,31 γρ. πρωτεΐνης

    Αυτό το αγαπημένο σνακ είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα, μια χούφτα φιστίκια σας δίνει περισσότερη πρωτεΐνη από ένα μεγάλο αυγό. Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, επομένως μπορείτε να αγοράσετε κι άλλο βαζάκι!

    2. Αμύγδαλα – 6,01 γρ. πρωτεΐνης

    Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά και λειτουργικά οφέλη. Αποτελούν, επίσης, έναν από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορείτε να καταναλώσετε. Στη λίστα με τα πολύτιμα συστατικά τους συμπεριλαμβάνονται ακόρεστα λιπαρά, πρεβιοτικές ίνες, που υποστηρίζουν το έντερο και μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, χαλκός και φώσφορος. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε διάφορες μορφές, από ωμά ή ψητά, αλλά και σε διάφορα πιάτα ή επιδόρπια.

    3. Φιστίκια Αιγίνης – 5,73 γρ. πρωτεΐνης

    Τα φιστίκια Αιγίνης είναι εξίσου νόστιμα τόσο μόνα τους, όσο και σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλους τύπους ξηρών καρπών, αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεϊνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα φιστίκια περιέχουν όχι μόνο μερικά, αλλά και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς κι έναν εντυπωσιακό αριθμό βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήρεις είναι όλες οι ζωικές πρωτεΐνες, αλλά μόνο λίγες φυτικές.

    4. Κάσιους – 5,16 γρ. πρωτεΐνης

    Ποιος δεν αγαπά να τσιμπολογάει ψητά κάσιους με το ένα χέρι, ενώ στο άλλο κρατά ένα κοκτέιλ; Τα κάσιους τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς -γι’ αυτό μάλλον είναι και τόσο νόστιμα- αλλά περιέχουν επίσης περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν είναι απλώς νόστιμα, αλλά και χορταστικά.

    5. Καρύδια – 4,31 γρ. πρωτεΐνης

    Τα καρύδια δεν μοιάζουν απλώς με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά που τον υποστηρίζουν, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και, φυσικά, πρωτεΐνη. Αποτελούν, παράλληλα, μια τροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό, την υγεία της καρδιάς, του εντέρου και πολλών ακόμη οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.

    6. Φουντούκια – 4,25 γρ. πρωτεΐνης

    Τα φουντούκια μπορεί να είναι πιο γνωστά για την ανάμειξή τους σε κρέμες και προϊόντα σοκολάτας, γεγονός που τα κάνει ακαταμάχητα, ωστόσο αυτός ο ξεχωριστός, γευστικός ξηρός καρπός είναι από μόνος του κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε. Προσφέρει πάνω από 4 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα, δίνοντάς σας περισσότερους λόγους για να τα καταναλώσετε.

    7. Φιστίκια Βραζιλίας – 4,01 γρ. πρωτεΐνης

    Τα φιστίκια Βραζιλίας δεν είναι μόνο μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αλλά και μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, απαραίτητου τόσο για το ανοσοποιητικό, όσο και για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

    8. Πεκάν – 2,6 γρ. πρωτεΐνης

    Τα πεκάν μπορούν να κάνουν εύκολα κάθε συνταγή πιο γευστική, πιο κρεμώδη και πιο θρεπτική. Αυτός ο ξηρός καρπός έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλους, αλλά το ταπεινό πεκάν εξακολουθεί να είναι μια σταθερή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά, χαλκό, μαγγάνιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πρωτεΐνη: Τέσσερα λάθη που σαμποτάρουν την επαρκή πρόσληψή της – Πώς να τα διορθώσετε
    Πρωτεΐνη: Τέσσερα λάθη που σαμποτάρουν την επαρκή πρόσληψή της – Πώς να τα διορθώσετε

    Πόσο σίγουροι είστε ότι έχετε εμπλουτίσει τη διατροφή σας με τις κατάλληλες πηγές πρωτεΐνης; Ανακαλύψτε τα πιο συνηθισμένα λάθη που σαμποτάρουν την πρόσληψη της πρωτεΐνης στην καθημερινή σας διατροφή

    Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης δεν αφορά μόνο όσους επιθυμούν να χτίσουν μυϊκή μάζα, αλλά στην πραγματικότητα, διέπει όλους τους παράγοντες υγείας, από την υγιή γήρανση μέχρι τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το σώμα μας χρειάζεται τουλάχιστον 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Οι απαιτήσεις πρόσληψης πρωτεΐνης μάλιστα όσο μεγαλώνουμε, αυξάνονται.

    Πόσο, όμως, σωστά έχετε εντάξει τις διατροφικές πηγές πρωτεϊνών στην καθημερινότητά σας; Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες; Ακολουθούν τέσσερα λάθη που θα μπορούσαν να παρεμποδίζουν τη σωστή πρόσληψή πρωτεϊνών.

    Δεν καταναλώνετε αρκετές τροφές με ποιοτική πρωτεΐνη

    Ενάντια στην πεποίθηση ότι «καλή» πρωτεΐνη περιέχει μόνο το κρέας, υπάρχουν αρκετές φυτικές πηγές τροφίμων που πληρούν τις ανάγκες ημερησίως. Η επιλογή μιας διατροφής που δίνει έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες – όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί και σπόροι – μπορεί να παρέχει τα αμινοξέα καθώς και τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς.

    Τα καλά νέα για τους χορτοφάγους είναι πως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι πρωτεΐνες και δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα, μπορούν να ληφθούν από φυτικές πηγές, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Geriatric Cardiology. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αμινοξέων σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες, αλλά ο συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να σας δώσει ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων εκτός από άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν θα βρείτε σε ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως φυτικές ίνες και φυτοχημικά.

    Μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, δεν απομακρύνετε μόνο τους κινδύνους για την υγεία, όπως την εκδήλωση καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά κάνετε καλό και στο περιβάλλον.

    Δεν ξεκινάτε τη μέρα σας με πρωτεΐνη

    Το πρωινό εξακολουθεί να θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για τον έλεγχο του βάρους και γίνεται ακόμα πιο πλήρες, όταν περιλαμβάνει αρκετές πηγές πρωτεϊνών. Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο στο American Journal of Clinical Nutrition, ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη 350 θερμίδων θεωρήθηκε πιο χορταστικό, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερο κορεσμό, σε σύγκριση με ένα πρωινό με δημητριακά ισόποσο σε θερμίδες.

    Προσλαμβάνετε μεγάλες ποσότητες σε ένα γεύμα

    Μια μεγάλη μπριζόλα δεν είναι, πάντα η πιο αποτελεσματική μέθοδος αναπλήρωσης των πρωτεϊνών στον οργανισμό, επισημαίνει η διατροφολόγος Paige Penick, καθώς το σώμα δεν είναι ικανό να αξιοποιήσει τόση πρωτεΐνη ταυτόχρονα. Όπως επιβεβαιώνει και μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition, 0,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά γεύμα – ή περίπου 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε φορά- αντιστοιχούν στη μέγιστη ποσότητα που μπορούν να απορροφήσουν οι μύες ταυτόχρονα.

    Προτιμάτε σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες και με λιγότερη πρωτεΐνη

    Οι υδατάνθρακες αποτελούν την ιδανική πηγή ενέργειας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πρωτεΐνη θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα ως συστατικό. Τουναντίον, η προσθήκη πρωτεΐνης στα γεύματά σας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα, σημειώνει η διατροφολόγος Cheryl Mussatto. Επιπλέον, θα μειώσει το αίσθημα της πείνας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο