Εσείς μετράτε πόσα είναι τα «έψιλον» Ε στα συστατικά των συσκευασμένων τροφίμων; Μια μελέτη συνιστά προσοχή στην κατανάλωση κέικ, κρουασάν και αρτοσκευασμάτων για το καλό της καρδιάς μας
Από την πρόσληψη υπερβολικού βάρους μέχρι την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν κριθεί πολλάκις ένοχα για τις βλάβες που προκαλούν στη συνολική υγεία. Μια νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει πως ο κίνδυνος επεκτείνεται και σε ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος.
Πιο συγκεκριμένα, οι Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε ορισμένα πρόσθετα, όπως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κυρίως, εστίασαν στα αποτελέσματα μετά από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γαλακτωματοποιητές -μια κατηγορία των πρόσθετων Ε.
Οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται συνήθως σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως γλυκά, κέικ, παγωτά, αρτοσκευάσματα και έτοιμα γεύματα. Αυτά τα πρόσθετα βελτιώνουν την υφή, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής, καθιστώντας τα προϊόντα ελκυστικά και προσιτά, αλλά γενικά λιγότερο υγιεινά. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται κυτταρίνες, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, τροποποιημένα άμυλα, λεκιθίνες, καραγενάνες, φωσφορικά άλατα, κόμμεα και πηκτίνες. Ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου προάγοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας ενδεχομένως την ευαισθησία σε καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ενώ οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ενισχύουν επίσης τις υπάρχουσες συμβουλές δημόσιας υγείας για τον «περιορισμό της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων» για τη βέλτιστη υγεία.
Τα επικίνδυνα συστατικά
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, παρακολούθησαν μια ομάδα περίπου 100.000 συμμετεχόντων, κυρίως γυναικών με μέση ηλικία τα 43 έτη, που συμμετείχαν στη μελέτη κοόρτης NutriNet-Santé μεταξύ 2009 και 2021. Στόχος τους ήταν να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των τροφίμων και τη λειτουργία της καρδιάς.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν από 3 έως 21 ημερήσια ηλεκτρονικά αρχεία διατροφής κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της μελέτης. Τα πρόσθετα των τροφίμων ταυτοποιήθηκαν με αντιστοίχιση σε επίπεδο μάρκας με τρεις βάσεις δεδομένων, ενώ και οι εργαστηριακές εξετάσεις παρείχαν ποσοτικά δεδομένα. Τα μείζονα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, επαληθεύτηκαν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέσω ανασκόπησης των ιατρικών φακέλων. Παράλληλα, καταγράφηκαν οι θάνατοι που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το μορφωτικό επίπεδο, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και την ποιότητα της διατροφής.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Bernard Srour, συμπέρανε ότι υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων γαλακτωματοποιητών, όπως οι ολικές κυτταρίνες (E460-E468) και η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (E466), σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για καρδιαγγειακά νοσήματα και συγκεκριμένα τη στεφανιαία νόσο. Η μελέτη εντόπισε επίσης αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με άλλους συγκεκριμένους γαλακτωματοποιητές.
Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς, όπως την ανισορροπία στην αναλογία των φύλων, το υψηλότερο μορφωτικό υπόβαθρο και η πιο συνειδητή για την υγεία συμπεριφορά της ομάδας μελέτης σε σύγκριση με τον γενικό γαλλικό πληθυσμό, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το μεγάλο μέγεθος του δείγματος και οι ολοκληρωμένες προσαρμογές προσδίδουν βαρύτητα στα ευρήματά τους.
«Η μελέτη μας θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεκτίμηση των κανονισμών γύρω από τη χρήση των πρόσθετων τροφίμων στη βιομηχανία τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών» καταλήγει ο δρ Srour, επιστήμονας διατροφικής επιδημιολογίας στο Université Sorbonne Paris Nord.
Πηγή: Ygeiamou.gr