Οι ειδικοί συνιστούν εμφιαλωμένο νερό και για το μαγείρεμα. Υπαρκτός ο κίνδυνος για διασπορά μολύνσεων μέσω της τροφής.
Το καμπανάκι για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που ελλοχεύει το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας έκρουσε το πρωί της Πέμπτης (14/9) το μέλος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
«Θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το νερό του δικτύου αν δεν γνωρίζουμε από επίσημο φορέα ότι είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σώματός μας και για το μαγείρεμα» ξεκαθάρισε ο Παρασκευής στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι από την Τετάρτη (13/9) ανακοινώνεται επισήμως ανά κοινότητα ή ανά δήμο η ποιότητα του νερού.
«Αυτό βοηθάει πάρα πολύ την κοινότητα έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για την υγιεινή, αν το νερό δεν είναι κατάλληλο, μια εναλλακτική είναι να βράσουμε το νερό προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε ρυπογόνους παράγοντες» είπε ο κ. Παρασκευής.
Αναφερόμενος στους πλημμυροπαθείς που διαβιούν σε περιοχές όπου τα νερά από την κακοκαιρία Daniel λιμνάζουν, εξήγησε ότι μπορεί να κινδυνεύουν από δερματικές παθήσεις και δερματικά νοσήματα λόγω της έκθεσης σε δυνητικά μολυσμένα ύδατα ή άλλα πιθανά λοιμώδη νοσήματα.
«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αλλά αν τυχόν εμφανίσει οποιαδήποτε συμπτώματα να απευθυνθεί στους επαγγελματίες υγείας, να αναζητήσει ιατρική συμβουλή» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.
Και όπως τόνισε, λόγω των επιβαρυμένων για τη δημόσια υγεία συνθηκών από τα λασπόνερα και τα κουφάρια ζώων που κείτονται ακόμη σε αυτά, ο κίνδυνος μεγαλώνει ειδικά για τις γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικά νοσήματα.
Εμφιαλωμένο νερό και για το μαγείρεμα
«Στο συντονιστικό κέντρο στη Θεσσαλία επιτηρούνται πολύ στενά σε καθημερινή βάση τα νοσήματα αυτά. Υπάρχουν συστάσεις για τον πληθυσμό καθώς και οι υπόλοιπες ενέργειες για να μειωθεί ο κίνδυνος για την κοινότητα» δήλωσε σχετικά.
Το βράσιμο του νερού σκοτώνει τελικά τα μικρόβια;
Αναφορικά με το εάν το βράσιμο του νερού διασφαλίζει την εξάλειψη των βακτηρίων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι αν και «δυστυχώς δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν είναι οικογένεια, αν κάποιος συνάνθρωπός μας δεν έχει δυνατότητα να καταναλώσει εμφιαλωμένο νερό για να μαγειρέψει, είναι μια εναλλακτική λύση η οποία δεν είναι ιδανική». Δεν παρέλειψε να πει ότι το βρασμένο νερό σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
Υπαρκτός ο κίνδυνος για διασπορά μολύνσεων μέσω της τροφής
Όσον αφορά στον κίνδυνο να περάσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες στη διατροφική αλυσίδα, παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά καθησύχασε τον κόσμο ότι γίνονται έλεγχοι στην περιοχή.
«Οι έλεγχοι θα ενταθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φτάσει μολυσμένο κρέας στο πιάτο μας» τόνισε.