Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 21:46

Το μουσικό όργανο που δυναμώνει το μυαλό και διώχνει τη θλίψη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο φαίνεται ότι ενισχύει την ικανότητα επεξεργασίας του εγκεφάλου και βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα

Ακόμη ένα όφελος από την ενασχόληση με μουσικά όργανα ανέδειξαν ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ομάδας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Bath, η εκμάθηση πιάνου φαίνεται να ασκεί ευεργετικές ιδιότητες στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται εικόνες και ήχους, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση της θλίψης και τη διατήρηση μιας καλύτερης διάθεσης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές έδειξαν ότι αρχάριοι που έκαναν μαθήματα πιάνου για μόλις μία ώρα την εβδομάδα, σημείωσαν, μέσα σε 11 μόλις εβδομάδες, σημαντική βελτίωση στην αναγνώριση οπτικοακουστικών αλλαγών του περιβάλλοντος, ενώ δήλωσαν πως βίωναν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, στρες και άγχος.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν 31 ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • μια ομάδα που έμαθε να παίζει μουσική
  • μια ομάδα που άκουγε μουσική και
  • μια ομάδα ελέγχου.

Τα άτομα χωρίς προηγούμενη μουσική εμπειρία ή εκπαίδευση έλαβαν οδηγίες να ολοκληρώσουν εβδομαδιαίες συνεδρίες μιας ώρας. Καθώς αυτοί οι συμμετέχοντες μάθαιναν να παίζουν μουσική, οι εθελοντές των δύο άλλων ομάδων είτε άκουγαν μουσική, είτε αξιοποίησαν αυτό το χρόνο για να ολοκληρώσουν μια εργασία στο σπίτι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων, η ικανότητα των ανθρώπων να επεξεργάζονται πολυαισθητηριακές πληροφορίες, δηλαδή εικόνες και ήχους, βελτιώθηκε. Η βελτιωμένη «πολυαισθητηριακή διαδικασία» έχει πλεονεκτήματα για σχεδόν κάθε δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουμε, από την οδήγηση και τη διέλευση ενός δρόμου, μέχρι την εύρεση κάποιου σε ένα πλήθος ή την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Μέσω της μουσικής εκπαίδευσης, η οπτικοακουστική επεξεργασία έγινε πιο ακριβής σε διάφορες εργασίες. Όσοι παρακολούθησαν μαθήματα πιάνου, ανταποκρίθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε δοκιμές όπου τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν εάν συνέβησαν ταυτόχρονα «γεγονότα» ήχου και όρασης. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχος συντονισμός των γνωστικών ικανοτήτων στα άτομα της ομάδας ακρόασης μουσικής ή της μη μουσικής ομάδας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν, επιπλέον, ότι οι συμμετέχοντες κατέγραψαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες μετά την ενασχόληση με το πιάνο. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η μουσική εκπαίδευση θα αποδειχθεί ωφέλιμη στη διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σχετική έρευνα είναι υπό εξέλιξη.

Η γνωστική ψυχολόγος και ειδικός μουσικής, δρ. Karin Petrini από το Τμήμα Ψυχολογίας του University of Bath, εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι η αναπαραγωγή και η ακρόαση μουσικής συχνά προκαλούν χαρά, αλλά μέσω αυτής της μελέτης αποσκοπούμε στο να μάθουμε περισσότερα για τις άμεσες επιπτώσεις που έχει μια σύντομη περίοδος εκμάθησης μουσικής στις γνωστικές μας ικανότητες».

«Η εκμάθηση ενός οργάνου, όπως το πιάνο είναι μια περίπλοκη εργασία. Απαιτεί από έναν μουσικό να διαβάζει μια παρτιτούρα, να δημιουργεί κινήσεις και να παρακολουθεί την ακουστική και απτική ανατροφοδότηση, ώστε να προσαρμόζει τις επόμενες ενέργειές του. Με επιστημονικούς όρους, η διαδικασία συνδυάζει οπτικά και ακουστικά στοιχεία και έχει ως αποτέλεσμα μια πολυαισθητηριακή εκπαίδευση», εξηγεί περαιτέρω.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικοακουστικές πληροφορίες, ακόμη και στην ενήλικη ζωή, όταν η πλαστικότητα του εγκεφάλου μειώνεται».

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 19:43

Σχετικά Άρθρα

  • Δυναμική παρουσία της σχολής πιάνου στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου!
    Δυναμική παρουσία της σχολής πιάνου στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου!

    Από τις πλέον ελκυστικές και περιζήτητες, οι μουσικές σπουδές στο πιάνο βρίσκουν και φέτος στο Ελληνικό Ωδείο - Παράρτημα Πύργου το ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, καθώς ήταν η πρώτη και κύρια σχολή του, από το 1932 που λειτουργεί.

    Εκτός από την ευχαρίστηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η εκμάθηση του πιάνου προσφέρει ταυτόχρονα και σημαντική πνευματική εξάσκηση, βοηθώντας τον μαθητή να εκπαιδεύει και να βελτιώνει την σκέψη, την συγκέντρωση και τη μνήμη του. Το πιάνο, ένα από τα πιο δημοφιλή όργανα στη μουσική εκπαίδευση, καλύπτει ηχητικά όλη την τονική έκταση των οργάνων μιας ορχήστρας. Έχει την ικανότητα να παράγει την μελωδία αλλά και την συνοδεία ταυτόχρονα. Ένας πιανίστας μπορεί να ερμηνεύσει απλά μελωδικά μέρη έως και δύσκολα, απαιτητικά και πολυφωνικά έργα, παράγοντας ήχο γεμάτο που μπορεί να αντικαταστήσει μια ολόκληρη ορχήστρα.

    Οι καθηγητές της Σχολής Πιάνου του Ελληνικού Ωδείου Πύργου, είναι έμπειροι και καταξιωμένοι μουσικοί με μακροχρόνιες μουσικές σπουδές και γνώστες της παιδαγωγικής και των τρόπων διδασκαλίας του πιάνου. Είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή και να προσαρμόζουν τη διδασκαλία ανάλογα με τις ανάγκες του. Για την φετινή εκπαιδευτική χρονιά διδάσκουν οι καθηγήτριες: Αναστοπούλου Κωνσταντίνα, Ασημακοπούλου-Ζεύκα Μαρία, Κορομηλά Μαρία, Λάγιου Τζένη, Νικολοπούλου Φωτεινή, Ξένου Δώρα , Πασσά Διονυσία.

    Οι μουσικές σπουδές στο πιάνο μπορούν να ξεκινήσουν για ένα σπουδαστή από τα 4 έτη του, καθώς λειτουργεί το πρόγραμμα «Μουσική προπαιδεία στο πιάνο» για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών). Με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό έρχονται σε επαφή με το όργανο και αποκτούν τις πρώτες μουσικές τους γνώσεις. Στην συνέχεια από τα 6 έτη του, ο σπουδαστής μπορεί να ακολουθήσει κλασσικές σπουδές στο πιάνο.

    Στην κατηγορία των πληκτροφόρων οργάνων ανήκει και το αρμόνιο, το οποίο διδάσκεται επίσης στο Ωδείο σε ατομικό ή ομαδικό (group 2-3 ατόμων) μάθημα.

    Στην πολύχρονη πορεία του Ωδείου έχουν δοθεί δεκάδες Πτυχία και Διπλώματα πιάνου. Απόφοιτοι του Ελληνικού Ωδείου Πύργου έχουν σταδιοδρομήσει επαγγελματικά και διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Αρκετοί εκ των αποφοίτων είχαν καθηγήτρια πιάνου την ξεχωριστή και εμβληματική μορφή του Ωδείου και επί 45 και πλέον χρόνια Καλλιτεχνική Διευθύντριά του, κα Δώρα Ρόζη, η οποία μέχρι το 2010, ανέπτυξε το Ωδείο σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας και την βράβευση του Συλλόγου/Ωδείου το 2001 από την Ακαδημία Αθηνών, με δικές της ενέργειες.

    Μαθητές της, ως συνεχιστές του έργου της, έχουν περάσει από τις αίθουσες του Ωδείου ως καθηγητές οι ίδιοι πλέον, και μαζί με το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό προσφέρουν ποιοτική μουσική εκπαίδευση στις νεότερες γενιές σπουδαστών.

    Για το πιάνο και για όλα τα όργανα, τμήματα και σχολές του Ωδείου οι εγγραφές συνεχίζονται!

    Πληροφορίες-εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου κάθε απόγευμα 17:00 – 21:00

    & Σάββατο 10-1 το πρωί.

    τηλ.: 26210-33179

    https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

    ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αγχωμένοι ή στενοχωρεμένοι; Τέσσερις τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα
    Αγχωμένοι ή στενοχωρεμένοι; Τέσσερις τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα

    Σε έναν κόσμο που το άγχος και η θλίψη έχουν γίνει κοινά συναισθήματα με τα οποία πολλοί από εμάς παλεύουν, υπάρχουν άραγε κατάλληλοι τρόποι να τα αντιμετωπίσουμε;

    Οι λόγοι ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνουν εργασιακές πιέσεις, προσωπικές προκλήσεις και το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των παγκόσμιων γεγονότων. Ωστόσο, ενώ το να αισθανόμαστε αγχωμένοι ή λυπημένοι είναι απόλυτα φυσικό, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των συναισθημάτων. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερις πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δύσκολων συναισθημάτων.
    1. Mindfulness και διαλογισμός
    Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης του στρες και της θλίψης είναι η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός. Αυτές οι πρακτικές ενθαρρύνουν τα άτομα να εστιάζουν στην παρούσα στιγμή, προάγοντας την αίσθηση ηρεμίας και μειώνοντας τη συντριπτική φύση των στενάχωρων σκέψεων.

    Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την εστίαση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και το περιβάλλον σας χωρίς κριτική διάθεση. Αυτό μπορεί να ασκηθεί μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως το προσεκτικό φαγητό, το περπάτημα ή απλά να κάθεστε ήσυχα και να παρατηρείτε την αναπνοή σας. Αγκυροβολώντας τον εαυτό σας στην παρούσα στιγμή, μπορείτε να αποτρέψετε το μυαλό σας από το να διολισθαίνει στο άγχος για το μέλλον ή να μένει στις λύπες του παρελθόντος.

    Ο διαλογισμός, μια πιο δομημένη μορφή ενσυνειδητότητας, συνήθως περιλαμβάνει το να κάθεστε σε ένα ήσυχο μέρος, να κλείνετε τα μάτια σας και να εστιάζετε στην αναπνοή σας ή σε ένα μάντρα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος, και να αυξήσει τα αισθήματα ευεξίας. Εφαρμογές στα Play Store και App store επίσης προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς, διευκολύνοντας τους αρχάριους να ξεκινήσουν.

    2. Σωματική δραστηριότητα

    Η ενασχόληση με την τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας άλλος ισχυρός τρόπος για την καταπολέμηση του στρες και της θλίψης. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικοί παράγοντες που ανεβάζουν τη διάθεση. Βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο σώμα, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.
    Δεν χρειάζεται να είστε λάτρης του γυμναστηρίου για να επωφεληθείτε από τη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη και ένας 30λεπτος περίπατος σε ένα πάρκο, μια συνεδρία γιόγκα ή ένα μάθημα χορού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή σας. Οι δραστηριότητες που συνδυάζουν τη σωματική κίνηση με μια κοινωνική πτυχή, όπως η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα ή ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής, μπορεί επίσης να προσφέρουν μια αίσθηση κοινότητας και υποστήριξης, η οποία είναι απαραίτητη όταν αντιμετωπίζετε δύσκολα συναισθήματα.

    Για όσους δυσκολεύονται να βρουν κίνητρα, ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων μπορεί να είναι χρήσιμος. Ξεκινήστε με σύντομους, καθημερινούς περιπάτους και αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Το κλειδί είναι να βρείτε μια ρουτίνα άσκησης που να σας αρέσει και να μπορείτε να τηρείτε με συνέπεια.
    3. Δημιουργική έκφραση

    Οι δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το γράψιμο, το σχέδιο, η ζωγραφική ή η μουσική, μπορούν να είναι απίστευτα θεραπευτικές. Αυτές οι μορφές έκφρασης επιτρέπουν στα άτομα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να απελευθερώσουν τα συσσωρευμένα συναισθήματα με υγιή τρόπο.
    Η τήρηση ημερολογίου, για παράδειγμα, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτο-ανασκόπηση και τη συναισθηματική επεξεργασία. Η συγγραφή των εμπειριών και των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε σαφήνεια και προοπτική. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως διέξοδος για την εκτόνωση της έντασης και της απογοήτευσης. Η καλλιτεχνική θεραπεία, είτε μέσω της ζωγραφικής, είτε μέσω άλλων μέσων, παρέχει έναν μη λεκτικό τρόπο για να εκφράσετε αυτό που ίσως είναι δύσκολο να εκφράσετε με λόγια.
    Η μουσική, επίσης, μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία συναισθηματική εκτόνωση. Είτε παίζετε κάποιο όργανο, είτε τραγουδάτε, είτε απλώς ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια, η μουσική έχει βαθιά επίδραση στη διάθεση και μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του στρες και της θλίψης. Επιτρέπει μια συναισθηματική σύνδεση που μπορεί να είναι τόσο καθαρτική όσο και αναζωογονητική.
    4. Αναζήτηση υποστήριξης

    Ίσως ένας από τους σημαντικότερους τρόπους αντιμετώπισης του στρες και της θλίψης είναι η αναζήτηση υποστήριξης. Αυτή μπορεί να προέρχεται από φίλους, την οικογένεια ή επαγγελματίες όπως θεραπευτές ή συμβούλους. Η συζήτηση για τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και προοπτική.
    Οι ομάδες υποστήριξης, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά, μπορούν επίσης να είναι πολύτιμες. Προσφέρουν μια αίσθηση κοινότητας και κατανόησης, καθώς συνδέεστε με άλλους που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Το να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σας στους αγώνες σας μπορεί να σας παρηγορήσει και να σας ενδυναμώσει.
    Η επαγγελματική βοήθεια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, ειδικά αν το άγχος ή η θλίψη σας είναι συντριπτική και επίμονη. Οι θεραπευτές μπορούν να προσφέρουν στρατηγικές και μηχανισμούς αντιμετώπισης προσαρμοσμένους στις δικές σας ανάγκες. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), για παράδειγμα, είναι μια κοινή και αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών.

    Εκτός από αυτά τα συστήματα υποστήριξης, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και να ασκήσετε αυτοφροντίδα. Αυτό σημαίνει να ξέρετε πότε να λέτε όχι, να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που καλλιεργούν την ευημερία σας. Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Να θυμάστε, δεν πειράζει να αισθάνεστε αγχωμένοι ή λυπημένοι, αλλά πάντοτε μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εγκέφαλος: Η θλίψη τον γερνά πρόωρα
    Εγκέφαλος: Η θλίψη τον γερνά πρόωρα

    Κι όμως ο εγκέφαλός σας επηρεάζεται από την θλίψη και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο πιστεύετε…

    νωρίζατε ότι ο εγκέφαλός σας επηρεάζεται από τα συναισθήματά σας; Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη το αίσθημα της λύπης θα μπορούσε να τροφοδοτεί την γνωστική εξασθένιση στους μεγαλύτερους ενήλικες.

    Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αποκαλύπτει την σύνδεση μεταξύ των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της απώλειας μνήμης, δείχνοντας ότι αυτές οι δύο καταστάσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη με την πάροδο του χρόνου.

    Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εντοπισμός και η έγκαιρη θεραπεία της κατάθλιψης θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της μνήμης μακροπρόθεσμα.

    «Η μελέτη μας δείχνει ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της κακής μνήμης είναι αμφίδρομη, με τα καταθλιπτικά συμπτώματα να προηγούνται της μείωσης της μνήμης και την μειωμένη μνήμη να συνδέεται με μεταγενέστερα καταθλιπτικά συμπτώματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

    Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλός σας από την λύπη;

    Για να ξεδιαλύνουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ διάθεσης και μνήμης, ερευνητές από το University College του Λονδίνου και την Ιατρική Σχολή του Μπράιτον και του Σάσεξ ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 8.000 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 50 ετών από την English Longitudinal Study of Aging.

    Οι συμμετέχοντες, που παρακολουθήθηκαν για έως και 16 χρόνια, υποβάλλονταν σε τακτικές αξιολογήσεις της μνήμης, της λεκτικής ευχέρειας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

    Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα συμπτώματα κατάθλιψης και η γνωστική απόδοση επηρέασαν το ένα το άλλο με την πάροδο του χρόνου.

    Εξέτασαν τόσο τις άμεσες διατομεακές συσχετίσεις όσο και τις μακροπρόθεσμες αμοιβαίες επιδράσεις, ελέγχοντας μια σειρά από δημογραφικούς παράγοντες, παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής.

    Αλληλένδετη η κατάθλιψη με την εξασθένιση της μνήμης

    Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η εξασθένηση της μνήμης φαίνεται να είναι αλληλένδετα. Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, τα άτομα με περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα έτειναν να έχουν χειρότερη απόδοση στα τεστ μνήμης και λεκτικής ευχέρειας.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα άτομα που ξεκίνησαν με περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης παρουσίασαν ταχύτερο ρυθμό απώλειας μνήμης σε σύγκριση με εκείνους με λιγότερα συμπτώματα.

    Από την άλλη, για τα άτομα που ξεκίνησαν με μειωμένη μνήμη προβλέφθηκε μεγαλύτερη αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

    Αυτό υποδηλώνει έναν φαύλο κύκλο όπου η κατάθλιψη επιταχύνει την εξασθένιση της μνήμης, η οποία στη συνέχεια μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα της διάθεσης.

    Πώς επηρεάζεται η λεκτική ευχέρεια;

    Περιέργως, η αμοιβαία σχέση ήταν ισχυρότερη για τη μνήμη, ενώ η σχέση με τη λεκτική ευχέρεια ήταν λιγότερο σαφής.

    Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και στις γνωστικές διαδικασίες που εμπλέκονται σε αυτές τις δύο ικανότητες, καθώς και στο γεγονός ότι η λεκτική ευχέρεια τείνει να μειώνεται πιο αργά με την ηλικία.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Μαγευτική συναυλία με τον πιανίστα Χρήστο Τσατσαμπά - Ο τρόπος της ψυχής με ένα πιάνο...
    Μαγευτική συναυλία με τον πιανίστα Χρήστο Τσατσαμπά - Ο τρόπος της ψυχής με ένα πιάνο...

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, με ήχους και τραγούδια του κόσμου στο πιάνο, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το μουσικόφιλο κοινό του Πύργου με...ξεναγό τον καταξιωμένο σολίστα Χρήστο Τσατσαμπά. Το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, στη μουσική παράσταση "Mode of the soul" που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θόθηκε το στίγμα του πολιτιστικού κύκλου εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Παναγιώτης Μπραμος για το φετινό καλοκαίρι. Με γνώμονα πάντα την εξωστρέφεια της περιοχής, την προβολή της πολιτιστικής της ταυτότητας, με σεβασμό στον θεατή και τον καλλιτέχνη...

    Από τον Ραχμάνινοφ στον Μίκη Θεοδωράκη και από τον Χατζιδάκι στην Μισιρλού και στο "Νονό" του Nino Rota , ο ταλαντούχος Χρήστος Τσατσαμπάς με την εκπληκτική του δεξιότητα στο πιάνο, για πάνω από μία ώρα παρέσυρε το κοινό σε μουσικες διαδρομές με...πυξίδα τον αυτοσχεδιασμό. Όπως τόνισε και ο ίδιος "ο αυτοσχεδιασμός καθιστά κάθε μουσική στιγμή, μοναδική".

    Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς, η σύνθεση "600" που έγραψε ο μουσικός ως φόρο τιμής στις ψυχές των προσφύγων που χάθηκαν πέρυσι στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή... Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Κάννης και η πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Έλενα Μπαγιωργου.

    Tsatsampas 2

    Tsatsampas 3.

    Tsatsampas 4

    Tsatsampas 5

  • Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
    Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα

    Αν και η θλίψη είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια, μεγαλώνουμε καταπιέζοντάς την, μην μπορώντας να διανοηθούμε πόσο σημαντική είναι η έκφρασή της για την ψυχική και σωματική μας υγεία

    Πού είναι ικανή να μας οδηγήσει η θλίψη; Tην Uma Therman στο Kill Bill, το πένθος για την αδικοχαμένη κόρη της, την οδήγησε να αναζητήσει εκδίκηση και να σκοτώσει ένα μάτσο εκτελεστές. Αντίστοιχα και την Frances McDormand στο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, η οποία τοποθέτησε τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες κατηγορώντας την τοπική αστυνομία ότι αδιαφόρησε για την υπόθεση δολοφονίας της κόρης της. Εκατοντάδες ταινίες που περιστρέφονται γύρω από την απώλεια και την θλίψη ή το πένθος, μας δείχνουν τους πρωταγωνιστές να πασχίζουν να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα, συνήθως καταφεύγοντας σε ακραίες συμπεριφορές. Σίγουρα εμείς δεν αντιδράμε τόσο έντονα όσο αυτοί οι φανταστικοί χαρακτήρες, αλλά μοιραζόμαστε ένα κοινό μαζί τους: την άρνηση να εκφράσουμε την θλίψη μας.
    Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία που μας διδάσκει να αποφεύγουμε και να συντομεύουμε το πένθος, οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε πολύ αργότερα στη ζωή μας, την σημασία της συναισθηματικής απελευθέρωσης. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να πενθούμε και να νιώθουμε θλίψη και πώς αυτή επηρεάζει την ψυχική και σωματική μας υγεία;
    Τι είναι η θλίψη;
    «Η θλίψη δεν είναι διαταραχή, ασθένεια ή σημάδι αδυναμίας. Είναι μια συναισθηματική, σωματική και πνευματική αναγκαιότητα, το τίμημα που πληρώνεις για την αγάπη. Η μόνη θεραπεία για τη θλίψη είναι να πενθήσετε» είχε πει κάποτε ο συγγραφέας Earl Grollman. Η αλήθεια είναι ότι το πένθος είναι ένα φυσικό και απαραίτητο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Μπορούμε να την εκλάβουμε ως μια διαδικασία που μας επιτρέπει να περιηγηθούμε στα πολύπλοκα συναισθήματα που συνοδεύουν την απώλεια, διευκολύνοντας τη αποδοχή της.
    Οι επιστήμονες βέβαια γνωρίζουν ότι η θλίψη δεν είναι μόνο ψυχολογική, αλλά και σωματική. Εξηγούν ότι προκαλεί τον εγκέφαλο να στείλει έναν καταρράκτη ορμονών του στρες και άλλων σημάτων στο καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γεγονός που μπορεί τελικά να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας αυτών των συστημάτων. Αν λοιπόν δεν βρούμε εποικοδομητικούς τρόπους να την εκφράσουμε, η θλίψη μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου - κάτι σαν χύτρα ταχύτητας - και τελικά να επεκταθεί σε άλλες πτυχές της ζωής μας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη διάθεσή μας και την καθημερινή μας λειτουργία, αλλά και τη σωματική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σε μια ανασκόπηση 20 μελετών, που δημοσιεύθηκε το 2020, τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε ψυχολογικές μετρήσεις πένθους, είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και διαβήτη, καρκίνου, αυτοάνοσων παθήσεων και κατάθλιψης και άγχους.
    Αν και με βάση τα παραπάνω πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξωτερίκευση των της θλίψης μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, σε πολλές κοινωνίες, υπάρχει μια άγραφη προσδοκία για την απόκρυψη των αρνητικών αυτών συναισθημάτων, διαιωνίζοντας έτσι μια κουλτούρα σιωπής γύρω από το θέμα. Αυτή η αποσιώπηση έχει συχνά τις ρίζες της στη δυσφορία που περιβάλλει το θάνατο, στον φόβο της ευαλωτότητας ή στην κοινωνική πίεση για τη «διατήρηση της ψυχραιμίας». Δυστυχώς, αυτή η αποστροφή προς την έκφραση του πένθους μπορεί τελικά να συμβάλει στην έλλειψη κατανόησης και ενσυναίσθησης, αφήνοντας μας να παλεύουμε με τα συναισθήματά μας απομονωμένοι.

    Ένα ταξίδι προς την ψυχική επούλωση
    Η έκφραση της θλίψης είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους. Πρώτον, χρησιμεύει ως μια καθαρτική εκτόνωση, επιτρέποντας στα άτομα να αντιμετωπίσουν και να επεξεργαστούν τα έντονα συναισθήματα. Δεύτερον, η έκφραση της θλίψης προάγει τη σύνδεσή μας με άλλους που μπορεί να βιώνουν παρόμοια συναισθήματα. Οι κοινές εμπειρίες δημιουργούν μια αίσθηση κατανόησης και υποστήριξης, μειώνοντας την απομόνωση που συχνά αισθάνεται κανείς σε περιόδους απώλειας. Ωστόσο ίσως το πιο σημαντικό της στοιχείο είναι ότι αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την αποδοχή και την προσαρμογή σε μια διαφορετική, νέα πραγματικότητα.
    Η διαδικασία του πένθους ποικίλλει ωστόσο σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων, περιλαμβάνοντας μια σειρά συναισθημάτων όπως θλίψη, θυμό, ενοχή, ακόμη και στιγμές ανακούφισης. Δεν υπάρχει πεπατημένη οδός, καθώς η έκφραση του πένθους δεν είναι γραμμική, αλλά αντίθετα, είναι ένα δυναμικό και συνεχές ταξίδι που εκτυλίσσεται μοναδικά για κάθε άτομο. Παρά την διαφοροποίησή της βέβαια, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία, τα οποία ονομάζονται τα πέντε στάδια του πένθους. Πιο συγκεκριμένα, η ψυχίατρος Elisabeth Kübler-Ross εισήγαγε την έννοια των "πέντε σταδίων του πένθους" στο θεμελιώδες έργο της για το θάνατο και την αποδοχή. Αυτά τα στάδια - άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή - παρέχουν ένα πλαίσιο για την κατανόηση της συναισθηματικής διαδρομής που διανύουν τα άτομα όταν έρχονται αντιμέτωπα με την απώλεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα στάδια δεν είναι γραμμικά και μπορεί να επανεξεταστούν ή να βιωθούν με διαφορετική σειρά.

    Επιτρέποντας στον εαυτό μου να νιώθει θλίψη

    «Τίποτα που μας θλίβει δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό- σύμφωνα με τους εξωτερικούς νόμους της αναλογίας, η απώλεια μιας κούκλας από ένα παιδί και η απώλεια ενός στέμματος από έναν βασιλιά είναι γεγονότα του ίδιου μεγέθους» έγραφε στο βιβλίο του «Ποιο ήταν το όνειρο;» ο Μαρκ Τουέιν. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρό ή μεγάλο το γεγονός που μας προκαλεί θλίψη, αξίζει να το τιμήσουμε και να το αναγνωρίσουμε, καθώς το να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να θρηνήσει είναι μια σημαντική και απαραίτητη διαδικασία για την αποδοχή. Και επειδή κατανοούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία που απορρίπτει συχνά αυτά τα συναισθήματα, ακολουθούν ορισμένα βήματα και προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει θλίψη:
    Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε ότι είναι εντάξει να αισθάνεστε μια σειρά συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του θυμού, της ενοχής ή ακόμη και της ανακούφισης. Κατανοήστε ότι το πένθος είναι μια φυσική αντίδραση στην απώλεια και ότι η διαδικασία πένθους κάθε ανθρώπου είναι μοναδική.

    • Δημιουργήστε χώρο για το πένθος: Αφιερώστε ειδικό χρόνο και χώρο για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ημερολογίου, διαλογισμού ή απλά επιτρέποντας ήσυχες στιγμές για περισυλλογή. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκφράσει τα συναισθήματά σας με τρόπο που σας φαίνεται άνετος και αυθεντικός.

    • Αναζητήστε υποστήριξη: Απευθυνθείτε σε φίλους, στην οικογένεια ή σε μια ομάδα υποστήριξης. Το να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με άλλους που έχουν βιώσει παρόμοιες απώλειες μπορεί να σας παρηγορήσει σε μεγάλο βαθμό. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να σας προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη.

    • Εκφράστε τα συναισθήματά σας: Κλαίτε αν νιώθετε την ανάγκη να κλάψετε. Τα δάκρυα μπορεί να είναι μια φυσική και καθαρτική απελευθέρωση των συσσωρευμένων συναισθημάτων. Βρείτε δημιουργικούς τρόπους να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, όπως μέσω της τέχνης, της γραφής ή της μουσικής. Αυτές οι διέξοδοι μπορούν να προσφέρουν ένα μη λεκτικό μέσο επεξεργασίας του πένθους.

    • Φροντίστε τον εαυτό σας σωματικά: Το πένθος μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά εξαντλητικό. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τις βασικές σας ανάγκες, όπως να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε θρεπτικά γεύματα και να ασκείστε ήπια άσκηση.

    • Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: Κατανοήστε ότι το πένθος δεν είναι μια γραμμική διαδικασία και ότι δεν υπάρχει "σωστός" τρόπος για να πενθήσετε. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεστε και κάντε υπομονή με το δικό σας ταξίδι αποδοχής. Αποφύγετε επίσης να θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς "πρέπει" να αισθάνεστε ή πόσο χρόνο θα χρειαστεί η διαδικασία του πένθους.
  • «Φάρμακο» για τον εγκέφαλο η μουσική και το τραγούδι, σύμφωνα με έρευνα – Ο ρόλος του πιάνου
    «Φάρμακο» για τον εγκέφαλο η μουσική και το τραγούδι, σύμφωνα με έρευνα – Ο ρόλος του πιάνου

    Καλύτερη υγεία του εγκεφάλου προσφέρει η ενασχόληση με τη μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, διαπιστώνει νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έξετερ που δημοσιεύεται στο περιοδικό «International Journal of Geriatric Psychiatry»

    Περισσότεροι από χίλιοι ενήλικες άνω των 40 ετών, εξετάστηκαν από τους ερευνητές και είχε ως στόχο να διερευνηθεί η επίδραση που έχει στην υγεία του εγκεφάλου το να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδάς σε μια χορωδία.

    Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη μουσική εμπειρία των συμμετεχόντων και την έκθεση στη μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, παράλληλα με τα αποτελέσματα των γνωστικών δοκιμών, για να διαπιστώσει αν η ενασχόληση με τη μουσική συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση τα μετέπειτα χρόνια.

    Από τα ευρήματα καταγράφεται ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο, ιδίως με το πιάνο, συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, γνωστή ως εκτελεστική λειτουργία. Όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος.

    Η έρευνα δείχνει ότι και το τραγούδι συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται και στους κοινωνικούς παράγοντες της συμμετοχής σε χορωδία ή ομάδα.

    «Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί αυτή η σχέση, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα αποτελούσε πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την ανάδειξη ενός προστατευτικού τρόπου ζωής για την υγεία του εγκεφάλου, όπως και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία», επισημαίνει η Αν Κορμπέτ, καθηγήτρια Έρευνας για την Άνοια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

    Πηγή: Cnn.gr - Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

  • Παιδί: Είναι κακόκεφο ή έχει κατάθλιψη; Όλες οι αλλαγές στη συμπεριφορά του που δίνουν την απάντηση
    Παιδί: Είναι κακόκεφο ή έχει κατάθλιψη; Όλες οι αλλαγές στη συμπεριφορά του που δίνουν την απάντηση

    Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, εκρήξεις θυμού και 11 ακόμα συμπτώματα μπορεί να μαρτυρούν ότι το παιδί πάσχει από κατάθλιψη, σύμφωνα με μια διάσημη Αμερικανίδα παιδίατρο

    Το παιδί μπορεί να είναι κακόκεφο, να έχει ξεσπάσματα θυμού και η συμπεριφορά του να είναι απρόβλεπτη. Η διαχείριση μπορεί να είναι δύσκολη και φράσεις όπως «πάλι τις μαύρες σου έχεις. Πάντα πεσμένη είναι η διάθεσή σου» όχι απλώς δεν βοηθούν αλλά πληγώνουν βαθιά το παιδί (διαβάστε εδώ γιατί). Για να βρεθεί όμως η λύση, ο γονιός πρέπει να γνωρίζει με τι έχει να κάνει· πρόκειται απλώς για κακή διάθεση ή το παιδί περνά κατάθλιψη;

    «Τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει στην “προεφηβική ηλικία” -την περίοδο κατά την οποία αρχίζουν οι αλλαγές στις ορμόνες ώστε να ετοιμάσουν το έδαφος για την πραγματική εφηβεία- δεν πρέπει κανονικά να παρουσιάζουν συμπτώματα σημαντικής κυκλοθυμίας. Αν έχετε ένα παιδί μικρότερο από τα προεφηβικά χρόνια με συχνά ξεσπάσματα θυμού, συνεχή επιθετικότητα, παρατεταμένη θλίψη ή κατακόρυφη πτώση στους σχολικούς του βαθμούς, δεν είναι φυσιολογικό. Επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας γιατί κάτι απασχολεί το παιδί που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη» αναφέρει στην προσωπική της ιστοσελίδα η Δρ. Meg Meeker, παιδίατρος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι ραγδαίες αυξομειώσεις στα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη κατά την εφηβεία θα οδηγήσουν στην συναισθηματική αστάθεια του παιδιού. Τα κορίτσια μπορεί να κλαίνε εύκολα χωρίς λόγο, να είναι ευερέθιστα με όλους και τα πάντα και να θυμώνουν χωρίς λόγο. «Η κυκλοθυμία που εμφανίζεται ξαφνικά και φεύγει το ίδιο γρήγορα είναι αναπτυξιακό ζήτημα» εξηγεί η Δρ Meeker και υπενθυμίζει ότι τα αγόρια στην εφηβεία βιώνουν τις ίδιες μεταπτώσεις της διάθεσής τους «αλλά συχνά το ξεχνάμε».

    Όπως επισημαίνει δε, ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι γονείς δεν δίνουν σημασία στη συμπεριφορά του παιδιού θεωρώντας την φυσιολογική, παρότι συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.

    13 ύποπτα σημάδια

    «Όταν ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας ξαφνικά από ανέμελο και χαρούμενο γίνεται κακόκεφο και μουτρωμένο, πρόκειται για κυκλοθυμία. Το στοιχείο-κλειδί στην τακτική κυκλοθυμία είναι το εξής: η θλίψη και ο θυμός έρχονται και φεύγουν το ίδιο γρήγορα. Η κυκλοθυμία μπορεί να τρελάνει τους γονείς επειδή δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν τι θα πει το παιδί τους ή πώς θα συμπεριφερθεί. Αν το παιδί σας “πέφτει” αλλά μετά “ανεβαίνει” και συμπεριφέρεται χαρούμενα για μια ή δύο μέρες, είναι κυκλοθυμικό, όχι καταθλιπτικό» διευκρινίζει.

    Η κατάθλιψη από την άλλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ που επικαλείται η Δρ Meeker, το 13% των εφήβων 12-17 ετών έχει περάσει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα κορίτσια έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (20% των κοριτσιών 12-17) συγκριτικά με τα αγόρια.

    Ακολουθούν τα βασικά συμπτώματα κατά την ειδικό που μπορούν να υποδείξουν την καταθλιπτική διαταραχή στα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας, εφόσον όμως διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες:

    1. αισθήματα απελπισίας ή απαισιοδοξίας
    2. επίμονη θλίψη ή αίσθημα «κενού»
    3. αίσθημα ενοχής, αναξιότητας ή αδυναμίας
    4. αλλαγές στον ύπνο πέρα από το σύνηθες -κοιμάται πάρα πολύ ή πολύ λίγο
    5. μικρότερες ή μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
    6. μειωμένη ενέργεια (που δεν οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα)
    7. ανεπαίσθητοι ή σοβαρότεροι πόνοι, κεφαλαλγίες ή άλλες ενοχλήσεις χωρίς σαφή αιτία
    8. αίσθημα ανησυχίας
    9. δυσκολία συγκέντρωσης
    10. σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
    11. χειρότερες σχολικές επιδόσεις
    12. αδυναμία απόλαυσης δραστηριοτήτων που έως προηγουμένως προκαλούσαν ευχαρίστηση
    13. αναίτιες εκρήξεις θυμού.

    Η ειδικός επισημαίνει ότι το παιδί πρέπει να έχει εμφανίσει αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα και για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων καθώς είναι φυσιολογικό στα παιδιά να εμφανίζουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα είτε μεμονωμένα είτε προσωρινά.

    «Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μελετήσετε το παιδί σας. Παρακολουθήστε τις εκφράσεις του προσώπου του, ακούστε τον τόνο της φωνής του, παρατηρήστε πόσο χρόνο περνάει μόνο του στο δωμάτιό του. Έχει σταματήσει να κάνει πράγματα που συνήθως του άρεσε να κάνει και φαίνεται πεσμένο; Αν δώσετε μεγάλη προσοχή, ακούσετε το ένστικτό σας και νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας, ζητήστε βοήθεια. Δείτε τον παιδίατρο και κλείστε ένα ραντεβού. Πηγαίνετε μόνοι σας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας» προτείνει.

    Ο παιδίατρος θα δώσει την αρχική κατεύθυνση και θα υποδείξει την ανάγκη συμβουλής παιδοψυλοχόγου ή παιδοψυχιάτρου. «Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνετε είναι να λάβετε βοήθεια είναι να πάρετε στα χέρια σας μια ακριβή διάγνωση του τι συμβαίνει. Πολλά πράγματα μοιάζουν με κατάθλιψη αλλά δεν είναι: ΔΕΠΥ, άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μεταξύ άλλων. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει με το παιδί σας προτού διαμορφωθεί ένα θεραπευτικό πλάνο» καταλήγει η Δρ Meeker.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έχετε τη θλίψη των Χριστουγέννων; Ειδικός δίνει συμβουλές επιβίωσης
    Έχετε τη θλίψη των Χριστουγέννων; Ειδικός δίνει συμβουλές επιβίωσης

    Οι περίοδος των εορτών για τους περισσότερους είναι ημέρες αγάπης, χαράς, ευτυχίας αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που νιώθουν δυσάρεστα συναισθήματα.

    Τα Χριστούγεννα, για πολλούς είναι μια περίοδος χαράς, αγάπης. Θα βρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, θα περάσουν όμορφα, θα ξεκουραστούν. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους τα Χριστούγεννα, και γενικότερα οι γιορτές, είναι δύσκολες ημέρες και κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα. Είναι η λεγόμενη «θλίψη των Χριστουγέννων».

    Το womanshealthmag.com δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς θα αντέξετε στις ημέρες αυτές.

    Αποδοχή

    «Πρώτα απ' όλα, αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να τα νιώσει. Το να παρατηρείτε πώς αισθάνεστε και να μην ντρέπεστε τον εαυτό σας επειδή αισθάνεστε έτσι, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Dr Emma Hepburn. «Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να πούμε: ‘’Δεν θα έπρεπε να αισθάνομαι έτσι, επειδή όλοι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι’’, αλλά αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα», τονίζει.

    Η ειδικός συμφωνεί ότι το «κλειδί» είναι να αποδεχτείτε τα άβολα συναισθήματά σας. «Να ξέρετε ότι θα έρθουν και θα φύγουν, αν τα αφήσετε - και δεν θα διαρκέσουν για πάντα», τονίζει.

    Βρείτε χρόνο για πράγματα που σας ευχαριστούν

    Ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι μια πολυάσχολη περίοδος, αλλά η ψυχολόγος προτείνει να αποφεύγετε τις πολλές δραστηριότητες και επισκέψεις. «Αν είστε καταβεβλημένοι, ίσως πρέπει να κόψετε κάποια πράγματα, ώστε να έχετε λίγο χώρο. Όσο για τις ατελείωτες υποχρεωτικές οικογενειακές επισκέψεις; Από λογική άποψη, είναι καλή ιδέα να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που περνάτε με ανθρώπους που δεν θέλετε», τονίζει.

    «Αφιερώστε άφθονο χρόνο για να κάνετε πράγματα που πραγματικά σας ευχαριστούν, με ανθρώπους που πραγματικά συμπαθείτε, παρά με εκείνους που δεν επιλέξατε να έχετε σχέση», επισημαίνει.

    Μην ξεχνάτε τα βασικά

    Στην εορταστική περίοδο, είναι εύκολο να παραμελήσετε τις βασικές σας ανάγκες. Διατηρήστε τη γενική σας υγεία σας, να θυμάστε να ενυδατώνεστε, να κοιμάστε, να τρώτε σωστά και να προγραμματίζετε αρκετό χρόνο ξεκούρασης, συνεχίζει η ψυχολόγος.

    Επίσης, σημειώνει πως το αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγεται καθώς θα μειώσει τη διάθεσή σας και θα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, μακροπρόθεσμα.

    Προγραμματισμός

    Αν φοβάστε τα συναισθήματα που μπορεί να σας προκαλέσει η ημέρα των Χριστουγέννων, θα ήταν χρήσιμο να έχετε ένα σχέδιο. Η Dr Hepburn προτείνει να ελέγχετε ό,τι μπορείτε και να σχεδιάζετε την αντίδρασή σας για τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

    Δημιουργήστε νέες παραδόσεις

    Είτε υπήρξε κάποιος χωρισμός στην οικογένεια είτε αντιμετωπίζετε μια απώλεια, τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλούν το άγχος πως κάτι σημαντικό έχει αλλάξει.

    «Προσπαθήστε να περάσετε την ημέρα με μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων ή να δημιουργήσετε μια νέα παράδοση» συμβουλεύει η ειδικός.

    «Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς και πώς μπορείτε να ανταποκριθείτε στις αξίες σας μέσα στη νέα κατάσταση», τονίζει.

    Ειλικρίνεια

    Μιλήστε για τα όσα νιώθετε στους κοντινούς σας για να νιώσετε καλύτερα.

    Ζητήστε βοήθεια

    Αν χρειάζεστε ένα επιπλέον χέρι βοηθείας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μιλήστε. «Μπορεί να νιώθουμε ντροπή που ζητάμε βοήθεια, αλλά πρόκειται για την ενεργή αντιμετώπιση και την εξεύρεση τρόπων που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε», συμβουλεύει η ψυχολόγος.

    «Σε αυτές τις περιόδους μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε πρόσβαση σε πρόσθετη βοήθεια, αν τη χρειάζεστε, είτε από φίλους είτε από επαγγελματικές υπηρεσίες», επισημαίνει.

    Πηγή: ethnos.gr - Image by gpointstudio on Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο