Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 22:17

Nόσος Αλτσχάιμερ: Το μυρωδικό που δυναμώνει μυαλό και μνήμη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα αρωματικό φυτό, συνώνυμο της καθαρής αναπνοής και της στοματικής υγιεινής, θα μπορούσε να δυναμώσει τη μνήμη και να καταπολεμήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές

Μια νεότερη ανακάλυψη σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της μέντας ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία θεραπειών της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra ανακάλυψαν ότι η εισπνοή της μενθόλης – μιας οργανικής ένωσης που δημιουργείται με τη χρήση διαφόρων τύπων μέντας – ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Η μενθόλη είναι μια οργανική ένωση που παρασκευάζεται συνθετικά ή λαμβάνεται από τα έλαια των διαφορετικών ειδών μέντας, όπως η άγρια μέντα.

Διαθέτει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μέντας, που δημιουργεί την αίσθηση του ψύχους, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, και την αίσθηση της φρεσκάδας, όταν καταναλώνεται. Συμπεριλαμβάνεται σε διαφορετικά προϊόντα, όπως σε σκευάσματα για το βήχα ή τον πονόλαιμο, σε καλλυντικά, σε τρόφιμα και ποτά αλλά και σε προϊόντα καπνού.

Η μελέτη

Για να διαπιστωθούν τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία, οι ερευνητές διενέργησαν ορισμένα πειράματα σε ζώα. Διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά αυτής της ουσίας, έστω και για λίγο, μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένιση.

Μια λεπτομερής περαιτέρω μελέτη αποκάλυψε ότι η μυρωδιά του αρώματος μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1-β (IL-1β), μιας κρίσιμης πρωτεΐνης που μεσολαβεί στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν περαιτέρω αυτή την πρωτεΐνη με ένα φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα, οι γνωστικές ικανότητες των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ βελτιώθηκαν.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, ο εγκέφαλός μας εξαρτάται από μια εύθραυστη ισορροπία αλληλεπιδράσεων μεταξύ νευρικών κυττάρων, ανοσοποιητικών κυττάρων και νευρικών βλαστικών κυττάρων, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

Τα ερευνητικά στοιχεία συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι μυρωδιές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση αυτών των υγιών αλληλεπιδράσεων. Επιπλέον, η απώλεια της όσφρησης είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Παραδόξως, παρατηρήσαμε ότι η σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική εξασθένιση στα ποντίκια με τη νόσο Αλτσχάιμερ και, το πιο ενδιαφέρον, βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των υγιών νεαρών ποντικιών», εξήγησε ο δρ. Juan José Lasarte, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Cima και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα προσθέτει επίσης ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας των Τ ρυθμιστικών κυττάρων (ένας τύπος ανοσοποιητικού κυττάρου) βοήθησε εξίσου στη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και στα νεότερα, υγιή ποντίκια.

«Τόσο η έκθεση στη μενθόλη όσο και ο αποκλεισμός των κυττάρων T προκάλεσαν μείωση της IL-1β, μιας πρωτεΐνης που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τη γνωστική έκπτωση που παρατηρήθηκε σε αυτά τα ζωικά μοντέλα», σημειώνει η συν-συγγραφέας δρ. Ana García-Osta.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 20:31

Σχετικά Άρθρα

  • 21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: «Όταν κάποιος νοσεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βιώνουν ένα πένθος….»
    21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: «Όταν κάποιος νοσεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βιώνουν ένα πένθος….»

    Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω» μιλά στο ilialive.gr

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    «Άνοια». Μια μικρή λέξη με μεγάλες επιπτώσεις για τον ασθενή αλλά κυρίως για τα μέλη της οικογένειάς του. Το πρώτο σοκ στο άκουσμα της διάγνωσης είναι δεδομένο. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη νόσο; Τι θα πρέπει να γνωρίζουν, κυρίως οι φροντιστές-μέλη της οικογένειας με άτομο, που νοσεί; Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε τα συμπτώματα; Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, και Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω», αναλύει στο ilialive.gr τις επιπτώσεις στην οικογένεια για διάφορες μορφές άνοιας, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής της.

    Το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2009 στην Πάτρα από εθελοντές στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και το έναυσμα ήταν η έντονη ενασχόληση του επιστημονικού προσωπικού με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. «Βλέπαμε ότι στα σπίτια υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων με άνοια, όπως και την πίεση που βιώνει η οικογένεια που δεν ήξερε πώς να φροντίσει τον ασθενή» μας λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Είχαμε έρθει σε επαφή με πάρα πολλά περιστατικά και βλέποντας το κενό που υπήρχε στην περιοχή στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε άτομα με άνοια αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο ώστε να βρούμε λύσεις και να υποστηρίξουμε πιο ολιστικά τις ανάγκες τους».

    theodoropoulos

    Τη στιγμή που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, δεν εξασφαλίζεται και η ποιότητα αυτής, καθώς επιστημονικές έρευνες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της ασθένειας. Ποιο το σχόλιό σας πάνω σ’ αυτό;

    Εδώ το οξύμωρο είναι ότι, η αύξηση των περιστατικών συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής. Επειδή η άνοια είναι μια εκφυλιστική νόσος όπως ξέρουμε, κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως πάνω από τα 60-65 έτη. Οπότε με την έννοια ότι όντως αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον αναπτυγμένο κόσμο, το προσδόκιμο ζωής, η συνέπεια είναι να έχουμε περισσότερα περιστατικά με άνοια. Στα άτομα άνω των 65 ετών στην Ε.Ε. ένα ποσοστό 10% περίπου εμφανίζει άνοια. Και αν πάμε σε ηλικίες άνω των 80 ετών, ένας στους τρεις μπορεί εμφανίσει τη νόσο. Άρα το προσδόκιμο ζωής είναι μια πρόκληση. Ζούμε περισσότερο αλλά το «ζούμε καλύτερα» είναι μια ευρύτερη έννοια.

    Τι βιώνει μια οικογένεια όταν ένα μέλος αυτής πάσχει από Αλτσχάιμερ;

    Όπως καταγράφουν και έρευνες, περνάει ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να γίνει η διάγνωση. Οπότε δεν το ξέρουν πολλές οικογένειες και δεν παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και πιθανό να γίνει αργά, σίγουρα βιώνει ένα μεγάλο σοκ. Γνωρίζοντας ότι είναι μια εκφυλιστική νόσος που δεν έχει θεραπεία και ουσιαστικά προχωρά η εξέλιξή της, σίγουρα βιώνει κάτι ανάλογο που αντιστοιχεί με το πένθος. Γιατί παροδικά το άτομο χάνει κομμάτι της προσωπικότητας του, οπότε η οικογένεια δεν έχει τον άνθρωπο τον οποίο ήξερε. Και πολλά μέλη δεν μπορούν εύκολα να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Είναι σε μεγάλη ένταση, μεγάλο άγχος, γιατί ενώ στην αρχή βλέπουμε κάποια ήπια συμπτώματα αυτά εντείνονται και δημιουργούν πολλά προβλήματα στη μνήμη, τη λειτουργικότητα… Και καταλήγουν να γίνονται φροντιστές πλήρους απασχόλησης με το δικό τους άτομο και βιώνουν ένα έντονο καθημερινό φορτίο.

    Ποια είναι τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή;

    Πριν από την άνοια υπάρχει ένα πρώιμο στάδιο το οποίο ονομάζεται «ήπια νοητική διαταραχή». Εκεί εμφανίζονται κάποια ήπια συμπτώματα όπως το άτομο μπορεί να ξεχνάει που έβαλε ένα καθημερινό αντικείμενο ή να δυσκολευτεί να πάει σε έναν δρόμο πιο σύνθετο, ή δεν μπορεί να κάνει πιο πολύπλοκα πράγματα που έκανε μέχρι πρότινος. Αν δούμε κάποια επαναλαμβανόμενα τέτοια συμπτώματα, είναι καλό να κάνουμε μια αξιολόγηση σε έναν ειδικό για να δούμε αν σχετίζονται με τη νόσο. Γιατί αν προλάβουμε, ειδικά στο στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής μπορεί να μην μεταπηδήσει σε άνοια ή να το καθυστερήσουμε περισσότερο. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχουν και πολλές υπηρεσίες αξιολόγησης μνήμης.

    Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν στην καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου;

    Εκεί είναι το θετικό νέο καθώς οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου. Και όσο πιο νωρίς τους προλάβουμε έχουμε μικρότερες πιθανότητες είτε να μην εμφανίσουμε συμπτώματα είτε αν συμβεί, αυτό να γίνει πιο αργά ή με πιο αργό τρόπο. Είναι οι αγγειακοί παράγοντες, δηλαδή ότι έχει να κάνει με την υπέρταση και τον διαβήτη, άρα επιβάλλεται ένα τακτικό τσεκ-απ. Οι δραστηριότητες που μας θωρακίζουν, είναι η κίνηση, η γυμναστική η διακοπή του καπνίσματος η μεσογειακή διατροφή, η κοινωνικοποίηση και καθώς μεγαλώνει το άτομο χρειάζεται έλεγχος της ακοής και της όρασης. Και σαφώς να έχουμε νοητική άσκηση, να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι συμμετέχουν, από νεαρή ηλικία , σε μεγαλύτερο κομμάτι εκπαίδευσης και το διατηρούν αυξάνουν τις πιθανότητες να μείνουν περισσότερο καιρό νοητικά υγιείς.

    Ποια είναι τα ποσοστά της νόσου στην Ελλάδα;

    Δεν υπάρχουν απόλυτες επιδημιολογικές μελέτες. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι περίπου 200.000 άτομα νοσούν με άνοια και 160.000 με ήπια νοητική διαταραχή.

    Σε εθνικό επίπεδο επαρκούν οι υπηρεσίες φροντίδας;

    Τα τελευταία χρόνια ήμασταν σχετικά πίσω. Οι πιο πολλές δομές ήταν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επαρχία δεν είχε πολλά κέντρα ημέρας, οικοτροφεία, προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας…. Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί σε αρκετές πόλεις κέντρα ημέρας όπως στην Πάτρα ή οικοτροφεία όπως και στον Πύργο. Αλλά επειδή ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία, οι δομές δεν φτάνουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που ιδρύθηκαν δομές, αλλά ακόμη είμαστε πίσω. Θέλουμε περισσότερες δομές για όλα τα στάδια, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την αποκατάσταση.

    Το σωματείο «Φροντίζω» τι προσφέρει στους ασθενείς;

    Οι δράσεις μας επεκτείνονται από το φάσμα των ατόμων τρίτης ηλικίας σε μια στόχευση στους ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους, με ιδιαίτερες υπηρεσίες. Το «Φροντίζω» λειτουργεί την πρώτη εξειδικευμένη δομή για τη άνοια στη Δυτική Ελλάδα, το Κέντρο Ημέρας ατόμων με άνοια όπου εκεί κάποιος μπορεί να φέρει το δικό του άτομο, να περάσει από αξιολόγηση, και εφόσον εμφανίζει κάποια μορφή να ενταχθεί σε κάποια από τις ομαδικές παρεμβάσεις που κάνουμε. Έχουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες όπως νοητική ενδυνάμωση, γυμναστική, θεραπείες μέσω τεχνών οι οποίες κοινωνικοποιούν το άτομο. Παρέχουμε και κατ’ οίκον φροντίδα. Έχουμε δει άτομα που δεν είχαν καμία μορφή επικοινωνίας, να γελάνε, να επανέρχονται ψυχολογικά. Επίσης έχουμε πολύ θετικό αποτέλεσμα για τους φροντιστές. Βλέπουμε μέλη οικογένειας, που καταφέρουν να προχωρήσουν στη ζωή τους, γιατί όλη αυτή η διαδικασία της φροντίδας ενός συγγενικού προσώπου με άνοια μπορεί να μπλοκάρει την καθημερινότητά τους. Και φυσικά αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για το έργο μας.

    Κοινωφελές Σωματείο «|Φροντίζω»
    Φαναρίου 25 Πάτρα
    Τηλ 2610 240242
    www.frodizo.gr
    Email: [email protected]

    Κεντρική φωτογραφία: Freepik/user16679917

  • Αλτσχάιμερ: Ποια συνήθεια πρέπει να κόψετε το βραδυ
    Αλτσχάιμερ: Ποια συνήθεια πρέπει να κόψετε το βραδυ

    Αυτή η νυχτερινή συνήθεια είναι ένοχη για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά αν είστε κάτω των 65 ετών, τονίζουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατα, ερευνητές από το Σικάγο ανέλυσαν την υπερβολική έκθεση στο φως, γνωστή ως φωτορύπανση, σε 48 πολιτείες. Στη συνέχεια, χώρισαν τις περιοχές σε πέντε κατηγορίες που κυμαίνονταν από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη ένταση φωτός τη νύχτα. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο υψηλότερος υπαίθριος νυχτερινός φωτισμός, όπως τα φώτα του δρόμου και οι πινακίδες νέον, συνδέθηκε με υψηλότερο επιπολασμό για τη νόσο Αλτσχάιμερ από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου σε άτομα κάτω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, η νυχτερινή φωτορύπανση φάνηκε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ από την κατάχρηση αλκοόλ, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

    «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα νέα άτομα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις της έκθεσης στο φως τη νύχτα», δήλωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.

    «Δεν είναι σαφές γιατί οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ατομικές διαφορές στην ευαισθησία στο φως», πρόσθεσαν.

    «Βρήκαμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού της νόσου του Αλτσχάιμερ και της έκθεσης στο φως τη νύχτα, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Η νυχτερινή φωτορύπανση – ένας τροποποιήσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας – μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βοηθήσουν στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του φωτός τη νύχτα έτσι ώστε να κάνουν απλές και εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους», κατέληξαν οι συγγραφείς.

    Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα βράδια;

    «Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη χρήση κουρτινών συσκότισης ή τον ύπνο με μάσκα, ειδικά για όσους ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση. Η έκθεση στο φως μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να είναι εξίσου επιβλαβής με την έκθεση στο εξωτερικό φως. Αν και δεν εξετάσαμε τις επιδράσεις του εσωτερικού φωτός στην παρούσα μελέτη, είναι γνωστό πως το μπλε φως έχει επίδραση στον ύπνο. Η χρήση φίλτρων μπλε φωτός και η αντικατάσταση με θερμό φως θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση», προέτρεψαν οι επιστήμονες.

    Η εν λόγω έρευνα προσθέτει στοιχεία σε έναν μακρύ κατάλογο επιπτώσεων στην υγεία από τη φωτορύπανση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία που ερεθίζει τις δερματικές παθήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

    Χαρακτηριστικά, ανασκόπηση του 2021, αποκάλυψε ότι η υπερβολική έκθεση στο φως τη νύχτα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 10 έως 14%, καθώς καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Η διακοπτόμενη παραγωγή μελατονίνης έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνος, ιδιαίτερα για ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού.

    Αν λοιπόν συνηθίζετε να αφήνετε τα στόρια ανοιχτά τη νύχτα, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε…

    Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Μελέτη: Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
    Μελέτη: Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

    Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα άνω των 65 ετών διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroscience».

    Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα και την ομάδα της, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

    Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα και την ομάδα της, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

    Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ συσχετιζόταν ισχυρότερα με τη νυχτερινή φωτορύπανση από ό,τι με ορισμένους άλλους παράγοντες ασθένειας, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

    Αντίθετα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο συσχετίστηκαν πιο έντονα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.

    Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη νυχτερινή ένταση του φωτός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας κινδύνου που εξετάστηκε στη μελέτη.

    Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως.

    Ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν στην παρούσα μελέτη τις επιδράσεις του φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού, ωστόσο εκτιμούν ότι η έκθεση σε αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την εξωτερική έκθεση στο φως.

    Όπως επισημαίνουν, το μπλε φως έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ύπνο, οπότε η χρήση φίλτρων μπλε φωτός, η αλλαγή σε ζεστό φωτισμό και η εγκατάσταση ροοστάτη στο σπίτι θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά την έκθεση στο φως.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη έγινε σε ένα υποσύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ και ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση σε όλη τους τη ζωή και αυτές οι δύο παράμετροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Το σκάλισμα της μύτης μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες
    Το σκάλισμα της μύτης μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες

    Το σκάλισμα της μύτης θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τους επιστήμονες να ζητούν περαιτέρω έρευνα για την πιθανή σύνδεσή του με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Σε πρόσφατη επιστολή που δημοσιεύθηκε στο American Journal of the Medical Sciences, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης.

    Η τρέχουσα έρευνα, αν και περιορισμένη, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα δάχτυλα στη μύτη μπορεί να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή θα μπορούσε να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Όπως αναφέρει ο Independent, η επιστολή υποστηρίζει επίσης ότι το σκάλισμα της μύτης θα μπορούσε να βλάψει και το ρινικό τοίχωμα, καθιστώντας ευκολότερο για τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας.

    Οι συντάκτες της επιστολής παραθέτουν 10 μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2022 που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Πώς φτάνουν τα μικρόβια στον εγκέφαλο

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο ιός του έρπητα, ο κορωνοϊός, τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και ο μύκητας Candida albicans μπορούν να ταξιδέψουν κατά μήκος του οσφρητικού νεύρου, το οποίο συνδέει τη μύτη με τον εγκέφαλο.

    Αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να φτάσουν στον οσφρητικό βολβό – μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην όσφρηση – και να προκαλέσουν λοιμώξεις που μπορεί να συμβάλλουν στο σχηματισμό αμυλοειδών πλακών, βασικό χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

    «Αρκετά παθογόνα που εισβάλλουν στον εγκέφαλο μέσω του ρινικού επιθηλίου έχουν συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια μεταθανάτιας ανάλυσης», αναφέρεται στην επιστολή.

    «Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το σκάλισμα της μύτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Συνιστούμε περαιτέρω έρευνα, ιδίως μεγαλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες, για να διερευνήσουμε αυτή τη συσχέτιση διεξοδικότερα».

    Προληπτικά μέτρα

    Γραμμένη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών SIMS στο Πακιστάν και της Hamad Medical Corporation στο Κατάρ, η επιστολή βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης μιας επιστημονικής ομάδας στην Αυστραλία, η οποία επίσης επισήμανε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Προτείνουν απλά προληπτικά μέτρα, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, για τη μείωση του κινδύνου που συνδέεται με τη συνήθεια αυτή.

    «Ένα μάθημα από τον Covid είναι η σημασία της υγιεινής των χεριών», έγραψαν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας πρακτικές ρουτίνας όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση απολυμαντικών χεριών για τον μετριασμό των κινδύνων από το σκάλισμα της μύτης.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ
    Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

    Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Πρόκειται για το φάρμακο λεβοντόπα (ή L-DOPA)- πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης- το οποίο αποτελεί την κλασική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον.

    Όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, το φάρμακο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που αλληλεπιδρά με το κέντρο της ευχαρίστησης και της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση στην οποία οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν σταδιακά.

    Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ έφερε σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο, καθώς και στη λειτουργία της μνήμης των ασθενών.

    Πώς χορήγησαν τη νεπριλυσίνη

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ένζυμο νεπριλυσίνη μπορεί να διασπάσει τις συστάδες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και καταστρέφουν τους νευρώνες στην πορεία. Ωστόσο, δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο να χορηγήσουν το ένζυμο.

    Μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ντοπαμίνης σε νευρώνες του φλοιού, του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων νεπριλυσίνης και διάσπαση των βήτα-αμυλοειδών πλακών. Περαιτέρω δοκιμές σε ζωντανά ποντίκια παρήγαγαν τα ίδια αποτελέσματα: η ντοπαμίνη αύξησε την παραγωγή νεπριλυσίνης και μείωσε την εγκεφαλική βλάβη που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Άσχημα νέα αν αγαπάτε το μπέικον: Τι δείχνει νέα έρευνα για την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και το Αλτσχάιμερ
    Άσχημα νέα αν αγαπάτε το μπέικον: Τι δείχνει νέα έρευνα για την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και το Αλτσχάιμερ

    Αυξημένες κατά 14% είναι οι πιθανότητες άνοιας για τους ανθρώπους που καταναλώνουν περίπου 30 γραμμάτια αλλαντικών από κόκκινο κρέας ημερησίως, σύμφωνα με το προσχέδιο νέας έρευνας που επικαλείται το CNN.

    Ωστόσο, οι άνθρωποι που αντικατέστησαν τη μικρή, ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών ή και οσπρίων, μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου κατά περίπου 20%. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ξεκινώντας από τις συνήθειες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, δρ Walter Willett και πρόσθεσε πως, «ακόμη υπάρχουν πτυχές του θέματος που πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερο λεπτομερώς. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριληφθούν στη διατροφή μας. Θα θέλαμε να κατανοήσουμε τα δραστικά τους συστατικά συγκεκριμένα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε μέχρι να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, προκειμένου να αναλάβουμε δράση».

    Η μελέτη βασίστηκε στην παρατήρηση και μπορεί να δείξει μόνο τη συσχέτιση και όχι απαραιτήτως τα αίτια ή τα αποτελέσματα, εξήγησε στο αμερικανικό μέσο ο δρ. Ντέιβιντ Κατζ, ειδικός στην προληπτική ιατρική και στην ιατρική του τρόπου ζωής, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι πολύ πιθανό οι συσχετίσεις να είναι αιτιώδεις, καθώς οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την απώλεια της γνωστικής λειτουργίας είναι οι ίδιοι με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία συνδέονται στενά με την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος». Ο ίδιος είναι ο ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative, ενός παγκόσμιου συνασπισμού εμπειρογνωμόνων αφιερωμένου στην ιατρική του τρόπου ζωής που βασίζεται σε αποδείξεις. Η μελέτη, που βρίσκεται στην τελευταία φάση πριν τη δημοσίευση, παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη (31/07) στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Alzheimer 2024 στη Φιλαδέλφεια. Οι ερευνητές συνέλεξαν, επί πάνω από τρεις δεκαετίες, κάθε 2 – 4 χρόνια, διατροφικά δεδομένα από περισσότερους από 130.000 συμμετέχοντες στη Nurses' Health Study – μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης σημαντικών χρόνιων ασθενειών στις γυναίκες- αλλά και τη συμπληρωματική Health Professionals Follow-Up Study, που διερεύνησε τους ίδιους παράγοντες κινδύνου στους άντρες.

    Άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά μπορεί να έτρωγαν μία μερίδα αλλαντικών, η οποία και θα μπορούσε να είναι δύο φέτες μπέικον, ένα χοτ ντογκ, δύο μικρά λουκάνικα κοκτέιλ, και σάντουιτς με σαλάμι, πάριζα ή άλλο επεξεργασμένο κρέας. Κατά τη μελέτη, όλοι ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και όσπρια, όπως μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο, μία χούφτα φιστίκια, καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, ένα ποτήρι γάλα σόγιας, μισό φλιτζάνι edamame ή μία τυπική μερίδα τόφου ή πρωτεΐνης σόγιας, 90 γραμμαρίων. «Πρόκειται για αντιφλεγμονώδεις τροφές οι οποίες, όπως μπορείτε να φανταστείτε, έχουν πολλά οφέλη εκτός της μείωσης της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων με τοξίνες, νιτρικά και νάτριο, που δε βοηθούν τον οργανισμό», εξήγησε στο μέσο η επιστημονική υπεύθυνη της Ένωσης Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, δρ. Μαρία Καρίγιο. Εκτός του 14% μείωσης της γνωστικής λειτουργίας που συνδέεται με την κατανάλωση περίπου δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση κάθε επιπλέον μερίδας αλλαντικών. Όπως σημειώνεται, κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα, προκαλεί 1,61 χρόνια γνωστικής γήρανσης για τη σφαιρική νόηση και επιπλέον 1,69 χρόνια γνωστικής γήρανσης στη λεκτική μνήμη.

    Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, βοηθός ερευνητής στο τμήμα Δικτυακής Ιατρικής Channing του Νοσοκομείου Brigham and Women's στη Βοστώνη, Yuhan Li, εξήγησε ότι, «η σφαιρική νόηση παρέχει μια ευρεία επισκόπηση της γνωστικής λειτουργίας. Μπορεί να βοηθήσει στην καταγραφή της συνολικής επίδρασης των διατροφικών παραγόντων και του τρόπου ζωής στη γνωστική υγεία». Η ίδια εξήγησε πως, «η λεκτική μνήμη αναφέρεται στη μνήμη για πληροφορίες που παρουσιάζονται προφορικά. Αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της νόσου Αλτσχάιμερ».

    Πώς μπορούμε να μειώσουμε το επεξεργασμένο, κόκκινο κρέας από τη διατροφή μας

    Η αλήθεια είναι ότι η απλή αντικατάσταση προϊόντων ζωικής προέλευσης με προϊόντα φυτικής προέλευσης δεν οδηγεί αυτόματα σε πιο υγιεινή διατροφή. Όπως δείχνει και η μελέτη, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτάται από τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε.

    Αντί να εστιάζουμε στα οφέλη και τις αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων υγιεινών για την καρδιά, είναι χρήσιμο να επικεντρωνόμαστε στα συνολικά πρότυπα διατροφής. Αυτό συνιστά και ο ερευνητής καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Έρευνας Πρόληψης του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, Κρίστοφερ Γκάρντνερ. Ο ίδιος, που δε συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε πως, «όταν μιλάμε για ένα μόνο θρεπτικό συστατικό που είναι ωφέλιμο για την καρδιά, οι άνθρωποι έχουν την τάση να το εισαγάγουν στη διατροφή τους και να ισχυριστούν ότι τρώνε υγιεινά».

    Όπως πρόσθεσε, «αν, αντίστοιχα, μιλάμε για μία υπερτροφή, όπως οι σπόροι chia, θα μπορούσε κανείς να τους πασπαλίσει πάνω από ένα ανθυγιεινό πιάτο και να θεωρήσει εαυτόν προστατευμένο. Δε λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, πρέπει κανείς να υιοθετήσει ένα συνολικό, υγιεινό πρότυπο διατροφής». Σύμφωνα με τους ειδικούς, διατροφικά σχέδια όπως η μεσογειακή δίαιτα ή το DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), αφορούν περισσότερο στον τρόπο ζωής όσων τα ακολουθούν, παρά στον στόχο της απώλειας βάρους. Και τα δύο επικεντρώνονται στην απλή μαγειρική με προϊόντα φυτικής προέλευσης, με την πλειοψηφία των γευμάτων να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

    Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος είναι περιορισμένη και, αντ’ αυτής, δίνεται έμφαση στην κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, που είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάνουν καλό στον εγκέφαλο, καθώς και σε άπαχα κρέατα όπως τα πουλερικά και το χοιρινό φιλέτο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσουμε μία διατροφή με μειωμένη πρόσληψη κρέατος, θα ήταν να μαγειρεύουμε κάθε εβδομάδα ένα γεύμα με βάση τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά. Για τις φορές που θέλουμε να ενσωματώσουμε το κρέας στη διατροφή μας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε μικρά κομμάτια κοτόπουλου ή φέτες άπαχου κρέατος. Άλλο εύκολο βήμα θα ήταν να αντικαταστήσουμε τα επεξεργασμένα δημητριακά με ολικής άλεσης. Καλό είναι να προτιμάμε ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης και να αντικαταστήσουμε το λευκό ρύζι με καστανό ή άγριο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αλτσχάιμερ: Νέα εξέταση αίματος «υπόσχεται» ότι εντοπίζει την νόσο με 90% ακρίβεια
    Αλτσχάιμερ: Νέα εξέταση αίματος «υπόσχεται» ότι εντοπίζει την νόσο με 90% ακρίβεια

    Η εξέταση για το Αλτσχάιμερ είναι ήδη διαθέσιμη στις ΗΠΑ και μπορεί σύντομα να εγκριθεί για χρήση και σε άλλες χώρες.

    Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια 90% εάν ένα άτομο με προβλήματα μνήμης πάσχει από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σουηδική μελέτη.

    Αυτή η εξέταση αίματος θα προσδιορίζει εάν η απώλεια μνήμης οφείλεται στο Αλτσχάιμερ.

    «Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης διέγνωσαν την νόσο στο 61% των περιπτώσεων, ενώ οι νευρολόγοι και άλλοι ειδικοί στο 73% των περιπτώσεων», δήλωσε ο νευρολόγος Σεμπάστιαν Πάλμκβιστ, ο οποίος υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.

    Όπως σημείωσε, «αυτό υπογραμμίζει την έλλειψη καλών, οικονομικά αποδοτικών διαγνωστικών εργαλείων, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και υποδεικνύει την πιθανή βελτίωση στη διάγνωση με την υιοθέτηση αυτής της εξέτασης αίματος σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης».

    Πάρα πολλές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραμμίσει τον πιθανό ρόλο των μετρήσεων των πρωτεϊνών του πλάσματος στη διάγνωση της νόσου και συγκεκριμένα των συγκριτικών αναλογιών των «φυσιολογικών» και των ανώμαλων μορφών βήτα-αμυλοειδούς και ταυ.

    Για να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της εξέτασης αίματος, οι ερευνητές στρατολόγησαν 1.213 άτομα με μέση ηλικία 74 ετών που είχαν υποβληθεί σε γνωστικές αξιολογήσεις τόσο σε πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και σε εξειδικευμένες κλινικές στη Σουηδία, μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2024.

    Τα 2/3 των ασθενών είχαν διαγνωστεί με υποκειμενική γνωστική έκπτωση ή ήπια γνωστική εξασθένηση, ενώ το 1/3 είχε ήδη διαγνωστεί με άνοια. Εκτός από την εξέταση αίματος, οι περισσότεροι ασθενείς υποβλήθηκαν και σε οσφυονωτιαία παρακέντηση.

    Ορισμένοι, υποβληθηκαν σε σάρωση PET με ραδιονουκλεΐδια ώστε να αξιολογηθούν οι μη φυσιολογικές συσσωματώσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλό τους. Και οι δύο μορφές αξιολόγησης προέβλεψαν την νόσο στο 90% των περιπτώσεων.

    «Η εξέταση είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ και μπορεί σύντομα να εγκριθεί για χρήση και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Όσκαρ Χάνσον, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund.

    «Αρχικά, θα χρησιμοποιηθεί σε εξειδικευμένες κλινικές μνήμης και μπορεί να χρειαστούν ένα έως δύο χρόνια για να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές και η εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» πρόσθεσε.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

    Με πληροφορίες από Science Alert, ΕΡΤ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αλτσχάιμερ: Νέα αιματολογική εξέταση υπόσχεται διάγνωση με ακρίβεια 90%
    Αλτσχάιμερ: Νέα αιματολογική εξέταση υπόσχεται διάγνωση με ακρίβεια 90%

    Το τεστ εξετάζει δύο παθολογικές πρωτεΐνες της Αλτσχάιμερ που δύσκολα εντοπίζονται εγκαίρως με άλλες μεθόδους.

    Έπειτα από δεκαετίες άκαρπων ερευνών, η επιστήμη δείχνει να βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη αιματολογικής εξέτασης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

    Μια νέα εξέταση αίματος προσφέρει ακρίβεια 90% στη διάγνωση της Αλτσχάιμερ σε ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση λόγω γνωσιακής έκπτωσης, αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών.

    Συγκριτικά, νευρολόγοι και άλλοι ειδικοί που εξέτασαν τους ίδιους ασθενείς διέγνωσαν σωστά την ασθένεια μόνο στο 73% των περιπτώσεων. Οι παθολόγοι και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων είχαν ακόμα χειρότερες επιδόσεις με ποσοστό 61%.

    Η εξέταση που περιγράφεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology αφορά δύο πρωτεΐνες που συνδέονται με την Αλτσχάιμερ και ορισμένες άλλες μορφές άνοιας, την φωσφορυλιωμένη μορφή της πρωτεΐνης ταυ-217 (p-tau217 για συντομία) και το βήτα αμυλοειδές.

    «Οι αυξήσεις στις συγκεντρώσεις της p-tau217 είναι πολύ μεγάλες στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Στο στάδιο της ασθένειας όπου εμφανίζεται άνοια, τα επίπεδα είναι περισσότερο από 8 φορές υψηλότερα συγκριτικά με ηλικιωμένους χωρίς Αλτσχάιμερ» δήλωσε στο CNN ο Σεμπάστιαν Πάλμκβιστ του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

    «Η αιματολογική εξέταση για p-tau217 αποδεικνύεται η πιο ειδική και πιο αξιόπιστη για την Αλτσχάιμερ» σχολίασε η Μαρία Καρίλο, επικεφαλής επιστήμονας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Alzheimer’s Association, η οποία συγχρηματοδότησε τη μελέτη.

    Ο δεύτερος παράγοντας που εξετάζει το τεστ είναι η αναλογία των αμυλοειδών πρωτεϊνών 42/40. H παρουσία αυτών των αμυλοειδών είναι προϋπόθεση για την ανίχνευση της p-tau217, ανέφεραν οι ερευνητές.

    «Αυτό σημαίνει από επιστημονική άποψη πως όταν μετράμε την p-tau217 μετράμε τη ζημιά των νευρώνων από την πρωτεΐνη ταυ στα πολύ αρχικά στάδια της Αλτσχάιμερ, μόνο όμως όταν το αμυλοειδές είναι ήδη παρόν» είπε η Καρίλο.

    «Είναι εξαιρετικός δείκτης της Αλτσχάιμερ: αν δεν υπάρχει αμυλοειδές, δεν έχεις Αλτσχάιμερ. Αν έχεις αυξημένα επίπεδα ταυ, όμως, αυτό είναι σημάδι άνοιας διαφορετικής μορφής» εξήγησε.

    Διαφορική διάγνωση για την άνοια

    Πράγματι, η πρωτεΐνη ταυ που σχηματίζει συσσωματώματα στον εγκέφαλο συνδέεται και με άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η μετωπιαία άνοια, η οποία αφορά τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και προκαλεί συμπεριφορικές, συναισθηματικές και γνωσιακές διαταραχές. Προβλήματα μνήμης μπορεί να εμφανιστούν μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

    Η νέα εξέταση, εφόσον τελικά πάρει άδεια κυκλοφορίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση των ασθενών που θα ωφελούνταν περισσότερο από τις νέες θεραπείες αντισωμάτων που βάζουν στο στόχαστρο το βήτα αμυλοειδές.

    Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα αντισώματα αυτά είναι πιθανώς λιγότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς με υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης ταυ.

    Δυνητικά, η εξέταση μπορεί επίσης να ξεχωρίσει την Αλτσχάιμερ από άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η αγγειακή άνοια, η κατάθλιψη, η θυρεοειδοπάθεια, την υπνική άπνοια ή η έλλειψη βιταμίνης Β-12.

    Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.213 ανθρώπων, μέσης ηλικίας 74 ετών, οι οποίοι επισκέφθηκαν κλινικές της Σουηδίας λόγω γνωσιακών προβλημάτων.

    Η παρουσία των παθολογικών πρωτεϊνών επιβεβαιώθηκε με τομογραφία PET και εξετάσεις στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τις μόνες εξετάσεις που θεωρούνται αξιόπιστες για τη διάγνωση της Αλτσχάιμερ πέρα από τη νεκροψία. Και οι δύο είναι ακριβές και δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.

    Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια νωρίτερα.

    Μια διαφορετική πειραματική εξέταση που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο, η οποία μετρά τα επίπεδα τεσσάρων διαφορετικών πρωτεϊνών στο αίμα, φαίνεται ότι επιτρέπει την πρόβλεψη διαφόρων μορφών άνοιας ακόμα και 15 χρόνια πριν εκδηλωθούν συμπτώματα.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο