Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 21:55

Κατάθλιψη: Επτά συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής

Γράφτηκε από

Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε την κατάθλιψη - Νεότερη μελέτη αποκάλυψε επτά παράγοντες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν θετικά στην αποφυγή εκδήλωσης αυτής της ψυχικής διαταραχής

Ακόμη κι αν το DNA μας καθιστά πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της κατάθλιψης, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι καθημερινές μας συνήθειες και επιλογές μπορούν να αποτρέψουν αυτόν τον κίνδυνο και να διατηρήσουν την ψυχική μας υγεία ισορροπημένη.

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη και το Πανεπιστήμιο Cambridge στην Αγγλία αναζήτησαν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου κατάθλιψης και επτά συγκεκριμένων τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής: κατανάλωση αλκοόλ, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, ύπνος, κάπνισμα, καθιστική ζωή και κοινωνικές σχέσεις.

Για να το διερευνήσουν, ανέτρεξαν και ανέλυσαν δεδομένα υγείας της U.K. Biobank για περισσότερους από 280.000 ενήλικες – με μέση ηλικία τα 58 έτη-, ελπίζοντας να εντοπίσουν ποιες συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής -και, ακόμη περισσότερο, αν ένας συνδυασμός αυτών των συμπεριφορών- συνδέονταν περαιτέρω με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τελικά, συμπέραναν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης σε έναν πληθυσμό με ποικίλο γενετικό κίνδυνο. Και ξεχωριστά, όμως, κάθε συνήθεια προσέφερε κάποια ασπίδα προστασίας απέναντι στην κατάθλιψη ως εξής:

  • επτά με εννιά ώρες ύπνου μείωσε τον κίνδυνο κατά 22%.
  • η αποχή από το κάπνισμα κατά 20%.
  • η κοινωνικοποίηση κατά 18%.
  • η σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά 14%.
  • η μη καθιστική καθημερινότητα κατά 13%.
  • η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά 11%.
  • η υγιεινή διατροφή κατά 6%.

Σημαντικό, ωστόσο θεωρείται το συνδυαστικό όφελος, καθώς όσοι συμμετέχοντες είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους περισσότερες από μια συμπεριφορές και ακολουθώντας δύο έως τέσσερις από αυτές εμφάνισαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ πέντε έως επτά συνήθειες συσχετίστηκαν με 57% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ακόμα, οι διαφορές στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων που διατηρούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ήταν διαφορετικός. Όπως αποκάλυψαν οι εγκεφαλικές σαρώσεις, σε αυτά τα άτομα παρατηρήθηκαν δομικοί δείκτες που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως μεγαλύτερο όγκο του τροχιομετωπιαίου φλοιού και του μέσου προμετωπιαίου φλοιού, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει βελτιωμένο γνωστικό έλεγχο και ρύθμιση των συναισθημάτων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος «προάγει μηχανισμούς συναπτικής πλαστικότητας στον ιππόκαμπο που βελτιστοποιούν τις συναισθηματικές αντιδράσεις σε μελλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες συμπεριφοράς».

Επομένως, αν και η κατάθλιψη αποτελεί μια σύνθετη κατάσταση, οι απλές αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κίνητρο για να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 19:46

Σχετικά Άρθρα

  • Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
    Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

    Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο θλιμμένοι, ανήσυχοι ή συναισθηματικά εξαντλημένοι τη νύχτα, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «νυχτερινή κατάθλιψη» ή «μελαγχολία κατά την κατάκλιση»

    Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι η διάθεσή σας τείνει να πέφτει όταν δύει ο ήλιος; Δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο που συμβαίνει στους ανθρώπους αργά το βράδυ και περιέχει συναισθήματα άγχους, στεναχώριας και ανησυχίας. Αν και δεν πρόκειται για κλινικό όρο, αυτή η εμπειρία είναι πολύ πραγματική και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει μπορεί να μας βοηθήσει να τη διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.
    Γιατί η διάθεση μας πέφτει τη νύχτα;
    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η διάθεσή μας μπορεί να μην είναι καλή το βράδυ. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι βιολογικοί, ενώ άλλοι είναι περιβαλλοντικοί ή ψυχολογικοί.

    Το σώμα μας ακολουθεί ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, το οποίο ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Καθώς πλησιάζει η νύχτα, το σώμα μας προετοιμάζεται φυσικά για ξεκούραση, οδηγώντας συχνά σε πτώση της ενέργειας και της εγρήγορσης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει πτώση της διάθεσης, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στο άγχος ή την κατάθλιψη. Το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη καθώς σκοτεινιάζει, προάγοντας την υπνηλία, ωστόσο αυτή η ορμονική μετατόπιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα νωθρότητας ή θλίψης σε ορισμένους ανθρώπους.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες ή τις δουλειές τους. Οι περισπασμοί της καθημερινής ζωής κρατούν τις αρνητικές σκέψεις μακριά. Ωστόσο, όταν έρχεται το βράδυ, υπάρχει συχνά περισσότερος ήσυχος χρόνος, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει να βγουν στην επιφάνεια αγχωτικές σκέψεις ή συναισθήματα μοναξιάς. Για τους ανθρώπους που ήδη παλεύουν με την κατάθλιψη ή το άγχος μάλιστα, η σιωπή και η μοναξιά της νύχτας μπορεί να κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο έντονα. Για όσους ζουν μόνοι τους ή αισθάνονται μοναξιά, η έλλειψη σύνδεσης τη νύχτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή, εντείνοντας το αίσθημα της απομόνωσης.

    Ακόμα ένα πράγμα που συμβαίνει καθώς η μέρα τελειώνει, είναι να αναλογιζόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο για κάποιους, αυτός ο αναστοχασμός μετατρέπεται σε μια αρνητική εμπειρία καθώς αναπαράγονται συζητήσεις που κάναμε, μετανιώνουμε για πράξεις ή ανησυχούμε για το αύριο. Αυτή η συνήθεια της υπερβολικής σκέψης μπορεί να τροφοδοτήσει συναισθήματα ανεπάρκειας, λύπης ή άγχους, τα οποία μπορεί να βαθύνουν την αίσθηση της νυχτερινής κατάθλιψης.

    Τρόποι αντιμετώπισης της νυχτερινής κατάθλιψης

    Αν και η νυχτερινή θλίψη ή κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πρόκληση για την ψυχική μας ηρεμία, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλύνουμε τη συναισθηματική αυτή πίεση και να βελτιώσουμε τη νυχτερινή μας διάθεση.

    Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη διαχείριση της μελαγχολίας κατά τη διάρκεια του ύπνου:

    Καθιέρωση μιας χαλαρωτικής νυχτερινής ρουτίνας: Μια συνεπής, ηρεμιστική ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να μεταβούν πιο ομαλά στην ώρα του ύπνου. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο. Αποφύγετε αγχωτικές ή διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως ο έλεγχος των emails ή η συμμετοχή σε έντονες συζητήσεις. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον που ενθαρρύνει τη χαλάρωση.

    Περιορίστε το χρόνο οθόνης: Το μπλε φως από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου σας. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδήσεις μπορεί να αυξήσει το άγχος ή το αίσθημα ανεπάρκειας. Ο περιορισμός του χρόνου της οθόνης μια ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό σας και να βελτιώσει τη διάθεσή σας καθώς προετοιμάζεστε για ύπνο.

    Εξασκηθείτε σε ασκήσεις Mindfulness ή διαλογισμού: Οι ασκήσεις Mindfulness, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες και να σπάσετε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων. Εφαρμογές όπως το Headspace ή το Calm προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να διευκολύνουν το άγχος και να βελτιώσουν τον ύπνο. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας διευκολύνει να αφήσετε το άγχος της ημέρας και να αποφύγετε την αναπόληση του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

    Εάν παλεύετε με αϋπνία ή άλλη διαταραχή του ύπνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό ύπνου. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική σας διάθεση και να μειώσει τη νυχτερινή κατάθλιψη. Ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου, όπως η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η δημιουργία ενός σκοτεινού, δροσερού περιβάλλοντος, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

    Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις: Όταν η νύχτα φέρνει μια πλημμύρα αρνητικών ή αγχωτικών σκέψεων, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές γνωστικής συμπεριφοράς. Αμφισβητήστε τις σκέψεις σας ρωτώντας τον εαυτό σας: «Είναι αυτή η σκέψη χρήσιμη;» ή «Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία;». Η αναδιαμόρφωση της σκέψης σας μπορεί να μειώσει τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των σκέψεων και να αποτρέψει τη σπειροειδή ανάπτυξή τους.

    Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας: Εάν διαπιστώσετε ότι η νυχτερινή σας κατάθλιψη είναι επίμονη ή επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιέστερα πρότυπα σκέψης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας παρέχει εργαλεία για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να χτίσετε μια ισχυρότερη συναισθηματική βάση.

    Η νυχτερινή κατάθλιψη είναι μια πραγματική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να υπομένετε σιωπηλά. Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, εξασκώντας την ενσυνειδητότητα και αναζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας. Να θυμάστε ότι το να αισθάνεστε άσχημα τη νύχτα δεν καθορίζει ολόκληρη τη μέρα σας -ή την ψυχική σας υγεία στο σύνολό της. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτές τις νυχτερινές μελαγχολίες, ώστε να μπορείτε να κλείσετε τη μέρα σας με μια πιο ευχάριστη νότα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη
    Άγχος και κατάθλιψη «καλπάζουν» στην Ευρώπη

    Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με 6,5-10% του προϋπολογισμού υγείας μπορεί να μειώσει τις δαπάνες για ψυχικές παθήσεις κατά το ένα τέταρτο

    Αύξηση του άγχους κατά 20% και της κατάθλιψης κατά 14% έχει καταγραφεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, τη στιγμή που για τις ψυχικές παθήσεις, τα ευρωπαϊκά συστήματα περίθαλψης δαπανούν 430 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όμως σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί (περίπου 122,9 δις. ευρώ ετησίως), καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται στην ψυχική υγεία, δημιουργούνται πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οφέλη 4,50 ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε μια εκθετική απόδοση των επενδύσεων στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την νέα έκθεση για την ψυχική υγεία της Headway, πρωτοβουλίας του Ιταλικού think tank «The European House – Ambrosetti» και της Angelini Pharma, με σκοπό τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής πλατφόρμας για τις ψυχικές διαταραχές.

    Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν άμεσα 79,4 δισ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έμμεση ετήσια εξοικονόμηση ύψους 43,5 δις ευρώ μειώνοντας το φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνολικά, το άμεσο και έμμεσο κόστος της ψυχικής περίθαλψης που μπορεί να αποφευχθεί και στις 28 χώρες ανέρχεται σε 122,9 δις. ευρώ κάθε χρόνο.

    Χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 6,5% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγεία σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ χώρες με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού υγείας. Εντούτοις, μόνο οι 7 από τις 28 χώρες έχουν πετύχει το στόχο αυτό. Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη που απαιτείται αντιστοιχεί σε 27,4 δις. ευρώ.

    Σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί ανά έτος, αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη ή τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα οδηγούσε στην εκθετική απόδοση επένδυσης 4,50 ευρώ.

    Τα οφέλη των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν περιορίζονται στην οικονομική κλίμακα. Θα οδηγήσουν και σε σημαντική βελτίωση των εκβάσεων ψυχικής υγείας για τον πληθυσμό, όπως μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών, μειωμένη ανάγκη για επείγουσα και μακροχρόνια περίθαλψη και καλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

    Πρόληψη

    «Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης – αποτελεί θεμελιώδη προβληματισμό που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από την εκπαίδευση και την απασχόληση έως τον σχεδιασμό των κοινοτήτων και την κοινωνική πολιτική. Δεδομένου ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν πλέον το ένα τρίτο του φορτίου των νόσων στην Ευρώπη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινηθούμε πέρα από την εκ των υστέρων παροχή φροντίδας και να επενδύσουμε σε εκ των προτέρων, συντονισμένες στρατηγικές δημόσιας ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα πολιτικών. Μόνο μέσω τέτοιων ολοκληρωμένων και διατομεακών προσπαθειών μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία να ευημερεί, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Ruggero Razza.

    Η έκθεση

    Η έκθεση παρέχει και μια συγκριτική ανάλυση της ψυχικής υγείας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Χρησιμοποιώντας 54 Βασικούς Δείκτες Επιδόσεων, η έκθεση περιέχει πλήθος δεδομένων σχετικά με προσδιοριστές της ψυχικής υγείας, την κατάσταση ψυχικής υγείας του πληθυσμού και τον βαθμό απόκρισης των εθνικών συστημάτων υγείας στις ανάγκες των ανθρώπων όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τον χώρο εργασίας, τα σχολείο και την κοινωνία γενικότερα.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βελτιώσει την ανταπόκριση των συστημάτων υγείας τους στις ανάγκες ψυχικής υγείας κατά 7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2022 (η μέση βαθμολογία αυξήθηκε από 4,9 σε 5,2), παρά τη χαρακτηριστική αύξηση του επιπολασμού ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη κατά 14% και το άγχος κατά 20% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.

    Χώρες με θετική τάση περιλαμβάνουν τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όμως, η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν αρνητική τάση στη δαπάνη για την ψυχική υγεία, με τις περισσότερες να εμφανίζουν μειωμένη ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ψυχικής υγείας σε σχολεία, στον χώρο εργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο γενικά.

    Καλύτερη έκβαση

    «Με τη νέα έκθεση της Headway, μπορούμε πλέον να βασιστούμε σε δεδομένα αρκετών ετών τα οποία μας καθοδηγούν στην παρακολούθηση και στον σχεδιασμό στρατηγικών για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη. Τα τελευταία νούμερα είναι ενθαρρυντικά, διότι υποδεικνύουν τον δρόμο για βελτιωμένες εκβάσεις ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η ανάλυσή μας δείχνει τους πολυπαραγοντικούς προσδιοριστές της ψυχικής υγείας που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση νόσων όπως η κατάθλιψη και το άγχος· μόνο μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τις βέλτιστες εκβάσεις. Για παράδειγμα, τα δεδομένα καταδεικνύουν με σαφήνεια τη θετική επιστροφή επενδύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι άνθρωποι, όταν αυξάνεται η κρατική δαπάνη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Δεδομένου ότι μόνο επτά από τις 28 χώρες που αναλύθηκαν έχουν επιτύχει τη δεδομένη στιγμή το υποδεικνυόμενο επίπεδο επενδύσεων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι απολύτως αναγκαία η δράση», δήλωσε η Elisa Milani, Συντονίστρια έργου και Σύμβουλος του Τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο The European House – Ambrosetti.

    Από την πλευρά της Angelini Pharma, ο διευθύνων σύμβουλος Jacopo Andreose σημείωσε ότι «Η Έκθεση Headway υπογραμμίζει το εύρος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας δυνητικές αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην Angelini Pharma, καλωσορίζουμε την απόφαση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξακολουθήσει να θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία ως τομέα πολιτικής, προετοιμάζοντας μια μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία για την Υγεία του Εγκεφάλου. Ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία και τους πόρους τους στον προσδιορισμό των πλέον αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων για την ψυχική υγεία. Όπως τονίζεται και στην έκθεση, μια επιπλέον ετήσια επένδυση σε αυτά τα πεδία στόχους θα μπορούσε να εξασφαλίσει σοβαρή εξοικονόμηση δαπανών για τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών – αμβλύνοντας την πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες, τονώνοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού και εξασφαλίζοντας επιστροφή 4,50 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ζήτημα όχι μόνο για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για τη μείωση του φορτίου σε επίπεδο κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον για όλους».

    Πηγή: In.gr
  • Ο Χάμιλτον αποκάλυψε τη «μάχη» με την κατάθλιψη - «Παλεύω από 13 ετών, στα 20 πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις»
    Ο Χάμιλτον αποκάλυψε τη «μάχη» με την κατάθλιψη - «Παλεύω από 13 ετών, στα 20 πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις»

    Ο Βρετανός Παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 αποκάλυψε ότι έχει αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας του εκφοβισμού που υπέστη στο σχολείο και της πίεσης από τους αγώνες

    Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούϊς Χάμιλτον, αποκάλυψε ότι από πολύ μικρή ηλικία «έδωσε μάχη» με την κατάθλιψη, καθώς αντιμετώπιζε την πίεση της καριέρας του στους αγώνες αυτοκινήτου, αλλά και εκφοβισμό στο σχολείο.

    Ο 39χρονος Βρετανός «πιλότος», προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Times», όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι συμμετέχει σε ανταγωνιστικό επίπεδο από την ηλικία των έξι ετών.

    «Νομίζω ότι ήταν η πίεση των αγώνων και στο σχολείο ο εκφοβισμός. Δεν είχα κανέναν να μιλήσω», τόνισε ο Χάμιλτον και συνέχισε:

    «Έχω παλέψει με την ψυχική υγεία στην ζωή μου και την κατάθλιψη από πολύ νωρίς όταν ήμουν, για παράδειγμα, 13 ετών. Όταν ήμουν στα 20, πέρασα μερικές πολύ δύσκολες φάσεις».

    Ο Χάμιλτον έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 το 2007, όταν ήταν 21 ετών, και έγινε ο πρώτος μαύρος οδηγός στα χρονικά, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και το 2020 έφθασε στα επτά παγκόσμια πρωταθλήματα.

    Ο Βρετανός οδηγός, επεσήμανε πως νοιώθει πιο ώριμος σήμερα από ό,τι ήταν νωρίτερα στην καριέρα του:

    «Μαθαίνεις για πράγματα που σου έχουν περάσει από τους γονείς σου, παρατηρώντας αυτά τα μοτίβα, πώς αντιδράς στα πράγματα και πώς μπορείς να τα αλλάξεις. Οπότε ό,τι μπορεί να με εξόργιζε στο παρελθόν, δεν με θυμώνει σήμερα».

    Ο Χάμιλτον είπε ότι έχει εφαρμόσει σιωπηλές υποχωρήσεις για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία κι επειδή η συζήτηση με έναν θεραπευτή πριν από χρόνια δεν βοήθησε, θα ήθελε να βρει έναν στο μέλλον.

    Ο οδηγός της Mercedes, ο οποίος πρόκειται να ενταχθεί στην Ferrari το επόμενο έτος, είναι έκτος στο πρωτάθλημα, με τον επόμενο αγώνα να έχει προγραμματισθεί στο Οστιν τον επόμενο μήνα.

    Θυμίζουμε πως πέρυσι, ο Χάμιλτον είχε εξομολογηθεί ότι έπεσε θύμα ρατσισμού ακόμα και όταν ήταν μαθητής σχολείου.

    Όπως είχε αναφέρει στο podcast με τίτλο On Purpose τα χρόνια του σχολείου ήταν «τα πιο τραυματικά και δύσκολα» χρόνια της ζωής του λέγοντας ότι του πετούσαν μπανάνες και τον αποκαλούσαν «Νέγρο».

    «Ήμουν θύμα bullying από την ηλικία των έξι ετών. Στο σχολείο αυτό ήμουν το ένα από τα τρία παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος και τα μεγαλύτερα, δυνατότερα παιδιά μου πετούσαν μπανάνες και με αποκαλούσαν "νέγρο". Ήταν δύσκολο να έχω ανθρώπους να με αποκαλούν μπάσταρδο και να μην ξέρω πού ανήκω» είπε ο Βρετανός οδηγός.

    Συνεχίζοντας για όσα βίωσε ως μαθητής ο 38χρονος Χάμιλτον είπε ακόμα ότι «στο γυμνάσιο ήταν έξι ή επτά μαύρα παιδιά σε σύνολο 1.200 παιδιών και τρεις από εμάς μας έστελναν συνεχώς στο γραφείο του διευθυντή. Ένιωθα ότι το σύστημα ήταν εναντίον μου και κολυμπούσα κόντρα στο κύμα».

    «Ήταν πολλά πράγματα που καταπίεσα. Δεν ένιωθα ότι μπορούσα να πάω στο σπίτι μου και να πω στους γονείς μου οτι τα παιδιά αυτά με αποκαλούσαν "νέγρο" ή ότι μου έκαναν bullying ή ότι με χτυπούσαν καθημερινά, δεν ήθελα ο πατέρας μου να πιστεύει ότι δεν ήμουν δυνατός» πρόσθεσε ο Χάμιλτον.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Λιούις Χάμιλτον ο μοναδικός μαύρος οδηγός στην F1 τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει την οργάνωση Mission 44 με στόχο τη στήριξη ατόμων από ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CAROLINE BREHMAN

  • Κατάθλιψη: Ο αόρατος ένοχος που απειλεί την καρδιά των θλιμμένων εφήβων
    Κατάθλιψη: Ο αόρατος ένοχος που απειλεί την καρδιά των θλιμμένων εφήβων

    Προσοχή στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, στους εφήβους με κατάθλιψη εφιστά νεότερη μελέτη, για την προστασία της καρδιάς, ακόμα κι αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό

    Έχει ήδη αποδειχθεί ερευνητικά ότι η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 8% των εφήβων παγκοσμίως, με τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο να αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο στην ενήλικη ζωή. Αν και οι λόγοι πίσω από αυτόν τον κίνδυνο δεν ήταν πλήρως κατανοητοί, μια νεότερη μελέτη από επιστήμονες του παιδιατρικού εκπαιδευτικού νοσοκομείου SickKids στον Καναδά διαπίστωσε ότι ορισμένες υποομάδες εφήβων με κατάθλιψη έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

    Στην ομπρέλα της καρδιαγγειακής νόσου περιλαμβάνονται διαφορετικές παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι τρέχουσες μέθοδοι ελέγχου βασίζονται κυρίως σε σωματικές μετρήσεις για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας για προληπτικά μέτρα κατά της καρδιαγγειακής νόσου.

    Προηγουμένως, ερευνητές του νοσοκομείου SickKids εντόπισαν ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς εφήβους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή εμφανίζουν τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAACAP Open, οι ερευνητές εμβάθυναν περισσότερο στο πώς αυτοί οι παράγοντες κινδύνου παρουσιάζονται στους εφήβους με κατάθλιψη.

    «Η προληπτική καρδιολογία στους εφήβους είναι σημαντική, καθώς είναι γνωστό ότι οι έγκαιρες παρεμβάσεις μειώνουν τις σοβαρότερες συνέπειες της καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή», λέει ο Δρ Brian McCrindle, ανώτερος επιστήμονας στο πρόγραμμα Child Health Evaluative Sciences (CLIMB) και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής καρδιολογίας και επιδημιολογίας στο παιδιατρικό νοσοκομείο SickKids.

    Προσοχή στις λεπτομέρειες

    Για τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν 189 έφηβους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αξιολογώντας τα συμπτώματα ψυχικής υγείας και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αφού χρησιμοποίησαν τη μηχανική μάθηση και μια στατιστική μέθοδο, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις διαφορετικές ομάδες εφήβων με κατάθλιψη, δύο από τις οποίες παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

    Από τις δύο υποομάδες υψηλού κινδύνου, η μία είχε υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή» χοληστερόλη), αλλά φαινόταν υγιής στη φυσική εξέταση. Οι έφηβοι αυτής της ομάδας παρουσίασαν τη δυσλιπιδαιμία -μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος- παρά το γεγονός ότι είχαν υγιές βάρος και φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια υποομάδα εφήβων με κατάθλιψη που δεν θα μπορούσε να εντοπιστεί με τη χρήση των συνήθων δεικτών φυσικής εξέτασης, αλλά διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή» σημειώνει η Δρ Daphne Korczak, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

    Επί του παρόντος, οι θεραπευτικές στρατηγικές για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι αρκετά τυποποιημένες, παρά το ευρύ φάσμα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που παρατηρούνται και τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς που μπορεί να παίζουν ρόλο. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η Δρ Korczak εκτιμά ότι θα μπορούσε να παρασχεθεί μια εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, η οποία θα ενσωματώνει την προληπτική φροντίδα για την υγεία της καρδιάς σε εφήβους με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πολύ νωρίτερα.

    «Όσο περισσότερο κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες της κατάθλιψης, τόσο πιο ακριβή μπορούν να είναι τα σχέδια θεραπείας μας» καταλήγει η Δρ Korczak.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ο τύπος κατάθλιψης που αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά των γυναικών
    Ο τύπος κατάθλιψης που αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά των γυναικών

    Η απαιτητική περίοδος της κύησης και η συναισθηματική φόρτιση της γυναίκας μετά τον τοκετό φαίνεται ότι μπορεί να κλονίσει όχι μόνο την ψυχική της υγεία, αλλά και την υγείας της καρδιάς της μακροπρόθεσμα

    Μια στις πέντε γυναίκες εκτιμάται ότι θα περάσει από το στάδιο της περιγεννητικής (επιλόχειου) κατάθλιψης, μιας κατάστασης που επηρεάζει την ψυχοσύνθεση των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Το αποτύπωμά της ωστόσο, στην υγεία δε θεωρείται προσωρινό, όπως η φύση της συγκεκριμένης κατάστασης, με αυξημένο τον κίνδυνο για την καρδιά μέσα στα επόμενα χρόνια ζωής για τις γυναίκες.

    Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, συμπέρανε ότι όσες γυναίκες διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο τα επόμενα 20 χρόνια σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς περιγεννητική κατάθλιψη. Πρόκειται για την πρώτη του είδους της μελέτη, που εξετάζει την καρδιαγγειακή υγεία μετά την περιγεννητική κατάθλιψη.

    «Η ερευνητική μας ομάδα έχει ήδη διαπιστώσει ότι η περιγεννητική κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προεμμηνορροϊκών διαταραχών, των αυτοάνοσων διαταραχών και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, καθώς και πρόωρου θανάτου. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με τη συμπερίληψη της αναπαραγωγικής υγείας κατά την αξιολόγηση του κινδύνου μεταξύ των γυναικών. Θέλαμε να μάθουμε αν το ιστορικό περιγεννητικής κατάθλιψης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» επισημαίνει ο ερευνητής Δρ Donghao Lu από το Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

    Υπό αυτό το πρίσμα, η ερευνητική ομάδα, αντλώντας στοιχεία από το Σουηδικό Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων, έκανε μια σύγκριση μεταξύ 55.539 Σουηδέζων που είχαν διαγνωστεί με περιγεννητική κατάθλιψη μεταξύ 2001 και 2014 με μια άλλη ομάδα 545.567 Σουηδέζων που είχαν επίσης γεννήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με περιγεννητική κατάθλιψη. Όλες οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2020 για να εκτιμηθεί αν θα εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.

    Όπως παρατηρήθηκε, μεταξύ των γυναικών με περιγεννητική κατάθλιψη, το 6,4% εμφάνισε καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με το 3,7% των γυναικών που δεν είχαν υποστεί περιγεννητική κατάθλιψη. Αυτό ισοδυναμεί με 36% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν περίπου 50% υψηλότερος, ο κίνδυνος ισχαιμικής καρδιακής νόσου περίπου 37% υψηλότερος και ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας περίπου 36% υψηλότερος.

    Σε επόμενο ερευνητικό στάδιο, οι επιστήμονες έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των γυναικών που υπέφεραν από περιγεννητική κατάθλιψη με τις αδελφές τους και διαπίστωσαν ότι είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Σχολιάζοντας αυτά τα συμπεράσματα, η Δρ Emma Bränn, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης ανέφερε ότι «η ελαφρώς χαμηλότερη διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των αδελφών υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να εμπλέκονται εν μέρει γενετικοί ή οικογενειακοί παράγοντες, αλλά και άλλοι όπως συμβαίνει με τη σχέση μεταξύ άλλων μορφών κατάθλιψης και καρδιαγγειακής νόσου».

    Καταληκτικά, η επικεφαλής συγγραφέας επισήμανε ότι «γνωρίζουμε πως η περιγεννητική κατάθλιψη μπορεί τόσο να προληφθεί όσο και να αντιμετωπιστεί, και για μια μεγάλη πλειοψηφία γυναικών, αποτελεί το πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης. Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερους λόγους για τη διασφάλιση ολιστικής μητρικής φροντίδας, με ισόποση προσοχή τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές πώς και μέσω ποιων οδών η περιγεννητική κατάθλιψη οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να διεξάγουμε περισσότερη έρευνα, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της κατάθλιψης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Κατάθλιψη: Το σύνδρομο που αυξάνει την απελπισία και τον κίνδυνο της ψυχικής νόσου
    Κατάθλιψη: Το σύνδρομο που αυξάνει την απελπισία και τον κίνδυνο της ψυχικής νόσου

    Ένα εύθραυστο ή αδύναμο σώμα θα μπορούσε όχι μόνο να περιορίσει την κινητικότητα του ατόμου, αλλά και να το παγιδεύσει σε αρνητικές σκέψεις και λιγότερη ευχαρίστηση από τη ζωή

    Από την ανεργία μέχρι την οικονομική ανασφάλεια, πολλά εμπόδια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης και μάλιστα όχι τόσο «αόρατα». Ένα από αυτά είναι σωματικό και μπορεί να κλονίσει εξίσου την ψυχοσύνθεση των ατόμων στη μέση ηλικία.

    Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε Nature Communications, όσα άτομα πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια του συνδρόμου της ευθραυστότητας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν και κατάθλιψη. Σε κλινικές συνθήκες, η ευθραυστότητα χαρακτηρίζεται από πέντε δείκτες: την απώλεια βάρους, την εξάντληση, το αίσθημα αδυναμίας, τη σωματική αδράνεια και την αργή ταχύτητα βάδισης. Συμπτώματα όπως αυτά εμφανίζουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κινδυνεύουν εξίσου από κατάγματα οστών, νοσηλεία σε νοσοκομείο, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πρόωρο θάνατο.

    Εν ολίγοις, τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη της αξιολόγησης της ρουτίνας της σωματικής αδυναμίας στην κλινική πρακτική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει κάποια σύνδεση μεταξύ της σωματικής αδυναμίας και της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας.

    Για να κατανοηθούν καλύτερα αυτές οι συσχετίσεις, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale αξιοποίησαν δεδομένα περίπου 350.000 ατόμων -ηλικίας 37 έως 73 ετών- από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Οι εν λόγω συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μια αρχική αξιολόγηση μεταξύ 2006 και 2010 και σε μια δεύτερη αξιολόγηση περίπου 12 χρόνια αργότερα.

    Με βάση τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα ομαδοποίησε τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες με βάση την αρχική τους αξιολόγηση: άτομα με μηδενική ευθραυστότητα (όσοι δηλαδή δεν παρουσίασαν κανέναν από τους πέντε δείκτες), άτομα σε στάδιο προ – ευθραυστότητας (που ανέφεραν έναν ή δύο δείκτες) ή άτομα με ευθραυστότητα (που ανέφεραν τρεις ή περισσότερους δείκτες). Στη συνέχεια, υπολόγισε πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί αργότερα με κατάθλιψη, μετά τη 12ετή παρακολούθηση.

    Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς το σύνδρομο ευθραυστότητας, τα άτομα που ταξινομήθηκαν σε στάδιο προ – ευθραυστότητας ή και ευθραυστότητας είχαν 1,6 και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες αντίστοιχα να διαγνωστούν με κατάθλιψη μετά την πρώτη τους αξιολόγηση. Η σχέση αυτή έγινε πιο έντονη όσο η ευθραυστότητα γινόταν όλο και πιο σοβαρή, λένε οι ερευνητές, με τα άτομα που πληρούσαν περισσότερα κριτήρια ευθραυστότητας να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κατάθλιψη κατά τις επόμενες αξιολογήσεις.

    «Συμπεράναμε επίσης ότι αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες και στα άτομα μέσης ηλικίας – άτομα κάτω των 65 ετών – από ό,τι ήταν για τις γυναίκες ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» τόνισε ο Δρ Rongtao Jiang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο Dustin Scheinost στο Τμήμα Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του Yale.

    Ο ρόλος της φλεγμονής

    Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης τους παράγοντες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή τη σχέση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης, αποκαλύπτοντας τη συμβολή των φλεγμονωδών μορίων και της δομής του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, διενεργώντας μια σειρά από στατιστικές αναλύσεις, συμπέραναν ότι ότι ορισμένοι δείκτες φλεγμονής -συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων και των λευκοκυττάρων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια, και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που παράγεται από το ήπαρ- μεσολαβούσαν στη σχέση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης. Ο μειωμένος όγκος σε πέντε περιοχές του εγκεφάλου συνέβαλε επίσης σε αυτή τη σχέση.

    «Αυτό μας υποδεικνύει ότι ίσως η συσχέτιση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης θα μπορούσε να συμβεί μέσω της ρύθμισης των φλεγμονωδών δεικτών ή του όγκου του εγκεφάλου», εξήγησε ο Δρ Jiang.

    Είναι πιθανό, για παράδειγμα, η σωματική αδυναμία να οδηγεί σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στην κατάθλιψη. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί αυτή η εξέλιξη, τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ευθραυστότητα και η κατάθλιψη συνδέονται.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, αλλά όχι για όλους - Τι είναι η εποχική κατάθλιψη
    Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, αλλά όχι για όλους - Τι είναι η εποχική κατάθλιψη

    Αν και την συναντάμε λιγότερα συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εποχική κατάθλιψη υπάρχει και είναι σημαντικό να γνωρίζετε για αυτή.

    Γνωρίζετε τον όρο εποχική κατάθλιψη, ή αλλιώς SAD (Seasonal Affective Disorder); Αν όχι, τότε πιθανόν να γνωρίζετε το συναίσθημα, είτε από πρώτο χέρι, είτε από περιγραφές των ανθρώπων γύρω σας.

    Η εποχική κατάθλιψη εμφανίζεται όταν ο χειμώνας πλησιάζει και η έκθεση μας στον ήλιο είναι, μερικές μέρες περιορισμένη, το κρύο ξεκινάει και η βιταμίνη D στον οργανισμό μας μειώνεται και κατ’επέκταση επηρεάζεται και η διάθεση μας.

    Τα συμπτώματα της μπορεί να είναι κακή διάθεση, δυσκολία να απολαύσει κανείς δραστηριότητες που άλλοτε μπορούσε, μειωμένη αυτοπεποίθηση, άγχος, μειωμένη όρεξη για σεξ και εμφανίζονται σταδιακά ενώ ο καιρός αλλάζει.

    Ενώ ακούγεται λογικό να νιώθει κάποιος πιο θλιμμένος κατά τους χειμερινούς μήνες, ένα κομμάτι πληθυσμού μπορεί να βιώσει εποχική κατάθλιψη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Οι διαφορές της εποχικής κατάθλιψης του χειμώνα και του καλοκαιριού

    Η μετάβαση από την μια εποχή στην άλλη φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στην καθημερινότητα μας και έτσι και στην διάθεση μας. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στην εποχική κατάθλιψη του χειμώνα και του καλοκαιριού είναι τα συμπτώματα και οι πιθανές αιτίες.

    Η χειμερινή εποχική κατάθλιψη μπορεί να περιγραφεί ως την ανάγκη να “πέσει” ένα άτομο σε χειμέρια νάρκη.

    Εκδηλώνεται με την μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο, ο οργανισμός αναζητάει περισσότερους υδατάνθρακες, μπορεί να προκληθεί αύξηση του σωματικού βάρους ενώ το άτομο μπορεί και να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές.

    Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με την μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας ενώ παράλληλα επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι και τους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

    Από την άλλη μεριά, η εποχική κατάθλιψη του καλοκαιριού μπορεί να εκδηλωθεί με αντιθετικά συμπτώματα, όπως αϋπνία, απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη για φαγητό ενώ σε μερικές, λίγες, περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.

    Τα συμπτώματα αυτά πιθανόν να προέρχονται από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο, που επηρεάζει τον ύπνο μας.

    Φυσικά το καλοκαίρι αυξάνονται οι κοινωνικές υποχρεώσεις, που τον επηρεάζουν επίσης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος για την εικόνα του σώματος αυξάνεται.

    Ωστόσο, επειδή ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

    Τι προκαλεί την εποχική κατάθλιψη το καλοκαίρι

    Όπως όλες οι ψυχικές διαταραχές, οι αιτίες της εποχικής κατάθλιψης το καλοκαίρι μπορεί να είναι περίπλοκες και πολύπλευρες. Μερικές όμως πιθανές αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

    • Διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός: Καθώς η ημέρα το καλοκαίρι μεγαλώνει είναι πολύ πιθανό το βιολογικό σας ρολόι να διαταραχθεί και να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει την ρουτίνα του ύπνου σας, τη διάθεση σας, τα επίπεδα ενέργειας σας και την γενική σας ευεξία.
    • Καύσωνας και υγρασία: Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην ζέστη και μπορεί να αντιμετωπίσουν σωματική δυσφορία και διαρκείς ενοχλήσεις όπου οδηγούν σε εναλλαγές διάθεσης.
    • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Το καλοκαίρι συχνά φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς σπάει η ρουτίνα και η καθημερινότητα. Για μερικούς ανθρώπους οι αλλαγές αυτές αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα, ενώ για άλλους είναι πηγή άγχους.
    • Προβλήματα με την εικόνα του σώματος: Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη και θάλασσα. Ζέστη και θάλασσα σημαίνουν λιγότερα ρούχα και μεγαλύτερη έκθεση του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια και άγχος για την εικόνα του σώματος.

    Πως να αντιμετωπίσετε την εποχική κατάθλιψη

    Αν νιώθετε ότι τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την εποχική κατάθλιψη, θυμηθείτε ότι μπορείτε να την αντιμετωπίσετε και να την νικήσετε.

    Η ψυχοθεραπεία είναι πάντα μια καλή ιδέα, ανεξαρτήτως της εποχής.

    Μαζί με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μπορείτε να ανακαλύψετε και να ερευνήσετε τα συναισθήματα σας, κατανοώντας τον λόγο που ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Στη συνέχεια, πάντα με τον ψυχοθεραπευτή σας στο πλευρό σας, μπορείτε να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της θλίψης.

    Παράλληλα οι μικρές και σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε το καλοκαίρι όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

    Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά και να στοχεύετε σε επτά με οκτώ ώρες αδιάκοπου ύπνου κάθε βράδυ, έτσι ώστε να ρυθμίσετε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας.

    Φάτε υγιεινά τρόφιμα, που θα σας κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειας σας στα ύψη ενώ μην ξεχνάτε να ασκείστε για να αισθάνεστε καλύτερα.

    Φροντίστε επίσης να μην εκτίθεστε σε έντονη ζέστη, αν νιώθετε ότι δυσχεραίνει την κατάστασή σας. Επίσης αν σας επηρεάζει το ηλιακό φως, μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και σκεφτείτε εάν θέλετε να βάλετε σκούρες κουρτίνες στο σπίτι σας.

    Όπως σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον κάνει τα πάντα λίγο πιο εύκολα.

    Μιλήστε στους ανθρώπους σας, τους φίλους σας, την οικογένεια σας για να βρείτε μια επιπλέον συναισθηματική υποστήριξη. Αν έχετε κάποιο άτομο στο περιβάλλον σας που οι καλοκαιρινοί μήνες του προκαλούν δυσφορία και θλίψη, φροντίστε να είστε υποστηρικτικοί και να μην ακυρώνετε τα συναισθήματα του.

    Πηγή: vita.gr - Ιn.gr

  • Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και ποια η διαφορά από την κατάθλιψη
    Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και ποια η διαφορά από την κατάθλιψη

    Εξάντληση, έλλειψη ενέργειας, δυσκολία συγκέντρωσης… Είναι συμπτώματα που οφείλονται στο burnout ή στην κατάθλιψη; Οι ειδικοί εξηγούν τη διαφορά.

    Σε κάποια φάση της ζωής μας, όλοι έχουμε νιώσει εξάντληση, λύπη και ευερεθιστότητα. Αν τα συναισθήματα και οι αισθήσεις αυτές επιμένουν για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τί ακριβώς είναι αυτό που βιώνει και τί χρειάζεται να κάνει για να το αντιμετωπίσει.

    Πόσο μάλλον, όταν αρκετά από τα συμπτώματα του burnout και της κατάθλιψης είναι, πολλές φορές, κοινά: απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως μας άρεσαν, συνεχής συναισθηματική εξάντληση, αίσθηση κενού ή απόγνωσης. Ευτυχώς, μπορούμε πάντα ν’ ανατρέξουμε στους ειδικούς που μας παραθέτουν τα χαρακτηριστικά του burnout και εξηγούν την -ειδοποιό- διαφορά του από την κατάθλιψη.

    Τι είναι το burnout

    “Όταν βιώνουμε burnout, νιώθουμε ότι χάνουμε αργά και σταθερά την ενέργεια μας σε μία παρατεταμένη, γεμάτη άγχος περίοδο ενώ παράλληλα αισθανόμαστε υπερφορτωμένοι και πελαγωμένοι” σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Bridgit Dengel Gaspard. “Για να το θέσουμε πιο απλά, το burnout είναι εξάντληση. Νιώθεις καταβεβλημένος και δεν έχεις την αντοχή για τίποτα παραπάνω από το να βγάλεις τη μέρα. Όταν τα πράγματα είναι πραγματικά άσχημα, δεν μπορείς καν να σηκωθείς από το κρεβάτι σου” εξηγεί.

    Παρόλο που το burnout σχετίζεται κυρίως με την εργασία, η Gaspard τονίζει πως δεν περιορίζεται μόνο στα επαγγελματικά περιβάλλοντα. Οι άνθρωποι που προσφέρουν φροντίδα σε μέλη της οικογένειας συχνά παλεύουν επίσης με αυτό. Συνήθως, μπαίνει -αρχικά- αθόρυβα στη ζωή μας και αναπτύσσεται σταδιακά. Έτσι, μπορεί να μην αντιληφθείς καν ότι οδεύεις προς το burnout παρά μόνο όταν έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Η Gaspart εξηγεί πως όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο, αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι ξεκούραση. Αν για κάποιους λόγους οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, ενδέχεται να πυροδοτηθούν συναισθήματα αδυναμίας και απελπισίας που ενισχύουν το burnout, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

    Τα συμπτώματα του burnout

    Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια LaQuita McNickles, τα συμπτώματα του burnout εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να νιώσει κανείς σωματικά συμπτώματα καθώς και αλλαγές σ’ ότι αφορά τη συναισθηματική και πνευματική ευεξία του. Σύμφωνα με την ίδια, όλα τα παρακάτω αποτελούν πιθανά συμπτώματα του burnout.

    • Συναισθήματα θυμού ή λύπης

    • Κόπωση ή έλλειψη ενέργειας

    • Συναισθήματα απελπισίας, απόγνωσης ή ανημπόριας

    • Απάθεια, αδιαφορία

    • Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος

    • Μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης

    • Αναποφασιστικότητα

    • Αίσθηση έντασης (ή ότι είναι κανείς “στα όριά του”)

    • Αλλαγές στην όρεξη και τη διατροφή

    • Κυνισμός

    • Αίσθηση αποστασιοποίησης και έλλειψης ενδιαφέροντος

    • Έλλειψη κινήτρου

    • Σωματικές αδιαθεσίες που περιλαμβάνουν αυξημένες γαστρεντερικές διαταραχές, τρίξιμο δοντιών, συμπτώματα κρυολογήματος και πονοκεφάλους.

    “Τα συμπτώματα του burnout μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά συχνά περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι νιώθει κανείς πελαγωμένος και αγχωμένος, ότι έχει πεσμένη ενέργεια, νιώθει κυνικά ή αρνητικά για τη δουλειά του και παλεύει για να συγκεντρωθεί στα καθήκοντά του” λέει ο Νεοϋορκέζος ψυχοθεραπευτής Jed Turnbull. “Το burnout συνδέεται συνήθως με κάτι συγκεκριμένο, όπως η δουλειά, το εργασιακό σου περιβάλλον, οι συνάδελφοι ή οι προϊστάμενοι σου” εξηγεί.

    Αν πιστεύεις ότι μπορεί να βιώνεις burnout, ο Dr Turnbull προτείνει να κάνεις τις παρακάτω σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σου:

    • Νιώθω συνεχώς εξάντληση;

    • Δυσκολεύομαι να απολαύσω τη δουλειά μου ή τα χόμπυ μου;

    • Νιώθω πως βρίσκομαι συνεχώς υπό πίεση;

    • Αποσύρομαι από κοινωνικές δραστηριότητες ή σχέσεις;

    • Έχω προβλήματα με τον ύπνο μου;

    Αν έχεις απαντήσει ναι στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, μπορεί να βιώνεις burnout λέει ο Dr. Turnbull.

    Κατάθλιψη vs burnout

    Ενώ η κατάθλιψη έχει πολλά ίδια συμπτώματα με το burnout (που περιλαμβάνουν την απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε κανείς απολάμβανε, αλλαγές στην όρεξη και αϋπνία ή υπερβολικό ύπνο) η αιτία τους είναι αρκετά διαφορετική. “ Μιλώντας γενικά, το burnout σχετίζεται με επαγγελματικούς τομείς ενώ η κατάθλιψη μπορεί να πυροδοτηθεί, να επιδεινωθεί και να διατηρηθεί από μία ποικιλία παραγόντων όπως οι γενετικοί παράγοντες και τα αρνητικά ή τραυματικά γεγονότα ζωής” λέει η κλινική ψυχολόγος Vivian Oberling. “Το burnout, επίσης, δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση παρόλο που αν δεν το αντιμετωπίσει κανείς μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την πνευματική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου” επισημαίνει.

    Αν κανείς αφαιρέσει τη μεγαλύτερη πηγή στρες από τη ζωή του -βρίσκοντας π.χ μία καινούργια δουλειά- και διαπιστώσει άμεση ανακούφιση το πιθανότερο είναι ότι βίωνε burnout λέει η Dr. Oberling. Όταν πρόκειται για κατάθλιψη, δεν είναι εγγυημένο ότι αφαιρώντας έναν συγκεκριμένο αγχωτικό παράγοντα κάποιος θα ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της χωρίς άλλη θεραπεία ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Και αυτό ισχύει ειδικότερα για τους άνθρωπους που έχουν γενετική προδιάθεση στην κατάθλιψη.

    “Αν παρατηρήσεις οτι βιώνεις συμπτώματα κατάθλιψης ή burnout και αυτό επηρεάζει σημαντικά την δυνατότητά σου να λειτουργήσεις στην καθημερινότητα, τότε συστήνεται ανεπιφύλακτα να μιλήσεις σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας” λέει η doctor Oberling. “Ένας επαγγελματίας θα μπορέσει να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τί συμβαίνει και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να θεραπευτούν τα συμπτώματα ώστε να επέλθει ανακούφιση το συντομότερο δυνατόν”.

    Πηγή: GRACE - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ