Ενσωματώστε αυτές τις έξι συνήθειες στην πρωινή σας ρουτίνα και ενισχύστε τη σημαντική διαδικασία της πέψης και του μεταβολισμού
Η πέψη είναι μια λειτουργία αναγκαία για τη συνολική υγεία διαδικασία που, ανάλογα με το τι τρώμε, μπορεί να διαρκέσει από 24 έως 72 ώρες. Πρόκειται δε για πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχει το στόμα με τη μάσηση, το στομάχι με τη διάσπαση των τροφών και το έντερο με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή όσων δεν χρειάζονται.
Η ομαλή πέψη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας του γαστρεντερικού και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς, του ύπνου και της διάθεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν απλές καθημερινές συνήθειες για να την ενισχύσουν και να επιταχύνουν παράλληλα τον μεταβολισμό.
Η πρωινή ρουτίνα για καλύτερη πέψη και γρηγορότερο μεταβολισμό περιλαμβάνει:
1. Ένα ποτήρι νερό για αρχή
Η επαρκής ενυδάτωση είναι βασικό συστατικό της υγιούς επιδερμίδας, της ορμονικής ισορροπίας, του ποιοτικού ύπνου, του καλού μεταβολισμού και της καλής διάθεσης και, φυσικά, της πέψης. Το μυστικό των ειδικών για έξτρα οφέλη είναι ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι, συνδυασμός που απομακρύνει τις τοξίνες και βοηθά στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου το πρωί καθώς και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, του φουσκώματος, της καούρας, της δυσκοιλιότητας και του μετεωρισμού.
2. Ένα πλούσιο πρωινό ως το μεγαλύτερο γεύμα
Βάσει του βιολογικού μας ρολογιού (ή κιρκάδιου ρυθμού), το στομάχι μας είναι προγραμματισμένο για να περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού τη νύχτα οπότε το ηλιακό φως υποχωρεί. Συνεπώς, τα μεγάλα γεύματα το βράδυ δεν ευνοούν την ομαλή πέψη, ούτε τον ισορροπημένο μεταβολισμό, σε αντίθεση με ένα πλούσιο πρωινό, με τρόφιμα που συστήνουν οι διατροφολόγοι για καλή υγεία του εντέρου, γερή καρδιά και κοφτερό μυαλό, χωρίς βιασύνη αλλά με την προσοχή μας συγκεντρωμένη σε αυτό και τη διαδικασία κατανάλωσής του ώστε να βιώσουμε τον κορεσμό.
3. Άφθονες φυτικές ίνες και τρόφιμα ζύμωσης
Υπάρχει πράγματι διατροφή που βοηθά την πέψη και βασικά της στοιχεία αποτελούν οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά, τα οποία προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, τις καύσεις του οργανισμού, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τη φλεγμονή και δρουν προστατευτικά για το εντερικό μικροβίωμα. Τρόφιμα άφθονα σε φυτικές είναι αποτελούν το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια και η βρώμη, ενώ προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ εξασφαλίζουν τα πολύτιμα προβιοτικά.
4. Λίγο τζίντζερ στο τσάι
Οι φιλικές προς το πεπτικό ιδιότητες του τζίντζερ περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα και η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και τη διάταση του κοιλιακού τοιχώματος. Επιπλέον, το τζίντζερ συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
5. Σωματική δραστηριότητα
Η άσκηση μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας, ευνοώντας την παρουσία των ωφέλιμων έναντι βλαβερών βακτηρίων, χωρίς μάλιστα να απαιτείται έντονη προσπάθεια. Υπάρχουν φερ’ ειπείν συγκεκριμένες ασκήσεις – στάσεις της γιόγκα που επηρεάζουν την φυσιολογική κίνηση του εντέρου και διευκολύνουν την πέψη (βρείτε τις εδώ). Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να βγείτε για έναν περίπατο. Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης που συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την τόνωση του μεταβολικού ρυθμού του σώματος.
6. Ήρεμο νευρικό σύστημα
Όποτε τα «σπασμένα» νεύρα κάνουν το στομάχι άνω-κάτω, αρκεί να θυμηθούμε ότι πεπτικό και εγκέφαλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Βάλτε σε προτεραιότητα τη σωματική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο και τη χαλάρωση. Για ήρεμο νευρικό σύστημα, οι ειδικοί προτείνουν ασκήσεις με αναπνοές, διαλογισμό, καταγραφή των σκέψεων και προβληματισμών, καλή ξεκούραση και επαρκής ύπνος. Και με το στρες να κρύβεται συχνά πίσω από τον εκνευρισμό και τις εκρήξεις θυμού, ενδεχομένως να ήταν χρήσιμες οι τεχνικές που το διώχνουν σε 5 λεπτά.